2019-06-23 49 瀏覽
今日約了兩位好朋友一齊到top食一間靚靚餐廳餐廳裝修有格調,而且仲分為室內及室外位置。先點了幾杯飲品,我們因為明天都要上班,所以點了幾杯mocktail,每杯都很有特式而且味道好好。分別有一杯有薄荷再混合果味,飲起來十分清爽解渴。有一杯是玫瑰荔枝汁,顏色好靚,而且好清新,淡淡花香,good。而我選的是這一杯,莓及梨汁,好清新好好飲,一邊食野一邊飲下野,傾下計,好開心。頭盤我們點選了海鮮拼盤,好吸引。估不到有這樣多款式,分別有鮑魚、生蠔、龍蝦、螺。鮑魚又大隻又彈牙,鮮味無比。生蠔肥美新鮮,啖啖清新海水味,正。仲可沾上汁醬,更為惹味。龍蝦有一隻,切成一半上碟,十分方便食用。龍蝦啖啖肉,超級愛。彈牙爽口,無得頂。最後有兩隻螺,用叉子把螺肉取出,大大粒螺肉,彈牙新鮮,正。呢個海鮮拼盤有驚喜,適合一伙兒分享。正餐我們點了一份炭燒澳洲自然放牧羊扒。共有三件十分方便我跟朋友分享羊扒配以橄欖油封薯仔,露筍及薄荷香草醬先講一講羊扒,羊扒啖啖肉,很香,超juicy,又唔會羶。羊扒配上特配薄荷香草醬,十分惹味,更能突出肉味,而且薄荷味清清涼涼,令口感不會過於油膩。更配上半個薯仔,不錯。跟朋友是晚吃了好多食物
今日約了兩位好朋友一齊到top食一間靚靚餐廳

餐廳裝修有格調,而且仲分為室內及室外位置。
各款飲品

Cranberry  poire  iced  tea

Seafood  platter  half  portion

頭盤我們點選了海鮮拼盤,好吸引。
估不到有這樣多款式,分別有鮑魚、生蠔、龍蝦、螺。

鮑魚又大隻又彈牙,鮮味無比。
生蠔肥美新鮮,啖啖清新海水味,正。仲可沾上汁醬,更為惹味。
呢個海鮮拼盤有驚喜,適合一伙兒分享。
Lamb  chop

正餐我們點了一份炭燒澳洲自然放牧羊扒。
共有三件十分方便我跟朋友分享
羊扒配以橄欖油封薯仔,露筍及薄荷香草醬
先講一講羊扒,羊扒啖啖肉,很香,超juicy,又唔會羶。
更配上半個薯仔,不錯。

跟朋友是晚吃了好多食物不能盡錄,所以節錄了一些令我最為難忘的美食。
每次到來lab eat都會令我有種獨有的新鮮感,每次都令我好有驚喜,很期待下次再來lab eat開心gathering。
2019-06-18
各款飲品
Cranberry  poire  iced  tea
Lamb  chop
2019-06-22 56 瀏覽
姪女畢業號去食餐好嘅慶祝🥰🥰book 地鐵站旁TOP 嘅Lab Eat restaurant &bar地點就非常方便,環境都好浪漫🌹而且服務也棒棒滴👍👍一坐下來就有熱騰騰的紫🍠包,點上醋及橄欖油,效果不比牛油差呢😆主角㸃菜😊我們都愛生蠔,法國的,很新鮮,聽說是每天空運到港的,鮮甜爽脆😌配上兩種醬汁,有款像泰式辣汁,配搭不錯👍西班牙伊比利亞30個月火腿配香瓜😍😍fresh 得來不失火腿濃郁,香瓜超甜🥰🥰炭燒美國🇺🇸安格斯牛柳配即磨黑松露~~非常厚切,炭香味令牛味提升不少,肉質有口感,絕對高級貨😎😎一份甜品share已經很足夠😆😆有時五六件,配上雪皅,踏入甜品🍮時間🤭🤭最後飲返杯餐茶,令這頓豐盛晚餐畫上完美句號😬😬

地點就非常方便,環境都好浪漫🌹而且服務也棒棒滴👍👍

主角㸃菜😊

最後飲返杯餐茶,令這頓豐盛晚餐畫上完美句號😬😬
2019-06-21 99 瀏覽
老婆生日,佢鍾意食西餐,搵咗好耐,呢間位於旺角地鐵站上蓋TOP口碑唔錯,就book枱同老婆💑裝修時尚,服務酒店級水平👍👍本身有露天座位,咁岩落雨,睇唔到靚景添😅揀咗五道菜式晚餐🥣法國生蠔每人有兩隻:非常之新鮮🍴口感爽脆,兩隻醬汁各有特色!🥰🥰西班牙伊比利亞30個月火腿伴香瓜:果然與別不同,ham 非常之濃郁,香瓜清甜,應該有25%😍😍南瓜湯,現打南瓜🎃清清地,飲晒一大碗都唔會膩Main course 炭燒美國安格斯牛柳配即磨夏季黑松露全部高質貨,網紋好靚,五成熟剛剛好,牛味濃郁配埋黑松露真係Perfect match😋😋低溫烤焗智利白雪魚柳,如有豐富肉質紮實,好滑啊!🤩🤩廚師每日精選甜品🍮非常豐富!飽到一個點🤣🤣最後啱杯咖啡☕️真係好享受🤗性價比超高嘅一間餐廳🍴

揀咗五道菜式晚餐🥣

法國生蠔

南瓜湯,現打南瓜🎃清清地,飲晒一大碗都唔會膩

Main course
炭燒美國安格斯牛柳配即磨夏季黑松露

低溫烤焗智利白雪魚柳,如有豐富肉質紮實,好滑啊!🤩🤩
低溫烤焗智利白鱈魚枊

廚師每日精選甜品🍮非常豐富!飽到一個點🤣🤣

最後啱杯咖啡☕️真係好享受🤗

性價比超高嘅一間餐廳🍴
法國生蠔
低溫烤焗智利白鱈魚枊
2019-06-14 98 瀏覽
如果是放工後想找個地方跟朋友吃飯以及促膝長談,這裏絕對是一個好地方👍🏻 環境寬躺,可能是平日夜晚的關係,並沒有限制我們的用餐時間,跟朋友可以暢所欲言。點了一份二人套餐,一開始便送來法包,外脆內軟,不會過硬,口感不錯。第一道菜是煙三文魚,日本帶子伴墨西哥熱情果汁。酸酸甜甜的熱情果汁十分開胃,帶子亦算新鮮。非常推薦這份意式生牛肉薄切伴黑松露醬及火箭菜,小編一直都不喜歡吃火箭菜,嫌它獨有的味道過濃。但沒想到這三樣材料出奇地配合,生牛肉火箭菜以及芝士一同進食,會有多重口感,而不會喧賓奪主。中間配有南瓜餐湯以及手工雪芭為味蕾作為休息。西班牙羊肋骨小編不作過多描述,因為不太吃羊肉,主要是朋友嘗試。而美國牛柳伴法國鵝肝,分量十足,絕對夠飽,不過有點過熟。最後的兩道甜品伴碟上亦花了心思,令人除了味覺還有視覺享受。

非常推薦

中間配有南瓜餐湯以及手工雪芭為味蕾作為休息。

而美國牛柳伴法國鵝肝,分量十足,絕對夠飽,不過有點過熟。

最後的兩道甜品伴碟上亦花了心思,令人除了味覺還有視覺享受。
2019-06-11 100 瀏覽
我見網上評語幾好,難得男友生日,就去試下其實我打去book既時候,我有問關於寫字落dessert度既野,我問有咩dessert揀,佢冇答我,只係叫我上openrice睇,ok~今晚慶祝男友生日,入到去環境幾好,坐低後有個好高戴眼鏡既先生,面冇咩表情,好快問左句唔知咩水,咩king咩still,我話「下?咩話」,想佢重複,心諗,你肯定我聽到你講緊乜?佢眼定定望住我,3秒後,我話「你可唔可以講多次?」佢再講多次,原來係問要sparkling water定still water然後佢比餐牌我地睇,我地睇左陣,問佢,「係咪有2人套餐果d」佢話「我地有套餐架,係黑色呢塊board度」我再問「我見網上好似有2人套餐?」佢「我地從來冇做過2人套餐,一係散叫」我唔知係自己expect太高定咩,佢比我感受到既態度就係會令人好唔舒服好似好睇唔起人咁至於點解我會expect咁高呢因為收費一d都唔平 水,都比左$70另外加一咁樣既態度係好唔ok性價比極低!我係好唔推薦亦唔會再想黎食!
我見網上評語幾好,難得男友生日,就去試下
今晚慶祝男友生日,入到去環境幾好,坐低後
我再問「我見網上好似有2人套餐?」
佢「我地從來冇做過2人套餐,一係散叫」
好似好睇唔起人咁
至於點解我會expect咁高呢
因為收費一d都唔平

水,都比左$70
另外加一
咁樣既態度係好唔ok
性價比極低!
我係好唔推薦亦唔會再想黎食!
2019-06-06
2019-06-10 85 瀏覽
Order左一份potato wedge/fries 之類的野,食左一半佢地過來問有無order過薯餅/薯咯之類的嘢我地話有,隔離檯都有,原來佢地上錯左來我地檯點知問都無問我地就收番我地嘅potato wedges跟著上左一份double size份量比隔離檯 .你餐廳收番我地食緊既嘢但又無補返份比我地,講都唔講你就拿走,但你有計我錢嘎.
點知問都無問我地就收番我地嘅potato wedges
跟著上左一份double size份量比隔離檯 .

2019-06-09 91 瀏覽
其實餐廳員工也ok!有些很熱心的!但……個经理麻煩再培訓啦!用不知所謂也沒問題!1.食物未刭,我們出去拍照,行來行去,在所難免,我打開門,我等我媽媽一起出來便關上,他看見我站在門口,想關我門,我告訴他,我媽媽只差倆步便到,他立即無視和黑面!真是什麼態度2.我叫其中一位同事,幫我拍照,正要拍照之際,叫停員工,並且对她说,叫她做其他事情,他來拍!我們只見他鬧完女員工便走了,完全無視客人存在!這叫经理?如果不想客人經常走來走去 ,一係你就把門關掉不讓客人 出去露台 ,一係 你們就不要開一些有露台的餐廳!身為經理 在大庭廣眾 責備一個員工 也是不恰當的 更何況還要把 客人 置身於度外!如果你是一間大排檔 這樣的態度我或者可以接受! 但是 你的價錢 不是便宜的! 又要扮酒店風格,但又持低級的態度! 這樣的餐廳 遲早關門大吉吧!
真是什麼態度
這叫经理?
2019-06-08
2019-06-06 120 瀏覽
環境舒服。服務態度好。食物都好味。可能在旺角來講比較貴。所以人唔多。用咗entertainer app 去食。主菜買一送一。叫了海膽義大利粉。個海膽冇臭味。好鮮甜。條魚好細。唔適合大食嘅人。
用餐優惠
優惠券
2019-06-02 127 瀏覽
位於旺角T.O.P. (This is the Place)商場五樓的LAB EAT Restaurant & Bar西餐廳,環境開揚,座位舒適寧靜☺️,更設有圓形大梳化座位,可供客人三五知己聊天一同共進晚餐😋。今次我約了好久冇見既一位朋友在這裡食晚餐,我哋點左一個沙津及兩個意粉。煙火雞🦃️紅菜頭藜麥沙律🥗看見這款沙律🥗既顏色已經相當吸引,除左有多樣蔬菜🥬之外,還有青蘋果🍏、牛油果🥑、蕃茄仔、薯仔、醃製茄子🍆、藜麥及紅菜頭等,加上紅色既酸甜醬汁,食落相當健康美味。😋意式牛肉🐂三重奏濶條麵呢碟濶條麵唔單止有鹹牛肉粒、意大利腸肉及紅酒🍷牛尾肉,也有車厘茄及香草作為配料,而且配上濃味既醬汁,味道十分獨特。鮮海膽蟹🦀膏醬紅花扁意粉這碟意粉食落充滿著鮮甜既海膽味道,同時可以感受到蟹膏醬帶出來既香口,兩種口味融入在口感煙韌既扁意粉當中,感覺十分新鮮。LAB EAT 除左沙律🥗及意粉美味之除,也有多款西餐既菜式及新鮮既海鮮🦞供客人品嚐,如果預先在網上訂座可享有折扣優惠,所以值得再試。

煙火雞🦃️紅菜頭藜麥沙律🥗

意式牛肉🐂三重奏濶條麵

鮮海膽蟹🦀膏醬紅花扁意粉

2018-05-28
呢間LAB EAT係位於旺角既T.O.P.(This is our place)🙆‍♀️我之前從來冇黎過呢個商場,但原來發現佢真係好近地鐵站🚉其實我之所以book呢間餐廳係因為朋友強烈推薦呢度既lunch係又抵又好味,仲要環境好🥰真係好難得星期六呢間餐廳都有lunch set,所以就決定要試下💕我預先係網上訂左位,因為今日係想幫閨蜜慶祝生日🎂我正諗緊究竟有咩驚喜可以比閨蜜時,忽然見到網上有食評推介一個72% chocolate ball😍賣相好吸引好特別,於是預早請餐廳準備,並安排在甜品上面寫上Happy birthday🥳呢間都有好多Lunch set可供選擇,個人覺得價錢還好,唔算好貴😊我同閨蜜分別叫左一個C餐特級橄欖油煎海石斑魚柳配烤南瓜及蜜糖芥末汁同E餐炭燒美國安格斯肉眼扒伴甜薯條及紅酒汁share黎食🙆‍♀️前菜我地都分別選擇左鴨胸沙律🥗呢個煎海石斑魚柳煎得好香口,唔會覆蓋左石斑魚柳原有既味道,挺不錯的🥰至於呢個安格斯肉眼扒我地叫左七成熟,食落去口感岩岩好🤣真係估唔到塊肉眼扒咁大塊🤭食到我地兩個都好full😂呢個就係我準備比閨蜜既驚喜啦😍真係好靚,我order完都好期待啊!而閨蜜

特級橄欖油煎海石斑魚柳配烤南瓜及蜜糖芥末汁

炭燒美國安格斯肉眼扒伴甜薯條及紅酒汁

72%  chocolate  ball

呢個就係我準備比閨蜜既驚喜啦😍真係好靚,我order完都好期待啊!而閨蜜係完全冇發現到我呢個驚喜,實在太成功了😳不過我地有少少fail,可能因為掛住影相搞到預熱左既熱情果汁唔夠熱,所以淋落去時個朱古力球溶得好慢🤭好彩店員都體諒我地,並準備多左啲熱情果汁幫我地慢慢淋落去🥳朱古力球終於溶啦,裡面係雲尼拿雪糕黎,真係好神奇入面既雲尼拿雪糕係完全冇溶到,我地研究左好耐究竟係可以點樣整既呢🙈🤔同埋呢個配搭係好新穎,熱情果汁有一種酸酸甜甜配埋雲尼拿雪糕再加72%朱古力,口感好特別😘
總括而言,我地兩個都好滿意呢間餐廳既食物同環境,希望下次可以試下佢呢度既晚餐啦🤗
2019-05-13
特級橄欖油煎海石斑魚柳配烤南瓜及蜜糖芥末汁
炭燒美國安格斯肉眼扒伴甜薯條及紅酒汁
72%  chocolate  ball
2019-05-30 118 瀏覽
Lab Eat 是為食界朋友圈數一數二必到的餐廳。去年情人節老公在尖沙咀lab eat分店和我慶祝,今次剛好是拍拖六周年搞結婚一周年紀念日,所以中午老公便帶我到旺角的Lab eat輕輕鬆鬆地陪我吃一個午餐。我們點了兩個午餐,一個是炭燒美國安格斯肉眼扒伴甜薯條及紅酒汁,一個煙三文魚半熟帶子西班牙八爪魚沙律。餐湯加了$18轉黑松露蘑菇湯,因為曾經在尖沙咀喝過他們的蘑菇湯,這個一定要必試,因为他們的餐湯很有水準。餐廳奉送一個餐前refreshment是菠蘿雪皅,感覺好清新。蘑菇湯很香濃,蘑菇粒很有口感,而且黑松露和蘑菇的味道很平均,不會其中一味偏重。安格斯牛燒得剛剛好,半生熟多一點但又不會血淋淋的,口感鮮嫩多汁,邊位的筋部和脂肪,很脆口。煙三文魚半熟帶子西班牙八爪魚沙律,帶子和八爪魚都好鮮甜,可以感覺到這裏的食材一點也不馬虎。最特別的是他們的酸辣沙律汁,他們是用了熱情果汁,那種辣中帶點熱情果的果酸味,不但感覺好健康好清新,還去除了火箭菜的苦味,而且混有藍苺和嗓子,味道好有層次感。餐廳的環境很優雅,而且背景音樂很輕鬆,令人有一種很放鬆和舒適的感覺。

我們點了兩個午餐,一個是炭燒美國安格斯肉眼扒
伴甜薯條及紅酒汁,一個煙三文魚半熟帶子西班牙八爪魚沙律。

2019-05-28
紀念日
2019-05-28 137 瀏覽
這晚和太太吃飯,星期五晚都幾多人,我哋點了海鮮拼盤、 薯蓉焗田螺多士、海膽意粉, 最特別係蒜蓉焗田螺多士,好好食,海膽都幾甜,半份海鮮拼盤580蚊,雖然有啲貴,不過海鮮都幾新鮮,下次都會再食!
2019-05-27 121 瀏覽
好耐沒有同最好的朋友吹水了,搵個地方可以就到大家,所以選左旺角吹水。重要係這個地方可以坐室外嘆杯飲品,旺角區真是沒有什麼地方可以坐室外嘆杯飲品了。我們睇了menu,到最後大家都選"五道菜式精選晚餐",因為裡面好多都好岩我地食,所以選了這個。【餐湯-南瓜湯】這個南瓜湯非常濃郁幼滑,勁creamy,不錯不錯。【頭盤-傳統意式生牛肉薄切伴黑松露醬及火箭菜】生牛肉鮮嫩可口,卷上火箭菜,黑松露醬一同入口,倍加滋味,黑松露味恰到好處,不會搶走牛肉鮮甜味,正!【法國青檸雪芭】酸酸甜甜既感覺,非常清新,在食主菜之前給我們清一清口腔。【主菜-美國牛柳伴法國鴨肝(200g)】牛柳呈方塊狀,外型討好,而入口鮮嫩軟淋,肉味濃厚,伴上外脆內軟的法國鴨肝,濃郁的鴨肝香氣,令到牛柳更加美味。【甜品-鮮焗朱古力心太軟】最愛的朱古力心太軟,外層有少少脆口,流心的朱古力醬伴上雲尼拿雪糕,簡直絕配,一冷一熱,特別滋味
【餐湯-南瓜湯】
這個南瓜湯非常濃郁幼滑,勁creamy,不錯不錯。
【頭盤-傳統意式生牛肉薄切伴黑松露醬及火箭菜】
【法國青檸雪芭】
酸酸甜甜既感覺,非常清新,在食主菜之前給我們清一清口腔。
【主菜-美國牛柳伴法國鴨肝(200g)】
甜品-鮮焗朱古力心太軟】
2019-05-21
之前問大家會揀好嘢食定好態度,大比數都揀好嘢食。我個人就覺得服務態度會好影響個一餐嘅體驗,就好似呢一間店咁~😟零誇張,佢哋嘅前台reception服務態度真心差,問少少野起晒鋼咁,搞到我哋未食之前嗰谷鬼氣🤬(佢之後對好幾台都係咁我諗其他食客應該心諗左佢哋好耐🙄),真心下左。講返野食,Lunch Time來講算係抵食西餐,有齊湯(蘑菇湯幾好飲~)或者沙律、一個主菜、一杯野飲。燒春雞好大塊,鎖住左肉汁,有啲位都係鞋鞋地(已經比cova嗰件好食好多🤪)。蕃薯條熱辣辣現炸,好甜!紅酒牛肉意大利飯有啲似茶餐廳出品嘅質素,唔難食嘅,不過有進步空間🤔最正嘅係吞拿魚意大利粉,用香草同吞拿魚調味,通粉又煮得到位,仲係彈牙。三個字:最正呢碟!但係,由於佢服務真係大打折扣,我係唔會再嚟㗎啦,BYE👋🏻-炭燒美國燒春雞配甜薯條及蜜糖芥茉醬 | $98意大利紅酒燴牛肉及野菜意大利飯 | $88意大利碎茄醬銀魚柳長通粉半橄欖油浸吞拿魚 | $88-
炭燒美國燒春雞配甜薯條及蜜糖芥茉醬

意大利紅酒燴牛肉及野菜意大利飯

意大利碎茄醬銀魚柳長通粉半橄欖油浸吞拿魚

但係,由於佢服務真係大打折扣,我係唔會再嚟㗎啦,BYE👋🏻
炭燒美國燒春雞配甜薯條及蜜糖芥茉醬 | $98
意大利紅酒燴牛肉及野菜意大利飯 | $88
意大利碎茄醬銀魚柳長通粉半橄欖油浸吞拿魚 | $88
15 分鐘 (堂食)
意大利碎茄醬銀魚柳長通粉半橄欖油浸吞拿魚
2019-05-25 105 瀏覽
呢度d staff態度惡劣....你如果會遲到少少既,就最好唔好諗住遲少少無所謂... 黎到會有說話聽架... 個貌似manager既人 會同你講返而家當刻個時間比返你聽!唔該晒! 多謝你呀!無可口非 我地的確遲到左... 承認的確遲左唔係少既時間.... 你間餐廳都係大吉... 大把空位... 其實我遲到 都無影響你做生意....不過反正態度咁差 亦反正全世界都劣評緊既話 都唔妨好生意!!
呢度d staff態度惡劣....
你如果會遲到少少既,就最好唔好諗住遲少少無所謂...
黎到會有說話聽架...
唔該晒! 多謝你呀!