每年都有好多日子需要慶祝,總想會搵間特別嘅餐廳慶祝紀念一下係旺角就有一間儀式感滿滿嘅餐廳啱曬慶祝餐枱有用氣球同玫瑰花瓣佈置成花藝餐枱,用餐感覺浪漫而且仲可以預約一個非常適合打卡嘅甜品,一定可以享受一個愉快有回憶的晚餐店內環境寬闊,設有大量梳化卡位,仲有圓型梳化私人空間,用餐舒適食物方面:Birthday Set For Two- 前菜 -煙三文魚凱撒沙律 : 爽脆嘅凱撒沙律菜,配上挪威煙三文魚、煙肉粒、芝士粒及自家調製醬汁,清新開胃吞拿魚他他 : 芝蔴香味脆筒入面鋪滿鮮甜嘅拖羅蓉,每一啖都充滿濃郁嘅魚油香,再加上飛魚子嘅爆裂口感,層次勁豐富蟹肉紫菜塔可餅 : 鮮甜蟹肉加上三文魚籽,再放上脆紫菜一齊食,海洋鮮味瞬間爆發煙熏法國鵪鶉髀 : 鵪鶉髀肉質嫩滑,帶有微微嘅煙熏味- 每日餐湯 -蘑菇濃湯 : 蘑菇味濃郁,再加上少少橄欖油及香脆麵包條做點綴,相當不錯- 意粉 -海鮮意大利麵 : 意大利麵用上蕃茄醬汁,口感煙韌開胃,海鮮份量十足,有齊大蝦、帶子、青口,蜆肉等多種海鮮,相當豐富- 主菜 -炭燒安格斯肉眼 : 點選了五成熟,肉質軟嫩多汁,味道濃郁,帶少少炭燒味,再蘸上少少燒汁及蒜片一齊食
每年都有好多日子需要慶祝,總想會搵間特別嘅餐廳慶祝紀念一下

係旺角就有一間儀式感滿滿嘅餐廳啱曬慶祝

餐枱有用氣球同玫瑰花瓣佈置成花藝餐枱,用餐感覺浪漫

食物方面:

Birthday Set For Two

- 前菜 -

煙熏法國鵪鶉髀 : 鵪鶉髀肉質嫩滑,帶有微微嘅煙熏味

- 每日餐湯 -

- 意粉 -

- 主菜 -

炭燒安格斯肉眼 : 點選了五成熟,肉質軟嫩多汁,味道濃郁,帶少少炭燒味,再蘸上少少燒汁及蒜片一齊食,味道一流

- 甜品 -

每日精選甜品 : 賣相非常吸睛,用上一個黑色球體載住甜品,配上煙火及乾冰造成嘅雲霧效果,再加上自訂畫碟服務,真係一個非常特別適合打卡嘅甜品

Ours Tips : 飲品、酒精類飲品一律買一送一,OpenRice 訂座仲可享主菜餐牌正價88折
2025-06-23 883 瀏覽
Caesar Salad with Smoked Salmon煙三文魚凱撤沙律🥗,煙三文魚鹹香得嚟又唔會太濃,配上脆卜卜嘅麵包粒同埋creamy嘅沙律醬,真係好開胃!Tuna Tartare Mini Cone吞拿魚他他🍦,用迷你甜筒裝住吞拿魚他他,造型好鬼得意,一啖咬落去,口感層次超豐富!仲有Crab Meat Seaweed Taco蟹肉紫菜塔可餅🦀,紫菜嘅脆勁夾住鮮甜蟹肉,味道好夾!Garlic Prawn蒜片大蝦🦐一上枱就香到我流口水,蝦肉彈牙,蒜香味濃到不得了!Uni Toast 海膽多士簡直係海膽控必食!多士烘得脆卜卜,鋪滿厚厚一層海膽,鮮甜爆汁,我食到想舔手指!Scallop Ink Risotto帶子墨汁意大利飯🐚,墨汁香濃但唔會蓋過帶子嘅鮮味,creamy嘅質感真係好正!Grilled Australia M5 Flap Steak炭燒澳洲M5牛腹芯🥩,肉質軟嫩多汁,炭燒香味十足,配上黑椒汁,正到無得彈!每日餐湯同埋每日精選甜品拼盤🍨都好有驚喜!最正係佢哋仲有畫碟服務,有生日裝飾打卡📸,成個feel即刻up!而且飲品、酒精類飲品一律買一送一,OpenRice訂座仲有主

每日餐湯同埋每日精選甜品拼盤🍨都好有驚喜!最正係佢哋仲有畫碟服務,有生日裝飾打卡📸,成個feel即刻up!而且飲品、酒精類飲品一律買一送一,OpenRice訂座仲有主菜88折優惠,抵到爛!大家快啲約埋班friend去食啦!
  • 吞拿魚他他
  • 炭燒澳洲M5牛腹芯扒
  • 甜品拼盤
  • 海膽多士
2025-06-12 1931 瀏覽
餐廳瀰漫著浪漫慶祝氣氛,不時可見餐桌上擺放著氣球和生日佈置。生日套餐內容相當豐富,包括前菜、餐湯、意粉/意大利飯、主菜及精緻甜品。  【前菜精選】 • 煙三文魚凱撒沙律:新鮮煙三文魚配搭爽脆生菜,灑上帕瑪森芝士碎與紅椒粒,層次豐富,配上香脆麵包片,開胃爽口。 • 吞拿魚他他:新鮮吞拿魚切粒配以五色豆點綴,賣相精緻,一口大小剛好。 • 蟹肉紫菜塔可餅:鮮甜蟹肉配上香脆紫菜,點綴三文魚子,口感豐富。 • 蒜片大蝦:以精緻銅製餐具盛載,金黃蒜片與鮮嫩蝦肉完美配搭,綠色嫩芽點綴,賣相講究。 【餐湯】 周打蜆湯 - 香濃滑潤  【主食推介】 海鮮意大利麵:金色銅鍋盛載,配搭帶子、青口、蜆和蝦,麵條彈牙入味,微辣,風味十足。  【主菜之選】 炭燒伊比利亞豬鞍:肉質鮮嫩,配上特製醬汁,配菜清新。  【生日打卡甜品】 生日套餐已包含精美甜品,只需加$88即可升級至精選甜品拼盤,包括幼滑芝士蛋糕、濃郁布朗尼、配上夢幻乾冰效果的雪葩。每款甜品都附送精美畫碟裝飾,配上金色煙花棒,為生日慶祝錦上添花!
生日套餐內容相當豐富,
包括前菜、餐湯、意粉/意大利飯、主菜及精緻甜品。
 【前菜精選】
吞拿魚他他
新鮮吞拿魚切粒配以五色豆點綴,賣相精緻,一口大小剛好。
蟹肉紫菜塔可餅
鮮甜蟹肉配上香脆紫菜,點綴三文魚子,
口感豐富。

海鮮意大利麵

【主菜之選】
炭燒伊比利亞豬鞍:
炭燒伊比利亞豬鞍
肉質鮮嫩,配上特製醬汁,
配菜清新。
 【生日打卡甜品】
生日套餐已包含精美甜品
精選甜品拼盤
精選甜品拼盤
為生日慶祝錦上添花!
2025-06-11
5 分鐘 (堂食)
2025-06-09 2116 瀏覽
少有嘅高評價,食物、服務、環境同氣氛都俾100分,每樣都做到好到位‼️ 不過首先都要俾嗰credit我老公先😍 結婚後嘅小驚喜🩷雖然唔係生日🎂 但見套餐好吸引,所以都叫咗嗰生日二人套餐$788,佢包四嗰前菜、餐湯、意大利粉或意大利飯,主菜係豬/牛,我哋就加咗$128轉炭燒安格斯肉眼同埋加咗$98要海膽多士🍞前菜最有特色係蟹肉牛油果迷你夾餅,外脆內軟,口感好好👍🏻 加錢嘅海膽多士當然無得輸😍 煙熏法國鵪鶉髀都好正🙌 有營養、肉質嫩,唔肥🤩佢嗰牛加$128係超級值得,肉又香又淋,最緊要係儀式感滿滿😍 絕對係視覺嘅衝擊‼️ 仲有最期待嘅甜品,有得畫碟,係我最愛嘅Usagi😍 成件事好sweet,仲有佢甜品配搭好正😍 絕對推介慶祝生日、紀念日嚟打卡🥰埋單$1115本人覺得超級抵,佢拎牛同甜品出嚟嗰份儀式感都令我好開心,非常打卡able😍 如果要有驚喜一定一定要book枱,雖然未必一定畫到碟,但佈置枱等等都一定有滿滿儀式感😗 經Openrice叫正價menu仲有88折🩷 順帶一提,如果想易啲搵嘅話,可以選擇,去到3樓搭𨋢上5樓,一出𨋢就見到‼️

煙熏法國鵪鶉髀都好正🙌 有營養、肉質嫩,唔肥🤩

• 海膽多士
  • 炭燒安格斯肉眼
📍 一入餐廳,就知道係「慶祝活動專業戶」😂 餐廳提供一站式慶祝服務,餐枱有用氣球同玫瑰花瓣佈置成花藝枱🌼儀式感滿滿。難怪一半客人都係到慶祝生日/紀念日,座位闊落有私人空間。「生日套餐」 有齊6道菜品, 包括前菜/ 沙律/ 是日餐湯/ 精選意粉/ 主菜/ 甜品,$788/ 2個人價錢都算好抵食🙋🏻‍♀️🔅 吞拿魚他他 : 甜筒精緻可愛,吞拿魚他他蓉新鮮🔅煙三文魚凱撒沙律: 煙三文魚鹹香新鮮,清爽開胃🔅蟹肉紫菜塔可餅: 呢個配搭幾amazing 🤩 Taco帶點天婦羅口感,長時間保持香脆。再以薄荷葉包裹海量牛油果蓉及蟹肉沙律,層次感鮮明🔅 蘑菇湯: 濃湯夾雜不少蘑菇粒口感十足🤤蘑菇香氣濃郁🔅 蒜片大蝦: 爽口大蝦配合少少蒜蓉牛油醬,已經夠惹味🔅 海鮮意大利麵另一款帶子墨汁意大利飯都好吸引,不過驚食到個嘴好污糟😂 慶祝生日影相就唔好睇🙈 意大利麵掛滿蕃茄龍蝦汁,番茄醬保留咗海鮮同大蝦鮮味,雜錦海鮮份量足🔅炭燒伊比利亞豬鞍估唔到有2塊咁大塊,我地2個女仔係食唔哂既🙉🙈 豬鞍火候控制剛剛好,中間夾住一陣薄薄脂肪層,帶點油脂感又有肉香🤤 配搭烤洋蔥、波波蕃茄仔和薯角,幾鐘意酸甜蘋果蓉令配搭更輕盈
📍

🔅 吞拿魚他他 : 甜筒精緻可愛,吞拿魚他他蓉新鮮
🔅煙三文魚凱撒沙律: 煙三文魚鹹香新鮮,清爽開胃
🔅 蘑菇湯: 濃湯夾雜不少蘑菇粒口感十足🤤蘑菇香氣濃郁
🔅 蒜片大蝦: 爽口大蝦配合少少蒜蓉牛油醬,已經夠惹味

🔅 海鮮意大利麵

🔅炭燒伊比利亞豬鞍

🔅 精選甜品拼盤
記住book位講定要畫碟服務,畫得超靚
未見過有一間畫小燦子畫得咁靚😻 仲會免費幫你加煙花蠟燭,好有儀式感🎇 我最鐘意係青檸雪葩,作為飯後甜品好解膩🙋🏻‍♀️

🔅 Blue Hawaill & Treasure
好多款特色Cocktail & mocktail🍹

🔺 餐廳仲免切餅費,仲會細心幫你加埋蠟燭❤️
一入到餐廳, 就見到餐枱已佈置了裝飾品, 感受到滿滿的浪漫氛圍, 好有儀式感又可以打卡生日套餐都好豐富, 包括前菜、餐湯、意粉/意大利飯、自選主菜及精緻甜品, 仲可以加錢飲紅白酒添。 *蟹肉紫菜塔可餅 ~香脆紫菜包住鮮甜蟹肉再加上沙律醬和三文魚子,口感好豐富, like it!* 吞拿魚他他 ~ 吞拿魚蓉放入雪糕筒入面, 配搭新穎, 食落鮮甜, 好可愛又可以打卡*煙三文魚凱撒沙律 ~ 煙三文魚配搭新鮮生菜和香脆麵包片,加埋芝士碎與紅椒粒,好開胃*生蠔 ~ 加錢要了生蠔, 食落好鮮甜*蘑菇湯好香又濃郁*煙熏法國鵪鶉髀 ~以精緻木製盒盛, 一打開好香煙熏味道, 鵪鶉髀細細隻好易食, 肉質嫩滑*帶子墨汁意大利飯 ~ 帶子煎到好香又彈牙, 意大利飯煮到剛好唔會乾*炭燒安格斯肉眼 ~ 加錢轉左肉眼扒, 突然想食, 哈哈重頭戲甜品出場, 有畫碟, 好喜歡又開心, 公仔畫得好靚呀! 好有仙氣, 加埋金色煙花棒, 超正, 打卡一流! 真係慶祝節日的不二之選!畫碟甜品, 點套餐已包括甜品, 不一定提供畫碟服務,但會有裝飾打卡,  飲品、酒精類飲品一律買一送一(可同時享有生日優惠),而家係Open

*生蠔 ~ 加錢要了生蠔, 食落好鮮甜

*蘑菇湯好香又濃郁

*炭燒安格斯肉眼 ~ 加錢轉左肉眼扒, 突然想食, 哈哈

而家係OpenRice 訂座可享主菜餐牌正價88折(套餐、海膽多士、生蠔、黑松露黃油雞、斧頭扒及支裝紅白酒不適用), 咁多優惠, 要再黎食!
2025-06-17
這家Birthday Set真系一個非常精緻嘅美食體驗,無論系前菜、主菜定甜品,每一樣都令人驚喜,絕對值得慶祝🍾🥂🎂前菜有3款🔸煙三文魚凱撒沙律沙律用新鮮嘅生菜配上煙薰三文魚,口感清新又豐富🔸吞拿魚他他,呢個小巧嘅迷你圓筒內包住新鮮嘅吞拿魚,搭配上香脆嘅餅皮,口感層次分明🔸蟹肉紫菜塔可餅亦系一個亮點,蟹肉鮮甜,搭配紫菜嘅獨特風味,令整個塔可餅更加有趣煙薰法國鵪鶉髀🍗神秘嘅木盒盛載,神秘感滿滿☺️鵪鶉髀經過煙薰處理,肉質滑嫩,味道獨特,令人回味無窮😋每日餐湯(磨菇湯)🥣磨菇湯濃郁滑順,香氣四溢,仲有滿滿嘅磨菇粒,系一個完美嘅開胃湯☺️主菜方面,海鮮意大利面用新鮮嘅海鮮製作,意大利面煮得剛好,搭配上濃郁嘅蕃茄醬汁,味道酸酸甜甜,非常鮮美😚炭燒安格斯肉眼🥩肉質鮮嫩多汁,炭燒嘅香氣令人垂涎,揀左7成熟,岩岩好😚搭配上特製醬汁,味道更加出色,絕對系肉食控嘅最愛😍最後,甜品方面每日精選甜品拼盤更系一個驚喜,因為朋友生日,訂枱時同餐廳講,可以免費享有畫碟服務及現場餐枱佈置,超靚🤩🤩拼盤上有多款精緻嘅甜品,每一款都色香味具全👍朋友對於今次安排非常滿意♥️📍 LAB EAT Restaurant & Bar

前菜有3款
🔸煙三文魚凱撒沙律
沙律用新鮮嘅生菜配上煙薰三文魚,口感清新又豐富

煙薰法國鵪鶉髀🍗

每日餐湯(磨菇湯)🥣

炭燒安格斯肉眼🥩

📍 LAB EAT Restaurant & Bar (旺角)
旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓502號鋪

2025-06-18
  • 甜品拼盤
  • 煙三文魚凱撒沙律
  • 煙燻鵪鶉髀
👨🏻‍🍳LAB EAT Restaurant & Bar (旺角)📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓502號舖 「不止打卡,食物都系上準之上🥹」 依稀記得岩岩讀完書到出黎做野呢個時段,同朋友食過lab eat,竟然一張食物相都搵吾到🥲當時無印象有咁多gimmick🙈但系印象中好食,由其牛扒🤤今次再同男友慶祝下😝 原來openrice 1800後88折🥲搵地點先見到,google訂位無優惠的。 揀左set🤤雖然佢個名叫Birthday set,但系訂座remark有留到系for anniversary,所以成個佈置、主題都系anniversary🤤🫶🏻 👍🏻🍽️Birthday set for two $788Starter • 前菜Caesar Salad with Smoked Salmon 煙三文魚凱撒沙律Tuna Tartare Mini Cone 吞拿魚他他Crab Meat Seaweed Taco 蟹肉紫菜塔可餅 👍🏻🍽️煙三文魚凱撒沙律新鮮爽脆生菜且多醬(my fav!!)😻配埋挪威煙三文魚,超開胃🤤👍🏻🍽️吞拿魚他他會發現越食越有玄機😝芝

「不止打卡,食物都系上準之上🥹」

依稀記得岩岩讀完書到出黎做野呢個時段,
同朋友食過lab eat,竟然一張食物相都搵吾到🥲
當時無印象有咁多gimmick🙈
但系印象中好食,由其牛扒🤤
今次再同男友慶祝下😝

原來openrice 1800後88折🥲
搵地點先見到,google訂位無優惠的。

揀左set🤤

👍🏻🍽️Birthday set for two $788
Starter • 前菜
Tuna Tartare Mini Cone 吞拿魚他他

👍🏻🍽️煙三文魚凱撒沙律
新鮮爽脆生菜且多醬(my fav!!)😻
配埋挪威煙三文魚,超開胃🤤
👍🏻🍽️吞拿魚他他
會發現越食越有玄機😝
芝麻脆筒入面除咗鋪滿吞拿魚蓉,
中間多左小小洋蔥酸汁,筒底又有小小甜甜地既味道,味蕾多重驚喜😻
👍🏻🍽️蟹肉紫菜塔可餅
系Guacamole & taco!!😻
又系我至愛,仲要超好味🥹
紫菜taco外層超脆口,魚子+蟹肉+guacamole超惹味,好想食多個🥹

Smoked French Quail Leg 煙熏法國鵪鶉髀 or Garlic Prawn 蒜片大蝦(可選一)
煙燻法國鵪鶉髀

👍🏻🍽️煙熏法國鵪鶉髀
視覺既享受🤤
整盒烤架一同上桌,濃郁煙燻香,伴隨燒燼既餘火🤤
系想像吾到既口感同味道!!無諗過鵪鶉髀肉可以咁嫩,同埋入晒味🥹
每日餐湯

Daily Soup ·每日餐湯

Pasta or Risotto • 意粉或意大利飯(可選一)
Seafood Pasta 海鮮意大利麵
or
Scallop Ink Risotto 帶子墨汁意大利飯
帶子墨汁意大利飯

👍🏻🍽️帶子墨汁意大利飯
熟度剛好既帶子(仲有小小透😻)
食過最有咬口既risotto🤤
飯粒比平時食既risotto大粒小小,
微微炭香、綿稠得黎又粒粒分明🤤
夠味吾會太咸🤤

MAIN • 主菜(可選一)
Grilled Iberico Pork Rack 炭燒伊比利亞豬鞍
Grilled Australia M5 Flap Steak 炭燒澳洲M5牛腹芯
Grilled Angus Beef Ribeye Steak 炭燒安格斯肉眼 +$128
Roasted Yellow Chicken with Truffle 黑松露烤雞 +$188

👍🏻🍽️炭燒安格斯肉眼
下單時無諗過再黎一場視覺震撼😻
火槍炙燒儀式後,見到一盤完美既粉嫩切面😻
Lab eat既牛扒真心好食🥹
Keep住有餘溫,厚切增添口感!!
炭香,吾會搶左肉香,
medium熟度剛好,簡單鹽、黑胡椒調味已經好好味🥹
每一啖都系極致享受🥹🥹
煙靭柔軟、夾帶油脂,絕了🥹

伴碟醬汁分開上,
醬汁配牛扒去好夾,不過個人覺得最原本既味道系最好味🤤

DESSERT• 甜品
Daily Dessert 每日精選甜品
or
Daily Dessert Platter 每日精選甜品拼盤 +$88

👍🏻🍽️每日精選甜品
連最後既甜品,都系一場視覺享受😆
訂座remark左主題,同畫碟想要既圖案(籃球/米奇),
當然餐廳都要視乎情況,未必一定整到🙈
上桌見到打籃球既米奇有一下感動🥹🫶🏻
Chef吾止畫到,仲將我地中意既野mix埋一齊,畫得好靚,好有心思,謝謝🥹🫶🏻
staff仲送上祝福🥹🫶🏻

今日精選甜品系抹茶撻、雪葩、士多啤梨
2份以不同形式呈上,雅緻精美🤤
雪葩味甜微酸加埋士多啤梨,解膩一流👍🏻
抹茶撻味甜微甘,上面鋪有朱古力脆粒,
吾會好甜,吾會好膩🤤

DRINKS•飲品
Red Wine/White Wine A Bottle
紅酒/白酒$98一支

岩岩去完旅行,我地最近都吾太想飲wine🙈
但系今餐如果有wine,應該仲prefect🤤

🍹Iced Mocha $48 (BF)
🍹Welcome Summer (Seasonal) $98
Welcome Summer : passion fruit、milk、red tea
奶茶得黎有種清新嘅感覺,吾會好甜,
不過攪匀飲先出到味🙈

慢煮蛋及蘆筍

👍🏻🍽️Slow Cooked Egg with Asparagus
慢煮蛋及蘆筍 $38
必點‼️
半熟蛋加左特製醬汁,好食到停吾到🥹
整到類似蛋黃沙律醬既味道,好開胃👍🏻

以前對打卡餐廳既定義系:食物實好難食
宜家改觀左🙈
由其食埋Lab eat!!
系真心睇到創辦人既誠意🥺🫶🏻
有Gimmick、服務好,
仲有煮得又畫得既大廚🥹👍🏻
成晚都好讚嘆大廚既味蕾,有好多想像吾到既味道放埋一齊,系咁夾!!
呈現出黎,除左令客人有視覺上既享受,仲有口感上既滿足,想拜師了🥹🫶🏻

大推!!

#labeat #labeatrestaurantandbar #香港西餐廳 #打卡餐廳 #香港美食 #旺角美食 #arigato_旺角
煙燻法國鵪鶉髀
每日餐湯
帶子墨汁意大利飯
慢煮蛋及蘆筍
月尾嚟到Lab Eat慶祝生日,佢哋嘅生日佈置真係非常用心,食飯都特別開心,我一直都覺得佢哋嘅食物有水準,最近更加有生日套餐,充滿儀式感煙三文魚凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,煙三文魚油潤甘香,食落開胃吞拿魚他他吞拿魚肉質細膩鮮美,配上脆卜卜嘅迷你筒,有一種麻油香味蟹肉紫菜塔可餅紫菜外皮香脆,蟹肉鮮甜,加上沙律醬提味,而且同牛油果好夾煙熏法國鵪鶉髀鵪鶉髀肉質嫩滑,rosemary既煙熏香氣突出,比較少見嘅菜式追加新鮮生蠔生蠔飽滿肥美,入口鮮甜,礦物味比海水味重蘑菇湯湯底香濃順滑,蘑菇味十足,飲落暖胃又滿足。海鮮意大利麵海鮮配料豐富,有蝦、蜆、帶子等,帶子煎得啱啱好,番茄汁微辣開胃炭燒安格斯肉眼牛扒火候控制得宜,肉質軟嫩,炭燒香突出,而且可以有多重配搭👍生日甜品係抹茶撻配士多啤梨雪葩,雪葩嘅味道比較酸,我比較鍾意食抹茶撻,稍有茶香又唔算太甜

煙三文魚凱撒沙律
沙律菜新鮮爽脆,煙三文魚油潤甘香,食落開胃

吞拿魚他他
吞拿魚肉質細膩鮮美,配上脆卜卜嘅迷你筒,有一種麻油香味

蟹肉紫菜塔可餅
紫菜外皮香脆,蟹肉鮮甜,加上沙律醬提味,而且同牛油果好夾

煙熏法國鵪鶉髀

追加新鮮生蠔
生蠔飽滿肥美,入口鮮甜,礦物味比海水味重

蘑菇湯
湯底香濃順滑,蘑菇味十足,飲落暖胃又滿足。

海鮮意大利麵

2025-06-24 0 瀏覽
今次揀咗喺旺角T.O.P 西餐廳,最鐘意佢有個生日餐(何生用嚟做ANNIVERSARY SET)真係唔錯鐘意佢儀式滿滿,餐內有齊Starer, Add on , daily Soup, Pasta or Risotto ,Main, Dessert 同 Drink.睇過Starter, Main 好啱打卡真係超靚,環境氣氛好夠。枱面Decoration 直頭照顧周到。Starer 前菜Caesar Salad with Smoked Salon 煙三文魚沙律Tuna Tartare Mini Cone 呑拿魚他他(呑拿用細cone頂部加魚子醬口感咸感鮮鮮)Crab Meat Seaweed Taco 蟹肉紫菜塔可餅外面天婦羅香脆包住梳梳蟹肉沙律加上面三文魚子可口得嚟,口感十足。Add on 追加 Uni Toast 海膽多士爆多海膽舖滿多士Daily Soup 香濃蘑菇忌廉湯Pasta or Risotto 意粉或意大利飯(二選一)Scallop lnk Risotto 帶子墨汁意大利飯啖啖都有磨菇同海鮮粒粒口感豐富Main 主菜Roasted Yellow Chicken with
Starer 前菜
煙三文魚沙律
Tuna Tartare Mini Cone 呑拿魚他他
(呑拿用細cone頂部加魚子醬口感咸感鮮鮮)
Add on 追加 Uni Toast 海膽多士
爆多海膽舖滿多士
Daily Soup 香濃蘑菇忌廉湯
Pasta or Risotto 意粉或意大利飯(二選一)
Scallop lnk Risotto 帶子墨汁意大利飯
啖啖都有磨菇同海鮮粒粒口感豐富
Main 主菜
Roasted Yellow Chicken with Truffles
黑松露烤雞: 打開盒似開盲盒咁,打開炭香撲鼻
打完卡店員即處理後,即烤雞切好上枱肉質鮮嫩外皮烤到香脆.
Dessert 甜品
Daily Dessert
伯爵茶奶凍: 一上枱店員點著火花,視覺效果超啱打卡而奶凍creamy得嚟伯爵茶味濃厚
Drink 飲品
Sneaking Around
(Passion fruit, Expresso, Soda) 味道超特別Expresso & Soda 咖啡X soda再加百香果口味
Recepit
家人們,真的崩潰了沒想過香港吃生日飯還可以玩上煙火!儀式感拉好滿!女友說好滿意!嘿嘿二人餐太血賺了一個價格就可以吃遍煙三文魚凱撤沙律吞拿魚他他蟹肉紫菜塔可餅加配的生蠔也是好新鮮套餐還附送木箱碳烤的煙法國鵪鶉髀超香還有海鮮意大利麵上面的帶子太饞人了這一份炭燒安格斯肉眼也是超讚油花好香太好吃了提前預訂的甜品也安排上了這煙幕浪漫感拉好滿你看上面訂製的圖案超可愛的完全是完美的慶祝晚宴 LAB EAT Restaurant & Bar (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓502號舖人均消費: 港幣300#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood
家人們,真的崩潰了
沒想過香港吃生日飯還可以玩上煙火!
儀式感拉好滿!

提前預訂的甜品也安排上了
這煙幕浪漫感拉好滿
你看上面訂製的圖案超可愛的
完全是完美的慶祝晚宴

LAB EAT Restaurant & Bar (旺角)

人均消費: 港幣300
#hk #hongkong #hkfood
2025-06-17 350 瀏覽
今天我想跟大家分享我最近品嚐的四道美食,每一道都讓我印象深刻。香煎北海道帶子扁意粉 ($198)首先是是香煎北海道帶子扁意粉,這道菜真的是視覺和味覺的雙重享受!帶子的鮮甜和意粉的韌性結合得恰到好處,還有清新的香草醬,整體非常清爽,讓人吃得很過癮。吞拿魚他他 ($88)接下來是吞拿魚他他,這道菜適合喜歡生魚片的人。吞拿魚的鮮味非常濃郁,口感層次分的。炒蘑菇 ($68)然後是炒蘑菇,這道菜真的很簡單,但味道卻很棒。炒得剛剛好,口感滑嫩,讓人一口接一口,開胃又舒服。新鮮生蠔 ($62/隻)最後是新鮮生蠔,這道菜是整頓餐的亮點!生蠔滑嫩,配上檸檬汁,酸酸的味道和海味相互交融,讓我感受到大海的氣息,真是回味無窮。這四道菜各有特色,不管是開胃的炒蘑菇,還是主菜的香煎帶子,都讓我體會到食材的美味。這次的用餐經歷絕對值得分享,推薦大家也來試試!

香煎北海道帶子扁意粉 ($198)

吞拿魚他他 ($88)
炒蘑菇 ($68)

新鮮生蠔 ($62/隻)

2025-06-16
呢排食開啲甜品都有畫碟,所以見呢度都有,就嚟試吓(好誠實😂😂)估唔到呢度嘅慶祝氛圍都幾強勁,枱面有晒花瓣同氣球,有慶祝活動嘅話都好推介大家嚟👍🏼不嬲我見到有set,啲嘢又啱食,都會唔想煩,直接叫set,今次我哋揀咗Birthday Set for Two,貪佢$700幾蚊都幾多嘢食🤣Birthday Set for 2:⭐️前菜(4款)⭐️🥗煙三文魚凱撒沙律|份量唔多但做開胃前菜就啱啱好,鍾意佢用麵包條代替麵包粒,拎住嚟食過癮好多🦀蟹肉紫菜塔可餅|啖啖蟹肉,加埋超脆紫菜同沙律醬,香脆微酸非常開胃🐟吞拿魚他他|吞拿魚好鮮甜,加埋迷你cone,鮮脆嫩層次豐富🍗煙熏法國鵪鶉髀|鵪鶉髀肉質嫩滑juicy,係一道結合鵪鶉細嫩肉質及煙熏獨特風味嘅精緻前菜💯日式慢煮鮑魚(追加)作為鮑魚控嘅我,見到有呢款前菜點會唔叫😆 鮑魚好香清酒味,好淋而且鮮甜入味,白蘿蔔清甜解膩,兩者搭配層次感十足⭐️餐湯⭐️🥣周打蜆湯|蜆味突出,濃稠適中,除咗蜆肉,仲加咗雜菜、火腿,非常豐富⭐️意粉或飯⭐️🍝海鮮意大利麵|融合多種海鮮同蕃茄嘅意大利麵,有青口、蜆、帶子、蝦,鮮味十足⭐️主菜⭐️🐓黑松露烤雞|無論視覺同味覺都係一流,以木箱原隻烤

Birthday Set for 2:
⭐️前菜(4款)⭐️

💯日式慢煮鮑魚(追加)

⭐️餐湯⭐️

⭐️意粉或飯⭐️

⭐️主菜⭐️
🐓黑松露烤雞|無論視覺同味覺都係一流,以木箱原隻烤雞上,打開木箱嗰吓煙霧湧出,大家記得拍片呀!雞肉嫩滑,好睇又好食

⭐️甜品⭐️
🍰每日精選甜品拼盤|本身個set都有甜品跟,不過見呢個咩都有啲就加錢叫佢。比較鍾意伯爵茶mousse cake,啖啖嘅伯爵茶味唔會好甜;檸檬sorbet 可以中和甜品嘅甜膩,加埋靚靚畫碟同「煙火蠟燭」,儀式感滿滿

Set以外,我哋加咗:
🦐蒜片大蝦|見set menu有,但同鵪鶉髀只可以二選一,最後我都係想試埋佢所講叫咗🙈 一共有5隻大蝦,加埋芥末醬辣辣地好惹味,必試

⭐️飲品⭐️
🍹Treasure|泡泡mocktail打卡一流,柑橘加桃甜甜酸酸,好飲
🍹Welcome Summer|淡淡熱情果香,紅茶味濃,加埋creamy奶蓋,雖然覺得有啲貴,但值得一試
2025-06-15 366 瀏覽
今個月生日月慶祝🎂其中還來到位於旺角西餐廳一入座就見到有慶祝佈置,好有儀式感啊!Birthday Menu 極豐富前菜特別喜歡拖羅蓉飛魚子脆筒✨ 芝蔴香味脆筒,入面鋪滿咗鮮甜拖羅蓉日式慢煮鮑魚濃郁醬香,精選大隻鮮鮑魚,慢煮36小時至軟嫩彈牙爆出海洋鮮味主菜炭燒伊比利亞豬鞍西班牙🇪🇦​連骨豬鞍配特色燒汁,熟度剛好、充滿肉汁嘅內層,混有秘制香料特色燒汁極惹味甜品🍮配上煙火蠟燭及畫碟,打卡真的美喔我在OpenRice 訂座所以有優惠主菜餐牌正價88折都不錯
今個月生日月慶祝🎂其中還來到位於旺角西餐廳
一入座就見到有慶祝佈置,好有儀式感啊!

Birthday Menu 極豐富

日式慢煮鮑魚
主菜

甜品🍮
配上煙火蠟燭及畫碟,打卡真的美喔

2025-06-14 303 瀏覽
openrice訂坐不需要等待,餐廳環境脆筒有點味道是好的好有儀式感,侍應生服務也好,曾經去過尖沙咀店食過感覺唔錯。我們六個人叫了三個生日二人晚餐,有三款頭盤,分別有脆筒吞拿魚他他,脆筒有點益味道。紫菜沙律蟹肉卷,紫菜很脆沙律味道也好。煙三文魚沙律菜,沙律菜很新鮮。跟住是日餐湯,是忌廉湯味道普通。跟住兩個小食,鵪鶉脾和鮮蝦多士,鵪鶉脾好咸,鮮蝦沒有味道。跟住一個主菜,我們叫了牛扒及豬鞍,牛扒質量是可以的(需要加128),但豬鞍就一點都不行,是韌到切不開而且很鞋颯颯,通知服務員他們幫我們換了黑松露烤雞(這道菜是需要另外加188),黑松露烤雞皮很脆,肉質嫩滑很好味。還有一個海鮮意粉和一個帶子墨魚汁意大利飯,海鮮和帶子完全沒有鮮味,好像那些雪藏很久的海鮮,意粉的質感也怪怪的。墨魚汁意大利飯的味道是可以的但飯的質感麻麻。最後甜品是朱古力蛋糕及青蘋果雪葩,青蘋果雪葩好好食。總體而言有點失望,尖沙咀分店比較好食一點。
跟住是日餐湯,是忌廉湯味道普通。
跟住兩個小食,鵪鶉脾和鮮蝦多士,鵪鶉脾好咸,鮮蝦沒有味道。
最後甜品是朱古力蛋糕及青蘋果雪葩,青蘋果雪葩好好食。
總體而言有點失望,尖沙咀分店比較好食一點。
2025-06-13
慶祝紀念