2023-08-10 23 瀏覽
位於船街嘅隱世小店Flagship主打多國菜,菜式具特色又有玩味,充滿驚喜,而且店員會好用心咁介紹每一道菜,十分推薦🤍•Ships Cesar Salad ($158) 呢個Cesar Salad同坊間嘅係同一個醬,但係加入咗焗過嘅咸魚同咸蛋黃,口咸幾特別,充滿咸香!•Carbonara Chinese Style ($238)呢度嘅卡邦尼意粉無用到cream而係用蛋黃同芝士做醬汁,更採用Chinese Style嘅材料,即係中式金華火腿同埋臘肉取代咗,好特別!•King Salmon($288)呢個三文魚扒煎到八至九成熟,仲用果皮醃過,特別香,而且又唔會煎得乾身🐟

•Ships Cesar Salad ($158)

•King Salmon($288)
2023-08-09 29 瀏覽
今晚與朋友到灣仔試試這間食評不錯的小店,果然沒有令我們失望,我們吃了以下食物:1.法國香草脆田螺這道菜做法非常獨特。去除田螺的殼,將田螺肉放入雪糕筒質地的貝殼型內,不僅增添了視覺上的吸引力,還帶來了特殊的口感。殼是脆卜卜的,而熱辣辣的田螺肉則令人垂涎欲滴👍2.特色卡邦尼意粉特色卡邦尼意粉的卡邦尼醬由蛋黃和奶油製成,口感濃郁、豐富,帶有奶油和奶酪的香氣,與煙肉的咸香味道非常配合。意粉的煙韌度亦非常適中,每一口意粉都沾滿醬汁,非常美味😋3.紐西蘭脆皮三文魚用的是高級食材,三文魚是用刺身級的材料製作的,這保證了它的新鮮和優質。在煎之前,它還使用檸檬皮進行了醃製,這種做法可以為三文魚增添一種清新的風味。吃三文魚時還搭配檸檬汁和香草醬料,帶有一種酸爽的口感和香草的香氣,令人品嚐到三文魚的鮮美而又不會感到油膩😃總體而言,這裏的食物製作方式都相當精心,為客人帶來了愉悅的享受,值得一試😊

1.法國香草脆田螺

2.特色卡邦尼意粉

3.紐西蘭脆皮三文魚

2023-08-08 32 瀏覽
主打多國菜美食🍴烹煮的時候會加入中式元素🔥航海風的裝潢⚓以藍白色為主調,藍色的沙發和白色的木椅,感覺上更附合旗艦主題🚢沙律用上秘製咸蛋黃醬汁,咸咸香香,口感豐富,很開胃😃卡邦尼意粉🍝用老雞湯調味,味道比方間的更特別,味濃但不會過膩。採用鹹香適中的煙肉🥓香脆美味又甘香😋主菜Dry Aged 厚切豬扒🥩經21天時間製作的風乾式熟成♨️比鮮肉更嫩滑的的肉質🤩食落咸香但油而不膩,而且油份更集中。簡單烹調已經甜而多汁,香氣滿溢的😙
主打多國菜美食🍴
烹煮的時候會加入中式元素🔥
航海風的裝潢⚓以藍白色為主調,
藍色的沙發和白色的木椅,
感覺上更附合旗艦主題🚢
沙律用上秘製咸蛋黃醬汁,
咸咸香香,口感豐富,很開胃😃

卡邦尼意粉🍝用老雞湯調味,
味道比方間的更特別,味濃但不會過膩。
採用鹹香適中的煙肉🥓香脆美味又甘香😋

主菜Dry Aged 厚切豬扒🥩
經21天時間製作的風乾式熟成♨️
比鮮肉更嫩滑的的肉質🤩
食落咸香但油而不膩,而且油份更集中。
簡單烹調已經甜而多汁,香氣滿溢的😙
  • Ship’s Caesar Salad
  • 21天熟成厚切豬扒
2023-08-07 100 瀏覽
朋友介紹灣仔有間隱世嘅西餐廳,所以今日就嚟咗船街食呢一間Flagship ❣️❣️前菜我哋就叫咗一份香煎章魚🐙🐙鬚配八珍甜醋羽衣甘藍 $148,八爪魚❤️肉質彈牙,而且夠晒大條😘非常有咬口🤤🤤配上甜甜酸酸嘅八珍甜醋做dressing嘅羽衣甘藍😳超級開胃主菜我哋就揀咗紐西蘭脆皮三文魚 $298🐟🐟呢隻係刺身級三文魚,而且店家先用果皮醃製🤤🤤🤤再香煎至7/8成熟😍外皮相當crispy收到,咬落去超香脆!三文魚相當粉嫩😋😋肉質鮮嫩多汁,一啲都唔乾😘睇嚟食材都相當新鮮,先至會做到呢個效果😚另外我哋都叫咗個卡邦尼意粉 $238🍝🍝除咗經典卡邦尼嘅味道😚亦都有臘肉嘅鹹香,每一條意粉都掛到汁,再加埋芝士碎🧀🧀口感超豐富

紐西蘭脆皮三文魚
睇嚟食材都相當新鮮,先至會做到呢個效果😚

另外我哋都叫咗個卡邦尼意粉 $238🍝🍝

• 八珍甜醋羽衣甘藍沙律
2023-08-04 135 瀏覽
經常經過金鐘灣仔,但完全無留意原來小巷盡頭有間餐廳出名食fusion菜!小店位置不多,建議大家可以提前預約!【大啡芝士蘑菇】$78推薦!大啡菇配芝士焗一定無得輸,估唔到配意大利黑醋,可以減低油膩感!【特色卡邦尼意粉】$238最有驚喜一定係carbonara! 中式卡邦尼意粉,用金華火腿同臘肉整,食落去好意外地夾!本來以為會好油膩,但反而香味勁出!【紐西蘭脆皮三文魚】$288餐廳用刺身級嘅三文魚,煎到八至九成熟,再配自家制醬汁!三文魚外皮煎到脆身,肉質仲多汁嫩滑!而醬汁用左叼草同檸檬整,好清新!

【大啡芝士蘑菇】$78

【特色卡邦尼意粉】$238
特別卡邦尼意粉

【紐西蘭脆皮三文魚】$288
特別卡邦尼意粉
  • Carbonara Chinese style
2023-08-03 76 瀏覽
朋友介紹嘅隱世西餐😚(P.S 真係有少少難搵 少少隱世hahaaa)紅菜頭沙律,係香港都比較冇咁常見~之前去俄羅斯旅行食過一次超好食,呢個都接近的👍🏻👍🏻👍🏻不得不讚賞佢嘅卡邦尼意粉 好好味,係偏傳統式嘅做法之餘,仲用金華火腿同臘肉去取代煙肉👍🏻👍🏻👍🏻其實個豬扒都好好味 好淋好夠味🤣🤣💸💸紅菜頭乳酪沙律 $158🌟特色卡邦尼意粉 $238Carbonara Chinese Style With Chinese Jinhua dried ham (金華火腿) & local cured meat(臘肉)慢煮21天熟成厚切豬扒 $338 📍Flagship 地址: 灣仔船街35號地舖

💸💸

地址: 灣仔船街35號地舖
2023-08-02
  • 21天熟成厚切豬扒
2023-08-03 22 瀏覽
前幾日放工去咗灣仔搵朋友食飯,佢介紹咗一間喺船街盡頭,位置比較隱蔽嘅fusion 餐廳,走西式復古風,食物質素都好好。麻唔辣四川蜆 $168一上枱已經聞到好香麻味,份量有好多,蜆肉大大隻好鮮甜,醬汁香麻不辣,令人食唔停。仲有兩塊多士可以點汁食。(´༥`)避風塘豬排 $338主菜叫咗呢個廚師推介嘅避風塘豬排,果然冇介紹錯。豬排好厚身,大約煮至八九成熟,充滿肉汁。表面被避風塘蒜蓉包圍住,中間仲有層蜜糖芥末醬,香口惹味。配菜有烤原個蒜頭、雜菜,好適合share食。特色卡邦尼意粉 $238呢個 Carbonara 同樣有驚喜,加咗中式食材金華火腿同臘肉,令意粉充滿鹹香。

麻唔辣四川蜆 $168

避風塘豬排 $338

特色卡邦尼意粉 $238
灣仔沿途過左利東街好多特色餐廳黎到船街既盡頭發現好多小酒館或者西餐 🥸Flagship係一個角位好似一個後花園既感覺 🤣而且聽聞係一間中西合璧既fusion菜餐廳 😚🌟麻唔辣四川蜆 💰$168果然同個名一樣保留到麻香味但唔係麻而係辣 😂有兩塊小法包🥖 店員話用黎蘸汁食 🤩蜆肉平均都大隻同鮮甜又變得惹味 🌟特色卡邦尼意粉 Carbonara 💰$238竟然用左金華火腿同臘肉作為配料 😳比一般傳統用既煙肉更有鹹味 🤪呢個fusion菜好特別 ✨而且食落唔會有過度既奶或忌廉成份好夠味又creamy 👍🏻而且意粉🍝 好煙靭 🌟千層脆窩夫油封鴨脾 💰$298鴨脾外層好脆,內裡可以保持到肉質嫩滑 😌同時食落居然唔會覺得好鹹🥹 好意外👍🏻旁邊仲有一個用洛神花同蘋果作為醬配埋脆卜卜既千層窩夫🧇 酸甜味道好岩夏天食又開胃 🤤推介指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒Flagship (灣仔)📍地址:灣仔船街35號地舖☎️ 電話: 23208182#香港美食 #港島美食 #灣仔美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #平民遊 #中西式#調酒 #酒吧 #香港美食打卡 #相機食先 #甜品 #窮遊美食 #寵物
灣仔沿途過左利東街好多特色餐廳

呢個fusion菜好特別 ✨
而且食落唔會有過度既奶或忌廉成份
好夠味又creamy 👍🏻而且意粉🍝 好煙靭

🌟千層脆窩夫油封鴨脾 💰$298
鴨脾外層好脆,內裡可以保持到肉質嫩滑 😌
同時食落居然唔會覺得好鹹🥹 好意外👍🏻
旁邊仲有一個用洛神花同蘋果作為醬
配埋脆卜卜既千層窩夫🧇 酸甜味道好岩夏天食又開胃 🤤

推介指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒

Flagship (灣仔)

📍地址:灣仔船街35號地舖
☎️ 電話: 23208182

#香港美食 #港島美食 #灣仔美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #平民遊 #中西式#調酒 #酒吧 #香港美食打卡 #相機食先 #甜品 #窮遊美食 #寵物友善餐廳
#hkfoodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #foodstagarm #hkig #dinner #hkstyle #852 #eatinhk #fusionstyle #bar #wine #cocktail #mixology #highball #like4like
#bearbeareat
#bearbeareat灣仔
:/📍Flagship 灣仔發現了一間臥虎藏龍嘅西餐廳😍位於灣仔船街角落,位置有點隱蔽,店舖小小,卻擁有不同風味而且創新的中西合璧fusion美食。餐廳以木🪴為主要風格,牆上掛上不同以船為主題的畫/相🚤想試試一間特色fusion而又創意十足的料理,呢間會是你不錯的選擇~#kcneatingin灣仔🕯️香煎章魚鬚 (HKD$148)這道前菜很有驚喜!!章魚來自西班牙,慢煮再煎令到口感煙靭,香味十足充滿鹹香味,食到尾部更加脆身。羽衣甘藍加了八珍甜醋帶清新及開胃,酸酸甜甜,掩蓋了羽衣甘藍的本來的苦澀味同場加了三文魚子,豐富口感,帶來鮮味令擺盤及口感同時昇華。🕯️特色卡邦尼意粉 (HKD$238)好新奇嘅配搭👻參巧咗傳統Carbonara煮法烹調呢道意粉🌟使用中式食材: 金華火腿🐷和臘肉碎代替煙肉🥓 帶出一份格外鹹香味~意粉口感煮得幾煙韌,充滿濃郁芝士味道和蛋香重的醬汁在意粉中加入中式元素嘅想法非常特別,所以都推薦一試🤩🕯️避風塘豬排 (HKD$338)豬排都係充滿驚喜🤤👍🏻 採用西班牙黑毛豬嘅特色,就是無需煮到全熟,切開會見到尚有微微粉紅色,肉味鮮嫩😆可能用料高質關係🐷 慢煮方法令肉質呈粉嫩顏色又
📍Flagship 灣仔

發現了一間臥虎藏龍嘅西餐廳😍
餐廳以木🪴為主要風格,牆上掛上不同以船為主題的畫/相🚤

#kcneatingin灣仔

🕯️香煎章魚鬚 (HKD$148)
這道前菜很有驚喜!!
同場加了三文魚子,豐富口感,帶來鮮味令擺盤及口感同時昇華。

🕯️特色卡邦尼意粉 (HKD$238)
意粉口感煮得幾煙韌,充滿濃郁芝士味道和蛋香重的醬汁
在意粉中加入中式元素嘅想法非常特別,所以都推薦一試🤩

🕯️避風塘豬排 (HKD$338)
豬排都係充滿驚喜🤤👍🏻
可能用料高質關係🐷 慢煮方法令肉質呈粉嫩顏色又軟腍 也能保留肉汁
表面舖滿避風塘炸蒜粒🧄 豬排表層都茶上蜜糖芥末🍯
隔離嘅配菜加入都烤蒜頭😝double蒜 食完令口腔立即充滿蒜香🤣但都食曬因為太惹味!!

總結: 今次呢間餐廳真心值得一試,無論餐廳氣氛、食物質素或服務都很好🥺
推介大家都去試下!值得回味~

🔓 Flagship 灣仔

Address: 灣仔船街35號地舖
營業時間: 星期一至五, 日 12:00 - 22:00,星期六 12:00 - 23:00
☎️booking: 23208182
*港鐵灣仔站 D 出口, 步行約3分鐘

#flagship #hkflagship #waichai #灣仔美食 #港島美食 #hkwesternfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodshare #香港美食 #香港好去處
2023-07-27
  • 避風塘豬扒
Flagship • 灣仔餐廳之前都有介紹過,主打fusion新穎菜式,配搭自然得黎非常有創意同新鮮感。今次再一次encore,餐廳佈置有格調,空間細細,今次可以坐樓上坐得舒服啲!😋😋..✅ 酸菜魚 🐟 $288呢道菜式指嘅係以平時食到酸菜魚味道嘅醬汁配上香煎魚柳,魚肉採用盲鰽,肉質嫩滑。醬汁有濃郁酸菜味,唔辣,但因為加入花椒所以有好麻嘅感覺,好食😛..✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238卡邦尼意粉採用傳統煮法,加上蛋煮煮成醬汁,煮至收汁,有別於平時加上火腿,呢道菜式加上中式嘅金華火腿同臘肉,好惹味👍🏼..✅ 大啡芝士蘑菇 🍄 $78大啡菇面頭鋪上車打芝士、巴馬臣芝士等再焗,再加上意大利黑醋增加酸酸地感覺,食落唔會覺得好漏!😝
Flagship • 灣仔
✅ 酸菜魚 🐟 $288

✅ 特色卡邦尼意粉 🍝 $238

✅ 大啡芝士蘑菇 🍄 $78
2K
2023-07-24 34 瀏覽
朋友🧒🏻約我喺灣仔食飯,佢話知道有一間小餐廳,細細間菜式有創意,想帶我去試吓🤣$78「大啡芝士蘑菇」:餐牌寫住有「Comte,Camembert,Parmenson」,芝士🧀有鹹香,配大啡菇一齊食幾夾🤩$298「千層脆窩夫油封鴨脾」:「油封鴨脾」肉質軟熟,仲有脆脆哋又有啲煙靭嘅窩夫🧇,更加有一隻 sunny side up 嘅雞蛋🥚,組合新穎🤩$238「特色卡邦尼意粉」:用咗 金華火腿+ local 臘肉 嚟煮 特色 Carbonara,真係幾有特色🤩

1K
聽過flagship好耐,最近終於約埋好友一齊放工去chill下。❣️每樣菜式都係超級用心,fusion坐少少中國風味,幾有驚喜❣️呢到係可以靜靜地傾計嘅好地方,不過記得book位!【中國風西餐】🌟麻唔辣四川蜆$168- 蜆肉大大隻好肥美,味道鮮甜- 個醬料好特別,係麻香得來唔辣,配上蜆肉鮮甜味道夠香口惹味(因為唔辣,可以盡情咁食!)🐷 避風塘豬排$338- 絕對推介❤️係非一般餐廳可以食到的。先講外層,係粒粒炸蒜,充滿避風塘惹味。- 入面係9成熟厚身豬肉,豬肉嫩滑juicy,連脆避風塘外層一齊食,口感、味蕾都好有層次感,大🈵️足!😋✨香菜青醬意粉$168- 鍾意芫荽必點!食落去好濃香芫荽味,加了松子口感 ,好match 之餘,令味道不會單調,更有層次感。❣️cin會encore菜式:避風塘豬排下次要約朋友再去!

❣️呢到係可以靜靜地傾計嘅好地方,不過記得book位!

【中國風西餐】

🌟麻唔辣四川蜆$168

- 蜆肉大大隻好肥美,味道鮮甜

🐷 避風塘豬排$338

✨香菜青醬意粉$168

❣️cin會encore菜式:避風塘豬排

下次要約朋友再去!
2023-07-20 1421 瀏覽
灣仔· 雅致優質Fusion菜Flagship📍灣仔船街35號地舖➰今日同朋友嚟到灣仔食飯,朋友灣仔返工,今晚由佢帶我去搵好西食,朋友話灣仔船街附近有間隱世小店,出名食Fsuion菜,就去一探究竟,餐廳係盡頭位,位置唔多,分左兩層,獲安排入座2樓,仲未係太多人,可以同朋友暢所欲言。.➰✥大啡芝士蘑菇 💲78 ⭐️4/5⭐️前菜小食首先揀左個芝士焗蘑菇,芝士味香濃,仲有拉絲感,搭配大啡菇菌香味,仲有黑醋醬汁,酸甜滋味好開胃。.✥紐西蘭脆皮三文魚 💲298 ⭐️4.1/5⭐️侍應表示用上刺身級三文魚,配合中式果皮生煎至8-9成熟,外皮香脆有果皮香氣之餘魚身部位都保持到非常嫩滑,配搭檸檬刁草醬汁,入口魚油油脂感十分濃郁,好滿足。.✥特色卡邦尼意粉 💲238 ⭐️4.1/5⭐️用上傳統卡邦尼做法,不落忌廉,只用蛋黃調配,整體意粉比較濃稠,配料更中西合璧,用上金華火腿和臘肉,入口肉味非常濃厚有咬勁,比平時用煙肉層次更為豐富。.➰總結餐廳位於灣仔橫街內,比較隱蔽,但用餐氣氛整體有情調,而且食物配搭用料十分創新,適合與三五知己一起品嚐創新滋味。.➿➿➿#Flagship#灣仔美食 #hkfood #hkfood
灣仔· 雅致優質Fusion菜

✥特色卡邦尼意粉 💲238 ⭐️4.1/5⭐️

➰總結

➿➿➿
#Flagship
#灣仔美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#紐西蘭脆皮三文魚
#特色卡邦尼意粉

特色卡邦尼意粉
上次經過船街,發現原來呢條街有好多好chill同具有外國風味嘅餐廳🤤而喺船街嘅盡頭就有一間兩層高嘅西餐廳,專門食中西合璧嘅特色Fusion菜😋所以呢晚就同👦🏻放工嚟chill一chill😝餐廳環境都好靚好浪漫🌹好似外國嘅小餐館🍽️🌟大啡芝士蘑菇🧀 $78超正嘅大啡菇🥹😍上面釀咗金文拔芝士同巴馬臣芝士🤤🧀芝士外層有焦香,一咬非常軟心☺️奶香味好重~大啡菇一咬就爆汁😍💦超級juicy!!!同芝士一齊食係好夾😋好好食!🌟紐西蘭脆皮三文魚 $298會話呢個三文魚扒係我食過差唔多最好食嘅😳三文魚提前用果皮醃製,再用魚皮嗰一邊煎到7-8成熟😚餐廳店員話佢哋係用刺身級嘅三文魚,所以可以放心食用🥰三文魚外皮煎得好香脆,而肉質好嫩滑!啖啖魚油香😋而且用果皮醃過嘅三文魚扒食落仲有甜甜地嘅感覺😚配上檸檬🍋同叼草製成嘅醬汁一齊食,好清新開胃~🌟特色卡邦尼意粉 $238餐廳嘅卡邦尼意粉係用金華火腿同臘肉作為配料😛所以味道比煙肉更濃郁同更有鹹香,而且為卡邦尼意粉加上中式嘅風味☺️意粉呈金黃色,第一啖食落去意粉好煙韌,而且餐廳用傳統卡邦尼意粉做法,並冇用大量忌廉,每條意粉都掛滿蛋汁,入口蛋味香濃,而且唔會好漏😋三道菜式整

🌟大啡芝士蘑菇🧀 $78

🌟紐西蘭脆皮三文魚 $298

🌟特色卡邦尼意粉 $238

三道菜式整體質素都很不錯,雖然定價較高但餐廳絕對以質素取勝🥰而且餐廳店員服務態度非常好,會細心講解每道菜式👍🏻很好的用餐體驗~

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
2023-07-17 57 瀏覽
🎏 港島吃貨系列 — Flagship✨ 隱世小店Cafe🤫#90cp灣仔篇 #90cp西餐篇➖➖➖➖➖想食法國菜原來唔一定要去法國嘅🤣 香港其實都有好多餐廳非常有質素,今次推介嘅呢間係喺灣仔嘅小店,而家如果唔係屋企人係openrice揾坦白講我都未必會留意到🙈😂 佢嘅位置相對上比較格攝,但係食落絕對有極大驚喜😍美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🐌 法國香草脆田螺 $98作為前菜已經非常有特色,佢嘅田螺係剝咗殼,再用香草芝士做topping 整,最特別係佢成粒都食得🥰 唔使麻煩撩出嚟,整體做到外脆內軟,都幾有特色,一口一口咁食絕對有feel😌🐷21天熟成厚切豬扒 $338佢呢個斧頭豬扒比我想像中淋好多,肉質亦都非常之多,重點係佢個洛神花jam😚 酸酸地中和到油膩感之餘,亦都幾開胃,而且佢仲有唔少配菜好似係蘆筍等等,整體都平衡力幾好而且幾有驚喜🤩 佢個醬絕對係搶分!🍝 特色卡邦尼意粉 $238佢嘅卡邦尼都係跟傳統做法多啲,食落唔會太creamy,口感比較黏口啲,但係最特別嘅係佢唔係用火腿,而係用中式嘅金
#90cp灣仔篇 #90cp西餐篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🐌 法國香草脆田螺 $98

🐷21天熟成厚切豬扒 $338

🍝 特色卡邦尼意粉 $238
佢嘅卡邦尼都係跟傳統做法多啲,食落唔會太creamy,口感比較黏口啲,但係最特別嘅係佢唔係用火腿,而係用中式嘅金華火腿😙🐷 口感好似食緊中式意粉但係又好西式感覺,整體感覺都幾特別嘅,不過個人都係覺得個豬扒有驚喜啲🤣

💰Total: $741

✅ 雖然環境狹窄咗少少而且都唔算好華麗,但係食物嘅質素都真係有意外驚喜,比我想像中高質,價錢就大家自己權衡,我覺得都算係咁上下🤔 絕對值得一試!

➖➖➖➖➖
📍 Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖