Green Orange

2019-06-07 165 瀏覽
平時去開CWB, 今日約去少人D 既上環! 唔洗同人迫!上到黎呢度, 好有情調.我地兩個人, 我就呢排冇乜胃口, 不過朋友仔話好餓喎...所以都叫左幾多野食..哈!點餐後先黎麵包, 佢地點油,醋既,冇牛油提供.然後因為我飽, SO 朋友只點左一碗湯. 但上菜時都畀多左個碗, 咁既然有畀碗我就試左幾啖. 又幾好味WOR, 夠濃又香味十足.牛肝菌忌廉湯$78燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁.$118呢個一上黎個帶子勁香..賣相都好COLOURFUL好吸引!好想再食多幾粒帶子呀! 白煎鵝肝姐酒燴梨. $138我地見到有鵝肝而價錢唔太貴都會點黎食.煎得都算香口, 而個梨都FAIR 啦!辣椒蒜片檻欖油意粉., $118 嘩, 呢個好得.. 我覺得係全晚最出色既一款.唔好睇佢冇乜料咁, 其實煮得好好味. D 粉有哂蒜香又彈牙...大推!脆焗豬手件蜜糖芥末醬.$238份量十足. 放出黎時有OFFER 可幫我地切埋, 正呀!梗係要幫手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真係搞唔掂.個皮真係超脆, 不過我食到呢度其實已好飽喇...多D人食叫呢個會抵D.2條友真係好大鑊XDDDD
平時去開CWB, 今日約去少人D 既上環! 唔洗同人迫!
上到黎呢度, 好有情調.
我地兩個人, 我就呢排冇乜胃口, 不過朋友仔話好餓喎...
所以都叫左幾多野食..哈!

點餐後先黎麵包, 佢地點油,醋既,冇牛油提供.

牛肝菌忌廉湯$78

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁.$118
呢個一上黎個帶子勁香..賣相都好COLOURFUL好吸引!
好想再食多幾粒帶子呀!

白煎鵝肝姐酒燴梨. $138
我地見到有鵝肝而價錢唔太貴都會點黎食.
煎得都算香口, 而個梨都FAIR 啦!

辣椒蒜片檻欖油意粉., $118
嘩, 呢個好得.. 我覺得係全晚最出色既一款.

脆焗豬手件蜜糖芥末醬.$238
份量十足. 放出黎時有OFFER 可幫我地切埋, 正呀!
梗係要幫手切, 咁大只又咁厚肉, 我地真係搞唔掂.
個皮真係超脆, 不過我食到呢度其實已好飽喇...
多D人食叫呢個會抵D.
2條友真係好大鑊XDDDD
2019-05-31 546 瀏覽
五月第五個星期四晚上,間中微雨。朋友知道我不大愛在香港吃西餐,不過他跟我說這餐廳之前來過,蠻不錯的,所以今晚他就約我在這裡晚餐。餐廳位置易找,裡面燈光柔和,桌椅佈置有點高級西餐廳的感覺,整體舒適浪漫。點餐後服務生為我們送上麵包,兩個都是熱度非常足,麵包的熱度實在太重要,桌上有黑醋跟橄欖油提供,我的是黑芝麻麵包,黑芝麻香濃,自家製的果然不一樣,軟而新鮮。前菜有Baked Crab Meat in Fillo Pastry 焗蟹肉酥皮 ,賣相精緻吸引,朋友在切開的時候看見原來酥皮盒裡面也是滿滿的蟹肉,滿到溢出來的蟹肉!我們很驚訝份量居然是那麼多。酥皮盒香脆​​不油膩,口感鬆脆而乾身,沒有因為盛滿蟹肉麵影響口感。Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallops 燒帶子沙律,北海道帶子煎至金黃,肉身肥厚滋味,朋友愛吃藜麥,有豐富膳食纖維,新鮮沙律配上柚子橙片香醋汁,清新醒胃。Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大蝦闊條面配藍芝士忌廉汁上桌時,藍芝士濃郁芳香撲鼻,我們非常興奮,因為大
五月第五個星期四晚上,間中微雨。

Baked Bread

Baked Crab Meat Fillo Pastry

Fettuccine with Tiger Prawn in creamy Blue Cheese sauce

Fettuccine with Tiger Prawn in Creamy Blue Cheese Sauce 大蝦闊條面配藍芝士忌廉汁上桌時,藍芝士濃郁芳香撲鼻,我們非常興奮,因為大家都很愛吃藍芝士。

闊條面做到半生半熟的彈牙嚼咬口感,濃稠的藍芝士忌廉汁緊緊掛在麵條上,加上大蝦的爽口質感與原有海鮮味,我跟朋友邊吃邊讚口不絕。
Pan-fried Spanish Ibérico Pork

主菜是Grilled Ibérico Pork 燒西班牙黑毛豬架,豬架熟成度剛剛好,配菜如紅蘿蔔,馬鈴薯跟山葵無論味道跟鮮度都很出色,黑毛豬架沒有雪味,燒得香口肉味濃,灑上適量海鹽,更帶出食材原味。

一頓輕鬆的晚餐就在優雅的環境跟美食下渡過。

2019-05-30
Baked Bread
2019-05-29 446 瀏覽
一到放工,上環就變得很寧靜!估唔到係寥無人聲的地方,會俾我搵到間好有質素既西餐廳餐廳設計簡單得黎都有啲情調Welcome bread左邊係黑糖麵包,右邊係藜麥麵包食落仲熱辣辣的好軟綿綿,只得兩個有啲唔夠喉蟹肉南瓜🎃濃湯有好多蟹肉呀整碗湯好濃呀,每一口都會食到蟹肉燒帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁用柚子柚黎整沙律實在好大膽,因為整得唔好隨時會有垃圾味!不過呢個沙律實在令我有驚喜,味道夠清新帶子煎得好好,口感好軟身,夠新鮮芝士蒜蓉多士新鮮焗製的,好脆卜卜蒜蓉味夠香,我最鐘意燒西班牙黑毛豬架表面看似overcooked,但切開肉質係特別軟腍外層有啲焦香,是可接受的辣椒蒜片橄欖油意大利麵微微既辣味,令整碟意大利麵變得不單調

餐廳設計簡單得黎都有啲情調

Welcome bread
左邊係黑糖麵包,右邊係藜麥麵包
食落仲熱辣辣的
好軟綿綿,只得兩個有啲唔夠喉

蟹肉南瓜🎃濃湯
有好多蟹肉呀
整碗湯好濃呀,每一口都會食到蟹肉

燒帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
帶子煎得好好,口感好軟身,夠新鮮

芝士蒜蓉多士
新鮮焗製的,好脆卜卜
蒜蓉味夠香,我最鐘意

燒西班牙黑毛豬架

表面看似overcooked,但切開肉質係特別軟腍
外層有啲焦香,是可接受的

辣椒蒜片橄欖油意大利麵
微微既辣味,令整碟意大利麵變得不單調

2019-05-27
  • 燒帶子柚子沙律
  • 燒黑毛豬架
2019-03-07 1323 瀏覽
之前聽過朋友介紹Green Orange,今日終於約了朋友放工來品嚐一下。首先餐廳的位置很方便,在港鐵站附近。而餐廳內的環境跟街外更形成很大的對比,一踏入餐廳感受得到一種寧靜舒適的感覺,就把門外街邊的熱鬧拋諸腦後,放下工作的煩惱好好享受一下晚餐。喜愛吃牛肉的朋友二話不說就選了五成熟的Sirloin Steak$318,而喜歡吃海鮮的我就選了西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228,另外還點了忌廉白酒煮青口$128、鵝肝伴砵紅酒燴梨$138、虎蝦海鮮濃湯$98。首先上餐包,有兩種口味,不得不讚餐廳有先把餐包預熱,溫暖柔軟的餐包配上欖油及黑醋,很開胃。忌廉白酒煮青口$128青口的熟度剛剛好,醬汁煮得很濃郁且更加充滿了白酒的味道,每一個青口都沾到帶甜的醬汁,十分出色。鵝肝伴砵紅酒燴梨$138鵝肝的表面煎得脆脆的,鵝肝的油香味濃,配上多士一起吃,味道非常柔和。而吃完鵝肝後再吃砵紅酒燴梨則令到本身充斥了鵝肝油香的口腔變得清爽起來,換上淡淡的紅酒味。虎蝦海鮮濃湯$98身為海鮮精的我對這個海鮮湯就非常滿意,裡面除了有虎蝦外還有帶子及蟹。味道濃郁,口感細滑。Sirloin Steak$318我們點了五成熟,

忌廉白酒煮青口$128

鵝肝伴砵紅酒燴梨$138

虎蝦海鮮濃湯$98

Sirloin Steak$318
我們點了五成熟,肉質非常好,一咬下去口裡就充滿了牛的油香,配菜都很好味,餐廳更加貼心地把肉切好,方便我們食用。

西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228
紅蝦的蝦肉及帶子非常爽口且鮮甜,而闊條麵的軟硬度剛剛好,亦非常掛汁,每一條都沾上滿滿的海鮮汁。

完美的西餐怎能沒有甜品,最後點了一份朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕$78及榛子朱古力蛋糕$88。

賣相已經非常精緻及吸引,布朗尼表面焗得微脆,而且大小剛剛好,不會令人覺得太過膩,配著雲呢拿雪糕食不但令到布朗尼口感更柔和,味道上亦大大加分。

而榛子朱古力蛋糕的榛子味道非常濃,令到本身兩款都有朱古力味的甜品有明確的分別,榛子朱古力蛋糕分了一層層地焗,分明的層次令到口感及味道都非常豐富。對太甜的甜品比較抗拒的我們都非常滿意今次的甜品

如果下次想跟朋友靜靜地食飯談心,都會考慮再來這間餐廳。
2019-02-28
5天前 0 瀏覽
今天在上環附近放工,與朋友相約到green orange吃晚飯。我們7點多來到,幸好之前book了位,因為十分full。我們先點了一份忌廉白酒煮青口。忌廉白酒煮青口約有十隻,忌廉湯汁十分香濃,青口點上忌廉汁一同吃,十分滋味。我們又點了一份香煎黑毛豬沙律伴士多啤梨黑醋汁。香煎黑毛豬煎得剛剛好,十分香。沙律菜十分新鮮,伴上士多啤梨黑醋汁,十分特別。我們又點了一份香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯。鵝肝十分大隻肥美,意大利飯忌廉汁十分creamy,十分喜歡。是我近年吃過十分高質的意大利飯。我們又點了一份燒美國頂級安格斯西冷扒。西冷排十分大份,上菜時已經幫我們切好,十分細心。我們點了5成熟,煎得剛剛好,而且十分juicy,而且不會韌。我和朋友也搶住吃呢。今天真的很滿足,下次會再來試試其他。

我們7點多來到,幸好之前book了位,因為十分full。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他。
2019-06-10 0 瀏覽
今日收工之後,同朋友過去食西餐。餐廳位置在上環永樂街A出口附近,非常方便就腳。環境氣氛真係好好,岩晒一班同事或情侶過來食。首先點左個煙三文魚凱撒沙律,味道比出面食既沙律較為新鮮,而且份量好夠,好在因為肚餓關係,成份前菜沙律都食晒。然後再來黄金蟹肉意大利飯,蟹肉加埋陣陣咸蛋黄香味,真係好特別,入口好creamy. 不過兩個人食,份量多就好易太膩太溜。之前叫左個燒西班牙黑毛豬,7成熟,肉質又彈牙軟熟,又夠Juice. 值得推薦。仲有最後叫埋個忌廉白酒煮青口,青口一直係我既最愛,白酒忌廉汁配青口,真係perfect match. 我諗自己一個都可以食晒成碟青口。最後叫埋份椰子雪葩,又滑又香椰汁味,全程真係好滿足。

環境氣氛真係好好,岩晒一班同事或情侶過來食。

最後叫埋份椰子雪葩,又滑又香椰汁味,全程真係好滿足。
這天是在上環工作的最後一天, 相約朋友到公司附近的這家西餐慶祝一下. 座位間有適當的空間, 不會太擠逼. 剛好角落近窗的位置沒人, 佔了極佳的位置. 點餐後先上的麵包, 味道不錯. 焗蟹肉酥皮的份量及味道都令人有驚喜, 尤其是酥皮的鬆脆與蟹肉的鮮味實在配合. 頗開胃的一道沙律, 既用上健康十足的藜麥及蔬菜. 又有極之開胃的柚子橙及香醋汁, 吃完馬上打開了胃口. 燒北海道帶子的質素亦頗高. 今晚最精彩的是這道大蝦闊條麵配藍芝士忌廉汁, 甫放下已聞到濃濃的藍芝士香味. 闊條麵煮得剛好, 配上濃郁的芝士汁, 恰好朋友也是好此道者, 2人都吃得極其稱心滿意. 有個習慣, 不太愛在人少的時候, 在西餐廳點牛扒, 一般點豬羊的機會更多. 這份黑毛豬架燒得火候剛好, 入口不會鞋口, 調味亦不錯. 甚至吃光了才想起有醬汁. 配菜的秋葵很好吃. 2人的份量吃不了太多, 既沒有點餐湯及甜品, 價格相當合理每人不用$400, 為了藍芝士闊條麵, 必須再來.
座位間有適當的空間, 不會太擠逼.
剛好角落近窗的位置沒人, 佔了極佳的位置.
點餐後先上的麵包, 味道不錯.
焗蟹肉酥皮
燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
燒北海道帶子的質素亦頗高.
大蝦闊條麵配藍芝士忌廉汁
燒西班牙黑毛豬架
配菜的秋葵很好吃.
2019-05-30
焗蟹肉酥皮
大蝦闊條麵配藍芝士忌廉汁
2019-06-09 19 瀏覽
今晚約好了在中上環返工的老友,相聚一下,又交流一下大家的近況。Green oragne 位置剛好,又在上環地鐵站附近,餐廳環境十分舒適,十分有情調。餐前麵包有各樣的麵包,簡簡單單配上香醋跟橄欖油來進食煙三文魚凱撒沙律煙三文魚很肥美,夏天時份來客沙律倍感清新,沙律新鮮脆口,不錯牛肝菌集菌忌廉湯牛肝菌味道獨得,入口濃滑,十分美味黃金蟹肉意大利飯這黃金蟹肉意大利飯,入口濃郁,滿滿蟹肉,意大利飯有咬口,令人一口接一口,很快就ko 了酥脆香草碎果仁焗羊架個人十分欣賞這羊架,用了碎果仁在外層,令口感有多種層次,而羊架更香軟軟熟,羊味十足。火焰香蕉配雪糕對著這火焰香蕉雪糕大家十分雀躍,看著火光雖然短暫,但各人已流出興奮的眼神,很快也分享了這甜品。

餐前麵包
有各樣的麵包,簡簡單單配上香醋跟橄欖油來進食

煙三文魚凱撒沙律

牛肝菌集菌忌廉湯
牛肝菌味道獨得,入口濃滑,十分美味

黃金蟹肉意大利飯

酥脆香草碎果仁焗羊架

火焰香蕉配雪糕
2019-06-07 0 瀏覽
收工很攰,記得同事介紹過這家樓上歐陸風情西餐,便決定前往一試。餐廳裝潢極具歐陸風情,暗黃的燈光,更顯情調,如果和另一半來,氣氛更佳。服務員很周到,從starter到dessert都給我們推介了幾款。煎帶子西柚沙津帶子超新鮮超鮮甜,輕輕煎一下,拌西柚,好清新,西柚略帶酸味,一粒粒喺口中爆開,配合埋帶子嘅爽口,口感豐富的同時也很開胃。虎蝦海鮮濃湯用料豐富,有虎蝦、帶子、青口等,湯底十分細滑,味道香濃。南瓜蟹肉忌廉湯南瓜湯濃郁且香味十足,入口棉滑但同時能感受到南瓜幼蓉,加入新鮮蟹肉,更顯香甜。龍蝦汁大蝦扁意大利麵個人來說,扁意粉煮得恰到好處,保持彈牙,每一條都掛滿龍蝦汁。經過薄煎的大蝦,鎖住了肉汁,爽口鮮嫩。醬燒美國豬仔骨豬仔骨吸收秘製燒烤醬汁,經簡單烹焗已令人食指大動,非常惹味!Set desset 送布朗尼相比起裝飾設計花俏的甜品,我們選了外表相對平凡的布朗尼Brownies,口感紮實又濕潤的Brownies,確屬不俗的飯後甜點。椰子雪葩我們另外點了一份椰子雪葩,食完brownies再食佢就最好不過。椰香四溢,奶味夠濃,口感滑溜。

煎帶子西柚沙津

虎蝦海鮮濃湯
用料豐富,有虎蝦、帶子、青口等,湯底十分細滑,味道香濃。

南瓜蟹肉忌廉湯

龍蝦汁大蝦扁意大利麵

醬燒美國豬仔骨

Set desset 送布朗尼

椰子雪葩

2018-10-25
2019-06-05 0 瀏覽
之前同d同事黎呢間食過lunch,覺得唔錯,幾好食,環境舒服。今晚專登同朋友黎試試佢晚飯,晚飯無咁多人👍西餐例牌黎個包包,熱熱地,好好味!外脆內軟餐前包。燒北海道帶子藜麥沙律配柚子橙香醋汁。用柚子橙做沙律,完全無奇怪垃圾味,真係帶到橙香清新味道,沙律菜有簡過,塊塊都好青綠色👍👍南瓜蟹肉忌廉湯。一上台就聞到蟹香味,證明湯夠熱👍而且係勁多蟹肉,好香蟹肉味肉。好似食緊原隻蟹咁。見佢個餐前包包咁好食。就試試佢既焗芝士蒜蓉包,如果可以用水牛芝士會更好食。 一份有5件。2個人黎講多左D主菜。燒西班牙黑毛豬架。火候控制好好。中間仲有少少少少粉紅色。剛剛好熟。唔會燒到好乾身。唔錯唔錯。見到啲甜品都好吸引下次一定要留肚食
今晚專登同朋友黎試試佢晚飯,晚飯無咁多人👍

西餐例牌黎個包包,熱熱地,好好味!外脆內軟餐前包。

燒北海道帶子藜麥沙律配柚子橙香醋汁。

見到啲甜品都好吸引
下次一定要留肚食
2019-05-29
  • 燒西班牙黑毛豬架
2019-06-04 0 瀏覽
週末來到這間區位於上環地鐵站, 只需2分鐘步行, 非常方便的西餐廳。 晚上有輕音樂,非常有情調。適合情侶來訪。餐單的東西都符合口味, 首先叫了一個煙三文魚凱撒沙律, 三文魚味鹹但吃下去一點點鮮甜。菜加沙律醬,新鮮, 另外配合一些碎包, 很脆。侍應上了兩個暖暖的餐包, 配合醋及橄欖油, 很貼心。 包很特別, 入口有小小香料味, 軟呼呼。再加了個忌廉白酒煮青口, 青口很大份。白酒忌廉醬很濃,滿滿的蒜蓉,令到青口入味。青口新鮮, 肉質飽滿。再叫了一個黃金蟹肉意大利飯, 上滿佈滿了紫菜,還有很多蟹肉在其中,金黃色的漿汁使賣相路引,應該是蟹黃或蟹糕,飯粒飽滿,。吃上去有少少微辣,很香口。然後再叫咗一個燒西班牙黑毛豬架, 肉質鮮嫩,咬上去有少少焦脆,醬汁很夾。最後來了個椰子雪葩,雪糕極滑。椰味很濃,很好味。

最後來了個椰子雪葩,雪糕極滑。椰味很濃,很好味。
2019-05-31 115 瀏覽
入夜後的上環很寧靜~很舒服~今晚約咗朋友去同事們推介嘅永樂街西餐廳~地點方便,在上環地鐵站附近。餐廳地方唔算大,但佈置簡單有情調。延續剛才在街上漫步的那份寧靜舒服~今晚好肚餓~見到MENU 雙眼放光,食物選擇都唔小,雖然得2 個人,但都叫咗唔小嘢食呢!WAITRESS 先上麵包,軟熟好味~我好鐘意飲磨菇湯, 而呢個牛肝菌忌廉湯, 熱辣辣,滿滿磨菇味,超濃郁!再嚟就係帶子沙律,帶子煎得金黃,充滿牛油香味,沙律菜新鮮爽口,配上藜麥,健康有營~ STARTER 點咗鵝肝配紅酒梨,鵝肝煎得好香口,紅酒梨中和咗個油膩感,成件事好MATCHMain 我地叫咗2 個:一個係蒜片橄欖油PASTA,越簡單嘅菜越難煮得好,自問對意粉有要求,但今次Green Orange 真係令我驚喜!首先蒜片有炸過,上枱時陣蒜香好強勁~入口脆卜卜!而意粉,al dente~好彈牙~ ! 辣辣地,醒神開胃!另一個Main:今晚黑毛豬賣哂~所以我地揀咗脆焗豬手~上枱時香噴噴,店員仲好好幫我地切開~豬手焗到啱啱好,外脆內嫩,完全無OVERCOOK! 到咗呢個moment,其實已經飽到爆,但都堅持食埋個脆皮!!今晚嘅晚餐真係令我
入夜後的上環很寧靜~很舒服~
今晚約咗朋友去同事們推介嘅永樂街西餐廳~
地點方便,在上環地鐵站附近。

餐廳地方唔算大,但佈置簡單有情調。
延續剛才在街上漫步的那份寧靜舒服~

WAITRESS 先上麵包,軟熟好味~

牛肝菌雜菌忌廉湯

香煎鵝肝砵紅酒燴梨

Main 我地叫咗2 個:

首先蒜片有炸過,上枱時陣蒜香好強勁~入口脆卜卜!
而意粉,al dente~好彈牙~ ! 辣辣地,醒神開胃!
脆焗豬手伴蜜糖芥末醬

另一個Main:

今晚嘅晚餐真係令我好SURPRISE,無論係環境、食物質素同服務都好好,絕對係一間性價比高嘅餐廳。

美中不足嘅係今晚食唔到黑毛豬同甜品
唯有下次再試嚟啦~
牛肝菌雜菌忌廉湯
香煎鵝肝砵紅酒燴梨
脆焗豬手伴蜜糖芥末醬
2019-05-30 78 瀏覽
相約好友飯聚 地點定於上環 在網上搜尋 見到眾多開飯啦“食神”推介, 見地點就腳,好就一於試下!估唔到真係冇鱔稿!叫咗個北海道帶子沙律,一嚟到即刻食曬,連相都唔記得影叫了個脆皮豬手, 一於補補膠原蛋白 , 又幾脆幾好食喎, 與某德國餐廳豬手 都可以媲美跟住大蝦 意粉 味道都幾出色三個人三碟嘢食完 還想encore 最後又叫多咗個士多啤梨醬沙律, 結果…… 一樣係冇失望

叫咗個北海道帶子沙律,一嚟到即刻食曬,連相都唔記得影

跟住大蝦 意粉 味道都幾出色

2019-05-26 172 瀏覽
五月之星生日lunch,今次揀左食西餐,係OpenRice見呢間咁多好評,一於試呢間上到去地方不算大,枱放得好密,但勝在樓底高,不算好嘈吵午市套餐可以揀沙律或湯,我揀了沙律,但沙律醬稍為多左,咸左d同酸左d燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁及薯菜,我地點了medium,但全部都overcooked,加上塊扒明明話肉眼但都好多筋,我諗大家可以想像到塊扒係又幾咁難咬,唯一安慰係個汁同薯菜都不錯BBQ醬燒豬肋骨伴酸菜及烤薯,份量都幾大份,但同事話個醬汁唔係咁岩佢口味😅味道就真係無好評所講到咁好食,呢度午市免加一就相對中環的較平,fat pooh覺得整體一般
上到去地方不算大,枱放得好密,但勝在樓底高,不算好嘈吵

朋友介紹到上環晚飯, 位處商廈的二樓, 有這間 Green Orange餐廳氣氛滿有情調, 尤其有特大的窗戶, 藉著燈火看著幽暗的街道, 別有一番風味幾位朋友各自點了自己的喜好, 首來的麵包, 軟綿綿的, 最重要是帶著微溫, 加分這個是非常喜歡的燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁, 不論是主角北海道帶子, 還是配菜的藜麥都十分好味, 尤其今晚的 dressing 柚子橙香醋汁, 令整碟沙律的鮮味與香甜味提升雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱, 黑毛豬咸香, 啫喱裡的香檳味濃郁, 未入口時還以為只是淡淡的, 加上表面的花瓣香味, 吃得滿口芬芳非常濃稠的虎蝦海鮮濃湯, 原隻虎蝦外還有蜆介, 濃郁海鮮味黏糊在嘴裡,  愛剎了這濃濃的味道黃金蟹肉意大利飯, 當大家將這飯放進口裡時, 都大大的意外, 因為非常好吃; 以為只是意大利飯, 可是 texture 卻像蟹粉, 也像流沙,  軟綿香滑, 完全不像平日吃的 risotto ; 每啖都充滿蟹香, 微微的熱溫帶出海苔與藏紅花的味道, 這個飯完全是意料之外的好吃.燒美國頂級安格斯西冷扒, 肉味濃, 比較喜歡這裡將安格斯燒得帶微焦, 吃起來更加香口; 還有
燒美國頂級安格斯西冷扒, 肉味濃, 比較喜歡這裡將安格斯燒得帶微焦, 吃起來更加香口; 還有它的配菜亦不遜色, 大家幾乎是搶著吃
甜品朋友介紹了兩個, 一個是朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕, 不知道雪糕是不是餐廳自己製作的, 很香軟, 雲尼拿味夠濃
另一個火焰香蕉配雪糕, 點上酒然後倒在蛋白及雪糕上, 最好味是在底下的燒香蕉, 燒得半溶, 混著雪糕及蛋白一起吃, 甜蜜的味道剛好不會過濃
題外話/補充資料: 今晚吃的每種食物, 不論是主菜, 小食或配菜, 都一樣出色, 知微見著, 看得出餐廳在食物上實在花了心絲, 令人吃得這樣回味與滿足
  • 虎蝦海鮮濃湯
  • 黃金蟹肉意大利飯