2019-06-23
今日約了兩位好朋友一齊到top食一間靚靚餐廳餐廳裝修有格調,而且仲分為室內及室外位置。先點了幾杯飲品,我們因為明天都要上班,所以點了幾杯mocktail,每杯都很有特式而且味道好好。分別有一杯有薄荷再混合果味,飲起來十分清爽解渴。有一杯是玫瑰荔枝汁,顏色好靚,而且好清新,淡淡花香,good。而我選的是這一杯,莓及梨汁,好清新好好飲,一邊食野一邊飲下野,傾下計,好開心。頭盤我們點選了海鮮拼盤,好吸引。估不到有這樣多款式,分別有鮑魚、生蠔、龍蝦、螺。鮑魚又大隻又彈牙,鮮味無比。生蠔肥美新鮮,啖啖清新海水味,正。仲可沾上汁醬,更為惹味。龍蝦有一隻,切成一半上碟,十分方便食用。龍蝦啖啖肉,超級愛。彈牙爽口,無得頂。最後有兩隻螺,用叉子把螺肉取出,大大粒螺肉,彈牙新鮮,正。呢個海鮮拼盤有驚喜,適合一伙兒分享。正餐我們點了一份炭燒澳洲自然放牧羊扒。共有三件十分方便我跟朋友分享羊扒配以橄欖油封薯仔,露筍及薄荷香草醬先講一講羊扒,羊扒啖啖肉,很香,超juicy,又唔會羶。羊扒配上特配薄荷香草醬,十分惹味,更能突出肉味,而且薄荷味清清涼涼,令口感不會過於油膩。更配上半個薯仔,不錯。跟朋友是晚吃了好多食物
餐廳裝修有格調,而且仲分為室內及室外位置。
各款飲品
Cranberry poire iced tea
Seafood platter half portion
頭盤我們點選了海鮮拼盤,好吸引。
估不到有這樣多款式,分別有鮑魚、生蠔、龍蝦、螺。
鮑魚又大隻又彈牙,鮮味無比。
生蠔肥美新鮮,啖啖清新海水味,正。仲可沾上汁醬,更為惹味。
呢個海鮮拼盤有驚喜,適合一伙兒分享。
Lamb chop
正餐我們點了一份炭燒澳洲自然放牧羊扒。
共有三件十分方便我跟朋友分享
羊扒配以橄欖油封薯仔,露筍及薄荷香草醬
先講一講羊扒,羊扒啖啖肉,很香,超juicy,又唔會羶。
更配上半個薯仔,不錯。
跟朋友是晚吃了好多食物不能盡錄,所以節錄了一些令我最為難忘的美食。
每次到來lab eat都會令我有種獨有的新鮮感,每次都令我好有驚喜,很期待下次再來lab eat開心gathering。