2019-08-22 138 瀏覽
串燒就食得多,串揚你又食過未?串揚其實係炸左既串燒,即係吉列串燒🍢 對於成日去日本既你應該唔陌生,串揚喺大阪都幾出名,但喺香港就未係太普及啦~-我同朋友叫左個weekend lunch set,仲試埋個天使蝦串揚🦐 午餐有得俾你揀要4串、7串定10串,我地就點左個10串套餐兩個人開心share。套餐可以揀10串串揚/串燒,我地叫左好多唔同種類,當中我最喜歡既係芝士串揚同牛串揚,估唔到炸過既串燒一啲都無油膩感👍個芝士熱辣辣漲卜卜,超級拉絲😍🤩 牛肉炸完仍然有肉汁,天使蝦香脆嫩彈,不錯的😋 而主食既麵鼓味燒飯團亦好有驚喜,燒到外脆內軟,很喜歡🤤-另外,staff既服務十分貼心💕 每逢串燒同串揚上碟,都會細心介紹及建議最適合既醬汁與食法,值得一讚!

2019-08-04
午餐
  • 味噌燒飯團
  • 天使蝦
2019-08-21 97 瀏覽
尖沙咀lunch有好多選擇,所以好少同一間食兩次最近發現有間日本串揚,好味仲有BB椅真係好難得,即刻MARK定啦平日有午餐SET,有一般定食同埋串揚定食除左串揚,仲有好多唔同串燒選擇今次叫左💖蛋包麵💖俾姐姐,姐姐話好好味朋友同我都叫左💖特選串揚定食💖一般前菜沙律、泡菜、醃蘿蔔、麵豉湯都有齊菇菇串揚好厚肉juicy, 一d都唔油膩唔茄子串揚都外層脆漿好薄好脆,完全唔會柴皮和牛串揚好香肉厚油潤,紫蘇雞串揚雞肉味好出仲有一串好煙韌嘅年糕串揚海鮮竟然係海膽串揚😯😯,裡面係腐皮紫菜卷上面仲有兩片海膽,即刻令個餐加曬分最後仲有兩個昆布飯糰,都好好味不過上次食過燒飯糰更正😜我再加一個💖黑松露串揚💖個串揚係薯蓉加黑松露,裏面有芝士,一咬開就拉絲,超級正😘上面仲有ham同埋黑松露醬,食落口感好豐富店員全程好細心,又講解點樣食落咩汁值得推介,已經介紹其他媽媽去食!
尖沙咀lunch有好多選擇,所以好少同一間食兩次
最近發現有間日本串揚,好味仲有BB椅
真係好難得,即刻MARK定啦
平日有午餐SET,有一般定食同埋串揚定食
除左串揚,仲有好多唔同串燒選擇
今次叫左💖蛋包麵💖俾姐姐,姐姐話好好味
朋友同我都叫左💖特選串揚定食💖
一般前菜沙律、泡菜、醃蘿蔔、麵豉湯都有齊
菇菇串揚好厚肉juicy, 一d都唔油膩
唔茄子串揚都外層脆漿好薄好脆,完全唔會柴皮
和牛串揚好香肉厚油潤,紫蘇雞串揚雞肉味好出
仲有一串好煙韌嘅年糕串揚
海鮮竟然係海膽串揚😯😯,裡面係腐皮紫菜卷
上面仲有兩片海膽,即刻令個餐加曬分
最後仲有兩個昆布飯糰,都好好味
不過上次食過燒飯糰更正😜
我再加一個💖黑松露串揚💖
個串揚係薯蓉加黑松露,裏面有芝士,一咬開就拉絲,超級正😘
上面仲有ham同埋黑松露醬,食落口感好豐富
店員全程好細心,又講解點樣食落咩汁
值得推介,已經介紹其他媽媽去食!

2019-08-21 102 瀏覽
當日係颱風日都知道個個掛住番屋企而我同朋友冒住大風大雨都黎食好彩當日無人,而且好快入座上菜呢間分店比較細,有啲似日本居酒屋既feel唔知係咪打颱風無人關係,竟然可以比我地揀週末menu呀我同朋友各揀左一個set lunch + 1 人餐有10串揀,仲有跟2杯餐飲首先係照燒雞扒飯,有前菜、沙律、湯同一碗可以再添既飯佢個皮都好脆,而且照燒汁不錯呢款性價比都高既,$73 + 10% 仲要可以添飯食埋啲菜戲肉黎啦,1人餐10串 $198 + 10% 我地叫左.....蝦 (串揚) +$5、雞肉紫蘇卷 (串揚)、三文魚 (串揚)、芝士 (串揚)、年糕 (串揚)、牛 (串揚) +$5我覺得牛串揚好特別,因為外脆內鬆化未食過咁軟既牛,口感不錯令我好驚艶既係芝士!!!因為真係拉到絲同好好味雞腿 (串燒)、芝士蕃茄雞肉 (串燒)、雞腎 (串燒)跟住仲有個燒飯糰都好好食因為你估唔到原本入面係有料架雖然唔係好記得咩黎.........另外,我叫多左個三文魚籽海鮮球 (串揚) $39呢個口感都好正,一凍一熱而且個醬同啲三文魚籽一齊食係好鮮呢間可以再去,服務態度唔錯而且上菜速度都快架佢地既炸粉唔厚,所以唔會好濟
當日係颱風日都知道個個掛住番屋企
而我同朋友冒住大風大雨都黎食
好彩當日無人,而且好快入座上菜

呢間分店比較細,有啲似日本居酒屋既feel
唔知係咪打颱風無人關係,竟然可以比我地揀週末menu呀
首先係照燒雞扒飯,有前菜、沙律、湯同一碗可以再添既飯
佢個皮都好脆,而且照燒汁不錯
呢款性價比都高既,$73 + 10% 仲要可以添飯食埋啲菜
我覺得牛串揚好特別,因為外脆內鬆化

未食過咁軟既牛,口感不錯
芝士串揚
令我好驚艶既係芝士!!!因為真係拉到絲同好好味

雞腿 (串燒)、芝士蕃茄雞肉 (串燒)、雞腎 (串燒)
跟住仲有個燒飯糰都好好食
因為你估唔到原本入面係有料架
雖然唔係好記得咩黎.........
另外,我叫多左個三文魚籽海鮮球 (串揚) $39
呢個口感都好正,一凍一熱
而且個醬同啲三文魚籽一齊食係好鮮

呢間可以再去,服務態度唔錯
而且上菜速度都快架
佢地既炸粉唔厚,所以唔會好濟同油
最重要係食完唔熱氣呀嘛~

推介:
芝士串揚
  • 芝士
2019-08-18 109 瀏覽
串燒食得多,串揚第一次食👍🏻👍🏻Weekend lunch set 有3款選擇(4串、7串、10串)。 難得黎到,當然食10串🤣🤣。其實個餐可以混合揀串揚同串燒的, 今次就揀6款串揚、4款串燒試下。 餐單入面有些食材需要另外加錢的。因為朋友未到,未落單,侍應先放低椰菜小食,還很細心介紹怎樣用醬油一起食。每次放低串燒/串揚都會很細心介紹每串是什麼及可以用什麼調味粉一起食👍🏻👍🏻👍🏻串揚雖然占上炸粉製成,但整出黎完全不油膩,叫了一串牛串揚,入面牛肉還很juicy 👍🏻
串燒食得多,串揚第一次食👍🏻👍🏻

2019-08-18
2019-08-17 90 瀏覽
串燒吃得多,串揚是什麼?串揚是日本關西地區流行的小食,做法是把肉類/蔬菜用竹籤串起,沾上薄薄的炸䊢油炸。香脆惹味之餘又能保存食材鮮嫰。聽來很吸引,所以這天中午,我們就去了這間來自大阪的串揚專門店試試了。點了2份$148的四串套䬸。午餐是可以同時選擇正常的串燒和串揚的。首先上枱的是串燒。串燒牛入口嫩滑,另一款是番茄芝士雞肉,這個配搭已經不會錯,食材新鮮,燒得焦香而仍有肉汁,點些海鹽就好吃。然後開始吃串揚了。首先試牛串揚。之前有擔心油炸的牛肉會不會很肥膩,其實是不會的。因為薄薄的脆皮沒太多油份,而牛肉串揚和串燒一樣肉質嫩滑第二個是雞肉紫蘇卷,紫蘇的香氣大大提升雞肉的味道,出乎意外地好吃。第三個是海膽湯葉卷。炸漿包着的湯葉(即是日本腐皮)脆口同時仍有軟滑的口感,濃濃的豆香襯托海膽的鮮甜,套餐不包這個,但值得加點,只可惜一口就吃完了。幸好還有北海道帶子卷,炸完依然沒有蓋過日本帶子的鮮味,而且十分juicy,完全不覺熱氣。蝦串揚是賣相最美的一款,蝦肉鮮艷的橙紅色,従薄如輕紗的脆皮中透現出來。而旁邊外脆內軟的年糕串揚,就是我最喜歡的口感。套餐還包括一款主食。我們要了醬油和味噌口味的燒飯團,外層的飯
串燒吃得多,串揚是什麼?

點了2份$148的四串套䬸。

午餐是可以同時選擇正常的串燒和串揚的。首先上枱的是串燒。

然後開始吃串揚了。

套餐還包括一款主食。我們要了醬油和味噌口味的燒飯團,外層的飯焦很香很鬆脆呢。

只是沒有甜點,總是意猶未盡,所以再要了一份蘋果串揚。炸完的蘋果入口暖暖的,卻仍然爽口,咬開了脆皮也沒有分離,可見師傅的功力。

雖然是中午時份,但在柔和的燈光中,工業風裝修配上典型的日式居酒屋格局,令人想起日劇主角下班後跟情人/朋友把酒談心的環境,就讓我幻想一下可以嗎?
2019-08-13 127 瀏覽
去日本旅行🇯🇵一定會食串揚同串燒🍢🤤 不過香港就比較少食🙈 因爲價錢比較貴😵 但今次就有性價比幾高嘅串燒串揚lunch set介紹😍店舖即使weekend都有lunch set🍱 有齊沙律🥗 自選串揚/串燒🍢 主食可以揀飯團🍙或者蕎麥麵等等🍜 仲跟埋飲品🍹串揚我地叫左5,6款🍤 佢嘅外層脆漿好薄好脆👍🏻 但唔會油膩😝 特別推薦黑松露芝士😋 一咬落去啲黑松露味湧晒出嚟 裡面芝士熱辣辣 輕鬆做到拉絲效果🧀除左串揚,我地仲叫左啲串燒🍢 佢都有好多唔同串燒選擇☺️ 牛舌同雞胸軟骨都燒得幾好食😋

2019-08-01
2019-08-12 89 瀏覽
Jan Jan 好值得去的串燒餐廳一間CP值好高的餐廳最好玩的是他的dipping sauce🤙🏻每樣串燒都建議浸一浸 不要反浸 會影響味道餐廳waiter都很好 很有禮貌 每當食物來到都解釋都好清楚 再另外食物特定的調味料/醬餐廳的牛是無得頂!😻🤤🤤🤤一定一定要試 入口即溶❤️❤️忍不住再叫多一串回味無窮! *堅冇hard sell *✋🏻串燒不算太油膩 串燒的外層好薄好脆✨
Jan Jan 好值得去的串燒餐廳

Lunch  Set
2019-08-05
  • 牛串燒!
2019-08-08 131 瀏覽
呢排心情唔係咁好,要對自己好啲,所以lunch time去食日本野,我知道尖沙咀開咗間食関西炸串嘅,一於去試下啦🤗一上到去,餐廳環境乾淨企理,服務態度唔錯,仲見唔少日本人嚟食添!佢地嘅lunch menu有唔少選擇,有串炸同蛋包炒麵,雖然好想食蛋包炒麵,但係串炸又好吸引,自己又未食過,所以都係叫咗串炸套餐我叫咗個4串嘅套餐,雖然只得4串,但係除咗串炸,仲有好多串燒可以選擇,仲有主菜同飲品,所以都ok嘅!串炸我要咗沙甸魚同茄子,另外串燒要咗豚肉同雞胸軟骨,主菜就選擇咗三文魚燒飯糰茶漬,我仲另外叫多串海膽湯菜卷串炸添!串炸因為脆漿好薄,所以都唔算油膩,仲可以食到食材嘅鮮味,海膽湯菜卷好好味,因為海膽好新鮮,串燒都好出色,燒過嘅肉都保存住肉汁!主菜係我喜愛嘅三文魚飯糰茶漬,食完炸物食,特別清新!甜品我另外叫咗柚子雪葩,清新嘅柚子味,食完成個人refresh晒!
主菜係我喜愛嘅三文魚飯糰茶漬,食完炸物食,特別清新!
2019-07-28 97 瀏覽
好耐之前已經食過一次 覺得好正 經過見到原來佢喺尖沙咀開咗分店 就嚟試左個lunch set 🍢 個set包左幾款串揚 有炸蛋洋蔥香腸三文魚同埋青椒~ 仲有沙律飯團麵豉湯等等超豐富🍱 外層脆漿好薄好脆 又唔會好油膩 🤪唔夠喉另外加咗嘅免治鴨胸串揚都唔錯 我嗰日喉嚨唔舒服不過食完都唔覺得熱氣 又冇爆瘡 可以再encore的👌

2019-07-16
2019-07-25 63 瀏覽
炸串在香港來說, 並非熱門的日子式食物, 所以一家在香港以炸串為主打的食肆倒是吸引到我, 可惜的是入到去, 除了炸串外, 還有串燒, 就顯得不太專門了. 不過值得一讚的是, 她的確想將炸串文化帶來香港, 例如是用來沾醬的日式椰菜, 以及不能二重沾, 鐵盒盛載的沾醬.既然是引入日本連鎖經營的Jan Jan, Expect的質素就如元祖新世界般統一, 事實上她的炸串絕對合格—炸皮薄而緊貼在食材上, 脆而沒有油膉味, 吃多幾串也不會感到油膩. 食材選擇也好, 最喜歡是黑松露芝士的香濃和外脆內軟, 以及雞肉紫蘇卷的嫩滑彈牙. 甜品的炸蘋果, 外皮鋪上糖粉, 甜酸交融, 可惜是外皮和蘋果一咬即散開, 也許是因為蘋果皮令其難以黏著吧!

2019-07-25 1709 瀏覽
今次去嘅Jan Jan串揚專門店就好有日本嘅感覺,因為有好多日本客人去食,而且餐廳佈置都係傳統嘅和風設計❤️今次同男朋友兩個人去食,所以我地叫左個10串套餐(週末居酒屋午餐)加多左一串串揚同兩隻香脆雞翼,套餐包左自選10串串揚/串燒,仲有一份主食同一杯飲品,呢個份量兩個人食大約6成飽啦。唔知大家知唔知串燒同串揚嘅分別,我就真係第一次接觸串揚,原來係吉列串燒嘅意思😯我又無諗過炸過嘅串揚竟然一啲都唔油膩,而且外層脆漿好薄好脆!.餐廳特別為串揚準備左個醬汁,食嘅時候浸一浸落去就得,因為個醬汁係擺係度一直俾人用,所以衛生理由,建議每串串揚點一次汁就好,如果真係覺得唔夠味,就用旁邊準備好嘅椰菜當湯匙加汁,呢個方法幾得意😃除左呢個特別串揚汁,旁邊仲有好多為串揚串燒而設嘅醬汁同味粉,大家值得一試我串燒、串揚都有揀,當中最推薦嘅係沙椎魚串揚、黑松露芝士串揚同三文魚煙肉串燒,味道令人回味,而且外面比較少見😁大家去記住試下!值得一提嘅仲有餐廳staff嘅服務,每次上碟嘅時候都會逐一介紹串揚同串燒,然後推薦適合嘅醬汁,令客人可以享受到最佳味道,十分貼心❤️.食物質素非常好,如果價錢平啲就好,我會幫襯多啲🤣

可爾必思梳打
沙椎魚、雞肉紫蘇卷、豚串揚
黑松露芝士串揚
三文魚煙肉、雞腎、牛舌串燒
芝士蕃茄雞肉、京葱雞串燒
香脆雞翼
黑豚飯卷

食物質素非常好,如果價錢平啲就好,我會幫襯多啲🤣
可爾必思梳打
  • 沙椎魚
  • 三文魚煙肉
  • 黑松露芝士
2019-07-19 54 瀏覽
裝飾環境都好有日本味道仲有bar枱位可以選擇可以睇到日本師傅即場整野食嫁嗌左個lunch set佢既選擇都好多串燒串揚飯團無得頂串揚外層脆漿好薄好脆但唔油膩 岩岩好最欣賞係帶子同三文魚即使炸左 都可以食到黎自日本高質食材既味道呢間真係好高CP值而且好抵食唔好以為淨係得串揚呀佢仲有好多唔同串燒選擇我呢個牛肉都係串燒既一種上菜既時候佢地會逐樣介紹同每一樣用咩醬料邊樣要用邊樣唔洗介紹好詳細感覺很好很窩心不過佢3點落場嫁唔想好似比人趕咁就唔好咁遲去
裝飾環境都好有日本味道

不過佢3點落場嫁
唔想好似比人趕咁
就唔好咁遲去
2019-07-19 74 瀏覽
難得約朋友聚一聚覺梗係想搵個清靜嘅地方啦!今次朋友介紹我去食特別嘅日本野就係專食串揚,個場地環境似足日本居酒屋。叫左個lunch set 而家仲可以免費升級做套餐! 連埋湯、仲有飯團加6串串揚:紫蘇葉雞肉卷、牛肉、冬菇、青豆、年糕,仲有我至愛嘅海膽湯葉卷串揚。串揚一啲都不油膩,食落口唔會乾爭爭,仍然保持到食物濕潤,除左串揚,仲有好多唔同串燒選擇。另外推介天使蝦串揚同超大粒帶子串揚❤️食完呢餐真係好滿足呀!$237/1人
難得約朋友聚一聚覺梗係想搵個清靜嘅地方啦!

食完呢餐真係好滿足呀!
$237/1人
2019-07-18 61 瀏覽
近年愈來愈多日本餐廳進駐香港,早排才驚覺日本專賣串揚串燒的餐廳已經喺香港開左一段時間,於是帶埋為食男友一齊試下。打開𨋢門便看到這個可愛的餐廳吉祥物。可能因為地理位置隱蔽的緣故,周末下午時間餐廳的客人也不算多,跟朋友或是情侶來談天就最好不過。我們本身已吃了豐富的早餐,所以兩人只揀了一份午市定食10串套餐($199),包前菜主菜、10串串燒串揚以及無酒精飲品一杯,另外再散叫了其他串揚。覺得串揚不夠味的話可以沾一下桌上的那盤酸酸甜甜的醬汁,不過要謹記吃了一口的串串不能再放回去沾啊,否則就不衞生了。覺得串揚沾不夠醬怎麼辦? 旁邊的椰菜可以幫到你!用它當作匙更把醬汁勺起,然後添加到串串上就行了。想不到這裡的生椰菜這麼清新爽甜,害我把它們都通通吃光了。讓我跟大家介紹一下比較有特色而且味道不錯的串揚串燒:📍海膽湯葉卷串揚 湯葉卷是一種用豆皮包裹着紫蘇葉的日式小吃,餐廳把它沾上薄薄的粉漿,再放入油鍋中炸得金黃鬆脆。最後,把海膽和些小青芥末放在串揚上,令整體口感和味道更加豐富。📍沙追魚串揚(左),蝦串揚(右)炸完後的魚肉和蝦肉仍然保持嫩滑多汁,食落新鮮完全無腥味,非常推薦。📍燒牛舌肉質彈牙有咬口,食落無

打開𨋢門便看到這個可愛的餐廳吉祥物。

讓我跟大家介紹一下比較有特色而且味道不錯的串揚串燒:
📍海膽湯葉卷串揚

📍沙追魚串揚(左),蝦串揚(右)

📍燒牛舌
肉質彈牙有咬口,食落無筋而且牛味濃郁,食完會想繼續encore。

其他串燒的質素都唔錯,唔會燒得太乾或者過火位,裡面仍然保留住肉汁。

餐廳提供了多種調料給客人自行使用,鹽跟山椒這些基本的都有。

主食我們挑了三文魚燒飯糰茶漬,飯糰份量比較迷你,只有手掌心大小,不過配上茶漬湯底味道卻不錯。

雖然串串的價錢有點少貴,但質素確實不錯,間唔中都要獎勵一下自己辛勞地工作吧!
2019-07-18 73 瀏覽
日日返工放工都經過Jan Jan串揚專門店,對於我呢個鍾意食炸串啊串燒既人黎講,有機會當然就去試下啦!餐廳位置不多,一邊係bar臺,可以睇住厨師炸串或整食物,一邊係普通臺凳,非常乾净安靜。每逢lunch time都有lunch set提供,但lunchtime客人唔算多。我地分別叫左特選串揚定食、牛扒丼定食同天使蝦串揚。特選串揚定食包括兩素兩肉、一海鮮同年糕串揚、湯、沙律、腌菜、兩個飯糰、一杯飲料;牛扒丼定食包括牛扒丼、湯、沙律、腌菜、一杯飲料。▶天使蝦串揚:本身已經有加椒鹽,所以唔需要加醬汁。蝦肉鮮甜爽脆、鬚鬚都可以食、味道會比蝦肉濃少少▶特選串揚定食:兩款時令蔬菜包括青椒同茄子、鷄肉紫蘇、安格斯牛肉、海鮮球、年糕。本身青椒同茄子我都係唔食既,但係高質食材黎自日本,非常新鮮,即使炸左都好鮮甜!鷄肉紫蘇,紫蘇味非常濃,鷄肉一D都唔柴!安格斯牛肉,鮮嫩多汁!海鮮球裏面應該係魚肉+蝦肉,on top再加沙律醬同三文魚籽,滿口海鮮香味!年糕甜甜咸咸,QQ既口感再加紫菜,好match!串揚外層脆漿好薄好脆,一D都唔油膩,可以一食再食。▶牛扒丼定食:牛扒分量好足、啖啖肉,味道都唔會太濃!總括lu

▶牛扒丼定食:牛扒分量好足、啖啖肉,味道都唔會太濃!

總括lunch set 都OK,食材高級、新鮮製作。如果怕炸野熱氣,除左串揚,仲有好多唔同串燒選擇架!
  • 天使蝦串揚