2019-09-03 3467 瀏覽
每次去上環都喜歡買下海味,總是覺得會係靚啲平啲多選擇啲,行下行下發現有一間比較大型嘅室內海味店,好開心呀!可能天氣太熱,有冷氣地方總係覺得好舒服,而且好多嘢買添,咁啱又book了green orange食晚餐,實在太好了,過條馬路便是,這兒環境優美,地方不算大,都幾有情調,靠近窗口位坐可望向一條長長嘅街燈,好有歐陸式感覺。酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~因為我好怕食血淋淋嘅嘢,老公就叫咗鵝肝醬烤菇闊條麵,而且加88蚊可轉套餐添,幾豐富㗎,有是日餐湯雜菜沙律甜品仲有咖啡飲添。哈哈!是日餐湯是南瓜湯非常濃郁嘅南瓜味,餐包微暖好軟綿綿不用點任何橄欖油一樣好味!好快我嘅羊架就上枱了,好香呀!羊架有五條骨,食落有點香草味,係外脆內暖嘅!最開心就係八成熟都不算太硬,咬落去真係齒頰留香,而且仲一啲騷味都冇添,五條骨完整無缺放上碟,太美了。鵝肝醬烤菇闊條麵~~鵝肝滲入闊麵裡成碟麵都好濃郁,好香口,而且闊麵不算硬啱啱好,不過烤菇就比較小喲,只有幾片。這兒無論環境食材侍應生都一流。👍👍👍

酥脆香草碎果仁焗羊架(八成熟)~~

鵝肝醬烤菇闊條麵~~

這兒無論環境食材侍應生都一流。👍👍👍

2019-08-27
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 南瓜忌廉湯
  • 麵包
2019-06-23 1063 瀏覽
約個朋友傾公事,在上環這家Green Orange也算是我心水選擇👍,因為一是便宜點的不能坐得耐,會被趕走,又或環境不合適。太貴又不化算。Green Orange又近地鐵站,方便朋友由其他地方來,環境開揚,有窗可見街境,天氣好就更光猛☀️價錢在商業區也算可接受,食物質素、服務亦好。又可以訂位。👍👍環境光猛☀️☀️午餐由$105至$178都有,有雞🐓、豬🐖、牛🐂、魚🐟、素🍄。包一片蒜蓉包、沙律🥗或餐湯,及餐飲☕️。可加$10-15要甜品。新鮮熱辣香脆蒜蓉包👍鴨胸沙律 (餐前前菜) 👍甘荀香蕉湯 (餐前前菜) 👍挺特別,香蕉造的湯都是第一次試,味道不錯,與一般甘荀湯的分別是有好輕微的酸酸地味道,醒胃。燒烤醬豬仔骨伴酸菜加烤薯 $138我們問侍應有什麼推介,她說出名的是豬仔骨,食落的確實至名歸,首先賣相靚,色彩豐富,襯埋當天外面的陽光,給人開心感覺。然後是夠淋,調味亦恰到好處,又夠大塊,見到咁靚,通常都可以切些分給同枱朋友,所以份量剛好預埋俾人試😊😊推介青衣柳伴熱情果汁 $130😊好多餐廳廚師煮魚都over了,肉不夠滑,這碟魚還好,魚肉不”鞋”。面頭的似是開心果碎,綠綠地色令個賣相多了色彩層次,也

環境光猛☀️☀️

燒烤醬豬仔骨伴酸菜加烤薯 $138

Baby Back Ribs 豬仔骨

青衣柳伴熱情果汁 $130😊
青衣柳伴熱情果汁

好多餐廳廚師煮魚都over了,肉不夠滑,這碟魚還好,魚肉不”鞋”。面頭的似是開心果碎,綠綠地色令個賣相多了色彩層次,也加了口感,可是我覺得有少少哽住和難𡁻。如果可以把魚皮煎香可能亦是廚師另一個好考慮,而開心果碎想加的話,或許少一點和再細粒一點。

值得一提的是熱情果汁,那酸甜味與魚的配搭好夾,魚味連清,這熱情果汁把整個dish的層次提升了,加上熱情果的核有口感
簡直我會話這碟的亮點便是這個熱情果汁。👍

青衣柳

奶茶就好一般,可飲可不飲
餐奶茶

午餐可加$15要芝士蛋糕,或加$10要是日甜品

Cheese Cake芝士蛋糕 $15😊 這個可能比較適合大部份香港女仔要求,並不是傳統美式那種好濃芝士好heavy的感覺,又不像某些太light,相當不錯。😊

Cheese  cake

檸檬批 (是日甜品) $10 😊
如果不喜歡芝士,這也是個好選擇,批底crust則可以造得硬少少,現在有點淋同soggy。$10我不會要求太高,這個價錢有這質素我覺得可以😊
是日甜品

總結的話,這算是我上環其中一個心水選擇,近地鐵站、可訂枱、環境開揚、選擇多、味道佳、服務好。如果想好靜就未必可以。讚👍
2019-06-21
蒜蓉包
午餐前菜
午餐餐湯
Baby Back Ribs 豬仔骨
青衣柳伴熱情果汁
是日甜品
2019-09-28 225 瀏覽
首先要同各位讀者講一幅圖都冇唔好意思,食物賣相好一般但味道OK,詳細可以睇埋落去,但今次重點想批評佢服務。是咁的...昨晚9月27日(星期5)同幾位大學同學N年冇見約出黎食飯,諗住可以搵個環境幽靜的地方吹下水食個飯,8點入座,食到9點幾就近被迫比人趕走。食物素質佢OK,但個menu選擇極少,份量同價錢比亦都好誇張CP值超低。環境我滿意~正正常常比幾舊水出黎食飯,佢出面又一個客都冇,又唔係有人等位,佢夠膽死9點半(8點入座)都未夠就自動拎張單埋黎,仲有未拎張單出黎之前(9點左右)已經企係度望實我同3位朋友,仲態度好似眼超超咁。 我都明你想早D收工,但做生意唔係咁做lor。最後見伙計瘋狂眼超超好似想迫人走咁,都傾到冇乜mood,決定埋單走人永遠blacklist呢間野。佢食物素質都OK 的,不過你叫pasta eg.魚柳意粉 ,你唔洗指意你可以見到舊魚。份量係極細的,大食少少一定要叫多幾樣野先食得飽,呢樣都唔緊要,因為呢個反正都係出街食飯的前設,有心理準備。其實食物素質最多同出面 什麼意粉屋個D差不多,但佢收得貴過人地30%左右,不過佢環境係OK的個情調格局男女朋友如果在上環放左工食個飯都

環境我滿意~

個情調格局男女朋友如果在上環放左工食個飯都算唔錯的
但服務真係0分,如果你係想三五知已食個飯吹下水,我建議你一定唔好去呢間。 比幾舊水食飯都要比店主/伙計趕...慘過食快餐店。
2019-09-27
2019-09-22 168 瀏覽
燒北海道帶子藜麥沙律柚子橙香醋汁整體口味十分清甜,材料十分新鮮。沙律菜選擇上,選用了不同口感的沙律菜,加上藜麥的口感十分有層次。燒帶子十分出色,熟的程度剛剛好,帶出帶子的鮮味。忌廉白酒煮青口個人十分喜歡吃這道菜,因為調味剛剛好,不會太鹹,也不會很濃酒精味。而且,青口十分新鮮,一點沙石都沒有。忌廉白酒湯還可以沾麵包吃。蟹肉南瓜濃湯濃湯確實很濃,很適合沾麵包吃。濃湯中帶蝦肉,口感很好。味道適中,容易入口,喜歡南瓜的你一定試。香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯這道菜無論是鵝肝或意飯都做得很好。鵝肝分量很大份,煎得剛剛好,能吃出鵝肝的鮮味。白松露令意飯十分香口,每一口意飯都很順口和飽滿。海鮮慕斯烤釀大虎蝦比比我的手,虎蝦超大隻!配搭慕斯的口感和味道都很特別。配菜也很出色,能夠中和慕斯的甜味。
燒北海道帶子藜麥沙律柚子橙香醋汁

忌廉白酒煮青口

蟹肉南瓜濃湯

香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯

海鮮慕斯烤釀大虎蝦
2019-09-22 130 瀏覽
有時候都會經過這間餐廳,剛好想不到吃什麼,便決定和朋友前來一試😋第一道菜色,燒北海道帶子藜麥沙律柚子香醋汁。燒香後的帶子配酸甜柚子汁,出奇地好味。小編平常也很愛吃藜麥,因為健康又飽肚。忌廉白酒煮青口也烹調得不錯。全部青口都清洗得十分乾淨,沒有沙石。白酒味道剛剛好,不會有過濃酒精味。蟹肉南瓜濃湯,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。主菜是香煎鵝肝伴松露烤菇意大利飯,鵝肝煎得很香,肥而不膩。松露的香味配合意大利飯,令人十分開胃。海鮮慕斯烤釀大虎蝦,大蝦比想像中的尺寸大,兩個人分也足夠。

第一道菜色,燒北海道帶子藜麥沙律柚子香醋汁。

蟹肉南瓜濃湯,蟹肉分量充足,南瓜香味令人回味。

海鮮慕斯烤釀大虎蝦,大蝦比想像中的尺寸大,兩個人分也足夠。
2019-09-13 150 瀏覽
朋友升職請食飯,我梗係搵間好少少嘅食啦,大家都中環返工,最好就係搵返附近。上OpenRice見到呢間個名都幾特別,睇個名原本以為係素食餐廳,但睇真啲其實係食西餐。朋友話之前都見過電視有介紹過呢間,咁我地就決定去試下。今日叫咗蟹肉南瓜濃湯,南瓜湯香濃又夠滑,仲有真材實料嘅蟹肉,南瓜味重,加埋芝士蒜蓉多士,真係食下食下差D食埋朋友嗰份,因為太香口,有蕃茄醬,所以幾開胃。另外見餐牌有好多黑毛豬的餸,估呢度應該係重點菜,所以叫左個燒西班牙黑毛豬架,初初以為燶左少少,但D肉幾淋,反而覺得煎得幾香。間餐廳吾係好大,不過都坐滿,好多人幫襯,有時好食嘅野真係貴少少都吾緊要。

2019-09-07 170 瀏覽
We went there for lunch at 12pm. The whole restaurant was empty, but the waiters gave us a corner table where a counter top sticks out into the table and you have to sit sideways to avoid hitting it with your head. We asked whether we can change to a different table. The owner of the restaurant said they don’t have another table and if we don’t want the table just come next time. So we left.
2019-09-07 184 瀏覽
四圍去,去到永樂街, 大廈林立食肆多,好易搵走到呢間清幽地方,上咗去坐喺窗口望見街景,一路嘆一路享受晚餐,非常enjoy!坐低冇耐,叫咗兩個餐,一個鵝肝醬烤闊條麵, 一個酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟, 重有加88可以轉個套餐,就有是日餐湯,雜菜沙律甜品&咖啡,麵包軟淋淋,熱辣辣,重係餐廳自己做嘅 ,可以唔點任何嘢,都一樣咁好味。鵝肝醬烤闊條麵呢個特別之處寬條麵係烤熟,唔同一般用汁醬煮,呢個鵝肝嘅油潤加埋啲醬汁,非常之豐富口感,享受也。酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟最享受就係呢個焗羊架,時間啱啱好,味道啱啱好,配料亦都足夠,份量恰到好處,值得一試。重有加88可以轉個套餐是日餐湯 係南瓜湯呢個湯係我至愛嘅,嗰種味道同埋佢嘅營養豐富,不用多講,就係正一句。雜菜沙律雜菜沙律加埋黑醋汁絕配嘅配搭,食落有啲唔夠喉啫。甜品呢個芝士餅,監淨係睇過裝飾,雖然簡單,但係加埋啲朱古力味醬,就好合拍啦!咖啡咖啡一杯 不過不失 都可以飲返 半個鐘

鵝肝醬烤闊條麵

酥脆香草碎果仁焗羊架8成熟

重有加88可以轉個套餐

是日餐湯 係南瓜湯

雜菜沙律
雜菜沙律加埋黑醋汁絕配嘅配搭,食落有啲唔夠喉啫。

甜品

咖啡
咖啡一杯 不過不失 都可以飲返 半個鐘
2019-09-06 176 瀏覽
女朋友生日,㨂了一間朋友介紹的浪漫餐廳。位置在上環近地鉄站在樓上舖。門面不會有特別裝潢,但一進餐廳被它的浪漫氣氛所吸引住,闊落的窗邊位,女朋友超喜歡。店員帶我地去街了德國啤酒及智利白酒。德國啤酒非常濃口麥味。入口順滑。果味清新白酒再加頭盆白酒忌廉煮青口,極帶出青口的 鮮甜再配上濃濃的忌廉汁,簡直停不到口。由於女朋友喜歡食沙律點了一份燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香草醋汁。帶子充滿獨特的炭燒香氣,最特別是個柚子香醋汁幽香清膩,非常開胃。再點了一個虎蝦海鮮濃湯.—- 湯內放進了一隻虎蝦一隻新鮮的帶子及青口,整碗濃湯帶著濃郁的龍蝦味。主菜選擇了燒美國頂級安格斯西冷扒——充滿獨特的炭燒香氣,肉香四溢,肉質鮮嫩。這頓美味的晚餐確實性價比高。!
店員帶我地去街了德國啤酒及智利白酒。

由於女朋友喜歡食沙律點了一份

這頓美味的晚餐確實性價比高。!
2019-09-02 234 瀏覽
中環搵食系列-Green Orange西餐廳。Green Orange真係成日都full booking,所以今次提早一星期預約。Set lunch露選沙津or 餐湯,主菜同飲品。牛魔王的我當然選了黑松露燒汁牛扒,我叫了7成熟。今天的餐湯是南瓜湯,整個湯都好足料,香甜的南瓜,配上香滑的忌廉,非常好喝。我試了一口牛扒,值的一讚的是燒汁加了松露,完全沒有蓋過原本的牛肉味。每一口牛扒都圍繞著松露香。如果你喜歡黑松露,千萬不要錯過呀。
2019-01-10
  • 南瓜忌廉湯
  • 黑松露燒汁牛扒
2019-09-02 172 瀏覽
Green Orange系朋友介紹俾我的,聽講環境幾好,而且味道不錯,今日來到果然無令我失望,餐廳位置易找,裡面燈光柔和,整體佈置舒適浪漫。1.南瓜忌廉湯,這個蟹肉湯好多蟹肉!忌廉味香濃。2.燒美國頂級安格斯西冷扒$318,肉質飽滿,油脂豐富,口感不錯,味道比個like,中意食牛扒的朋友們值得一試。3.朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕$88,最後當然少不了甜品啦,分量很大,布朗尼幾結實,朱古力味道濃郁,甜度剛剛好。
2019-09-01 159 瀏覽
上星期同朋友去完新屋,就周圍找地方食晚飯,突然想起上環有間西餐廳非常近地鐵站,而且餐廳很有格調,食物質素也很好,幸運地我們很早到達,不然一定沒有位。侍應很親切,服務非常好,將餐逐一送上 ~凱撒沙律配黑毛豬火腿 - 火腿是22個月的黑毛豬火腿,味道濃郁,而沙律味道適中,互相配合,非常好味。黃金蟹肉意大利飯 - 意大利飯用鮮甜的海鮮汁加上濃濃的咸蛋黃味再配上很多蟹肉,整個飯非常豐富。朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 - 暖暖的布朗尼蛋糕,外脆內軟,不太甜,再配上雪糕,剛剛好。

侍應很親切,服務非常好,將餐逐一送上 ~

2019-08-30 119 瀏覽
忙了好一陣 子,終於有時間去抖一抖。騰出時間去和朋友吃一頓晚餐了。我揀了一間位置在上環近地鉄站在樓上開的西餐廳。門面不會有特別裝潢,但一進餐廳被它的浪漫氣氛所吸引。當天到達,由於時間尚早,真的感謝餐廳職員安排我們窗口座位,店舖職員的招待也十分殷勤有禮貌。我們在店員的介紹下點了一杯來自智利的白酒,入口甜中帶少許果香味。酒味不是太強烈,很合女仕啊!和一杯德國做的手工黑啤酒。頭盆點了一份煎鵝肝伴砵酒燴梨—-鵝肝煎到外脆內軟,濃濃的香味及黏滿紅酒味的梨子,超正!也選擇了虎蝦海鮮濃湯.—- 湯內放進了一隻虎蝦一隻新鮮的帶子及青口,整碗濃湯帶著濃郁的龍蝦味。主菜選擇了燒美國頂級安格斯西冷扒——充滿獨特的炭燒香氣,肉香四溢,肉質鮮嫩。在輕鬆氣氛下圓滿結束了這頓美味的晚餐。

在輕鬆氣氛下圓滿結束了這頓美味的晚餐。
今日約咗班老友去上環食飯,而呢間西餐廳地點超級方便,地鐵站一出行幾分鐘就到。點完少少菜之後,店員就上餐包,餐包仲有少少熱tim,仲有橄欖油同黑醋,都幾正,最重要係熱。燒帶子抽子沙律,帶子煎到好金香又滑,再膽拖抽子一片片酸酸甜甜,特別醒胃,沙律菜又新鮮爽脆再加黑醋汁,正。香煎鵝肝黑松露伴意大利飯,鵝肝煎到剛剛好,外脆內正,飯又軟硬適中,一食落口啖啖黑松露味道。扒都正,好容易切,肉汁超級正。檸檬雪巴好fresh,超正

扒都正,好容易切,肉汁超級正。

檸檬雪巴好fresh,超正
2019-08-24 105 瀏覽
本人喜愛吃西餐,尤其鐘情意大利食品,今晚約了好友在上環永樂街一間意大利餐廳晚餐。餐廳不算太大,但佈置優雅,令人有舒適寧靜的感覺。先來冰凍啤酒一杯,頭盤點了北海道帶子藜麥沙律和香煎黑毛豬沙律。前者帶子新鮮,入口嫩滑,醬汁清新醒胃,後者黑毛豬肉味香濃不肥膩,沙律加入黑醋汁,令食慾大振。跟着是蟹肉南瓜湯和虎蝦海鮮湯,香濃可口,各俱特色。主菜是黄金蟹肉意大利飯和煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯,前者豐富的蟹肉充滿整碟意大利飯,味道較為清淡,後者外脆内軟的鵝肝,白松露濃郁的香味亦大大提升意大利飯的味道。
跟着是蟹肉南瓜湯和虎蝦海鮮湯,香濃可口,各俱特色。
2019-08-22