2019-12-04
自從上次Lunch食完Le Viet 後念念不忘,今日決定同幾位同事再黎食多次豐富的午餐!今次人多D, 可以食多幾樣野食。我地叫左以下食物:超載椰青焗飯呢個飯真係超級誇張!係整個飯塞滿左係個椰青入面!叫做”超載”,果然無改錯名!岩曬今日我地4人的份量。飯的味道是甜甜的,好香椰汁味,因為是用左椰汁來焗,然後將飯倒入椰青,再淋上椰奶。另外,材料有蝦及蜆,及一些蘿蔔粒、洋蔥粒及粟米粒。而碟邊都有一些淋滿椰奶的椰青肉條,喜歡椰汁的朋友不要錯過。越式咖哩軟殼蟹配法包上次我地有叫呢個,今次都要再Encore! 因為真係非常好味!咖哩是黃咖哩來的,一D都唔辣, 送飯一流!咖哩入面還有青椒、紅椒、洋蔥等的配菜。軟殼蟹炸得香脆,入面還有薯仔的,熱辣辣送上。上次食的是印度薄餅,今次係法包。法包明顯有烘過,而且是切好的。2種點汁食都唔錯,法包較為有口感D。柚子海鮮沙律好開胃啊呢個沙律!酸酸甜甜辣辣的,柚子食落好fresh,而且超大粒。海鮮是魷魚及蝦,上面還有花生。蘿蔔絲及青木瓜絲份量都多,當餐前沙律食幾好,唔會太飽而且開胃。有小小辣,唔食得辣的朋友注意一下。香茅燒牛仔骨呢個竟然超乎意料好味!肉質鬆軟,好香香
我地叫左以下食物:
超載椰青焗飯
越式咖哩軟殼蟹配法包
軟殼蟹炸得香脆,入面還有薯仔的,熱辣辣送上。
柚子海鮮沙律
香茅燒牛仔骨
呢個竟然超乎意料好味!肉質鬆軟,好香香茅味道!一碟有4-5塊牛仔骨。
鹹魚炒芥蘭
雖然加左鹹魚來炒,但是味道不會偏咸,反而覺得幾惹味。芥蘭口感稍嫌有點老,可能季節問題唔當造。
食完正餐緊係要order埋甜品來食,2個胃來嫁嘛~
焦糖燉蛋
我的摯愛~都重蛋香味,唔會好“漏”,不太甜,基本上成個比我KO曬,哈哈。
香芒糯米飯
見到呢個,令到我回想返係泰國既日子。糯米飯分為紫糯米及普通糯米,一次過可以試曬2隻口感,芒果香甜,正!
我地4位埋單先$682, 已經食到甘多美食,真係好抵啊!會有下下次再來的!