246
31
10
等級4
150
6
鍾意食burger既我,一直都覺得灣仔係食burger既天堂,隨左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介紹過既The Butchers Club、仲有今次我覺得係灣仔最好食既burger Honbo。呢間Honbo係上年入選左美國知名數據網站bloomberg全球最佳漢堡包店嘅名單當中42間入面其中一間,全香港第一間都係唯一一間入選,Bloomberg不嬲都會根據全球米芝蓮星級廚師同其他獲得國際獎項既廚師意見,可見今次衝出國際既Honbo來頭唔小,而且佢係2019年國際旅遊網站Big 7 Travel公布既「亞洲50間最佳漢堡店」排名第13,知名度絕對唔輸過同區排名第5既Burger Joys。呢間小店喺2017年創辦,而家有三間分店,我去幫襯既呢一間係灣仔日街既本店。係灣仔讀左九年書都無行過灣仔既日月星街,可能本身近金鐘啲,而且平時無咩可能會經過,要行斜路或者樓梯先去到,但正正就係呢度隱藏左好多美食。灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面
更多
85 瀏覽
1 讚好
0 留言

鍾意食burger既我,一直都覺得灣仔係食burger既天堂,隨左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介紹過既The Butchers Club、仲有今次我覺得係灣仔最好食既burger Honbo。呢間Honbo係上年入選左美國知名數據網站bloomberg全球最佳漢堡包店嘅名單當中42間入面其中一間,全香港第一間都係唯一一間入選,Bloomberg不嬲都會根據全球米芝蓮星級廚師同其他獲得國際獎項既廚師意見,可見今次衝出國際既Honbo來頭唔小,而且佢係2019年國際旅遊網站Big 7 Travel公布既「亞洲50間最佳漢堡店」排名第13,知名度絕對唔輸過同區排名第5既Burger Joys。
63 瀏覽
1 讚好
0 留言

呢間小店喺2017年創辦,而家有三間分店,我去幫襯既呢一間係灣仔日街既本店。係灣仔讀左九年書都無行過灣仔既日月星街,可能本身近金鐘啲,而且平時無咩可能會經過,要行斜路或者樓梯先去到,但正正就係呢度隱藏左好多美食。
290 瀏覽
1 讚好
0 留言

灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面lakemont blue牆,加上店內霓紅光管設計,用白磚枱同黃銅燈配襯,地方細細,坐滿大概係20幾個人,枱都細細張,但有齊吧枱、communal table同窗邊開揚位,感覺幾chill,但如果係同朋友一齊食會幾迫下,但我果次係一個人去,再加上限聚令左塊板,所以自己就坐到兩個人位嘅位置,叫做寬敞啲。
102 瀏覽
1 讚好
0 留言
1231 瀏覽
2 讚好
0 留言

餐牌主要係10幾款漢堡包,最平$88,最貴$178,平日有午市套餐,包配菜同飲品,會平少少。主打本土自家製美式經典芝士漢堡,漢堡、醬汁同扒都係自家製作,招牌漢堡有honbo同cheeseburger,特色既漢堡有軟殼蟹漢堡、帶子漢堡等,漢堡包外亦有芝士薯條同厚切番薯條,飲品有唔同既lemonade、iced tea、lemon tea同手工啤酒。
-
🍔 Honbo 2.0💰168,set 208(👅: 9.5/10)
Honbo 2.0
$208
73 瀏覽
2 讚好
0 留言

Honbo係呢度嘅招牌漢堡包,另一個招牌就係cheeseburger,而Honbo 2.0 就係1.0 份量既兩倍,足足四塊兩安士既漢堡扒,三重芝士。

我自己個人唔算大食,其實honbo跟set都夠飽,不過第一次想食得滿足啲就叫左honbo2.0,honbo本身唔算好大個,但連埋個餐我覺得係足夠。
Honbo 2.0
$168
178 瀏覽
3 讚好
0 留言

食漢堡包,最緊要就係個包,但香港真係冇乜邊間餐廳講究麵包嘅品質,呢間漢堡嘅老闆就用左9個月時間發明左呢一隻包,佢係用咗25%薯粉同埋牛奶去做嘅湯種麵包,雖然成本貴D,保鮮期得48個鐘,但比起常見既牛油brioche麵包,質地堅挺啲、更有彈性、香味自然,解決左因為香港潮濕既天氣令到薯仔好易發霉既問題,更加適合用來做漢堡包同更加接近加州style。

麵包係夾餡料之前會稍為烘一烘下,所以咬落去係小小脆口,餡料既水份同埋醬汁拿捏得幾好,口感真係無可挑剔。個包嘅size同厚薄對進食來講亦係啱啱好,唔會話太大個擺唔到落口食,香港好多漢堡包都係做到勁高身,其實個口係食唔到,最後都係要切開嚟食。

麵包最出色嘅位係做到乾身,原因係因為佢醬汁既份量岩岩好之餘,仲有無落到香港好多漢堡包都有落既蕃茄,因為蕃茄一多就比較容易出水,整濕個包,今次呢個漢堡包係故意無落蕃茄,大廚有意識到呢個問題,所以解決左一個經常漢堡包會出現既一個問題,但同時因為佢哋係故意唔落蕃茄,所以如果鍾意漢堡包有蕃茄嘅你就會覺得唔啱食。

漢堡扒牛肉係美國入口香港,係用咗七成美國USDA Prime牛肩脊同牛肋條,再混合三成本地新鮮牛腩,用本地食材令到漢堡保持新鮮。牛肉每日朝早新鮮絞碎然後手搓成波,用牛肩同牛腩部份做成肉波,唔會加調味劑同添加劑,而且會用傳統既smash style大力壓扁,食落去會比較脆口。honbo漢堡扒分開兩塊,增加煎既面積,食落會乾身啲香口啲,至於店舖另一個招牌cheeseburger會一塊過煎,食落會juicy啲。牛肉夠熱辣辣,因為即叫即做,有order先會放入450度既扒爐。牛肉食落有少少肉味,漢堡扒有咬口,食得出唔似係用機打出黎,係有口感,食到一粒粒肉,見到牛肉略有嫩粉紅色,生熟程度啱啱好,突出香濃嘅肉味,調味唔多,用海鹽加上酸甜醬汁已經好夠。

至於漢堡包入邊嘅配料有洋葱、自家醃溫室青瓜同水耕菜,加上芝士同自製嘅秘制醬汁,特別一提係呢間餐廳好鍾意用本地既農產品,好似漢堡包入邊嘅水耕菜都係本地農場出品。菜唔多但食落都唔覺油膩感,可能佢本身乾身而且唔會成個包都係油,只需芝士帶出咸味已經足夠,芝士係澎湃,因為係每兩層肉中間加。
-
🍟 Fries 💰0 for set(👅: 8/10)
Fries
58 瀏覽
1 讚好
0 留言

店舖最出名係炸番薯條,但我平日大概兩點坐到入去,想叫個時已經賣晒。得返普通薯條。
薯條都唔係來貨,係廚師每朝刨皮切條,即炸兩次脆,薯條表面炸到金黃香脆,食落脆口夠乾身,夠熱辣辣,粗度適中,薯味夠,甘香粉糯,就咁點茄汁已經好食。
24 瀏覽
2 讚好
0 留言

-
🍹 Apple Pie Iced Tea +💰10(👅: 7.5/10)
Apple Pie Iced Tea
$10
76 瀏覽
3 讚好
0 留言

飲落肉桂味幾濃,好似真係飲緊蘋果批咁,偏甜,係茶味帶小小蘋果批香味,不過如果連冰都係茶底會更好。
Apple Pie Iced Tea
$10
20 瀏覽
1 讚好
0 留言

-
307 瀏覽
1 讚好
0 留言

🌟 價錢黎講唔計2.0同set,honbo都算係香港既中價至貴價漢堡(98),對比起香港既中價連鎖漢堡包burger king、shake shack、five guys、mos burger既大約41-85價錢,但只要比多小小錢,可以食到另一個級數既漢堡係絕對值得。
呢度既優勝之處係包係烘過夠脆,做到好多漢堡做唔到嘅乾身,雖然佢配料唔似其他咁豐富,亦都唔似Five Guys咁可以自己揀配料,但佢已經係好好食,所有嘢都係恰到好處。牛肉嘅味道係足夠,唔會輸比喺扒房食到嘅牛肉。成個漢堡好食在用料同料理想法,而唔係好似Five Guys咁靠醬汁。

漢堡嘅味道絕對係水準之上,甚至係我香港食過最好食嘅漢堡,而且呢間小店係選擇食材或者處理食材上面都有自己嘅做法同諗法,會講得出點解要用呢種材料,或者點解要咁做,對比起好多餐廳廚師講唔出點解要咁煮,而食材更加只係睇個買手入啲咩平貨方便啲,其實背後冇乜原因,而呢間餐廳有自己諗法喺料理入面,已經係值得一讚。

喺薯條方面,我會覺得Five Guys更勝一籌,如果只係計原味,無論係味道上定係份量上。

飲品上選擇好多,但我個人會prefer five guys既milkshake,喺漢堡店入邊,我覺得比較難搵到嘢飲可以贏到咁邪惡嘅milkshake。

總結呢間應該打後都會成日幫襯,因為係灣仔幾方便,下次會再食honbo或者cheeseburger同佢既招牌甜番薯薯條。
-
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $240 (服務費: 10%)
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-02-24
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$240 (午餐)
推介美食
Honbo 2.0
$ 208
Honbo 2.0
$ 168
Fries
  • Apple  pie  Iced  tea
等級2
9
0
2021-09-13 0 瀏覽
早前見到朋友推薦,口碑唔錯嘅honbo. 今日終於的起心肝去灣仔試試佢。首先佢有三間分店 -灣仔/中環/荃灣,我哋今日就去咗灣仔鋪(第一間鋪),位置非常偏遠,佢係金鐘同灣仔中間🙂,仲要行條好長嘅樓梯,我建議專程去朝聖嘅朋友可以去其他分店😂😂我哋星期日8點鐘去到都無乜人,唔洗等位👍🏻入到去舖頭環境裝修正常,座位唔多,應該容納到10至20個人,坐得有啲迫。我哋叫咗2個Honbo 1.5 @$138(未計加一),加一杯ginger lemonade $38 ,本身諗住叫薯條不過waitress 同我哋講得返最普通嗰種薯條🍟,其他都賣晒,所以我哋無特別叫到薯條。Honbo 1.5 : 牛味香,份量充足,加上炒洋蔥,底面煎到好燶不過唔會有苦澀味,口感會有啲脆口。略嫌鹹咗少少🤏🏻個包係無醬汁嘅,我會落少少千島醬咁食🍔 (8/10)Ginger lemonade: 簡單一句:太酸,飲到一半都飲唔到落去,連我朋友平時好鍾意食酸野都飲唔到落去😂😂😂建議下次可以就咁叫lemonade ,會無咁酸🥲🥲 (3/10)味道中上,位置偏遠,份量正常,價錢略貴。
更多
早前見到朋友推薦,口碑唔錯嘅honbo. 今日終於的起心肝去灣仔試試佢。

首先佢有三間分店 -灣仔/中環/荃灣,我哋今日就去咗灣仔鋪(第一間鋪),位置非常偏遠,佢係金鐘同灣仔中間🙂,仲要行條好長嘅樓梯,我建議專程去朝聖嘅朋友可以去其他分店😂😂

我哋星期日8點鐘去到都無乜人,唔洗等位👍🏻入到去舖頭環境裝修正常,座位唔多,應該容納到10至20個人,坐得有啲迫。

我哋叫咗2個Honbo 1.5 @$138(未計加一),加一杯ginger lemonade $38 ,本身諗住叫薯條不過waitress 同我哋講得返最普通嗰種薯條🍟,其他都賣晒,所以我哋無特別叫到薯條。

Honbo 1.5 : 牛味香,份量充足,加上炒洋蔥,底面煎到好燶不過唔會有苦澀味,口感會有啲脆口。略嫌鹹咗少少🤏🏻個包係無醬汁嘅,我會落少少千島醬咁食🍔 (8/10)

Ginger lemonade: 簡單一句:太酸,飲到一半都飲唔到落去,連我朋友平時好鍾意食酸野都飲唔到落去😂😂😂建議下次可以就咁叫lemonade ,會無咁酸🥲🥲 (3/10)

味道中上,位置偏遠,份量正常,價錢略貴。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
75
0
2021-09-12 0 瀏覽
同事帶路去食全球美味漢堡係灣仔日月星街附近舖仔細細,大約5,6張枱lunch時間可能都要等下位🔸Honbo$98招牌漢堡加上秘製醬汁漢堡扒食落好夾麵包亦比平時食開嘅軟熟絕對值得一試
更多
同事帶路去食全球美味漢堡
係灣仔日月星街附近
舖仔細細,大約5,6張枱
lunch時間可能都要等下位
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

🔸Honbo$98
招牌漢堡加上秘製醬汁
漢堡扒食落好夾
麵包亦比平時食開嘅軟熟
絕對值得一試

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
15
0
2021-09-10 0 瀏覽
聽落咁西利 一要試下/Honbo位置係日月星街個邊係近年好多文青小店匯聚一齊嘅地方/下就Lunch時間去食都頗多人晏左小小都要等位/第一次食 試左cheese burger🍔好香好有牛肉味同平時食開嘅真係有分別我諗如果係Honbo 2.0 會更加正(好邪惡😈)/套餐有野飲同小食今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜我下次會揀番梳打水🧊/小食方面 可以叫普通薯條 但絕對建議要轉做蕃薯條 (佢係切到好粗個種 好有口感 仲有蕃薯本身嘅甜味)非常推薦🍟🍟🍟
更多
聽落咁西利 一要試下
/
Honbo位置係日月星街個邊
係近年好多文青小店匯聚一齊嘅地方
/
下就Lunch時間去食都頗多人
晏左小小都要等位
/
第一次食 試左cheese burger🍔
好香好有牛肉味
同平時食開嘅真係有分別
我諗如果係Honbo 2.0 會更加正(好邪惡😈)
/
套餐有野飲同小食
今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜
我下次會揀番梳打水🧊
/
小食方面 可以叫普通薯條 但絕對建議要轉做蕃薯條 (佢係切到好粗個種 好有口感 仲有蕃薯本身嘅甜味)非常推薦🍟🍟🍟
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
推介美食
  • Honbo
  • Sweet Potato Fries
等級3
74
0
2021-09-07 0 瀏覽
:「雖躋身『2020全球最佳漢堡』,但不合老饕口味。」《製》Honbo《號》Honbo(去酸瓜).芝士薯條《貝》$98 + $58《品》【漢堡排】🐂二安士手打牛肉漢堡排兩塊,以傳統smash style大力壓扁;🐂分兩塊煎,增煎烙面積,以致脆身香口,但好壞參半——🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉質微粗。🐂而老饕私認為,肉排夠厚方能盡興,故對薄排不敢恭維。🐂兩塊份量合併亦不算多,不夠滿足。—————————————————————————【包體】🍔製法講究,堅挺、有回彈力、麥香自然,但非獨家優勢;🍔稍微以牛油烘過,邊位微脆,是心思——🍔但非匠心獨運,不少優秀店家亦有此一著。🍔口感味道不算驚艷,算是水準發揮——🍔無被醬汁浸腍,不錯。—————————————————————————【配料】🔸芝士、酸瓜、洋蔥,味道可以預期,平平無奇;🔸自調汁似千島醬,微酸,不甚特別。🔸標準搭配,份量適中,無功無過。——————————————————————————【芝士薯條】🍟薯條炸得香脆,芝士味濃,放涼後兩者滋味頓減;🍟同樣地,味道口感水準發揮,但性價比低。—————————————————
更多
:「雖躋身『2020全球最佳漢堡』,但不合老饕口味。」
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
《製》Honbo
《號》Honbo(去酸瓜).芝士薯條
《貝》$98 + $58
《品》
【漢堡排】
🐂二安士手打牛肉漢堡排兩塊,以傳統smash style大力壓扁;
🐂分兩塊煎,增煎烙面積,以致脆身香口,但好壞參半——
🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉質微粗。

🐂而老饕私認為,肉排夠厚方能盡興,故對薄排不敢恭維。
🐂兩塊份量合併亦不算多,不夠滿足。
—————————————————————————
【包體】
🍔製法講究,堅挺、有回彈力、麥香自然,但非獨家優勢;
🍔稍微以牛油烘過,邊位微脆,是心思——
🍔但非匠心獨運,不少優秀店家亦有此一著。

🍔口感味道不算驚艷,算是水準發揮——
🍔無被醬汁浸腍,不錯。
—————————————————————————
【配料】
🔸芝士、酸瓜、洋蔥,味道可以預期,平平無奇;
🔸自調汁似千島醬,微酸,不甚特別。
🔸標準搭配,份量適中,無功無過。
——————————————————————————
【芝士薯條】
🍟薯條炸得香脆,芝士味濃,放涼後兩者滋味頓減;
🍟同樣地,味道口感水準發揮,但性價比低。
—————————————————————————
【整體】
▪️份量不算大,女士或者一個剛好,但男士或許不夠;
▪️Five guys 更佳,更滿足。
▪️撇除政治因素,不論價錢、口感、份量、味道,老麥皆更出色。
—————————————————————————

🗺️灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
🗺️中環康樂廣場1號怡和大廈B1樓1號舖BaseHall
🗺️荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓303號舖

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-09-01
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$100 (晚餐)
等級2
23
0
2021-08-31 0 瀏覽
🎈Honbo>>>>>>>>>>餐廳環境好有風格,好似外國嘅氣氛咁!而且係用咗我好鍾意嘅藍色>>>>>>>>>>叫咗一個芝士漢堡!呢度有芝士漢堡好大份,而且中間嘅漢堡扒好香濃!煎得啱啱好!略嫌個麵包唔算太好食!如果麵包可以有香少少嘅牛油味會更好!但係整體來講係好高質嘅!!
更多
🎈Honbo
>>>>>>>>>>
餐廳環境好有風格,好似外國嘅氣氛咁!而且係用咗我好鍾意嘅藍色
>>>>>>>>>>
叫咗一個芝士漢堡!呢度有芝士漢堡好大份,而且中間嘅漢堡扒好香濃!煎得啱啱好!略嫌個麵包唔算太好食!如果麵包可以有香少少嘅牛油味會更好!但係整體來講係好高質嘅!!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級2
10
0
2021-08-25 196 瀏覽
平時lunch time食黎食去都係個幾個burger店今次趁得閒去食啲未食過而又好多人話好食既〈Honbo〉💕💕見到menu有impossible burger,都已經覺得好驚喜😂😂😂相信有唔同飲食習慣既foodies都可以係Honbo揾到一款岩自己既burger😍今次試咗Grilled Chicken Burger雞肉既熟度岩岩好,肉質細嫩,配handmade teriyaki,一啲肥膩感都無加上爽脆新鮮既生菜,同濃郁既芝士,令口感同味道都好有層次👍👍👍Cheese Fries 都好好食最鍾意啲岩岩炸好既薯條食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齊食👍👍👍飲品方面就叫咗Mike’s Lemonade味道比較酸,有淡淡既cucumber味,令人覺得好開胃👍👍👍餐廳環境好chill,menu上仲有個搞笑gag十分建議邀請朋友去坐低放鬆下💖
更多
平時lunch time食黎食去都係個幾個burger店
今次趁得閒去食啲未食過而又好多人話好食既〈Honbo〉💕💕

見到menu有impossible burger,都已經覺得好驚喜😂😂😂
相信有唔同飲食習慣既foodies都可以係Honbo揾到一款岩自己既burger😍

今次試咗Grilled Chicken Burger
雞肉既熟度岩岩好,肉質細嫩,配handmade teriyaki,一啲肥膩感都無
加上爽脆新鮮既生菜,同濃郁既芝士,令口感同味道都好有層次👍👍👍

Cheese Fries 都好好食
最鍾意啲岩岩炸好既薯條
食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齊食👍👍👍

飲品方面就叫咗Mike’s Lemonade
味道比較酸,有淡淡既cucumber味,令人覺得好開胃👍👍👍

餐廳環境好chill,menu上仲有個搞笑gag
十分建議邀請朋友去坐低放鬆下💖
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-16
等候時間
10 分鐘 (堂食)
人均消費
$150 (晚餐)
推介美食
  • Grilled Chicken Burger
等級2
21
0
2021-08-25 148 瀏覽
Dear Readers,Thought of trying a different place. Ate last week at Central place Hollywood Road. Very nice portion double patty burger. Honbo been on my list for sometime. So went out get one but the place is located in a seclusive location. Was hard find at first. Need to call the restaurant if you lost. This hidden Gem I should call the food. I ordered the 3 patty Honbo 1.5. Not too cheese as it was seem at first. The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all
更多
Dear Readers,

Thought of trying a different place.

Ate last week at Central place Hollywood Road. Very nice portion double patty burger.

Honbo been on my list for sometime.

So went out get one but the place is located in a seclusive location. Was hard find at first.

Need to call the restaurant if you lost.

This hidden Gem I should call the food.

I ordered the 3 patty Honbo 1.5.

Not too cheese as it was seem at first.

The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all packed separately so I can assemble it at home.

Add-on. I wanted at first tater tot’s and chicken pops but later to learn that it was out of stock. Hope they can refill for my next date.

I ordered fries and founding out it was so crunchy so different taste from other fry place I eat on nearby 42 Lockhart road or the famous known for fries 60 Johnston Road.
I must say fries were one of the main point of the night. A Must order.

Hands on manager Laxmi was very catering and helpful in ordering the food. Thumbs Up.


Thank you for reading.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-08
用餐途徑
外賣自取
人均消費
$168 (晚餐)
推介美食
  • Honbo  1.5
  • Fries
等級3
32
0
2021-08-04 1036 瀏覽
留意左呢間美式漢堡店好耐啦!(●°u°●)​ 」今次經開灣仔的起心肝去咗日街試 好早去到都已經full house 果然係唔簡單呀😎仲估到漢堡店都有健康美食!🥕◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔首先要左個basic款嘅cheese burger 有一塊4oz既牛🥩基本既ingredients 🧀再加埋house sauce 原來簡單配搭已經好好食☺️burger嚟講牛嘅質素好高 靚牛絕對提升左成個burger既味道!◌ 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻 (𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙱𝚞𝚗!🥬) $𝟷𝟹𝟾另外要左個必試既Honbo 1.5!牛既份量比cheese burger再多2oz🐮而今次係更加係第一次試lettuce bun!🥬 開頭以為Lettuce Bun係一款用生菜整既包😹結果原來真係用Lettuce代替左麵包 直接包住左啲ingredients🤪想減少澱粉質但又想食漢堡包既朋友可以一試🤤❤️◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠因為weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一個sides~今次揀左sweet potato fries 將原粒蕃薯新鮮炸起 食落好香口
更多
留意左呢間美式漢堡店好耐啦!(●°u°●)​ 」今次經開灣仔的起心肝去咗日街試 好早去到都已經full house 果然係唔簡單呀😎仲估到漢堡店都有健康美食!🥕
36 瀏覽
0 讚好
0 留言

◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


首先要左個basic款嘅cheese burger 有一塊4oz既牛🥩基本既ingredients 🧀再加埋house sauce 原來簡單配搭已經好好食☺️burger嚟講牛嘅質素好高 靚牛絕對提升左成個burger既味道!

◌ 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻 (𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙱𝚞𝚗!🥬) $𝟷𝟹𝟾
52 瀏覽
0 讚好
0 留言


另外要左個必試既Honbo 1.5!牛既份量比cheese burger再多2oz🐮而今次係更加係第一次試lettuce bun!🥬 開頭以為Lettuce Bun係一款用生菜整既包😹結果原來真係用Lettuce代替左麵包 直接包住左啲ingredients🤪想減少澱粉質但又想食漢堡包既朋友可以一試🤤❤️

◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠

因為weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一個sides~今次揀左sweet potato fries 將原粒蕃薯新鮮炸起 食落好香口 比起普通薯條更值得試!🍟咁岩店員唔小心上錯左Coleslaw望落唔錯 都值得一試!
22 瀏覽
0 讚好
0 留言


Overall黎講覺得呢度既Burger都算好高質🤤而且餐廳既設計都係行美國簡約style~🇺🇸加上灣仔店位於日街 周邊既舖令呢間Honbo更有特色!🥰
23 瀏覽
0 讚好
0 留言


30 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-04
等候時間
5 分鐘 (堂食)
人均消費
$120 (午餐)
推介美食
  • 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻
等級2
16
0
HONBO4層牛肉HONBO2.0 相信係全香港最好食嘅漢堡包🧁食物質素:😍😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址:灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Honbo係小編食過咁多漢堡以來最最最好食既!佢成功入選咗Bloomberg全球42間最佳漢堡店之一,佢亦係香港既唯一一間🥇。今日下午茶時間去咗食Honbo,去到無乜人,坐既位都比想像中闊落。入到舖頭,裝修極具特色,非常適合打卡!有3間分店分別荃灣同中環,大家快d去試下啦😍🔥💯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.Honbo 2.0 HK$168 Rating: 9.5/10。招牌Honbo 2.0 係有4塊2oz既牛肉。牛肉嫩滑多汁不會過老。三塊芝士夾在中間。個house sauce 非常美味。包非常鬆軟厚薄程度適中。包有別於一般嘅漢堡係用薯粉製造。整體非常惹味,完美配搭。Honbo同cheeseburger 既分別不大。比較推薦Honbo2.0 口感極豐富。encore 之選🔥🔥2.Sweet Potato Fries HK$38 Rat
更多
134 瀏覽
0 讚好
0 留言



HONBO

4層牛肉HONBO2.0 相信係全香港最好食嘅漢堡包

🧁食物質素:😍😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址:灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

Honbo係小編食過咁多漢堡以來最最最好食既!
佢成功入選咗Bloomberg全球42間最佳漢堡店之一,佢亦係香港既唯一一間🥇。
今日下午茶時間去咗食Honbo,去到無乜人,坐既位都比想像中闊落。
入到舖頭,裝修極具特色,非常適合打卡!
有3間分店分別荃灣同中環,大家快d去試下啦😍🔥💯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Honbo 2.0
$168
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
Honbo 2.0
$168
11 瀏覽
0 讚好
0 留言

1.Honbo 2.0 HK$168 Rating: 9.5/10
。招牌Honbo 2.0 係有4塊2oz既牛肉
。牛肉嫩滑多汁不會過老
。三塊芝士夾在中間
。個house sauce 非常美味
。包非常鬆軟厚薄程度適中
。包有別於一般嘅漢堡係用薯粉製造
。整體非常惹味,完美配搭
。Honbo同cheeseburger 既分別不大
。比較推薦Honbo2.0 口感極豐富
。encore 之選🔥🔥
Sweet Potato Fries
$38
22 瀏覽
0 讚好
0 留言


2.Sweet Potato Fries HK$38 Rating:7/10
。新鮮即炸熱辣辣脆卜卜
。蕃薯條面有少許砂糖帶岀甜味
。味道正常發揮
。沒有太大驚喜

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹


22 瀏覽
0 讚好
0 留言


6 瀏覽
0 讚好
0 留言

Honbo 2.0
$168
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

482 瀏覽
0 讚好
0 留言
160 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-28
用餐途徑
堂食
推介美食
Honbo 2.0
$ 168
Honbo 2.0
$ 168
Honbo 2.0
$ 168
等級3
39
0
2021-07-18 853 瀏覽
呢間餐廳已經好多人介紹過,聽聞係最佳漢堡。今日專登嚟朝聖,食完之後去樓下做yoga。鋪面比較細,因為疫情關係大枱放咗膠板間成一格格,兩個人坐都唔會好迫Ge。叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。個burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d醬,幾好食。Sweet potato chips就甜甜地鹹鹹地咁,因為佢切得好厚,所以口感ok,都唔錯。Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!
更多
呢間餐廳已經好多人介紹過,聽聞係最佳漢堡。今日專登嚟朝聖,食完之後去樓下做yoga。

鋪面比較細,因為疫情關係大枱放咗膠板間成一格格,兩個人坐都唔會好迫Ge。

叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。

個burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d醬,幾好食。

Sweet potato chips就甜甜地鹹鹹地咁,因為佢切得好厚,所以口感ok,都唔錯。

Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
43
0
Honbo係全港唯一一間入選Bloomberg全球最佳漢堡嘅burger店,試完終於知道點解咁出名🤤 雖然影落去唔係話好igable,好澎湃咁,但真係好好食!比起其他嘅burger店,佢嘅配料無咁豐富,尤其無咗一般burger會有嘅蕃茄,但佢地係故意唔落蕃茄,為免整濕個包影響口感,即使係我呢好鍾意食蕃茄嘅人,都覺得唔落蕃茄係一個正確決定咁~~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.8/10🌌環境:7/10★Honbo ($98)第一次去試就叫咗佢哋嘅signature,入面有兩塊2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋蔥同埋秘制嘅sauce。漢堡包烘到輕微脆口,仲保持到乾身,食落好鬆軟,成個包嘅大細我都好滿意,啱啱好係擺到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做兩塊,比起一塊厚身嘅,食入口會更加香脆同有層次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出★薯條 ($38)薯條令我勁有驚喜!相比粗身嘅薯條,我一向比較鍾意食幼身薯條,暫時食過最好食嘅係喺La Vache! 但Honbo嘅薯條同佢難分高下!薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅
更多

Honbo係全港唯一一間入選Bloomberg全球最佳漢堡嘅burger店,試完終於知道點解咁出名🤤 雖然影落去唔係話好igable,好澎湃咁,但真係好好食!

比起其他嘅burger店,佢嘅配料無咁豐富,尤其無咗一般burger會有嘅蕃茄,但佢地係故意唔落蕃茄,為免整濕個包影響口感,即使係我呢好鍾意食蕃茄嘅人,都覺得唔落蕃茄係一個正確決定咁~


~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.8/10
🌌環境:7/10


★Honbo ($98)
第一次去試就叫咗佢哋嘅signature,入面有兩塊2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋蔥同埋秘制嘅sauce。漢堡包烘到輕微脆口,仲保持到乾身,食落好鬆軟,成個包嘅大細我都好滿意,啱啱好係擺到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做兩塊,比起一塊厚身嘅,食入口會更加香脆同有層次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言



★薯條 ($38)
薯條令我勁有驚喜!相比粗身嘅薯條,我一向比較鍾意食幼身薯條,暫時食過最好食嘅係喺La Vache! 但Honbo嘅薯條同佢難分高下!
薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅!而且好神奇嘅係,佢一啲都唔油膩,只有好少嘅油會残存喺手指~
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • Honbo
  • Fries
等級4
101
0
2021-07-10 538 瀏覽
一直聽聞Honbo開咗幾間分店都未有機會試佢哋嘅burger入選全球最佳漢堡個朵咁響就試吓佢咩料先嚟到灣仔店 店舖比想像中細四人枱都得3-4張2人枱就迫住係張大長枱食環境比較迫夾但裝修幾靚幾特別Double Cheese Burger漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂Beef Patty唔算好厚 煎到微焦用多種牛肉打成 牛肉味好濃 咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!Double Cheese加Double Patty雙重享受食得好開心自家製麵包都算軟熟唔會太乾爭爭仲有生菜同蕃茄食到尾段有啲膩嘅感覺 雖然價錢偏貴 不過呢個漢堡係有啲料到🥰Cheese Fries晚餐呢度係冇Combo所有野都要散叫 包括啲Sides講返個薯條幼薯條上面淋上芝士醬好難難食嘅組合 正常發揮Buffalo Wings個buffalo wings又幾有驚喜炸咗嘅雞翼再用自家製醬汁調味甜甜酸酸帶微辣雞翼外皮香脆肉嘅部分唔會炸到好乾 幾惹味終於嚟到一試Honbo 符合預期雖然價錢偏貴 但性價比幾高啲Sides就可試不可試如果想去食嘅話建議去其他兩間分店會冇咁迫
更多
一直聽聞Honbo
開咗幾間分店都未有機會試
佢哋嘅burger入選全球最佳漢堡
個朵咁響就試吓佢咩料先


嚟到灣仔店 店舖比想像中細
四人枱都得3-4張
2人枱就迫住係張大長枱食
環境比較迫夾但裝修幾靚幾特別


Double  Cheese  Burger
$158
22 瀏覽
0 讚好
0 留言



Double Cheese Burger


漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂

Beef Patty唔算好厚 煎到微焦
用多種牛肉打成 牛肉味好濃
咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾
夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!

Double Cheese加Double Patty
雙重享受食得好開心

自家製麵包都算軟熟唔會太乾爭爭
仲有生菜同蕃茄
食到尾段有啲膩嘅感覺

雖然價錢偏貴 不過呢個漢堡係有啲料到🥰



Cheese  Fries
$58
12 瀏覽
0 讚好
0 留言



Cheese Fries

晚餐呢度係冇Combo
所有野都要散叫 包括啲Sides
講返個薯條
幼薯條上面淋上芝士醬
好難難食嘅組合 正常發揮



Buffalo Wings

個buffalo wings又幾有驚喜
炸咗嘅雞翼再用自家製醬汁調味
甜甜酸酸帶微辣
雞翼外皮香脆
肉嘅部分唔會炸到好乾 幾惹味


終於嚟到一試Honbo 符合預期

雖然價錢偏貴 但性價比幾高
啲Sides就可試不可試

如果想去食嘅話建議去其他兩間分店會冇咁迫
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
Double  Cheese  Burger
$ 158
Cheese  Fries
$ 58
等級4
109
0
Burger迷必試!香港唯一一間入圍「全球最佳漢堡2020」名單嘅Burger店😍Honbo嘅burger包體幾好食,整體唔算好大個,價錢偏貴少少。我覺得想豐富啲一定要嗌double,得一塊漢堡食完唔夠滿足。t︿t 薯條就勁香口,好有薯味,唔理熱氣喇👅因為無得堂食,但又想即刻食,所以外賣完就去隔離個公園仔開餐。飲住啤酒,都幾舒服嫁~ 不過我食嘅時候係早幾個月喇,而家熱到咁梗係室內食啦!🙈大家都要注意保暖呀!Honbo地址: 灣仔日街日新樓G/F
更多
13 瀏覽
0 讚好
0 留言


Burger迷必試!香港唯一一間入圍「全球最佳漢堡2020」名單嘅Burger店😍Honbo嘅burger包體幾好食,整體唔算好大個,價錢偏貴少少。我覺得想豐富啲一定要嗌double,得一塊漢堡食完唔夠滿足。t︿t 薯條就勁香口,好有薯味,唔理熱氣喇👅

因為無得堂食,但又想即刻食,所以外賣完就去隔離個公園仔開餐。飲住啤酒,都幾舒服嫁~ 不過我食嘅時候係早幾個月喇,而家熱到咁梗係室內食啦!🙈大家都要注意保暖呀!

Honbo
地址: 灣仔日街日新樓G/F
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
43
0
2021-07-05 278 瀏覽
聽聞呢間係Bloomberg 2020全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店😯又favourite左好耐最近終於都試左✨ 最吸引係佢有得比你揀最多4層2安士牛肉漢堡 岩哂meat lovers們👌🏻✾ Honbo 1.5🍔入面有2層2安士牛肉 肉汁勁豐富 牛味濃郁 加埋double cheese🧀 酸瓜 洋蔥同埋佢既house sauce真係好正👍🏻但個人覺得個麵包皮小嚡 如果造滑身啲就完美😆✾ Sweet Potato Fries🍠最近好鍾意食蕃薯條♡ 而佢既蕃薯條都無令我失望 外脆內軟 仲要勁厚身 食落每啖都好似食緊原條蕃薯所以都幾飽🤣✾ Apple Pie Iced Tea🍹呢個配搭都幾清新 但都幾重肉桂味 鍾意肉桂既朋友會好鍾意飲
更多
聽聞呢間係Bloomberg 2020全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店😯又favourite左好耐最近終於都試左✨ 最吸引係佢有得比你揀最多4層2安士牛肉漢堡 岩哂meat lovers們👌🏻

✾ Honbo 1.5🍔
入面有2層2安士牛肉 肉汁勁豐富 牛味濃郁 加埋double cheese🧀 酸瓜 洋蔥同埋佢既house sauce真係好正👍🏻但個人覺得個麵包皮小嚡 如果造滑身啲就完美😆

✾ Sweet Potato Fries🍠
最近好鍾意食蕃薯條♡ 而佢既蕃薯條都無令我失望 外脆內軟 仲要勁厚身 食落每啖都好似食緊原條蕃薯所以都幾飽🤣

✾ Apple Pie Iced Tea🍹
呢個配搭都幾清新 但都幾重肉桂味 鍾意肉桂既朋友會好鍾意飲
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食