2018-06-13 53 瀏覽
位於銅鑼灣The L Square既越南野,係第一次食。一出𨋢已經係餐廳,舖面設計簡單舒服。食物分咗幾個size, Regular, Large, XL, XXL。份量悉隨尊便,唔使太多而浪費,又唔使太少唔夠飽。鍾意相機食先既人,XL已經好大碗好吸睛!除咗有得揀河粉定係金邊粉,值得一讚既係,粉麵同香料分開上,香料可以按自己喜好加落碗粉到。而湯底鹹淡適中,配料分量夠足。今次一行二人,兩個女生叫咗碗XL,已經好足夠!食越南野點可以唔叫蝦餅春卷呢啲基本野,呢個小食拼盤就啱晒!仲有得揀2人,3人,4入份量!炸得唔油膩,夠脆,正!鮮蝦紙米卷,食落好新鮮,口感幾特別。加埋好fresh既椰青,成餐食得好滿足!原來舖頭星期五六既營業時間去到4am,宵夜又多個選擇!溫馨提示餐廳係一樓,遇著煩忙時間多人等𨋢可以揀行樓梯都好快到。

鮮蝦紙米卷,食落好新鮮,口感幾特別。

加埋好fresh既椰青,成餐食得好滿足!

2018-06-13 39 瀏覽
之前去過越南對當地嘅pho念念不忘,朋友話銅鑼灣有越南餐廳食pho唔錯,所以我就去左試下!一去到就見到好colourful 嘅招牌,店鋪精緻,但係都坐到好多人餐廳好得意,d pho有幾隻size分,有regular去到XXL,我見到有人食XXL真係好大碗,夠三個人食我就叫左個生牛肉牛坑腩湯河粉,我食唔到咁多,所以就叫左regular!首先,我試左個湯底先,好香好濃好重牛味嘅湯底,河粉都好滑,最重要d牛坑腩好淋,生牛肉都唔差,拍得住當地食食pho配埋香草、芽菜、青檸是常識吧!仲有好辣嘅辣椒🌶️我男朋友就叫左個燒豬頸肉撈檬,份量估唔到咁多,d豬頸肉真係有好多件,都幾惹味!佢仲追加左牛油雞翼同炸春卷,炸春卷好脆,味道唔錯我地仲叫左個炸椒鹽軟殼蟹米紙卷,件件都好大件,雖然軟殼蟹包住左,但係食落口都食到佢炸得好脆食東南亞野點可以唔整返個椰青我個朋友果然冇介紹錯

食pho配埋香草、芽菜、青檸是常識吧!仲有好辣嘅辣椒🌶️

食東南亞野點可以唔整返個椰青

我個朋友果然冇介紹錯
2018-06-08 72 瀏覽
大熱天時唔係咁想食熱既,好想食D酸酸地既野就諗起越南既撈檸啦。呢間越南餐廳人流都好多,上到去既時間都差唔多滿座啦。好彩仲有位唔洗等炸椒鹽軟殼蟹米紙卷,最愛食軟殼蟹既得點可以唔點佢呀,材料豐富,配上醬汁一齊食就最岩,口感清新,軟殼蟹炸得金香越式手打炸蝦餅,蝦餅炸得香脆,爽口又彈牙,仲有一隻隻既蝦係入面湯面有另外提供芽菜、辣椒、青檸等,可以自己加入湯到,喜歡加幾多就幾多。湯粉佢地有粉左唔同既size,可以同朋友一齊食,但我今日唔想食熱野所以朋友自己叫左個一人份量。朋友既生牛肉牛坑腩川湯粉,送到黎真係唔覺得係一人既份量好大碗。牛肉十分嫩滑,牛坑腩夠淋,金邊粉滑。湯底又好味。香茅豬扒撈檸,豬扒嫩滑,配酸汁撈埋檸粉一齊食,真係胃口大開,岩哂夏天食呀仲另外加左2件越式牛油雞翼,雞翼炸得香脆,又有牛油既香味真係唔錯~~

2018-06-08 83 瀏覽
銅鑼灣越式粉麵😝 🍜#生牛肉牛柏葉湯粉 $82/L 湯粉有得揀4種size揀,reg,L,XL,XXL揀,隻碗真係好大🤣🤣 生牛肉好柔軟嫩滑,靠個熱湯黎整熟,不過牛柏葉份量好少而且切得好幼,湯底清新香料味都幾重,最欣賞係啲芽菜青檸個啲另上,可以自己落🤣 .🥗#炸椒鹽軟殼蟹米紙卷 $78 米紙卷清新,包住生菜、米粉、蘿蔔絲一齊,感覺健康,軟殼蟹香脆,但可以再多一點點🤣 🦐#手打炸蝦餅 $88 蝦餅炸得金黃,口感彈牙,仲有啲蝦粒,點埋醬就好好食😆 . 🐷#越式燒豬頸肉 $52 豬頸肉微焦,仲有啲花生碎係上面,豐富左口感,不過我就感覺油左啲☺️ .🥑#牛油果奶昔 $48 奶昔奶味比較重,但不失牛油果味,味道creamy😁 .餐廳質素唔錯,可以再黎食~Fûhn地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓
銅鑼灣越式粉麵😝

🍜#生牛肉牛柏葉湯粉 $82/L

🥗#炸椒鹽軟殼蟹米紙卷 $78

🦐#手打炸蝦餅 $88

蝦餅炸得金黃,口感彈牙,仲有啲蝦粒,點埋醬就好好食😆 .

🐷#越式燒豬頸肉 $52

🥑#牛油果奶昔 $48
奶昔奶味比較重,但不失牛油果味,味道creamy😁 .

餐廳質素唔錯,可以再黎食~

Fûhn
2018-06-07 164 瀏覽
Fuhn 係銅鑼灣崇光百貨後方駱克道的L square, 距離港鐵站其實兩、三分鐘路程, 都幾易搵, 而附近上下餐廳食肆宏集, 中西韓泰越各色其色, 晚上要選吃甚麼菜都幾傷腦筋。不過今天和愛越南菜的親戚食飯, 最緊要食物有質素, 所以就選了Fuhn。今晚食飯叫了幾道菜色:1.鮮蝦米紙卷鮮蝦米紙卷, 紙卷是即叫即包,內裡捲着檬粉、蘿蔔酸菜及越南香菜等材料,口感豐富一米紙有米香得黎又煙韌,是一道清新健怡的越南小食, 而醬汁是以地道方法製成, 微酸醒胃, 讓不愛吃太多肉的朋友一試愛上。2.炸椒鹽軟殼蟹炸椒鹽軟殼蟹上面鋪滿炸蒜頭, 軟殼蟹新鮮熱辣卜卜脆是當然的了,而炸蒜頭的份量多到我想叫碗白飯攞黎撈飯,味道有點像避風堂炒XX, 但這裡的炸蒜頭比中式的更幼細。配搭軟殼蟹的醬汁, 酸酸地有點開胃感,可以減低油膩感, 整道菜非常惹味, 非常香口3.越式三色飯這個越式三色飯是除了小食拼盤外嚐盡越色肉食的好菜色!因為小小一個飯已經包含了牛油雞翼、香茅豬扒和越式肉餅。牛油雞翼香口得黎雞皮又炸得脆,而且雞肉又嫩滑; 而香茅豬扒內嫩多汁之餘又帶點酥香,香茅味濃,十分惹味。4.香茅雞扒撈檬雞扒做得酥香惹味當然不

今晚食飯叫了幾道菜色:
1.鮮蝦米紙卷

鮮蝦米紙卷

口感豐富一米紙有米香得黎又煙韌,是一道清新健怡的越南小食,

2.炸椒鹽軟殼蟹

3.越式三色飯
越式三色飯

這個越式三色飯是除了小食拼盤外嚐盡越色肉食的好菜色!
越式三色飯

因為小小一個飯已經包含了牛油雞翼、香茅豬扒和越式肉餅。
牛油雞翼香口得黎雞皮又炸得脆,而且雞肉又嫩滑;
越式三色飯

而香茅豬扒內嫩多汁之餘又帶點酥香,香茅味濃,十分惹味。

4.香茅雞扒撈檬
香茅雞扒撈檬

雞扒做得酥香惹味當然不在話下, 而且撈檬的酸汁酸酸咪咪, 非常開胃, 而且清新,

即使沒有湯水的襯托, 蔥油已經讓整道撈檬生色不少, 推薦!
香茅雞扒撈檬

整體黎講, fuhn 係我係銅鑼灣吃過味道最出色的越南菜, 店員主動有禮,
兩人吃以上的食物都差唔多飽到走不動了, 性價比也高, 是一間不錯的小店!!
2018-06-06 5090 瀏覽
夏天天氣悶熱,胃口真係唔太好,所以今日黎到食濕濕又美味的越南粉麵。之前黎食過,真心覺得佢好食,而且用料好、分量大、環境又大又寬又舒適,地點都方便。今日下午黎食,原來佢出咗午餐及下午茶餐,更加優惠客人。我今日選擇了下午茶餐,要了雞絲湯粉、春卷及加了$33飲佢的特飲(牛油果奶昔)雞絲湯粉好大碗!好香呀!一上枱就聞到了,吸引我要食了它雞絲好多又有雞肉味,好有口感!配上甜甜的洋蔥、蔥段,好野味又健康!雞湯好濃好好飲,同金邊粉一齊食真係好夾!金邊粉分量好多,好香滑,正呀另外有配菜可以讓客人自己加味,有芽菜、紅綠辣椒粒及青檸仔,真係好正宗越式料理春卷熱辣辣上碟,有2條剛剛好,不油膩又香脆,用生菜吸收了多餘油份自家用辣醬及撈檬汁調了醬汁,甜甜酸酸又帶少少辣味,好夾這個春卷,大家可以試一試內餡有扎肉絲、紅蘿蔔、肉碎等,好香好好吃,菜與肉份量剛好牛油果特飲大大的一杯,好香好滑!飲落去有牛油果的獨特香味、清香撲鼻!奶昔的口感好滑溜,好喜歡這個滑滑又香香的特飲!牛油果更是好健康的水果,令腸道更健康!好推薦這個特飲
今日下午黎食,原來佢出咗午餐及下午茶餐,更加優惠客人。

好大碗!
好香呀!一上枱就聞到了,吸引我要食了它

金邊粉分量好多,好香滑,正呀

春卷
越式春捲

內餡有扎肉絲、紅蘿蔔、肉碎等,好香好好吃,菜與肉份量剛好

牛油果特飲

2018-06-06
越式春捲
牛油果奶昔
Fuhn 為於銅鑼灣 L square, 店內環境不錯,能容納的人也挺多, 有一列的卡座, 唯中間的座位稍為狹逼, 而環境也算潔淨。是晚和朋友一起來叫了幾道菜,1. 特色牛湯粉 (L)這裡的牛湯粉特別之處是以北美洲式為主打, 首先是在size 上考慮了不同胃容納的人分為L, XL 和XXL size。在味道方面, 湯底的牛肉味及各種香草香料味道參半,富有層次感。我們選的L size, 內裡有不同的牛部位,種類多元不欺人, 其實兩個人也很勉強才吃得完生牛肉片是美國安格斯牛,肉味濃厚, 脂肪均勻,入口爽滑。牛坑腩及牛筋來自本地揀手貨, 牛味濃又富嚼勁。至於粉底, 金邊粉是default的, 粉條夠彈性, 唯一要彈的是不算掛湯, 浪費了又充滿牛精華的湯底。而最特別的是香草 ( 包括九層塔、紫蘇葉、薄荷葉、魚腥草、鵝蒂、毛翁葉、芫荽、喇沙葉), 讓客人自己加, 想落多少就多少, 非常貼心。-2.  小食拼盤 (3人)小食拼盤很貼心的分了以人數為單位的份量, 分為2/3/4人, 雖然拼盤只有3款食物, 分別為 - 手打蝦餅, 春卷和牛油雞翼, 但可按食量下單確是設想周到。手打蝦餅新鮮彈牙, 質感
是晚和朋友一起來叫了幾道菜,

1. 特色牛湯粉 (L)
特色牛湯粉 (L)

生牛肉片是美國安格斯牛,肉味濃厚, 脂肪均勻,入口爽滑。
牛坑腩及牛筋來自本地揀手貨, 牛味濃又富嚼勁。

特色牛湯粉 (L)

讓客人自己加, 想落多少就多少, 非常貼心。
2.  小食拼盤 (3人)
小食拼盤 (3人)
手打蝦餅新鮮彈牙, 質感扎實, 如果size 再大多一點點會更可口!
春卷以網紋米紙捲着,煙韌得黎又帶點脆口, 非常惹味。
小食拼盤 (3人)

而牛油雞翼雞肉嫩滑, 完全讓人忘記了甚麼叫膽固醇!! 太可口了!

3.  柚子鮮蝦沙律
天氣熱當然要點一些清新之選:
柚子鮮蝦沙律
柚子鮮蝦沙律, 酸酸甜甜的柚子與越式香草的搭配真的讓人難以忘懷,
柚子鮮蝦沙律
而且精神為之一振, 也不用怕卡路里超標, 絕對是清怡健康之選。

4. 牛油果奶昔
牛油果奶昔

牛肉湯粉味道清而濃郁,加上夏天又焗又熱, 叫一杯透心涼的的飲品最合適不過。
這裡的牛油果奶昔幼滑綿密, 也不算過甜, 冰涼消暑,與湯粉及各種越南小食是絕配

Overall 黎講, 係銅鑼灣以這個價錢吃到這樣質素的食物, 不用同人逼, 唔洗周圍搵位, 店員面帶笑容, 好評!
2018-06-05 74 瀏覽
收工去咗銅鑼灣買嘢,之後食咗 FUHN 越南菜,越食越清新我和家人點了生牛肉湯金邊粉,安格斯牛肉十分嫩滑,很有牛味,多蔥多洋蔥,令到金邊粉的味道很清新。安格斯牛肉十分嫩滑,很有牛味多蔥多洋蔥,令到金邊粉的味道很清新。多蔥多洋蔥,令到金邊粉的味道很清新。香脆酥炸軟殼蟹蟹身好大隻,外表脆卜卜,金黃色,裏面的肉白雪雪好惹味。最後點了點心拼盤:迷惘春捲迷惘春捲好脆,蝦餅好彈牙,雞翼好脆。飲品方面我們一人點了一個椰青,椰青超多水,好清甜解渴,椰肉嫩滑,夏天飲椰青一流。
收工去咗銅鑼灣買嘢,
之後食咗 FUHN 越南菜,越食越清新

我和家人點了生牛肉湯金邊粉,
安格斯牛肉十分嫩滑,很有牛味,
多蔥多洋蔥,令到金邊粉的味道很清新。

安格斯牛肉十分嫩滑,很有牛味

多蔥多洋蔥,令到金邊粉的味道很清新。

香脆酥炸軟殼蟹蟹身好大隻,
外表脆卜卜,金黃色,
裏面的肉白雪雪好惹味。

最後點了點心拼盤:
迷惘春捲迷惘春捲好脆,
蝦餅好彈牙,雞翼好脆。

飲品方面我們一人點了一個椰青,
椰青超多水,好清甜解渴,
椰肉嫩滑,夏天飲椰青一流。
2018-06-03 65 瀏覽
在這間公司做咗15年多,因為工作唔如意所以要搵工跳蹧。今餐已經係第5餐嘅放生飯。發覺我喺公司都算受歡迎因為係晚餐就唔想喺公司附近食就搵到這間食評唔錯嘅越南餐廳。因為兩個女仔食量都唔係咁大所以只可以點兩道菜同飲品牛坑腩片牛百葉湯粉~第一口就嘗試了一啖湯,嘩好有牛味同埋份量真係唔少 小食拼盆~有雞翼,蝦餅,春卷,樣樣都係即炸出發,所以特別新鮮好味柚子鮮蝦沙律~有好多嘅柚子同鮮蝦真係好大碟呀…牛油果奶昔~我都係第一次飲,感覺好fresh同埋creamy喜歡牛油果嘅我當然更加喜歡這杯牛油果奶昔啦同事飲咗個冰涼嘅椰青迷覺得涼透

牛坑腩片牛百葉湯粉~第一口就嘗試了一啖湯,嘩好有牛味
同埋份量真係唔少

柚子鮮蝦沙律~有好多嘅柚子同鮮蝦真係好大碟呀…

喜歡牛油果嘅我當然更加喜歡這杯牛油果奶昔啦

同事飲咗個冰涼嘅椰青迷覺得涼透
2018-05-28
避開了午市的人龍,這次由進入升降機起,直至踏進餐廳也是暢通無阻。數名客人散落在餐廳不同的角落,而我們則就座在一張四人桌上。自從上次食過他們的香茅豬扒飯後,我一直對其念念不忘。這次,我點了更大份量的越式三色飯($98)——三式分別是香茅豬扒、牛油雞翼和越式肉餅,飯上更鋪了一隻太陽蛋,令賣相更出色。雖然太陽蛋沒了上次的流心效果,但味道依然很好。三式中我最喜歡的是牛油雞翼,牛油味很香濃,卻不會過分油膩。我們另點了一個越式小食拼盤($98)和素菜湯粉($68)。小食拼盤中,我較喜歡炸春卷和炸蝦餅,兩者都炸得香脆,且餡料豐富,熱騰騰時吃下去實在令人滿足十分!素菜湯粉亦大受我的朋友喜愛。不僅份量十足,而且湯底香濃,整體頗出色。飲品方面,我與上次一樣點了牛油果奶昔,而朋友則點了滴漏咖啡。兩者味道都不錯,惟價錢較高。

我們另點了一個越式小食拼盤($98)和素菜湯粉($68)。

2018-05-31 51 瀏覽
跟好姊妹在銅鑼灣shopping完,她說想吃越南湯粉,便帶我到L square的Fuhn!未夠7點已經有很多人客了!有各式湯河、金邊粉和撈檬,也有飯、小食、沙律等等,選擇甚多!我們各點一碗湯粉,也點了些小食!鮮蝦米紙卷煙煙韌韌的米紙包裹著米粉、紅蘿蔔絲、生菜和一隻蝦,好健康的小食,沾那個很重花生味的醬也很惹味!越式燒豬頸肉切成幼絲的豬頸肉,燒很很香口!新鮮椰青天氣那麼熱,點個椰青消暑一流!清涼解渴!這裡的湯粉有不同的份量:Regular、Large、XL、XXL~適合不同胃口的客人!特式牛湯粉L我比較貪心,點了個大集合!還另外加了札肉!有生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊和牛柏葉!L已經超大碗!河粉幼滑,湯底清甜!很喜歡生牛肉,肉好嫩滑,手打牛丸也超級彈牙!扎肉金邊粉朋友的金邊粉也很不錯,她要了雞湯,加了雞肉丸!夏天胃口不太好,吃吃越式湯河也挺好的!
未夠7點已經有很多人客了!
我們各點一碗湯粉,也點了些小食!

越式燒豬頸肉

切成幼絲的豬頸肉,燒很很香口!
新鮮椰青

天氣那麼熱,點個椰青消暑一流!清涼解渴!

特式牛湯粉L

我比較貪心,點了個大集合!還另外加了札肉!

扎肉金邊粉

朋友的金邊粉也很不錯,她要了雞湯,加了雞肉丸!
夏天胃口不太好,吃吃越式湯河也挺好的!
2018-05-26
2018-05-29 3688 瀏覽
相約友人到銅鑼灣SOGO購物,那當然要吃飽飽才有力氣. 友人提議吃越南菜,帶我來到這間位於食廈L Square的Fuhn. 湯粉分為Regular, Large, XL & XXL,我們選了XL,但原來份量相當多,2個女生花了很多時間才吃光光. 相信胃口不大的女生,3個人share就已經很足夠! 生牛肉湯粉 (XL) ($88) 牛肉湯粉超級大碗,以盛芽菜的小碗作對相,可見相當巨大. 也伴以多款香葉,可隨意加進湯河內,以玻璃瓶盛載很是漂亮,有如插花一樣~ 呷一口,湯底熱度足夠,安格斯牛肉味濃,很是好吃,個人最怕吃肥膏多過肉的肥牛了! 湯粉不會過淋,煙韌有咬口,水準十足,個人很喜歡! 小食拼盤 ($98) 一客已有3款小食,包括: 越式牛油雞翼、手打蝦餅& 春卷,滿足哂喜歡吃炸物的我. 牛油雞翼相當大隻,酥脆可口,雞翼亦很嫩滑,只有一隻有點不夠喉喎,哈哈! 手打蝦餅彈牙鮮味,個人覺得不用沾醬已很好吃; 米網春卷也是現炸的,只要是即點即炸的炸物,也是很不錯的. 素菜米紙卷 ($52) 吃了多款炸物,來一客清新的米紙卷. 米紙卷包着蔬菜、醃菜等,酸酸的幾醒胃,偶

生牛肉湯粉 (XL) ($88)

小食拼盤 ($98)

素菜米紙卷 ($52)
吃了多款炸物,來一客清新的米紙卷. 米紙卷包着蔬菜、醃菜等,酸酸的幾醒胃,偶爾吃點素菜也很好.

牛油果奶昔 ($48)
第一次喝牛油果奶昔,奶味香濃,亦有淡淡的牛油果,想不到幾好喝喎!

新鮮椰青 ($45)
朋友則喝椰青,見到滿滿的椰青水,友人說很香甜. 相當這店取的椰青質素相當不俗.

很久沒吃過如此滿意的越南菜,個人實在很推介生牛肉河粉呢!

22198328
香港真的是一個美食大都會, 世界各地的菜色你都不用怕會食不到!今次要介紹的正是越南菜! 越南菜很普遍? 那北美的越南菜應該夠特別吧~Fûhn賣點就是北美的越南菜, 相對較大碗, 口味較清新!而我正正為下面那張圖而去試試! Fûhn的越南粉分了4個Size, 可以因應人數和胃口決定點那個Size!環境舒適, 燈光光猛, 感覺更乾淨~2人小食拼盤 ($98)有炸春卷, 炸蝦餅 & 牛油雞翼。每款味道都不錯, 而且是即炸的。當中最喜歡牛油雞翼, 炸得很香脆, 食多口會發現很香的牛油味但因為都有點油, 怕油的朋友可能會覺得有點油膩。炸軟殼蟹 ($108)有兩大隻!!! 軟殼蟹的size一點也不少, 會食到啖啖蟹肉!而Fûhn的炸物都不差, 都是炸得又香又脆的特式牛湯粉(L) ($108)原本想點XL, 但幸好沒有, 因L真的已很大份!特式牛湯粉包了生牛肉, 牛坑腩片, 牛筋片, 手打牛丸, 牛腩邊, 牛柏葉。每款都又多又高質!!!最特別是有牛筋片, 不會像港式般太腍, 相對有咬口, 但又不會咬不開~而最最最好味的是生牛肉片, 用的是安格斯牛, 又滑又超有牛味, 口感跟味道都是一流另外湯底比平常

Fûhn賣點就是北美的越南菜, 相對較大碗, 口味較清新!
而我正正為下面那張圖而去試試!

環境舒適, 燈光光猛, 感覺更乾淨~

2人小食拼盤 ($98)

但因為都有點油, 怕油的朋友可能會覺得有點油膩。

炸軟殼蟹 ($108)
而Fûhn的炸物都不差, 都是炸得又香又脆的

特式牛湯粉(L) ($108)
原本想點XL, 但幸好沒有, 因L真的已很大份!
每款都又多又高質!!!

另外湯底比平常的越南粉湯底更清新, 同時多了更多不同香料的味道, 所以我更愛北美的!

牛油果奶昔 ($48)
因為知道牛油果奶昔應該會很飽肚, 所以決定跟朋友Share。
平常總是飲牛油果沙冰或牛油果汁, 今次令我發現牛油果奶昔更好飲!
牛油果奶昔相對較清, 多了牛奶香, 令到層次多了

2018-05-25 63 瀏覽
今天同個friend出銅鑼灣食午餐,因為天氣熱,朋友話唔係好想食飯,不如食越南pho,我當然無問題。最後去咗一間駱克道樓上餐廳,一出lift, 見到一個menu stand, 最搶眼係果句slogan, 佢地唔係pho, 而係fuhn。 原來佢地係來自北美嘅牛湯粉專門店。坐底後,發現檯邊牆上有供客人用嘅Grander淨化水,而餐廳聲稱湯頭都係用Grander水製作,所以特別清甜。我點咗佢地嘅 signature 越式牛湯粉,朋友點咗香茅雞排撈檬。飲品好特別,要咗牛油果奶昔,同埋番茄沙冰。服務員會將唔同嘅香草分開先上。越式牛湯粉好大碗,啲湯真係好清甜,唔知係唔係心理作用,連啲牛肉,牛腩,牛根,牛丸,牛百葉都好似特別白淨。仲有全部都好鮮味。湯粉好爽口,雖然好大碗,不過竟然都比我成碗清曬!好正,大滿足!個friend杯番茄沙冰, 賣相好靚, 成朵玫瑰花咁, 不過佢覺得如果走甜, 咁番茄味會更加出。返而我杯牛油果奶昔, 牛油果新鮮夠味, 奶昔唔會太甜, 大熱天時飲一口, 簡直一大快事。個friend嘅香茅雞排撈檬, 雞排新鮮, 夠脆夠味。檬粉好爽口, 仲有佢好滿意撈檬嘅酸汁, 唔似一般咁甜,

個friend嘅香茅雞排撈檬, 雞排新鮮, 夠脆夠味。檬粉好爽口, 仲有佢好滿意撈檬嘅酸汁, 唔似一般咁甜, 而且夠酸。

今日所食嘅湯粉,係近來所食到最好味嘅越式湯粉。
2018-05-24 61 瀏覽
上面正整都係呢個時間我去到越南,就係為咗食越南粉,其實唔係只係甘啱有一位好朋友過去公幹,我就順便同佢一齊過去玩。印象最深刻嘅就係嗰邊嘅越南粉配嘅唔單只係金不換辣椒同埋青檸,而係好多我未見過嘅香草。然而呢我未見過都好我發現佢哋真係好好食。我最喜歡就係加紫蘇金不換薄荷葉,返到嚟香港之後呢都有再整牛肉粉,同樣自己都會買多咗香草。可惜嘅係現在已經少整呢啲啦!今日呢就嚟到呢度食牛肉粉,而最給我好大印象嘅就係擁有八種香草。咁多種呢我得喺越南見過唯獨是自己比較唔喜歡就係魚腥草,其他呢我都覺得好正。然而呢一間越南餐廳係實屬少見地八種香草都有齊,仲要放到好似插花一樣咁靚。睇得出佢哋好有心機。點左呢個xXL size 招牌粉,有牛筋啦牛肚牛丸牛腩,當然不少得嘅就係生牛肉啦!呢個份量係要四個人先食得晒嘅,其實為返一人$50都唔使。就可以食到咁大碗分量十足嘅牛肉粉!點樣影都影唔到佢係有幾大,我會話佢大個一個水煮魚。分量十足我相信四個人女仔都未必食得晒。湯底甜嘅,分量超多。牛丸同埋生牛肉都好好味。不少得當然就係睇鮮嘅洋蔥啊!正!各位嚟到一定要試吓呢度嘅牛油果奶昔,入口順滑味道清新,好正。至於朋友飲嘅其他越南飲品

睇得出佢哋好有心機。

牛丸同埋生牛肉都好好味。不少得當然就係睇鮮嘅洋蔥啊!正!

各位嚟到一定要試吓呢度嘅牛油果奶昔,入口順滑味道清新,好正。至於朋友飲嘅其他越南飲品都好好質素。

冷氣通爽,上枱速度好快,強烈推薦牛油果奶昔,超正!我形容佢係香港地道嘅越南粉香草專家。