2020-04-14 208 瀏覽
之前表哥去完大阪食過串揚,而家有排都去唔到食,所以拉埋我去呢間正宗嘅串揚店食啦。串揚點咗幾款,海膽湯葉卷嘅海膽幾新鮮,帶有鮮甜味。沙椎魚炸得不錯,肉質軟滑,唔係好實嗰種魚肉,不過魚味唔弱,係好食嘅。蘆筍、咖喱飯呢2款串揚比較有特色,而天使蝦今次我食唔到,下次一定要食。串燒都點咗幾款。燒山藥有種特別嘅口感,煙煙靱靱咁。京蔥雞係一種好classic嘅配搭,京蔥燒到軟軟地,無晒辛辣嘅味道,而雞肉亦好嫩滑。和牛串燒都係頗有水準,燒完都保持到肉汁,入口軟腍。

2020-04-06 472 瀏覽
唉🤦🏻‍♂️今年應該很難去旅行了,唯有在香港本土找尋不同國家的美食,繼續推薦給大家😁早前上網找尋喜歡的日本食物時,找到一間很特別的串燒店,原來是大有名堂,來自大阪的串揚,一於約埋幾個朋友去試吓🤤-甫入店內,店員已準備酒精搓手液和幫我們測量體溫,非常貼心👍🏻餐廳富有日本居酒屋的風格格調,很適合一班朋友把酒談心🍻店內售賣不同款式的前菜、主菜、飲品、甜品、串燒和串揚,種類太多,確實很難選擇🙈不過由於我們幾位都未曾吃過串揚,所以選擇食物方面都較多是串揚款式😝-飲品1️⃣生啤(大)$59食串燒串揚,怎麼可以沒有啤酒🙈大大杯,夠哂凍,爽🤪-前菜2️⃣手羽先唐揚 $14這個雞翼是用了店家的日式甜醬汁醃過後再炸,外皮香脆,內裏充滿肉汁,味道甜甜,食完一隻之後一定要encore😝-主菜3️⃣黑豚飯卷 $25整個飯團被豚肉包住後再煎,吸收了豚肉的油香後,好香好好食😋-串燒4️⃣京蔥雞 $235️⃣雞腿 $232種雞肉串燒燒得剛剛好,不會太乾身,而且因為是雞腿肉的關係,很嫩滑很香口😋-串揚6️⃣天使蝦 $397️⃣三文魚子海鮮球 $398️⃣半熟煮玉子 $239️⃣咖喱飯 $25🔟芝士 $21第一次食串揚,覺得比一般天婦羅好食很多,因為粉漿很薄
飲品
1️⃣生啤(大)$59
食串燒串揚,怎麼可以沒有啤酒🙈大大杯,夠哂凍,爽🤪
生啤(大)

前菜
2️⃣手羽先唐揚 $14
手羽先唐揚

主菜
3️⃣黑豚飯卷 $25
整個飯團被豚肉包住後再煎,吸收了豚肉的油香後,好香好好食😋
黑豚飯卷 $25 + 芝士 $21

7️⃣三文魚子海鮮球 $39
8️⃣半熟煮玉子 $23
9️⃣咖喱飯 $25
🔟芝士 $21
第一次食串揚,覺得比一般天婦羅好食很多,因為粉漿很薄很脆,不會感到油膩感,可以叫多幾串🤣天使蝦很新鮮,肉質很彈牙,而蝦鬚和蝦尾都已炸得很香脆,可以原條食,原汁原味😋三文魚子海鮮球內有幾種海鮮食材,面上放了沙律醬和三文魚籽,食落口感很豐富😋
半熟玉子的蛋黃呈流心狀態,和咖喱飯一樣,用脆漿形式包住黎炸,比一般食法更特別👍🏻芝士是一種邪惡的食物,用串揚食法黎炸,感覺不太熱氣之餘,想再點多幾串🤤
三文魚子海鮮球

三文魚子海鮮球
半熟煮玉子 $23 + 咖喱飯 $25
半熟煮玉子
2020-04-01 259 瀏覽
疫市下朋友想食串燒就決定黎呢間試下,我地18:30到場成為第一台客入席時店員會幫你量體溫同消毒雙手幾體貼串燒同炸串既種類非常多種整體食物質素唔錯,店員既服務亦好好,成餐飯食得好舒服燒牛舌有少少韌燒雞翼同雞肉都好好食炸帶子 ,帶子非常大粒鮮甜燒鏝魚值得一試燒雞軟骨有別於平時食開既雞軟骨,感覺好新鮮炸雞翼既味道有點濃相比燒雞翼叫左一杯蘋果酒,酸酸甜甜好清新,非常開胃
入席時店員會幫你量體溫同消毒雙手幾體貼
串燒同炸串既種類非常多種
整體食物質素唔錯,店員既服務亦好好,成餐飯食得好舒服
燒牛舌有少少韌
燒雞翼同雞肉都好好食

炸帶子 ,帶子非常大粒鮮甜

燒鏝魚值得一試

燒雞軟骨有別於平時食開既雞軟骨,感覺好新鮮

炸雞翼既味道有點濃相比燒雞翼

叫左一杯蘋果酒,酸酸甜甜好清新,非常開胃
2020-02-19
  • 炸帶子
2020-03-31 336 瀏覽
已經好耐冇食過串燒啦☺️Jan Jan一入到黎就好有日本居酒屋既感覺(好想去旅行😪)唔單止係裝修,連大部分食客都係著住西裝既日本人😂好似睇日劇咁😂今次都叫左幾多野食😂由價錢實惠既牛舌、雞髀到貴價和牛、黑松露、海膽;由串燒、串揚到飯團、雪糕、highball,我地都試晒🤣(因為好難得出街,所以一食就食番夠本🙊最初怕串揚(炸串燒)會好熱氣,但食落又冇想象中咁油膩,炸完都可以保留番食物既鮮味,真係值得一讚👍🏻。天使蝦好彈牙🤓;黑松露芝士波波好香❤️;個帶子炸完都好juicy💦,一咬開帶子既汁漏晒出黎🤤食得過!平時食串燒會好口渴,因為好多孜然粉(雖然真係好好味😢),但Jan Jan既串燒係比較原汁原味,調味較少,和牛同雞脾都唔會好重口味☺️ 估唔到既係飯團同雪糕好有驚喜。飯團外層係脆,好特別,但入邊既飯仲有水份又有汁,好好味🤤雪糕係袖子味,超級濃郁😍真係好正❗️值得一試啊!如果同我地一樣大食既朋友仔就要食多幾串🤣因爲每串都係一兩粒,同埋講真價錢就冇你去食普通串燒咁平,因為真係食材新鮮、誠意十足,但如果你朋友少少、想搵個靜靜地嘅地方談下心食下宵夜飲下酒享受下咁就岩晒啦~

海膽芝士

帶子
和牛串
雞腿
2020-03-30 211 瀏覽
今日同朋友去食串燒日本野,因為之前我地去日本都食過串燒,覺得好正,諗住喺香港試下會唔會搵到間同日本有得媲美既餐廳😇一入到餐廳,服務員好好招待,幫我哋噴酒精搓手液,同幫我地量體溫。餐廳環境昏昏暗暗,其實好有情調,如果同另一半過嚟嘅話都幾有氣氛㗎。一坐低,服務員就推介我哋一啲熱門嘢食,或者好多日本客人都好鍾意嘅串燒。今次就試咗兩款未食過嘅串揚,就係海膽湯葉卷串揚同埋三文魚子海鮮球串揚。呢兩款都好特別,配搭好新鮮。海膽湯葉卷,佢外層好脆,上面有一堆海膽,海膽味正正常常,我覺得串揚一啲都唔油膩啊,可能係因為佢炸到好薄好脆啦😉($39)另外一款係三文魚子海鮮串揚,佢有勁多三文魚子🤤脆皮入邊其實係帶子黎既,舊帶子大大件,啖啖肉啊。😍 本人超愛帶子😆 ($39)除此呢啲串揚之外,仲有好多其他串燒架,另一樣我推介就係A4和牛串燒,超好味😘一串有兩大舊,又勁多肉汁,仲要有少少生,咁先好食🤤($75)服務員每放低一樣食物,都會介紹我哋可以配一啲醬汁或者山椒粉,仲可以用Wasabi添,真係好細心㗎😘不過如果你想試食物嘅原味呢,其實都唔建議點😊因為唔點其實都OK😉仲有好多其他野食,但最想同大家分享既就係呢幾樣

仲有好多其他野食,但最想同大家分享既就係呢幾樣😉下一個po再同大家講下其他野食,仲有一個好好味既甜品😋下回分解😄
2020-03-30
2020-03-25 190 瀏覽
翻看著以前去旅行的舊照片 突然心血來潮想食大阪著名的串揚🤤 沒想到原來香港也有串揚專門店 而且其中一間分店離公司超級近🤩 所以馬上whatsapp 知心好友來摸杯底食好西💕.餐廳位於樓上鋪 lift門一打開就看到一隻好cute的吉祥物 😍 店員在安排坐位前會幫忙量體溫 而且會提供酒精捽手液💗在疫情下感覺店家好細心 值得一讚👍🏻 店員安排了我們坐bar枱 再加上柔和的燈光 氣氛好似去了日本的居酒屋🇯🇵.🥢 枝豆 $23🐟 魔鬼魚乾 $38說到摸杯底當然不能少了佐酒前菜😝見到menu 上有其他居酒屋比較少見的魔鬼魚乾🤩 所以也點了一份來試試 口感豐富很有咬口 另外點了一份枝豆 兩份前菜用來送酒一流(*^▽^*).🍢 北海道海膽湯葉卷 $39🦐 天使之海老 $39🍢 黑松露芝士薯蓉 $36🥚 半熟煮玉子 $23今晚的主角當然是串揚げ啦 *\(^o^)/* 一共點了4款不同的串揚 其中招牌的北海道海謄湯葉卷 炸到香脆的日本腐皮紫菜卷 再加上入口即溶的海膽 層次十分豐富🤤 而我個人最喜歡的是黑松露芝士薯蓉❤️一咬下去是三重味蕾的享受 外面是炸得恰到好處十分酥脆 而內餡的芝士薯蓉香滑軟綿 再加上黑松

🥢 枝豆 $23
🐟 魔鬼魚乾 $38

🍢 北海道海膽湯葉卷 $39
🦐 天使之海老 $39
🍢 黑松露芝士薯蓉 $36
🥚 半熟煮玉子 $23
今晚的主角當然是串揚げ啦 *\(^o^)/* 一共點了4款不同的串揚 其中招牌的北海道海謄湯葉卷 炸到香脆的日本腐皮紫菜卷 再加上入口即溶的海膽 層次十分豐富🤤 而我個人最喜歡的是黑松露芝士薯蓉❤️一咬下去是三重味蕾的享受 外面是炸得恰到好處十分酥脆 而內餡的芝士薯蓉香滑軟綿 再加上黑松露 整個真的好滿足😋😋 天使海老在包裹在黃金脆衣下能夠食到來自日本的新鮮食材 天使蝦夠彈牙😍 最後一道是炸半熟煮玉子🍳 脆漿十分之薄 輕輕一拮馬上看到半熟的流心效果🤩
因為每份串揚都是即點即炸 而食串揚當然要趁熱食啦~所以沒能拍到串揚大合照🙈🙈

🐃 和牛串燒 $75/串
👅 燒牛舌 $27/串
除了串揚之外 居酒屋當然少不了串燒😍😍 我和朋友都是牛魔王 所以點了人氣No. 1 的和牛串燒💕 還有牛舌~ 厚切的牛舌十分有口感 和牛串燒咬下出油脂滿瀉😋 一口肉一口酒 真的超超超正❕感覺爽爆啊😌

🐥 手羽先唐揚 $14/隻
🥚 高湯雞蛋卷 $45
另外還點了一些小食和一品料理🤤 雞翼相信應該也沒有人會不喜歡吧~ 這間的手羽先唐揚帶有甜甜的醬 食吃來很開胃🤟🏻 在openrice 上看到有人推薦高湯雞蛋卷🤗 因為加了高湯 所以完全不用調味已經能吃到原汁原味的香滑蛋香
🍺 生啤(L) $59
🥃 大信州蘋果酒 $73
食串揚串燒一定要配酒😎 而且一邊食一邊飲再一邊談心 絕對是人生一大樂事😆
2020-03-22
5 分鐘 (堂食)
  • 半熟煮玉子
  • 黑松露芝士薯蓉
2020-03-19 227 瀏覽
🍴手羽先唐揚 28 蚊🐥黑白芝麻炸成既雞翼 十分香 雞皮香脆 雞肉彈牙 夠哂香 食落仲好有蜜糖香味 正!🍯🍴燒牛舌 27 蚊🐮牛舌好彈牙 熟程度剛好 牛味香 點 d檸汁更正🍋🍴三文魚煙肉 25 蚊🐷🐟三文魚魚肉夠香滑 加埋煙靭 香咸既煙肉 點 d七味辣粉十分惹味🌶️🍴半熟煮玉子 21 蚊🥚炸蛋 多層炸得香脆但唔會太厚🔥 蛋整得香滑 入面半流心 好味👍🏻🍴燒雞胸軟骨 25 蚊🐤雞胸既軟骨特別彈牙 帶 d邊位有煙靭既雞胸肉 十分有層次感 加 d黑椒已夠哂香口🔥🍴雞肉紫蘇卷 23 蚊🐥呢個卷夠香脆 入面熱辣辣又嫩滑既雞肉加上紫蘇葉既香 夠哂香脆 正🌿🍴炸豬肉 21 蚊🐷豬肉外層香脆 入面既豬肉味濃 而且帶 d juicy點 d甜醬好味🍴Far yeast tokyo ipa 78 蚊🍺呢隻 ipa既泡偏多 但幾香滑厚身 啤酒偏黃色 口感爽滑 帶 d清爽甜味 唔錯 襯串燒 ok#紫蘇葉 #炸豬肉 #雞肉 #雞蛋 #雞翼 #牛舌Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍
🍴手羽先唐揚 28 蚊🐥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#janjan串揚專門店
尖沙咀赫德道25 號尊豪坊一樓
~~~~~~~~~~~~
2020-03-19
2020-03-16 189 瀏覽
今次同朋友黎呢間出名食串揚串燒既Jan Jan專門店食宵夜🍺環境方面,一黎到就覺得氣氛好正,感覺好似置身於日本,所以過黎食係真係可以一解思鄉🤪入黎之前店員會為每位客人量體溫,同埋要求客人必須先用搓手液清潔雙手👐🏻,呢點都算做得足,值得一讚!至於食物質素,我地推介「三文魚子海鮮球串揚」同「天使蝦串揚」😍做呢兩樣野其實幾考功夫,前者就用唔同海鮮食材攪拌而成,而後者將天使蝦經油炸,但食落兩者都唔油膩,感覺無咁熱氣,超正👍🏻👍🏻其他推介菜式:1️⃣炸鮮蠔2️⃣燒黑豚飯糰3️⃣炸雞粒4️⃣炸半熟玉子

其他推介菜式:

3️⃣炸雞
炸雞粒

4️⃣炸半熟玉子
2020-03-14
$230 (宵夜)
炸蠔
燒黑豚飯糰
炸雞粒
  • 牛舌
  • 半熟煮玉子
  • 天使蝦
  • 炸芝士
2020-03-01 460 瀏覽
今日瘦編同朋友係尖沙咀附近行街,行到攰想搵個地方飲翻杯食少少野,我地揀左最近宣傳好強勢嘅Jan Jan串揚專門店。☺️-串揚其實即係炸串,去開日本嘅日本通一定會好清楚!而依間Jan Jan 串揚專門店其實係源自串揚的發源地——大阪,香港店係首間在日本以外的店。餐廳位置比較近尖東,係樓上鋪。原來成棟大廈都係由日本人開設嘅酒吧,一入到去店員已經用好熱情嘅態度歡迎你,好有日本居酒屋嘅feel,成間餐廳都比較多日本客人。🤓-呢度嘅食物種類多樣,單係串揚已有逾40款選擇,串燒都有20款。除了主打秘製串揚和串燒外,還供應多款頭盤、飯麵和甜品。全部都係即叫即燒,熱辣辣上菜,絕對推介俾追求食正宗日本菜嘅你。🇯🇵-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ Jan Jan 串揚專門店 (尖沙咀)📍 尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ Jan Jan 串揚專門店 (尖沙咀)
📍 尖沙咀赫德道25號尊豪坊1樓
2020-02-29 348 瀏覽
第一次品嘗串揚係去灣仔 Jan Jan 店,當時一試已難忘😍 之後去大板我都有去串揚店,就更欣賞Jan Jan。因為佢真係有過之而無不及呀之後見尖沙咀開左分店,方便咁多,梗係即刻去試。而最近因為疫情,想搵d乾淨企理嘅餐廳同朋友慶祝生日,我又唸起 Jan Jan。果然冇令我失望,入鋪之前要先喺漂白水地毯擦鞋底,然後度體溫,再要用消毒搓手液搓手先可以坐底,讚👍我鐘意去Jan Jan嘅原因係佢 d 串揚真係冇得轉,平時食炸野,一般會覺得好熱氣,d粉好厚,入面又乾晒。但哩度,皮多薄夠脆,入面仲勁 juicy, 配埋佢地嘅醬汁點真係好好味呀😋炸蘆筍真係超推介😍 勁大條又多汁👍👍另外,炸芝士,炸豬肉又係必叫我地仲叫左支清酒飲🥂

之後見尖沙咀開左分店,方便咁多,梗係即刻去試。

炸蘆筍真係超推介😍 勁大條又多汁👍👍
另外,炸芝士,炸豬肉又係必叫

我地仲叫左支清酒飲🥂

• 炸蘆筍
2020-02-25 271 瀏覽
新正頭,約埋班朋友仔收工一齊出黎尖沙咀食餐好嘅 上很傳統日式居酒屋的感覺🏮我哋嗌左好多串串燒,唔同嘅串燒,配上唔同的醬汁或調味料,有辣有唔辣,任君選擇😆 再配上清酒或咩酒,人生一大樂事。餐廳氣氛不錯,乾淨,而且又有位置可供放袋👍🏻十分細心
新正頭,約埋班朋友仔收工一齊出黎尖沙咀食餐好嘅
上很傳統日式居酒屋的感覺🏮
燒年糕、燒飯團🍙籚筍...
2020-02-19
燒年糕、燒飯團🍙籚筍...
2020-02-12 294 瀏覽
香口嘅炸物我地最鍾意食,平時都會去食吉列、天婦羅、炸雞等等,今次就搵到呢間係專門食串燒+串揚。香港專門食串揚嘅餐廳真係少之又少,可以喺香港食到都唔容易,所以食之前都好興奮。天使蝦係必食,每一隻炸蝦都大大隻,味道好,新鮮度爆燈,蝦肉如果唔新鮮會有霉嘅口感,呢個絕對係要點嚟食。平時食牛肉串好易中伏,整到又乾又韌,呢度嘅牛肉串揚,真係咬落去好juicy,應該係肉汁有炸漿保護,冇乜流失,咁牛味就會特別豐富啦。所有其他食物樣樣都好出色,烹調手法都非常貼近日本,唔使飛去大阪都可以食到地道嘅串揚。

2020-02-11 290 瀏覽
午餐。星期二。1:40環境: 普通日式餐廳。有吧位,有餐枱位。位置唔算多,大約30 人服務:都尚算可以。雖然待應較粗聲,但有問有答,要水有水......唯一驚訝:廁所好日本....超乾淨。有香精。有洗手液,好整㓗👍🏻👍🏻👍🏻在香港好難得食物:三文魚海鮮球: 食評推介,我就覺得普通,一舊魚炸咗,但無腥味,也無魚味海胆湯葉卷:食評推介2,但我覺得一般 (因為我兩個人食,其實午餐都有這款包括了) 牛舌: 這個讚👍🏻👍🏻 有咬口,爽得黎 唔硬,又香牛舌味,又唔穌,哩串燒得 超好味燒生蠔配他他醬:$48/隻 我覺得轉燒 ,不要串揚 會較好,醬汁完全蓋了蠔的鮮味 ,這個不過不失,但浪費了良好的食材,食唔到原有鮮味午餐:$190 六串揚 二個小飯團。湯。配菜1) 和牛。雞。海胆湯葉。茄子。菇。年糕全部串揚 都沒有一個油膩感,炸得好好。有一碟生椰菜配汁,解膩。 更配連茄子都好爽,一點油膩感覺都無。這個有點意外驚喜。飯團 有漬木耳,好好味,飯都好實淨,又香。總結: 埋單加一後$405。中價,唔算貴或平。值得去食。食物質素高。不過下次可以試 串燒 ,可能更出色。
午餐。星期二。1:40

食物:

午餐:$190 六串揚 二個小飯團。湯。配菜
1) 和牛。雞。海胆湯葉。茄子。菇。年糕
全部串揚 都沒有一個油膩感,炸得好好。
有一碟生椰菜配汁,解膩。 更配
連茄子都好爽,一點油膩感覺都無。這個有點意外驚喜。
飯團 有漬木耳,好好味,飯都好實淨,又香。

不過下次可以試 串燒 ,可能更出色。
牛舌
六串揚午餐
三文魚子海鮮球。海胆湯葉
流心蛋串揚。燒生蠔配他他醬
牛舌
六串揚午餐
2020-02-10 175 瀏覽
本來PLAN好咗今個月去大阪旅行,但由於疫情關係取消咗旅行計劃。但又唔開心因為無得去玩,於是我地一班朋友就嚟呢間大阪串揚店過下口癮先。食下串揚消解下無得旅行嘅鬱悶。週末居酒屋午餐 幾抵食套餐包括串物+主菜+飲品。我地每人揀咗4串套餐 ,$148一人。不過特別嘅串揚需要加錢,我就揀咗北海道帶子串,要+10不過呢個價錢真係值。燒帶子就食得多,但炸帶子真係第一次食。味道真係令人回味無窮,外脆內鮮!正。另外揀咗芝士,牛同豬。芝士都真係食得好過癮。主菜揀咗黑豚飯卷,味道亦不俗。

食下串揚消解下無得旅行嘅鬱悶。

週末居酒屋午餐 幾抵食

套餐包括串物+主菜+飲品。

我地每人揀咗4串套餐 ,$148一人。

不過特別嘅串揚需要加錢,

我就揀咗北海道帶子串,要+10

不過呢個價錢真係值。燒帶子就食得多,但炸帶子真係第一次食。

味道真係令人回味無窮,外脆內鮮!正。

另外揀咗芝士,牛同豬。芝士都真係食得好過癮。

主菜揀咗黑豚飯卷,味道亦不俗。
  • 北海道帶子串
  • 黑豚飯卷
2020-01-21 399 瀏覽
啊係放長假既節奏,所以夜晚約人食個串燒預早啤一啤先🥰今次專燈簡左來自日本既特色料理「串揚」!特別推薦佢地既天使蝦同埋三文魚子海鮮球💕其實要做出依兩款美食都要幾花心機,佢地既天使蝦經油炸,但其實食完第二日都唔覺好油!而三文魚子海鮮球,一次過品嚐到幾種seafood既美食!賣相都令人wow一聲👍🏻👍🏻❤️❤️店內仲有好多唔同種類既串燒架,例如雞翼啊牛舌啊,店員仲會好細心介紹點樣食同點邊款醬汁tim☺️☺️服務一流!推薦!