餐廳: Le Soleil
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2010-08-09 17 瀏覽
就因為一個Lunch ,, 我呢個作病既星期三變左一個Yummy Wednesday!呢個星期三, 係本身已經病病地同唔想食公司Canteen既Lunch之下,就心郁郁走左上去個景好靚既帝苑酒店Le Soleil越南餐廳啦!閒日Book Lunch 完全無難度, 到左之後, 個經理仲好快安排左一張唔曬既枱俾我坐, 身處一個好似空中花園咁既餐廳, 啲陽光從高處曬落黎, 個人好似精神左添。得一個鐘頭Lunch, 好快睇睇佢地個Set Lunch Menu就落左order: 前菜係 越式拼盆, 有春卷、牛油果燒蝦米紙卷同埋香煎扎肉餅一試就試片扎肉餅, 但稍稍乾左少少; 再試中間既牛油果燒蝦米紙卷, 都幾得意喎, 食落感覺好清新; 最後再食春卷, 生菜同春卷包埋一齊食, 爽爽脆脆, 係我想像得到的越式感覺, 所以最特別既都係個牛油果燒蝦米紙卷。員工Lily走過黎幫我落Order既時候, 可能係留意到我個病樣啦, 佢就介紹我飲鹹檸蜜。但好好彩同個拼盆啲小食又幾Match喎, 當堂開始有啲胃口啦。呢餐最滿意既係主菜, 海鮮蕃茄湯米線, 一飲個湯就不期然一飲再飲, 佢啲湯濃而不酸, 配合埋爽口彈牙既

前菜係 越式拼盆, 有春卷、牛油果燒蝦米紙卷同埋香煎扎肉餅

呢餐最滿意既係主菜, 海鮮蕃茄湯米線, 一飲個湯就不期然一飲再飲, 佢啲湯濃而不酸, 配合埋爽口彈牙既海鮮同米線, Yummy Yummy!

最後因為開始趕趕地, 所以無影甜品, 如果唔係我肯定就會食哂呢個好好食既芒果椰汁涼粉啦!
今次食得飽飽又滿足, 雖然埋單都要成百, 但係對於忙到餐餐可能只食快餐既人黎講, 趕趕地咁食返餐好既都已經可以回味到收工了~
Le Soleil
越式拼盆 (春卷、牛油果燒蝦米紙卷及香煎扎肉餅)
鹹檸蜜
海鮮蕃茄湯米線
2010-08-04
Le Soleil
越式拼盆 (春卷、牛油果燒蝦米紙卷及香煎扎肉餅)
鹹檸蜜
海鮮蕃茄湯米線
2010-08-01 45 瀏覽
自己一向對越南菜沒多大研究,兒時爸媽帶自己去吃越南菜,印象是在一間位於佐敦的細小店內,給自己最深刻的菜式是蔗蝦,直到長大後才知原來該店是「老趙」,而這亦是最後一次。及後只疏落地光顧一些細小的越南菜館,直至在上年光顧過「Rice Paper」後,才開始對較精緻的越南菜產生興趣。今天再升多一級,來到位於帝苑酒店三樓的「Le Soleil」。身上帶備了由OR列印出來的優惠券,由酒店大堂沿電梯步上空曠的酒店中庭,由服務員引領到角落的位置。雖然心中對食物已有腹稿,但仍然花了些時間來研究餐牌。先點了三道菜,分別是柚子海鮮沙律 ($158.00)、脆皮咖哩牛腩 ($158.00)及越南大頭蝦(蒜香牛油燒) ($118.00)。最後追加一道河內生牛肉牛筋湯河粉(Regular) ($68.00)。選擇柚子海鮮沙律的原因,是因為曾經在「Rice Paper」吃過不錯的柚子沙律。此處的是升呢版,因為當中加了蝦及鮮魷的海鮮類。柚子方面,仍然是甜中帶點酸,入口清新,與乾製的蒜片產生了化學作用。除了材料新鮮之餘,醬汁的調製亦要記一功,用淡淡的味道來帶起柚子的清新感,醬汁味道雖然淡,卻吃到一種複雜的感覺。在清新後

在清新後便是濃烈的脆皮咖哩牛腩出場,從食友的食評中已略知此菜式之特別之處,先試了一口咖哩汁,只帶微辣的味道絕對合適,質地濃郁亦不太油膩,實在不錯。牛腩外層先上薄粉再炸,不過要贊賞的地方不是脆脆的外層,而是牛腩的肉質及烹調的火候。牛腩肥瘦對自己的口味,因為帶有三分一的肥肉,入口甘香豐腴,瘦的部份則是有咬口之餘而沒有肉渣,實在是一件無論是質量與及製作,也十分出色的牛腩。

再來是另一道期待的菜色越南大頭蝦(蒜香牛油燒),金黃色再帶一點燒焦的外型,確實是十分吸引。蝦肉新鮮夠彈性,淡淡的蒜香不會蓋過蝦肉的鮮味,蝦頭的蝦膏當然是另一個細心品嚐的地方,可惜蝦膏沒有預期的多及香,確實有一點失望。

最後的是一道追加的河內生牛肉牛筋湯河粉,伴著一小碟海鮮醬,與及一碟銀芽和金不換。先呷一口湯,味道淡淡的不算十分精彩,不過與切得幼細及爽口的河粉卻頗匹配。先吃生牛肉,一入口便有種不得了的感覺,肉質夠滑之餘味道亦夠濃郁,實在不敢相信味道是來自一片薄薄的牛肉。在吃了數口之後,向店員要求一些魚露,繼生牛肉後,又是不吃由自可,一吃便不得了的味道。魚露香之餘味道亦十分複雜,其實老同所開的那間「西貢真味越南小廚」的魚露已不錯,但此處的卻是精彩萬分。除生牛肉之外,其餘的材料也是合格水準之上,整體上絕對是一碗出色的越南湯粉。

環境方面,坐在酒店的中庭,頭頂有自然光進入,令人感到分外舒適。服務方面,基本上是合格有餘,只是出現了一些烏龍情況,但卻在可接受範圍內。老實說,食物的價錢的確有點貴,但其質素卻令你有值得之感,感覺他們好像懂得運用一種,令味道複雜化的魔法。
「Le Soleil」
「柚子海鮮沙律」
「脆皮咖哩牛腩」
「越南大頭蝦(蒜香牛油燒)」
「河內生牛肉牛筋湯河粉(Regular)」
2010-08-01
2010-07-29 45 瀏覽
與好友們的每月一聚,選定了帝苑酒店內的 Le Soleil 用膳,試試米芝蓮推介的越菜味道。Le Soleil,法文解作太陽,餐廳設於酒店的三樓平台,享受著從玻璃窗口照射下來的陽光,卻沒有熱氣迫人的感覺,就如置身於空中的小花園般,十分舒服。餐廳經理 Boris 態度友善,詳細介紹了餐廳的米芝蓮 Tasting Menu、Set Lunch Menu 及 Chef’s Recommendation,令我們對每道菜有較深入的了解。我們決定了一人點一份 set lunch,包前菜、主菜、甜品及餐飲,只需 $88 - $128,以酒店餐廳來說,定價屬合理水平。前菜共有三款選擇,包括越式沙律、越式拼盤及越南椰子海鮮湯,相信總有一款合心水的。女友揀選了前者,沙律以椰菜絲為主,配以雞肉絲、洋蔥絲、香葉絲、炸乾蔥碎等材料,容易入口之餘。味道亦夠清新。我則要了越式拼盤,陣容包括春卷、牛油果燒蝦米紙卷及香煎扎肉餅,先試了味道較淡的米紙卷,輕輕一咬,爽甜的蝦肉及腍軟的牛油果形成強烈的對比,口感相當特別,而札肉餅的邊位煎得脆口,比平時吃到的更為厚身,肉感實在,最後將春卷連同紅蘿蔔絲包在新鮮生菜內,沾些魚露,再

前菜共有三款選擇,包括越式沙律、越式拼盤及越南椰子海鮮湯,相信總有一款合心水的。女友揀選了前者,沙律以椰菜絲為主,配以雞肉絲、洋蔥絲、香葉絲、炸乾蔥碎等材料,容易入口之餘。味道亦夠清新。我則要了越式拼盤,陣容包括春卷、牛油果燒蝦米紙卷及香煎扎肉餅,先試了味道較淡的米紙卷,輕輕一咬,爽甜的蝦肉及腍軟的牛油果形成強烈的對比,口感相當特別,而札肉餅的邊位煎得脆口,比平時吃到的更為厚身,肉感實在,最後將春卷連同紅蘿蔔絲包在新鮮生菜內,沾些魚露,再熱辣辣的放入口,咔嚓咔嚓的響個不停,水準令人滿意。

主菜八選一,當中還包括幾道餐廳的招牌菜,實在有點花多眼亂,最後要了經理推介的脆皮咖喱牛腩伴蒜蓉包。脆皮咖喱牛腩的賣相非常精緻,咖哩牛腩放在碟的中央,以椒絲及香葉作裝飾,再在碟旁放上兩片蒜蓉包,排列相當講究,充分表現了法越菜的特色。據說脆皮牛腩是先炆後炸的,肉切得薄薄的,邊位呈金黃色,正是油炸過的証明,記緊要把握時間,趁熱吃,否則就會失去脆口感覺,而中心位置的肉質亦相當腍軟,咖哩味道則重香輕辣,伴以香口的蒜蓉包就最好不過!

女友點了河內生牛肉牛筋湯河粉,材料包括生牛肉、牛筋、牛丸、牛腩、牛柏葉等,當中以生牛肉最為出色,入口有點厚身但卻十分鮮嫩,比平日吃到的質感更加豐富。重點的湯頭充滿著牛骨的香味,色水清而不俗,配合傳統幼身的越南河粉,實在是天作之合,如果你喜歡吃 pho 的話,這裡的出品絕對值得一試。

甜品上檯前,先送上女友的生日蛋糕,這次沒有甚麼驚喜安排,因為她早知我有 $100 帝苑餅店的 coupon,用作買 Raspberry Napoleon 就最好不過的了,味道如何則留待 Fine Foods 的食評再作分曉吧!套餐的精選甜品拉椰糕,小時候我不懂欣賞這黏黏的東西,現在口味變了,喜歡將其放入口慢慢咀嚼,享受那份不過重的椰香味。

餐飲沒有點越南荷花茶,一心一意加 $28 試試越南咖啡,說起還是首次品嚐這種被我們戲稱為「迪迪仔」的咖啡。想不到Executive Chef Dennis 竟親手為我們調配咖啡,還道出了越南咖啡的特別之處,原來越南咖啡選用的咖啡豆比較大粒,所以水滴的速度十分講究,不能太快或太慢,約兩秒滴一滴就最為正統,真是少一點耐性也不行。我點的是凍飲,待咖啡滴好後,總廚細心的根據所需甜度添加煉奶,再一舉倒入放滿冰粒的杯內,咖啡味道非常濃郁,跟意大利的Espresso 的確有點相似,難怪總廚說這種咖啡較適合下午茶享用,夜晚飲一定訓唔著呢!

由一點吃到四點,不經不覺已經三句鐘,上菜無疑是慢了一點,但能在假日曬著陽光歎冷氣,慢慢享受精心烹調的越南美食,也是一種難得的體驗!
帝苑 Le Soleil,餐廳環境開揚
河內生牛肉牛筋湯河粉
青檸魚露蒸銀鱈魚柳配香蘭葉飯,魚肉十分滑溜
五味燒法國春雞配香蘭葉飯
精選甜品拉椰糕
味道濃郁的「迪迪仔」
2010-07-24
河內生牛肉牛筋湯河粉
青檸魚露蒸銀鱈魚柳配香蘭葉飯,魚肉十分滑溜
五味燒法國春雞配香蘭葉飯
精選甜品拉椰糕
味道濃郁的「迪迪仔」
  • 脆皮咖喱牛腩伴蒜蓉包、河內生牛肉牛筋湯河粉、越南咖啡
2010-07-08 8 瀏覽
雖然冇帶相機丫~不過唔緊要美味最緊要係由個咀試到今晚同老公慶祝生日見OPENRICE 既優惠延續二話不說訂好位去慶生!我地冇叫餐~~ 叫左1) 越南酸湯 - 好開胃~~~酸酸的~~~ 香草味仲好勁~ 飲完已經開始想食野啦 (不過好大碗)2) 柚子海鮮沙律 - 好難食到咁清甜既柚子, 再配上酸"尾尾"既汁, 又係另一開胃之款3) 一人一隻蒜蓉牛油大頭蝦 - 食到呢度已經飽飽地啦~~但係比佢個外型已經吸引左, 啖啖肉, 好好味呢!!!4) 南乳燒雞 - 雞不算滑, 皮亦不夠脆, 不過值得一讚係個南乳汁好惹味!5) 蝦頭油海鮮炒飯 - 其實已經好飽~不過呢個飯好香, 一落口就想追食! 最後2個人捧住個肚走呢!!!
雖然冇帶相機丫~
不過唔緊要

2) 柚子海鮮沙律
3) 一人一隻蒜蓉牛油大頭蝦
4) 南乳燒雞
5) 蝦頭油海鮮炒飯
- 其實已經好飽~不過呢個飯好香, 一落口就想追食!

最後2個人捧住個肚走呢!!!
2010-07-06
生日
  • 蒜蓉牛油大頭蝦
2010-06-15 14 瀏覽
今日收到個餐廳經理call話佢地今晚開始做個抵食set, 於是叫阿honey同我去2人世界一下, 想早d食完飯返去睇電視, 所以好早去食, 天氣唔太好但晚上餐廳氣氛幾正. 個餐$198一位, 我地一人一份, 個主菜同粉都有得揀, 咁可以食多d唔同野.一開始就有d蝦片及熱毛巾 (好窩心), d蝦片有黑椒味嫁!頭盆: 春卷(夠脆又薄), 粉卷(有d肉粒紅蘿蔔木耳都幾健康, 不過皮可以再薄d, 唔夠滑) 同札肉沙律 (什錦札肉及芽菜, 入面好似有d爽爽地既豬耳, 幾清新開胃)主菜: 燒大頭蝦 (好香又大隻, 平時食成百幾蚊隻), 另外有咖喱牛腩跟牛油法包多士(個menu話係脆皮, 原來係將d牛腩炸過, 將特別呀, d咖喱汁點d包, 好正呀, 唔夠飽, 叫個白飯撈仲得, 不過個餐仲有碗粉)粉: 牛肉河或番茄米線 (我本人鍾意番茄多d, 又有爽蝦及蝦肉打成既蝦條, 仲有d蛋花, 因為可以無咁漏) 另honey既牛河成碗車頭河咁(有牛丸, 百葉, 牛筋, 牛肉, d牛肉好林, 不過牛筋唔夠火喉, 但啖湯好濃味及清)甜品: 椰汁涼粉芒果 最後honey話要再去, 因為有個超大螢幕同大plasma睇世
我地一人一份, 個主菜同粉都有得揀, 咁可以食多d唔同野.
一開始就有d蝦片及熱毛巾 (好窩心), d蝦片有黑椒味嫁!
主菜: 燒大頭蝦 (好香又大隻, 平時食成百幾蚊隻
, d咖喱汁點d包, 好正呀
, 唔夠飽, 叫個白飯撈仲得, 不過個餐仲有碗粉)
甜品: 椰汁涼粉芒果

最後honey話要再去, 因為有個超大螢幕同大plasma睇世界盃, 我叫佢同friend去唔好預我.

黑椒蝦片, 椰青
環境正, 仲有得睇球
  • 燒大頭蝦
  • 番茄米線
2010-06-08 24 瀏覽
上星期六同GF放假,去左尖沙咀shopping,順便一試這間米其林推介越南餐廳.餐廳環境感覺好好,樓底好高!靜靜地又舒服,座位都好舒適,中午陽光可以直接射入室內,真係好relax~食物方面,大menu實在有好多選擇,好多野都想試下... 我比較少食越南餐,都唔係好知點叫~ 就叫左waiter recommend~ 頭 盆:越式沙律:辣辣地,加上柚子肉,酸酸地又清甜,好醒胃! 越式拼盆 (有春卷、牛油果燒蝦米紙卷、香煎扎肉餅):春卷肉汁甜,幾香口,又唔太肥,GF說讚~ 蝦米紙卷ok~ 香煎扎肉餅 一般~主 菜:生牛肉牛筋湯河粉:河粉好幼好滑,生牛肉新鮮,有肉味~ 仲有牛百頁,牛丸,牛根,都好好味~ 燒 法 國 春 雞 配 香 蘭 葉 飯:好驚喜的一道菜!!睇落去唔覺特別,但係味道意外地好味!!燒春雞肉質嫩滑,味道鮮甜!配上香濃的椰汁味,好match!我食左大半塊嫌唔夠喉輪到主角!蒜香牛油燒越南大頭蝦: 超欣賞!賣相吸引,有陣陣的蒜蓉牛油香味,蝦頭好多膏,正!肉質鮮味,食落好甘香 餐 飲:越 南 咖 啡~ 幾特別~ 唔同平時飲的咖啡~
頭 盆:
越式沙律:辣辣地,加上柚子肉,酸酸地又清甜,好醒胃!
主 菜:

輪到主角!

餐 飲:越 南 咖 啡~ 幾特別~ 唔同平時飲的咖啡~
Set Lunch Menu
越 式 拼 盆 (春卷、牛油果燒蝦米紙卷、香煎扎肉餅) + 越 式 沙 律
五 味 燒 法 國 春 雞 配 香 蘭 葉 飯
生 牛 肉 牛 筋 湯 河 粉
越 南香 濃 咖 啡
  • 蒜 香 牛 油 燒越 南 大 頭 蝦
2010-05-26 36 瀏覽
上一次試了hightea,今次終於試正宗越南菜爽呀,下午茶套餐一百元有找 侍應很好,帶我到座位上次都差不多,大約三點幾開始多人今次點了88元套餐有前菜及主菜,包一杯飲品前菜:越式沙律,裏面除了雜菜,還有雞肉,而且辣辣,非常開胃 越式春卷,我非常喜歡食,仍然很脆 呢個卷好味.料有牛肉、菜、白蘿蔔 我坐的位置是正中央,側邊很多蓮花盤...主菜,河內生牛肉牛筋湯河 ,河粉好幼,勁好味, 個生牛肉好新鮮 而且配料... 越南荷花茶...當然來到越南餐廳,品嚐下... 食完呢餐,很想即時飛去越南既河內及大叻... 下一次要試 lunch set and dinner set
上一次試了hightea,今次終於試正宗越南菜
爽呀,下午茶套餐一百元有找

侍應很好,帶我到座位
上次都差不多,大約三點幾開始多人
今次點了88元套餐
有前菜及主菜,包一杯飲品

前菜:
越式沙律,裏面除了雜菜,還有雞肉,而且辣辣,非常開胃

越式春卷,我非常喜歡食,仍然很脆

呢個卷好味.料有牛肉、菜、白蘿蔔

我坐的位置是正中央,側邊很多蓮花盤...

而且配料...

越南荷花茶...當然來到越南餐廳,品嚐下...

食完呢餐,很想即時飛去越南既河內及大叻...

越式沙律
越式春卷
河內生牛肉牛筋湯河
越南荷花茶
2010-05-26 43 瀏覽
4月17日book了位,出發,去了一間越南餐廳 它獲米芝蓮推介深信好多人一看相片都知這間酒店內的自助餐、日本料理同意大利菜都要$200以上 但竟然呢間平好多 去到餐龐,很少人,今次點了下午茶 HIGH TEA.是越南英式下午茶..只是$168/2位 而且今次又有優惠,平很多 好特別,於越南餐廳,試英式下午茶 又與別不同,加入了越南菜... 稱呼為越南英式下午茶 聽說蝴蝶餅是帝苑最出名,而且好吸引...終於有得試確實真係好味,好脆又甜甜地煙三文魚,勁新鮮...而且夾住菜藍莓芝士蛋糕,雖然細細件,但好好味..另外越式春卷,好食...炸得脆,料岩岩好不過這裏主要是越南菜,所以High tea只此一次
4月17日
book了位,出發,去了一間越南餐廳
它獲米芝蓮推介
但竟然呢間平好多
去到餐龐,很少人,
而且今次又有優惠,平很多

好特別,於越南餐廳,試英式下午茶
又與別不同,加入了越南菜...
稱呼為越南英式下午茶
聽說蝴蝶餅是帝苑最出名,而且好吸引...終於有得試
確實真係好味,好脆又甜甜地
煙三文魚,勁新鮮...而且夾住菜
藍莓芝士蛋糕,雖然細細件,但好好味..
另外越式春卷,好食...炸得脆,料岩岩好

不過這裏主要是越南菜,所以High tea只此一次
這個就是我們的下午茶
最出名蝴蝶餅
藍莓芝士蛋糕
  • 越式春卷
2010-05-10 11 瀏覽
上星期終於有空閒的時間與男朋友來到朋友們常常推介的越南餐廳我倆都點了lunch set ,頭盤有越式Salad & 越式拼盤 先說Salad 酸酸的又有小小辣,很fresh又醒胃,是很好的開始!而那個拼盤雖然是少少的,但黑豚肉米紙卷真的很好吃,表面的那一層不像其他餐廳般弄得那麼厚,還有春卷出奇的不油膩真的令人驚喜.來到主菜我點了蝦頭油海鮮炒河,看似很油膩但吃下去又不是那樣子,味道亦很不錯呢! 而他點了法國春雞配香蘭葉飯,我很喜歡吃這個充滿椰汁香味的飯,吃完一口又一口忘了自己的炒河,哈哈!還有法國春雞配那個配汁味道真的很match呢...好味好味好好味! 最後甜品,是甜甜的椰汁配像凉粉的東東(因為它比凉粉QQ得多)面頭還有少少芒果的點綴,吃完後令整個午餐畫上完美的句號! 不得不提的是他們的服務,不愧是五星級酒店,在忙碌的午市裡為每位客人盡心盡力服務又很細心留意客人的需要,讃丫!
上星期終於有空閒的時間與男朋友來到朋友們常常推介的越南餐廳

午餐
  • 法國春雞配香蘭葉飯
今日係happy friday, 阿妹咁岩唔駛飛, 就同佢去帝苑既le soleil食佢地出既high tea for 2係價錢, 食物, 環境, 服務呢幾方面. 用10分黎計滿分既話, 我會用以下既分數黎評分.價錢, $168 for 2 (plus 10% service charge) 8分, 講真人地royal garden 係5星級酒店. 呢個價錢絕對係合理.食物, 我俾8分啦都係, 每樣都好平均. 環境, 我都係俾8分. 高樓底, 光線充足. 舒適, 靜靜地. 服務, 我只係想俾4分. 首先, 去到reception, 有個黑面既waiter (應該係高級d既tim)問我"有無訂位呀.." 我心諗..今日都係閒日黎既唧..況且3點幾黎high tea, 斷估你間野唔會坐滿哂客架嘛? 安排坐低之後, 我同阿妹其實都已經係準備嗌果個tea set順手我就拎左係openrice度print出黎既85折coupon 出黎諗住問佢係咪要落單之前俾佢地, (我見張coupon係咁寫) 誰不知果個黑面侍應就一手搶左我地個tea set menu同埋我果張open rice coupon,

食物, 我俾8分啦都係, 每樣都好平均.

同埋我果張open rice coupon, 跟住勁晦氣話"餐茶飲咩呀..咖啡奶茶果d啦.."
我真係呆左一呆, 究竟呢間係酒店餐廳定係茶餐廳先? 跟住到個set黎啦..
佢就自己搬開我地枱面上既野, 就咁放低就行開左. 到我同我阿妹食完個set
佢就問都唔問就衝過黎收哂我地d餐具. 直到最後埋單, 又係慶慶地. 佢收番168加10%
surcharge, 跟住我同我阿妹就問佢...佢就施施然話"有無hsbc 或者citi credit card丫..
有既就有85折既..." 我真係非常之氣頂..首先..頭先係你自己問都唔問就搶左人地張coupon
其次, 點解你唔係人地埋單果陣問定人地有無果d credit card呢? 你拎住張正價單黎問.
咁我再俾credit card你, 你咪又係要打過張單同埋又要d客係度等..大家都哂時間啦係咪呀?
最後攪左一輪先埋單, 最終先識講句多謝. (中間發生果d野完全無講過唔好意思)
我觀察過當時既環境, 計埋我地呢台客, 全場都只係3台客. 按照人手黎計, 佢地係絕對
唔忙的, 除左呢個黑面高級waiter, 另外仲有一個女waiter同埋另外一個男waiter
我真係難明點解佢會咁晦氣. 同埋另外一樣野令我好不滿, 由我地落單之際, 我同我
阿妹都見到有個清潔既姐姐係度吸緊塵, 雖然果時只係得我地3台客, 咁但係點解會有
餐廳(仲係酒店)會係有客食緊野既情況下係度打掃呢? 打掃係合理, 但唔應該係d客
食緊野果陣吸塵架嘛? d塵會飛黎飛去之餘, 同時間果部吸塵器又發出d嘈音.
假如酒店既management 會上openrice睇到呢篇食評, 我真係好希望你地檢討一下.
the tea set
scones, tart, blueberry cheese cake
clotted cream, marmalade & strawberry jam
caviar and smoked salmon canape
roasted US 1855 beef canape
blueberry cheese cake, strawberry tart
vietnamese imperial roll
petit fours
2010-04-16
the tea set
roasted US 1855 beef canape
vietnamese imperial roll
petit fours
  • canape (roasted us 1855 beef)
2010-04-13 10 瀏覽
在報紙看到帝苑酒店有個抵食HIGH-TEA~SO GO AND TRY!因為我對英式三層架O既TEA情有獨鍾~超抵~$168 FOR 2人, 另加10% CHARGE~ 環境: 酒店環境OF COZ GOOD ~寧靜的~闊落的SOFA座位~絕不焗促OR逼~服務: 雖然餐廳面積細, 但得2個WAITER真係有失酒店風範~所以通常叫左WAITER都要得下先可以SERVE到你~食物: 不要期望超好味~始終價錢咁平~但係佢D野食絕對可以放入口O既~OK LA~最中意係佢個鬆餅~好鬆軟~好香~同埋佢D COOKIES係可以REFILL 的~連不太愛食COOKIE的我都忍不住REFILL左~因為好香,好脆~ 又有3種不同款~最重要唔係好似藍X曲奇咁勁爆BUTTER味同硬身.埋單用CREDIT CARD, SIGNATURE個陣發覺點解平左, 原來用CREDIT CARD有85折~勁SURPRISE~~~因為本身已經覺得勁抵~仲要最後埋單係$158 FOR 2~~~~即刻更開心~
因為我對英式三層架O既TEA情有獨鍾~
超抵~$168 FOR 2人, 另加10% CHARGE~

2010-04-10
2010-04-07 39 瀏覽
個多星期前睇HK Magazine介紹Le Soliel推出下午茶…兩位都只係收HK$168…好抵播!!!...咁復活節假期就約埋三兩知己去優閒o下啦!!!...餐廳環境夠靜、座位舒適…服務員有禮…Tea Set由下午3點至6點供應…Menu包括:- Canapes: (1) Caviar & Smoked Salmon – 墊底o既係一小片麥包...煙三文o既味突出過caviar…(2) Roasted US1855 Beef – 佢吾寫, 我吾知甚麼1855??...食落件燒牛肉係嫩口亦可口!Vietnamese Imperial Rolls – 佢地本係越南餐廰, 哩個當然吾失禮, 的的骰一小件, 點D甜酸醬, 開胃好味啊!!English Scones – 較脆面同乾身果種…供應o既clotted cheese同果醬亦味美! 食左兩個!!!Blueberry Cheese Cake – Royal Garden一向造甜品都有好口碑!!...只係切件時搞到餅底脫落左D…味道冇問題, 只係賣相扣分!!!Fresh Mango Tart & Fresh Strawberry Tart
Menu包括:-
Canapes:
Blueberry Cheese CakeRoyal Garden一向造甜品都有好口碑!!...只係切件時搞到餅底脫落左D…味道冇問題, 只係賣相扣分!!!
Fresh Mango Tart & Fresh Strawberry Tart – 兩款小可愛!!...同樣出色!!
Petit Fours:
(1) Palmier – 佢地個蝴蝶酥又係傑作之一!!!...好脆好酥呀!!!...一致讚賞!!!...難怪平時話想去買時最好預訂!!!
(2) Green Tea Cookies – 我可以食得甜…但哩種甜法哩種甜度, 我吾係好受!!...係有綠茶味, 但真係好甜!!!…好似甜壞牙o既果種甜…吾多欣賞!!
我地全部都點越南咖啡(以杯上, 吾係俾你自己”滴滴仔”)…俾鍊奶你調味…本身就一向吾愛加糖加奶…所以齋飲…OK架!
公眾假期Openrice 85折coupon都依然生效…所以埋單只係每人HK$80咋…傾足三句鐘…幾好!

Tea Set Menu
下午茶三層架
Clotted Cheese & Fruit Jam
Canapes
Vietnamese Imperial Rolls
Blueberry Cheese Cake
Petit Fours - Palmier + Green Tea Cookie
2010-04-02
Vietnamese Imperial Rolls
Blueberry Cheese Cake
2010-03-27 4 瀏覽
三月下旬遠行胡志明市,也要找找懂英、粵、越語的黃師傅請教當地的風土民情,也早點來吃個午餐,這天要了開胃的椰子湯配炒越南河粉套餐,以便調節口味。椰子湯有著椰醬的香,還有酸子帶起的怡人酸香,湯底清而甜美喝得出下過不少功夫處理,還有不少鮮嫩魷魚粒,一切都好,唯欠的是鮮椰漿帶起的熱帶風味,這味道就是要身赴當地,才覓得到的了,至於條條炒得金黃帶焦的出色越南河粉,將於網誌 http://foodxfile.blogspot.com 分享。
三月下旬

出色的蝦膏油炒越南河粉!
總廚Dennis Wong是位親切肯教授後輩廚道的好師傅。
出色的蝦膏油炒越南河粉!
總廚Dennis Wong是位親切肯教授後輩廚道的好師傅。
2010-02-04 9 瀏覽
很好的一餐... 在hk, 這樣的一間越南餐廳都的好像得這一間...service 係一貫的royal garden leve.... 食物方面點了...炸軟蟹... 好好味, 炸得出色, 又不油... 比外面d 日本檔好很多...豬頸肉沙律...豬頸肉好鬆化... 好味... 沙律一般.... 南乳燒雞.... 呢個好得... 肉好好口感... 味道又好... 炸得又出色... 可能係hk 最好的南乳燒雞...蝦乾上湯時菜... ok la.... 個上湯幾清...一碗生牛河, 一碗扎肉湯粉.... 又係好得... 生牛河有百頁, 又有牛丸, 又有牛根... 正... 正係物有所值..dessert 仲好... 叫在香茅荔枝凍, 好斑蘭布甸..... 好荔枝凍好清新, 好fresh.. 好好味, 又有金泊.. 好靚... pandan pudding 都唔錯, 淡淡的pandan 味... 好... 一句講晒, 呢間野好唔錯, 會再食....

食物方面點了...

蝦乾上湯時菜... ok la.... 個上湯幾清...

一句講晒, 呢間野好唔錯, 會再食....
2010-01-22
紀念日
2010-01-14 121 瀏覽
First time here for celebrating mg GF's birthday. Really cosy atmosphere around the restaurant. Nice high ceiling with live piano music.Ordered a dinner set with curry fried crab and plain fired snapper etc.really nice taste and the serving is wonderful.Will revisit for sure !

and plain fired snapper
etc.

Will revisit for sure !
紀念日
  • Curry fried crab