Jan Jan 串揚專門店

Jan Jan Kushikatsu
餐廳: Jan Jan 串揚專門店
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-07-25 1616 瀏覽
今次去嘅Jan Jan串揚專門店就好有日本嘅感覺,因為有好多日本客人去食,而且餐廳佈置都係傳統嘅和風設計❤️今次同男朋友兩個人去食,所以我地叫左個10串套餐(週末居酒屋午餐)加多左一串串揚同兩隻香脆雞翼,套餐包左自選10串串揚/串燒,仲有一份主食同一杯飲品,呢個份量兩個人食大約6成飽啦。唔知大家知唔知串燒同串揚嘅分別,我就真係第一次接觸串揚,原來係吉列串燒嘅意思😯我又無諗過炸過嘅串揚竟然一啲都唔油膩,而且外層脆漿好薄好脆!.餐廳特別為串揚準備左個醬汁,食嘅時候浸一浸落去就得,因為個醬汁係擺係度一直俾人用,所以衛生理由,建議每串串揚點一次汁就好,如果真係覺得唔夠味,就用旁邊準備好嘅椰菜當湯匙加汁,呢個方法幾得意😃除左呢個特別串揚汁,旁邊仲有好多為串揚串燒而設嘅醬汁同味粉,大家值得一試我串燒、串揚都有揀,當中最推薦嘅係沙椎魚串揚、黑松露芝士串揚同三文魚煙肉串燒,味道令人回味,而且外面比較少見😁大家去記住試下!值得一提嘅仲有餐廳staff嘅服務,每次上碟嘅時候都會逐一介紹串揚同串燒,然後推薦適合嘅醬汁,令客人可以享受到最佳味道,十分貼心❤️.食物質素非常好,如果價錢平啲就好,我會幫襯多啲🤣

可爾必思梳打
沙椎魚、雞肉紫蘇卷、豚串揚
黑松露芝士串揚
三文魚煙肉、雞腎、牛舌串燒
芝士蕃茄雞肉、京葱雞串燒
香脆雞翼
黑豚飯卷

食物質素非常好,如果價錢平啲就好,我會幫襯多啲🤣
可爾必思梳打
黑豚飯卷
  • 沙椎魚
  • 三文魚煙肉
  • 黑松露芝士
終於搵到同係大阪一樣咁好食既串揚啦因為佢係大阪過江龍!🌰#田中食尖沙咀 🌰#田中食灣仔-🍙7串套餐 ($178 加一)套餐有前菜、7串串揚/串燒、主菜、飲品🍢海膽湯葉卷串揚 ($39 加一)1️⃣先講串燒,每串都燒得岩岩好,超嫩超多肉汁。而山藥就超爽脆香甜,正!!2️⃣串揚方面雖然係炸但唔油,脆漿唔厚,外脆內軟,保持到入邊食材既新鮮,特別係洋蔥!超甜超多汁!3️⃣值得一提海膽湯葉卷串揚,鮮甜海膽配上湯葉卷超夾,海膽鮮甜味出哂黎,口感仲好豐富。4️⃣而環境好似去左日本咁!而且都多日本客人,不過服務就一般,侍應會介紹食物,但田中叫到口乾都冇人斟水(;´༎ຶД༎ຶ`)👍🏻7.5/10
終於搵到同係大阪一樣咁好食既串揚啦
因為佢係大阪過江龍!
🌰#田中食尖沙咀 🌰#田中食灣仔
🍙7串套餐 ($178 加一)
套餐有前菜、7串串揚/串燒、主菜、飲品
🍢海膽湯葉卷串揚 ($39 加一)
👍🏻7.5/10
2020-01-06 0 瀏覽
點咗幾款串揚,炸蛋、炸洋蔥、炸露筍、免治鴨胸、北海道帶子等全部都處理得好專業。每款嘅調味都唔同,係有花心機去研究,唔會款款食材都係同一隻味。炸皮漿非常薄,食得多都真係唔會滯呀。我哋都有食串燒嘅,燒牛舌、燒冬菇、燒雞肉丸味道都好好,不過始終都覺得串揚較為出色,可能因為太少餐廳有得食。order咗凍嘅sake,無論配搭串燒或者串揚都好啱口味,如果想再減低油膩感,可以揀辛口D嘅,不過我就鍾意較為甘口架啦。餐廳入面氣氛都唔錯,好似日本居酒屋咁,交通又方便,鍾意食香口炸物嘅我,一D會再嚟啦。

2019-12-18 121 瀏覽
↠ 𝙹𝚊𝚗 𝙹𝚊𝚗 串揚專門店 ↞每次去居酒屋都係食串燒,呢間除咗串燒之外仲有串揚食,姐係炸咗嘅串物😆作為大胃女孩,今次我地都叫咗唔少野食😎 當然有嗌啲特別款式,好似海膽湯葉卷串揚,天使蝦串揚同北海道帶子串啦😍 串揚面頭嘅炸漿好薄,食落唔油膩,仲食到食材好高質🤤 薄脆嘅炸漿加上鮮甜,彈身嘅北海道帶子,一粒真係唔夠喉😛 天使蝦串揚一上枱我地都哇左聲😂 真材實料大嘅隻,而且食落蝦頭脆脆的,有濃郁嘅蝦膏味,蝦肉彈牙有鮮味,唔洗加任何調味都已經好好食🥰 海膽鮮甜,口感幾個層次咁比較獨特😌另一款值得叫嘅就係炸玉子,因係真係唔係咁易做到🥚 首先要將生蛋放入冰箱,結左冰就拎出黎剝殼,跟著就上粉拎去炸,要技巧好先可以避免隻蛋爆開搞到爆油😎 真係唔係度度有得食呀,喺流心嘅蛋黃上面加小小鹽巴食,超滿足🤩 其他串燒都非常高質,食材都幾靚,其中令我地最深刻嘅就係燒牛舌👅 厚切牛舌根本係完美,軟腍得黎又帶有彈性,仲有濃濃嘅牛味😋如果一班人聚會嘅話,Janjan 係一個唔錯嘅選擇🥳 成個環境真係營造到好似日本居酒屋咁,比較昏暗,嗌幾杯梅酒同幾款串揚吹下水幾正👯‍♀️ 價錢方面,的確幾高cp值,服務都幾好,店員會介紹
↠ 𝙹𝚊𝚗 𝙹𝚊𝚗 串揚專門店 ↞

如果一班人聚會嘅話,Janjan 係一個唔錯嘅選擇🥳 成個環境真係營造到好似日本居酒屋咁,比較昏暗,嗌幾杯梅酒同幾款串揚吹下水幾正👯‍♀️ 價錢方面,的確幾高cp值,服務都幾好,店員會介紹返每一款串物應該用啲咩醬汁一齊食,好貼心呀😚

我地食咗好多嘢🤩
▫梅酒 (杯) $68
  • 天使蝦
  • 牛舌
2019-12-16 105 瀏覽
串燒大家就食得多,唔知串揚大家又聽過未呢?串揚即係炸過嘅意思,聽落好油膩?唔洗驚,除左串揚,仲有好多串燒比你揀!仲係覺得好肥好邪惡?睇埋落去你就知😜(小金係好怕太油膩,食得太油會好唔舒服嘅人😂)天使蝦串揚$39/串🍤好大隻😍,蝦頭食落去唔會覺得喉嚨唔舒服,個脆漿真心又薄又脆,擺左一陣先食都唔會有油膩感,超有口感,蝦味超濃,好少食到咁高質嘅蝦👍🏻三文魚子海鮮球串揚$39/串🐟本來諗住入面實係一pat海鮮漿拎去炸,海鮮味肉丸咁。點知...入面真係有海鮮粒,配埋上面唧三文魚子同埋特別嘅沙律醬,又夾又唔油又有口感🤩高湯雞蛋卷$45🍳高湯入曬雞蛋卷入面,好moist,好入味,配埋白蘿蔔蓉,中和翻高湯味,味道更有層次🤩醃製鯖魚刺身$68/6片🐠居然有小金最愛嘅醃製鯖魚?抵讚抵讚😍可配檸汁,薑,蔥,白蘿蔔蓉,豉油,黃芥末,食落夠厚有口感之餘,味道仲好有層次,有別於外面嘅醃鯖魚刺身❤️❤️❤️炸雞球$36🍖唔油之餘都幾夠味,夠香口😌雞翼串燒$23/隻🍗雞翼燒得耐左少少,但味道還好,唔會太濃,仲可以落少少一味辣粉/山椒粉,更加過癮🤪牛舌串燒$27/串🥩超級有口感,但可以再鹹少少雞胸軟骨$25🦴味道唔錯,但都幾

天使蝦串揚$39/串🍤

三文魚子海鮮球串揚$39/串🐟

高湯雞蛋卷$45🍳

醃製鯖魚刺身$68/6片🐠

炸雞球$36🍖
唔油之餘都幾夠味,夠香口😌

雞翼串燒$23/隻🍗

牛舌串燒$27/串🥩
超級有口感,但可以再鹹少少

雞胸軟骨$25🦴
味道唔錯,但都幾硬下(箍牙妹表示無力啦😭)

主菜
黑豚飯卷$25🍙:薄薄嘅豬肉包住調飯糰,唔會太濃太油
炒麵飯$48🍛:見到就好好奇究竟點可以又麵又飯,其他真身係蛋撈炒飯再撈炒麵😂啲麵碎曬😭幾得意嘅口感。味道方面,撈左蛋之後,會中和翻,無咁鹹。

飲品
蘋果酒$73/杯🍎:飲落有少少蘋果蓉,有少少酒味
柚子酒$63/杯🍸:我通常唔飲柚子味嘅嘢,但呢個有驚喜,柚子味濃得來無苦味,酒味會係入口後慢慢岀來😍

呢到環境好黑好有feel😍最岩同朋友星期五晚來小酌一杯 ,慢慢傾慢慢食,cp值認真高呀
天使蝦
三文魚子海鮮球
醃製鯖魚刺身
雞翼
雞胸軟骨
炸雞球
蘋果酒 ,柚子酒
2019-12-13
$240 (宵夜)
聖誕節
天使蝦
三文魚子海鮮球
醃製鯖魚刺身
蘋果酒 ,柚子酒
2019-12-16 89 瀏覽
First time visiting Kushikatsu restaurant in HK. Kushikatsu is a Japanese dish of deep-fried skewered meat and vegetables. All skewers were in a mouthful portion and most of the ingredients are from Osaka 🇯🇵 . What makes it special is that the skewers weren’t oily at all, didn’t taste any grease from them, light and crispy indeed 👌🏻 My fav are: Angel prawn Kushikatsu & grilled mentaiko😍
2019-12-13 95 瀏覽
嘩今日去咗一間食日本串揚嘅店舖真係好正好好味😋我覺得自己快閃左一次日本呀環境好似日本嘅居酒屋 當中真係有吾少日本客雖然係即叫即炸但係速度非常快送到黎嘅時候都仲係熱辣辣嘅唔好以為食串揚就會好油膩今次食嘅食材質素真係好高特別係牛舌 超級juicy 入口即溶真係好正啊仲有黑松露千樣都係值得一讚佢有幾重黑松露味 配合左芝士真係啱啱好仲有海膽菜湯卷呀 海膽都係入口即溶㗎😋😋😋其實今次嘅食物全部都好滿意呀真係食得有幸福嘅感覺而且CP值都好高每一串都係大約二十幾至三十幾蚊喺香港食到高質嘅日本料理黎講算係非常之抵呀 推介指數 滿分👍🏻👍🏻👍🏻
嘩今日去咗一間食日本串揚嘅店舖

喺香港食到高質嘅日本料理黎講
算係非常之抵呀
推介指數 滿分👍🏻👍🏻👍🏻
2019-12-13 29 瀏覽
朋友約我去食炸物,我話驚會油淋淋,佢話係日式,佢食過之後覺得超正,一啲都唔會有好油膩嘅感覺。講到咁好,梗係要去食啦。不過唔知點炸法,問佢係唔係天婦羅或者吉列之類都話唔係,話係食串炸喎。我真係未聽過,串燒就食得多,咩係串炸呢。Google咗先知係原來係串住D食材去炸。香脆雞翼咬落去外皮非常脆,但係又無炸到乾晒,入面有肉汁,好食呢度嘅名物都有叫,天使蝦差唔多係每枱必點,真係好大隻,必食之選炸蠔都好大隻,上面有他他醬,夾埋蠔嘅味道好配合,如果多D醬仲正呢度選擇都幾多,其實仲有串燒食,食少少飲酒傾計或者當食全餐都得。

上網睇到介紹尖沙咀餐廳見到Jan Jan串揚專門店啲相已經流哂口水「串揚」喺大阪係好出名嘅特色小食今晚book到位真係好開心🥰。來到正宗串揚專門店就梗係要食特選串揚🤭選用嘅澳洲藍水晶蝦生長自純淨法屬小島New Caledonia水域🤣我師奶仔都唔知邊度淨係知蝦味濃,肉質嫩頭腳身經油炸後仲好酥脆!🤤。 選用京都百年手工名物湯葉混合海帶串起再油炸再響上面加北海道海膽食落有豆香+幾種鮮味🤤咬落去多重感覺!好食到我加單再加單🤣。Jan Jan嘅串揚外層脆漿超薄又夠脆好神奇嘅係一啲油膩感都無😍可以話係我食過最好食嘅炸物!。除左串揚仲叫左串燒 除左呢啲仲有好多選擇…我諗都有廿幾款😍而且都好好食好高質!。主食類揀左用日本珍珠米+鰹魚高湯燒飯團有少少飯焦響面浸響鰹魚清湯度消減咗啲熱氣個湯好香飲完一啲都唔口渴感覺到Jan Jan每個細節都好用心好有要求!呢啲真係「食得出嘅專業」👍🏻。追加左季節性菜式如果想知咩叫入口即溶就一定要叫呢個🤣而且呢度嘅Wasabi香得來唔會刺鼻和牛真係要追加再追加🤤🤭。Jan Jan環境好有日本居酒屋feel而且仲有好多日本客人幫襯🤭即刻幻想自己去咗日本串揚店食😂雖然環境唔
上網睇到介紹尖沙咀餐廳

選用嘅澳洲藍水晶蝦
生長自純淨法屬小島
New Caledonia水域
🤣我師奶仔都唔知邊度
淨係知蝦味濃,肉質嫩
頭腳身經油炸後仲好酥脆!🤤

[海膽湯葉卷$39/串]
選用京都百年手工名物湯葉
混合海帶串起再油炸
再響上面加北海道海膽
食落有豆香+幾種鮮味🤤
咬落去多重感覺!
好食到我加單再加單🤣

Jan Jan嘅串揚外層脆漿超薄又夠脆
好神奇嘅係一啲油膩感都無😍
可以話係我食過最好食嘅炸物!

除左串揚仲叫左串燒
[山藥$23] [雞腎$24] [牛舌$27] [京葱雞$23]
除左呢啲仲有好多選擇…
我諗都有廿幾款😍而且都好好食好高質!

主食類揀左[三文魚燒飯糰茶漬$32]
用日本珍珠米+鰹魚高湯
燒飯團有少少飯焦響面
浸響鰹魚清湯度消減咗啲熱氣
個湯好香飲完一啲都唔口渴
感覺到Jan Jan每個細節都好用心好有要求!
呢啲真係「食得出嘅專業」👍🏻

但價錢合理嘅串揚
我諗真係1隻手數得哂🤔
Jan Jan的確回頭率極高又掋食
重有就係⚠️雖然係炸物
但食完一啲都唔覺得熱氣!!!
真心推推推❤️
中意食炸野同串燒嘅你一定要try try😋
2019-12-11
紀念日
2019-12-12 87 瀏覽
之前收工,老細提議過嚟食呢間出名日式串燒揚物既居酒屋~以前去日本都一定要食串燒,但係喺香港要搵到正宗嘅餐廳相對較難~老細話呢間係香港少有正宗串燒揚物居酒屋!一出升降機就見到呢隻可愛嘅吉祥物,臨走時仲同佢打卡添!價錢尚算合理,不算太貴,而款式種類亦可接受每張枱提供各款配串燒或揚物既醬油配料,我就幾鍾意呢種形式啦呢個係炸帆立貝($39)同炸黑松露芝士薯波($36)~炸得啱啱好唔會過油炸芝士($21)亦都十分邪惡!!燒牛舌($27)同砂矸燒($24)都好好食!!仲有我最鍾意嘅炸雞球($36)炸半熟玉子都好特別,中間都係流心!老細話唔夠飽最後加多個炒麵飯,酸酸地幾開胃,撈埋半熟玉子一齊食,勁正!

一出升降機就見到呢隻可愛嘅吉祥物,臨走時仲同佢打卡添!

價錢尚算合理,不算太貴,而款式種類亦可接受

醬油配料

每張枱提供各款配串燒或揚物既醬油配料,我就幾鍾意呢種形式啦

揚物

炸芝士($21)亦都十分邪惡!!

燒物

燒牛舌($27)同砂矸燒($24)都好好食!!

炸雞軟骨

仲有我最鍾意嘅炸雞球($36)

炸半熟玉子

炸半熟玉子都好特別,中間都係流心!

2019-11-26
醬油配料
燒物
炸雞軟骨
炸半熟玉子
  • 半熟煮玉子
  • 牛舌
2019-12-05 128 瀏覽
今日試新餐廳,好耐都無行過尖沙咀啦,今日難得約到朋友又可以去到,咁就開心啦。我地要食就食特別嘢,所以我地今次揀咗呢間係日本都幾出名嘅串揚專門店。要揀就揀啲特別嘅串揚,我自己心水有三串:黑松露芝士:面頭有parma ham同黑松露,再結合芝士。三者mix and match無論係味道同香氣都比人一種好滿足嘅享受。炸皮整得好薄。海膽湯葉卷: 海膽配炸物真係好正。北海道帶子串:帶子大大隻又鮮甜。感受到真材實料同師傅整串揚嘅功力,食落香脆之餘又唔會影響食材本身嘅鮮味。
要揀就揀啲特別嘅串揚,我自己心水有三串:
海膽湯葉卷: 海膽配炸物真係好正。
北海道帶子串:帶子大大隻又鮮甜。
2019-12-04
2019-11-20 259 瀏覽
之前已經嚟過一次 真係食過返尋味啊😍香港真係好少地方可以食到咁正宗嘅日本串揚食過 @janjanhkg 之後真係番唔到轉頭😋第一串就食海老 蝦味好鮮🍤超級推介半熟玉子炸蛋😍諗諗吓呢個炸蛋嘅難道應該非常高🤣外面嘅炸粉又脆 裏面又做到流心效果 非常之犀利💯個人覺得要加少少鹽先夠味🤭除咗串揚串燒之外想特別推介燒飯團😍外表燒到好似飯焦咁 脆脆地 口感 perfect 又飽肚🤣.Is this 0 negative review Yakitori restaurant really that good or is it all fake? I have tried @janjanhkg before and honestly, for its price, its pretty damn good 😋 the shrimp skewer was nicely cooked and tasted freshed! Highly recommend the half cooked deep fried egg! Its like an egg yolk explosion in your mouth
Is this 0 negative review Yakitori restaurant really that good or is it all fake? I have tried @janjanhkg before and honestly, for its price, its pretty damn good 😋 the shrimp skewer was nicely cooked and tasted freshed! Highly recommend the half cooked deep fried egg! Its like an egg yolk explosion in your mouth 🤤 It takes a lot of skill to be able to keep the exterior crunchy but not overcook the inside of the egg! Finish your meal off with a Char-Grilled Onigiri 🍙 crunchy exterior and has smokey flavor with each bite
  • 半熟煮玉子
2019-11-13 180 瀏覽
這是我用了openrice多年來第一篇食評。小店確實觸動了我此刻的心情。雖然用餐後已兩小時,但味蕾的餘韻還氈動著。裝潢不多提,是有風味的,旁邊亦坐了兩枱日本客人。起初覺得炸野會好油先點了一些清清的食物加ㄧ枝淡口的啤酒。梭羅魚串揚的炸粉薄而不油,雖梭羅魚偏淡,但肉質細嫩,相當不俗。海膽串揚鮮味不足,反被串揚內的海草蓉喧賓奪主。海老肉質相當彈牙,彈得還有點像蝦丸,回頭度係100%三文魚子串揚不像海膽般敗不。反而三文魚子配內裡的帶子,提鮮效果相當出色。流心蛋沒太出息,不多說牛舌用了舌心部位,好有口。開始吃濃味~轉了另ㄧ款麥味重一點的啤酒再吃。芝士串揚濃口的芝士但一點也不膩,比坊間的一口芝士,不可配比。炸雞油量較多,但不失滑嫩,沒有割喉的感覺。A5 和牛肉味同油脂入口一刻,比例剛好,亦是回味度相當高的ㄧ串。燒白鱔邊位脆,肉質軟滑,感覺不像普通的鰻魚。總結食物水準相當高,吃得出用心製作的感覺。

裝潢不多提,是有風味的,旁邊亦坐了兩枱日本客人。

起初覺得炸野會好油
先點了一些清清的食物加ㄧ枝淡口的啤酒。

梭羅魚
串揚的炸粉薄而不油,雖梭羅魚偏淡,但肉質細嫩,相當不俗。

海膽串揚
鮮味不足,反被串揚內的海草蓉喧賓奪主。

海老
肉質相當彈牙,彈得還有點像蝦丸,回頭度係100%

三文魚子串揚

流心蛋
沒太出息,不多說

牛舌
用了舌心部位,好有口。

開始吃濃味~轉了另ㄧ款麥味重一點的啤酒再吃。

芝士串揚
濃口的芝士但一點也不膩,比坊間的一口芝士,不可配比。

炸雞
油量較多,但不失滑嫩,沒有割喉的感覺。

A5 和牛
肉味同油脂入口一刻,比例剛好,亦是回味度相當高的ㄧ串。

燒白鱔
邊位脆,肉質軟滑,感覺不像普通的鰻魚。

總結
食物水準相當高,吃得出用心製作的感覺。
2019-11-06 167 瀏覽
#janjan串揚專門店 --源於日本大阪既串揚店店員好熱心教你點樣品嚐呢道美食同樣係炸物,但味道口感同天婦羅完全唔一樣串揚既呢種炸法可以保留食材既原汁原味又唔會好乾身小編中2點一點特製醬汁,然後包椰菜食口感更加清爽,而且減少油膩感串揚既特別推薦係蓮藕同露荀-蕎麥麵都好出色,份量唔多但麵條幼身,食落爽口彈牙魔鬼魚干咸咸地,好入味,值得一試,送酒一流!呢個魚干特別大塊,食到一條條既魚絲,又唔會好乾好靱牛肉串都燒得唔錯!
#janjan串揚專門店 -
源於日本大阪既串揚店
店員好熱心教你點樣品嚐呢道美食
同樣係炸物,但味道口感同天婦羅完全唔一樣
串揚既呢種炸法可以保留食材既原汁原味又唔會好乾身
小編中2點一點特製醬汁,然後包椰菜食
口感更加清爽,而且減少油膩感
串揚既特別推薦係蓮藕同露荀

蕎麥麵都好出色,份量唔多
但麵條幼身,食落爽口彈牙
魔鬼魚干咸咸地,好入味,值得一試,送酒一流!
呢個魚干特別大塊,食到一條條既魚絲,又唔會好乾好靱
牛肉串都燒得唔錯!
2019-11-04 130 瀏覽
在朋友介紹下, 就到了此間食下,佢分炸串, 燒串,以及一品料理,首先坐下給了一碟椰菜片點醬汁食,清爽開胃,叫了枝豆,出藥用日式芥末點綴,炸牛,豬串, 年榚 , 魚 都新鮮好味😋仲有個咖哩牛肉飯 (呢個真係估你唔到)都係炸到一串咁出嚟🤪 燒的牛肉都有牛味😘最後黎個豚肉燒飯團,完美的一餐😊
在朋友介紹下, 就到了此間食下,
佢分炸串, 燒串,以及一品料理,
首先坐下給了一碟椰菜片點醬汁食,
清爽開胃,叫了枝豆,出藥用日式芥末點綴,
炸牛,豬串, 年榚 , 魚 都新鮮好味😋
仲有個咖哩牛肉飯 (呢個真係估你唔到)
都係炸到一串咁出嚟🤪
燒的牛肉都有牛味😘
最後黎個豚肉燒飯團,完美的一餐😊