2020-06-05 1186 瀏覽
之前看報紙介紹過本地八間最美味的香港漢堡店其中這間Honbo也榜上有名他們堅持由麵包、醬汁、肉以至酸瓜等都是採用自家製作除了外國貨,亦盡量採用本地食材,支持本地發展套餐汽水可以從這裡任選其一招牌漢堡 - $88餡料:雙層2oz牛肉漢堡、芝士、酸瓜、洋蔥和自家醬汁漢堡殊不簡單,除了使用美國USDA牛肩脊及牛肋條外,還拌以本地新鮮牛肉製成,每日新鮮攪拌,沒有預先調味,保留着原始的肉味由於混合多種牛肉部位製成,吃起來肉味濃郁之餘帶少許牛臊味,極惹味就連麵包也很美味,外表爽脆,裡面的質感煙韌而帶點濕潤,絕不會乾巴巴的(套餐炸薯條+汽水加配$25)炸蠔漢堡 - $108餡料:日式炸蠔、椰菜絲和明太子他他醬南豐紗廠分店限定的Signature Burger足足有三大粒肉厚鮮甜的吉列生蠔用吉列方法將生蠔炸至脆卜卜,外層酥化,裡面鮮甜多汁配微咸酸的明太子他他醬汁,味道清新而不油膩加上椰菜絲用上本地元朗水耕菜,特別的鮮甜拉絲芝士條外層金黃香脆的麵包糠,包裹著香濃軟滑的拉絲芝士每一口都是滿滿的芝士(套餐拉絲芝士條+汽水加配$35)
之前看報紙介紹過本地八間最美味的香港漢堡店
其中這間Honbo也榜上有名
他們堅持由麵包、醬汁、肉以至酸瓜等都是採用自家製作
除了外國貨,亦盡量採用本地食材,支持本地發展

套餐汽水可以從這裡任選其一

招牌漢堡 - $88
餡料:雙層2oz牛肉漢堡、芝士、酸瓜、洋蔥和自家醬汁
招牌漢堡
(套餐炸薯條+汽水加配$25)

炸蠔漢堡 - $108
餡料:日式炸蠔、椰菜絲和明太子他他醬
南豐紗廠分店限定的Signature Burger
足足有三大粒肉厚鮮甜的吉列生蠔
用吉列方法將生蠔炸至脆卜卜,外層酥化,裡面鮮甜多汁
炸蠔漢堡
配微咸酸的明太子他他醬汁,味道清新而不油膩
加上椰菜絲用上本地元朗水耕菜,特別的鮮甜
拉絲芝士條
外層金黃香脆的麵包糠,包裹著香濃軟滑的拉絲芝士
每一口都是滿滿的芝士
(套餐拉絲芝士條+汽水加配$35)
2020-06-04
炸蠔漢堡
南豐紗廠裝修風格充滿文青氣息,而且有吾少特色小店,今日同朋友黎打卡影相見到依間美式漢堡店,之前經過灣仔分店已經好想試,今日終於有機會試到☺️炸蠔漢堡($108)(拉絲芝士條&汽水+$35)好少漢堡店會有炸蠔漢堡,見到有即刻叫黎試下😛日式炸蠔外皮好香脆,咬落去蠔味鮮味濃厚又吾會腥,而且份量好多,入面夾左三舊大既炸蠔,配明太子他他醬食好夾🥰拉絲芝士條新鮮炸起所以一上枱仲係熱辣辣,有外脆內軟既質感,芝士味濃郁而且真係有拉絲效果!飲品有可樂,asahi同sparkling water,對於怕肥又吾鍾意飲水既我緊係揀sparkling water☺️芝士漢堡($88)(炸薯條&汽水+$25)有4oz既牛肉漢堡,芝士,酸瓜,洋蔥,生菜同自家醬汁,牛肉漢堡扒煎得岩岩好,肉質軟嫩口感好juicy,而且麵包係預先塗上牛油再煎香,所以麵包外脆內軟更加有口感☺️炸薯條既份量超多!而且好脆吾會好淋,每張枱都有茄汁同芥末醬,點薯條食更加方便💓

炸蠔漢堡($108)(拉絲芝士條&汽水+$35)
芝士漢堡($88)(炸薯條&汽水+$25)
2020-06-03
2020-06-03 40 瀏覽
今晚唔想食飯,但又好想食熱氣嘢,於是,收工去咗食Burger。地點是打卡聖地南豐紗廠裡面嘅Burger專門店。睇餐牌,有10款Burger 選擇。揀咗招牌嘢 Classic Burger 同埋 Cheese Burger,當然唔少得熱氣嘢,揀咗炸薯寶同埋拉絲芝士條。至於飲品就揀咗飲啤酒,食熱氣嘢嘛,梗係要飲啤飲啦。揀咗日本品牌Asahi 同埋澳洲品牌Pirate。Asahi 飲落比較淡口啲,而 Pirate就入口較strong,甘啲苦啲。薯寶細細粒,好脆口,一口size方便食。芝士條外脆內軟,芝士就係可以拉出來,夠過癮!兩個Burger都大大個,材料豐富,牛肉味濃郁,生菜好清爽。Cheese Burger相對於Classic Burger,是多了一層芝士,雖然睇落比較邪惡,但係更加好味。

薯寶細細粒,好脆口,一口size方便食。

芝士條外脆內軟,芝士就係可以拉出來,夠過癮!

2020-06-01 52 瀏覽
跟朋友來南豐紗廠這邊看看,拍拍照。拍完餓了便到三樓的Honbo吃個漢堡。上次吃過Honbo2.0覺得很好吃,這次看到有別的又忍不住試新的。Cheese burger $88Cheese burger大概無人不愛,這裡的也同樣出色,主要是他們的漢堡扒實在是很出色。加配了Meal A($25)有Tater tots及飲料,味道不俗、不過對女生來說可能有點太多了。Fried chicken burger $88賣相吸引,炸雞炸得金黃香脆,可是相對地沒有牛肉類的漢堡那麼惹味邪惡。加配了Meal B($35)要了Mozarella sticks和飲料,芝士拉絲超邪惡的!店舖不算大但也坐得舒適,首推還是各種牛肉漢堡。

Cheese burger $88

Tatar  tots

Fried chicken burger $88

Mozzarella  sticks

店舖不算大但也坐得舒適,首推還是各種牛肉漢堡。
Tatar  tots
Mozzarella  sticks
2020-05-31 35 瀏覽
今日同老公嚟呢度拍拖行街,整個南豐紗廠都幾獨特有少少似元創方,但感覺上食肆比元創方還多,工廠區嘅綠洲。餐廳對住的特色牆好靚,對住佢食嘢特別有 feel。見呢間漢堡包專門店好多年輕人幫襯,我哋都想感受一下,裝修簡潔新潮,座位唔算多,好在漢堡包食得比較快流轉亦較快,唔需要等位。日式炸蠔漢堡為此分店獨有,第一次食此配搭,老公認為可能係佢食過最好食嘅漢堡之一,蠔炸得脆同有高級日本餐廳水準,食落去感受到軟硬軟的變化及味道上的多層次。招牌漢堡中間的牛肉比較淋及肉汁豐富,食落有濃濃牛肉味。拉絲芝士條真係拉到芝士絲,芝士味濃但唔會感覺太膩,食多幾條都得。薯寶亦十分有水準,薯仔本身品質高,好甘甜。

招牌漢堡中間的牛肉比較淋及肉汁豐富,食落有濃濃牛肉味。

薯寶亦十分有水準,薯仔本身品質高,好甘甜。
2020-05-29
5 分鐘 (堂食)
2020-05-29 24 瀏覽
之前見到呢間上榜左全球50強漢堡店,即刻bookmark左,位於南豐紗廠,裝修簡約,環境好舒適。有多款漢堡選擇,加$25跟餐有汽水,炸薯條或薯條。經典漢堡 Classic Burger $78牛肉漢堡煎到岩岩好,中間有小小粉紅色,牛味濃郁,好嫩滑juicy。薯條比較幼身,炸到金黃色,食落更脆口,調味岩岩好,好食到停唔到口🤤炸蠔漢堡 Fried Oyster Burger $108有2大隻日式炸蠔,蠔味濃郁,配上椰菜絲同明太子他他醬可減輕炸蠔油膩感。薯寶炸到脆卜卜好香口,食落好似炸薯餅咁,好好食👍🏻👍🏻

經典漢堡 Classic Burger $78

炸蠔漢堡 Fried Oyster Burger $108
2020-05-25 828 瀏覽
又是一個需要吃點comfort food的夜晚,在荃灣愉景附近,有什麼選擇?突然想起南豐紗廠!一找之下還真有漢堡專門店,即刻貢過來試下。經典漢堡麵包鬆軟,有煎過,微脆,讚!牛肉肉味濃,極鬆化,咬開時肉汁爆發,讚!生菜酸瓜清新無比,讚!所有材料加在一起,神秘醬汁調起個味,再讚!招牌漢堡這個跟經典漢堡的主要分別是有芝士(沒生菜),芝士加了在漢堡肉內,它倆已靜悄悄溶為一體,不分彼此,令整個漢堡變得juicy無比!香味邊吃邊滲,吃罷一個還想再吃!薯寶&拉絲芝士條平時吃漢堡配薯條,這間漢堡專門店有比較特別的薯寶及拉絲芝士條選擇,當然要試試!薯寶好大一碗,已堆成一座小山!吃一粒,好好味呀!咸度及脆度剛剛好,薯味十足,朋友大讚!在拉絲芝士條脆脆的外皮下,是煙韌的芝士及軟軟的拉絲內心,一次過食齊三種口感,那芝士的香氣在口內越越濃,太正了。吃完comfort food,還可以在紗廠的天堂走走,享受一下微風及片刻的寧靜,這晚身體跟心靈都好滿足。

經典漢堡

薯寶&拉絲芝士條

2020-05-24 34 瀏覽
美式漢堡滋味🍔🥤🍟.南豐紗廠有唔少特色餐廳,今日嚟到呢一間漢堡店試吓,裝修風格好友異國風情,美國舊式快餐店風格,打卡一流😻😻我哋就坐咗喺吧枱嗰邊,枱上面有大大支茄汁同黃芥辣,啱晒我呢個茄汁怪😋 Menu上面嘅漢堡有10款,再加$25起就可以有埋嘢飲小食set,我哋叫咗一個honbo 加薯條🍟($88+$25set) 同埋一個炸雞漢堡加薯塊($88+$25set)呢度嘅漢堡包貫徹左美式風格,全部都大大份,唔止個漢堡包大,連薯條薯格都超多🍟🤤🤤honbo 有兩塊漢堡牛肉,再加上芝士醃青瓜,配合佢哋嘅秘製醬汁十分之夾,麵包皮係脆嘅,感覺製作好用心,未到食得出用咗高質素嘅牛肉打成漢堡扒🥩一啲都唔馬虎👍🏻👍🏻👍🏻 另外個炸雞漢堡都好有驚喜,入邊舊炸雞超級大塊凸晒出嚟想讚一下佢嘅廚師揸得好好,外脆內軟好多肉汁,但一啲都唔油膩🤤🤤.佢嘅薯塊係用一個碗裝🍚係滿滿嘅一座薯塊山,薯條比平時快餐店嘅大薯條份量仲要多,我哋兩個人都食唔晒,下次想試埋佢嘅炸蠔漢堡啊😋😋🍔
美式漢堡滋味🍔🥤🍟

另外個炸雞漢堡都好有驚喜,入邊舊炸雞超級大塊凸晒出嚟

佢嘅薯塊係用一個碗裝🍚
We were really excited to come here based on the good reviews. We arrived at around 2:15pm on a Saturday and had to wait a bit. Service was really good throughout and we got a table after 15 mins or so. The burgers didn’t take too long to arrive. I got the honbo while girlfriend got the cheeseburger (I think the only difference is that the cheeseburger has lettuce). While we were impressed by the fries, we found the burgers a little lacklustre. It just seemed to be missing a little something. My girlfriend, who is much more into burgers than I am, thinks that the patties are too dry and there’s not enough pickles. I agree. The bun was nothing special either. However we were both impressed with the house sauce, which we think would go well with fried chicken. Maybe their other branch in wan chai is better? Or maybe we were just unlucky and the cook had an off day.
Cheeseburger
Honbo
Honbo
2020-05-23 36 瀏覽
餐廳在活化工廈的荃灣南豐紗廠裏面 ,環境光猛明亮, 舒適寧靜,開放式座位, 裝修簡約摩登, 午餐後, 還可以周圍去參觀, 渡過一個悠閒的下午。芝士漢堡$88牛肉漢堡入口軟稔、肉汁豐沛,肉香四溢,漢堡有最誘人加上半溶芝士,是無比的邪惡, 配上生菜,口感多層次, 多種享受和滋味。日式炸蠔漢堡$108日式炸蠔漢堡包, 十分有創意 ,漢堡包十分鬆軟,打開漢堡包發現大大隻生蠔,炸到金黃色, 令人垂涎 ,酥脆可口,入口juicy,配上的千島,清新可口,可減肥膩, 感覺健康。炸薯球 +汽水$25炸薯球即叫即炸,熱呼呼, 一口size, 口感似食薯餅 , 粒粒金黃香脆, 十分綿糯,配上茄汁,吃到停不了口。炸薯條+汽水$45新鮮炸起的薯條, 炸到金黃色 ,入口熱辣辣 、脆卜卜,再沾上茄汁或芥末醬, 更加滋味,薯條份量極多,2個人吃好滿足,過足口癮。食漢堡包薯條, 點可以缺少 可樂汽水,冰爽解膩, 最佳拍檔!

芝士漢堡$88

日式炸蠔漢堡$108

炸薯球 +汽水$25

炸薯條+汽水$45

2020-05-21 34 瀏覽
今日去了荃灣西的南豐紗廠打卡!南豐紗廠是由舊的紗廠改裝以成!固定的展覽是紗廠的曆史和生產過程!每幾個月會有不同的藝術家的藝術品展覽!我們行到餓了南豐紗廠內面有好多不同風格的cafe我們選了一間"Honbo"餐廳風格是美式快餐店風格!我們點了一個CLASSIC BURGER配薯條牛肉肉味濃郁,內面的汁可好香濃!麵包鬆軟好香!薯條是細細的是十分脆口!一個 CHEESE BURGER配炸芝士條香濃的芝士配牛肉超正!😋😋👍🏻芝士條有點乾!
今日去了荃灣西的南豐紗廠打卡!
南豐紗廠是由舊的紗廠改裝以成!
固定的展覽是紗廠的曆史和生產過程!
每幾個月會有不同的藝術家的藝術品展覽!
我們行到餓了
南豐紗廠內面有好多不同風格的cafe
我們選了一間"Honbo"
餐廳風格是美式快餐店風格!
我們點了
一個CLASSIC BURGER
配薯條
牛肉肉味濃郁,內面的汁可好香濃!麵包鬆軟好香!
薯條是細細的是十分脆口!

一個 CHEESE BURGER
配炸芝士條
香濃的芝士配牛肉超正!😋😋👍🏻
芝士條有點乾!
2020-05-20 32 瀏覽
之前已經聽過呢間honbo 㗎啦!既然去開南豐紗廠行街 就決定喺呢間分店食burger 💕💕menu 上有小分別 南豐紗廠呢間係全中文同埋有得跟set 咁我地就兩個包都跟左set我同朋友分別叫左classic🍔同埋 cheese burger🧀 兩個都好好食呀😍😍 個包好軟身 有一定嘅回彈力 唔似其他burger 一禁就淋左🥺 所以單係包身我都覺得唔錯😍classic burger 相對汁比較少 我地就加左啲汁落個包到 成件事即刻更好味🥰 個扒嘅牛味幾出 呢到4oz! 加埋生菜會fresh 啲而cheese burger 佢好似比左honbo 我咁 因為唔見左生菜 但食落無阻佢嘅美味😂 食落芝味好出 一樣咁好食🤭 芝士控一定要試下我仲好鐘意跟set 嘅薯寶 佢有啲似炸薯餅咁 不過變左一粒粒 每粒都好飽滿 唔會空心😛 而且新鮮炸 粒粒香脆 超好食🤣 而薯條就不過不失整體幾滿意呢間嘅

整體幾滿意呢間嘅
上期介紹過灣仔本店 原來係荃灣都有分店㗎就係喺靚靚打卡熱點——南豐紗廠💕影相影到攰攰地 絕對要去Honbo醫下肚🍔🍟.《HONBO 招牌漢堡》上次係灣仔食左Honbo 2.0 今次試下減量食返原始version招牌漢堡入面有雙層牛肉、雙層芝士、酸瓜、洋蔥、自家製醬汁牛肉煎得好香 好有肉味 一d都唔乾 好juicy 🤤🤤平時唔太好酸瓜 但呢度既酸瓜又相對好食喎一啖食到哂所有材料 好豐富不過食肉獸/男士 推薦都係食返Honbo2.0先夠皮🍔.加$25就可以加配薯條🍟同汽水🥤薯條控一定超愛食 薯條熱辣辣好香薯味又脆 寫寫下又有d肚餓添喇.《Cheese burger 芝士漢堡》芝士漢堡入面係一塊4oz既牛肉其餘材料同招牌漢堡一樣 淨係夠左生菜🥬 牛肉連生菜食相對會中和左d油膩感 相信會比較適合女孩子.加$45 就可以加配芝士條🧀同汽水🥤芝士條外層炸到脆卜卜 熱辣辣入面d芝士少少溶 咬一半係可以拉到絲添唔洗加茄醬🥫都好好食芝士控一定要加呢個餐呀🧀🧀.南豐紗廠絕對可以hea足半日 影下靚相 行下 再食番個burger愛狗之人都可以帶埋愛犬黎添呀🐾
上期介紹過灣仔本店 原來係荃灣都有分店㗎
就係喺靚靚打卡熱點——南豐紗廠💕
影相影到攰攰地 絕對要去Honbo醫下肚🍔🍟

《HONBO 招牌漢堡》
上次係灣仔食左Honbo 2.0
今次試下減量食返原始version
招牌漢堡入面有雙層牛肉、雙層芝士、酸瓜、洋蔥、自家製醬汁
牛肉煎得好香 好有肉味 一d都唔乾 好juicy 🤤🤤

南豐紗廠絕對可以hea足半日
影下靚相 行下 再食番個burger
愛狗之人都可以帶埋愛犬黎添呀🐾
2020-05-17 33 瀏覽
朋友放工後,想去南豐紗廠逛一逛,順道找點特色的美食品嚐,最後我們上到三樓,看見一間名叫Honbo的漢堡店,它被Vogue Hong Kong,Big 7 Travel和Bloomberg評為香港,亞洲及世界最佳漢堡。不是說笑,這裡無論外賣或是堂食均人頭湧湧。Honbo有七款漢堡供應,有數款口味更有多個尺寸選擇,可以滿足不同人的胃口需要。我們分別吃Cheese Burger和Honbo,另加配Tater Tots,Mozzarella Sticks,Yuzu Soda和Blood Orange Soda。Cheese Burger剛烤好的麵包表皮酥酥的,即使放了一會兒仍保有酥度,不會被醬汁弄得軟爛。厚實的牛肉漢堡有著水嫩的口感,咬時有些許肉汁流出,並有芝士的鹹香。Cheese Burger裡頭的生菜,洋蔥爽脆,酸瓜酸美,配上自家製醬汁滋味無窮。Mozzarella Sticks出乎意料的美味,剛起鍋的Mozzarella Sticks外層脆到不行,趁熱咬開Mozzarella Sticks還會有芝芝的拉絲,朋友笑稱芝士拉到萬里長城那樣長,芝士味道鮮美,卻不會覺得膩口。Honbo疊得挺高的

Honbo疊得挺高的,幾乎很難一口咬下去。漢堡肉嫩鮮甜,牛汁在口中噴發。酸瓜,芝士與洋蔥跟牛肉漢堡是絕配無誤,層層均有不同驚喜,料豐卻不膩味,酸瓜和洋蔥為漢堡增加清新感。

Tater Tots現點現炸是最好吃的,而且炸著粒炸至金黃香脆,毫不油膩,反而愈吃愈涮嘴,味香又好嚼。炸薯粒本身以鹽巴簡單調味過,但吃炸薯粒怎會不醮點蕃茄醬和芥末醬,這是調味料的王牌。

Yuzu Soda以柚子為主調,喝到絲絲柚子酸甜果香,柚子搭配梳打沒一般汽水來得甜膩,很有解膩功效。朋友蠻喜歡Blood Orange Soda,具有血橙的香氣,蘇打氣泡細緻,爽透極了。
2020-05-14 47 瀏覽
難得有個悠閒嘅假期當然要香港文青遊今次去咗南豐紗廠欣賞下紡織品影下翻新上咗嘅紗廠 發掘下有咩打卡點👍🏻係3樓發現一間漢堡專門店入面係美式漢堡店嘅裝修好特別~~-我地叫咗兩個漢堡套餐雙層芝士漢堡配拉絲芝士條、招牌漢堡配炸薯條呢道嘅漢堡扒用美國牛同本地牛肉打成肉質好好 煎到7成熟 咬落口好多肉汁 超juicy套餐嘅薯條好大份 炸得好香脆 就算擺耐咗都無淋到 依然香脆拉絲芝士條 趁熱食就會食到拉絲芝士 外脆內軟 芝士好香

難得有個悠閒嘅假期
係3樓發現一間漢堡專門店
入面係美式漢堡店嘅裝修
好特別~~

我地叫咗兩個漢堡套餐
雙層芝士漢堡配拉絲芝士條、招牌漢堡配炸薯條
呢道嘅漢堡扒用美國牛同本地牛肉打成
肉質好好 煎到7成熟 咬落口好多肉汁 超juicy