2018-07-27 56 瀏覽
今日黎朝聖食越南野,順便行銅鑼灣。我一向都好鐘意食越南野,尤其之前去完旅行,更留戀當地嘅嘢食。叫左炸蝦餅,好好食。外面層麵包糠好脆口,而且入邊真係有蝦肉,又彈牙,點埋泰式辣,就更野味!又叫左豬頸肉,最好食!細細條,但份量夠多,而且半煎炸烹調,好香口!牛油果奶昔都好飲,好creamy ,如果再多啲牛油果會更香!叫左XL 牛肉河,堅係大碗,入邊有牛丸、肥牛、牛腩、牛柏葉,材料豐富又足料,而且仲會俾香葉香菜你加入湯底。湯底吾會太油,又有好多香料。

又叫左豬頸肉,最好食!
細細條,但份量夠多,而且半煎炸烹調,好香口!

2018-07-27
  • 牛油果奶昔
2018-07-21 86 瀏覽
是日星期六我與公司同事共進午餐。這是我們第二次光顧,並order 了個 XL的特色牛肉湯粉,3個人食都份量超足👍,食材新鮮👍👍是安格斯牛肉!!!湯底仲牛味特濃郁👍👍👍另外,還order 必食既 號佳麗:燒豬頸肉撈檬,真係正到爆🤤夠香口,又開胃。仲有個牛油果奶昔,雖然個牛油果味不太重,但係feel到個果既係新鮮嫁。職員唔算多仲忙到踢哂腳,但依然服務係veryverygood嫁。一定會再次光臨💕
是日星期六我與公司同事共進午餐。
另外,還order 必食既 [27]號佳麗:燒豬頸肉撈檬,真係正到爆🤤夠香口,又開胃。仲有個牛油果奶昔,雖然個牛油果味不太重,但係feel到個果既係新鮮嫁。
一定會再次光臨💕
[27]燒豬頸肉撈檬
XL 牛肉湯面
  • 生牛肉湯粉
2018-07-17 77 瀏覽
每一個星期四都會去銅鑼灣上日文堂,每次都諗當日食咩好頭痛今次同朋友黎呢間越南餐廳食晚餐感覺好新鮮,從來食越南野都冇Size揀今次有大中細選擇,我地兩個女仔一於叫咗個XXL既雞絲湯金邊粉黎食,真係好大碗兩個人食好足夠。另外仲有叫咗杯特式牛油果奶昔,味道飲落有啲似榴連味,感覺好特別。
每一個星期四都會去銅鑼灣上日文堂,每次都諗當日食咩好頭痛
既雞絲湯金邊粉黎食,真係好大碗兩個人食好足夠。
另外仲有叫咗杯特式牛油果奶昔,味道飲落有啲似榴連味
,感覺好特別。
2018-07-12
2018-07-16 64 瀏覽
之前已來過一次,印象不錯,這次帶同曾在北美居住的友人到訪,再一起懷緬北美風味的越南粉。炎夏真的不太有胃口,想吃點開胃的菜式,越南湯粉的湯底有不同的香葉配料調味,酸酸甜甜,令人特別容易開胃,另外還點了些小食-米紙卷及柚子大蝦沙律,消消暑。素菜米紙卷:顧名思義,適合素食者吃的米紙卷,有4件,入面有蘿蔔絲、粉絲及青瓜絲,本身米紙卷及材料均無調味,蘸上花生醬,最佳的醬料配搭。柚子大蝦沙律:份量比想像大份,就當吃多點蔬菜,更加均衡、健康。柚子頗多,果肉酸甜有汁,蝦肉爽口,新鮮的沙律拌上甜酸醬,不難入口。湯粉份量有幾種選擇,由普通到XXL都有,包保食客不會吃不夠。牛筋片、牛坑腩拼牛腩湯粉:之前試過特色牛肉湯粉,什麼都有。這次集中試試幾款,肉的份量算挺多,各部份的牛肉都挺軟腍,濃濃的牛骨牛肉餚成湯底,非常香濃,加入各款香葉,更加提出鮮味。
2018-07-07 121 瀏覽
點了札肉撈檬,整碗嘢都無味道,個醋既味道完全失平衡,超鹹小小酸。女友點了生牛肉河,味精味濃。軟殻蟹梅梅地,其他小食都係鹹味多過乜。叫左杯青檸七喜,青檸都唔俾粒,厲害!友人點了鹹檸七,起碼都有鹹檸。而其他顧客都有!水要問先有,侍應除了餐單上既數目字,其他中文一字一律當外星文,只要求聽數目字。如果唔係女友要試新嘢都唔黎,而家知以後都唔洗再黎,請都唔黎,亦會推薦朋友唔好黎。香港有心做越南菜既好多,多呢間唔多,少呢間唔少。
軟殻蟹梅梅地,其他小食都係鹹味多過乜。
香港有心做越南菜既好多,多呢間唔多,少呢間唔少。

2018-07-07
2018-07-07 100 瀏覽
其實自從去完越南,就對果度既美食念念不忘,成日都想搵番當日既味道~所以不停去食越南菜,今次黎到銅鑼灣Fûhn,我地叫左個“特式生牛湯粉”,佢有幾個size, L , XL , XXL ,我地只係叫左個 L size,都已經好好好巨大!真係夠晒2個人食!可以揀金邊粉/河粉,我地揀左金邊粉,口感軟滑,重吸晒湯既清香。入面有超足料,有生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊、牛柏葉。上桌時,生牛肉係半熟,重有少少鮮紅,用湯既溫度浸下佢再食,入口果然香嫩;牛柏葉好爽口;牛筋片淡嫩不腻,加上面頭既蒽粒、洋葱絲;同伴碟既芽菜、香草、辣椒粒,令成個“特式生牛湯粉”更清香!另外,非常握介大家要叫小食拼盤,係現炸咖!入面有:越式牛油雞翼、春卷、手打蝦餅,手打蝦餅真係超正! 因此係手打,所以入面特色鬆軟,外皮好脆,重要夠晒熱!牛油雞翼同樣香脆,d肉好嫩滑,春卷外皮用好脆既米紙、網紋皮包住,香脆滋味~最後配杯凍咸檸相打,冰凍清爽,夏天至愛!

其實自從去完越南,就對果度既美食念念不忘,
成日都想搵番當日既味道~
所以不停去食越南菜,
今次黎到銅鑼灣Fûhn,

入面有超足料,有生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、
牛腩邊、牛柏葉。
上桌時,生牛肉係半熟,重有少少鮮紅,用湯既溫度浸下佢再食,
入口果然香嫩;牛柏葉好爽口;牛筋片淡嫩不腻,
加上面頭既蒽粒、洋葱絲;同伴碟既芽菜、香草、辣椒粒,
令成個“特式生牛湯粉”更清香!

另外,非常握介大家要叫小食拼盤係現炸咖!入面有:越式牛油雞翼、春卷、手打蝦餅,
手打蝦餅真係超正! 因此係手打,
所以入面特色鬆軟,外皮好脆,重要夠晒熱!
牛油雞翼同樣香脆,d肉好嫩滑,
春卷外皮用好脆既米紙、網紋皮包住,香脆滋味~

最後配杯凍咸檸相打,冰凍清爽,夏天至愛!
2018-06-29
2018-07-06 90 瀏覽
係銅鑼食晚飯 已經食厭左韓燒 放題 又無興趣食中餐西餐於是就決定食越南菜!估唔到間餐廳細細間 但食物相當有質素!首先係主食 點左兩個特色湯河 一個雞 一個牛牛肉方面 無論湯頭 牛肉都好有越南風味 而且店家好貼心 知道有好多人唔鍾意食越南菜上面既一大堆香菜 所以呢啲係有隻碗另上既雞肉方面 湯頭好淡淡既藥材味 飲落有種補身既感覺 但啲雞絲就略嫌老左少少小食方面 蝦餅係少數食得出真材實料用蝦肉既彈牙又有蝦味 外面包住薄薄既脆醬 點埋沙律醬或者酸甜辣椒醬 夠哂香口惹味! 4個人食 點埋咖啡啤酒加一 都唔過800 係呢區都算抵食!
係銅鑼食晚飯 已經食厭左韓燒 放題 又無興趣食中餐西餐
於是就決定食越南菜!
估唔到間餐廳細細間 但食物相當有質素!
首先係主食 點左兩個特色湯河 一個雞 一個牛
小食方面 蝦餅係少數食得出真材實料用蝦肉既
4個人食 點埋咖啡啤酒加一 都唔過800 係呢區都算抵食!
2018-07-06 79 瀏覽
今日難得一家人出去食飯 就家姐放工 就揀左銅鑼灣因為啱啱去完越南旅行 就諗住帶佢地試下越南菜首先間店地理位置好好 一出c出口 向銅鑼灣廣場2期個邊直行幾分鐘就到坐位都好舒服 book左4人枱 有卡位坐 方便傾計唔驚嘈食物方面 屋企人一致力推特色牛湯河!牛肉湯好飲無味精 屋企人飲左好多碗都唔覺好乾份量配料都相當足夠 牛肉軟稔唔黏牙 4個人share一個L size啱啱好 可以有暖暖既牛肉湯河落肚 又唔會太飽!小食方面 又係全家人力推炸軟殼蟹!香口酥脆唔油膩 配埋個醬食又有一番滋味!份量足夠4個大人share 放得耐都唔會話稔哂
今日難得一家人出去食飯 就家姐放工 就揀左銅鑼灣
因為啱啱去完越南旅行 就諗住帶佢地試下越南菜
坐位都好舒服 book左4人枱 有卡位坐 方便傾計唔驚嘈
食物方面 屋企人一致力推特色牛湯河!
牛肉湯好飲無味精 屋企人飲左好多碗都唔覺好乾
份量配料都相當足夠 牛肉軟稔唔黏牙
小食方面 又係全家人力推炸軟殼蟹!

香口酥脆唔油膩 配埋個醬食又有一番滋味!
份量足夠4個大人share 放得耐都唔會話稔哂
2018-06-27
2018-07-05 71 瀏覽
呢家食飯好似買衫咁有分size😜想食幾多就叫幾大碗都得😙有分Reg, L , XL架👏🏻特式牛湯粉🐮🥢今日一場黎到,緊係叫左XL😎大碗到你食唔哂😝食激都仲有每款餸份量十足🤩生牛肉好味😙但個湯唔夠熱😅浸耐D先熟透牛腩幾軟腍架👌🏻神奇嘅係金邊粉浸左咁耐都唔會腍😉keep住爽口愛酒嘅我🙆🏻‍♀️叫左Viet coffee cocktail🍹濃郁嘅咖啡味☕️質感似smoothie唔錯唔錯👍🏻

呢家食飯好似買衫咁有分size😜
想食幾多就叫幾大碗都得😙
有分Reg, L , XL架👏🏻
特式牛湯粉🐮🥢
今日一場黎到,緊係叫左XL😎
大碗到你食唔哂😝食激都仲有
神奇嘅係金邊粉浸左咁耐都唔會腍😉keep住爽口

濃郁嘅咖啡味☕️質感似smoothie
唔錯唔錯👍🏻
2018-07-05 78 瀏覽
今晚又OT,辛苦左成個星期,想食餐好東西,特登搵銅鑼灣餐廳又可以夜食,卑我搵到間心水餐廳-Fuhn 。呢間係食越南米線,已經係9點入座,仲要等左陣先有位座,果然人氣爆登。 餐廳提供不同分量湯粉,有regular,large,XL & XXXL,供不同人數客人選擇,設計新穎! 過黎之前已經做足功課,選定人氣款式:特式牛湯粉(XL) ($128)餐廳招牌之選,個碗大過一個人面,份量真係多,初初見湯底咁多係咪伏,一撈起,湯粉多過兩人份,牛就包哂所有款:生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、牛腩邊、牛柏&手打牛丸,好足料! 而湯底好清,食得出不含味精! 健康推介。牛奶果奶昔(圖右,$48)奶昔大大杯,雖然奶味比較重,但牛油果味好香,成杯飲品味道好夾,夏日清暑推介。越式咖啡沙冰(圖左,$45)咖啡味好香,面頭淋上粉量學朱古力,粒粒冰吞入喉嚨,好涼快。餐牌:

特式牛湯粉(XL)

特式牛湯粉(XL) ($128)

越式咖啡沙冰&  牛奶果奶昔

牛奶果奶昔(圖右,$48)

越式咖啡沙冰(圖左,$45)
咖啡味好香,面頭淋上粉量學朱古力,粒粒冰吞入喉嚨,好涼快。

餐牌:

$150 (宵夜)
越式咖啡沙冰&  牛奶果奶昔
  • 牛油果奶昔
2018-07-04 5034 瀏覽
去完越南回來,掛念越南的食物,要去尋覓越南餐廳回味一番。openrice上看這間評價不錯,今晚就去試一試!到餐廳才知佢餐廳名字有have fun的含義!not only pho, but fun! 哈哈幾特別!雖說是平日的夜晚,但座無虛席很熱鬧。好在不用等很久就有位了。打開餐牌首先點了必點的pho!! 今晚我就是專程來吃pho的一不小心點了滿滿一桌哈哈生牛肉,牛筋片拼牛腩邊湯粉 $88朋友不愛洋蔥生蔥所以青另上。我們點了一個regular size 不過牛的份量並不少!這碗湯粉有驚喜,湯夠味卻不會太濃令人口渴,生牛肉so yummy,軟綿質感邊吃邊讚!麵的份量剛好,一個女仔來吃一碗麵的話應該足夠飽肚的。滿足了我們的胃,大推介!炸椒鹽軟殻蟹米紙卷$78 賣相很吸引!有越南風!對一個不吃辣的人來說是有點辣,還要是重辣椒粉的辣,一咬下去已吸到辣味已經覺得辣。稍嫌軟殼蟹份量有點少,不過生菜新鮮爽口,總的來說是ok的!越式雞絲沙律 $58 點沙律是想清清地,雞絲沙律一上枱我們不期然嘩了一聲,好大碟!你看比手掌攤開還大一倍! 不過味道普通,令人大失所望,雞肉淡而無味,沒有任何dressing,少少

雖說是平日的夜晚,但座無虛席很熱鬧。好在不用等很久就有位了

一不小心點了滿滿一桌哈哈

生牛肉,牛筋片拼牛腩邊湯粉 $88
生牛肉牛筋片牛腩邊湯粉

朋友不愛洋蔥生蔥所以青另上。

炸椒鹽軟殻蟹米紙卷$78
炸椒軟殼蟹米紙卷

越式雞絲沙律 $58
越式雞絲沙律

你看比手掌攤開還大一倍! 不過味道普通,令人大失所望,雞肉淡而無味,沒有任何dressing,少少難以下嚥的感覺,我們只吃了三份之一便放棄了,不推介
,缺了越式風味。不過只要$58下有這麼多的菜,適合愛菜之人。

追加一個小食拼盤二人份,有雞翼春卷蝦卷全部是邪惡的炸物不過今晚好想吃就不理太多了

小食拼盤二人份$98
小食拼盤

越式牛油雞翼
香噴噴熱騰騰上枱,咬下去卜卜脆,稍稍嫌炸粉太厚不過可以接受,牛油味香濃,雞翼大隻啖啖肉嫩滑可口
。正!

手打蝦餅
三個小食中最推介的一款。本以為是細細隻酒樓那些蝦飯,豈料蝦的份量比想像中多,有驚喜,蝦肉彈牙

春卷
很脆口,味道不過不失,不會太咸,不過略嫌油膩,餡料太少。

牛油果奶昔$48
牛油果奶昔

看食評每一個都必點這個,我們也點了一杯試試。剛入口時味道較淡以為冇特別,不過要吞下去就嚐出了牛油果的天然味。幾好!
不會過甜夠濃夠綿又不會太冰凍,越喝越好喝!用來解軟殼蟹米紙卷的辣剛剛好!難怪個個都點!

餐牌

看到餐牌見到有酒,我和朋友都是小酒鬼即刻要了酒menu來看看,不過想order時原來今晚冇cocktails只有啤酒,啤酒我們不愛,只好看看下次來吃有冇機會試它們的cocktails!

臨走前,人比較少才找到位子影相

價錢合理,服務態度和食物都不錯,地點就腳,我們下次會再來的!

生牛肉牛筋片牛腩邊湯粉
炸椒軟殼蟹米紙卷
小食拼盤
牛油果奶昔
  • 生牛肉湯粉
2018-06-30 135 瀏覽
今日放假同肥髀拍拖睇戲,買咗票在附近搵地方食午餐,呢間食評幾好嘅越南菜🇻🇳,去到行樓梯上一樓,一層包晒,色彩鮮明木皮牆,座椅唔迫,午餐幾多選擇,仲可以配小食,落單後湯粉連小食5分鐘,飲品反而最遲來!我哋叫湯粉,店員比咗大大碗碗料(有大量芽菜、辣椒粒🌶️、九層塔🍃、青檸)生牛肉湯河($75)肥髀食,食咗一塊生牛肉,仲帶點粉紅,嫩口淋身唔太肥!好味牛坑腩片湯河($75)加了大量芽菜、九層塔、同青檸,湯底清甜濃香,好味,牛坑腩夠薄,兩條肉中間係網狀嘅筋膜,比生牛肉有咬口,又唔會嚡同硬(因為薄身)河粉係幼金邊粉,有咬口又掛湯,好味!鮮蝦米紙卷(跟餐加$18)一開二,不過捲得唔夠實,我嗰半有點散,米皮煙韌,米粉彈牙,蘿蔔爽口,生菜爽脆,蟹柳正常,點少少花生酸醬吊味,好味牛油雞翼(跟餐加$10)炸得金黃色,皮脆肉嫩,鹹香好味!熱越南滴漏咖啡☕️($30)叫了少奶,練奶加咖啡有點拖肥味,少奶仲有甘苦味,好味椰青($25)肥髀飲店員爽手,上菜收碟極速完成,同埋我影帳單,佢好好問我使唔使印一張比我,肥髀埋單前去了廁所,我埋完單同店員講要等肥髀,佢都話無問題(當然當時係無人客等)!態度幾好!湯底好味
配料

生牛肉湯河

牛坑腩湯河

米紙卷

牛油雞翼

牛油雞翼(跟餐加$10)炸得金黃色,皮脆肉嫩,鹹香好味!
滴漏咖啡

牛坑腩湯河
米紙卷
牛油雞翼
滴漏咖啡
L Square食肆林立,位於1樓為新派越菜Fuhn,它剛剛在佐敦新開了分店。我對於越南菜的要求頗講究,愈吃愈精,畢竟過往常到越南公幹,恰巧來到銅鑼灣,嚐嚐那種思念的味道亦無不可。裝修簡約明亮,座位較緊迫,蠻多人等位,建議提早預約會較好。餐廳簡單,以各種size(regular至XXL)湯粉類、飯類、小食為主,還有不同的飲品,價錢尚可接受。對於香草的介紹,真的「長」知識了!XXL特色牛湯河$1282人1份XXL特式牛湯河,湯碗大過塊臉,份量多到不了,見到都興奮!侍應將盛滿多款香菜、芽菜、辣椒及青檸的碗棒過來,可隨意根據自己喜歡加進湯內,個人比較喜歡加九層塔及薄荷葉,頓時味道提昇至另一層次。飲一口湯,熱度剛好,湯底較清淡,材料豐富,除了蔥粒及大量洋蔥,包括生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊及牛柏葉,牛味十足,朋友激讚牛柏葉薄腍又爽,而我較喜歡牛筋片的爽,有嚼勁,牛坑腩肥瘦分明,肉味濃郁,牛丸彈牙,而其他配料當然合格;湯粉軟滑,點食都還有湯粉,我倆大胃王也很滿足。記得將香菜們進熱辣辣的湯粉內,味道層次更豐富!2人小食拼盤$98:樣樣出色,必點之選!拼盤包括牛油雞翼、手打蝦餅及春卷。

裝修簡約明亮,座位較緊迫,蠻多人等位,建議提早預約會較好。

對於香草的介紹,真的「長」知識了!

XXL特色牛湯河$128

記得將香菜們進熱辣辣的湯粉內,味道層次更豐富!

2人小食拼盤$98:樣樣出色,必點之選!拼盤包括牛油雞翼、手打蝦餅及春卷。炸物同春卷新鮮香脆,尤並蝦餅彈牙扎實,配上泰式酸辣醬更美味,兩者很不錯;牛油雞翼肉質滑嫩,很香口!

炸椒鹽軟殼蟹米紙卷$78:清新米紙包著椒鹽軟殼蟹,少了肥膩感,吃下去外脆內軟,配上有辣味的沙律醬汁?,頗醒胃。

越式滴漏咖啡(連冰底)$38:咖啡香濃,但略少煉奶。

凍檸茶$22:茶底濃度適中,合格!
小食系列絕對是推薦之一,下次應該要試下叫撈檬,看到隔離檯客人的檬粉推到成座山甘高,成功留下好印象。不過,晚上食客人來人往,有時侍應們都應接不暇,大家要放多點耐性
2018-06-25
  • 特色牛湯河
  • 小食拼盤
  • 炸椒鹽軟殼蟹米紙卷
2018-06-26 106 瀏覽
上星期日同屋企人晚餐銅鑼灣廣場附近嘅呢間越南野,間餐廳好多人,八點幾要等陣位越南野近年係香港越嚟越興,當知名嘅越南粉餐廳登陸香港。可惜都無係港島區,上網睇到呢間,評語幾好,呢間主力推唔同大細份量嘅牛肉粉。好攪笑有四個size 咖。不過今日無食粉,下午食過粉,天氣太熱了,食左大蝦柚子沙律。好多柚子夠新鮮。二人拼盤有春卷,炸蝦餅同雞翼,除了雞翼牛油味不夠之外,其他都好不錯再飲埋鹹檸七就爽爽。夏天真係唔想食熱野。食下沙律都好呀!仲有原來呢度D 水係靚野。

2018-06-26 77 瀏覽
話說呢一排某D日子要食素,食之後發現原來可以試多啲平時你根本唔會叫嘅嘢食,就好似食越南湯河咁,每一次都必食嘅就係牛肉越南湯河,好似素河粉我係一定唔會揀。今日揀呢一個番茄素河粉食落去個味道都唔錯啊,淡淡的蕃茄湯香,仲加埋生菜,冬菇同兩舊素肉。我見到果兩塊素肉嘅時候有啲擔心佢係肉,所以我都幫大家問清楚佢呢度係真係有提供素肉嘅,大家可以食得放心。我覺得呢一度比其他越南鋪頭唔同嘅就係佢嘅香葉會特別多,出邊嘅香葉就只會有金不換一款,但係呢度足足有六七款咁多,而且係無限量添加。佢可以令整個湯粉嘅味道變得更加香更加特別。咁除咗湯河之外咁梗係會整返個小食啦,全素嘅越南米紙卷。呢一個我有少少覺得喜出望外,因為出面嘅數紙包卷都會係淡而無味嘅。但係佢呢一個卷配左個好香嘅花生醬,食落去嘅味道完全唔同,好味。