2017-11-11
-Fumi一連9日(11/10至11/18)期間限定以宮崎做主題既tasting menu真係幾唔錯!..前菜係慢煮白蘿蔔絲、慢煮日式椎茸同香炒金平竹筍,蘿蔔絲同椎茸都煮得好濃到甜,三款前菜都做得好細膩。..刺身為中腩、鰤魚同𩶘魚,刺身新鮮,但驚喜位嘅係伴碟嘅宮崎青瓜同蕃茄都好鮮甜爽口(又錯左focus🤣)..汁煮為慢煮宮崎豬腩肉、京芋配金平青椒、柚子皮絲,豬腩肉加左柚子皮一啲都唔溜反而幾清新,雖然煮得淋身但肉嘅部份依然有嚼勁,京芋處理得岩岩好,唔會話太爛仍然保持到口感,而且幾欣賞金平青椒,切絲變相無左平時嗰種腥味,幾夾。..燒物係宮崎地頭雞配青檸汁,雞味濃但可能係用雞胸肉,所以乾左少少,但青檸汁酸酸地都開胃。..主菜係宮崎牛西冷配壽喜燒汁,油脂非常豐富,但比起平時嘅日本和牛更加有牛扒既口感同相對重肉味,唔係嗰種入口即溶完就無!而且配菜個燒豆腐都好好味🤗..飯係宮崎地頭雞栗子釜飯,呢個都係驚喜位,雞滑加埋栗子,釜飯個base做得好好,令釜飯簡單得黎惹味,飯控表示投降食左兩碗😂..水果係宮崎木瓜,真心甜到癲咗,本身麻麻哋食木瓜嘅我都食晒;而甜品嘅宮崎栗子蛋糕栗子蓉非常誘惑,而且入邊仲有元
水果係宮崎木瓜,真心甜到癲咗,本身麻麻哋食木瓜嘅我都食晒;而甜品嘅宮崎栗子蛋糕栗子蓉非常誘惑,而且入邊仲有元粒栗子,栗子控一定好鍾意!.
呢個tasting menu真係食到好飽,$688價錢都算合理而且環境舒服,去蘭桂坊又真係未必一定係食西餐既!.