2009-07-15
名氣,Le Soleil夾著米芝蓮一星嘅名氣,雖然話係米芝蓮一星唔一定係最好嘅保證,但相信唔失禮得去邊!穿過地下、一樓、二樓,哩到三樓,真係別有洞天,酒店中空嘅設計,Le Soleil無樓底無天花嘅環境,消除晒所有壓逼感,加上餐廳以花園式設計,令人感覺仿似置身於大庭園當中!最好揀靠外排嘅深啡色藤椅坐,更加覺得悠閒無比!所以,我都同太太趁著星期六收工後,哩依度鬆一鬆,享受一餐下午茶先!此行主要都係志在一試酒店級+米芝蓮越式美食,所以揀咗晏晝哩,再者,佢哋有個超值登陸米芝蓮套餐(Michelin Set),睇落幾實惠,$88包括:前菜6揀3,湯粉3揀2,仲有一個是日精選甜品,不過唔包飲品,但加$28就有一杯金桔蜜或青檸梳打。前菜我哋揀越式春卷、越式脆炸雞翼、大柑葉牛肉卷,全放在一個大白色方碟,件件都做得小巧精細,但味道無賣相令你咁有印象,總係唔覺得自己食緊越南嘢,正如越式脆炸雞翼,食完都遺忘係咩味道,食出越南嘅味道,可能就係碟上那兜魚露!湯粉選上酸辣蕃茄海鮮湯檬,唔知點講好,唔係唔好食,只係覺得正正路路無咩特別咁。奉送嘅是日甜品,就係芒果涼粉,相信都無咩特別要講!加多杯特飲,連加一,要百鬆
此行主要都係志在一試酒店級+米芝蓮越式美食,所以揀咗晏晝哩,再者,佢哋有個超值登陸米芝蓮套餐(Michelin Set),睇落幾實惠,$88包括:前菜6揀3,湯粉3揀2,仲有一個是日精選甜品,不過唔包飲品,但加$28就有一杯金桔蜜或青檸梳打。前菜我哋揀越式春卷、越式脆炸雞翼、大柑葉牛肉卷,全放在一個大白色方碟,件件都做得小巧精細,但味道無賣相令你咁有印象,總係唔覺得自己食緊越南嘢,正如越式脆炸雞翼,食完都遺忘係咩味道,食出越南嘅味道,可能就係碟上那兜魚露!湯粉選上酸辣蕃茄海鮮湯檬,唔知點講好,唔係唔好食,只係覺得正正路路無咩特別咁。奉送嘅是日甜品,就係芒果涼粉,相信都無咩特別要講!加多杯特飲,連加一,要百鬆D哩見識一吓米芝蓮餐廳,都可以話係無妨!個套餐以男仔計,都係食你唔飽架喇,所以,唔可以用份量哩衡量個套餐抵唔抵。
除咗試咗佢個超值登陸米芝蓮套餐外,仲點咗個Tea Set,$120位,有越式香茅牛肉三文治、蒜香脆蝦生菜卷,跟住就係甜品4揀2,我哋要白酒火龍果啫喱伴石榴慕思、朱古力香蕉布甸伴刺番荔枝雪葩,依個餐包嘢飲,既然有得揀越南咖啡,就梗係要試吓佢啦!初時諗住收得$120一個tea set,就算食你唔飽,都應該頂得吓啦,況且又有越式三文治、又有生菜卷,但哩到覺得有D「賴嘢」。同個超值登陸米芝蓮套餐一樣,大賣精緻,用一樣嘅大白色方碟,將上述嘅食物放在一起,睇起哩真係擺得好靚,好有法國菜嘅美感,而個別食物嘅造型都好有心思,賣相方面真係俾足100分!食味?又係唔會令你有食緊越南嘢嘅感覺,一樣唔係D嘢唔好食,只係少咗食越南嘅味道,好似越式香茅牛肉三文治同蒜香脆蝦生菜卷,兩者都好好食,前者牛肉煎得柔軟,夾在生菜、洋蔥中,配合焗得微暖而脆身嘅薄法包,卡嚓一聲,應聲入口,哩個較有越南嘅味道就係源於那藏晌牛肉中嘅香茅味;而後者,同樣好食,蝦身煎得爽口,有朕朕蒜香,夾在新鮮嘅生菜卷中,一啖一啖索索聲,要數到有越南嘅味道就係個D醃咗嘅蘿蔔絲同米粉絲配料喇!不過,份量確實少咗D,唔夠喉!而兩個甜品其實都好正,白酒火龍果啫喱伴石榴慕思,下層係白酒啫喱,中間隔一層火龍果粒粒,面層輪到石榴慕思,其實好多時食自助餐都有見白酒啫喱,所以唔係咩特別嘢,但就鍾意面面嘅石榴慕思,富石榴香,慕思做得幼滑,咁就已經好夠!至於個朱古力香蕉布甸伴刺番荔枝雪葩則估佢唔到,個樣幾得意,朱古力香蕉布甸味道幾有層次,朱古力同香蕉味都平衡到,唔覺互相太搶,放晌側邊嘅刺番荔枝雪葩(個名無打錯,上網查番先知佢根本唔係荔枝哩),酸酸甜甜,幾醒神!最後嘆埋杯越南咖啡,第一次飲,有D手忙腳亂,因為要自己搞,要等佢慢慢滴漏,又唔知滴完之後掂,所以睇住隔離枱點做我就照跟住做,又幾香濃喎!不過,都係個句,唔會令你嘩一聲咁驚喜!