2019-09-03 1362 瀏覽
每次去上環都喜歡買下海味,總是覺得會係靚啲平啲多選擇啲,行下行下發現有一間比較大型嘅室內海味店,好開心呀!可能天氣太熱,有冷氣地方總係覺得好舒服,而且好多嘢買添,咁啱又book了green orange食晚餐,實在太好了,過條馬路便是,這兒環境優美,地方不算大,都幾有情調,靠近窗口位坐可望向一條長長嘅街燈,好有歐陸式感覺。酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~因為我好怕食血淋淋嘅嘢,老公就叫咗鵝肝醬烤菇闊條麵,而且加88蚊可轉套餐添,幾豐富㗎,有是日餐湯雜菜沙律甜品仲有咖啡飲添。哈哈!是日餐湯是南瓜湯非常濃郁嘅南瓜味,餐包微暖好軟綿綿不用點任何橄欖油一樣好味!好快我嘅羊架就上枱了,好香呀!羊架有五條骨,食落有點香草味,係外脆內暖嘅!最開心就係八成熟都不算太硬,咬落去真係齒頰留香,而且仲一啲騷味都冇添,五條骨完整無缺放上碟,太美了。鵝肝醬烤菇闊條麵~~鵝肝滲入闊麵裡成碟麵都好濃郁,好香口,而且闊麵不算硬啱啱好,不過烤菇就比較小喲,只有幾片。這兒無論環境食材侍應生都一流。👍👍👍

酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~

鵝肝醬烤菇闊條麵~~

這兒無論環境食材侍應生都一流。👍👍👍

2019-08-27
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 南瓜忌廉湯
  • 麵包
2019-06-07 4591 瀏覽
平時去開CWB, 今日約去少人D 既上環! 唔洗同人迫!上到黎呢度, 好有情調.我地兩個人, 我就呢排冇乜胃口, 不過朋友仔話好餓喎...所以都叫左幾多野食..哈!點餐後先黎麵包, 佢地點油,醋既,冇牛油提供.然後因為我飽, SO 朋友只點左一碗湯. 但上菜時都畀多左個碗, 咁既然有畀碗我就試左幾啖. 又幾好味WOR, 夠濃又香味十足.牛肝菌忌廉湯$78燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁.$118呢個一上黎個帶子勁香..賣相都好COLOURFUL好吸引!好想再食多幾粒帶子呀! 白煎鵝肝姐酒燴梨. $138我地見到有鵝肝而價錢唔太貴都會點黎食.煎得都算香口, 而個梨都FAIR 啦!辣椒蒜片檻欖油意粉., $118 嘩, 呢個好得.. 我覺得係全晚最出色既一款.唔好睇佢冇乜料咁, 其實煮得好好味. D 粉有哂蒜香又彈牙...大推!脆焗豬手件蜜糖芥末醬.$238份量十足. 放出黎時有OFFER 可幫我地切埋, 正呀!梗係要幫手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真係搞唔掂.個皮真係超脆, 不過我食到呢度其實已好飽喇...多D人食叫呢個會抵D.2條友真係好大鑊XDDDD
平時去開CWB, 今日約去少人D 既上環! 唔洗同人迫!
上到黎呢度, 好有情調.
我地兩個人, 我就呢排冇乜胃口, 不過朋友仔話好餓喎...
所以都叫左幾多野食..哈!

點餐後先黎麵包, 佢地點油,醋既,冇牛油提供.

牛肝菌忌廉湯$78

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁.$118
呢個一上黎個帶子勁香..賣相都好COLOURFUL好吸引!
好想再食多幾粒帶子呀!

白煎鵝肝姐酒燴梨. $138
我地見到有鵝肝而價錢唔太貴都會點黎食.
煎得都算香口, 而個梨都FAIR 啦!

辣椒蒜片檻欖油意粉., $118
嘩, 呢個好得.. 我覺得係全晚最出色既一款.

脆焗豬手件蜜糖芥末醬.$238
份量十足. 放出黎時有OFFER 可幫我地切埋, 正呀!
梗係要幫手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真係搞唔掂.
個皮真係超脆, 不過我食到呢度其實已好飽喇...
多D人食叫呢個會抵D.
2條友真係好大鑊XDDDD
2019-05-31 746 瀏覽
入夜後的上環很寧靜~很舒服~今晚約咗朋友去同事們推介嘅永樂街西餐廳~地點方便,在上環地鐵站附近。餐廳地方唔算大,但佈置簡單有情調。延續剛才在街上漫步的那份寧靜舒服~今晚好肚餓~見到MENU 雙眼放光,食物選擇都唔小,雖然得2 個人,但都叫咗唔小嘢食呢!WAITRESS 先上麵包,軟熟好味~我好鐘意飲磨菇湯, 而呢個牛肝菌忌廉湯, 熱辣辣,滿滿磨菇味,超濃郁!再嚟就係帶子沙律,帶子煎得金黃,充滿牛油香味,沙律菜新鮮爽口,配上藜麥,健康有營~ STARTER 點咗鵝肝配紅酒梨,鵝肝煎得好香口,紅酒梨中和咗個油膩感,成件事好MATCHMain 我地叫咗2 個:一個係蒜片橄欖油PASTA,越簡單嘅菜越難煮得好,自問對意粉有要求,但今次Green Orange 真係令我驚喜!首先蒜片有炸過,上枱時陣蒜香好強勁~入口脆卜卜!而意粉,al dente~好彈牙~ ! 辣辣地,醒神開胃!另一個Main:今晚黑毛豬賣哂~所以我地揀咗脆焗豬手~上枱時香噴噴,店員仲好好幫我地切開~豬手焗到啱啱好,外脆內嫩,完全無OVERCOOK! 到咗呢個moment,其實已經飽到爆,但都堅持食埋個脆皮!!今晚嘅晚餐真係令我
入夜後的上環很寧靜~很舒服~
今晚約咗朋友去同事們推介嘅永樂街西餐廳~
地點方便,在上環地鐵站附近。

餐廳地方唔算大,但佈置簡單有情調。
延續剛才在街上漫步的那份寧靜舒服~

WAITRESS 先上麵包,軟熟好味~

牛肝菌雜菌忌廉湯

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁

香煎鵝肝砵紅酒燴梨

Main 我地叫咗2 個:

首先蒜片有炸過,上枱時陣蒜香好強勁~入口脆卜卜!
而意粉,al dente~好彈牙~ ! 辣辣地,醒神開胃!
脆焗豬手伴蜜糖芥末醬

另一個Main:

今晚嘅晚餐真係令我好SURPRISE,無論係環境、食物質素同服務都好好,絕對係一間性價比高嘅餐廳。

美中不足嘅係今晚食唔到黑毛豬同甜品
唯有下次再試嚟啦~
牛肝菌雜菌忌廉湯
燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
香煎鵝肝砵紅酒燴梨
脆焗豬手伴蜜糖芥末醬
2019-05-31 3595 瀏覽
五月第五個星期四晚上,間中微雨。朋友知道我不大愛在香港吃西餐,不過他跟我說這餐廳之前來過,蠻不錯的,所以今晚他就約我在這裡晚餐。餐廳位置易找,裡面燈光柔和,桌椅佈置有點高級西餐廳的感覺,整體舒適浪漫。點餐後服務生為我們送上麵包,兩個都是熱度非常足,麵包的熱度實在太重要,桌上有黑醋跟橄欖油提供,我的是黑芝麻麵包,黑芝麻香濃,自家製的果然不一樣,軟而新鮮。前菜有Baked Crab Meat in Fillo Pastry 焗蟹肉酥皮 ,賣相精緻吸引,朋友在切開的時候看見原來酥皮盒裡面也是滿滿的蟹肉,滿到溢出來的蟹肉!我們很驚訝份量居然是那麼多。酥皮盒香脆​​不油膩,口感鬆脆而乾身,沒有因為盛滿蟹肉麵影響口感。Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallops 燒帶子沙律,北海道帶子煎至金黃,肉身肥厚滋味,朋友愛吃藜麥,有豐富膳食纖維,新鮮沙律配上柚子橙片香醋汁,清新醒胃。Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大蝦闊條面配藍芝士忌廉汁上桌時,藍芝士濃郁芳香撲鼻,我們非常興奮,因為大
五月第五個星期四晚上,間中微雨。

Baked Bread

Baked Crab Meat Fillo Pastry

Fettuccine with Tiger Prawn in creamy Blue Cheese sauce

Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大蝦闊條面配藍芝士忌廉汁上桌時,藍芝士濃郁芳香撲鼻,我們非常興奮,因為大家都很愛吃藍芝士。

闊條面做到半生半熟的彈牙嚼咬口感,濃稠的藍芝士忌廉汁緊緊掛在麵條上,加上大蝦的爽口質感與原有海鮮味,我跟朋友邊吃邊讚口不絕。
Pan-fried Spanish Ibérico Pork

主菜是Grilled Ibérico Pork 燒西班牙黑毛豬架,豬架熟成度剛剛好,配菜如紅蘿蔔,馬鈴薯跟山葵無論味道跟鮮度都很出色,黑毛豬架沒有雪味,燒得香口肉味濃,灑上適量海鹽,更帶出食材原味。

一頓輕鬆的晚餐就在優雅的環境跟美食下渡過。

2019-05-30
Baked Bread
2019-05-29 2355 瀏覽
一到放工,上環就變得很寧靜!估唔到係寥無人聲的地方,會俾我搵到間好有質素既西餐廳餐廳設計簡單得黎都有啲情調Welcome bread左邊係黑糖麵包,右邊係藜麥麵包食落仲熱辣辣的好軟綿綿,只得兩個有啲唔夠喉蟹肉南瓜🎃濃湯有好多蟹肉呀整碗湯好濃呀,每一口都會食到蟹肉燒帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁用柚子柚黎整沙律實在好大膽,因為整得唔好隨時會有垃圾味!不過呢個沙律實在令我有驚喜,味道夠清新帶子煎得好好,口感好軟身,夠新鮮芝士蒜蓉多士新鮮焗製的,好脆卜卜蒜蓉味夠香,我最鐘意燒西班牙黑毛豬架表面看似overcooked,但切開肉質係特別軟腍外層有啲焦香,是可接受的辣椒蒜片橄欖油意大利麵微微既辣味,令整碟意大利麵變得不單調

餐廳設計簡單得黎都有啲情調

Welcome bread
左邊係黑糖麵包,右邊係藜麥麵包
食落仲熱辣辣的
好軟綿綿,只得兩個有啲唔夠喉

蟹肉南瓜🎃濃湯
有好多蟹肉呀
整碗湯好濃呀,每一口都會食到蟹肉

燒帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
帶子煎得好好,口感好軟身,夠新鮮

芝士蒜蓉多士
新鮮焗製的,好脆卜卜
蒜蓉味夠香,我最鐘意

燒西班牙黑毛豬架

表面看似overcooked,但切開肉質係特別軟腍
外層有啲焦香,是可接受的

辣椒蒜片橄欖油意大利麵
微微既辣味,令整碟意大利麵變得不單調

2019-05-27
  • 燒帶子柚子沙律
  • 燒黑毛豬架
2019-09-28 38 瀏覽
首先要同各位讀者講一幅圖都冇唔好意思,食物賣相好一般但味道OK,詳細可以睇埋落去,但今次重點想批評佢服務。是咁的...昨晚9月27日(星期5)同幾位大學同學N年冇見約出黎食飯,諗住可以搵個環境幽靜的地方吹下水食個飯,8點入座,食到9點幾就近被迫比人趕走。食物素質佢OK,但個menu選擇極少,份量同價錢比亦都好誇張CP值超低。環境我滿意~正正常常比幾舊水出黎食飯,佢出面又一個客都冇,又唔係有人等位,佢夠膽死9點半(8點入座)都未夠就自動拎張單埋黎,仲有未拎張單出黎之前(9點左右)已經企係度望實我同3位朋友,仲態度好似眼超超咁。 我都明你想早D收工,但做生意唔係咁做lor。最後見伙計瘋狂眼超超好似想迫人走咁,都傾到冇乜mood,決定埋單走人永遠blacklist呢間野。佢食物素質都OK 的,不過你叫pasta eg.魚柳意粉 ,你唔洗指意你可以見到舊魚。份量係極細的,大食少少一定要叫多幾樣野先食得飽,呢樣都唔緊要,因為呢個反正都係出街食飯的前設,有心理準備。其實食物素質最多同出面 什麼意粉屋個D差不多,但佢收得貴過人地30%左右,不過佢環境係OK的個情調格局男女朋友如果在上環放左工食個飯都

環境我滿意~

個情調格局男女朋友如果在上環放左工食個飯都算唔錯的
但服務真係0分,如果你係想三五知已食個飯吹下水,我建議你一定唔好去呢間。 比幾舊水食飯都要比店主/伙計趕...慘過食快餐店。
2019-09-27
2019-09-22 58 瀏覽
燒北海道帶子藜麥沙律柚子橙香醋汁整體口味十分清甜,材料十分新鮮。沙律菜選擇上,選用了不同口感的沙律菜,加上藜麥的口感十分有層次。燒帶子十分出色,熟的程度剛剛好,帶出帶子的鮮味。忌廉白酒煮青口個人十分喜歡吃這道菜,因為調味剛剛好,不會太鹹,也不會很濃酒精味。而且,青口十分新鮮,一點沙石都沒有。忌廉白酒湯還可以沾麵包吃。蟹肉南瓜濃湯濃湯確實很濃,很適合沾麵包吃。濃湯中帶蝦肉,口感很好。味道適中,容易入口,喜歡南瓜的你一定試。香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯這道菜無論是鵝肝或意飯都做得很好。鵝肝分量很大份,煎得剛剛好,能吃出鵝肝的鮮味。白松露令意飯十分香口,每一口意飯都很順口和飽滿。海鮮慕斯烤釀大虎蝦比比我的手,虎蝦超大隻!配搭慕斯的口感和味道都很特別。配菜也很出色,能夠中和慕斯的甜味。
燒北海道帶子藜麥沙律柚子橙香醋汁

忌廉白酒煮青口

蟹肉南瓜濃湯

香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯

海鮮慕斯烤釀大虎蝦
有時候都會經過這間餐廳,剛好想不到吃什麼,便決定和朋友前來一試😋第一道菜色,燒北海道帶子藜麥沙律柚子香醋汁。燒香後的帶子配酸甜柚子汁,出奇地好味。小編平常也很愛吃藜麥,因為健康又飽肚。忌廉白酒煮青口也烹調得不錯。全部青口都清洗得十分乾淨,沒有沙石。白酒味道剛剛好,不會有過濃酒精味。蟹肉南瓜濃湯,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。主菜是香煎鵝肝伴松露烤菇意大利飯,鵝肝煎得很香,肥而不膩。松露的香味配合意大利飯,令人十分開胃。海鮮慕斯烤釀大虎蝦,大蝦比想像中的尺寸大,兩個人分也足夠。

第一道菜色,燒北海道帶子藜麥沙律柚子香醋汁。

蟹肉南瓜濃湯,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。

海鮮慕斯烤釀大虎蝦,大蝦比想像中的尺寸大,兩個人分也足夠。
2019-09-13 63 瀏覽
朋友升職請食飯,我梗係搵間好少少嘅食啦,大家都中環返工,最好就係搵返附近。上OpenRice見到呢間個名都幾特別,睇個名原本以為係素食餐廳,但睇真啲其實係食西餐。朋友話之前都見過電視有介紹過呢間,咁我地就決定去試下。今日叫咗蟹肉南瓜濃湯,南瓜湯香濃又夠滑,仲有真材實料嘅蟹肉,南瓜味重,加埋芝士蒜蓉多士,真係食下食下差D食埋朋友嗰份,因為太香口,有蕃茄醬,所以幾開胃。另外見餐牌有好多黑毛豬的餸,估呢度應該係重點菜,所以叫左個燒西班牙黑毛豬架,初初以為燶左少少,但D肉幾淋,反而覺得煎得幾香。間餐廳吾係好大,不過都坐滿,好多人幫襯,有時好食嘅野真係貴少少都吾緊要。

2019-09-07 85 瀏覽
We went there for lunch at 12pm. The whole restaurant was empty, but the waiters gave us a corner table where a counter top sticks out into the table and you have to sit sideways to avoid hitting it with your head. We asked whether we can change to a different table. The owner of the restaurant said they don’t have another table and if we don’t want the table just come next time. So we left.
2019-09-07 89 瀏覽
四圍去,去到永樂街, 大廈林立食肆多,好易搵走到呢間清幽地方,上咗去坐喺窗口望見街景,一路嘆一路享受晚餐,非常enjoy!坐低冇耐,叫咗兩個餐,一個鵝肝醬烤闊條麵, 一個酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟, 重有加88可以轉個套餐,就有是日餐湯,雜菜沙律甜品&咖啡,麵包軟淋淋,熱辣辣,重係餐廳自己做嘅 ,可以唔點任何嘢,都一樣咁好味。鵝肝醬烤闊條麵呢個特別之處寬條麵係烤熟,唔同一般用汁醬煮,呢個鵝肝嘅油潤加埋啲醬汁,非常之豐富口感,享受也。酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟最享受就係呢個焗羊架,時間啱啱好,味道啱啱好,配料亦都足夠,份量恰到好處,值得一試。重有加88可以轉個套餐是日餐湯 係南瓜湯呢個湯係我至愛嘅,嗰種味道同埋佢嘅營養豐富,不用多講,就係正一句。雜菜沙律雜菜沙律加埋黑醋汁絕配嘅配搭,食落有啲唔夠喉啫。甜品呢個芝士餅,監淨係睇過裝飾,雖然簡單,但係加埋啲朱古力味醬,就好合拍啦!咖啡咖啡一杯 不過不失 都可以飲返 半個鐘

鵝肝醬烤闊條麵

酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟

重有加88可以轉個套餐

是日餐湯 係南瓜湯

雜菜沙律
雜菜沙律加埋黑醋汁絕配嘅配搭,食落有啲唔夠喉啫。

甜品

咖啡
咖啡一杯 不過不失 都可以飲返 半個鐘
2019-09-06 94 瀏覽
女朋友生日,㨂了一間朋友介紹的浪漫餐廳。位置在上環近地鉄站在樓上舖。門面不會有特別裝潢,但一進餐廳被它的浪漫氣氛所吸引住,闊落的窗邊位,女朋友超喜歡。店員帶我地去街了德國啤酒及智利白酒。德國啤酒非常濃口麥味。入口順滑。果味清新白酒再加頭盆白酒忌廉煮青口,極帶出青口的 鮮甜再配上濃濃的忌廉汁,簡直停不到口。由於女朋友喜歡食沙律點了一份燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香草醋汁。帶子充滿獨特的炭燒香氣,最特別是個柚子香醋汁幽香清膩,非常開胃。再點了一個虎蝦海鮮濃湯.—- 湯內放進了一隻虎蝦一隻新鮮的帶子及青口,整碗濃湯帶著濃郁的龍蝦味。主菜選擇了燒美國頂級安格斯西冷扒——充滿獨特的炭燒香氣,肉香四溢,肉質鮮嫩。這頓美味的晚餐確實性價比高。!
店員帶我地去街了德國啤酒及智利白酒。

由於女朋友喜歡食沙律點了一份

這頓美味的晚餐確實性價比高。!
2019-09-02 141 瀏覽
中環搵食系列-Green Orange西餐廳。Green Orange真係成日都full booking,所以今次提早一星期預約。Set lunch露選沙津or 餐湯,主菜同飲品。牛魔王的我當然選了黑松露燒汁牛扒,我叫了7成熟。今天的餐湯是南瓜湯,整個湯都好足料,香甜的南瓜,配上香滑的忌廉,非常好喝。我試了一口牛扒,值的一讚的是燒汁加了松露,完全沒有蓋過原本的牛肉味。每一口牛扒都圍繞著松露香。如果你喜歡黑松露,千萬不要錯過呀。
2019-01-10
  • 南瓜忌廉湯
  • 黑松露燒汁牛扒
2019-09-02 95 瀏覽
Green Orange系朋友介紹俾我的,聽講環境幾好,而且味道不錯,今日來到果然無令我失望,餐廳位置易找,裡面燈光柔和,整體佈置舒適浪漫。1.南瓜忌廉湯,這個蟹肉湯好多蟹肉!忌廉味香濃。2.燒美國頂級安格斯西冷扒$318,肉質飽滿,油脂豐富,口感不錯,味道比個like,中意食牛扒的朋友們值得一試。3.朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕$88,最後當然少不了甜品啦,分量很大,布朗尼幾結實,朱古力味道濃郁,甜度剛剛好。
2019-09-01 85 瀏覽
上星期同朋友去完新屋,就周圍找地方食晚飯,突然想起上環有間西餐廳非常近地鐵站,而且餐廳很有格調,食物質素也很好,幸運地我們很早到達,不然一定沒有位。侍應很親切,服務非常好,將餐逐一送上 ~凱撒沙律配黑毛豬火腿 - 火腿是22個月的黑毛豬火腿,味道濃郁,而沙律味道適中,互相配合,非常好味。黃金蟹肉意大利飯 - 意大利飯用鮮甜的海鮮汁加上濃濃的咸蛋黃味再配上很多蟹肉,整個飯非常豐富。朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 - 暖暖的布朗尼蛋糕,外脆內軟,不太甜,再配上雪糕,剛剛好。

侍應很親切,服務非常好,將餐逐一送上 ~