2018-09-08 34 瀏覽
✋🏻性價比頗高的半自助餐✋🏻估唔到觀塘工廠區甘多驚喜🎉今次帶左爸爸去食半自助餐 $298一位呢到仲有得任食生蠔呀📣蠔迷要注意呀主菜方面爸爸揀左澳洲肉眼扒 而我就揀左法式寶雲酥羊架份量超級大 仲好快上枱‼️食完都飽左一半啦 澳洲肉眼扒 嗌左五成 啱啱好呀👍🏻佢係薄身嘅 肉好淋 牛味都有✅ 法式寶雲酥羊架 都有三大件架 啖啖肉💓仲有麵包糠起面 口感up!兩款主菜都好岀色 食得好滿足👍🏻💓岀面自己攞嘅食物唔算多有凍海鮮 沙律 雜菌湯 刺身 生蠔呢都要排一排 因為佢堅係即開架🤩每人每次限攞二隻 都唔算排得好耐嘅 好快手👍🏻生蠔 海水味好重 食得岀新鮮 唔好錯過 食多幾隻☺️ 凍海鮮 我個人喜歡蜆肉同蝦多啲 海水味咸咸地 認真不錯的刺身呢 相對地較為遜色一點 選擇唔多 亦唔算好肥美😉我建議都係主攻生蠔同凍海鮮喔🙈仲有甜品櫃 款式同一般放題無咩分别
✋🏻性價比頗高的半自助餐✋🏻
份量超級大 仲好快上枱‼️食完都飽左一半啦
澳洲肉眼扒 嗌左五成 啱啱好呀👍🏻
佢係薄身嘅 肉好淋 牛味都有✅
法式寶雲酥羊架 都有三大件架 啖啖肉💓
仲有麵包糠起面 口感up!
兩款主菜都好岀色 食得好滿足👍🏻💓

刺身呢 相對地較為遜色一點 選擇唔多 亦唔算好肥美😉
我建議都係主攻生蠔同凍海鮮喔🙈

仲有甜品櫃 款式同一般放題無咩分别
2018-09-06 8814 瀏覽
半年前曾來過觀塘Give me 5, 無論環境同食物質素都令我留下不錯既印象,所以當朋友話要約去觀塘食飯,我就相約她於Give me 5,藉此回味一下。甫入餐廳,燈光昏暗,地方依舊寬敞,大電視、飛鏢機、桌球枱仍然有保留,浪漫、舒服而又有開心既環境集於一身。Give me 5現主要做晚市任飲任食兩小時,有多款凍海鮮、日式刺身提供,沙律、餐湯、甜品、汽水、健康飲品……等不停供應,另有六款主菜自選一款,食物多羅羅,絕對能滿足每一位客人。不過朋友剛好病癒,唔食得凍野,所以唯有散叫,她要了一客63度溫泉蛋卡邦尼意粉($198), 以攝氏63度煮出既雞蛋,蛋白是剛剛凝固,看起來濕潤閃亮,切開後鮮黄色汁液慢慢滲入意粉內,但蛋白內仍存有半固體嘅蛋黃,在口內慢慢融化,極具口感 ; 而意粉軟硬度適中,配合美味白汁,朋友話正。我就要了澳洲肉眼扒8安士配黑菌汁(六成熟)($238), 脂肪平均又夠肉汁,肉質纖維厚,頗具咬感 ; 而肉味也十分濃郁,口感十分豐富。朋友話這裡既主菜,味道不錯,下次等她身體完全康復,再來這裡食晚市任飲任食兩小時,我當然奉陪。

2018-09-01
2018-09-04 57 瀏覽
小弟比佢地廣告吸引咗,先嚟試下,食物質素及環境都🆗即開生蠔 凍蟹🦀翡翠螺🐚青口 凍海蝦🍤多款日式刺身 🍥🦑🐙沙律🥗餐湯🥣甜品🍰多款汽水🥤健康飲品🍸咖啡☕️茶🍵每人自選主菜一款(A) 63度溫泉蛋🥚脆巴馬火腿🥓卡邦尼扁意粉(B) 香燒挪威三文魚🐟配香檳🥂忌廉汁(C) 波士頓龍蝦米占多🦂(D) 德國有骨豬手🐷配黑椒汁(E) 法式寶雲酥羊架🐐(F) 澳洲肉眼扒🥩(8安士)配黑菌汁星期日至星期四 👏🏻六人同行一人免費👏🏻成人每位$298+10%小童(四至十一歲)每位$178+10%星期五至星期六及公眾假期六人同行免費贈送👏🏻1664啤酒原隻燒雞👏🏻成人每位$328+10%小童(四至十一歲)每位$198+10%
小弟比佢地廣告吸引咗,先嚟試下,食物質素及環境都🆗

即開生蠔 凍蟹🦀翡翠螺🐚青口 凍海蝦🍤

六人同行免費贈送👏🏻1664啤酒原隻燒雞👏🏻
成人每位$328+10%
小童(四至十一歲)每位$198+10%

2018-09-02 85 瀏覽
餐廳工作人員殷勤服務及環境闊落企理,很適宜三五知己聚會,食物品質很新鮮🍲🍵重點係海鮮半自助晚餐🈶️生𧐢任食三文魚🍣刺身任食可以滿足我呢個大胃王之後重🈶️個大大件嘅🐃扒
重點係海鮮半自助晚餐
🈶️生𧐢任食
三文魚🍣刺身任食
可以滿足我呢個大胃王
之後重🈶️個大大件嘅🐃扒
2018-09-02 119 瀏覽
最近好想食生蠔, 逐隻叫又係貴, 有得食蠔既自助餐又唔荒平😨居然, 皇天不負有心人, 比我搵到一間有食任食即開生蠔既半自助餐🔆🤤即係叫一份主食就有得任食生蠔!! 除左生蠔, 佢仲有凍蟹, 青口, 凍蝦🦐🦀, 刺身🐟, 沙律吧☘️🌽, 餐湯, 甜品講真款式唔係真係好多🙈, 不過以呢個價錢可以任食生蠔, 其他野又岩食, 都算係J得過👍🏻_________________________🔹semi buffet(2小時) $298+10%星期日到四 仲有6人同行, 1人免費.我個日呢個款蠔偏細隻, 蠔肉唔算好厚, 不過幾新鮮, 有D海水味同肉質幾爽可能開得有D急, 有些少蠔殼碎飛左入去每人每次只可以拎2隻, 想食就要再排隊喇, 不過佢都算清隊清得幾快既.我發現我真係蝕本貨黎, 生蠔之外, 我最中意食既居然係蒜蓉包同湯, 任食蒜蓉包堆到成座山咁, 塊塊都焗到好脆! 佢個湯無因為任拎而降grade, 個日既南瓜湯真係食得出係南瓜打成蓉, 真材實料! 同埋佢個湯應該係日日都唔同架, 朋友話我知佢上次黎係蘑菇湯, 一樣都好好飲.🔹主食🌸法式寶雲酥羊架一上台真係有少少嚇親, 3大條羊架, 睇到都覺得飽叫
_________________________
🔹semi buffet(2小時) $298+10%
星期日到四 仲有6人同行, 1人免費
可能開得有D急, 有些少蠔殼碎飛左入去
🔹主食
🌸法式寶雲酥羊架
一上台真係有少少嚇親, 3大條羊架, 睇到都覺得飽叫左7成熟
叫左7成熟, 切開係最愛既粉紅色, 好嫩咁. 外面鋪滿左脆脆既寶雲酥, 外脆內軟
最欣賞佢墊底既薯蓉, 打到超級幼滑, 仲索哂羊架既肉汁精華, 如果有得單點就好!
🌸澳洲肉眼扒(8安士)配黑菌汁
叫左5成熟, 相比起羊架就無咁驚豔, 都叫幾大塊下, 不過唔係好厚
肉質正正常常帶少少筋, 個黑菌汁反而係亮點, 幾好食
間餐廳開最大賣點係除左食物OK, 環境夠哂大同寬敞之外, 佢有埋標把同桌球台可以比大家玩下
平時book場都要比錢喇, 呢度唔洗錢就有得玩, 好jetso~
2018-09-02 112 瀏覽
觀塘區絕對是美食介臥虎藏龍之地。今天就和朋友們到鴻圖道的〈Give Me 5〉享受半自餐餐,盡情品嘗任食即開生蠔店內非常寬堂,即使多人亦不會覺得有壓迫感場內亦有飛標機,桌球枱等娛樂設施,等待時亦可以去玩玩餐廳主打半自助餐,點了主菜後當然要出去取自助類的食物啦!大量新鮮的沙律菜,不停供應當然亦有刺身類,今晚有我最愛的三文魚。當然亦有甜品供應但當然我的目標是各種海鮮類凍盤,有凍蟹,翡翠螺,青口和海。蝦雖然種類不多,但勝在夠新鮮而且refill得快!!重中之重點當然是任食生蠔!!真的是師傅站在你面前即開的喔!!坦白說,生蠔不是超級的大只,但以$300不到的半自助晚餐來說,可以任吃新鮮即開生蠔,絕對是性價比高!! 香煎挪威三文魚配香檳忌廉汁 吃夠生蠔後就到主菜的部分了,愛好海鮮的我當然選三文魚。厚切的三文魚塊外層煎得香脆乾爽不油膩,內裏的肉質嫩滑配上豐腴的魚油,正啊正啊。 法式寶雲酥羊架 做法非常特別,香酥柔嫩的羊架外黏著乾爽香脆的寶雲酥外層,口感有層次,而且鹹脆的外層正好為羊架輕輕調味。我們一群人其實人均不用$298及
香煎挪威三文魚配香檳忌廉汁
吃夠生蠔後就到主菜的部分了,愛好海鮮的我當然選三文魚。
法式寶雲酥羊架

我們一群人其實人均不用$298及加一,因為,六人同行一人免費,真係好鬼低

問過老闆,若果是星期五六或公眾假期光顧的話,即改送1664啤酒原隻燒雞,下次約埋一大班朋友來試下都好喎。
2018-08-29 118 瀏覽
仔大女大工作又忙碌,相約食自助餐有時真的很難㗎!雖然下着雨但大家都重視這約會,感恩呢!觀塘區呢間環境很靚,不算高層但望到海景,感覺 relax,侍應生很有禮貌招呼,還有大電視睇和掟鏢靶玩,好特別,每人自選主菜一款加 任食生蠔 蝦 蟹 湯 甜品 刺身等等好豐富,一家人有講有笑, 享受當中嘅美食和分享工作上嘅問題好舒服和享受足足兩小時, 不食生蠔的我 今次竟然食了五隻生蠔, 生蠔肥美即開好新鮮 凍蟹新鮮好多肥膏食了兩隻 不得了喇門口招牌坐位後面的 小擺設望到遠境很美生蠔肥美 即開 即食見到都想食法式寶雲酥羊架羊架鬆口配香蒜 絕配波士頓龍蝦米占多龍蝦啖啖肉 分咗四件每人一件香燒挪威三文魚配香檳忌廉汁三文魚如果大少少就好啦 香脆口熊本霜降牛扒8安士配黑菌汁七成熟入口淋 牛肉汁味濃
今次竟然食了五隻生蠔, 生蠔肥美即開好新鮮
凍蟹新鮮好多肥膏食了兩隻

• 法式寶雲酥羊架
  • 生蠔
  • 澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁
2018-08-29 100 瀏覽
每位顧客基本上會有西式主菜一份,即場開既自助但限量限取生蠔,另加法式fine dine 份量既魚生半自助吧~~咩都系手快有手慢冇,排完想食又要再排,排排下仲會冇晒~~自助?自助!
2018-08-29 103 瀏覽
星期六晚上約了家人吃飯,地點是家人定的,本來沒有做什麼資料蒐集,只知是食西餐,怎知一踏入餐廳門口,會見到琳琅滿目的沙律及海鮮吧,才知道原來是semi-buffet $328 +10% 一位餐廳的環境也非常闊落舒適,且景致非常開揚,對面是麗港城,更令我驚喜的是餐廳的深處有一張桌球枱和兩部飛鏢機可供客人使用!坐下了以後第一件事便是選擇主菜,湯、沙律、海鮮、刺身、甜品、飲品卻是任飲任食的!匆匆點完了主菜並到我最愛的海鮮吧看一看,原來生蠔是即開的呢!蠔非常新鮮,肥美而不腥,另外值得一讚的是蝦非常爽口彈牙,值得一讚refill得相當快!今天的餐湯是南瓜湯,蒜蓉包我沒有試了因為太飽肚主菜上枱了,我點的是澳洲肉眼扒-5成熟賣相都很像樣,伴碟有烤紫薯片,、烤焗蒜頭、薯仔、車厘茄,肉眼扒不會韌,肉味香濃,切開亦符合我要五成的要求。媽媽點了波士頓龍蝦米占多把龍蝦肉隨出來,再加上三色椒、芝士等再焗, 而蟹鉗亦很貼心地幫你敲碎了,方便食用刺身我試了三文魚和八爪魚,看圖片便知三文魚非常肥美呢!飲品選擇非常多,自己開雪櫃任揀便是了。 至於甜品我沒有嘗試太多,因為已經太飽了!唯有影相給大家看順帶一提,飛鏢一局$5

坐下了以後第一件事便是選擇主菜,湯、沙律、海鮮、刺身甜品、飲品卻是任飲任食的!匆匆點完了主菜並到我最愛的海鮮吧看一看,原來生蠔是即開的呢!蠔非常新鮮,肥美而不腥,另外值得一讚的是蝦非常爽口彈牙,值得一讚refill得相當快!今天的餐湯是南瓜湯,蒜蓉包我沒有試了因為太飽肚

主菜上枱了,我點的是澳洲肉眼扒-5成熟

媽媽點了波士頓龍蝦米占多

刺身我試了三文魚和八爪魚,看圖片便知三文魚非常肥美呢!

順帶一提,飛鏢一局$5 ,桌球是免費的,最後我和弟弟打了一局桌球來圓滿結束晚餐!假如有六人以上,餐廳更加會送一隻啤酒雞,我見隔離枱的啤酒雞看似十分吸引呢
2018-08-29 5649 瀏覽
無得食樓下cafe,上咗黎樓上呢間cafe。我地係1點前入座,都有卡位坐。坐底望完main course食咩之後就去沙律吧夾嘢食,基本沙律都有,醬料都算齊。有湯,有蒜蓉包(新鮮出爐好好味),有冷麵,生果等等。幾脆口,呢個有驚喜唔怕係等候期間等太耐,一定有嘢食住等。友人點咗呢個紅酒繪雞,佢呢個汁係重點,非常濃郁,配雞亦都唔會輸,再配一口飯,食哂完全唔難。我就叫咗呢個卡邦尼意粉,我自己就覺得水多啲,唔夠結。純粹估係由於有沙律吧,佢地偏份量唔多。仲有甜品可以夾,真係幾好喎,朋友食啫喱表示非常開心。

幾脆口,呢個有驚喜

唔怕係等候期間等太耐,一定有嘢食住等。

仲有甜品可以夾,真係幾好喎,朋友食啫喱表示非常開心。
2018-08-28 85 瀏覽
鐘意食西餐又想食剌身放題的朋友注意!觀塘有西餐廳推出晚市任食任飲2小時,食完主菜再任食即開生蠔、凍蟹、青口等海鮮。六人同行仲送一人免費/1664啤酒原隻燒雞,適合一大班朋友一齊去!
2018-08-28 88 瀏覽
已是第二次去試這餐廳。上次是正常晚餐,食物質素很好,待應也很禮貌所以決定再去。可惜昨晚試了生蠔半自助,失望而回,生蠔開得太慢,條隊要排好耐。蝦和蟹排左三次都拿唔到。每次只出少量,二三個人已經拿晒。至於蜆都好彩拿到五隻,否則後面嘅人就拿不到。總結全晚只能拿到4隻生蠔,五隻蜆,其他全部無。沙津菜還可以。至於有位四眼個子不高又瘦嘅待應生全程黑面。心想我只是和朋友們短聚幾小時卻換來被黑面和無禮!大家再去時真的要考慮清楚。
2018-08-26
2018-08-26 63 瀏覽
哈哈,一入餐廳已見到大大箱生蠔,係即開嫁。餐廳窗外環境好好,有靚境。而室內座位多,還有娛樂設備。入座後,店員叫我們先點主食,之後可以出自助區取食物。叫了香燒娜威三文魚配香檳忌廉汁,三文魚薄所以燒到邊位好脆,而香檳忌廉汁有碎菇,個汁做得好好味。而肉眼扒就叫了六成,肉較紅。自助區有餐湯、多士,沙律區,凍蝦蟹和貝殼類食品,還有即開生蠔。而令一邊有刺身、甜品櫃和飲品櫃。餐湯係南瓜忌廉湯,濃濃南瓜味、脆脆多士。而生蠔即開夠新鮮又鮮甜,因為細細隻,真係要食多幾隻先夠。
哈哈,一入餐廳已見到大大箱生蠔,係即開嫁。

餐廳窗外環境好好,有靚境。而室內座位多,還有娛樂設備。

入座後,店員叫我們先點主食,之後可以出自助區取食物。

自助區有餐湯、多士,沙律區,凍蝦蟹和貝殼類食品,還有即開生蠔。而令一邊有刺身甜品櫃和飲品櫃。

餐湯係南瓜忌廉湯,濃濃南瓜味、脆脆多士。

而生蠔即開夠新鮮又鮮甜,因為細細隻,真係要食多幾隻先夠。
觀塘西餐食過好多, 今次呢間朋友介紹, 行得遠小小, 離apm 都要10分鐘~ 首先佢係buffet黎既.....2個鐘300蚊左右 有個main dish 之後其他野任食~ 有龍蝦、牛排、羊排等等比你簡餐前更係食個salad開下胃先啦!餐湯~主菜就叫左牛排7成熟!煎得幾香、配菜有秋葵同埋薯容、可以中和到牛肉既油脂感! 而牛肉唔會過熟, 真係around 7成熟左右!7成熟! 仲有D肉汁野飲隨便拎~~之後我見到竟然有生蠔任食阿!!! 仲有蝦同蜆個生蠔味道唔錯wor又....有蠔既鮮味、又唔會太腥! 而且都算大大地隻d蝦就一般般之後仲有任食魚生.....三文魚最好食、幾肥美甜品就可以唔食啦@@ 好干阿佢令我最驚喜既係竟然有桌球玩!! 食到飽飽玩返場又可以再食過阿!!開波! 雖然我唔太識玩、但係食自助餐可以郁下真係太好啦....而且唔使額外比錢仲有飛鏢玩.....真係一次過滿足哂三個願望阿...... 又得食又得玩又得飲!!3百幾蚊一個人有齊咁多野.....值啦!
餐前更係食個salad開下胃先啦!
餐湯~
主菜就叫左牛排7成熟!

牛排
7成熟! 仲有D肉汁

野飲隨便拎~~
之後我見到竟然有生蠔任食阿!!! 仲有蝦同蜆
生蠔

d蝦就一般般

之後仲有任食魚生.....三文魚最好食、幾肥美

甜品就可以唔食啦@@ 好干阿佢

3百幾蚊一個人有齊咁多野.....值啦!
牛排
生蠔
2018-08-26 4682 瀏覽
常聽說觀塘工廈區都隱藏著不少寶石級數的餐廳,之前有短片介紹過這裡,今天跟朋友來看看這家位於鴻圖道的 Give Me 5 又是什麼質素。星期 日到四的半自助餐是 HKD298,另外有加一。除了可以自選主菜外,更會有任食生蠔、凍海鮮如凍蝦,凍蟹等幾款。一來到時發現人流不少,排隊等生蠔的人也超多,真的有夠熱鬧。開蠔師傅慢工出細貨!上說的翡翠螺跟青口整晚都沒有出現,不過沒關係,幸好我只愛吃蝦跟蟹🤤🤤🤤凍蝦跟蟹味道都不錯,蝦是爽口的,蟹也算是鮮味的。唯獨每次 Refill 的數量不多,而且等Refill的時間比較長,容易出現供不應求的情況,不過人流這樣多的日子是可以諒解的。終於等到兩隻了!自選主菜我們的選擇如下:◎ 波士頓龍蝦米占多 - 平常聽是龍蝦占米多*( Lobster Thermidor),其實料理方法就是龍蝦起肉切粒,再混入洋葱、煙肉、忌廉等配料,再加上白蘭地炒一炒,最後連肉和醬汁放回龍蝦殼,再用芝士焗至金黃色。不過這碟是半隻龍蝦,即使加上薯蓉等配料,份量對主菜來說仍然是比較少,勝在味道尚算可以。一啖放哂d肉入口。◎ 63度溫泉蛋卡邦尼扁意粉 - 屬於比較典型的卡邦尼意粉,芝士醬汁OO

開蠔師傅慢工出細貨!

終於等到兩隻了!

自選主菜我們的選擇如下:

一啖放哂d肉入口。

◎ 63度溫泉蛋卡邦尼扁意粉 - 屬於比較典型的卡邦尼意粉,芝士醬汁OOKK,溫泉蛋流心效果不錯,算是不過不失吧。

下次再發掘一下觀塘其他的美食!
2018-08-23
1 分鐘 (堂食)