2019-01-20 112 瀏覽
串燒似乎係吹水必備的食物。偶爾一餐半餐不一樣的晚餐都幾好。炸海鮮, 入面有原隻帶子, 炸完面有三文魚子,正!炸蓮藕, 我就是一個超級蓮藕愛好者,好脆。醬油味烤飯糰, 好正, 飯好煙韌。麵鼓味烤飯糰。 基本上我們叫了不同口味的烤飯糰, 飯都是超級煙靭, 人多時可以share, 不會太滯。炸蛋玉子燒炸露筍炸年糕炸蠔, 一點也不腥, 味道出乎意料的好炸芝士, 拉絲非常之好味, 我覺得女士對芝士就是不能抗拒。口中香香的芝士味,吃一個就能夠滿足好久。
串燒似乎係吹水必備的食物。偶爾一餐半餐不一樣的晚餐都幾好。

炸海鮮, 入面有原隻帶子, 炸完面有三文魚子,正!

炸蓮藕, 我就是一個超級蓮藕愛好者,好脆。

醬油味烤飯糰, 好正, 飯好煙韌。

炸蛋

玉子燒

炸露筍

炸年糕

炸蠔, 一點也不腥, 味道出乎意料的好

2019-01-17
2019-01-20 217 瀏覽
吃串串吃上癮🍢之前起灣仔同一班好友食過 實在令人想念🥰尖沙咀開左新分店 決定帶男朋友仔去食今次選擇左星期日去食Weekend Lunch揀左自選十串加主食嘅set $198比起食dinner平左好多架📣可以揀炸串同串燒 任君選擇呀🤩先來一碗椰菜 可以點串揚汁 開胃呀🔸 海老 (+$5)蝦肉非常爽口呀 又大隻 啖啖肉👍🏻🔸 山藥 (+$5)姐係平時食開嘅淮山 好爽🔸 牛 (+$5)炸牛串勁juicy 炸粉又夠薄呢個我食到想encore嘅🙈🔸 豚呢個豚肉肥美 唔乾👍🏻🔸 三文魚煙肉煙肉包住三文魚 口感特別 加少少辣醬 正🔸 燒雞翼唔會燒得乾 已經有醬汁 可以加少少辣粉🔸 牛舌勁厚燒 好爽口👍🏻🔸 黑豚飯團黑豚包住飯團 啲飯唔會乾唒 黑豚又脆身🥰🔸蕎麥麵 冷 麵質彈牙 🥰✨服務超好 環境依然係居酒屋style我相信我好快又會再幫襯架啦😎🍽 Jan Jan 串揚專門店🔎 尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
吃串串吃上癮🍢
比起食dinner平左好多架📣
可以揀炸串同串燒 任君選擇呀🤩
先來一碗椰菜 可以點串揚汁 開胃呀
天使蝦

🔸 海老 (+$5)
蝦肉非常爽口呀 又大隻 啖啖肉👍🏻
山藥

🔸 山藥 (+$5)
姐係平時食開嘅淮山 好爽

🔸 牛 (+$5)
炸牛串勁juicy 炸粉又夠薄

牛舌
黑豚飯團
蕎麥麵
2019-01-19 73 瀏覽
今晚約咗朋友食飯,竟然話去食「串揚」。究竟「串揚」係咩呢🤔 因為冇時間去查,我都係去到先至知😬「串揚」原來係串起嚟炸嘅炸物🤗約咗朋友七點半,放工後我就出發,早左15分鐘到達。好彩亦有訂枱,如果唔係就full左lu😁一入去就見到呢隻吉祥物,好可愛啊😍入到去,waiter非常之有禮貌咁帶到我哋去座位。之後就送上椰菜同簡單咁介紹左前邊嘅醬汁食椰菜。黎自鹿兒島嘅椰菜同醬汁 - 爽甜好味煎蛋卷 好似炸海鮮 - 裏面係原粒帶子呢個好特別「子持昆布」炸蠔 - 好味😋天使🦐 - 非常之鮮甜好味😋雞翼炸蛋😂燒飯糰🍙

一入去就見到呢隻吉祥物,好可愛啊😍

黎自鹿兒島嘅椰菜同醬汁 - 爽甜好味

煎蛋卷

好似炸海鮮 - 裏面係原粒帶子

呢個好特別「子持昆布」

炸蠔 - 好味😋

天使🦐 - 非常之鮮甜好味😋

炸蛋😂

燒飯糰🍙

2019-01-18
📍尖沙咀📍大板過江龍🇯🇵黃金炸生蠔✨串揚專門店😍 平日lunch嚟,唔算好多人💕好鐘意佢個日式傳統佈置🏮第一次食串揚🤤🤤原來啫係串燒同天婦羅之間,將串燒輕輕炸一炸🔥所以個炸粉只係啱啱好包住個表面✨就叫咗兩個set lunch同試下啲串揚😆------------------------------特級海鮮丼有吞拿魚蓉,師傳將啲吞拿魚蓉舖滿曬成個飯嘅表面,遠睇有啲似一個肉餅飯🤣🤣好新鮮又無筋🤤仲有帶子、海膽、三文魚子同火焰三文魚😍😍勁多料❤️仲有小碟配菜同麵豉湯🥣仲包嘢飲💕要咗凍嘅柚子蜜☺️照燒雞定食都幾好食,啲雞肉好嫩😎------------------------------講翻啲串揚,叫咗個炸鮮蠔配荷蘭他他醬🤤🤤啲蠔仲好有蠔味,炸粉真係啱啱好包住,所以個蠔真係幾大隻😍唔會話炸粉好多,蠔勁細咁🤦🏻‍♀️個三文魚都係,入面真係一大舊三文魚😹😹之後仲叫咗牛肉串燒同雞腎,個雞腎超級好食🤤🤤好想叫多幾串,超級爽口😂------------------------------最後叫咗個富士蘋果串揚🍎真心炸得好好🙈蘋果嘅質地其實真係好難炸得靚,佢表面仲有一層沙糖,所以好甜🤤🤤炸完嘅口感係好鬆化😆😆好
📍尖沙咀📍大板過江龍🇯🇵黃金炸生蠔✨串揚專門店😍
特級海鮮丼
照燒雞定食

炸鮮蠔配荷蘭他他醬
牛肉+雞腎串燒

最後叫咗個富士蘋果串揚🍎真心炸得好好🙈蘋果嘅質地其實真係好難炸得靚,佢表面仲有一層沙糖,所以好甜🤤🤤炸完嘅口感係好鬆化😆😆好值得叫‼️‼️
炸富士蘋果+炸三文魚
炸富士蘋果+炸三文魚
  • 炸富士蘋果
  • 雞腎串
2019-01-17 45 瀏覽
同一大班朋友去食飯有時都幾頭痛,食中菜已經食到悶悶地,今日就去食串揚,我覺得都幾特別。原本我以為炸物食落會好油膩,但呢度炸物完全無呢個問題,值得稱讚👍🏻。職員好有禮貌,服務態度都好好,仲好窩心❤️添。本身我對未經煮熟既菜有種抗拒感,但眼見朋友一片一片點醬汁食,我就嘗試去食,點知眼前一亮,仲越食越多。唔點醬汁食都好清甜,點左又變左另一種風味。玉子好滑,厚度都幾厚芝士揚-熱騰騰炸出來好好味,芝士有拉絲效果。對於芝士控的我來說,多多都食得落。半熟煮玉子-我一口咬落去,蛋汁流晒出來。當然唔好放過蛋汁,因為精華所在。海鮮球-成粒元貝係入面,好鮮味。我諗其他餐廳未必會一整粒元貝,就算有都可能細細粒,無口感,但呢度係一大粒元貝。海天使(蝦)好鮮好甜,蝦腳蝦尾都可以食,脆卜卜。美味。雞翼都好好味,內嫩皮脆,又多肉汁。露荀好嫩,我唔鍾意食落去有渣吐出來的問題。如果唔係,我一定唔會食。子持昆布-口感好特別,咬落去口感卜卜脆。麵豉飯團同醬汁飯團,都好好味。整體黎講,唔錯,值得推介比朋友黎試。價錢都幾合理。又唔算太貴。

職員好有禮貌,服務態度都好好,仲好窩心❤️添。

唔點醬汁食都好清甜,點左又變左另一種風味。

玉子好滑,厚度都幾厚

半熟煮玉子-我一口咬落去,蛋汁流晒出來。
當然唔好放過蛋汁,因為精華所在。

海天使(蝦)好鮮好甜,蝦腳蝦尾都可以食,脆卜卜。美味。

雞翼都好好味,內嫩皮脆,又多肉汁。

子持昆布-口感好特別,咬落去口感卜卜脆。

麵豉飯團同醬汁飯團,都好好味。

整體黎講,唔錯,值得推介比朋友黎試。
價錢都幾合理。又唔算太貴。

2019-01-17 32 瀏覽
同朋友仔都好鍾意食日本菜,平時食開嘅日本菜都係壽司、魚生同埋天婦羅等等。今次就食另類啲嘅日本菜,而且喺香港好少見嘅炸串一入到餐廳,已經感覺到日式嘅感覺,餐廳嘅色調黃黃地, 帶有少少暗,好有居酒屋嘅格調餐廳主要係食炸串同串燒,睇一睇餐牌,估唔到都可以有咁多款式。我同朋友都決定咗食假日午餐,唔同價位有唔同數量炸串或串燒,我哋決定咗叫一個四串套餐同埋一個十串套餐share嚟食。先來沙律同飲品。沙律處理得好乾淨,而且新鮮,撈左沙律醋,酸酸甜甜都幾開胃。飲品方面我同朋友分別叫咗可爾必思同凍咖啡。值得一提係杯凍咖啡,咖啡味道香濃,帶有少少炭燒嘅味道,好特別。終於到第一輪主角炸串出場,有茄子、香腸、蝦、牛同埋帶子。隻蝦肉質好實淨,非常爽口彈牙,唔錯。牛食落好腍,都幾香牛味。帶子厚厚嘅一隻,味道新鮮。雖然係炸,但係炸粉只係薄薄一層,食落好脆,一啲都唔油膩。之後第二輪就到香菇,賣相好靚,而且菇嘅味道好濃郁,個人最鍾意呢一個香菇之後就到極邪惡嘅炸芝士,相信芝士愛好者一定會好鍾意,裏面嘅芝士軟腍腍,仲有少少拉絲,芝士味道都濃郁,好香跟住落嚟係炸流心蛋,呢個係午餐餐牌係冇嘅,要另外叫,一咬啲蛋漿流出嚟,好香蛋

跟住落嚟係炸流心蛋,呢個係午餐餐牌係冇嘅,要另外叫,一咬啲蛋漿流出嚟,好香蛋味,一啲都唔腥

主菜方面,我哋叫咗兩種口味嘅燒飯團,醬油同埋味噌,燒飯糰燒到外層脆卜卜,裏面既飯好軟熟,醬油味同味噌味都好出色,味道都好濃郁。

最後我同朋友仔一人叫咗一個炸富士蘋果做甜品,跟午餐搭配只需要加$15一件,估唔到炸蘋果都咁好食,一咬落去蘋果非常爽口,而且充滿蘋果嘅香味,酸酸甜甜,中和左炸既感覺。呢一餐我哋都非常滿意,有時間一定會再嚟。

2019-01-16 56 瀏覽
好多人都話呢間串揚店會一食難忘,果然真係架!!❤️我已經愛上這店子了!Btw店員態度好好👍🏻我同幾朋友黎呢度gathering, 大家share食可以叫多啲吾同既串揚,試多啲☺️.首先講下大大粒既流心蛋!!落啲鹽一齊食好正呀!😍好滑好流心!然後係超好味雞翼!味道好正!雞翼保持嫩滑!好juicy 呢🤩食一隻係吾夠喉架🙈😂炸芝士大家都好喜歡!可以拉絲添!雖然好邪惡,但真係好好味😭仲有,好中意食呢間既炸牛肉、豬肉同蝦串!超高質!一食難忘😍.又點少得一人一個飯團呢!🍙飯團既外層好香脆!又夠飽肚🤣.另外,呢度都有好多蔬菜類既選擇!我地叫左露荀、蓮藕同香菇,好特別!又幾match wo 👍🏻.最後食埋個日式甜品,我地揀左比較少地方食到既紫菜年糕,好煙韌呀!煙韌控必試!.

Btw店員態度好好👍🏻

炸芝士大家都好喜歡!可以拉絲添!雖然好邪惡,但真係好好味😭

仲有,好中意食呢間既炸牛肉、豬肉同蝦串!超高質!一食難忘😍

又點少得一人一個飯團呢!🍙飯團既外層好香脆!又夠飽肚🤣

2019-01-10 121 瀏覽
上次去大阪旅行,試了當地有名的炸串,真的很美味! 回港後很想念那滋味,終於找到了這間串揚專門店!原來它總店來自大阪,是當地人氣串揚連鎖專門店,真的可以讓我一解相思之苦。 正式吃串揚之前,可以先吃些日本椰菜,只需蘸以醬汁生吃便可,椰菜很爽口,很清甜。我今首先叫了牛肉串揚和子持昆布串揚。牛肉串起後再包上薄薄一層炸粉,炸得金黃,表面很香脆,牛肉不會乾,配以醬汁,輕微帶甜,很惹味。子持昆布很特別,是子持魚的魚子黏附在昆布上, 炸了之後,口感爽彈,是從未試過的口感,很鮮美! 之後還叫了一些海鮮:海鮮球,炸蠔,和炸天使蝦。 所有食材都很新鮮,天使蝦的肉質很爽彈,質素很高。半熟玉子亦是必食之選,玉子流心度非常高,自行在食用時再加上鹹去調味,蛋控必食!最後,叫了二個飯糰,還有露筍和年糕。飯糰叫了醬油和味噌口味,兩個都燒得很香口,我個人較喜歡味噌,但同行友人則偏好較清淡的醬油味。 以年糕作為甜品也不錯,它甜中帶鹹,口應煙韌,不錯吃呢。不得不說,這間串揚專門店真的能夠媲美日本的。在味道上真的沒太大分別,值得推介!
上次去大阪旅行,試了當地有名的炸串,真的很美味!

我今首先叫了牛肉串揚和子持昆布串揚。

最後,叫了二個飯糰,還有露筍和年糕。

以年糕作為甜品也不錯,它甜中帶鹹,口應煙韌,不錯吃呢。

不得不說,這間串揚專門店真的能夠媲美日本的。
在味道上真的沒太大分別,值得推介!

2019-01-08 113 瀏覽
話說上個月同朋友去了灣仔食Jan Jan串揚專門店,然後覺得很好吃,近日發現原來尖沙咀開了分店,於是相約朋友再來吃🤤首先encore番上次好喜歡嘅 “半熟煮玉子”🥚 “天使之海老”🦐“手羽先唐揚”🤤 估唔到唔同分店但同樣高質,完全keep到個水準,唔會話唔同分店唔同質素😊。。。。。。。。。。。。。。。。半熟煮玉子 - 輕輕一咬,蛋汁就湧出來,滿口都充滿著蛋汁,非常滿足💕天使之海老 - 炸漿非常薄,帶點微微嘅檸檬汁,好醒胃,蝦肉🦐非常新鮮彈牙,啲蟹鬚炸到好鬆脆,整個配搭就是完美😍手羽先唐揚 - 又一必點系列,雞翼炸得非常香脆,雞肉仲keep住好嫩滑juicy,而且非常惹味,還帶點甜,很好吃😋。。。。。。。。。。。。。。。。今次試了幾款串揚,同樣好吃帆立 - 帆立貝大大粒,肉質豐厚,非常新鮮肥美年糕 - 煙煙韌韌,但記住要趁熱食,唔係就會硬左芝士 - 比平時嘅拉絲芝士香啲濃味啲,更重芝士味。。。。。。。。。。。。。。。。另外炸鮮蠔同燒飯團也很不錯炸鮮蠔 - 外面鬆脆,裡面肥美juicy,面頭還有他他醬,很好吃😋燒飯團 - 醬油個款面頭脆脆地,好似飯焦咁,而味噌個款就比較濃味,岩重口味嘅朋友
。。。。。。。。。。。。。。。。
今次試了幾款串揚,同樣好吃
帆立 - 帆立貝大大粒,肉質豐厚,非常新鮮肥美
年糕 - 煙煙韌韌,但記住要趁熱食,唔係就會硬左
芝士 - 比平時嘅拉絲芝士香啲濃味啲,更重芝士味
另外炸鮮蠔同燒飯團也很不錯
。。。。。。。。。。。。。。。。
整體來說,每樣都做得非常出色,完全岩晒我口味,可以encore再encore💕
2019-01-06 1658 瀏覽
新一年,又到邊飲邊食既時候香口酥脆既食物就岩哂口味啦食炸串之前,食啲清甜爽脆既日本椰菜片清清個口既味蕾先不過記得有一個規矩,醬汁每次只能夠點一次!!自家醃製既醋鯖魚,經過火烤令味道變得柔和小小既醋酸味令魚肉更帶出鮮甜,滑溜既口感之餘,而肉質比較結實,令口感變得更加豐富用芥末浸漬,令芥末味滲透山芋之中山葵既香味完全散發口中,有刺激既辣味但只有少少嗆鼻既感覺仲有爽脆既質感,配上一杯啤酒嫩滑既質感充滿著蛋香加左用木魚 炮製既高湯混合其中每一口,都有一股鮮甜香滑既感覺浮現將雞蛋拎去唐揚,仍然有半熟既效果灑上小小鹽,輕輕既調味,所以味道立即提升脆皮既唐揚衣配合上鮮甜既蝦肉,咬落去爽口彈牙沙椎魚香港比較少見有得試下當然要試啦肉質唔算結實偏鬆軟,不過配上紫蘇葉,令魚肉加上清新既氣味一種吸引力就此而生明太子本身偏鹹但鮮味濃郁,再加上燒製,所有味道更加濃縮一小口,明太子係口中卜卜聲散出濃濃既鹹鮮味,配上一口冰凍啤酒,又係配啤酒必點既食物最後自己唔夠喉,點左個茶泡飯飯團經過燒製,形成一層飯焦,浸泡落日本玄米茶中,令原來清香既茶中加添一種燒烤既味道,令滿足感大大提升最後唔覺唔覺食左好多串新一年又要定減肥大計
新一年,又到邊飲邊食既時候

香口酥脆既食物就岩哂口味啦

食炸串之前,食啲清甜爽脆既日本椰菜片清清個口既味蕾先
不過記得有一個規矩,醬汁每次只能夠點一次!!

醃製鯖魚刺身片

自家醃製既醋鯖魚,經過火烤令味道變得柔和

山芋芥辣漬

用芥末浸漬,令芥末味滲透山芋之中
山葵既香味完全散發口中,有刺激既辣味但只有少少嗆鼻既感覺

仲有爽脆既質感,配上一杯啤酒

高湯雞蛋卷

嫩滑既質感充滿著蛋香
加左用木魚 炮製既高湯混合其中
每一口,都有一股鮮甜香滑既感覺浮現

炸半熟煮玉子

將雞蛋拎去唐揚,仍然有半熟既效果

灑上小小鹽,輕輕既調味,所以味道立即提升

炸海老

脆皮既唐揚衣配合上鮮甜既蝦肉,咬落去爽口彈牙

炸沙椎魚

沙椎魚香港比較少見
有得試下當然要試啦
肉質唔算結實偏鬆軟,不過配上紫蘇葉,令魚肉加上清新既氣味
一種吸引力就此而生

燒明太子

明太子本身偏鹹但鮮味濃郁,再加上燒製,所有味道更加濃縮

三文魚茶泡飯

最後自己唔夠喉,點左個茶泡飯

最後唔覺唔覺食左好多串

炸沙椎魚
燒明太子
三文魚茶泡飯
2019-01-06 507 瀏覽
今次係媽媽既生日飯,餐廳當然係做仔女既搵,首先要滿足唔食生野既媽媽,但我又好想食日本菜,咁就醒起之前去過灣仔既串揚店, 上左openrice度睇睇,就見到原來開咗新嘅分店係尖沙咀。 有新店梗係去新店試試啦menu一樣,裝修都一樣沒有居酒屋特色, 上次冇試嘅嘢,今次一定要試試, 當然上次覺得好食嘅都要再encore啦和牛擁有濃厚既牛肉味道充滿著油脂既香味,咬落軟滑多汁,油脂既味道令人上癮海膽帶有少少辣味芥末令本身已經鮮甜既海膽味更為突出,然而蠔味隨後慢慢浮現,令人有種餘韻三文魚子帶子帶子被脆皮包覆住,鮮甜既汁液封鎖住脆皮內,加上利用三文魚子既咸鮮作為調味,令整件一體化,味道上更一致露筍新鮮既露筍,去除表面比較老既纖維只留番最嫩既露筍心,炸漿炸到脆皮加上鮮嫩多汁既露筍,形成美味既口感子持超爽口彈牙,一粒粒好似魚子既口感,加上 蒟蒻滑溜既質感,係口中形成多重感覺,令人愈食愈想食其實仲有好多都好好食,但係作為一個孝順女真係唔可以掛住夠味道,而唔同兩老&家人傾計啦!!總之整體都好滿意,而且家人都食得好滿足,因為爸媽都係第1次食串揚,感覺新奇,最後真係好推薦大家試飯團,會有驚喜啊!!

和牛

海膽