2020-11-03 7450 瀏覽
早排知道原來香港有間上榜全球最佳漢堡2020既香港代表,講到咁威當然要試試啦,今晚放工就約埋朋友一齊去 跟住Google map 行左一陣都搵唔到日街,原來要行上長樓梯上面就係,間舖真係幾hidden,不過上到去發現個vibe幾好幾chill ;間舖最易認,典型藍白色希臘風,再混合左美式漢堡店既風格,非常ig-able同朋友硏究左一陣,要左兩個漢堡: 差唔多枱枱都會點既The Gold Standard加Grilled Chicken Burger,一牛一雞;再加沙律同蕃薯條同埋兩杯ginger lemonadeThe Gold Standard ($164) 有兩重4安士牛肉、兩重芝士、兩重煙肉等,咩都double份量,裡面既料夾層多到漏,絕對對得住價錢,兩個女仔share都綽綽有餘;塊厚牛唔會熟到全熟,大概7成左右,牛肉鮮嫩並完全鎖住肉汁,肉汁一路食一路滴,而麵包香軟鬆化唔乾身,仲重牛奶味,非常出色!Grilled Chicken Burger ($98) 採用有機雞扒,肉質同樣鮮嫩仲燒到脆脆地,配上爽脆既生菜同自家製既照燒汁,味道更甜更juicy,比起牛堡冇咁膩必點既絕對係gin

必點既絕對係ginger lemonade($38) 我同朋友都一人一杯,味道酸酸甜甜同油膩重口漢堡一齊係絕配,仲飲得出淡淡薑味同清新既檸檬味,酸爽清甜,絕對推薦!
ginger lemonade
朋友係蕃薯控,所以我地叫左一份sweet potato fries,估唔到除左漢堡,小食一樣有水準,呢度既蕃薯條係我食過最好味既,厚切得黎蕃薯味夠重,咬落去脆口但油炸感唔會太出,外脆內綿,必點!
sweet potato fries
2020-10-28
ginger lemonade
sweet potato fries
日街嘅餐廳多咗種異國風情真係好適合同朋友放咗工過嚟chill 下.《HONBO》招牌漢堡有雙層2oz牛肉亦有齊芝士洋蔥等等配料Honbo有分幾個version: 1.0/1.5/2.0小編之前都介紹過2.0今次試下就叫咗最Basic嘅主要分別就係肉嘅份量少d 無咁heavy2.0 就有四塊咁多 如果肚餓就岩哂.《DOUBLE CHEESE BURGER》怕膩嘅朋友建議可以食Double Cheese Burger因為多咗層生菜 食落清新啲加埋雙層4oz 牛肉同cheese 🤤唔好睇佢一個好似細細個咁其實好足料.《SWEET POTATO FRIES》小編鍾意食呢個炸番薯條🍠每一粒都肥嘟嘟 夠晒滿足面層炸粉仲要係好薄嘅食埋食埋都好夠飽.《CHEESE FRIES》幼身薯條再加上面一大層芝士淨係睇個賣相都好吸引呀🧀芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果份量又夠適合配每一條薯條🍟.《GINGER LIME LEMONADE》食burger點少得杯嘢飲呀想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!有少少薑味同青檸飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流.《APPLE PIE ICED TEA》鍾意飲甜野嘅朋友

日街嘅餐廳多咗種異國風情

芝士仲要係熱辣辣兼溶溶地 有拉絲嘅效果
份量又夠適合配每一條薯條🍟
《GINGER LIME LEMONADE》
食burger點少得杯嘢飲呀
想冇咁膩記得要揀呢杯LEMONADE!
有少少薑味同青檸
飲落酸酸地 配薯條同漢堡包一流

《APPLE PIE ICED TEA》
鍾意飲甜野嘅朋友一定要試呢杯Apple Pie
因為真係有好濃嘅蘋果批味
就好似食緊甜品咁樣 味道好特別
2020-10-21 1653 瀏覽
係灣仔呢個小社區,新舊樓房交替、各有特色,平時可能你會去會展睇show、修頓踢波,😜今次從皇后大道東再走上一點,來到靜中帶旺的日月星街發掘一下美食~今次揀咗呢跟漢堡嚟食~ 有咩特別?其實覺得佢個名都幾型、就係叫✨Honbo!開明宗義話俾你聽就係賣漢堡~Honbo仲有樣野勁!🎉係Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店!打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~我同朋友都無牛不歡既~ 聽講呢度漢堡扒特別混合多種牛肉部位製成,如本地牛腩及美國牛肩,肉味濃郁🤤 咁我地當然要試試招牌菜!🐮Honbo 1.5🍔(3 x 2oz beef patty, double cheese, pickles,onion,house sauce)呢款招牌漢堡,每塊2oz漢堡扒較薄的,食落層次分明,但依然鮮嫩多汁,配合double cheese, 自家製鬆軟麵包同醬汁,啖啖惹味!🐮The gold standard🍔(Double 4oz beef patty,double cheese、bacon、lettuce、pickle、onion、house souse)相對於”Hon

打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~

我同朋友都無牛不歡既~

🐮Honbo 1.5🍔
啖啖惹味!
Honbo    1.5

🐮The gold standard🍔
相對於”Honbo系列”,呢款用了2塊較厚身的4oz漢堡扒,還加入惹味的煙肉,微微炭燒氣味,香脆Juicy口感double up! 醬汁酸瓜等配料同Honbo一樣,
再加入新鮮生菜,整體更加豐富。
The  golden  standard

Side dish方面我地本身想揀芝士薯條同蕃薯條,不過驚太漏就改咗要酸瓜~

Cheese fries🍟
香脆惹味,芝士醬幾香濃,熱辣辣就最正!

Pickles🥒
改咗叫酸瓜都係個明智選擇,漢堡加薯條真係比較漏,食返幾片減退油膩感、又即時開胃晒!

Apple pie ice tea🍎
我地order咗一人一杯,蘋果加上淡淡玉桂味,唔太甜又解渴!
Apple  pie  ice  tea

店舖內的🕺💃霓虹燈及裝潢都好chill, 充滿外國風格,藍白色的外牆也讓人印象深刻!
2020-10-11
Honbo    1.5
The  golden  standard
Apple  pie  ice  tea
2020-10-11 2198 瀏覽
在香港要吃到Burger 🍔不難,但要吃到美味的Burger 🍔則要花些時間和心思找尋☺️。在金鐘地鐵站🚉F 出口附近有很多有特色的餐廳,而這家入選「全球最佳漢堡2020」則坐立於此。全店以Burger 為主,大部分是牛肉🐮,另有一款雞肉和素食burger。•1️⃣ Honbo 2.0 $160兩塊4安士的漢堡牛肉夾著3層芝士🧀、洋蔥🧅,配上特製醬汁,一咬下去非常Juicy 😍,肉質香軟。是一個令人非常滿足、又邪惡😈的Cheese burger。不過$160一個burger 真的有點貴🤑。•2️⃣ Grilled Chicken 🐔 Burger $98這個Burger 很簡單,就是雞扒配生菜🥬、蜜糖芥末醬,但味道卻絕不簡單🤩。雞扒嫩滑美味,薄薄的雞皮奇脆無比😋,配上燒汁,令雞扒更美味。•3️⃣ cheese 🧀 fries 🍟 $58-薯條是幼薯條🍟,配上芝士醬,非常cheesy 🤤。而且芝士醬很多,吃到最後也會吃到芝士醬👍🏻。-4️⃣ Coleslaw $32-吃完一個burger 會很膩,最適合吃這個沙律🥗解膩☺️。椰菜爽脆清新👍🏻,不錯。•飯後在附近走走,發現有很多有特色的餐廳😃,發現新大陸似的。

1️⃣ Honbo 2.0 $160

3️⃣ cheese 🧀 fries 🍟 $58
4️⃣ Coleslaw $32

飯後在附近走走,發現有很多有特色的餐廳😃,發現新大陸似的。
  • Honbo 2.0
  • Cheese  fries
  • Grilled Chicken Burger
2020-09-27 2699 瀏覽
係灣仔返工咁耐,都未去過日月星街一帶,今晚去Honbo食漢堡,沿途仲以為自己入左結界,瞬間轉移左去原宿,原來呢度咁鬼型,認真大鄉里出城。🍴The Gold Standard HK$164呢度d漢堡無乜花巧野,只賣最基本嘅美式漢堡,麵包、漢堡扒、配料、醬汁等都係獨家調製,唔係行貨。麵包鬆軟唔乾身,漢堡扒用上牛肩、牛腩等唔同部位製成,口感富有層次,而且專揀老牛,貪佢肉味更濃,我呢款漢堡扒係4安士,比2安士更厚,自然更多肉汁,一路食一路滴,煙肉都炸得香脆,不過漢堡扒實在太出色,煙肉無奈變嘍囉。🍴Grilled Chicken Burger HK$98有機雞扒非常嫩滑多汁,表面仲燒到脆脆地,秘製照燒汁加上蛋黃醬亦都好夾,估唔到連雞堡都係咁出色。🍴Fries HK$28香脆乾身,第一次食薯條點是拉差,好過癮,可惜唔係好多地方有,出街要袋定支旁身先得。🍴Buffalo Chicken Wings HK$68諗住食炸雞翼但賣晒,店員話可以試下水牛城雞翼。雞翼香脆惹味,但我覺得唔夠辣。🍴Mike’s Lemonade HK$38、Apple Pie Iced Tea HK$38Lemonade酸爽清新

🍴The Gold Standard HK$164

🍴Grilled Chicken Burger HK$98
🍴Fries HK$28

🍴Buffalo Chicken Wings HK$68

Lemonade酸爽清新,解膩一流,Apple Pie Iced Tea直情係飲得嘅蘋果批,好濃郁。

📍Honbo
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
6天前 0 瀏覽
今日嚟到評價一直都好高嘅burger 店HONBO試一試佢哋嘅burger。好好彩,星期六都只係等咗大概5分鐘就有位仲係坐緊窗邊位置唔使咁侷促,餐廳衛生都好好,設計都好舒服。枱上面已經放好咗茄汁黃芥辣同是拉差,同另外兩支辣椒醬。我叫咗個Cheese Burger配薯條,朋友叫咗一個Impossible burger。個burger嘅麵包係幾好食,牛肉唔會話太乾,可惜亦都唔夠香,生菜方面亦非常新鮮。至於Impossibleburger個「肉」調味好香,比較之下好似仲好食過個 cheese Burger。 薯條係幼薯條,唔係話好多薯味,都ok 。整體味道係OK,但冇咩特別驚喜,份量亦都比較細,所以性價比並非很高

2021-02-20 0 瀏覽
今日要去灣仔整啲嘢,於是就喺附近搵嘢食,見到OpenRice 幾多人食呢一間,於是就去試吓,去到都幾熱鬧要等一陣先可以入去,間野麻雀雖小五藏俱全。由於自己一個,就叫咗個cheese burger set, 加個chilli fries同 cream soda。個包煙韌軟熟,而塊漢堡牛扒有,好多肉汁又有口感,再配合埋塊芝士,整體味道中上,好過大部份漢堡店!❤️而Chili fries 略鹹,但炸得很脆口。而肉醬汁配合芝士,豐富左薯條嘅味道同口感,不錯👍🏻不過人哋話出名嘅係番薯條,去到想叫但賣晒,下次要早啲再去試!😋
Cheese  burger
2021-02-19
Cheese  burger
  • Cheese  Burger
香港唯一一間入榜2020全球最佳漢堡包店 終於同 朋友黎一試啦😍環境好靚 好中意個vibe🤞🏻我本身唔係burger lover/pro 食過burger joys, burger circus 其實度度既burger對我黎講都差唔多咁好食🤣(唔計大型連鎖/劣食快餐店🤭)但呢間既定價真係最進取👀💸🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178 呢個價錢真係....😱兩塊4oz beef patty😳勁厚😂我想一啖食晒所有野最後跌晒出黎🤯 fuudjai 成功啦「呢條女個口好大😂」除左cheese🧀仲有bacon🥓同生菜🥬 bacon出色 脆口又唔會太油 而且唔會過鹹😋但太大份 食得好論盡🥺而且太多汁 底層既包係濕晒淋晒完全拎唔起個包😵🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98呢個性價比就高番dd~🤩我更中意呢個🙈食得舒服同更食得到beef party既味道~ 有兩塊2oz beef patty🤤好juicy而且重牛味 house sauce好正~出面食唔到既味☺️包體鬆軟 外微脆 淡淡牛油味😋(我中意burger joys個包個d🤣🙈)🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40 基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁

Golden  standard

🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178

🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98

🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40
基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁 唔會好脆 同食焗蕃薯一樣🤣我會更prefer 正常幼身又香脆既fries🙈

🥤𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞 🍋 $10
好酸! 但我中意😍而且有陣陣薑味🤤一定岩我口味 而且值得讚既佢係冇冰 唔會沖淡杯野😙
Golden  standard
  • Golden  Standard
2021-02-03 183 瀏覽
由佢開店就想食嘅burger店🤣,到佢地而家有3間分店先去試!但幾間分店入面,我都係鍾情主店日街依間,無論裝修或feel都係最吸引最chill.星期六去,佢地開12點,就12點去到,點知已經有幾枱客🤨好彩都重有位,但去到12:30就開始排隊啦!我地兩條友order咗兩款👇🏻Honbo (HK$98) 🍔有2塊2oz牛肉加cheese,酸瓜洋蔥,材料唔算多,但一食落口就feel到勁juicy🤤好正,好有牛味,招牌burger果然係出色d!Cheese Burger (HK$98)同上面款burger一樣,有2塊2oz牛肉加cheese、酸瓜、洋蔥,多咗生菜,但唔知點解依款嘅芝士係唔會溶哂既,同埋加咗生菜,令到牛味冇咁濃,亦冇Honbo咁juciy😩係有少少失望,不過其實都好食既!Fries 🍟 (HK$38)係普通幼薯條,冇咩特別,唔係特別出色!Mike’s Lemonade (HK$38)味道偏甜,酸味夠,🤔還可以!

Cheese  Burger

Mike’s  Lemonade
Honbo
之前一路見到好多人黎honbo打卡~平日路過見到太多人都會放棄🥸今次就的起心肝一開門就入去🤣超誇張 開門6分鐘就滿座了😱😱😱坐低幾分鐘 啱啱收到餐牌店員就問我落得order未🤷🏻‍♀️我話等一陣 我等一等朋友 5分鐘左右就會到 佢話ok~之後佢問完2分鐘左右 貌似係老闆嘅男士又再問 落得order未~我就話朋友已經行緊樓梯上黎佢就話再唔落order就要我出番去☹️多人等嘅話我係明白嘅 但當時店內仲有位🤦🏼‍♀️外面亦無人等堂食.. 都唔緊要啦....朋友一上黎就即刻落左order~到我地落好order 佢出餐嘅次序就係無次序🤯一開始趕成咁 我以為佢會好快有野食黎結果一等就等左9個字有多 遲過我地黎嘅人已經有得食 外賣又係咁出🤦🏼‍♀️都都都唔緊要啦...黎到已經極速開始食🤷🏻‍♀️食左半個包 我放低左飲啖野 個店員就黎問我 食完未😟我仲有成半個包半兜蕃薯條到底係點解會覺得我食完呢🤓🤓🤓🤓我仲要一餐入面經歷左兩次 未食完就想收🤓老實講個burger的而且確係唔差~但呢種無限趕頭趕命嘅服務 扣曬分 真係無下次🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
之前一路見到好多人黎honbo打卡~
平日路過見到太多人都會放棄🥸
今次就的起心肝一開門就入去🤣
超誇張 開門6分鐘就滿座了😱😱😱
我話等一陣 我等一等朋友 5分鐘左右就會到
佢話ok~

之後佢問完2分鐘左右 貌似係老闆嘅男士
又再問 落得order未~
我就話朋友已經行緊樓梯上黎
佢就話再唔落order就要我出番去☹️
多人等嘅話我係明白嘅 但當時店內仲有位🤦🏼‍♀️
外面亦無人等堂食..
都唔緊要啦....
朋友一上黎就即刻落左order~

到我地落好order 佢出餐嘅次序就係無次序🤯
一開始趕成咁 我以為佢會好快有野食黎

都都都唔緊要啦...
黎到已經極速開始食🤷🏻‍♀️
食左半個包 我放低左飲啖野
個店員就黎問我 食完未😟
我仲有成半個包半兜蕃薯條
到底係點解會覺得我食完呢🤓🤓🤓🤓
我仲要一餐入面經歷左兩次 未食完就想收🤓

老實講
個burger的而且確係唔差~
但呢種無限趕頭趕命嘅服務
扣曬分 真係無下次🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
2021-01-29 67 瀏覽
今日小編黎到呢間位於灣仔既藍白門面burger店🍔 雖然鋪頭好細間 但門口俾大家打卡一流💕 店內裝修擺設都十分復古 有霓虹燈牌😍 仲有自家出既紀念品俾大家購買添😙食物方面 今次叫左兩個burger set🍴每個set會跟飲品同sides🥤 首先就係佢地最signature 既Honbo🍔 呢個包整體口感豐富 有兩塊2oz既牛肉 配埋佢地既house sauce 麵包亦好香口有牛油味🧈 但牛肉既味道唔太出🙁 若果想更有牛味可叫佢地既honbo 1.5或2.0 會有更多牛肉架~ 另外叫左chicken burger🍔 呢個反而有驚喜😱 雞扒非常大塊!亦做到非常juicy🤩 同價錢黎講覺得呢款更值得試!Sides方面揀左薯條同蕃薯條🍠 薯條調味適中 每條都有蘸到鹽🤪 蕃薯條非常得意 每條都係粗切 所以口感好滿足 加上甜甜地唔會漏😛飲品方面就比較一般🥺 跟餐配green lemon tea 同ginger lemonade各加左$10 green lemon tea比較酸 絕對唔係大家想像中既檸檬茶味 而個味道反而似lemonade🤨 ginger lemonade較酸 薑味較淡唔出😩 所以建

飲品方面就比較一般🥺 跟餐配green lemon tea 同ginger lemonade各加左$10 green lemon tea比較酸 絕對唔係大家想像中既檸檬茶味 而個味道反而似lemonade🤨 ginger lemonade較酸 薑味較淡唔出😩 所以建議大家都係跟返汽水 仲唔洗另外加錢😂

🌟 Honbo Lunch Set ($138)
🌟 Chicken Burger Lunch Set ($138)
🌟 Fries / Sweet Potato Fries (跟餐)
🌟 Green Lemon Tea (+$10)
🌟 Ginger Lemonade (+$10)
另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-01-28 71 瀏覽
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼麵包香口內裡軟熟,牛肉juicy,肉質唔硬,芝士薯條啲芝士好正,記得襯熱食,即叫即整,所以製作食物時間可能比較長抵食:👧🏼👧🏼👧🏼價錢比較貴,但食物高質值得食打卡:👧🏼👧🏼👧🏼餐廳門口位幾靚,店內就主要影下食物地點:👧🏼地方有D難搵,隱蔽,店舖比較細間
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯
味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
抵食:👧🏼👧🏼👧🏼
價錢比較貴,但食物高質值得食
打卡:👧🏼👧🏼👧🏼
餐廳門口位幾靚,店內就主要影下食物
地點:👧🏼
地方有D難搵,隱蔽,店舖比較細間
2021-01-25 77 瀏覽
本身見佢攞獎,又見之前報章話佢好食過FiveGuys,都抱有一定程度寄望。叫左個Honbo meal set, 一食之下,覺得牛肉正常,未有報導咁寫係屬於扒房級跟餐要sweet potato fries, 係香口既Set+$10轉Ginger lemonade, 咪就係糖漿law..feel唔到誠意最令人失望....係service...一個係失魂waitress, 問佢食物野答唔到又入錯單,另一個waitress就趕客,唔friendly眼見有一對夫婦拎coupon問用唔用到,個唔friendly既waitress劈頭就問對夫婦coupon有無過期,用唔用到ga⋯完全感受唔到hospitality就硬收加一不如去番好少少既快餐店好過,總之無下次,極不唔推薦!
跟餐要sweet potato fries, 係香口既
完全感受唔到hospitality就硬收加一
不如去番好少少既快餐店好過,總之無下次,極不唔推薦!
2021-01-22
2021-01-23 77 瀏覽
-{食過最好食嘅漢堡🍔}想試依間漢堡好耐😚又係同 @joys.fooddiary揾食喇😍😎聽過好多好評 終於有機會試啦🥰🤤Honbo🤤 ($98)Classic honbo有4oz牛 勁juicy😍少少焦香味d牛仲要冇overcook到🥰 酸青瓜酸嘅程度好夾!!秘製醬汁食落好香🥺食落好乾淨唔癡手添!絕對推介吖🥳👖褲評: 9.5/10🤤The gold standard🤤 ($178)成個包勁大個😂好足料 係8oz嘅牛😍手打牛勁juicy 滴曬汁咁款 另外仲有煙肉 調味啱啱好 唔會好鹹~個包係但食落好呢hea d料係咁跌👖褲評: 9/10🤤sweet potato fries🤤 (+$40)佢依個係炸番薯多過係蕃薯條👀完全係蕃薯樣 冇條狀 食落冇乜特別👖褲評: 7/10🤤Ginger Lime Lemonade🤤(+$10)用個jar飲好有特色!但飲落ginger味唔太出 lime味好重 愈飲愈酸😂👖褲評: 5/10個burger係我食過最好食嘅!但收倒張單真係無言了。。。加埋10% service charge 喊出黎😂食返正常honbo喇👀性價比: 6.8/10服
{食過最好食嘅漢堡🍔}

🤤Honbo🤤 ($98)

👖褲評: 9.5/10

🤤The gold standard🤤 ($178)

👖褲評: 9/10

🤤sweet potato fries🤤 (+$40)

👖褲評: 7/10

🤤Ginger Lime Lemonade🤤(+$10)

👖褲評: 5/10

地址:
中環康樂廣場1號怡和大廈B1樓1號舖BaseHall
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓303號舖
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖

#fuudjai #fuudjai灣仔 #fuudjai小食 #fuudjai漢堡 #fuudjai荃灣 #fuudjai中環
The  golden  Standard
The  golden  Standard
  • The Gold Standard
2021-01-09 150 瀏覽
我地來到點蟹肉漢堡冇,雞肉漢堡亦冇,coleslaw 沙律都冇。好啦,咁食兩個牛肉漢堡,其中一個凍既,薯條凍既,點左背lemonade冇氣,差到極,曬左300幾蚊。Don’t waste your money on this over priced average burger. Many items on menu unavailable, soft shell crab burger, scallop burger, even chicken burger and coleslaw salad were not available. The cheese burger we got was cold, chips was cold, lemonade was flat and we wasted over 300hkd... You better off pay 50 for McDonalds and skip this one...
外賣自取