2020-05-28 371 瀏覽
灣仔有好多個性小店,呢間漢堡包店好受外國人歡迎,好多時都坐無虛席!皆因小店由醬汁、漢堡扒至麵包麵係自家製作,實屬用心製作。餐廳以藍白色外牆做主調,又設有開放式座位,感覺舒適又有格調。Double cheese burger ($138)配Sweet potato fries ($38) 呢度嘅漢堡扒特別混合左多種牛肉部位製成,如牛腩及牛肩等,肉味非常濃郁而且帶點牛臊味,咬落充滿肉汁,愛好食牛嘅牛魔王一定唔可以錯過!麵包嘅質感煙韌而帶點濕潤,口感香軟。漢堡包配埋香濃嘅芝士、生菜、洋蔥絲同酸瓜,味道好豐富!小店招牌Honbo ($88) 配coleslaw ($32) 同cheese burger嘅不同之處係冇左生菜,同埋漢堡扒較薄身,味道黎講兩款burger差唔多!椰菜絲沙律味道好清新,但沙律醬似乎落得重手左,少番D會更完美。Draft craft beer ($78) and Mikes Lemonade ($38) Craft beer麥味都幾重,Lemonade 味道偏酸帶微甜,中和左漢堡包嘅油膩感。

2020-05-28
2020-05-28 105 瀏覽
朋友推介呢間隱世小店,要行一條好長既樓梯先去到,但一行到舖面就比佢吸引左😍裝修好精緻.Honbo 2.0 $148有4 x 2oz既牛肉同triple cheese😍😍😍太邪惡啦~~~牛肉juicy到不得了,牛肉芝士同醬在口腔內爆炸💥💥Double cheeseburger $138呢個係2 x 4oz牛肉,同樣係肉汁豐富,加埋生菜就清新啲~呢間啲burger真係好高質,都冇乜食過邊間做到呢個質素.Cheese fries $58即炸幼薯條加上濃濃既芝士✨芝士味好香,絕對唔係普通芝士,幾飽都想食😍.Sweet potato fries $38香脆蕃薯條外脆內軟,甜甜的,食咁多肉要食下啲甜嘢🤣.Apple pie iced tea $38真係有蘋果批既味,好得意.Mike’s lemonade $38偏甜同酸,配burger都幾夾
Honbo 2.0 $148

Double cheeseburger $138

Cheese fries $58

Sweet potato fries $38
香脆蕃薯條外脆內軟,甜甜的,食咁多肉要食下啲甜嘢🤣

Apple pie iced tea $38
真係有蘋果批既味,好得意
Mike’s lemonade $38
偏甜同酸,配burger都幾夾
2020-05-25 73 瀏覽
「超juicy牛肉漢堡扒」~~~其實除咗連鎖快餐店之外 香港仲有好多地方可以食到高質嘅漢堡包 早前國際旅遊網站Big 7 Travel 選出左全球五十大漢堡包 當中香港有幾間小店都榜上有名 為食嘅小Q👧🏻同大舊👦🏻梗係要一間一間試過去啦 而我哋今次就試咗喺南豐紗廠同灣仔都有分店嘅呢一間honbo~~~呢間餐廳嘅裝修好有個性 以藍白色為外牆主調 感覺好型好美式 佢哋嘅醬汁 漢堡扒 同埋麵包都係自家製作 今次我哋就試咗Grilled chicken burger , sweet potato fries,Coleslaw同Honbo 2.0 🥰~~~Grilled chicken burger : 麵包唔會乾爭爭 食落幾柔軟 裡面嘅材料有Homemade teriyaki lettuce ,kewple 同organic chicken 有機雞扒超級大塊 加埋佢哋自家特別製作嘅醬汁 味道唔錯 有啲似高級 健康版嘅板燒雞腿包😁~~~Honbo 2.0 :材料有4塊2oz double beef party triple cheese ,pickles ,onion 同 house sa
「超juicy牛肉漢堡扒」
~~~
Honbo 2.0 :材料有4塊2oz double beef party triple cheese ,pickles ,onion 同 house sauce ~ 由於咁岩出痘痘嘅關係 所以今日走咗芝士 雖然冇芝士 但係個包依然好食到不得了 牛肉帶少少牛臊味 牛味極濃 而且juicy度驚人 係暫時喺香港食過嘅漢堡包入面 牛肉漢堡扒做得最好嘅漢堡包店🐮
~~~
sweet potato fries:香香甜甜 好足料 食落去有令人感動嘅feel 而且佢整得唔係好熱氣 必叫之選😄
~~~
Coleslaw:攞少少夾喺漢堡包入面幾正 可以balance個罪惡感😛
Mike's lemonade :有少少香茅味 清清新新
Ginger lime lemonade:ginger味幾出 甜度較高 酸酸地 都幾開胃😊
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
餐廳:Honbo (灣仔)
地址:灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
2020-05-24 74 瀏覽
今日嚟到荃灣嘅南豐紗廠逛逛,見到有間房你識嘅漢堡包店,仲要係全世界頭50名嘅,所以一於去試一試。經典漢堡(4oz牛肉漢堡,酸瓜、洋蔥,生菜、自家醬汁)+薯條牛肉漢堡厚厚的,非常juicy,好有牛的原汁原味。烹調熟度剛剛好不會太熟。幼細薯條香脆可口招牌漢堡(2oz牛肉漢堡,酸瓜,芝士,洋蔥,自家醬汁)包皮香脆有口感,自家醬汁味道一流加上juicy嘅牛肉漢堡,不愧是世界頭50名嘅漢堡包。在配上香脆可口嘅薯寶,非常滿足。推介招牌漢堡。
今日嚟到荃灣嘅南豐紗廠逛逛,

招牌漢堡(2oz牛肉漢堡,酸瓜,芝士,洋蔥,自家醬汁)
包皮香脆有口感,自家醬汁味道一流
推介招牌漢堡。
2020-05-24 79 瀏覽
【Cheese⠀Burger⠀$88】🍔⠀⠀-⠀⠀美式經典芝士漢堡口味,patty⠀mix牛味非常濃郁,咬下去充滿肉汁,肉質方面算鬆軟,而作為麵包控的我非常著重此主角之一,Honbo的麵包絕不會乾巴巴的,鬆軟度剛好~唯一可以comment的,純熟個人喜好,由於我喜歡較豐腴的部位,如果patty有standard和fatty⠀mix之選擇會更加完美!⠀⠀【Fries⠀$24】🍟⠀⠀-⠀⠀漢堡與薯條向來是上佳的組合,而且薯條嘛,向來魅力沒法擋,我一向偏愛幼薯條,剛好正中下懷!Honbo薯條金黃酥脆,燙得叫人大呼過癮,吃的時候要小心,不要心急以免燙傷舌頭👅⠀

【Cheese⠀Burger⠀$88】🍔⠀

【Fries⠀$24】🍟⠀
Cheese  Burger  &  Fries
Cheese  Burger  &  Fries
2020-05-20 118 瀏覽
如果香港有Burger排行榜的話🍔📊我相信Honbo一定係榜上有名,亦係我心目中Number One🥇🏆識我嘅朋友都知我係牛肉控😆所以專登約我嚟一齊試😋🍔THE GOLD STANDARD:雙重4安士嘅牛肉+雙重芝士+煙肉+洋蔥+青菜+自家調製嘅醬汁...原來牛肉同麵包都係自家製,咁有誠意真係罕見🤫👍🏽最愛呢度牛肉啲肉汁係超多,多到離晒譜🤪🍔HONBO 2.0:一睇個名就知係signature burger啦🤩唔試又點得😂4份2安士嘅牛肉+三重芝士+小黃瓜+洋蔥+自家製醬汁...份量十足啖啖都係肉😳啱哂我🥳🥳Order果陣擔心唔夠飽,又為食😛所以加咗兩個Sides:Sweet Potato Fries🍠🍟Cheese Fries🍟🧀點知兩個漢堡攪掂晒我哋😅今次食唔晒做咗大嘥鬼🙈🍹Mike’s Lemonade好啱酸嘅朋友,堅酸😋🍹Apple Pie Iced Tea果茶啱晒我☺️

• Honbo  2.0
  • The  Gold  Standard
2020-05-19 75 瀏覽
呢間位於灣仔嘅漢堡店位置有少少偏僻,但絕對係我係香港食過最好食嘅burger之一!我就揀左個double cheese burger ($138),入面嘅漢堡扒煎得非常嫩滑同juicy, 每一啖都有啖啖嘅肉汁流出,個人覺得比起連鎖漢堡店如five guys同shake shack等好味得多😋 side dish方面佢嘅cheese fries ($58)亦非常值得推薦🤤
男朋友今日同我去灣仔行街買嘢,想食午餐才出發。我們行到日街,這邊是外國人的天地,好多飲嘢放鬆的地方,環境休閑舒適。我們見這間漢堡好多客人幫襯,環境又有型格,加上寫著’最受歡迎香港漢堡‘,所以入嚟食午餐用膠膜隔開讓客人更安心用餐環境乾淨簡單有型的裝修,’One more bite!’雖然不是很大的空間,但舒適放鬆的感覺!漢堡有雞、牛、素款式,更有雞翼、薯條、番薯條等小食,飲品也有汽水、特飲及酒類選擇1. Honbo burger好多汁又香牛味又軟腍的2x2oz beef patty,配合濃郁芝士、開胃酸瓜、爽脆健康洋蔥,加上這裡獨特醬汁,好美味可口!喜歡漢堡外脆但又有口感的麵包2. Impossible burger素食漢堡,用以impossible patty, 口感好似肉,又多汁又香軟,好好食!配上爽脆生菜、健康酸瓜洋蔥及獨有醬汁,配合更好,推薦3. Fries (regular)男朋友超愛,脆口熱辣辣,有質素有粗度的薯條外脆內軟,薯味香口,可點上番茄醬汁,咸度可以減少少4. Apple pie Iced tea這個好特別,用蘋果批製作飲品,甜甜酸酸好特別,如果更凍就更爽了,建議將茶

用膠膜隔開讓客人更安心用餐

1. Honbo burger
Honbo
Honbo  burger

2. Impossible burger
Impossible  Burger
Impossible  burger

3. Fries (regular)
Fries

4. Apple pie Iced tea
Apple  pie  Iced  tea

這個好特別,用蘋果批製作飲品,甜甜酸酸好特別,如果更凍就更爽了,建議將茶雪成冰就更凍又唔會淡了

推薦這間西式有水準的漢堡餐廳
2020-05-17
Honbo
Honbo  burger
Impossible  Burger
Impossible  burger
Fries
2020-05-17 67 瀏覽
疫情稍為緩和,開始多出街食飯。好彩Honbo嘅防疫意識都算高,一張長枱用膠板分開四格,就算面對面都減低感染風險。其實已經係第二次嚟,上次因為佢無晒bacon,食唔到The Gold Standard,食咗Double Cheese Burger都無令我失望。舊肉勁厚,應該足4安士,又多肉汁,食得勁狼狽。今次終於試到The Gold Standard,果然不出我所料,我一樣食到好狼狽。不過塊漢堡保持到水準,肉味夠,好juicy,同埋塊bacon唔似煙肉,似薄切鴨胸多啲,如果脆煎嗰種煙肉仲正。另外我地叫咗個Honbo,即係有兩塊2oz嘅漢堡,因為塊肉比較薄,無乜半生熟嘅位,如果唔鍾意太生嘅話,Honbo系列係好選擇,賣相似M記double cheese burger,當然味道高幾個level。佢仲有Honbo 1.5同2.0揀,分別係有3塊同4塊2oz嘅牛肉(4塊2oz會係咩概念.........)。如果唔食牛嘅都有個Grilled Chicken Burger可以揀。但始終漢堡包都係配牛肉啱啲。食Burger點可以唔配薯條,我地叫嘅cheese fries同sweet potato fr

食Burger點可以唔配薯條,我地叫嘅cheese fries同sweet potato fries份量唔算多,但食完咁大份burger其實啱啱好。即炸嘅薯條簡直係世界級,比起第一次嚟仲好食,芝士唔會太厚。蕃薯條我覺得太粗....同埋唔夠脆
Burger價錢同其他連鎖burger差唔多,而且全部即叫即整,整體而言係值得再食。
2020-05-14 444 瀏覽
 漢堡其實不難料理,把漢堡牛排煎熟,加上菜料,例如生菜,生洋蒽,芝士等配料,所以配料的鮮度,牛排的質素,師傅的煎牛排功夫就很重要。HONBO取廣東話[漢堡]諧音,裡面也是滿滿的外國人,非常受外國人歡迎菜單以漢堡為主,普通漢堡,加芝士/雙層芝士,雙層牛肉,漢堡就該這樣,簡而精還有CHICKEN BURGER跟新的IMPOSSIBLE BURGERDRINKS:$38@他們的LEMONADE還滿不錯的,清新而且不會過甜,尤其是GINGER LIME,非常開胃點了HONBO 2。0 $148不算很厚的漢堡肉,但足足有四層!共有8OZ!加上三重芝士醬的濃厚芝香,而非一般拉絲無味偽芝士,加上酸瓜跟生洋蔥,味道濃香而不油膩,非常好吃!IMPOSSIBLE BURGER $108用多種蛋白質,包括大豆蛋白為基調,加入豐富鐵質的血基質,所以這新款的人造肉跟真的碎牛肉非常近似,肉質稔軟,味道咸香,毫不油膩,而且碳排比正常肉低90%,既環保又健康SIDE:PICKLES$32 超愛這咸咸酸酸的漬物,而且一塊塊很易挾~也很爽脆愛吃酸瓜的人會很喜歡CHEESE FRIES$58超少見的芝士醬竟然不是拉絲而是咸

DRINKS:$38@

點了

HONBO 2。0 $148

IMPOSSIBLE BURGER $108

SIDE:PICKLES$32

超愛這咸咸酸酸的漬物,而且一塊塊很易挾~也很爽脆

愛吃酸瓜的人會很喜歡

CHEESE FRIES$58

超少見的芝士醬竟然不是拉絲而是咸香豐富的版本!薯條一般般但配上這芝士真的不可多得~
1K
2020-05-14 64 瀏覽
金牌漢堡雙層牛肉漢堡厚厚的,一口吃也吃不下呢~雙層芝士、煙肉、酸瓜、洋蔥、生菜及自家製醬汁,實在是很美味,即叫即做~感覺更見用心,材料質素很好,用上是入味煙肉,而洋蔥是甜甜的,非常易入口。Honbo 2.0漢堡四層牛肉漢堡味道很棒,加上了三層芝士、酸瓜、洋蔥及自家製醬汁。棒也牛肉味很重,肉香一口咬下,令人難忘。而四層也有牛肉,令份量大,但不失這個面包的重點,很好喔這店子不大,很有藝術特色感,也是不錯。最重要的,店內的店員也是從外國回來,說得有點像明星,一進去便令你置身外國的店子,格外輕鬆~自家做的漢堡必快快吃了
金牌漢堡

Honbo 2.0漢堡

這店子不大,很有藝術特色感,也是不錯。

灣仔區中西文化薈萃,更是高質burger店的集中地。Honbo 剛剛榮獲 bomberg的「全球最佳漢堡2020」,亦是香港唯一入圍的餐廳。新鮮滾熱辣得獎名店,我呢個漢堡控,梗係要即刻去朝聖啦!店家用的醬汁、麵包和漢堡扒,均為自家製作。漢堡混合不同牛肉品種和部位,如本地牛腩及美國牛肩,調配油脂和肉質,突出漢堡自家風格口味。招牌Honbo漢堡 (Honbo)材料有4士牛肉漢堡、芝士、酸瓜、洋蔥、生菜 、自家醬汁。而招牌Honbo採用了雙層 2oz 牛肉漢堡,分開兩層煎烤,令漢堡更加薄身脆口,外層微微烤焦,肉香撲鼻,油脂甘香,牛味濃郁。最佳漢堡 果然實至名歸,令人一試難忘!超級至尊芝士漢堡 (The Gold Standard)外型巨大澎湃,賣相霸氣十足。有雙層四安牛肉漢堡、雙層芝士、煙肉, 其他材料跟Honbo相同。漢堡扒厚身,外層煎封鎖住肉汁,嫩滑鮮甜。麵包軟熟煙韌,上下四面煎香,脆口惹味!芝士、洋蔥是漢堡最佳配搭,突出濃烈口感。炸蕃薯角原隻蕃薯切件即叫即炸,熱辣辣香脆可口,內裏軟綿綿鬆化煙韌,有天然番薯甜味,配沙律醬突出香脆質感!紫椰菜沙律新鮮紫椰菜切絲做沙律 混和沙律醬 和黑醋,酸

招牌Honbo漢堡 (Honbo)

超級至尊芝士漢堡 (The Gold Standard)

炸蕃薯角

紫椰菜沙律
新鮮紫椰菜切絲做沙律 混和沙律醬 和黑醋,酸甜醒胃,中和油膩清新口腔!

凍青檸檬茶
青檸檬茶,酸度十足 ,令人精神為之一振,消滯減利油膩,幫助消化!

蘋果批凍茶
味道有趣,跟蘋果批一樣,口感醇厚,冰涼清爽 ,解渴怡人!

• TheGoldStandard
  • Honbo
2020-05-12 58 瀏覽
呢排見到唔少人打卡食honbo burger 今日放工終於有機會黎試下啦 灣仔分店位置都有少少偏僻 要行好長既樓梯先到到 就當係消下d卡路里餐廳好ig able 出面都幾適合打卡 入到去之後我地叫左兩個double cheese burger 再加cheese fries同cloeslaw 個double cheese burger 都幾巨型 有4oz既牛肉 肉質超級juicy 加上呢到既house sauce 味道一流 雖然d cheese 都非常之多 好似好邪惡 但又無話好漏 好容易就ko哂另外個cheese fries都炸得幾香脆 薯條較幼身 而個cloeslaw都幾多醬汁 唔會太多青味最後我地仲叫左apple pie iced tea同mikes lemonade 一杯就太甜 一杯就太酸🤮下次都係飲翻汽水🤣

2020-05-09 71 瀏覽
好耐無食過junk food,收工同友人特登嚟灣仔呢間漢堡店食下。喺日街嘅餐廳裝修都好有格調,呢間都唔例外。一場嚟到梗係要試下招牌burger,有三種唔同嘅size揀,主要係牛肉同芝士嘅份量唔同。今次就揀咗1.5 version Honbo試試先。頂層同底層嘅麵包鬆軟香脆,中間嘅芝士半溶味道香濃。牛肉口感鬆軟超juicy,配合其他醬汁更惹味。友人點咗Grilled chicken burger,中間雞扒烤得皮脆肉香,配合生菜咬落口感更爽口。薯條炸得好香脆,淋上香濃芝士更加好味。上層嘅芝士要趁熱食,唔係就好快乾黏埋一舊。甜薯條係厚切增添口感,上面灑咗少量鹽中和咗甜味啱啱好。

甜薯條係厚切增添口感,上面灑咗少量鹽中和咗甜味啱啱好。
2020-05-06 94 瀏覽
日街短短一條街,已經有好幾間酒吧、餐廳食店,由於呢頭多數外國人光顧,今日大約6點鬆啲,已經見倒成條街企左好多黎happy hour 嘅外國人。行到街嘅盡頭有間主打美式漢堡餐廳Honbo;餐廳裝修簡約型格,門口有一張連接室外同室內嘅4人坐位,非常特別,室內有幾張高桌,亦有一張可以坐六個人嘅餐桌,疫情下,餐桌都圍住透明膠板隔開。而進入餐廳前,店員亦會替客人量體溫同揸搓手液,防疫功夫做足👍🏻。貴精不貴多,餐廳大約有9款漢堡供選擇,阿女食量較細,佢就order左 Cheese burger🍔;我食量較大🤣所以要Double Cheese Burger🍔⋯⋯再order多一份Sweet Potato Fries 😋Double Cheese Burger - 兩塊4oz漢堡牛肉非常滿足倒我呢個牛控,而芝士亦慢慢溶化,與牛肉扒溶為一體,牛肉充滿芝士香味同肉汁,牛味亦整重,口感幼滑,肉質又唔會鬆散,配埋自家醬汁同酸青瓜,配合得天衣無縫,微微酸酸可以去除膩滯感😋。Sweet Potato Fries - 呢個又係食到唔停得口,實在太邪惡,每條都肥嘟嘟,外面微微脆身,入面薯肉綿糯,蕃薯味極之濃郁,蘸

Sweet Potato Fries - 呢個又係食到唔停得口,實在太邪惡,每條都肥嘟嘟,外面微微脆身,入面薯肉綿糯,蕃薯味極之濃郁,蘸埋個醬汁(味道有啲似千島醬又帶點微辣)非常可口,值得推介👍🏻。

今餐又有漢堡,又有蕃薯條,咁又點小得佢地嘅最佳拍擋(可樂同雪碧)🤣,我嘅童年回憶返晒嚟啦😬。

以百鬆蚊食倒咁好質素嘅漢堡🍔,難怪咁多人推薦😋。