2020-11-03 1039 瀏覽
早排知道原來香港有間上榜全球最佳漢堡2020既香港代表,講到咁威當然要試試啦,今晚放工就約埋朋友一齊去 跟住Google map 行左一陣都搵唔到日街,原來要行上長樓梯上面就係,間舖真係幾hidden,不過上到去發現個vibe幾好幾chill ;間舖最易認,典型藍白色希臘風,再混合左美式漢堡店既風格,非常ig-able同朋友硏究左一陣,要左兩個漢堡: 差唔多枱枱都會點既The Gold Standard加Grilled Chicken Burger,一牛一雞;再加沙律同蕃薯條同埋兩杯ginger lemonadeThe Gold Standard ($164) 有兩重4安士牛肉、兩重芝士、兩重煙肉等,咩都double份量,裡面既料夾層多到漏,絕對對得住價錢,兩個女仔share都綽綽有餘;塊厚牛唔會熟到全熟,大概7成左右,牛肉鮮嫩並完全鎖住肉汁,肉汁一路食一路滴,而麵包香軟鬆化唔乾身,仲重牛奶味,非常出色!Grilled Chicken Burger ($98) 採用有機雞扒,肉質同樣鮮嫩仲燒到脆脆地,配上爽脆既生菜同自家製既照燒汁,味道更甜更juicy,比起牛堡冇咁膩必點既絕對係gin

必點既絕對係ginger lemonade($38) 我同朋友都一人一杯,味道酸酸甜甜同油膩重口漢堡一齊係絕配,仲飲得出淡淡薑味同清新既檸檬味,酸爽清甜,絕對推薦!
ginger lemonade
朋友係蕃薯控,所以我地叫左一份sweet potato fries,估唔到除左漢堡,小食一樣有水準,呢度既蕃薯條係我食過最好味既,厚切得黎蕃薯味夠重,咬落去脆口但油炸感唔會太出,外脆內綿,必點!
sweet potato fries
2020-10-28
ginger lemonade
sweet potato fries
日街嘅餐廳多咗種異國風情真係好適合同朋友放咗工過嚟chill 下.《HONBO》招牌漢堡有雙層2oz牛肉亦有齊芝士洋蔥等等配料Honbo有分幾個version: 1.0/1.5/2.0小編之前都介紹過2.0今次試下就叫咗最Basic嘅主要分別就係肉嘅份量少d 無咁heavy2.0 就有四塊咁多 如果肚餓就岩哂.《DOUBLE CHEESE BURGER》怕膩嘅朋友建議可以食Double Cheese Burger因為多咗層生菜 食落清新啲加埋雙層4oz 牛肉同cheese 🤤唔好睇佢一個好似細細個咁其實好足料.《SWEET POTATO FRIES》小編鍾意食呢個炸番薯條🍠每一粒都肥嘟嘟 夠晒滿足面層炸粉仲要係好薄嘅食埋食埋都好夠飽.《CHEESE FRIES》幼身薯條再加上面一大層芝士淨係睇個賣相都好吸引呀🧀芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果份量又夠適合配每一條薯條🍟.《GINGER LIME LEMONADE》食burger點少得杯嘢飲呀想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!有少少薑味同青檸飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流.《APPLE PIE ICED TEA》鍾意飲甜野嘅朋友

日街嘅餐廳多咗種異國風情

芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果
份量又夠適合配每一條薯條🍟
《GINGER LIME LEMONADE》
食burger點少得杯嘢飲呀
想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!
有少少薑味同青檸
飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流

《APPLE PIE ICED TEA》
鍾意飲甜野嘅朋友一定要試呢杯Apple Pie
因為真係有好濃嘅蘋果批味
就好似食緊甜品咁樣 味道好特別
2020-10-11 954 瀏覽
在香港要吃到Burger 🍔不難,但要吃到美味的Burger 🍔則要花些時間和心思找尋☺️。在金鐘地鐵站🚉F 出口附近有很多有特色的餐廳,而這家入選「全球最佳漢堡2020」則坐立於此。全店以Burger 為主,大部分是牛肉🐮,另有一款雞肉和素食burger。•1️⃣ Honbo 2.0 $160兩塊4安士的漢堡牛肉夾著3層芝士🧀、洋蔥🧅,配上特製醬汁,一咬下去非常Juicy 😍,肉質香軟。是一個令人非常滿足、又邪惡😈的Cheese burger。不過$160一個burger 真的有點貴🤑。•2️⃣ Grilled Chicken 🐔 Burger $98這個Burger 很簡單,就是雞扒配生菜🥬、蜜糖芥末醬,但味道卻絕不簡單🤩。雞扒嫩滑美味,薄薄的雞皮奇脆無比😋,配上燒汁,令雞扒更美味。•3️⃣ cheese 🧀 fries 🍟 $58-薯條是幼薯條🍟,配上芝士醬,非常cheesy 🤤。而且芝士醬很多,吃到最後也會吃到芝士醬👍🏻。-4️⃣ Coleslaw $32-吃完一個burger 會很膩,最適合吃這個沙律🥗解膩☺️。椰菜爽脆清新👍🏻,不錯。•飯後在附近走走,發現有很多有特色的餐廳😃,發現新大陸似的。

1️⃣ Honbo 2.0 $160

3️⃣ cheese 🧀 fries 🍟 $58
4️⃣ Coleslaw $32

飯後在附近走走,發現有很多有特色的餐廳😃,發現新大陸似的。
  • Honbo 2.0
  • Cheese  fries
  • Grilled Chicken Burger
2020-09-27 1394 瀏覽
係灣仔返工咁耐,都未去過日月星街一帶,今晚去Honbo食漢堡,沿途仲以為自己入左結界,瞬間轉移左去原宿,原來呢度咁鬼型,認真大鄉里出城。🍴The Gold Standard HK$164呢度d漢堡無乜花巧野,只賣最基本嘅美式漢堡,麵包、漢堡扒、配料、醬汁等都係獨家調製,唔係行貨。麵包鬆軟唔乾身,漢堡扒用上牛肩、牛腩等唔同部位製成,口感富有層次,而且專揀老牛,貪佢肉味更濃,我呢款漢堡扒係4安士,比2安士更厚,自然更多肉汁,一路食一路滴,煙肉都炸得香脆,不過漢堡扒實在太出色,煙肉無奈變嘍囉。🍴Grilled Chicken Burger HK$98有機雞扒非常嫩滑多汁,表面仲燒到脆脆地,秘製照燒汁加上蛋黃醬亦都好夾,估唔到連雞堡都係咁出色。🍴Fries HK$28香脆乾身,第一次食薯條點是拉差,好過癮,可惜唔係好多地方有,出街要袋定支旁身先得。🍴Buffalo Chicken Wings HK$68諗住食炸雞翼但賣晒,店員話可以試下水牛城雞翼。雞翼香脆惹味,但我覺得唔夠辣。🍴Mike’s Lemonade HK$38、Apple Pie Iced Tea HK$38Lemonade酸爽清新

🍴The Gold Standard HK$164

🍴Grilled Chicken Burger HK$98
🍴Fries HK$28

🍴Buffalo Chicken Wings HK$68

Lemonade酸爽清新,解膩一流,Apple Pie Iced Tea直情係飲得嘅蘋果批,好濃郁。

📍Honbo
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
2020-09-14 246 瀏覽
之前光顧過荃灣南豐紗廠那間分店試過那間限定的吉列蠔漢堡,感覺非常不錯剛巧要在灣仔吃飯,毫不猶疑再次選擇這次一定要試試它自家的牛肉漢堡扒原來Honbo是Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜的香港漢堡店The Gold Standard - $164由醬汁、漢堡扒到麵包都是餐廳親自製作漢扒特別混合多種牛肉部位製成,如本地牛腩及美國牛肩,牛味濃郁足足有兩層超厚4oz的Beef Patty,充滿獨特的牛肉臊味,非常Juicy配上自家醬汁,連同半溶化的Double Cheese,滴得滿手肉汁另外整條香脆的Bacon增添一份煙香味Pickles, Onion及Lettuce則帶來一絲清新,中和整體油膩感Honbo 2.0 - $160顧名思義為Honbo的招牌漢堡同樣有8oz的Beef Patty,但分為四層各2oz,口感會較為鬆化不同的是有Bacon和Lettuce,但共有三層Cheese,芝士味極濃郁Sweet Potato Fries - $38原個蕃薯切條即炸,味道新鮮無加工口感很外脆內綿,濃濃的天然蕃茄甜味Cheese Fries - $58偏幼身薯條特別香脆可口,毫不油膩
之前光顧過荃灣南豐紗廠那間分店
試過那間限定的吉列蠔漢堡,感覺非常不錯
剛巧要在灣仔吃飯,毫不猶疑再次選擇
這次一定要試試它自家的牛肉漢堡扒

The Gold Standard - $164
由醬汁、漢堡扒到麵包都是餐廳親自製作
另外整條香脆的Bacon增添一份煙香味

Honbo 2.0 - $160
顧名思義為Honbo的招牌漢堡
Honbo 2.0
Sweet Potato Fries & Cheese Fries
Sweet Potato Fries

Sweet Potato Fries - $38
原個蕃薯切條即炸,味道新鮮無加工
口感很外脆內綿,濃濃的天然蕃茄甜味
Cheese Fries

Cheese Fries - $58
偏幼身薯條特別香脆可口,毫不油膩
淋上頗多的芝士醬,極香濃還帶拉絲效果
Mike’s Lemonade & Green Lemon Tea

Mike’s Lemonade - $38
Old School Classics的飲品都是自家製
冰涼的檸檬汁味道酸酸甜甜好滋味
正好中和肉食的膩感

Green Lemon Tea - $38
綠茶完美檸檬香氣,入口風味清新宜人
較重綠野氣息,自然馥郁
2020-09-13
Sweet Potato Fries
Cheese Fries
2020-11-12 0 瀏覽
好多朋友都話Honbo 好味 咁就要去試下叫咗個2.0 Honbo 漢堡肉嫩滑juicy 芝士味好香 包既質感鬆軟度都配合得好好。唔算好大個 女生食剛剛好。芝士薯條 好多芝士 依個好味 但亦很邪惡Mike Lemonade 有好薄薄既青瓜 好特別 但味道略為酸。整體黎講 食物,環境, 衛生都滿意但價錢略貴三樣加埋要二百蚊
好多朋友都話Honbo 好味 咁就要去試下

芝士薯條 好多芝士 依個好味 但亦很邪惡

整體黎講 食物,環境, 衛生都滿意但價錢略貴
三樣加埋要二百蚊
2020-11-11 44 瀏覽
平日lunchtime去,諗住未試過呢間就試下入門口個外國人侍應態度麻麻惡惡地又冇笑容叫人同迫人搭台打橫一邊坐仲要高台黎我叫左個double cheese burger同sweet potato fries同apple pie iced teaBurger個味麻麻地,啲fries一啲都唔脆,林哂Apple pie iced tea陣味古怪到呢~坐坐下對面兩條女坐低除個污糟口罩放係我面前咩胃口都冇哂 加上佢地係前面好近咁講野,真係隨時中肺炎最後埋單加一要成$200一位真係食放題好過
平日lunchtime去,諗住未試過呢間就試下
入門口個外國人侍應態度麻麻惡惡地又冇笑容
叫人同迫人搭台打橫一邊坐仲要高台黎
Burger個味麻麻地,啲fries一啲都唔脆,林哂
Apple pie iced tea陣味古怪到呢~
坐坐下對面兩條女坐低除個污糟口罩放係我面前
咩胃口都冇哂 加上佢地係前面好近咁講野,真係隨時中肺炎
最後埋單加一要成$200一位
真係食放題好過
2020-11-11
2020-11-09 51 瀏覽
之前朋友介紹我試下尼間漢堡包店🍔 近排終於有機會試下Cheese Burger🧀 $98配料都好多,有生菜🥬、洋蔥🧅、芝士塊肉都幾厚如果細食既女仔食尼款就夠曬飽但如果好中意食芝士既人就可以嗌Double Cheese 或者仲有triple cheeseHonbo 1.5 $124尼個就有double cheese 同6oz既牛 男仔食尼d一定夠飽 不過尼款就冇生菜塊肉非常之juicy 一d都唔乾👍🏻Sweet Potato Fries🍠 $38係粗條上既 佢面頭有似有d梅子粉 令個味更香 Apple Pie Iced Tea🍎🥧☕️$38原本以為係普通蘋果茶,點知一飲就有肉桂味,仲有一塊蘋果,真係好似apple pie
之前朋友介紹我試下尼間漢堡包店🍔 近排終於有機會試下

Cheese Burger🧀 $98
配料都好多,有生菜🥬、洋蔥🧅、芝士
塊肉都幾厚

Green  Lemon  Tea
  • Cheese  Burger
  • Sweet Potato Fries
2020-11-05 47 瀏覽
喺附近打完泰拳要搵返啲嘢食充飢一下!好想食返個邪惡漢堡包😝唔記得已經幾耐冇食過Honbo! 好掛住佢哋嘅漢堡!佢哋嘅漢堡包包本地手工做,有別於其他舖頭嘅包!食落去更加有誠意!見隔離枱食得好滋味,原來食緊Honbo2.0!我都忍唔住「 Honbo2.0, please!」塗上香滑牛油嘅自家製麵包烘得金黃色,漢堡包內夾住四片 兩安士 juicy juicy嘅double fatty!!!!!!三大片半熔芝士、酸瓜、洋蔥🧅同秘製醬汁!形成高如山嘅Honbo 2.0🤩忍唔到食一大口香濃牛肉味,肉汁鮮嫩,超級多汁,如飲湯!高水準!再配多個小食 酸青瓜 中和食漢堡嘅罪惡感😝好正!酸酸甜甜,好清新!飲埋青檸薄荷 清新哂 爽啊!🥳

形成高如山嘅Honbo 2.0🤩

忍唔到食一大口
香濃牛肉味,肉汁鮮嫩,超級多汁,如飲湯!高水準!

飲埋青檸薄荷 清新哂 爽啊!🥳

2020-10-30 52 瀏覽
今晚上堂前嚟咗公司附近嘅日街食漢堡包, 之前都有食過佢嘅漢堡包, 雖然價錢唔平,但佢唔係麥當勞快餐漢堡包,係幾高質同真係似外國既burger 店。 叫咗個impossible burger, impossible patty係素肉,喺香港呢種素肉好似唔係好common, 但係外國幾流行嘅,終於我今次就試到啦! 食落去同睇上去都係同肉幾似,但感覺佢煮得比較燶少少。 嗰包仲配咗啲酸瓜同洋蔥, 汁都係vegan嘅,但係個汁就唔係好濃味,所以我就加咗炸蕃薯條嗰個醬,嗰個醬超好食! side我本來係想叫coleslaw salad嘅,但係見價錢都唔平,就決定叫炸番薯條,然後漢堡包既包換咗做lettuce bun, 咁就可以食少carbs。呢樣想要讚一讚佢,香港好多專食漢堡包店都好似冇寫明呢一個選項,其實換做生菜當包好common嘅,特別係keto diet既人就可以咁做~ 炸蕃薯條幾大盤,唔係切到好幼個種,係一舊一舊嘅。佢配咗呢個有啲似係千島醬,總之個調味醬好好味。

2020-10-29 48 瀏覽
收工嚟到星街食飯,揀左好chill嘅HONBO😍 有burger, snack & beer~ gathering 就好啱啦!.我哋叫左個gold standard 🍔🍔 望落真係好大個,入面有兩塊漢堡扒咁!再加上bacon , cheese & veggies 🍅 一啖咬落去口感豐富扎實,牛肉汁嘅香同個包配合得好好,overall 亦夠濕潤唔會食到乾哂!.另一個就叫grill chicken ❤️ 雞扒大過包!成只手咁大件,食落雞味十足而且嫩滑👅👅 入面都有幾多生菜可以清下冇咁膩🥳.Cheese fries 🍟 芝士好足,夠咸香,配上幼身脆薯條食好邪惡但好開心👅❤️.Buffalo Wings 🍖 雞翼味都幾辣,中間有d sour cream 一齊食味道更有層次🤪🤪.飲品叫左杯Mike’s lemonade & ginger lime lemonade 😍 一定要試ginger lime, 有薑味得嚟又好fresh!! 非常之有特色👅
我哋叫左個gold standard 🍔🍔
另一個就叫grill chicken ❤️

Cheese fries 🍟
芝士好足,夠咸香,配上幼身脆薯條食好邪惡但好開心👅❤️
Buffalo Wings 🍖

2020-10-29 39 瀏覽
位於日街的這間漢堡店入選了Bloomberg 全球最佳漢堡2020,平日午餐晚餐也座無虛席。今天早了放工6:00過來終於不用排隊。The Gold Standard ($164)有足足2塊4安士牛肉,加上生菜洋蔥和大片煙肉,啖啖肉汁。微微烘過的麵包塗上牛油,每口都十分滿足。Grilled Chicken Burger ($98)用上自家製照燒汁和有機雞肉,加上蛋黃醬十分夾。配菜方面,芝士薯條($58)和蕃薯條($38)各有驚喜,芝士濃厚但薯條依然脆口,蕃薯條甜甜鹹鹹,配上微辣醬汁很特別。

2020-10-28
  • 蕃薯條
  • Grilled Chicken Burger
2020-10-28 36 瀏覽
講起食漢堡,最近新歡的漢堡店是位於灣仔的日街的Honbo,就咁看個名都知係漢堡店,喜歡的原因很簡單,要格調有格調,要口味有口味。點解話有格調,未到過既一定要來灣仔呢間Honbo, 雖則有幾間分店,但呢間係我最鍾意的。首先呢度既環境特色是特別適合打卡,很漂亮很catch 到眼球,而且顏色配搭真的很開胃,橙橙地的燈光影相真係好靚。周圍食野的都是外國人或ABC 居多,好有外國氣象,成個文化氣質都好西式,好似係外國吃burger 一樣。我們點了這裡最出名最heavy 的burger, 有the golden stardard 同埋honbo 2.0, 呢兩款都係呢度的signature, 厚厚的牛肉,十分juicy 同新鮮,加上cheese , 醃製的青瓜等配料,絕對是我最愛。另外小吃我點了這裡的pickles,醃製的青瓜,超級開胃,還有cheese fries ,超厚的芝士係面,真係淡淡都係芝士,正到爆。大家鍾意食漢堡的就記得來honbo 試下啦。
大家鍾意食漢堡的就記得來honbo 試下啦。
2020-10-18
2020-10-27 44 瀏覽
呢間漢堡包店係灣仔日街,附近都係Cafe同d酒吧餐廳,一到夜晚放工就好多人。呢間burger店細細地,位置較為隱蔽,裡面佈置好簡單,夜晚係門口出面都會擺檯凳,好多人一路食住burger一路飲下酒,連呢度侍應都係外國人,幾有外國風情。Apple Pie Iced Tea真係好似蘋果批嘅味道,尤其係佢嘅玉桂粉味十分之濃,整體味道偏甜,呢個蘋果批味都幾特別,值得一試!Mike’s Lemonade檸檬嘅果酸好突出,非常清新,解渴一流!The Gold Standard;配料豐富,有beacon,double cheese,生菜等。牛肉軟腍之餘又有韌勁,口感幾好,特製嘅醬汁同溶化嘅芝士滲入到牛肉之中,每一啖都十分juicy。Honbo 2.0相對起Gold Standard,Honbo系列就無咁多配料,但牛肉嘅鮮味就更為突出!蕃薯薯條 & 芝士薯條食burger無薯條嘅話總係覺得唔完整咁,所以我地都叫左兩款薯條,薯條即炸上檯,蕃薯薯條係粗嘅,味道幾香甜;芝士薯條就係幼款,芝士薯條最好就上檯趁熱食,d芝士凍左之後,個口感就大大降低。

Apple Pie Iced Tea
Mike’s Lemonade
檸檬嘅果酸好突出,非常清新,解渴一流!

The Gold Standard;

蕃薯薯條 & 芝士薯條

『全港唯一一間入選全球最佳漢堡店2020・超juicy牛肉好正呀🤤』♥︎𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐, 𝑾𝒂𝒏𝒄𝒉𝒂𝒊⠀⠀帶媽媽來吃這家全香港唯一一間入選2020 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞𝕓𝕖𝕣𝕘全球最佳漢堡店的burger!!!⠀好期待(●’◡’●)ノ⠀⠀〔𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 2.0 $160〕⠀〔𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $148〕⠀〔𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $58〕⠀〔𝙲𝚘𝚕𝚎𝚜𝚕𝚊𝚠 $32〕⠀〔𝙼𝚒𝚔𝚎𝚜 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 $38〕⠀〔𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙻𝚒𝚖𝚎 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎$38〕⠀⠀꧁𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 2.0꧂⠀超級巨型的漢堡!!!⠀有4塊漢堡排(❍ᴥ❍ʋ)⠀再加三重芝士...⠀食半個已開始飽了~~⠀漢堡排質地鬆軟,⠀牛肉味蠻重的✓⠀非常juicy啊❤︎⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.85/10⠀⠀꧁𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫꧂⠀這個比起honbo20沒那麼膩✔︎⠀大概可能少了一層芝士~⠀又多了一些沙律菜吧!!!⠀會比較清爽~⠀不過感覺這沒有2.0的那般多汁~~⠀不過還是好吃的ʕ •́؈•̀ ₎⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.75/10⠀⠀꧁𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬꧂⠀幼身的薯條配上香濃芝士,⠀用的是車打芝士所以不

好期待(●’◡’●)ノ⠀

不過感覺這沒有2.0的那般多汁~~⠀
不過還是好吃的ʕ •́؈•̀ ₎⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.75/10⠀

꧁𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬꧂⠀
幼身的薯條配上香濃芝士,⠀
用的是車打芝士所以不能拉絲~⠀

不想吃炸物這些油膩食物的好選擇✓⠀
沙律菜酸酸的 很fresh~~⠀
而且也比較解膩!⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.45/10⠀

꧁𝐌𝐢𝐤𝐞𝐬 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞 & 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐋𝐞𝐧𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞꧂⠀
其實兩杯的味道都頗接近的,⠀
但個人偏愛Mikes Lemonade多點✓⠀
裡面有薄荷葉~⠀
特別清爽的感覺~⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.45/10⠀⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀⠀
Honbo 2.0,Double Cheese Burger⠀⠀⠀
YES⠀⠀
Honbo⠀