好耐無食過Burger,都係朋友介紹發現日街呢間漢堡包店平時最多去星街睇吓,今次發現日街原來都好多間食店全部主打外藉人士室內半開放式設計,都有做齊抗疫措施座位好舒服,適合三五知己小聚試咗招牌Honbo,有2x2oz Beef、Cheese、Pickles、Onion、Rouse Sauce即係雙層牛肉同芝士,配搭蔬菜同醬汁牛肉唔係機製,食得出係人手打出嚟手打肉質入口唔同,食到肉嘅口感肉質軟腍而有咬口,而且好入味肉味濃郁,醬汁令burger更惹味另一款貴啲嘅係The Golden Standard包含Double 4oz Beef、Double Cheese、Pickles、Onion、Lettuce、Rouse Sauce感覺係加倍嘅Honbo打孖上嘅牛肉同芝士,加埋醬汁同蔬菜仲有煙肉,所以呢款鹹香味十足入口比Honbo鹹,但餡料更豐富,味道更濃郁可以加Sides,叫咗Sweet Potato Fries同Coleslaw即係炸甜蕃薯條同野菜沙律其實有薯條可以揀,不過好少見用甜蕃薯整呢個好驚喜,厚切甜蕃薯條本身帶香甜味經脆炸後,表皮炸成金黃色,只係輕脆,唔似平時啲普通薯條咁脆到硬入面蕃
好耐無食過Burger,都係朋友介紹發現日街呢間漢堡包店
平時最多去星街睇吓,今次發現日街原來都好多間食店
全部主打外藉人士
室內半開放式設計,都有做齊抗疫措施
座位好舒服,適合三五知己小聚

即係雙層牛肉同芝士,配搭蔬菜同醬汁
牛肉唔係機製,食得出係人手打出嚟
手打肉質入口唔同,食到肉嘅口感
肉質軟腍而有咬口,而且好入味
肉味濃郁,醬汁令burger更惹味

另一款貴啲嘅係The Golden Standard
感覺係加倍嘅Honbo
打孖上嘅牛肉同芝士,加埋醬汁同蔬菜
仲有煙肉,所以呢款鹹香味十足
入口比Honbo鹹,但餡料更豐富,味道更濃郁

即係炸甜蕃薯條同野菜沙律
其實有薯條可以揀,不過好少見用甜蕃薯整
呢個好驚喜,厚切甜蕃薯條本身帶香甜味
入面蕃薯蓉溏心軟綿綿
另外沙律有加入紅菜頭同椰菜絲等
配搭咁高熱量嘅burger就好適合
清清哋,減去主食嘅油膩感

Drinks叫咗Mike's Lemonade同Ginger Lime Lemonade
前者有青瓜同菜味,比較清新,好fresh
後者有青檸同薑味,入口帶酸甜味,好爽甜
2020-04-14 414 瀏覽
身為食漢堡包嘅專員當然要去唔同嘅地方食漢堡啦,之前喺YouTube睇完溫家偉大隻仔對呢間餐廳嘅介紹有讚冇彈,就一直都想來呢間試一試。入到去餐廳做足防疫措施,環境亦都好有美式餐廳既感覺。-✨Honbo 2.0 ($148) (⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)漢堡以餐廳名Honbo而命名,理所當然地係餐廳既招牌菜啦。Honbo 2.0 入面有足足四塊2oz自家製牛肉加上三塊熱溶芝士、洋蔥同埋餐廳既House sauce。完全係食肉獸必食,又厚又邪惡! 自家製牛肉漢堡食落真材實料,肉味好濃,極多肉汁,一定唔會食到成口粉。四塊牛肉同三塊芝士一拼咬落去既感覺真係好滿足,我給予honbo 2.0最高既評價。而餐廳仲有Honbo 1.0 同 Honbo 1.5可供選擇,主要就係兩塊同三塊2 Oz牛肉以及芝士份量既分別。-✨Double Cheese Burger ($138)(⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)餡料基本上同Honbo 2.0 大同小異,主要既分別係Double Cheese Burger用左兩塊比較厚既4oz牛肉並加左生菜,同埋少左一塊芝士。牛肉變得大塊左,牛肉味依然香濃,食落感覺層次冇Honbo 2.0咁多同咁

✨Honbo 2.0 ($148) (⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)

餡料基本上同Honbo 2.0 大同小異,主要既分別係Double Cheese Burger用左兩塊比較厚既4oz牛肉並加左生菜,同埋少左一塊芝士。牛肉變得大塊左,牛肉味依然香濃,食落感覺層次冇Honbo 2.0咁多同咁邪惡,但卻多左一個生菜清新既感覺,中和左漢堡既油膩感。適合哂鍾意Cheese burger又怕太膩既人~

✨Melted Cheese Fries ($58)(⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)
自從食過熱溶芝士薯條後,每次餐牌上有Melted Cheese Fries,我都會第一時間去點。薯條新鮮炸起脆卜卜,淋上熱辣辣既熱溶芝士醬,將成份薯條既級數提高左成個層次! 同上兩星期食過果間簡直冇得比,呢份既芝士份量多到食到底都仲有!!
總結﹕Honbo係我暫時食過Top1既漢堡店,食肉獸必去
2020-04-09
2020-04-14 75 瀏覽
Located at Sun Street, perfect location for dinner after work. Picked the golden standard burger, perfectly cooked patty with specially made house sauce. Worth that price.
[The Perfect Burger with the Perfect Taste at the Perfect Location]
2020-04-09
5 分鐘 (堂食)
2020-04-13 82 瀏覽
對於一個勁鍾意食漢堡嘅人必定係要出去思雲香港勁多唔同好味道嘅漢堡。今次就去咗灣仔雖然位置唔算話好方便但係想去嘅環境都非常舒服而且店員嘅服務態度同埋安排座位嘅情況都好好。我哋點左兩款唔同嘅漢堡,第一款唔阻雙層芝士漢堡入邊嘅牛肉真係整得正,一啲都唔鞋口而且麵包嘅質地同埋個漢堡配合得天衣無縫尤其是勁多芝士啱晒我呢啲超鍾意芝士嘅重口味人士。而且有好多其他嘅配料例如佢嘅醬汁亦都條配得好好令到成個漢堡都充滿佢嘅精華。朋友就點左個雞嘅漢堡呢度有兩款唔同嘅選擇啱一啲人唔鍾意食牛肉但係又可以陪朋友一齊嚟食真係一個好選擇啊。

2020-04-10 71 瀏覽
雖然話疫情仍未受控,但始終人係需要有美食陪伴既,今日就同左男朋友去灣仔Honbo食野,店名叫Honbo,當然就係賣漢堡。提供既Burger大部份都係牛肉漢堡,差別只係在於芝士同牛肉既份量。我就嗌左個Cheese Burger $88,呢個份量對我岩岩好,仲比其他漢堡多咗塊生菜,而4 Oz嘅漢堡扒咬落好juicy。我隔離隻食肉獸就嗌左個Honbo 2.0 $148,見到個包果陣嘩左一聲,根本數唔到漢堡同芝士有幾多層,只知咬落去既滿足感夠我回味幾日。食漢堡真係唔可以冇左薯條,我地就嗌左個Cheese Fries $58,薯條係Mcdonald果款 (如果係粗薯就好),每條都掛滿芝士醬,但可惜既係食果陣完全唔熱,有D失望。仲嗌左杯Ginger Lime Lemonade $38,味道尚可,不過不失。

• Cheese  Burger
懶洋洋的星期日和朋友行完pacific place, 行到來灣仔日街,見到又間外觀好可愛的漢堡專門店HONBO📍,忍不住就進去了~餐廳有分outdoor 和 indoor area。由日落黃昏坐到天黑,人氣都有增無減,漢堡店用藍白色為外牆主調,型格又可愛,讓我和朋友打卡停不了手~!檯上有茄汁芥辣醬供客人用,非常時期店員還細心提供口罩袋和酒精搓手液~!大家都食得放心!我們點了一個Impossible Burger ,Honbo1.5,芝士薯條,一杯apple pie iced tea 和店員特別推介的 mike's lemonade。第一次試Impossible Burger,厚切的「植物肉」口感與真肉幾乎無異, 以大豆蛋白取代小麥蛋白,令它全不含任何麩質,當然也不會含有動物激素、抗生素等等,淡淡肉,肉厚鮮味,但卻不帶任何負擔!我和朋友試完都覺得對於肉食愛好者來說,有一種更低脂肪,全無膽固醇的代替品,真的很新奇的體驗~~HONBO 1.5!! 店內最Signature既burger非它莫屬 🍔漢堡好厚身,有滿滿2層超飽滿,但廚師依然可以烤得如此juicy同軟熟👍🏻👍🏻整體味道好夾,不會油

HONBO 1.5!! 店內最Signature既burger非它莫屬 🍔漢堡好厚身,有滿滿2層超飽滿,但廚師依然可以烤得如此juicy同軟熟👍🏻👍🏻整體味道好夾,不會油膩,麵包質感煙韌又濕潤,配上裡面濃厚芝士和脆口洋蔥,一口接一口停不了啊~~

芝士薯條超好味~~很surprise不會因為濕身的芝士醬變腍,這家的芝士醬亦不膩,芝士夠鹹香,加上脆卜卜的薯條,
不需要加茄汁已經好惹味啊!

Apple pie iced tea 帶有濃厚的萍果批味道,香香的肉桂味道和滑順口感讓我很難忘呢~~令人喝起來非常滿足能夠一杯接一杯!

Mike's lemonade口感喝起來不膩且很清爽,
配漢堡和薯條滿分

喜歡試更多的話可以自己為漢堡加料,有好多不同combo,有洋蔥,煙肉,肉餅,芝士等等。。。味道會更豐富,期待下次再來!
2020-04-03 528 瀏覽
因為怕肥嘅關係,平時好少食美式漢堡包做晚餐。但其實我好中意漢堡包加炸薯條呢一個邪惡嘅組合,因為漢堡包薯條會喚起我童年時嘅快樂回憶,食嘅時候所有童真嘅感覺都返晒黎!呢度座位與座位之間有一段距離,有空間感而且坐得舒適,啱晒三五知己一齊嚟飲杯嘢吹下水。侍應新推介呢度嘅signature Honbo 1.5,材料有滿溢嘅芝士、洋蔥碎、酸瓜,同埋三塊2 Oz嘅漢堡扒。佢嘅自家製醬汁非常香口惹味,係呢度獨有嘅味道其他地方食唔到。Sides揀左Cheese fries,薯條即叫即炸外脆內香軟,淋上香濃芝士,邪惡程度爆燈!另一款係Basic嘅Cheese burger,女仔嘅話叫呢個份量啱啱好,佢同Honbo 1.5嘅分別就係多咗生菜同埋塊漢堡扒厚D,係一塊4 Oz嘅漢堡扒,咬落幾juicy。Sides揀左coleslaw椰菜絲沙律,中和一下漢堡包嘅油膩感。餐廳有唔少自家製作嘅特色飲料,我地就點左Apple ale ice tea 同埋 Mike’s Lemonade。前者無糖口感帶輕微苦澀,茶味香濃,用嚟平衡返漢堡包同炸薯條嘅重口味就啱晒。後者飲落有啲似鹹檸蜜,兩款飲品都幾有特色。

2020-04-02
2020-04-03 371 瀏覽
日街充滿各種高級餐廳、酒吧、同時尚用品店,今日經過Honbo,主打美式漢堡。霓虹燈既設計,藍白色外牆,配以開放式座位,可謂日街最型格餐廳。牆上掛上餐廳自製既tote bag,可以媲美潮流用品店既設計。Honbo衛生措施做到足,除左提供酒精搓手液,仲有透明密實袋俾客人放口罩。餐廳只有八款漢堡,貴精不貴多。- Honbo 1.5 麵包超級鬆軟,漢堡扒同芝士一向係最佳拍檔,而Honbo既芝士奶味特別香,口感非常軟滑,漢堡扒肉汁好豐富,同時酸瓜洋蔥可以減低油膩感,減低左heavy既感覺。- Grilled Chicken Burger望落漢堡唔算厚,但其實因為Honbo無放太多配料,食落啖啖肉,肉質完全唔「鞋」,完全補充我一日所需嘅蛋白質。- Cheese Fries薯條非常幼身,芝士採用即溶車打芝士,特別邪惡兼滿足,食到最後已經有大量芝士係底,真係想👅曬佢。Honbo cheese fries係全港漢堡店之中最出色。Honbo將會係中環開第三間分店,中環返工/住既朋友仔有口福啦!

餐廳只有八款漢堡,貴精不貴多。

- Honbo 1.5

Honbo  1.5
Grilled  Chicken  Burger
Cheese  Fries
2020-03-31 337 瀏覽
Honbo has lifted up their burger game, I went to their tseun wan branch last week - missed their burger so much that I have to come back this week to their wan chai restaurant! We didn’t order the golden standard last time so we picked it this time along with cheese fries. I also ordered their chicken burger which wasn’t available in their other branch. it’s nice that they offer different things in different restaurant! interior is on the American style - I remember I took a photo of this corner
interior is on the American style - I remember I took a photo of this corner ones
first arrived was the grilled chicken burger, their burger was well cooked with homemade sauce which added a chemistry to the burger itself. The bun is soft, buttered properly. Cheese fries on the other hand was crunchy, hot and delicious.
the second burger - golden standard was definitely the highlight of the night - with bacon cheese and flavorful beef patty. It’s unlike any other burger places in Hong Kong. Definitely will satisfy your tastebud. The sweet potatoes fries on the side - again was cooked perfectly which crunchy layer and hot and soft texture inside.
you will not be disappointed when you walk out this place.
it’s our top 3 burger place in Hong Kong!!!!
  • Grilled Chicken Burger
  • Cheese  fries
今晚食Honbo,呢度係金鐘超型嘅一個範圍,日街月街一帶,好多酒吧餐廳。呢間漢堡店無賣奶昔,反而賣酒。Honbo 1.5 ($128)我呢款係有3塊2oz牛肉,中間夾左芝士,已經感覺非常邪惡,食完已經飽左7成。Cheese Burger ($88)朋友呢個係一塊4oz牛肉,依然厚身,蔬菜份量比我嗰款更多。Coleslaw ($32)呢個沙律醬係預期中嘅多,感覺有啲膩,但依然係幾好食嘅。Cheese Fries ($58)基本上係普通薯條加上芝士醬,貌似普通但食落的確有驚喜,好有芝士味,芝士嘅鹹味配合薯條真係超夾。Apple Pie Iced Tea with Gin ($38+38)幾特別,有蘋果加肉桂味,加上Gin,又幾夾,味道係我未試過咁特別。Mike’s Lemonade ($38)朋友就話呢杯幾清新,重青檸味。

Honbo 1.5 ($128)

Cheese Burger ($88)
朋友呢個係一塊4oz牛肉,依然厚身,蔬菜份量比我嗰款更多。

Coleslaw ($32)
呢個沙律醬係預期中嘅多,感覺有啲膩,但依然係幾好食嘅。

Cheese Fries ($58)

Mike’s Lemonade ($38)
朋友就話呢杯幾清新,重青檸味。
2020-03-26
2020-03-28 70 瀏覽
Honbo•漢堡🍔——Cheese Burger ($98/Meal:$128)高級版「雙層牛肉巨無霸,芝士生菜加芝麻。」牛肉好juicy🤤雖然佢冇問我地要幾成熟,但食落嘅肉汁同埋中間嘅粉嫩...應該係medium😋食落有咬口,唔會好鬆散。加上融咗嘅芝士同house sauce不得了...唯一可以進步嘅係個包嘅外皮可以再脆d🤣其他都好滿意!.Chicken Burger($108/Meal:$138)塊雞都幾厚下,外皮Grill得幾脆。我覺得雞肉有少少overcook咗,但都無傷大雅!雞肉同Kewkpie醬好夾☺️.——Apple Pie Iced Tea勁重玉桂味,我個人麻麻地,如果鍾意玉桂蘋果就啱嗮😂.Sweet Potato Fries不得了...未食過咁粗嘅炸蕃薯條🤣以為係普通薯條咁幼,點知係一大條!(睇圖3),而且炸得好脆好好食!冇太多調味,只係外皮有少少鹽,所以食到蕃薯本身嘅香甜☺️💯建議大家可以叫呢個instead of薯條😉.Overall: 8/10Value for money (3.6/5)——📍Honbo灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
Honbo•漢堡🍔
——
Cheese Burger ($98/Meal:$128)
Apple Pie Iced Tea
勁重玉桂味,我個人麻麻地,如果鍾意玉桂蘋果就啱嗮😂
Sweet Potato Fries
Overall: 8/10
Value for money (3.6/5)
📍Honbo
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
  • Sweet  Potato  Fries
2020-03-28 58 瀏覽
今日到訪網路介紹香港必吃漢堡的其中一家。這家店人來人往,人氣十足,其中不少是外藉人仕。餐廳設計現代時尚,充滿活力的氣息。這兒的餐牌很簡單,就只有一張紙,就是供應漢堡,價格由$78-$158。Classic burger$784 oz beef platty, pickle, onion, lettuce, house sauce這經典漢堡賣相不錯,脹卜卜,熱呼呼的。漢堡麵包鬆軟,一如棉花一樣的充滿空氣感。而那漢堡牛肉有四安士,烤得甘香,肉味濃郁,配上醃菜、洋蔥、生菜和招牌醬汁,味道濃而不膩。吃的食材的天然味道,感覺沒有平日吃漢堡咁肥膩。Cheese burger$884 oz beef platty, cheese, pickle, onion, lettuce, house sauce這芝士漢堡和經典漢堡的材料是一樣的,不同的是,多了芝士。吃過經典漢堡,味道雖好,但就是有一點incomplete 的感覺。原來,加埋芝士,係好吃得多。四安士牛肉漢堡微焦,稍帶肉汁,加埋半溶芝士、爽口生菜和醃菜,再加埋醬汁,和鬆軟的麵包,正呀!完全和連鎖店的漢堡味道截然不同。或者芝士令牛肉漢堡的味道更加豐

餐廳設計現代時尚,充滿活力的氣息。

Classic burger$78

Cheese burger$88

這芝士漢堡和經典漢堡的材料是一樣的,不同的是,多了芝士。吃過經典漢堡,味道雖好,但就是有一點incomplete 的感覺。原來,加埋芝士,係好吃得多。四安士牛肉漢堡微焦,稍帶肉汁,加埋半溶芝士、爽口生菜和醃菜,再加埋醬汁,和鬆軟的麵包,正呀!完全和連鎖店的漢堡味道截然不同。或者芝士令牛肉漢堡的味道更加豐富,也把各配料的味道融合一起,好吃。

Fries$24
這薯條炸得脆,有少少油,唔算好乾身,味道可以,或下次吃炸甜蕃薯條,可更特別。

這一天的漢堡午餐是恰意的。
午餐
2020-03-27 59 瀏覽
呢排好多公司都收早,好友相約我放工後去食吓野,呢排好怕去一些人煙稠密的地方,於是好友話去日街揾好西一上樓梯,已經感覺環境非常舒服,店舖不多,空間感十足,店是開放式的,開揚舒服,室內的霓虹燈, 十分搶眼,裝修新潮點了一個芝士漢堡,打開漢堡,內裏夾着洋蔥,酸瓜,厚厚的漢堡扒,還有顏色比較淺色的芝士,漢堡包外層烤得脆口,咬落肉汁juice, 一點也不乾,漢堡扒質感軟熟,芝士味不會太濃配合漢堡扒的牛肉味,互相揮影,各也沒有搶去彼此味道,倆者配合得宜好友同樣點了芝士漢堡,但加了煙肉,二大塊炸得脆口夾在包內,咬落口腔充滿濃郁的煙肉香,包內夾著洋蔥和生菜,可減去煙肉和漢堡的油膩感薯條炸得又香又脆,真係忍唔住食不停口

薯條炸得又香又脆,真係忍唔住食不停口

2020-03-27 49 瀏覽
灣仔與金鐘,有條叫日街,係潮流小店,有間叫 honbo店混在其中。這段地段像日本代官山,原宿般既感覺!非常 relax and chill,餐店內播著輕快既音樂!又帶住工業風既感覺。相當有特色!叫左份the gold standard, 非常豐富!double 4oz beef, double cheese, bacon, onion with house sause! 牛既厚度非常厚身!而且肉汁超多!煙肉脆身!漢堡醬汁亦好夠味,另加左份薯條!炸得香脆又唔油膩,幾欣賞呢間小店呢!食材好食而且店又型格!nice

2020-03-25 40 瀏覽
這間小店的位置比較偏僻,不是每個人都會留意得到,只有住在這裏附近的人才知道吧!但當我坐下等點餐的時候,看到侍應生忙過不停,原因是有很多很多的外賣單,所以我發現我錯了,應該有不少人也認識這小店,在我用餐期間,不斷有客人進來用餐come and go,come and go,生意真的很不錯。我本人點了Cheese Burger,Cheese french fries,和Lemonade 飲料,因為我是Cheese 的忠實fans。他們做出來的漢堡十分專業,煎出來的牛肉十分有水準,非常好吃,牛肉不是完全熟透,令它的肉汁保留在牛肉裏面,再加cheese和生菜,簡直是一流!另外值得稱讚的是這裡的French fries,炸到外脆內軟,真的很好吃,我自己一個人可以KO一盤了!

2020-03-22
5 分鐘 (堂食)