2018-06-13
之前去過越南對當地嘅pho念念不忘,朋友話銅鑼灣有越南餐廳食pho唔錯,所以我就去左試下!一去到就見到好colourful 嘅招牌,店鋪精緻,但係都坐到好多人餐廳好得意,d pho有幾隻size分,有regular去到XXL,我見到有人食XXL真係好大碗,夠三個人食我就叫左個生牛肉牛坑腩湯河粉,我食唔到咁多,所以就叫左regular!首先,我試左個湯底先,好香好濃好重牛味嘅湯底,河粉都好滑,最重要d牛坑腩好淋,生牛肉都唔差,拍得住當地食食pho配埋香草、芽菜、青檸是常識吧!仲有好辣嘅辣椒🌶️我男朋友就叫左個燒豬頸肉撈檬,份量估唔到咁多,d豬頸肉真係有好多件,都幾惹味!佢仲追加左牛油雞翼同炸春卷,炸春卷好脆,味道唔錯我地仲叫左個炸椒鹽軟殼蟹米紙卷,件件都好大件,雖然軟殼蟹包住左,但係食落口都食到佢炸得好脆食東南亞野點可以唔整返個椰青我個朋友果然冇介紹錯
食pho配埋香草、芽菜、青檸是常識吧!仲有好辣嘅辣椒🌶️
食東南亞野點可以唔整返個椰青
我個朋友果然冇介紹錯