2019-12-19 75 瀏覽
今日放假帶咗媽咪去旺角食好野!媽咪話想食吓越南野。成日聽朋友講話有間越南餐廳好抵食!原來旺角又有分店咁就膽粗粗去試吓啦!就係呢到啦!Le Viet越式咖喱牛腩鍋配法包/印色薄餅媽咪話想食咖哩咁我地就點咗呢個鍋,牛腩好入味又夠淋印色薄餅點咖哩汁好好味去骨海南雞飯(連餐湯)海南雞又滑又好味仲跟埋餐湯同飲品LE VIET 精選拼盤拼盤有四種小食包括春卷、蝦餅、扎肉蒸粉包、豬頸肉食到我哋舔舔脷仲有好多款其他套餐!下次去開旺角可以再來試吓
今日放假帶咗媽咪去旺角食好野!
媽咪話想食吓越南野。
成日聽朋友講話有間越南餐廳好抵食!
原來旺角又有分店咁就膽粗粗去試吓啦!

就係呢到啦!Le Viet

越式咖喱牛腩鍋配法包/印色薄餅

媽咪話想食咖哩咁我地就點咗呢個鍋,牛腩好入味又夠淋
印色薄餅點咖哩汁好好味
去骨海南雞飯(連餐湯)
海南雞又滑又好味
仲跟埋餐湯同飲品

LE VIET 精選拼盤

仲有好多款其他套餐!下次去開旺角可以再來試吓

2019-12-18 38 瀏覽
行開旺角,想搵個舒服d既餐廳食飯,今次就來到銀行中心廣場的一間越南餐廳。第一次來到呢間叫Le Viet的越南餐廳感覺好舒服,呢度的樓頂好高,有種比人覺得闊落舒適的感覺。我同朋友兩人來食飯,點了幾款招牌美食,第一樣當然唔少得我摯愛的生牛肉湯粉,呢度的生牛肉湯粉份量十足,足夠我們兩個一起分享。再點了一客去骨海南雞飯,呢個海南雞真係好好味,雞肉十分嫩滑,最鍾意d雞是滑溜的,這個是必選啊。再點了兩個菜,一個是越式牛柳沙拉,一個是出名的香茅燒木棉魚。牛柳沙拉份量也是很多的,牛柳大大塊,而裡面還有一些醃製過的洋蔥和青木瓜,十分開胃。木棉魚是一整條的魚,也是十分大條及足稱,味道充滿了香茅味,很香很好吃。我同朋友邊食邊傾計閒聊,在這裡都比較能夠高談闊論,因為座位與座位之間有相應的距離,這樣其實真的讓人很安心的感覺。餐廳食物有質素,而且坐得舒服,以後會多來這裡吃飯聚會。
餐廳食物有質素,而且坐得舒服,以後會多來這裡吃飯聚會。
2019-12-15
15 分鐘 (堂食)
2019-12-17 101 瀏覽
今日和家人逛街後吃一頓豐富的午餐。環境:座位寬敞,空間舒適明亮,位置方便,在旺區的商場一樓,容易達到。服務:服務員反應都快,不用等位,食物上碟速度都快,不用擔心等候時間過長。「沙嗲串燒」😋😋😋😋豬、牛,雞肉串燒各兩串,最好吃是雞和牛,牛肉的醃汁有辣味,吃起來很惹味!雞肉帶甜味,其實串燒都燒得香口,不過是牛肉肉質有點煙韌。煙三文魚米紙卷😋😋😋對比其他菜式就較普通,而且內裏配菜較少,主要以米粉居多,如可以加多些蔬菜會更好。香茅燒烏頭😋😋😋😋有驚喜,平時自己不喜歡吃魚,因為非常討厭魚腥味。但這間餐廳的烏頭魚聞起來有香的香茅味和檸檬,因為有大量的檸檬葉和香茅來燒。肉質非常嫩滑,易拆開,再加上秘製的酸辣醬汁,簡直是點睛之筆!大蝦菠蘿飯😋😋😋😋配料很豐富:三隻大蝦、超多肉鬆、雜豆、菠蘿、燒臘味的紅腸和雞蛋。米飯炒得粒粒均勻,菠蘿很甜,份量夠大,一個人吃就太多了。精選甜品拼盤😋😋😋😋😋必試的甜品拼盤:焦糖燉蛋、斑斕千層糕和芒果糯米飯。燈膽是用雲呢拿籽做,所以吃時有很香的雲呢拿味,比用香油更好,而且很creamy。芒果很甜,椰汁很稠糊,同時可以試白和黑糯米的味道,不能錯過。
今日和家人逛街後吃一頓豐富的午餐。

「沙嗲串燒」

甜甜拼盤
  • 芒果糯米飯
  • 串燒
2019-12-16 32 瀏覽
已經不知第幾次來Le viet,今日約了另一餓底朋友來,重點想食個燒魚!好鬼餓,除了燒魚,還叫了兩個set lunch!餐湯是清清地的冬瓜湯,幾好飲。朋友的椰汁紅豆冰,甜蜜蜜,餓底就點了滴滴咖啡,滿滿的越南風味。菠蘿炒飯:好似次次嚟都點呢個,太愛菠蘿的酸甜,好開胃,今次好似同之前有少少唔同,加入了紅腸,別有一番風味!咖喱牛腩:用個爐仔興住,又有瓦煲,保證唔會凍!走creamy路線的咖喱,令牛腩入晒味,又有牛筋,好正呀。香茅燒木棉魚:好大條!兩個人叫呢個睇落有點誇張,😅,木棉魚的肉質鮮嫩,配清新的酸辣汁,千萬別隨便試!你會跟餓底一樣食上癮架!🤣

好鬼餓,除了燒魚,還叫了兩個set lunch!

餐湯是清清地的冬瓜湯,幾好飲。

• 香茅燒木棉魚
2019-12-14 1402 瀏覽
Tried same restaurant in tst which having yummy food out there. This time I tried different dishes here but new try not always good lolBaked Rice in pineapple having three shrimps on the top of the baked rice, fried rice is just fine though, not much ingredientsFried Vermicelli with seafood having few ingredients insides, i could barely see few squids and shrimps, the noodles is a bit loose and just having high standard, overall the taste is still niceCharcoal grilled Grey Mullet with lemongrass

Baked Rice in pineapple
Fried Vermicelli with seafood
Charcoal grilled Grey Mullet with lemongrass looks nice but the flavor isn’t matching my stomach at all, the taste of grey mullet is so light
, I barely taste the freshness of the fish lol. You can dip the fish insides sour sauce which is a bit spicy
Grey Mullet
spicy sour sauce
Coffee is delicious here with rich flavor ha
coffee
The soup hacing too many seasonings la, i felt salty and only
Soup
menu:
The food not outstanding this time, me rather prefer the coconut seafood rice
, overall tst one seems having better food choice lol
Fried Vermicelli with seafood
coffee
2019-12-13 1144 瀏覽
今天約了朋友在旺角吃飯,找到這間La Viet就在地鐵站出口的銀行中心,非常方便早點吃飯不用等排隊,環境明亮企理,一眼便看到La Viet的霓虹燈招牌座位闊落舒適越式咖哩軟殼蟹鍋(配法包) $93這個在做推廣有便宜,本身也很喜歡吃咖哩比較特別的是多數餐廳會拼薄餅,但這裡是配厚厚一大條的法包來的時候法包還是熱的,能完全地吸滿濃厚的咖哩,非常鬆軟入味配的軟殼蟹也很香脆薯仔軟淋粉粉同樣夠入味去骨海南雞飯 $72雞肉嫩滑肥美,不算太厚身,點醬吃更添juicy雞肉底部還有許多椰菜墊著,我們把菜倒進咖哩鍋中煮一會兒,吸了咖哩汁的菜變得更香濃爽脆,好吃香茅燒木棉魚 $145大大條的木綿魚伴隨清新的香茅味,肉質緊緻紮實,配上越南海鮮青辣醬, 讓魚肉更juicyLe Viet整體評分★★★★地理環境★★★★服務★★★★食物★★★★價位$$$
座位闊落舒適

越式咖哩軟殼蟹鍋(配法包) $93
這個在做推廣有便宜,本身也很喜歡吃咖哩
比較特別的是多數餐廳會拼薄餅,但這裡是配厚厚一大條的法包
來的時候法包還是熱的,能完全地吸滿濃厚的咖哩,非常鬆軟入味
配的軟殼蟹也很香脆
薯仔軟淋粉粉同樣夠入味

去骨海南雞飯 $72
雞肉嫩滑肥美,不算太厚身,點醬吃更添juicy
雞肉底部還有許多椰菜墊著,
去骨海南雞飯
去骨海南雞飯

香茅燒木棉魚 $145
大大條的木綿魚伴隨清新的香茅味,
肉質緊緻紮實,配上越南海鮮青辣醬, 讓魚肉更juicy
香茅燒木棉魚

食物★★★★
價位$$$
2019-12-08
2019-12-11 32 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽Le Viet (旺角)📍旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟留連旺角既我終於一嘗呢間出名既越南嘢!冇失望,又飽又滿足❤️❤️香茅燒烏頭 HKD173本身我就超中意食烏頭魚,一見到即時叫、落order😝即叫即燒,一上枱就勁香,烏頭魚魚味香濃新鮮,仲有一大碌香茅塞咗入魚咀度燒🤣入曬味超載椰青焗飯 HKD103睇得又食得!打完卡就急不及待個個起曬筷🤫感覺廚師好似好恨點解個椰青咁細😂😂塞到爆滿😍上面既椰漿超濃超香,配飯食甜甜地勁惹味!狂推!👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉炒椰菜苗 HKD66椰菜苗出面好少見🤯叫個菜清淡下balance翻~食落感覺似硬身d既白菜仔,幾得意🤔
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽Le Viet (旺角)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

香茅燒烏頭 HKD173

本身我就超中意食烏頭魚,一見到即時叫、落order😝

超載椰青焗飯 HKD103

睇得又食得!打完卡就急不及待個個起曬筷🤫

感覺廚師好似好恨點解個椰青咁細😂😂塞到爆滿😍

上面既椰漿超濃超香,配飯食甜甜地勁惹味!狂推!👍🏻👍🏻👍🏻

蒜蓉炒椰菜苗 HKD66

椰菜苗出面好少見🤯叫個菜清淡下balance翻~

食落感覺似硬身d既白菜仔,幾得意🤔
  • 香茅燒烏頭
  • 超載椰青焗飯
2019-12-10 32 瀏覽
估唔到一間越南菜館,竟然可以做得咁出色,而且價錢一啲都唔貴,最適合兩個人黎食飯嘅組合,初初唔知間鋪頭啲嘢咁好食,所以就叫左少少,叫咗一個蜆煲,同一個酸辣海鮮鍋,一食落口嗰陣真係覺得好好食,而且佢同其他越南菜館唔同佢真係個味好清新,而且濃味得黎一啲都唔喊,份量亦都好足夠,絕對係性價比極高嘅越南菜館下次如果有機會再嚟,我一定會試吓佢個吃串燒,睇見隔離枱真係好香呀,而且仲好吸引總結,如果出邊嘅價錢絕對食唔到呢個質素嘅越南菜,所以如果食越南菜我一定會易啲一間做首選

2019-12-09 49 瀏覽
跟朋友午聚,天寒地凍,我點了餐廳推薦 - 越南咖喱牛腩鍋作午餐。上菜的時候,餐廳很細心地用小火爐暖著整個鍋,讓牛腩鍋保持溫暖,很貼心啊!這裡的咖喱,值得一讚!不是只有咖喱顏色,而是真的有恰到好處的咖喱味,不會太辣,而且吃下去沒有口乾的感覺。鍋內的牛腩、牛根也炆的時間很充裕,因為吃下去的時候,很軟身、每口都有咖喱味,而不是醬汁只淋在外面。接下來就是餐廳的串燒,肉質是不錯,唯獨我個人覺得沙嗲醬偏甜了一點點。不過,這個很看個人口味呢!

咖喱牛腩鍋
2019-12-06
咖喱牛腩鍋
2019-12-09 39 瀏覽
平時都有去下旺角食午餐喺西洋菜街抬頭一望銀行中心有間越南餐廳記得好耐之前係尖沙咀食過都OK所以今次又再試吓佢眼見佢一支set lunch計埋+10%多數$80有找我同同事都揀咗海南雞飯兩個都有雞翼雞嘅份量都算適中佢有兩個汁一個豉油一個酸辣表現唔錯油飯都好味最值得推介就係個香茅烏頭魚唔知香茅插住喺個口一直落所以條魚都好入味佢本身有個汁可以點雖然都好好味但係完全唔需要點都可以兩個人食都有啲誇張烏頭唔算多骨所以算係啖啖肉不過因為好好食所以都食晒
平時都有去下旺角食午餐
烏頭唔算多骨所以算係啖啖肉
不過因為好好食所以都食晒
  • 香茅燒烏頭
2019-12-08 24 瀏覽
這間越南餐廳位於旺角銀行中心,交通非常方便,上一層就見到了。今日有點肚餓,點了越南拼盤,香茅烤烏頭,椰菜苗。越南拼盤有豬頸肉,蝦餅,串燒。這是都是我們熟悉的食物,一般香港人都好容易接受到。果然沒有失望,所有食物都熱辣辣,好惹味,特別是蝦餅,好多汁,蝦味十足。串燒有雞,豬,牛,搽上去的醬汁好好味,有少少炭火味,好有街頭小食的感覺。最後當然係招牌菜,烏頭,成條魚都用鹽烤焗過,魚肉配少少鹽烤味,非常惹味和香,也不會太鹹。再食落去,每啖肉都好juicy, 好滑,烤的時間剛剛好。肉的質地不會烤得好粗糙。總括來說,突然想食好味的越南。可以立即去旺角,就回味到越南風味了。
今日有點肚餓,點了越南拼盤,香茅烤烏頭,椰菜苗。
2019-12-06
之前於尖沙咀店食過覺得好食~今日先知旺角有分店~唔洗頭痛諗去邊食嘞~好多時睇完成本Menu都唔知叫咩食,好在有人氣排行餐牌~酸味味很開胃~清新的柚子;爽口的青木瓜絲,香口的腰果,伴隨海鮮送入口中海鮮鍋有蝦、魷魚、大隻蜆~上枱時海鮮係未熟嘅,好彩店員服務周到~提醒蜆熟了先吃~時間剛好!蜆肉肥大鮮味~~除了海鮮,鍋底有好多菠蘿🍍,勁香甜~中和辣味~芽菜吸收湯汁精華,抵抗不了的誘惑,食得好乾淨😋🤩海鮮海鮮繼續來~上枱真係好驚喜,無諗過咁大隻,賣相已夠吸精!唔止得個樣,蒜蓉香蔥加牛油,陣香味已夠誘惑🤤佢兩隻手支撐住,下面收埋薯仔🤣焗得好香~蝦手條肉都唔細架~🤟🏻餐廳裝修佈置帶有藝術感~估唔到菠蘿酸辣湯係咁好飲🍍環境服務食物樣樣滿分💯
之前於尖沙咀店食過覺得好食~今日先知旺角有分店~
唔洗頭痛諗去邊食嘞~

好多時睇完成本Menu都唔知叫咩食,好在有人氣排行餐牌~

柚子海鮮沙律

海鮮酸辣鍋

牛油焗大頭蝦

唔止得個樣,蒜蓉香蔥加牛油,陣香味已夠誘惑🤤

佢兩隻手支撐住,下面收埋薯仔🤣焗得好香~

蝦手條肉都唔細架~🤟🏻

餐廳裝修佈置帶有藝術感~

估唔到菠蘿酸辣湯係咁好飲🍍
環境服務食物樣樣滿分💯

柚子海鮮沙律
海鮮酸辣鍋
牛油焗大頭蝦
今日走到銀行中心一樓吃越南及多國菜,店舖無論是在門外或裏面,一切都非常大方,尤其是店裏那個LA VIET 大字非常有風格, 打卡的好地點,除了越南食品,還有印度人即做即有印度薄餅吃,非常特別。我們點了:香茅燒烏頭 $173香芒糯米飯 $55大蝦菠蘿飯 $96精選拼盤$115拼盤有蝦餅(十分彈牙)春卷、豬頸肉(非常爽脆)、米紙卷(外皮非常薄又滑,內裏有素菜)柚子海鮮沙律$78有蜆、鮮魷及大蝦,柚子肉非常大粒椰汁紅豆冰$28越南的椰汁真的和別的餐廳不一樣,不太甜很有椰汁味Stella Artois Bottled $37印式薄餅$255一定要趁熱吃,非常柔軟,柔韌度剛剛好

我們點了:

香茅燒烏頭 $173
香芒糯米飯 $55
大蝦菠蘿飯 $96

精選拼盤$115

柚子海鮮沙律$78
有蜆、鮮魷及大蝦,柚子肉非常大粒

椰汁紅豆冰$28
越南的椰汁真的和別的餐廳不一樣,不太甜很有椰汁味

Stella Artois Bottled $37

印式薄餅$255
一定要趁熱吃,非常柔軟,柔韌度剛剛好
2019-12-05 55 瀏覽
之前係尖沙咀食過,次食埋旺角呢間,覺得尖沙嗰間嘅裝潢靚d,好似高級d,不過2間嘅食物質素都好好!今次係旺角係試佢嘅lunch menu,同朋友一人叫咗一個set沙嗲串燒配香辣炒飯 (跟湯同熱飲 $69),覺得都幾抵食,因為有晒豬、雞、牛嘅串燒!個香辣炒飯好惹味!少少辣加埋少少豆角粒,有口感仲惹味到不知不覺食晒!朋友叫嘅係海鮮炒河炒 (跟湯同熱飲 $69),炒得不過不失,如果可以再乾身d更好,不過入面都好多料好多海鮮!有蝦、魷魚、螺、帶子,最重要係唔會芽菜多過粉!另外再叫咗條香茅燒烏頭($173),好大條!燒到外皮脆卜卜!可惜有d太焦,不過入面嘅魚肉依然係滑同鮮嘅。整體嚟講午餐質素都唔錯一同埋旺角店嘅lunch hour都好多人食!好彩早少少入座唔使排隊,一坐底開始lunch hour就陸續有好多人入嚟食!

2019-12-04 39 瀏覽
今次我哋一行五人第一次嚟呢間分店食晚飯,服務生係個外籍人士,但係識講少少廣東話,服務態度都算好👍🏻👍🏻👍🏻😄😄我哋叫咗好多不同種類食物,其中,雞翼、咖哩飯配法包都好好味😋仲有菠蘿炒飯都好味!環境亦算乾淨👍🏻只係嗰個沙律有少少遜色左....味道一般....下次會再返嚟試👍🏻另外我哋仲叫咗個甜品拼盤,每樣少少地大家share食都幾好㗎!整體來講都算幾好😋😋😋😋😋😋😋
2019-11-04