2021-11-16 1272 瀏覽
第一個失望餐廳還是試業中,都宣傳了好一段時間但未正式運作,第二個原本全晩廚師發辦都好好食好美觀(見相),但一個錯誤就變成負評同失望,但出錯唔係我面前的師傅,而係隔離嗰個師傅,全晚唔知食材配飾放在那個雪櫃,不停打斷我面前師傅的工作,放在眼前伸手可到的位置都睇唔到,直頭要放到他手中,一次半次都還可以接受,佢已經唔係負責最多款的菜式,都會忘記,但最錯就係將我們的甜品放在佢與佢面前另一枱食客高談闊論了5分鐘,佢幫我發辦《客人口水花加甜品》現在疫情是否可以避免呢!
2021-11-14 1178 瀏覽
上網見到啲post好似幾吸引,特登去試下。一到門口完全無人理,阿reception姊姊好忙喺度玩緊電腦之餘,對慢待客人完全無感覺🥲話無book檯要坐鐵板燒高凳唔係問題,不過入面另一個經理啲服務態度真係認真麻麻。食左刺身拼盤,壽司,串燒,天婦羅。壽司,刺身普通,無咩特別。串燒就食得出應該係凍肉全餐,天婦羅反而技巧幾好,不過隻蝦個尾已經發黑,肉係梅嘅。咁嘅服務同食物真係要改改,因為本身個concept係幾好。個清酒機每次出一杯仔,行左幾次已經無引再玩。可以讚嘅係後生侍應仔仔女女好有禮貌,感覺同間鋪頭好唔夾😅2大1小食咗三叉嘢,應該都無下次😆
上網見到啲post好似幾吸引,特登去試下。
話無book檯要坐鐵板燒高凳唔係問題,不過入面另一個經理啲服務態度真係認真麻麻。食左刺身拼盤,壽司,串燒,天婦羅。壽司刺身普通,無咩特別。串燒就食得出應該係凍肉全餐,天婦羅反而技巧幾好,不過隻蝦個尾已經發黑,肉係梅嘅。咁嘅服務同食物真係要改改,因為本身個concept係幾好。個清酒機每次出一杯仔,行左幾次已經無引再玩。可以讚嘅係後生侍應仔仔女女好有禮貌,感覺同間鋪頭好唔夾😅2大1小食咗三叉嘢,應該都無下次😆
刺身拼盤
2021-11-14
2021-11-14 595 瀏覽
只是一個偶然的機會路過看到這一間新開的日本料理,之後找一個機會試一試。晚間廚師發辦相當不錯,食材新鮮及感受到有關注到味道的協調性。我個人覺得壽司的品質好,魚生也交足功課。以這種價錢,只論品質已經足夠。
2021-11-13 531 瀏覽
本人今日生日,太太預先訂咗Omakase,點知貴公司話誤會咗,畀唔到位你哋坐低咗十分鐘就問到呢個答案,期間係連水都冇杯嘅,祝貴公司業務蒸蒸日上,掂呀😋👍🏼
2021-10-30 2907 瀏覽
今日終於有時間嚟到呢間荃灣新開嘅Ikigai concepts. 嚟到當然要試佢出名嘅 Omakase 啦!分3個唔同嘅 Omakase 餐,價錢好吸引,叫左中間價,有成15舊壽司,仲有前菜,茶碗旦,同甜品。都驚自己食唔晒。質素方便一齊睇相,我係好怕腥嘅人,但這裡食咁多舊無一款覺得腥。師傅仔好有心機介紹每款魚嘅來源,食法,怎致魚食乜,活動,肌肉,油份都解釋得好詳細,好有心機。第一次見到個咁好嘅師傅!!特別推薦,帶子壽司,師傅仔話空運嚟香港,自己開殼同處理,仲係生的!! 所以食落超甜,上面有粒粒竹炭黑色小鹽,🍋汁,超級好食!!其中有一款魚叫鲂鮄魚,個名好好笑,但好好食,仲有左囗魚配群邊。油金魚好有油份,鯖魚好特別,同出面食嘅好唔同,原來係野生的,肉質同平時食嘅好大分別!戰鬥到第4舊我已飽飽地,細心嘅師傅盡力為我減小飯嘅份量,所以相片細舊左。最後一道係全日最驚喜! 大大份海膽加蟹肉,啖啖都係滿足!!魚湯好甜,豆腐好滑,心機菜,仲有甜品係牛奶雪糕!! 好香奶味,又唔假!!服務同事好有禮,好欣勤!! 讚一下!! 一定會回來再試其他食物! 仲有定食,燒物。。有心機嘅餐廳好小了,要經營咁大間舖喺商

嚟到當然要試佢出名嘅 Omakase 啦!

!!

其中有一款魚叫鲂鮄魚
,個名好好笑
,但好好食,仲有左囗魚配群邊。油金魚好有油份

最後一道係全日最驚喜!
大大份海膽加蟹肉,啖啖都係滿足!!

!!

有心機嘅餐廳好小了
,要經營咁大間舖喺商場,性價比極高!! 推薦!!

2021-10-30
1 分鐘 (堂食)
午餐
  • 帶子,油金魚,海膽
2021-10-20 2777 瀏覽
見有新日本餐廳喺荃灣就試吓,去到仲話係試業中。地方好大好闊落,分唔同區,有個sake 機同酒bar,鐵板燒,sushi bar。仲有好多木設計,好日本風。原本打算食omakase 但要安心先可以,咁食住set lunch 先。叫咗個午市鐵板餐,同特上sushi set share 食。估唔到係鐵板餐上先,佢一碟碟上,有沙律好新鮮dressing 係醋酸酸地好開胃。茶碗蒸我覺得只係一般,唔算太滑但都多料。燒大蝦上枱只係微暖唔係熱,可能因為我坐table,但都好香蝦同蝦膏味,鰻魚就好肥美只係太細件都好食。牛肉薄燒就分量太少,都不過不失。個炒飯好似比起其他鐵板燒多料,同埋有肉粒。甜品係雪糕,其實係番石榴雪葩,好特別同可以清下燒物嘅油膩感。Sushi set 就一次過上,sushi 魚類都新鮮,赤貝都爽脆,但個海膽就可以更好。餐都跟同樣沙律、茶碗蒸、麵豉湯,就無甜品。
2021-10-05
2021-10-20 1936 瀏覽
朋友上網搜尋「Ikigai」這個字的意思,(google)神就彈出「Ikigai Concepts」呢間餐廳嘅網頁。就是這個原因,我哋4個,就嚟到呢間餐廳試一試。訂枱時,服務員已告知今晚沒有omakase。正合我意,因為對剌身沒有興趣。見新開張,一於試一試。😌「Ikigai」是日本新興的工作理念,它的意思有說是「生活的價值」、也有說是「生活的理由」、也有說是「a reason for being」。人工作,是為了生活?還是生存?很有趣,會再花一點時間研究。食物新鮮,精緻,食物的賣相,是精心擺設,服務員的態度友善,也很主動及有禮,環境優靜,空間感很足,整體非常滿意😊,很開心的一晚。

IKG  卷
極上雜錦天婦羅
炭燒🔥活鰻
牛油果吞拿魚他他
2021-10-17 1770 瀏覽
【 #日本料理 】日本料理真係會令人食上癮架 ~炭火串燒、和食料理、 Omakase 、鐵板燒、清酒酒吧、零售專區,6 大料理區齊集 IKIGAI CONCEPTS,好耐都冇見過咁大型的日本料理啦,一次過可以滿足日食嘅口慾,和式設計環境寬敞,日光感十足。〔 晚市廚師發辦套餐 〕新鮮刺身 :五款重點推介時令食材分別有北海道鰤魚、煙燻鰹魚、石桓貝、魚子醬白蝦、青森大間醬油漬赤身,不時不食,新鮮程度有幾高?上枱隻石桓貝仲識郁,爽甜脆口啖啖鮮味。炭火燒專區: 免治雞肉棒、和牛、泡菜車厘茄煙肉卷、蟹醬芝士玉子燒、雞肝醬配多士,用備長炭燒製,食物都沾上炭香,而雞肝醬配多士香滑甘香,配上超級薄脆多士,食完齒頰留香。和食專區: 牛油果吞拿魚他他配魚子醬、海老天婦羅、野菜天婦羅,菜式精緻,唔止造型吸睛,味道仲相當有水準。清酒酒吧: 岩曬喜歡飲杯兩杯嘅朋友,多款sake 清酒任你試,只要 download 左程式,再因應每款sake 所需token,掃下個 QR code 新鮮清酒就奉上,好好玩喔~@ikg.hk#NewOpening #IKIGAICONCEPTS #IKGhk #Kushiyaki #
【 #日本料理 】

日本料理真係會令人食上癮架 ~

一次過可以滿足日食嘅口慾,和式設計環境寬敞,日光感十足。

〔 晚市廚師發辦套餐 〕

新鮮刺身

五款重點推介時令食材分別有北海道鰤魚、煙燻鰹魚、石桓貝、

魚子醬白蝦、青森大間醬油漬赤身,不時不食,新鮮程度有幾高?

上枱隻石桓貝仲識郁,爽甜脆口啖啖鮮味。

炭火燒專區:

用備長炭燒製,食物都沾上炭香,而雞肝醬配多士香滑甘香,

配上超級薄脆多士,食完齒頰留香。

和食專區:

唔止造型吸睛,味道仲相當有水準。

清酒酒吧:

岩曬喜歡飲杯兩杯嘅朋友,多款sake 清酒任你試,

掃下個 QR code 新鮮清酒就奉上,好好玩喔~

@ikg.hk

#NewOpening #IKIGAICONCEPTS #IKGhk #Kushiyaki #Omakase #Teppanyaki #Washoku #Sake #SakeZ #廚師發辦 #炭火燒 #和食 #鐵板燒 #清酒

2021-10-07 2484 瀏覽
自己對荃灣不陌生,間唔中都會入去食飯行街。今晚就到新開既Ikigai Concepts試一試Omakaze廚師發辦。餐廳地方真夠大,大到可分成廚師發辦區、備長炭串燒區、和食料理區及清酒專區都完全唔迫夾。而清酒專區就令人大開眼界,清酒販賣機提供近30多款清酒任君選擇。除左用餐區另有和式風情零售專區售賣時尚日式用品。晚市由$780起,廚師發辦區都係一排高檯圍住廚房 令所有人都可以睇住大廚即握壽司。先上既開胃小菜中既海膽豆腐無渣味濃,水雲既有益而微酸口味十分開胃,最後食既鱈魚白子既無腥氣亦入口即化。到了壽司上場,左口魚淡味但肉質都有點咬口,而石垣鯛既厚切令肉片入口感覺很實在。熟成7日再加上三星漬既寒鰤魚肉質較鬆軟,而三星漬既鹹香亦帶出左魚既鮮味。跟著送上既深海池魚肉食落肉質夠緊緻,係另一種口感享受。容易帶點腥味既赤貝,今晚呢片食落冇所講既問題也夠彈牙。壽司飯上既鯖魚雖好似薄左一點,但魚味卻是食到呢一刻最突出既一種。再黎既熟成7日今次係赤身,入口完全無渣,而軟熟口感可也是熟成既效果。跟住既又係口感軟熟既赤鯥魚,不過經過輕炙後油香滿溢令人回味。既然已開始入秋,又點可以少左當造既肥美秋刀魚。吞拿魚

除左用餐區另有和式風情零售專區售賣時尚日式用品。

跟著送上既深海池魚肉食落肉質夠緊緻,係另一種口感享受。
容易帶點腥味既赤貝,今晚呢片食落冇所講既問題也夠彈牙。
既然已開始入秋,又點可以少左當造既肥美秋刀魚。
吞拿魚鮫本已經係肥美之物,又再輕炙後油香再一次撲面而來。
筋子既魚子同薄膜一同放上壽司飯上,而筋子夠大令壽司飯如同隱左型咁,而入口爆汁既感覺真心正。
最後就係令好多人都十分掛住既北海道根室海膽,食完令人更有衝動想飛去北海道狂掃一板板既海膽。
當蒸蛋、湯品及甜美蜜瓜食過後,今晚的廚師發辦正式完結。下次人在新界西北,想食壽司都唔一定要飛出尖咀或CWB走咁遠。
  • 赤鯥魚
2021-10-04 1677 瀏覽
鐵板燒:坐低咗好耐,啲食物都攞晒出嚟攤咗好耐,都冇人理過我哋。等咗好耐,啲食物都出晒水,就忍唔住問個侍應,個侍應就走返入廚房問個廚師,個廚師又指住另一位廚師,但都冇向我哋交代返邊個會幫我哋煮。有個廚師啱啱serve完咗隔離枱客,正常佢應該過嚟我哋嗰張台去煮,但係佢冇過到嚟,直接喺佢嗰邊繼續煮,然後全程都冇同我哋講過一句野。佢會煮完一碟,就會叫個侍應攞俾我哋,個侍應都係冇同我哋講過任何野。 但眼見另一邊嘅廚師係有向佢枱客介紹返每一碟食物,所以唔明白點解serve我地果一位廚師會咁特別。最後另一個侍應又上錯湯,後來佢自己發現後補番,佢只係話佢上錯左,講多句唔好意思都無。明白試業中,員工未適應可以體諒。但禮貌欠奉,是這間餐廳最大的問題。食咁多次鐵板燒,廚師都會同客人有所交流,但呢間餐廳完全沒有氣氛可言,$780一位除了講求食物質素之外,有時廚師嘅add on ,員工服務態度都好緊要。食物上,真的沒有什麼特別,但員工們的表現,就令成餐飯都不太愉快。仲有,冇人嘅枱,擺咗啲濕紙巾。我哋坐嘅枱,就一張紙巾都冇擺。
鐵板燒:

2021-10-04
2021-10-04 1393 瀏覽
位於荃灣的IKIGAI CONCEPTS,是一間佔地12000尺的大型日式餐廳。店內集齊廚師發辦、備長炭串燒、鐵板燒、和食、清酒等等,一應俱全,日本愛好者一定要試呀! 餐廳空間感十足,地方非常寬敞,座位亦相當闊落,令人感覺非要舒適。店家著重清酒文化,最特別之處是設有清酒販賣機。販賣機有30款清酒,用電話掃QR Code就可以兌換啦! 聽說更會不定期舉行清酒工作坊,愛酒之人不能錯過。 當天是十月一日公眾假期,餐廳仍在試業階段中,但店內已有超多客人,非常誇張呢。這晚我們預先訂座吃廚師發辦,午市價錢由$380起,而晚市則是$780起,價格不貴,難怪吸引到不少客人呀。 Miyaki Omakase $780/位廚師發辦包括: 前菜、茶碗蒸、壽司12件、卷物、湯和甜品,非常豐富。是晚廚師發辦由師傅Chris主理,麻煩曬啦~ 前菜有海膽豆腐、水雲和白子。瓷碟高雅,賣盤精緻,令我很期待今晚的菜式呢。 經師傅拍打過的赤貝,口感更加爽彈,海水味不濃,味道鮮甜。 石垣鯛有「夢幻之魚」之稱,來自九州南部鹿兒島。魚肉細膩,油脂豐富,配上柚子胡椒,味道更有層次。 初秋品嚐的間八魚,魚肉肥美,銀色魚邊,非常漂亮。
位於荃灣的IKIGAI CONCEPTS
,是一間佔地12000尺的大型日式餐廳。

Miyaki Omakase $780/位

經師傅拍打過的赤貝,口感更加爽彈,海水味不濃,味道鮮甜。

石垣鯛有「夢幻之魚」之稱,來自九州南部鹿兒島
。魚肉細膩,油脂豐富,配上柚子胡椒,味道更有層次。

初秋品嚐的間八魚,魚肉肥美,銀色魚邊,非常漂亮。

左口魚配左口魚裙邊
,是左口魚愛好者的不二之選。

我們很愛吃肥美和油份重的魚,熟成七天的鰤魚,油脂相當豐富,很合我們胃口。

夏秋是赤鯥魚當造的季節,魚身光亮,魚肉鮮甜,很不錯呀。

醬油漬過的赤身,鹹香味濃,配上山葵蓉,帶點刺激感,更加特別嘅。

我很愛吃筋子
,這件壽司被大量筋子包裹,鮮美盡現,好好吃呢~

秋刀魚壽司的出現,代為秋天已經來到啦! 魚肉細膩,味道較重,配上香蔥能減低腥味。

大拖羅的脂肪相當多
,油份激重,入口即化。細緻的魚香和獨特味道,超級好吃。

最後一件馬糞海膽壽司,口感幼滑,也很不錯呀。

茶碗蒸內有滿滿的餡料,圓潤飽滿的三文魚子,增添不少鮮味。

最後更有日本產哈密瓜,甜度超高,水份超多,好好吃唷。
2021-10-01
2021-10-03 1001 瀏覽
Lunch Omakase 兩款價錢$380~12貫及$480~15貫,質量好,性價比很好。這天還是試業中,服務食品質數都可以,侍應都很有禮貌, 地方很大,除了Omakase sushi區,還有清酒區(還有假日清酒班)及鐵板燒。環境很舒服,值得一試。有4~5款壽司吃完都覺得值得推介,由於厨師發板這裡不多透露(可看看已上載壽司相片)...以免變了客人發板前菜海膽豆腐沒有太大驚喜魚湯非常清甜甜品清酒雪糕倒是很好吃
Lunch Omakase

前菜海膽豆腐沒有太大驚喜
魚湯非常清甜
甜品清酒雪糕倒是很好吃
2021-10-03 1425 瀏覽
又有新的日本餐廳開張啦!與別不同,是一站式、又是多元化,皆因面積有12,000平方呎、設置不同用餐專區,包括香港人最愛廚師發辦、鐵板燒、炭火燒及和食專區,取名 IKIGAI CONCEPT,以生活的意義作概念。多心的我來到之後專一吃,因為並非美食廣場,到達後需決定坐那一區,我們揀了廚師發辦內最基本的壽司餐,$780/位品嚐十二款,另有前菜、蒸蛋、湯及甜點。前菜三點同時上,設計有心思。依次序,先吃配上魚子乾的墨魚刺身,吃得滿嘴黏口柔軟;然後海膽豆腐,亦甜亦滑;最後本菇水雲,來自沖繩的水雲以可口酸汁調味,一吮可吞,順滑開胃。為迎合香港人口味及時令,師傅刻意挑選肥美及魚味濃郁的魚種,而且不嫌工序多,炙燒加工,亦不乏熟成製品,例如展示给我們看的大間及鰤魚。這鰤魚已經乾式熟成了七日,見顏色依然鮮紅,熟成可令魚味更加突出。另一款熟成品是大間。壽司十二件:鰈魚帆立貝真鯛深海池魚北寄貝大間 秋刀鰤魚中拖羅鮫鰈配裙邊拖羅紫菜卷紫海膽配根子由淡至濃,先以白魚開始,碟魚壽司之後是新鮮的帆立貝,非常很甜的口感。灑上若干 Caviar 魚子乾粉的真鯛,添加鹹鮮香,未嚐過這種配搭,真想得到!深海池魚速成了七日,魚

又有新的日本餐廳開張啦!

前菜三點
前菜三點同時上,設計有心思。
墨魚刺身
海膽豆腐

熟成鰤魚

熟成鰤魚

熟成大間
另一款熟成品是大間。

壽司十二件:

碟魚壽司
帆立貝壽司

真鯛
深海池魚
深海池魚速成了七日,魚肉更滑。
北寄貝
北寄貝炙燒過,更優勝。

美味的茶碗蒸作中場休息,蛋滑味鮮,見得到的脹卜三文魚子外,內藏豐富蟹肉。
大間
接下來是赤身,這大間只是第三日熟成,都唔錯,若然多幾天會可更好。
秋刀
喜見正值時令的秋刀,並不只在貴價的 Omakase 內,魚味濃郁另類,真心喜歡!
鰤魚
剛才展視的鰤魚
中拖羅
中拖羅熟成了一周,豐腴不敗。
鮫鰈配裙邊
鮫蝶配裙邊,炙燒後魚油爆出。
拖羅紫菜卷

紫海膽配根子

壓軸有拖羅紫菜卷紫海膽配根子,皆是上乘貨。

供應的薑亦值得讚。

甜點

餐廳設置清酒販賣機,提供約30種選擇,方便客人先淺嚐,然後點選配菜;現在有試業優惠,每位客人免費可嚐三杯,我們挑了四款味道較清適宜配刺身的大門、神泉、仁馬及丸石,大門最清甜,丸石有後勁。

裝潢別緻貝格調,有名設計師操刀。

價錢親民,廚師發辦午餐 $380/$480,晚餐 $780/$980/$1280/$1580,分別在份量、款式及貴價材料,例如我們的$780 只有壽司沒有刺身
2021-10-02
港鐵荃灣西站附近愈來愈多商場,各個大大小小的商場盡皆以天橋連接,四通八達,想在商場中逛街購物,吃喝玩樂,實在十分方便,好像這次我吃晚餐的 Ikigai Concepts,就正是最新在如心廣場二期試業的一間地方偌大,以展現日本多元文化時尚生活為概念的新餐廳。這餐廳地方極之寬敞,設計時尚簡約,環境光鮮明亮,檯與檯之間的空間十分寬闊,坐在這裡用餐,空間感十足,感覺十分舒服。這偌大的餐廳分成多個用餐區域,包括「廚師發辦專區」、「炭火燒專區」、「和食專區」、「鐵板燒專區」等,此外,還有一個極具和式風情的「零售專區」,售賣不同的日式生活小品,非常特別。這次我在這餐廳吃的,是兩款晚市套餐中的A餐($788/2人前)。這晚餐菜式挺豐富的,沙律、刺身、茶碗蒸、天婦羅、稻庭烏冬、甜品等都有,絕對能夠把人吃飽,而且大部分菜式都有相當的水準。簡單但亮眼的「蕃茄沙律」蕃茄甜,水菜爽,再加一點紫洋蔥,悅目好吃。連殼送上的「磯煮鮑魚」,鮑魚早已切開成數份,帶著甜味的鮑魚口感軟腍而有彈力。「刺身」三點,有鯛魚、甜蝦與帶子,三款都新鮮、稱職。「蒸碗蒸」是這晚餐最令人失望的一道菜,雖然材料豐富,但蛋蒸得太老,過猶不及,大
刺身」三點,有鯛魚甜蝦帶子,三款都新鮮、稱職。
蒸碗蒸」是這晚餐最令人失望的一道菜,雖然材料豐富,但蛋蒸得太老,過猶不及,大有改善空間。
迷你雜錦天婦羅」好多了,炸漿薄、蝦彈牙、蝦頭炸得香脆、椎茸也爽口、蘸些粉紅色的岩鹽,味道更好。
免治雞肉棒」與「日本雞翼」也不差,特別是「免治雞肉棒」,口感好,味道也不錯,蘸以蛋漿,更好吃。
清酒煮蜆」的酒味雖不太濃,蜆量頗多,而且隻隻肥美無沙,質素不錯。
生薑豚肉炒野菜」雖只是常見的日本家常菜式,味道還好。
主食「牛肉稻庭烏冬」份量適中,味道中規中矩,也能飽肚。
最後的甜品有「紅豆綠茶雪糕」和我最愛的「柚子雪糕」可揀,當然是吃「柚子雪糕」,味道絕佳的柚子雪糕,吃上一球,靈魂兒都快飛上了天。
其實這地方超大的餐廳其中一個最大的特色是有一個在香港可能是絕無僅有的「清酒專區」,當中引入了特別的清酒販賣機,為顧客提供接近 30款不同酒廠品牌和口味的清酒,讓客人可以邊嚐佳餚,邊啖美酒。
這晚我只試了曾在 2019年勇奪「大阪 G20國家元首品嚐清酒」榮譽的「大門35純米大吟釀」和曾被日本政府用作招待日本皇室和國內外政要的「神泉大吟釀」兩款清酒,兩款清酒都好喝,而我較喜歡的,則是清洌芬芳,味道較甜,容易入口的後者。
這間嶄新的日本餐廳,你有興趣一試嗎?
  • 磯煮鮑魚
  • 免治雞肉棒
  • 柚子雪糕
2021-10-02 522 瀏覽
很久都沒有去吃夜晚的Omakase了,辛苦了一個月,月頭應該要好好犒賞自己,是晚就來到如心廣場新開的餐廳吃日本菜。餐廳闊偌,有提供刺身壽司的廚師發辦區、主打串燒的炭火燒區、供應鐵板燒的鐵皮燒專區和有各式各樣的定食的和食專區,可說是把香港人愛吃的日本菜式都一網打盡。這裡還有一個清酒專區,雖然我不喝酒,但看著也覺得挺有趣,因為這裡有部自助清酒售賣機「Sake Z」,有近30款不同風味的清酒,不但可以用手機二維碼下單,亦可以得到各款清酒的資訊。一心想來吃壽司,左思右想,最後選了12件壽司的Miyabi Omakase。前菜有海膽豆腐、水雲和鱈魚白子。海膽豆腐,入口有淡淡海膽甜味。加了醋汁的水雲,清新開胃,而且對腸道很好,一向都很喜歡吃。鱈魚白子口感軟滑,每逢秋冬正是當造季節,特別肥美。因為相片所限,就挑一些印象比較深刻的壽司分享一下。石垣鯛。有「夢幻之魚」之稱,肉質彈滑而柔韌。深海池魚。入口魚油甘香細膩。赤貝。口感爽脆,鮮甜十足。赤鯥。火炙過的赤鯥,油脂豐腴,入口即溶。秋刀魚。秋季裡絕對不能錯過的魚!師傅說這兩天開始進入肥美期了。吞拿魚鮫。比剛才的赤鯥魚油更豐富,但相比之下赤鯥的魚味濃一點,

餐廳闊偌,有提供刺身壽司廚師發辦區、主打串燒的炭火燒區、供應鐵板燒的鐵皮燒專區和有各式各樣的定食的和食專區,可說是把香港人愛吃的日本菜式都一網打盡。

因為相片所限,就挑一些印象比較深刻的壽司分享一下。

石垣鯛。有「夢幻之魚」之稱,肉質彈滑而柔韌。

深海池魚。入口魚油甘香細膩。

赤貝。口感爽脆,鮮甜十足。
赤鯥。火炙過的赤鯥,油脂豐腴,入口即溶。

吞拿魚鮫。比剛才的赤鯥魚油更豐富,但相比之下赤鯥的魚味濃一點,各有特色。

筋子。入口味道都幾濃,先是柚子的甜味,然後酒味慢慢滲出來,酒味比想象中重。

海膽。來自北海道根室,是走清甜而不是濃郁的路線。

最後有茶碗蒸和魚湯,這個安排都幾特別,通常茶碗蒸都會跟頭盤一起上,這裡則與魚湯一起上。

最後有甜甜的蜜瓜作結。

離開的時候經過鐵板燒區,看來挺吸引的呢,下次有機會再來吃午市吧~