鋪位細細,打開門好似進入左異度空間咁,的骰得黎別有洞天。呢度的賣點唔係Menu選擇多,但款款質素都好好,有驚喜喎😇麻唔辣四川蜆($168)14隻蜆,粒粒索汁飽滿。牛油酒香以外,店員強調左好多次係川式的麻而不辣,加入花椒同椒麻油,昇華左蜆肉的鮮味😀。特色卡邦尼意粉($238)由金華火腿同臘肉為主要料頭的中式意粉。用扁意粉索汁真係一絕,醬汁份量剛剛好👍🏻每啖意粉除左超重油香外,火腿mix臘肉的鹹鮮,又帶點甜感,搭配埋香蔥一啖入口,口感豐富😋避風塘豬扒($348)叫得Must try, 真係唔好俾佢平凡的名同樣貌呃左!係鹽、黑椒、蜜糖芥末同大量炸蒜下,蘊藏左一塊出色的厚豬扒🫶🏻。一開頭店員話佢係粉紅色未全熟時都有啲擔心食生豬扒,不過真係可以用驚艷黎形容🤩!蒜香同蒜末醬味道好夾,豬扒外層帶點焦香;層次豐富之餘,肉質非非非常鮮嫩,同一塊肉有肥有瘦,集齊鮮嫩爽彈的口感,油脂感十分濃郁,係口腔入面迸發,好Juicy,完全覺得自己食緊塊頂級扒咁😍😍😍伴碟配有焗蒜同薯菜,一樣爆汁,簡單調味已經好正。呢味真係好有記憶點,要試👍🏻唔怪得佢咁出名,全晚Full House,真係名副其實🌹
鋪位細細,打開門好似進入左異度空間咁,的骰得黎別有洞天。
呢度的賣點唔係Menu選擇多,但款款質素都好好,有驚喜喎😇

麻唔辣四川蜆($168)

特色卡邦尼意粉($238)

避風塘豬扒($348)

同一塊肉有肥有瘦,集齊鮮嫩爽彈的口感,

唔怪得佢咁出名,全晚Full House,真係名副其實🌹
2024-04-16
$414.5 (晚餐)
✨🐙 餐廳遊記:Flagship(灣仔) 🐷✨朋友建議來到位於灣仔船街盡頭的Flagship 晚餐,這間是充滿中西合璧元素的fusion 菜。🛥️👭🍽️✨ Pan seared Octopus ($148),香煎西班牙原條八爪魚鬚,魷魚很大條又粗身,八爪魚煮得很腍,而且每一口都食得出很鮮味。配上八爪魚的羽衣甘藍作為沙律菜,以香港特產的八珍甜醋作為沙律醬汁真是很特別,沒想到味道又唔錯,令羽衣甘藍有種獨特的甜酸味,是很開胃的前菜。🐙🥬✨ Apple Puree Tomahawk Pork($338),餐廳選用21天成熟的厚身豬扒,整塊豬扒經12小時的慢煮,肉質非常鬆軟,很容易就可以切開,咀嚼時也感受到豬扒的肉汁很嫩滑。在周邊的配菜焗蒜粒、雞髀菇都是我好鍾意食。整塊斧頭扒都好大塊,好合適2個人share黎食。🥩🐷✨ Carbonara Chinese Style($238),這碟卡邦尼意粉也是很有特色,首先意粉是用了蛋黃醬煮,色澤傾向偏黃,意粉的質感比較滑溜,而且充滿了滿滿的芝士。用上了中國特色的金華火腿和臘肉代替了煙肉,而放上蔥花,味道更為咸香濃味。🍝🍳🧀🥓✅7點幾來到餐廳已經8成滿座,建議先
✨🐙 餐廳遊記:Flagship(灣仔) 🐷✨

Pan seared Octopus

Carbonara Chinese Style

✅7點幾來到餐廳已經8成滿座,建議先訂位✅
Pan seared Octopus
Carbonara Chinese Style
2023-11-08 3296 瀏覽
上年聖誕節🎄我已經係呢間餐廳食過LUNCH☺️,覺得食物質素好高👍🏻,所以今次我同細妹再黎多次試下DINNER😈餐廳位於灣仔船街⛴,成條街都有好多又Chill又外國風味嘅餐廳🥰,行到最盡頭就會見到今次要食既西餐廳,餐廳裝修別緻優雅🌹,主打中西合璧特色Fusion菜😼- 香煎章魚鬚🦑 $148兩條很大的章魚鬚賣相很吸睛😍,表面還有三文魚籽點綴🐟,外皮煎得焦香的章魚鬚🐙輕易切開,肉質爽口嫩滑以不韌🤤,配上三文魚籽更可增加爽脆口感😛,八珍甜醋羽衣甘藍味道酸酸甜甜,與濃味章魚鬚相配很夾😎- 千層脆窩夫油封鴨脾🐥 $298油封鴨脾好大隻 🦆,外皮微脆得來鴨肉香嫩,輕輕用刀戒開已經骨肉分離😈, 千層脆窩夫外酥內軟🧇,鴨脾、窩夫配上蛋汁與八珍甜醋的碰撞,層次很豐富😽,相當有驚喜,配菜蘆筍、甘荀🥕、翠肉瓜經牛油🧈輕微煎香後,也變得很惹味🤩- 冬陰公大蝦扁意粉🍝 $198煎香過的大蝦🦐鮮香爽口,入口惹味,扁意粉🍝掛汁能力強,口感不錯,但更令我印象深刻是濃郁冬陰公醬汁👍🏻,椰香味重🥥,味道不會過份辛辣,反而略帶微酸,醬汁滲透每條意粉當中🤤,食落去十分惹味開胃🤩,推薦大家必試✨餐廳整體食物質素很好😗,而且氛圍

- 香煎章魚鬚🦑 $148

- 千層脆窩夫油封鴨脾🐥 $298

- 冬陰公大蝦扁意粉🍝 $198

餐廳整體食物質素很好😗,而且氛圍感重,裝潢又有格調❤️,不枉我二訪呢間餐廳😏,都幾推薦情侶sss黎呢到食飯Chill下🥂😍

📍 Flagship - 灣仔
灣仔船街35號地舖
@flagship.hk

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_灣仔
5天前 0 瀏覽
去開灣仔合和附近,上網睇吓附近有咩好食嘅餐廳,見到Flagship 嘅食評唔錯,就嚟試吓。試咗餐廳推介嘅「千層脆窩夫油封鴨脾 」(Confit Duck Leg), 鴨髀Juice,鴨肉香口,完全冇臊味。窩夫鬆軟適中,脆脆的,好味。另外嗌咗「特色卡邦尼意粉」(Carbonara Chinese Style), 最初都驚會唔會有啲古怪,食落都好喜歡。用金華火腿及臘肉,配上pasta,竟然異常的合襯!值得推薦。亦都order咗「咸蛋黃醬凱撒沙律」 (Ship's Caesar Salad),鹹蛋加上鹹魚味嘅凱撒沙律竟然也幾好吃。到開灣仔嘅話都可以試吓呢一間小店。

到開灣仔嘅話都可以試吓呢一間小店。

2024-04-17
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
上星期去完會展睇展覽,經過灣仔嘅船街,見到間西餐門面裝潢幾靚幾吸引,於是就同朋友入去試試。餐廳位於船街的盡頭,旺中帶點靜。港鐵站步行約三分鐘就到,非常方便。餐廳裝潢充滿外國小店感覺。用餐時間係平日晚上六點,由於時間尚早不算多人,但愈近晚飯時間客人源源不絕,如果想食早訂位較好。千層脆窩夫油封鴨脾$298油封鴨脾是經鴨油慢煮的,肉質嫩滑,外皮酥香可口。可見廚師控制油溫技術了得,是我食過數一數二好食的慢煮油封鴨脾。表面的雞蛋是模仿一道傳統的英國菜牛扒雞蛋,蛋味十足的蛋汁好味到可以當醬咁點!另外窩夫用上牛角包,加點鴨肉上窩夫一齊食,真係別有一番風味!而底部仲有洛神花醬可帶走鴨脾帶來的膩感!麻唔辣四川蜆$168顧名思義麻唔辣四川蜆當然係只麻不辣的,就算唔食辣嘅朋友都可以輕易駕馭得到。四川蜆就用上肥美鮮甜的沙白。而隨碟有兩塊金黃香脆嘅多士麵包,沾一點點醬汁一齊食,相當惹味!大閘蟹糕燴飯$368大閘蟹膏燴飯用上蟹味濃郁的蟹肉蟹膏,非常鮮味!而燴飯軟硬適中,味道有濃厚的蟹香!店員上菜時有溫馨小提示,紅酒同蟹肉一齊食會有衝突,盡量不要配紅酒,因為味道會變腥,真的很細心!總結餐廳無論食材、服務、環境都屬高

千層脆窩夫油封鴨脾$298

麻唔辣四川蜆$168

大閘蟹糕燴飯$368

總結餐廳無論食材、服務、環境都屬高水平。店員對每道菜式的細心講解,由食材特性到烹調方法。餐廳好適合情侶約會或者同外國朋友餐聚,甚至一大班朋友家人聚會都好適合,絕對是一間很值得推薦的西餐廳!
  • 麻唔辣四川蜆
  • 大閘蟹糕燴飯
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
麻唔辣四川蜆($168) + 21天熟成厚切豬扒($338) + 特色卡邦尼意粉($238)(另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:-:+:-:+:—★​一間喺灣仔船街巷尾嘅中西合璧fusion菜餐廳,餐廳有2層,地方不大,坐得親密少少,是晚入座都幾熱鬧🎉餐牌選擇都幾多玩味配搭,例如避風塘豬扒、大閘蟹risotto等等;叫咗麻唔辣四川蜆,好香花椒味,名副其實麻而唔辣,蜆肉新鮮大大隻,蜆肉鮮甜👍🏻21天熟成厚切豬扒非常厚切,好易切開,肉質好嫩爽口,配菜有原個燒焗蒜頭;特色卡邦尼意粉係中式卡邦尼,用咗金華火腿同臘肉代替煙肉,聽見可能會覺得味道好唔夾,實際係意外地夾㗎😂醬汁用蛋黃同芝士,唔係一般成日食到嘅濕潤忌廉狀,入口較乾身,撈勻後每條麵都掛到醬,好食😋整體水準高,廚師手藝好,比個讚👍🏻呢間值得Bookmark📌

2024-04-15 26 瀏覽
今天突然相約2位老友午餐, 在OR 搵到就近公司的FLAPSHIP.  在門口看到好像還未開門 (12.15PM), 但已經訂位, 所以就推門內進, 進入後竟然過了1分鐘才有人招呼.   我們點了2 份三文魚扒 (每份$188加10%) + 1份 豬鞍. ($178加10%), 埋單$609 ..... 每一個餐包一少碗羽衣甘藍, 1粒車厘茄, 好似有小小酸酸地嘅沙律汁.... 主菜只有極少量配菜.... 以呢個價位, 真係超貴.... 午餐只包凍熱檸水/茶.... 咖啡要加錢..... 3 位女士決定要去食甜品填飽個肚...... 從此再唔會幫襯......
2024-04-15
船街呢間角落小店有2層,地方唔大但夠cozy又有啲懷舊感🥰加埋啲霓虹燈飾牌更有種老派約會既感覺😆🍽️麻唔辣四川蜆(💰168)一上枱就聞到好香花椒八角味😆店員建議可以用多士點汁食,脆得黎仲好香口🤩蜆夠飽滿,煮得剛口,嗰汁麻既程度令人食指大動😆🍝冬蔭功大蝦意粉(💰198)意粉恰好煮到al dente十分彈牙,配左冬蔭功醬,酸辣度適中🥰🧇千層脆窩夫油封鴨髀(💰298)變奏版Duck and Waffle🦆鴨髀超級嫩滑但keep到外皮好脆❗️個千層脆窩外層穌脆,入面軟熟,有層次感得黎又好香牛油味🧈🤩仲配左隻教科書咁靚既煎太陽蛋🍳同埋焗蒜🧄好高質🥰

🍽️麻唔辣四川蜆(💰168)
麻唔辣四川蜆

🍝冬蔭功大蝦意粉(💰198)
冬蔭功大蝦意粉

🧇千層脆窩夫油封鴨髀(💰298)

• 千層脆窩夫油封鴨脾
Flahship門面俾我第一個感覺好似泰式隱世餐廳,但一打開門就有英輪風嘅感覺,內外好大對比。正如佢個menu標榜「當9唔搭8 變原來好夾」。佢嘅食物中西合璧,食物無挑剔嘅空間。道道都角有特色,好好味麻唔辣四川蜆 Clams in Fusion Sichuan Sauce 店主推介,必食菜式!我個人都認同店主。就算唔辣,充滿花椒味,都令你深深認為呢道係四川菜。每隻蜆都吸收哂啲四川香料,但又無失去個中嘅鮮味。冬蔭功大蝦意粉 Large Prawn Pasta in Creamy Tom Yum Sauce 我個人一向都麻麻冬蔭功,但我朋友想食就試下啦。真係估佢唔到!呢個冬蔭公因為加咗cream,食落好 smooth,冬蔭功嘅味濃郁得黎又唔剌辣。呢個真係值得一讚👍🏻Apple Puree Tomahawk Pork呢度嘅豬扒係呢度嘅signature 。啖啖軟軟嘅豬肉,輕輕煎完滲有濃郁豬香。配有甜甜嘅洛神花醬,好醒胃。

佢嘅食物中西合璧,食物無挑剔嘅空間。道道都角有特色,好好味

麻唔辣四川蜆

店主推介,必食菜式!

冬蔭功大蝦意粉

我個人一向都麻麻冬蔭功,但我朋友想食就試下啦。

2024-04-09
  • ApplePureeTomahawkPork
  • 冬陰功大蝦意粉
2024-04-11 0 瀏覽
沒想到餐廳這麼多人,過來之前最好先訂位~🍀🍽️ Carbonara Chinese Style (特色卡邦尼意粉) $238中國風的卡邦尼意粉 加了金華火腿 和 臘肉,比平時的煙肉會更鹹香些~🍀🍽️ Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg (千層脆窩夫油封鴨脾) $298第一次上菜的時候太陽蛋破了,店員還沒放下盤子就立刻回頭給我們換了一個新的!太陽蛋很大隻,煎得超漂亮~ 把窩夫和鴨脾都遮住了🤣 鴨肉很嫩,再加上超脆的croffle,口感挺豐富的~🍀🍽️ Romaine in Salty Egg Yolk Sauce (鹹蛋黃醬凱撒沙律) $158看似健康的沙律,加上鹹蛋黃醬其實很邪惡😈 如果多一點沙律菜會更好!🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
沒想到餐廳這麼多人,過來之前最好先訂位~

2024-04-10 0 瀏覽
今次搵到一間位於灣仔嘅隱世餐廳🤭唔好以為只係普通西餐廳,其實每道菜廚師都有特別用心處理, 有啲西式x中式嘅感覺! 真係會食得出有驚喜架~ 如果會飲酒嘅朋友就更加適合啦!餐廳仲有好多酒類、cocktail、紅酒白酒等等⋯朋友聚會或情侶用餐都適合🙌🏻Clams in Sichuan Style $168雖然寫係麻辣,但餐廳廚師特別整咗呢個汁係只有麻味,唔辣的!而且一入口蜆好新鮮好甜,唔太覺得辣,仲俾左兩塊包可以點啲汁食🤤作為開胃小菜係一流!Carbonara Chinese Style $238唔好以為呢個係普通嘅卡邦尼!佢哋用咗用蛋黃做汁, 唔係用忌廉所以會比較杰身~而且係用金華火腿取代煙肉,所以會比較鹹少少🤏🏻意粉煮得啱啱好唔會太軟~Confit Duck Leg $298呢個鴨髀特別之處係有洛神花汁, 都可以將煎蛋切開做醬汁~ 鴨髀好滑好容易切開~味道都好好食!個個望落好似格仔餅嘅物體其實係牛角包, 咁樣整完之後好煙靭好好食~

Clams in Sichuan Style $168

Carbonara Chinese Style $238

Confit Duck Leg $298
2024-04-05 72 瀏覽
喺灣仔船街盡頭隱藏一間小餐館,外面睇嚟似係古式西餐廳,點知一試之下好有驚喜!👉🏻香煎章魚鬚 $148一上枱啱啱煎好嘅章魚鬚香氣撲鼻,令人食慾大增,而且擺盤好靚。一入口估唔到係咁鮮嫩而又不失爽口,旁邊幾件切好咗嘅章魚鬚配上三文魚籽嘅鹹香,層次豐富。章魚鬚下面嘅羽衣甘藍用蜜糖做醬汁,成功癖走羽衣甘藍嘅苦澀,剩低爽爽嘅口感同豐富嘅營養!呢啲用心嘅配搭令我哋非常期待主菜!👉🏻避風塘豬扒 $348西班牙豬扒非常大件,而且一切落去已經感受到肉質軟嫩,可能因為餐館專登煮到九成熟,啱啱好。豬扒上面有好多炸蒜,加上側邊伴碟嘅蒜頭花,加埋一齊入口,脆、軟、嫩三重口感,成個口都係豐富嘅蒜頭味但又唔會搶過肉味,呢個中西fusion配搭真係不得了!唔怪得知係Must Try!👉🏻冬陰功大蝦意粉 $198兩隻大蝦好彈牙,但更令人興奮嘅係下面嘅意粉!意粉有咬口,軟硬適中,最欣賞係每一條意粉都掛滿咗濃濃嘅冬陰功汁!每食一啖就好似飲咗一碗特濃冬陰功!小小酸加微辣,令人越食越開胃!成餐飯都好驚喜,一路食一路同友人不停讚嘆大廚嘅心思,好期待下次嚟試埋佢其他特別嘅菜式!

👉🏻香煎章魚鬚 $148

👉🏻避風塘豬扒 $348

👉🏻冬陰功大蝦意粉 $198

2024-04-03 38 瀏覽
🥊 After my Thai boxing class a few nights ago, I stumbled upon Flagship, a bustling restaurant nearby. Judging by the crowd, I knew it had to be something special. And indeed, the food surpassed all expectations. Here's what we ordered:1️⃣ Pan-seared Octopus 🐙 ($148)The generous portion of Spanish octopus, seared to perfection, showcased its tender and flavorful meat. Served with kale as a salad, dressed with Hong Kong's special sweet vinegar, this appetizer provided a unique balance of taste, wit

The generous portion of Spanish octopus, seared to perfection, showcased its tender and flavorful meat. Served with kale as a salad, dressed with Hong Kong's special sweet vinegar, this appetizer provided a unique balance of taste, with the kale offering a refreshing sweet and sour twist.

2️⃣ Apple Purée Tomahawk Pork 🐖 ($338)
Featuring a thick-cut, matured pork chop cooked for 12 hours, the meat was incredibly tender and effortlessly sliced. The accompanying roasted garlic cloves and chicken drumstick mushrooms were delightful complements. The substantial size of the tomahawk pork chop made it suitable for sharing between two people.

3️⃣ Carbonara Chinese Style 🍝 ($238)
This dish put a twist on the classic carbonara pasta. The pasta was cooked with a rich egg yolk sauce, resulting in a slightly yellowish hue and a smooth, velvety texture. Instead of bacon, it incorporated Chinese-style Jinhua ham and preserved meat, topped with spring onions, offering a savory and intense flavor profile.

💰 Total: $796 for 2 people (including a 10% service charge).
2024-03-26
2024-04-03 30 瀏覽
正所謂搵好嘢食真係要捐窿捐罅,我哋今次搵到呢間高質小店,佢收埋咗自己係船街最篤篤,個門面都好隨性🤣🤣 但入面無論食物定環境都別有洞天😙麻唔辣四川蜆 $168蜆就用上沙白,根據四川麻辣再進行改良,主要保持返個麻度,但辣度就進行咗大幅削減,蜆肉粒粒都好飽滿,味道係少麻不辣,但麻辣嘅香氣仍然撲鼻而來,最癲嘅係蜆肉嘅鮮甜一直在線,伴隨嘅麵包用嚟點汁食都幾惹味😋紐西蘭脆皮三文魚 $298上枱時嘅賣相已經好靚,汁醬係同三文魚極夾嘅刁草醬汁,呢到用上刺身級嘅三文魚,煎果陣有用橙皮檸檬皮醃製,唔會好多油,但油香仍然充斥口腔,肉質係厚實得嚟都夠哂嫩滑,非常出色😚特色卡邦尼意粉 $238呢款用咗芝士同蛋黃醬做個醬汁,比較特別嘅係佢哋以金華火腿同臘肉代替咗原本嘅煙肉,嚟個中西Fᴜsʜɪᴏɴ,成件事好Mᴀᴛᴄʜ,個醬都幾Cʀᴇᴀᴍʏ,值得一叫😆食物質素真係高嘅,用餐環境都唔錯嘅,最好係個用餐氣氛唔會太緊張,講嘢都唔洗特別細聲,係一個好舒服好Cʜɪʟʟ嘅氣氛下品嘗到咁高質嘅食物,過時過所小慶祝呢到真係Fɪᴛ哂👍🏻

麻唔辣四川蜆 $168

紐西蘭脆皮三文魚 $298
紐西蘭脆皮三文魚

特色卡邦尼意粉 $238

2024-03-25
紐西蘭脆皮三文魚
2024-04-02 98 瀏覽
⚓️熊妹今日早放工,又等埋放工卡肥放工,就一齊去到灣仔一間秘密西餐廳《Flagship》食西餐。📌之前熊妹同啲豬朋狗友嚟過灣仔船街飲酒🍾,發現了呢間隱蔽嘅西餐廳《Flagship》就喺船街嘅盡頭,門面設計西式得來有啲復古嘅味道,仲有啲花草樹木💐做擺設,成個後花園咁特別,所以一早book mark咗📝。📌門口有個露天雅座,有個黑色大帳篷,好似人哋拍攝電影咁,唔講以為係拍攝場地📽。📌餐廳有兩層,以木系嘅裝潢,仲擺咗啲盆栽種植,好似一間西式嘅獨立屋咁,自成一角。📌入到餐廳樓底都幾高,用上白色磚枱凳,燈光好鮮明,有四五張二人枱,或者合併做死人枱,仲有二至四人嘅梳化位。📌另外,上一層樓梯,仲有樓上雅座,都係有多張二人枱,同埋一張可以容納五至六人嘅大枱,成個氣氛真係充滿歐陸風格的西餐廳。📌西餐Menu一大張,令人一目了然!前菜、沙律、主菜、意粉、燴飯同甜品都有齊,有啲菜式仲要係混合多國菜的款式,有混入泰式風味嘅冬陰功,又有港式風味嘅避風塘口味同中菜麻辣風味等等,成件事切合香港人口味,原來都唔係西式咁簡單喎!📌Drink menu就當然唔少得酒精類飲品啦🥃,紅酒🍷、白酒🍾、香檳🥂、雞尾酒🍸通通都有,仲
📌Drink menu就當然唔少得酒精類飲品啦🥃,紅酒🍷、白酒🍾、香檳🥂、雞尾酒🍸通通都有,仲有Happy Hour時段添,酒吧餐廳,唔食嘢都可以過嚟飲番杯🍻!
香煎章魚鬚,$148
哇!章魚鬚🐙好大一條喎!係真係成條章魚鬚咁上,唔係剩係得魚鬚嘅尾尾,章魚鬚煙熏味好重,咬落去好彈牙好有口感,煙靭得來又唔係鞋口,唔會咬唔斷,應該係首先將章魚煮熟透之後再去煙燻,廚師仲將章魚前面較厚嘅位置設成一嚿嚿,容易熟啲同入口啲,再加入了大大粒魚子,食章魚鬚時連魚子一齊食,爆出嚟嘅魚子汁再調出鹹鹹的海鮮味,同章魚鬚煙燻味互相輝映,味道幾特別!
香煎章魚鬚
沙律菜用上近期大熱的健康食品-羽衣甘藍,本身有一種獨特嘅普通話,廚師聰明地用上八珍甜醋代替了一般西式用嘅黑醋汁,八珍甜醋份外香味再帶點甜味,可以大減羽衣甘藍嘅草青味,容易入口啲,食完章魚鬚再食羽衣甘藍就可以消除濃味,成個食材配搭幾夾。
21天熟成厚切豬扒,$338
卡肥主要係食肉,主食點了呢款厚切豬扒。
21天熟成厚切豬扒
嘩!成塊斧頭扒咁嘅樣,厚切豬扒有成一寸咁厚,豬肉一定要煮得熟透先可以食,慢煮方法煮12個鐘,成塊豬扒嘅每一個部位慢煮得非常平均,唔會過生唔食得又或者煮過龍太鞋口,由外到內的熟度同厚度都係一致,所以咬落去的豬扒口感好厚實,啖啖肉,無根又無渣仲有少少肥肉位,卡肥話豬扒就係要有啲肥肉咬落去再帶出油脂嘅味道先至好味,卡肥欣賞就得啦!
21天熟成厚切豬扒
配菜仲有雞髀菇、蘆筍、甘筍同翠玉瓜,全部都煎烤過,食完肉再食啲菜先可以中和返豬肉的油膩,呢個厚似豬扒真係烹調得好高級!
特色卡邦尼意粉,$238
食完肉食就食款澱粉落肚啦。卡邦尼一般芝士奶油忌廉汁配上煙肉粒,呢款特色卡邦尼特色在中西混合菜,沒有用上西式的煙肉粒取而代之,係金華火腿同臘肉,中式嘅臘肉醃製過,比係煙肉嘅鹹香味多一份甜味。
特色卡邦尼意粉
本身卡邦尼醬汁都係偏鹹少少,加啲甜味中和,成件事又真係幾有特色,意粉就用上扁意粉,食落去好有嚼勁,今次呢個中西配搭做得掂!
📌估唔到灣仔後街有間咁有特色嘅西式後花園,成個裝潢充滿歐陸風情,放工過來與友人們過來聚一下,品嚐美酒佳餚都幾有氣氛,難怪咁受一班上流上班族嘅歡迎!
2024-03-26