🅰️引文:兩個不要在說明在哪間素店可以找到,以及甚麼是「天竺角車車」前,先來說很重要的「兩個不要」🙅‍♂️ 。1️⃣不要「勇往直前」,要懂得轉彎 到達素店所在的大廈時,不要一個箭步衝向🏃‍♂️最前方的升降機🙈,前往3樓(素店樓層)的升降機是在大廈入口走前數步,然後轉左↩️的位置的。 2️⃣不要貪就手🙆‍♂️,有時「捨近求遠」是必須的 桌上會放了樽左水,除非你想為喝水付出「代價」💸的,否則不要多手。請移玉步到近門口位置的Pantry拎飲用水🍶。🅱️正題:食物篇 1️⃣濃味之選:印度旁遮普式咖喱角 「天竺角車車」這別名靈感的來源,是來自日本動畫「天竺鼠🐭車車」😆。印度🇮🇳在古時稱為「天竺」,而咖喱角是放在車上的,所以就有這別名了。 說回食物,咖喱角都幾大件的,咬下去,表層厚而脆,感覺新鮮熱辣🔥,朋友說香料味很足夠。在咖喱角上咬開缺口後,可以把有着很多鷹咀豆的醬汁倒進咖喱角內,食物味道便會更濃郁2️⃣清新之選:印度特色薄荷水配炸圓脆餅 和咖喱角相比,這食物算不上是濃味的。 食物來到時,侍應解說了一下,告知放下的調味料是sweet sauce和spicy water。品嚐時,脆餅內餡料的鋒頭,似乎給這些調味料搶走了🤣,在

🅰️引文:兩個不要

1️⃣不要「勇往直前」,要懂得轉彎

2️⃣不要貪就手🙆‍♂️,有時「捨近求遠」是必須的

🅱️正題:食物篇

1️⃣濃味之選:印度旁遮普式咖喱角

2️⃣清新之選:印度特色薄荷水配炸圓脆餅

和咖喱角相比,這食物算不上是濃味的。

食物來到時,侍應解說了一下,告知放下的調味料是sweet sauce和spicy water。品嚐時,脆餅內餡料的鋒頭,似乎給這些調味料搶走了🤣,在兩者之間,調味料更讓人感受到它的存在。

值得一提的是,由於兩款調味料是自行倒進脆餅內的,份量多少,每次倒一款還是兩款,均可自由配搭,這特點也方便大家品嚐不同的味道。

3️⃣立立雜雜之選:印度街頭特色拼盤

根據餐單描述,拼盤的食物有4款

乳酸扁豆球、孟買圓脆餅、印度特色鷹咀豆圓脆餅、脆玉米小食

當見到實物時,第一眼的感覺可以用「立立雜雜」來形容這食物。吃下去的時候,有些酸酸的,有些脆脆的,但整體的說,沒有令人留下太深刻的影像,不算很吸引。

侍應把拼盤放下後,看到我們還在拍照📸,特意提醒⚠️一下我們這拼盤很快會become soft,提醒我們快些吃。這份細心是值得稱讚的。

最後,也值得一提的旺 Kailash Parbat Hong Kong 凱勒斯印度素食餐廳 環境的確不錯,裝修美輪美奐,牆上掛滿了色彩斑斕的裝飾,連梳化、座椅的顏色也是不盡相同。在味覺和視覺上,餐廳都應該可以為顧客帶來滿足感的。
2021-03-08 1711 瀏覽
同事E話呢間舔舔脷多,所以決定中午去一試!裝修都算靚,唔係d up dup印度餐廳,不過我地中午去食職員淨係比主餐牌我地,開頭以為佢冇lunch set啦,點知偷望到後面個檯印度人有,之後突登問佢先比我地⋯⋯😅我地揀左$89 North Indian Meal先黎一個Chaat, 主要有薄脆、豆,加上香草香料撈埋嘅乳酪,辣辣地,係唔錯嘅小食😋主角係Paneer Tikka LababdarPaneer係印度人家常自制嘅芝士,只係需要將奶加熱再加入檸檬汁,分離之後加壓迫走水份同成形,形狀有d似豆腐,因為佢同一般芝士唔同,冇經過發酵同熟成,味道冇咁濃烈,食左幾舊個胃都唔會頂住每人有一塊Papad同兩塊Naan,d汁幾好味,唔係幾夠喉😂但其實都夠哂飽嘅😂😂重有Raita青瓜乳酪,可以就咁食又或者點烤餅黎食,不過就真係太清新唔係好岩我😂😂跟餐重有野飲,不過職員淨係比我地揀汽水,唔比我地揀buttermilk,原因係話唔岩我地🙄食完上黎睇其他食評發覺唔係印度人可能會被歧視,即刻聯想起當日成場得我地檯冇印度人🙂重要唔問都唔比lunch set餐牌😅食物係地道,不過建議大家去食之前做下功課了解下餐牌
同事E話呢間舔舔脷多,所以決定中午去一試!

我地揀左$89 North Indian Meal

主角係Paneer Tikka Lababdar

跟餐重有野飲,不過職員淨係比我地揀汽水,唔比我地揀buttermilk,原因係話唔岩我地🙄食完上黎睇其他食評發覺唔係印度人可能會被歧視,即刻聯想起當日成場得我地檯冇印度人🙂重要唔問都唔比lunch set餐牌😅食物係地道,不過建議大家去食之前做下功課了解下餐牌先☺️
呢間印度餐廳比我嘅感覺係好光鮮,同重慶大廈嘅好唔同,而且座位好寬闊,同朋友黎食晚飯都係不錯嘅選擇!·🫓Masala Cheese Dosa (HKD 70)超推介的芝士Dosa!真係好好味,Dosa中間夾住熱騰騰的薯泥同芝士,質感係好薄脆,好驚喜🤤·🥘Bhindi Aloo Mirch Masala (HKD 75)馬薩拉就好似印度嘅咖哩咁,由於店鋪以素食為主,所以採用左秋葵、青椒同薯仔特製而成,所以有別於平時食開嘅橙紅色。味道很有風味!·🫓Garlic Naan (HKD 60)特登嗌左個naan黎配馬薩拉食😋厚度適中,有香濃嘅蒜味,很香口!·🫔Punjabi Samosa (HKD 70)咖哩角咬落外脆內軟,餡料用左薯仔、青豆等等再加上多種香料調味,食到中間仲帶點辣味👍🏼整體味道很好!好有衝動試哂佢餐牌上嘅食物🤤

·🫓Masala Cheese Dosa (HKD 70)
Masala Cheese Dosa

·🫓Garlic Naan (HKD 60)

·🫔Punjabi Samosa (HKD 70)
Punjabi Samosa

整體味道很好!好有衝動試哂佢餐牌上嘅食物🤤

2021-02-06 805 瀏覽
From the moment we entered to the time we left, we couldn't have been happier with what we saw, ate and felt. The menu is extensive and very well balanced. I really loved pav bhaji, chole bhature, kala khatta drink and saag paneer. But Tikki Chaat should have a special mention as it was just awesome. I cannot wait to enjoy the whole list in my few next visits. The ambience is welcoming and is very thoughtfully done. Decorations from India gives you the comfort of being home away from home. This

This review cannot end without the mention of their food presentation. The creativity used to give some of the items a definitive feel and identity is super cool. You really want to spend a few minutes appraising the look of it before enjoying the taste !!!😍

2020-12-25 912 瀏覽
平時對印度菜情有獨鐘, 除左重慶大廈之外, 網上睇過多好評, 仲要係有素食, 所以就約朋友dinner試下店內座位頗多而且舒適, 而且每張座位都有先擺放一枝礦泉水Paneer Tikka(2 types, 6 pieces) @$ 95由於meau都不是英文, 問左店員推介小食, 就推介左呢款mix口味tikka( ͡° ͜ʖ ͡°)賣相似豆腐但口感被豆腐硬一點, 唔單止賣相吸引精緻, 點醬食口感不錯! 而醬料夾雜了masala, yogurt等材料, 雖然中東食物偏辣但呢個小食只有好輕微既辣度Garlic Naan (Butter)@$30小妹我至愛🤩, 係傳統既蒜蓉烤餅, 本身塊餅就無咩味, 要點醬就好啲, 而醬料偏奶油口味多Saag Paneer @$85泥個泥度先知得醬料無飯, 醬料味道好傳統, 口味同tikka就差唔多; 最後醬料就點烤餅咁食(^ω^)Special Dum Buyant@$95小妹我好鐘意印度既長米, 口感好乾爽, 不過可能食完濃味既醬料, 感覺飯既味道就比較淡; 而食唔慣印度菜既朋友就覺呢個飯有啲似牙膏味(゚∀゚)印度菜就是賣相吸引色彩好相比其他印度餐廳, 呢間

店內座位頗多而且舒適, 而且每張座位都有先擺放一枝礦泉水

Paneer  Tikka  (2  types )  (6pcs)

Garlic Naan (Butter)@$30
Garlic  Naan  (Butter)

Saag Paneer @$85
Saag  Paneer

Special Dum Buyant@$95

印度菜就是賣相吸引色彩好

相比其他印度餐廳, 呢間既印度菜性價比較高!
味道亦都好傳統(*'▽'*)

2020-10-23
Garlic  Naan  (Butter)
Saag  Paneer
2020-12-05 779 瀏覽
睇Openrice見到依間印度餐廳幾高評分就打算試下,點知嚟到先發覺係素食餐廳,仲要有海外分店添 🤭 餐廳乾淨闊躺,員工有善~ 由於唔多食印度菜,主要靠姨姨推介 😙 最有驚喜嘅係烤蘑菇串燒,入面餡料有味蘑菇多汁,非常推薦 😍 另外亦超級推介奶酪蕃茄馬薩拉,咖哩蕃茄味為主,奶油味重,加咗焗奶酪(口感似豆腐),配埋大蒜烤餅非常滿足! 🤩 個人唔係太欣賞炸圈脆餅,外型食法特別,但加咗兩款醬料仍然覺得脆餅冇乜味~ 整體黎講值得一試,覺得餐廳運用焗乳酪同重口味嘅醬料令到即使素食都唔會忽略口感同味道 😌👍🏼

Paneer Tikka Labardar 奶酪蕃茄馬薩拉
Do Rukha Khumb 印度粘土烤蘑菇串燒
Pani Puri 印度特色薄荷水配炸圓脆餅
Paneer Tikka (2 types) 印度粘土烤特色奶酪串燒
Paneer Tikka Labardar 奶酪蕃茄馬薩拉
Do Rukha Khumb 印度粘土烤蘑菇串燒
  • 奶酪蕃茄馬薩拉
  • 印度粘土烤蘑菇串燒
  • 大蒜烤餅
2020-11-08 799 瀏覽
上Open Rice揾尖沙咀印度菜,頭2名高評分,揀左呢間。枱面有2樽水,但冇提客人要收錢, 落單嘅時候,我哋問服務員有咩推介,佢竟然答冇,好無奈,2個人叫左芒果奶昔,粟米脆餅,芝士菠菜咖哩,奶油薄餅,雜菜咖哩,蒜蓉薄餅,朱古力雪糕。等左45分鐘,只黎左杯芒果奶昔,奶昔冇落沙冰非常好,唔會太凍,亦唔會太甜,加左香草好有印式風味。服務員落單時都係唔洗寫低,好西利,但我地見其他枱遲過我地到,已經成枱食物,再追問就話黎緊,可能係漏單或種族歧視(應該唔係,除非係) 飲哂杯野諗住走,食物終於到。由唔餓變到餓,咖哩落錯左單,係叫雜菜咖哩同菠菜咖哩,因為等太耐所以冇謂再換,以上應該係奶油咖哩,好好味,菠菜咖哩都非常好,略嫌芝士太多,蒜蓉薄餅都唔錯,另加左個牛油薄餅,係有餡既,咸咸地都唔錯(太餓食得忘形,忘記影相) 。後加左個粟米脆餅,配料豐富,有生洋葱,蕃茄,粟米,翠玉瓜,紅石榴,芫茜,辣椒粉,面頭係印式脆脆,味道酸甜辣,口感豐富,脆爽軟多汁,個鐽皮太硬有d厚,如果改用薄d脆d餅底,菜式就會非常好!紅石榴加左入去吐唔到核,不過呢隻同平時食既唔同,d核唔會好硬同苦,食左都唔覺。食完呢個再食返菠菜咖哩會
枱面有2樽水,但冇提客人要收錢

等左45分鐘,只黎左杯芒果奶昔,奶昔冇落沙冰非常好
,唔會太凍,亦唔會太甜
,加左香草好有印式風味

由唔餓變到餓,咖哩落錯左單
,菠菜咖哩都非常好
,略嫌芝士太多,蒜蓉薄餅都唔錯
,另加左個牛油薄餅,係有餡既,咸咸地都唔錯
(太餓食得忘形,忘記影相) 。

後加左個粟米脆餅,配料豐富
食完呢個再食返菠菜咖哩會覺得有啲鹹,所以建議2個人可以叫1-2款咖哩,1份薄餅就夠,因為佢啲薄餅都幾大份。

原本想試佢Menu相嗰款印式特別甜品,但服務員表示會太甜,我驚所以只叫咗雪糕穩陣啲,朱古力雪糕面頭太多冰,味道亦冇乜特別,都唔差既。

等待期間留意到佢哋鋪枱張紙上面啲中文好搞笑,唔知係咩玩法

下次再黎,希望唔好再漏單錯單或種族歧視(應該唔係,除非係)同冇野食推介~完~
2020-11-08
2020-10-09 859 瀏覽
今天2:00 到, 冇電話book 位,只有walk in, 原來2:15 last order, 3:30 end. 馬上落單, 想吃素食,所以選擇vegan 食物。經女店員介紹, 點了以下食物。忘記此碟茄子咖哩是什麼名, 但唔太like, 因好咸。 是極咸, 重口味。因2碟咖哩, 要叫多碟飯送汁, 但碟飯又係咸。😐。 很難才吃完, 因太咸, 勁要飲水。印度食物咁咸的嗎? 服務及環境ok, 但食物減咸會更好。(此屬個人意見, 如唔同意勿介意。)

經女店員介紹, 點了以下食物。

印度食物咁咸的嗎?

服務及環境ok, 但食物減咸會更好。
(此屬個人意見, 如唔同意勿介意。)
2020-10-07 687 瀏覽
一次偶然既機會,朋友找到了這家不是太顯眼既素食餐廳在餐廳樓下大堂都是比較舊式既商廈,但當到了餐廳後,感覺就不同了.因為這裡的裝潢很現代,不像平時接觸到既印度餐廳.事關之前一直對印度餐廳印象都是比較舊式.不注重門面.比較懷舊但是次內進感覺很不一樣可能因為剛開門的關係,客人不多,就只有我們跟之後入黎兩枱客人今日我地都點了很多款菜,全部都是素食,這一個類似咖哩角既物體,皮較厚但裡面是咖哩煮豆既溶, 不過不失,可能因為不夠熱既關係,放久了就覺得皮很厚.不脆這個印度街頭小食拼盤,我個人就不是太懂得欣賞.可能因為味道真的很地道我沒有吃很多.如果不是很喜歡食印度菜既人唔好點呢個拼盤這個咖哩芝士很好吃 而後面既蒜香手抓餅是非常美味.這個磨菇串內夾了蛋黃溶我覺我幾特別,可以一試.唯獨不夠熱是要扣分.整體上都可以.

一次偶然既機會,朋友找到了這家不是太顯眼既素食餐廳
因為這裡的裝潢很現代,不像平時接觸到既印度餐廳.

但是次內進感覺很不一樣

今日我地都點了很多款菜,全部都是素食,

這個印度街頭小食拼盤,我個人就不是太懂得欣賞.

這個咖哩芝士很好吃 而後面既蒜香手抓餅是非常美味.

這個磨菇串內夾了蛋黃溶我覺我幾特別,可以一試.
唯獨不夠熱是要扣分.整體上都可以.
2020-09-29 516 瀏覽
美食達人推介的餐廳,一向有點鐘情異國香料獨特氣味的我,鋻於疫情的關係已有一年有多卻步於重慶大廈,有推介的一定要登門拜訪一下.店內環境整潔舒服,潔癖的人仕的佳音.回說食物方面,我點了2個starter, 但其實都几漏,可能因為有cheese的原因吧,所以各位朋友仔切勿多心叫多.Paneer Tikkla - 2种cheese 四四方方的,再燒焦一下個面,味帶咸香,喜歡的再沾上青草味的醬料,確實一绝,個人比較喜歡綠白色果粒青辣椒味的.Do Rukha Khumb- 燒烤菇仔中間配上cheese, 同 Paneer Tikkla 有DD相似, 其實可以兩者選其一.Bnaigan Masala-食印度野吾食 masala 有如入宝山空手回的感覺, 再配上naan, 清碟系必然發生的事情. 呢度D masala 香料味吾會太重 刚刚好, 成個body吾會太重身, 就好似一個印度少女在翩翩起舞,成件事冇得彈.呢一間餐廳我比9分!

呢一間餐廳我比9分!
  • Paneer  Tikka  Lababdar
2020-09-27 457 瀏覽
印度菜可能唔會係一般人出街食嘅首選異國菜,最近忽然好想食素食/salad bowl 果啲,一路search 驚奇發現原來印度菜咁多素菜館!呢間算係地點僻僻地,但同樣好就好在唔多人XP , 食客當日都係印度人,證明應該都正宗口味啦,飲品、食物(素咖喱、包)超好味,如果鍾意食奶酪嘅朋友應該會愛死呢間餐廳!價格當然會比重慶貴啲,約3成左右啦,但overall 仍然十分極度推薦👍🏻👍🏻後來睇吓啲資料先知呢間餐廳原來世界各地都有分店的呢😛

後來睇吓啲資料先知呢間餐廳原來世界各地都有分店的呢😛
  • 奶酪蕃茄馬薩拉
  • 印度粘土烤蘑菇串燒
  • 印度特色新地
2020-09-23 285 瀏覽
上網搵到呢間印度素食,超級多人讚,就去試吓啦!味道用料新鮮,真係唔錯Paneer tikka lababdar食到洋蔥🧅蕃茄、蒜頭🧄多種香料,加cottage cheese 、好獨特,好creamy Garlic Naan 配搭好正鬆軟,新鮮好食

Garlic Naan 配搭好正鬆軟,新鮮好食

2020-09-23
午餐
2020-09-20 381 瀏覽
初嘗印度素食,好多印度自己友幫襯😂我當佢正宗架喇😌呢次用餐令我又興奮又好奇🤤🤤同平時想像既印度菜唔同,食完棒住個大肚腩走😍環境設計又colorful 😚令人胃口大開心情大好!!員工都係講英文,好彩有中文餐牌🤣🤣🤣而且圖文並茂!🌜印度粘土烤特式奶酪$95🌛芝士質地似實淨啲既硬豆腐🤣鹹香味唔算重,但烤得超爆香🥰🥰用竹筒裝住六小舊,感覺有啲日式🤣每舊都夾雜住青椒或紅椒,點埋旁邊青bb既汁,嘩😂淡茂茂無味既!其實唔知咩黎,我地都係就咁食已經好好味!!😍超推薦!🌜印度特式街頭拼盤$135🌛超大碟😳其實立立雜雜,唔知食緊乜架😂😂😂但又幾好食!餐牌上面話有4款小食,有舊就似肉但應該係豆做既,有啲又脆脆地,一啲都唔油,有蕃茄粒紅石榴,酸酸咪咪又辣辣地好醒胃🤤呢個都推薦!🌜奶酪蕃茄馬薩拉$85🌛呢個比想像細兜,係唔辣既咖哩😌😌裡面都係有奶酪🤣🤣🤣相信同特式奶酪果舊芝士一樣,所以可以唔洗嗌,覺得又唔抵又重覆左,味道又唔係好味到想翻兜果隻😏🌜原味烤餅$25🌛食印度野點少得食naan😌😌揀左原味諗住點馬薩拉食,但食落麻麻一般,而且非常油🌝有些少失望!🌜孟買半杯茶$35🌛🤣🤣我呢~就好少飲茶或咖啡奶茶之類🙈🙈但

🌜印度粘土烤特式奶酪$95🌛

🌜印度特式街頭拼盤$135🌛

🌜奶酪蕃茄馬薩拉$85🌛

🌜原味烤餅$25🌛

🌜孟買半杯茶$35🌛
🤣🤣我呢~就好少飲茶或咖啡奶茶之類🙈🙈但又係好奇心作祟下試左啖,嘩!淡既奶茶?印度香料茶?🤣🤣🤣唔識點形容,總之就唔甜🤗可以一試既
2020-09-20 258 瀏覽
前排經朋友介紹,想食正宗印度菜,泥到萬事昌廣場,發現呢間隱蔽印度餐廳。入面餐廳好有格調,擺滿精美裝飾,好適合一班人聚會。 記住印度餐廳既樽裝水係要收費,所以如果要水,可以同佢講話tap water! 印度岀名食鷹嘴豆,我地叫左小食鷹嘴豆脆餅一試,味道好似花生,好多脆脆喺上面,好惹味。之後再叫左蕃茄馬薩啦,佢同平時食開咖喱唔同,好creamy 充滿牛油同芝士香味,入面仲有一舊舊芝士,用泥送個nann 食一流!本人十分鐘意食芝士,再多叫左個芝士奶酪串燒,有青椒同紅椒配搭,好清新。再叫左一杯印度香料奶茶,佢係奶茶但有香料味同我至愛芒果lassi 即係mango yoghurt smoothie 咁解,好refreshing 。夏天飲一流!
2020-09-18 266 瀏覽
一早都已經聽過這間印度餐廳,今次終於黎到吃晚飯,呢度既佈置充滿印度色彩,好鮮艷,充滿住異國風情👍🏾👍🏾呢間餐廳座位寬敞,環境清靜,適合朋友聚會或與心儀對象共聚晚餐。呢餐廳係出名既正宗印度菜,而餐牌都是用印度語和英文翻譯拼音來書寫。值得一提既係,部份菜式會附有菜式相片可供參考,同埋有中文翻譯版本的餐牌供給客人,就算不懂印度文都冇問題,非常User-friendly金值得一讚👍👍👍👍印度特色拼盤:對於女士們同埋熱愛打卡既你,絕不可錯過。以單車模型作為盤,造型相當有特色。🤪這個拼盤有扁豆餃子、炸圓脆餅、油炸青辣椒、乳酸薯仔配甜酸醬、香料等。要留意番,呢個印度拼盤係以凍食為主!😱味道酸酸甜甜的,好開胃。😉餡餅我地簡左印度芝士口味。芝士味道好濃,而且餡餅既外皮幾脆,好好食。推薦👍👍👍👍奶酪菠菜佢係用新鮮既菠菜加埋印度既奶酪打成醬汁,味道濃厚又健康,無論係同餡餅定係飯夾埋一齊食,都係超正。推薦👍👍👍👍👍奶酪球烤奶酪算係印度菜的特色標誌,很多菜式都會加入奶酪,來到印度餐廳,當然要品嚐一下奶酪球啦~😂這是經過烤焗的奶酪球,外脆內軟,口感十足。😋有兩種不同味道,其中一種比較清淡,不過兩種味道都不錯。青馬

印度特色拼盤:

餡餅

奶酪菠菜

奶酪球
青馬薩拉芝士香飯
以青馬薩拉和印度芝士,與印度香飯一同炒,濃郁的芝士加上香料的香味,味道非常特別!充滿印度特色,值得一試。

第一次品嚐充滿正宗特色的印度菜,非常興奮!有機會再來品嚐其他菜式。