Green Orange

2018-08-19 73 瀏覽
朋友剛拿下新工,因此朋友想吃個較好的晚餐來慶祝,剛好朋友是食肉獸,所以就來這店再戰~餐前包自然是騰騰又鬆軟~可按口味加橄欖油或黑醋。趁主菜未到填一下肚剛剛好。叫了碗海鮮濃湯$98,一碗裡頭的料超足,又青口又帶子什麼,味覺超香濃,鮮味足且海鮮都吃得很鮮~燒帶子柚子沙律$118帶子挺大,燒得很香口,鮮甜也保有水分。柚子也很足水,酸甜開胃,碗上新沙律菜,又健康又好味~適合怕胖的女生吃。燒西班牙黑毛豬$228黑毛豬的肉質超鮮嫩細緻,很香口且肉汁多。醬汁惹味,但不沾也很好吃。薯仔也燒得很爽不會很粉,沾汁好吃。黑松露麵包蟹意大利飯$178鮮味十足又香滑的意大利飯~因加了蟹肉所以鮮味夠。黑松露可自己勺來吃,黑松露味重但中和了飯原來的海鮮香味變令味道變得很有層次感。很配~核桃蛋糕$58很香濃的核桃味,果仁味很甘香獨特,餅底也很脆。又不會太甜,個人挺喜歡❤️

燒帶子柚子沙律$118

燒西班牙黑毛豬$228

黑松露麵包蟹意大利飯$178

核桃蛋糕$58
2018-08-16 128 瀏覽
煙三文魚Caesar salad 🥗 三文魚分量多😊大大碟!so fresh ~~餐包4個都唔同款~好軟熟!😍👏🏻估唔到餐包都咁好味!黑松露雜菌忌廉湯雖然有少少油,不過黑松露味好香!好濃郁😁真材實料呀!!太喜歡黑松露😍所以Order 左黑松露麵包蟹意大利飯!意大利飯加埋蟹膏好creamy!加埋少少truffle真係好香👍🏼不過如果分量多返少少就好啦😁美國安格斯西冷扒!好厚好大塊呀😱賣相好靚👍🏼叫medium岩岩好!唔會太過硬/血淋淋,肉質軟嫩!so juicy !

煙三文魚Caesar salad 🥗
三文魚分量多😊大大碟!so fresh ~~

餐包4個都唔同款~好軟熟!😍👏🏻估唔到餐包都咁好味!

黑松露雜菌忌廉湯
雖然有少少油,不過黑松露味好香!好濃郁😁真材實料呀!!

美國安格斯西冷扒!好厚好大塊呀😱
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
  • 餐包
2018-08-14 89 瀏覽
八月八日 晚上和朋友來到上環的Green Orange店內環境稍暗,配以燭光很有氣氛。店員在我們選餐時,主動推薦前菜,湯品,主菜,飯/意面各一的配搭,就剛好足夠二人份量。我們想了想,決定照店員的推薦選餐。先點了一盤燒帶子柚子沙律。柚子,小番茄,生菜等配合,再配上香口的燒帶子作點綴,令你大開胃口。吃沙律途中來了餐飽,麥香付上橄欖油同黑醋,享受兩種不同的風味。餐飽後是海鮮濃湯。一上桌就聞到濃郁的鮮味。湯中海鮮豐富,青口,蝦,蟹肉碎,帶子等等份量十足。主菜是燒西班牙黑毛豬,整晚最期待的就是它。表面是滿滿的香草,外脆內軟的肉質,肉汁多而不油膩,爽口美味。飯是面包蟹焗意大利飯,一整個蟹蓋的焗意大利飯,飯內充滿蟹糕蟹肉,香氣十足。而配上黑松露汁,黑松露香和蟹的鮮味相互配合升華,令人食指大動。最後要讚一下店員,非常細心,在剛好的時機上菜和更換餐具,服務很好。
八月八日 晚上和朋友來到上環的Green Orange
店內環境稍暗,配以燭光很有氣氛。

我們想了想,決定照店員的推薦選餐。

2018-08-13 100 瀏覽
放工後相約同事一行三人到上環呢間餐廳食飯!雖然上環係有少少遠,但呢間餐廳勝在好近地鐵站,好易搵!餐廳喺二樓,鋪頭細細,但裝修都幾有格調同情調,好適合三五知己食飯聚下傾下計㗎!坐低之後就開始點菜啦!首先送上嘅係小餐包,每一個都不同味道,外表睇落似硬硬的,但原來非常鬆軟,沾上黑醋很不錯喔!連小餐包都認真看待㗎!👍🏻👍🏻我哋點咗個沙律,呢個係燒帶子柚子沙律,帶子都大粒新鮮嘅,煎過所以好香!而我最喜歡嘅係啲柚子,柚子唔酸仲幾甜添,配上沙律菜同蕃茄,真係好fresh呀!而且仲非常健康,食完好開胃呀!讚呀!👍🏻👍🏻😋😋然後係忌廉白酒煮青口,青口好新鮮呀!個忌廉汁好creamy,如果可配埋麵包真係無得頂!😀到意粉我哋點了腐乳忌廉汁羊肉扁意大利麵,從前覺得腐乳同西餐難一點址上關係,但呢個意粉讓我想法改變了!腐乳同忌廉好夾,個汁好特別,仲食到獨特的腐乳味,而羊肉好軟,好味!😃最後仲有個香煎鵝肝伴黑松露雜菌意大利飯,呢個鵝肝不得了,煎得好香,入口即溶,非常嫩滑呀!😋意大利飯煮得剛剛好,忌廉汁包住每一粒意大利飯,有啲雜菌可中和一下無咁漏!呢餐食得好開心,有美食又可同朋友輕鬆聚下傾下計,很不錯!😊

坐低之後就開始點菜啦!

呢餐食得好開心,有美食又可同朋友輕鬆聚下傾下計,很不錯!😊
2018-08-09 126 瀏覽
今日去左上環食西餐,叫Green orange,裝修幾靚,我地坐窗邊,望住風景食。先睇餐牌,食物都唔少,價錢偏中位價,有飯有意粉有扒,賣相幾靚。前菜忌廉白酒煮青口,青口恰到好處,唔會太韌,入口有濃濃嘅忌廉味,口感豐富。餐包有三種口味,幾特別。另外有燒帶子柚子沙律,一上菜已經比佢嘅賣相吸引左! 顏色鮮豔,酸酸地,帶子又鮮味,感覺好醒神!主菜黎啦!叫左個香煎鵝肝黑松露意大利飯,切開好似小甜品,小巧精緻,一啖一啖,口感豐富,鵝肝香味刺激味蕾。最後叫左個靚靚甜品,朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕,上面有士多啤梨做點綴,色彩繽紛,又飽又開心。成間餐廳氛圍幾好,坐得舒服,好好feel,食物水準唔錯,性價比高。

顏色鮮豔,酸酸地,帶子又鮮味,感覺好醒神!

2018-08-05 117 瀏覽
日間嘅上環係人來人往嘅商業區,來到晚上,就回歸清閒寧靜,黎到呢間熟悉的西餐廳,享受放慢嘅時間。點餐完成,送上熱辣辣餐前餐飽,味道有3款,叔最喜歡嘅,就係呢度嘅百里香香草包,仲有軟軟微脆嘅黑芝麻飽。先黎一個清新嘅煎帶子西柚沙津,西柚冰冰涼涼,無筋,煎帶子鮮甜,配香草醋沙津汁食完完全消除日間積聚嘅暑氣。今次試下非常獨特嘅烤羊肉串配腐乳忌廉汁意粉,本擔心腐乳整意粉會好怪,但味道完全有驚喜,腐乳加入忌廉變成濃濃香香,同烤羊肉絕對合拍,羊肉嫩滑,醃得好香。主菜叫左一個烤安格斯西冷,好大塊,五成熟剛剛好,粉紅色嘅內心非常吸引,肉質纖維分明,口感嫩滑,牛味香濃,非常優質,配上烤薯仔同雜菜,叔吃飽了。餐後來一杯即磨咖啡,叔對咖啡研究不深,但味道香香醇醇,夠叔回味一整晚,一天辛勞都得以慰藉。

• 燒帶子柚子沙律
  • 餐包
  • 烤美國安格斯西冷扒
  • Coffee
2018-08-04 124 瀏覽
Happy Friday 約左好耐無見既朋友食飯,為左就佢放工晏,所以我揀左上環食飯。一上Openrice search就見到Green Orange, 個名幾得意,咪打去bk位羅,點知個地點咁易搵,地鐵站一出就係啦!方便到極。😆 上到去環境幾舒服,好適合三五知己傾下計,食下野。食物方面,就一定係揀推介,有特色家啦!最後我地揀左香煎鵝肝燴梨,鵝肝煎得好香,梨亦都意外地甜,勁唔想同朋友share, 想一個人食哂,哈哈!黑松露麵包蟹意大利飯真係用麵包蟹🦀裝住個飯家😱黑松露味道好香,仲要每一啖都食到蟹肉架!!燒帶子柚子沙律原本見到柚子紅卜卜以為係酸嘅,點知比想像中甜幾倍!!慕絲烤大虎蝦啲虎蝦大隻到一上菜我地都嘩一聲!要分幾啖先食得哂,加上少少咸嘅慕絲,令入口感覺更順滑。一餐完滿既晚餐,就一定唔少得甜品啦!😋🍧🍮 本來諗住去附近甜品店食。最後待應推介我地試下佢地既椰子雪葩,同是日甜品-合桃批,真係再有驚喜🤩,椰子雪葩好滑好creamy,合桃批亦都好香甜!!最值得要讚既係待應真係好細心,我地個杯無水,或者食完食物。會幫我地加水,收碟,唔使我地叫先做👍👍。呢餐朋友同我都好滿意,會再encore

上到去環境幾舒服,好適合三五知己傾下計,食下野。

食物方面,就一定係揀推介,有特色家啦!
最後我地揀左香煎鵝肝燴梨,
鵝肝煎得好香,梨亦都意外地甜,
勁唔想同
朋友share, 想一個人食哂,哈哈!

黑松露麵包蟹意大利飯
真係用麵包蟹🦀裝住個飯家😱
黑松露味道好香,
仲要每一啖都食到蟹肉架!!

燒帶子柚子沙律
原本見到柚子紅卜卜以為係酸嘅,
點知比想像中甜幾倍!!

慕絲烤大虎蝦
啲虎蝦大隻到一上菜我地都嘩一聲!
要分幾啖先食得哂,
加上少少咸嘅慕絲,令入口感覺更順滑。

呢餐朋友同我都好滿意,會再encore👍😛
2018-08-03 206 瀏覽
上環有一間餐廳吃過一次就令我念念不忘,遇著男友生日,再帶他去一次,順道自己亦去回味一下餐廳位於上環,名字「green orange」。餐廳裝潢高級,員工態度媲美酒店,令人驚嘆。但細看其實食物價錢好親民,而且款式新穎,滿有驚喜。頭盤先來一個燒帶子柚子沙律,份量夠2人分享。沙律加上柚子味道極清新,加上新鮮燒帶子,真的很美味餐湯前先送來一盤餐包,餐包鬆軟,應該是自家製,配上意大利黑醋及柑㰖油,開胃。餐湯為黑松露磨菇湯,未送到面前已經聞到濃濃香氣。每一口都充滿黑松露味,口感濃郁。松露油佈滿整碗湯。正主菜海鮮龍蝦汁意大利飯又另一出色之作,海鮮方面有帶子、青口、北寄貝,有北寄貝真的很特別。而且每粒米都吸收了龍蝦汁的香,很奢侈另一焗豬手都很美味,豬手皮燒得香脆鬆化,但內𥚃保持嫩滑!配上蜜糖芥末醬中和油膩,出色!總括而言,green orange 以合理價錢提供如此高質食物,真心好值得推介

餐廳位於上環,名字「green orange」。
餐廳裝潢高級,員工態度媲美酒店,令人驚嘆。
但細看其實食物價錢好親民,而且款式新穎,滿有驚喜。
頭盤先來一個燒帶子柚子沙律,份量夠2人分享。
燒帶子柚子沙律
沙律加上柚子味道極清新,加上新鮮燒帶子,真的很美味
餐包
餐湯為黑松露磨菇湯,未送到面前已經聞到濃濃香氣。
每一口都充滿黑松露味,口感濃郁。松露油佈滿整碗湯。正
黑松露磨菇湯
而且每粒米都吸收了龍蝦汁的香,很奢侈
海鮮龍蝦汁意大利飯

2018-07-23
餐包
海鮮龍蝦汁意大利飯
  • 黑松露雜菌忌廉湯
  • 龍蝦汁海鮮意大利飯
2018-08-02 103 瀏覽
有朋友認識這間餐廳的老闆 今次我們是包埸以buffet形式搞Christmas party🎉一向甚少吃羊肉的我今次竟然破例吃了三大件 實在好食到呢⋯⋯🤤😋😋😋👍除了本身肉質鮮嫩肉厚 最有驚喜是那個芥末醬汁 真的從來未食過這麼好味的羊本來也不是太吸引到我 朋友吃過之後讚口不絕 還説最緊要點那醬汁 幾經誘惑我終於嘗試了第一件 之後當然是食過翻尋味啦🤣另外還有羅宋湯 南瓜🎃湯 意大利飯和粉 青口 生蠔 大蝦🍤等等咁有水準的餐廳真是難得 極力推介
咁有水準的餐廳真是難得 極力推介
2018-08-02 208 瀏覽
適逢我生日,女友又帶我食好西!今日嚟到既係上環既green orange!環境舒適!高級得嚟唔會令人唔自在好拒謹。晚餐先從沙律開始,我地叫左個燒帶子柚子沙律,沙律菜加入柚子夏天真係好清新!加上燒帶子,外面微焦內嫩,成個配搭好正!再嚟餐湯黑松露磨菇湯,一送到面前已經聞到好香松露香味!將松露攪拌,加上creamy口感,真係飲到唔想停主菜龍蝦汁意大利飯賣相除左得之外,味道都好得!入面海鮮有青口、帶子,仲有罕見北寄貝,全部新鮮彈牙。加上濃到不得了既龍蝦汁,呢道菜我俾10分!仲有一個主菜就係焗豬手,豬手整得好食都唔易。green orange呢個豬手焗得多脆之餘,肉質嫩滑又唔會太咸,比較岩香港人口味
適逢我生日,女友又帶我食好西!

龍蝦汁海鮮意大利飯
2018-07-23
慶祝紀念
生日
龍蝦汁海鮮意大利飯
  • 脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
  • 海鮮龍蝦汁意大利飯
2018-08-01 91 瀏覽
跟朋友在上環剪完頭髮之後就在地鐵站附近找找吃的,無意找到這家就在地鐵站出來不到一分鐘路程的上樓西餐廳。餐廳環境燈光暗暗的,很舒服暖呼呼香噴噴的餐包燒帶子柚子沙律這個沙律是店員推薦的,用牛油煎過的香滑帶子,加上帶一點點酸的柚子,整個就是開胃!!香煎鵝肝伴砵酒燴梨一開始還以為燴梨會是酸的,結果是意外的甜耶!!鵝肝也是煎得很香,真的好吃得太邪惡了!!黑松露麵包蟹意大利飯蟹殼裡都塞了滿滿的飯,加上一絲絲的蟹肉,沾上一點點黑醋,不知不覺就全部吃完了!海鮮慕絲烤醸大虎蝦這個真的沒得輸!虎蝦超大隻的,比手掌還長,啖啖肉的吃下去,就是爽!!椰子雪葩這個真的必點!!很久沒吃過這樣滑的雪葩!我跟朋友都吃到讚口不絕!合桃批這個是今天的special, 菜單上沒有的,合桃味很香很甜,為這一餐劃上了完美的句號!
跟朋友在上環剪完頭髮之後就在地鐵站附近找找吃的,
無意找到這家就在地鐵站出來不到一分鐘路程的上樓西餐廳。

餐廳環境燈光暗暗的,很舒服

暖呼呼香噴噴的餐包

燒帶子柚子沙律
這個沙律是店員推薦的,
用牛油煎過的香滑帶子,
加上帶一點點酸的柚子,
整個就是開胃!!

香煎鵝肝伴砵酒燴梨
一開始還以為燴梨會是酸的,
結果是意外的甜耶!!
鵝肝也是煎得很香,
真的好吃得太邪惡了!!
黑松露麵包蟹意大利飯
蟹殼裡都塞了滿滿的飯,
加上一絲絲的蟹肉,
沾上一點點黑醋,不知不覺就全部吃完了!
海鮮慕絲烤醸大虎蝦
這個真的沒得輸!
虎蝦超大隻的,比手掌還長,
啖啖肉的吃下去,就是爽!!
椰子雪葩
這個真的必點!!很久沒吃過這樣滑的雪葩!
我跟朋友都吃到讚口不絕!
合桃批
這個是今天的special, 菜單上沒有的,
合桃味很香很甜,
為這一餐劃上了完美的句號!
2018-08-01 76 瀏覽
最近同朋友食左間主打fusion 菜的西餐廳,性價比高,忍不住想同大家開心分享下。餐廳燈光略為昏暗,蠻有情調一打開餐牌,已經俾前菜吸引住,即時叫左個燒帶子沙律 & 香煎鵝肝伴砵酒燴梨燒帶子沙律新鮮爽口,帶子煎得好香,滿口牛油香味,酸酸甜甜超級開胃!香煎鵝肝伴砵酒燴梨絕對不可以錯過!!鵝肝挺厚身,味蕾充滿油香和香甜果味!連多士食則沒那麼膩口另外叫左海鮮慕斯烤釀大虎蝦,賣相不錯,虎蝦足足有整隻手掌這麼長!! 肉質緊實又juicy﹐沾上醬汁非常搭配!黑松露麵包蟹意大利飯非常特別,每一啖都係海鮮的甜味,加上黑松露拌飯更加美味,層次感相當豐富終於輪到甜品椰子雪芭!口感幼滑 ,椰味極濃! 今餐真係好豐富,等我下次帶男朋友仔過黎先

香煎鵝肝伴砵酒燴梨絕對不可以錯過!!
鵝肝挺厚身,味蕾充滿油香和香甜果味!連多士食則沒那麼膩口

終於輪到甜品椰子雪芭!口感幼滑 ,椰味極濃!
今餐真係好豐富,等我下次帶男朋友仔過黎先

2018-07-25
2018-07-31 156 瀏覽
We went with a group of 9. I ordered the lobster pasta while another two others at my table ordered the back ribs. One of the ribs came out. 10 minutes later the other plate of ribs came out. By the time my two friends finished (45minutes since we sat down), my lobster and the rest of the table's food came. The wait was understandable as we were a big table, but for the food to come out one at a time was silly. Everyone at the table had to watch the ones that ordered the ribs eat while we were starving. And when we started to eat, they were the ones to watch us. The ribs were hard to get off the bone. The lobster pasta was okay, but the portion was disappointing. 45 minutes of waiting for a handful of pasta.. Overall, would not go back.
2018-07-26
45 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-07-05 274 瀏覽
Happy Friday,今日跟同事去上環開會。同事就介紹我去一間樓上餐廳食飯。 呢間餐廳應該都開左一段時間,唔係新餐廳做白老鼠,一於試下,食完致返回家啦。Lunch 無乜野食,所以超肚餓。一上餐包已忍唔住食晒!好香軟好味!之後就到 salad。帶子好鮮甜,應該係剌身級。又煎得好香口!另外西柚去晒衣,清甜開胃!!!跟住就係蟹肉南瓜湯,蟹肉鮮甜, 南瓜湯打得好滑好 creamy。係近排飲過最好味嘅南瓜湯。因為敏感,近來都好少食牛。但今晚突然好想食,就叫咗件西冷。牛味香濃,夠軟淋!!絕對滿意!!!最後當然要食埋個甜品。Waiter 介紹咗 menu 冇嘅法國檸檬撻。 佢話係法國直送, 就試下啦。酸酸甜甜一 啲都唔漏,個面嘅蛋白烤香咗個面, 口感彈牙有種綿花糖嘅感覺, 非常滿意!今日太肚餓,一個人 KO 晒全部野, 大滿足!!!

Lunch 無乜野食,所以超肚餓。

因為敏感,近來都好少食牛。但今晚突然好想食,就叫咗件西冷。
牛味香濃,夠軟淋!!絕對滿意!!!

最後當然要食埋個甜品Waiter 介紹咗 menu 冇嘅法國檸檬撻。 佢話係法國直送, 就試下啦。酸酸甜甜一 啲都唔漏,個面嘅蛋白烤香咗個面, 口感彈牙有種綿花糖嘅感覺, 非常滿意!

今日太肚餓,一個人 KO 晒全部野, 大滿足!!!
2018-06-30 233 瀏覽
為左慶祝轉新環境工作既日子...決定和朋友再來這裡慶祝一下🎉🎉🎉今次叫左四樣食物.忌簾白酒煮青口($118)..青口肉肥美鮮甜而且白酒汁很濃也很creamy.和朋友完全愛上這碟青口.我們誇張地將啲汁一啖一啖當湯咁飲😂😂😂海鮮濃湯($98)..一試難忘.所以今次再黎點名一定要再order..不得了.一樣是濃濃既海鮮味.海鮮配料豐富..令人回味!焗蟹肉酥皮($118)..充滿著蟹肉係當中.而且加上勁香牛油味既脆脆酥皮..很match.蟹肉㚒雜著牛油既味道回味在口腔中.脆焗豬手伴蜜糖芥未汁($238).侍應上菜時會全隻豬手上.之後會問想自己切還是他們代我們切的!不得了..豬肉的咸香味還伴有少少肥膏..好好味啊..而最重要既皮也夠脆.

• 蟹肉酥皮盒
  • 忌廉白酒煮青口