2018-11-08 74 瀏覽
香港想食好味既日本串燒真係唔容易,好多都唔夠正宗,又或者好貴。有朋友介紹呢間小店,夠哂日式之餘好味道,性價比亦算高。店內的確唔大,但氣氛好好,而且睇住啲師傅即叫即燒,超級好feel。除左串燒之後,我地先叫左啲刺身開一開胃先,估唔到主打串燒既小店連刺身都好出色,係十分新鮮既。之後叫左好多款雞肉串燒,有雞胸雞脾等等,因為一黎到就搶住食,好多已經唔記得係咩之後就黎重頭戲,呢個係火焰燒雞脾,黎到加酒再點火,淨係賣相已經贏左,但味道仲要比想像中出色,食落係超香口好好味。最後仲叫左個和牛,入口即融,油香十足,點少少岩鹽已經勁好味!好推薦呢間串燒店,一定會食過返尋味。

好推薦呢間串燒店,一定會食過返尋味。
2018-11-07
2018-11-08 65 瀏覽
預約了7點準時到達, 入門口見到侍應和廚師談笑風生, 打了2次招呼都沒人理, 當時侍應是背對自己, 而廚師面對着我也完全沒理會,完全不是餐飲業的服務態度。坐了一會,我朋友因病咳得比較嚴重,請侍應提供杯暖水,竟然規定不可以提供水。 我們必須叫一杯飲料才可提供暖水。 但叫了飲品,等了10分鐘以上也沒有提供水。一餐飯叫了4次,等了20分鐘,一杯水才送到。這樣一間只管看錢,及完全沒有服務的餐廳,也沒有照顧客人的需要,一次便足夠了。
預約了7點準時到達, 入門口見到侍應廚師談笑風生, 打了2次招呼都沒人理, 當時侍應是背對自己, 而廚師面對着我也完全沒理會,完全不是餐飲業的服務態度。坐了一會,我朋友因病咳得比較嚴重,請侍應提供杯暖水,竟然規定不可以提供水。 我們必須叫一杯飲料才可提供暖水。 但叫了飲品,等了10分鐘以上也沒有提供水。一餐飯叫了4次,等了20分鐘,一杯水才送到。這樣一間只管看錢,及完全沒有服務的餐廳,也沒有照顧客人的需要,一次便足夠了。
2018-11-08 67 瀏覽
今日下班後,來到銅鑼灣覓吃,銅鑼灣出名美吃多,而且有質素居酒屋都不少,今曰就相約朋友這間高質食品的居洒屋吃晚餐。柔和的燈光襯托餐廳舒適氣氛,店內面積不算大,可以清楚地看到各師傅的一舉一動。我們點左日產霜降A4和牛、大拖羅、鮭魚茶漬飯、甜薯綠茶雪糕、飲品藍橙洒,大拖羅來先厚切的拖羅色澤鮮明,入口爽滑,鮮甜無比我地要左五成熟的和牛,和牛油脂分布均勻,入口香濃,加上蒜片和介辣一起吃,口感十分鮮味滿足鬼魔王們一定要吃!茶漬飯都做得一樣出色飯是經過香煎的,口感更富層次,加上藍橙洒,特別的調制,好清新!再吃埋甜品,香糯甜暑再加上香滑綠茶雪糕,好完美滿足
鬼魔王們一定要吃!
茶漬飯都做得一樣出色飯是經過香煎的,口感更富層次,
加上藍橙洒,特別的調制,好清新!
再吃埋甜品,香糯甜暑再加上香滑綠茶雪糕,好完美滿足
2018-11-07 65 瀏覽
強烈推介的日本居酒屋!係邊寧頓街,平時lunch time 經過都好多人排隊。今晚book位試一試!前菜叫左軟殼蟹沙律以為只係一盤普通沙拉卻是誠意之作,完全出呼想像咁好味!入面仲有d蘋果好refreshing 。amaebi sashimi 同otoro sashimi 好新鮮呀,完全唔會腥!玉子燒出哂煙咁捧上台,上面仲有明太子,係好想encore 既一碟! A4 牛肉係師傅整之前會拎黎係客人面前磅好均真!你會牛肉脂肪比例好平均地分佈! 整體食物水準好高,而且服務好好。值得推介!
前菜叫左軟殼蟹沙律
2018-11-07
慶祝紀念
生日
  • 明太子伴玉子燒
  • 軟殼蟹沙律
  • 大拖羅刺身
超級鍾意食日本野的我, 呢日同朋友到左呢間FireBird享用了一頓高質素的日本菜! 呢度嘅裝修帶點和風色彩, 令我邊食邊幻想自己身處在 日本的居酒屋中。。。 我最愛食刺身, 每次遊日必食拖羅, 今次一於試吓大拖羅刺身啦!($198) 粉紅色的拖羅很吸引! 每片厚薄適中, 油脂分佈均勻, 睇見都垂涎, 入口即溶, 真是回味無窮啊! 明太子伴玉子燒 ($48) , 玉子新鮮軟滑, 加入了明太子提升味道和口感, 還有少許葱花做toppings, 入口更加香~ 明太子芝士椰菜燒餅 ($68) 賣相可愛, 雙色加上海台做toppings, 很有心思! 整體不會太濃味, 健康清怡~ 橫浜風A4和牛鍋燒2人前 ($298) 非常有驚喜! A4和牛質素有保證, 好香滑有牛味但不會太濃~ 店員還係我地面前用材料即煮, 先落蔬菜, 最後加入和牛和醬汁, 自己完全不用動手就做就 可以享用美食, 爽呀! 日本和牛稻庭烏冬 ($108)稻庭烏冬很滑, 湯很清甜, 加上幾片薄切和牛做主角, 肉質香嫩, 一人食剛好! 很美味的一餐, 唔洗飛日本都食到 高質素的日本菜, 和牛回味無窮,

呢度嘅裝修帶點和風色彩,
令我邊食邊幻想自己身處在
日本的居酒屋中。。。

我最愛食刺身, 每次遊日必食拖羅,
今次一於試吓大拖羅刺身啦!($198)

粉紅色的拖羅很吸引!
每片厚薄適中, 油脂分佈均勻,
睇見都垂涎, 入口即溶, 真是回味無窮啊!

明太子伴玉子燒 ($48) , 玉子新鮮軟滑,
加入了明太子提升味道和口感,
還有少許葱花做toppings, 入口更加香~

明太子芝士椰菜燒餅 ($68) 賣相可愛,
雙色加上海台做toppings, 很有心思!
整體不會太濃味, 健康清怡~

橫浜風A4和牛鍋燒2人前 ($298) 非常有驚喜!
A4和牛質素有保證,
好香滑有牛味但不會太濃~

店員還係我地面前用材料即煮,
先落蔬菜, 最後加入和牛和醬汁,
自己完全不用動手就做就
可以享用美食, 爽呀!

日本和牛稻庭烏冬 ($108)稻庭烏冬很滑,
湯很清甜, 加上幾片薄切和牛做主角,
肉質香嫩, 一人食剛好!

很美味的一餐, 唔洗飛日本都食到
高質素的日本菜, 和牛回味無窮, 超棒!
2018-10-24
3 分鐘 (堂食)
  • 日本和牛稻庭烏冬
  • 橫浜風A4和牛鍋燒2人前
  • 大拖羅刺身
2018-11-04 2225 瀏覽
今天媽媽放假,好久都沒跟她二人世界,逛逛街。所以,今天帶她來銅鑼灣吃日料。因為我們兩個人都不愛吃魚生,所以點的菜都是熟的喔~店裡採取開放式廚房,享用美食的同時可以看見師傅們在裡面忙碌,特別有風味。餐具都很有無印的風格欸,而且盤子只要髒了,店員馬上就會幫忙換新的。吃甜品前也幫我們換了新的,很貼心捏!軟殼蟹沙律($128)從軟殼蟹的剖面可以看見滿滿的蟹肉,外皮酥脆。沙律的材料很豐富,除了常見的羅馬生菜,苦菊菜,還有青瓜、紅黃燈籠椒、芝士、雞蛋和小番茄等等。日本和牛茶漬飯($128)吃之前把壺裡的湯倒入碗裡,和飯混合均勻,飯團兩面都煎過,所以吃起來會很香。溫熱的湯把很牛薄片稍微燙熟,吃起來很嫩,充滿了和牛的油香,香而不膩,很棒!倒入湯的瞬間超療癒,不知道有沒有和我一樣的強迫症,湯一定要淋在牛肉上~手切牛舌燒($98)牛舌有六片,不是很厚。但是,附贈的辣麵豉醬和牛舌很搭,讓味道吃起來更有層次了。野菜天婦羅($108)有皇帝菜一把、茄子和紅燈籠椒各兩片和番薯四塊。炸漿超級超級超級酥脆,即便是比較多水份的皇帝菜和紅燈籠椒還是很酥脆。裡面我最喜歡番薯,外皮金黃酥脆,裡面香甜綿軟,簡直欲罷不能,超級推

軟殼蟹沙律

軟殼蟹沙律($128)
日本和牛茶漬飯

日本和牛茶漬飯($128)

手切牛舌燒

手切牛舌燒($98)
野菜天婦羅

野菜天婦羅($108)
有皇帝菜一把、茄子和紅燈籠椒各兩片和番薯四塊。炸漿超級超級超級酥脆,即便是比較多水份的皇帝菜和紅燈籠椒還是很酥脆。裡面我最喜歡番薯,外皮金黃酥脆,裡面香甜綿軟,簡直欲罷不能,超級推薦!!!
雞肉串燒盛合

雞肉串燒盛合($128)
秋葵:味道正常。
雞肉:裡面的雞肉大部分都很滑,大蔥也很清甜。
雞肉棒:肉很多汁,一點都不乾,而且裡面混了脆骨,口感超棒。還有新鮮蛋黃一個可以沾,吃起來口感更滑嫩~
店裏還提供七味粉,可以根據自己的口味來撒。
燒日本甜番薯配抹茶雪糕

燒日本甜番薯配抹茶雪糕($48)
一頓完美的晚餐又怎麼能少了甜品呢,不過吃完主食,我們都差不多飽了,所以甜品就點了一份。甜番薯很綿密,而且真的很香甜,番薯泥的表面稍微燒過,味道更香濃。抹茶雪糕的抹茶味很濃郁,而且味道很天然,不是廉價的抹茶雪糕喔~
Lava  Flow

Lava Flow($78)
因為媽媽不喝酒,所以就給她點了一杯mocktail。搭配十分有趣,裡面有菠蘿汁、櫻花糖漿、鮮草莓、鮮菠蘿和焦糖牛奶,香味十分濃郁。
Tiffany  Sour

Tiffany Sour($78)
我這杯是cocktail,裡面有藍橙酒、清酒、益力多和菠蘿汁。這杯飲料不但外觀超美,味道也是棒棒的,益力多的味道比較突出,和菠蘿汁味道很搭。清酒的酒精味幾乎喝不出來,只是融冰了以後會有淡淡的酒味,比較適合女孩子。飲料整體味道不甜,十分推薦!
2018-11-04
日本和牛茶漬飯
手切牛舌燒
野菜天婦羅
雞肉串燒盛合
燒日本甜番薯配抹茶雪糕
Tiffany  Sour
2018-11-04 74 瀏覽
是次中午來試lunch定食。選擇的主因是見定食價錢吾貴,而評分吾低,加上,每每經過也多人,很好奇。點了牛舌定食及牛小排定食,還有蛋捲。牛舌定食牛肉味比牛小排更重。但口感反而牛小排更好。兩者的定食小品不一樣,牛小排是附紅豆及丸子🍡,而牛舌配的是温泉蛋。兩者風味不一樣,但同樣好味。味噌湯很清新,大大塊昆布,跟粉沖出來的不一樣。整個定食看起來很精緻!另外蛋捲賣相同樣很精緻,但偏冷,味道較外面吃過的相對不那麼甜,不俗,自帶一份清新。值得下次晚上再來吃!
是次中午來試lunch定食。

點了牛舌定食及牛小排定食,還有蛋捲。

值得下次晚上再來吃!

牛小排定食
牛舌定食
牛小排定食
牛舌定食
2018-11-04 54 瀏覽
今日約左朋友去左銅鑼灣食飯,朋友好鐘意食日本菜,我就早早去firebird訂定位,齊齊食餐日式晚餐。餐廳好有風味架,環境好寬敞,一邊有燒烤位可以見到師傅燒烤,而且好多枱都有叫火焰雞,我地見到好得意都想試下!我地先叫沙律,慢煮雞胸好驚喜,雞胸爽口滑溜,慢煮功夫非常高超,雞肉滑滑的,加上溫泉蛋,沙律菜夠爽脆,食完勁開胃!明太子蛋卷,新鮮明太子燒香份量非常多,放係蛋卷上面好霸氣,雞蛋卷好香嫩,蛋卷蛋香尚叫濃郁,明太子味道好突出!和牛壽司,師傅先燒香,和牛即刻變深色,入口油脂重牛味濃郁濃香,入口夠爽嫩,好滋味呀!火焰雞上枱,火焰好高,雞肉非常香嫩,完全唔乾身,入口鮮甜香口,雞皮香脆,油份又無想像中高,愈食愈滋味!和牛烏冬,和牛同樣香嫩香滑,粉粉地色入口唔乾唔鞋口,烏冬好彈牙,晚餐超級滿足!

2018-11-04 57 瀏覽
同朋友敘舊來到這間日本料理本來冇為意到依度有間咁嘅嘢當時都係朋友介紹 一邊地方較細 座位唔多 盡量最好都訂位不然的話要等很久FB燒鳥盛合128首先黎個串燒拼盤作為頭盤 附送生蛋黃我認為最特別嘅係最左手邊的一串 醬汁再加肉丸的味道 個人比較喜愛魔鬼火焰原隻雞腿138🐥首先師傅會貼心同你講定準備好相機然後等你可以打卡拍片幾有噱頭令你食嘅時候增添一份快樂但認為雞比較乾身但味道不錯火山熔岩鮭魚卷98🍣這是我其中一道很愛的菜色上面一層有好似肉鬆味但又唔係嘅嘢 加上WasabI 同醬 味道好夾 👍🏻而且佢嘅壽司唔係普通一般 出面層紫菜仲有小小炸過所以脆脆的with Strawberry 🍓 smoothie $68日本產霜降A4和牛烏冬壽喜燒🐮 278呢個真係冇得彈牛肉入口即溶 平時唔食牛食多幾舊😋下邊係烏冬 蔬菜 湯底超濃郁 但等左好耐日本甜番薯🍠配抹茶雪糕🍦48最後食左甜品但忘記影相 係甜番薯容加綠茶雪糕 清新的感覺服務唔錯但每樣餸都要等一段時間 略嫌晚環境好似去咗一間日本居酒屋朋友之間好輕鬆咁傾計🤗
同朋友敘舊來到這間日本料理

FB燒鳥盛合
火山熔岩鮭魚卷🍣
日本產霜降A4和牛烏冬壽喜燒🐮
2018-11-04 56 瀏覽
剛好逛完誠品要找間店吃,搜了搜見這間評價不錯便決定試試看。Whiskey highball $68, 有香氣,冰的比例挺多中和了辣味使感覺清新,適合想試一試飲酒精飲品但又怕太酒精味重的人喝。特上手握壽司盛合$298,共8件壽司,每件壽司上的刺身都不小塊。刺身蠻鮮。日本產霜降a4和牛烏冬 2人前$278,和牛挺大一塊,薄切非常肥美,入口很嫩滑口感細緻。牛味很香,一流。200g的日本產霜降和牛燒,不用點什麼都很香的和牛,入口很化,配料一起吃很棒很香口。力推這邊的和牛~Suntory the premium malts black$88 (jumbo),比想像中大杯,口感也是偏清新,很易入口。
剛好逛完誠品要找間店吃,搜了搜見這間評價不錯便決定試試看。

2018-11-03 58 瀏覽
好朋友今天生日,特意請他去銅鑼灣龍堡栢寧頓酒店的(Fire Bird )居洒屋食日本菜,這餐廳裡的食物質素高,價錢又不是太貴,今晚好朋友相當滿意,我為他安排的晚餐,令我都非常開心。肥美的生蠔賬卜卜的,已忍不住了。刺身5點盛合$438,有生蠔、拖羅、甜蝦、三文魚、帆立貝,每款肉質都好新鮮,由其是我的至爱拖羅,夠厚肉,肥美甘香,油脂分佈高,食完這個刺身盛合簡直超滿足。日本產箱降A4和牛&烏冬壽喜燒$278,和牛雪花每片都好均勻,食起來好香牛味。特上手握壽司盛合$198

肥美的生蠔賬卜卜的,已忍不住了。

食起來好香牛味。

特上手握壽司盛合$198

2018-11-02 54 瀏覽
在銅鑼灣,食肆特別多,因明天是假期不用返工,今晚成班同事約左收工後,去到柏寧頓酒店地下(FiRE BiRD) 居酒屋, 環境舒服,食物質素又高,同時大家又可以在這裏輕談暢飲一番,特別開心。刺身五點盛合$438, 分別有:拖羅夠厚身帶少少油花好甘香、三文魚新鮮肥美、生蠔夠脹卜卜仲有D 海水味、帆立貝好鮮甜、甜蝦夠爽甜。日本產箱降A4和牛烏冬壽喜燒$278,用銅鍋煮,可令食材更加入味,牛肉油脂均勻,好香牛肉味,鍋底有配菜同烏冬都入哂味,成個湯底好濃好正。花魚燒半條$98 煎到金黃色,外香內軟。雙手握壽司盛盒$198蟹味噌甲羅燒$68,蟹膏香濃, 價錢都不貴。最緊要飲番杯冰凍啤酒。

花魚燒半條$98 煎到金黃色,外香內軟。

雙手握壽司盛盒$198

蟹味噌甲羅燒$68,蟹膏香濃, 價錢都不貴。

最緊要飲番杯冰凍啤酒。
2018-11-02 161 瀏覽
我既親愛的正日生日,佢最中意食魚生係公司附近有咩選擇呢?銅鑼灣好多午餐日本菜都試過咁岩有日經過firebird就訂位試試一去到餐廳都滿左9成人原來網上訂座都唔保證會留位比我好彩早到我同親愛的一人一個set lunch 一個豪華壽司盛合總共8舊壽司2舊玉子燒有三文魚子、饅魚、帆立貝算係豪華既上面既魚生都新鮮~玉子燒整得幾好食係個烏冬個質地冇咩咬口,比較遜色因為我中意啲Q彈既甜品有兩粒白玉+紅豆,好難唔好食既呢樣另一個就係沙律🥗刺身丼牛油果🥑+魚生+沙律醬上面戈啲蟹子係大粒啲既蟹子!經典不敗配搭,當然都係新鮮好食~不過就望落冇壽司餐咁豐富~總結:新鮮、好味!會再黎!不過價錢貴左少少咁啦可能係因為地舖既原因啦如果平返10-20蚊就更加合理又或者包杯飲品就好啦
我既親愛的正日生日,佢最中意食魚生
係公司附近有咩選擇呢?
銅鑼灣好多午餐日本菜都試過

我同親愛的一人一個set lunch
一個豪華壽司盛合
豪華雜錦壽司&迷你烏冬御膳

總共8舊壽司2舊玉子燒
有三文魚子、饅魚、帆立貝算係豪華既
上面既魚生都新鮮~
玉子燒整得幾好食
係個烏冬個質地冇咩咬口,比較遜色
因為我中意啲Q彈既
甜品有兩粒白玉+紅豆,好難唔好食既呢樣

鮭魚刺身沙律盛滿丼御膳

另一個就係沙律🥗刺身
牛油果🥑+魚生+沙律醬
上面戈啲蟹子係大粒啲既蟹子!

經典不敗配搭,當然都係新鮮好食~
不過就望落冇壽司餐咁豐富~

總結:
新鮮、好味!會再黎!
不過價錢貴左少少咁啦
生日
豪華雜錦壽司&迷你烏冬御膳
鮭魚刺身沙律盛滿丼御膳
2018-10-31 125 瀏覽
今日中午陪同事去咗銅鑼灣利園交保費,交完保費12點半,之後就出咗去搵地方食飯。正當我哋唔知去邊度食嘅時候,突然見到一間食日本嘢嘅餐廳,睇餐牌又幾抵食,就入去試下。店鋪吾係好大,今次叫左個C餐燒鯖魚配溫泉蛋定食,鯖魚大條又好味😋,配一大碗白飯,仲有一碗湯;另外叫左一個M餐鮭魚刺身沙律盛滿丼御膳,刺身新鮮,份量又多。我地仲加多個玉子燒,不過可惜係凍的,但都好食。另熱柚子蜜加$5,凍咖啡加$8。整體來說好好,以後又多個地方食飯。
2018-10-31
午餐
2018-10-26 1827 瀏覽
呢到既食物質素高, 服務都好, 地方不算大, 但佈置裝修都不錯,環境算好, 比較爆位, 值得一提既係柚子綠茶, 唔係甜的, 真的是原味綠茶+上柚子, 但柚子反而不算太重, 跟普通出去食個D 柚子密係差好遠的, 因為我發現連格離台都係以為甜所以提一提.呢到最正係呢個橫風A4和牛,件數黎講唔算多, 但肉夠厚, 味道夠濃, 同埋脂肪比例剛剛好,首先佢係有人幫客人煮的, 客人唔洗落手, 佢會先煮熟d 配菜先既, 之後再慢慢放牛整到咁上下先倒汁, 之後就會好大陣既香味走出來! 不過呢道菜係為左味道而叫, 飽就未必飽嫁啦,如果可以加飯黎食都唔錯, 因為靚肉配飯其實岩岩好.烏冬會有一件薄既和牛係上面, 唔洗太熟的, 不過中意可以放入湯底整熟小小先食,味道係和風味, 醬油湯 , 清清淡淡可飽肚, 鳥冬比較彈牙!呢到既玉子幾整法幾特別係放入D 湯到, 味道淡身D和口感比較軟身小小西京燒既豬黎, 我覺得最抵食係呢個, 因為豬本身無咩味, 但配西京燒汁煮完味道好可口同埋濃味左好多,即時好好味, 仲要價錢不算貴, 份量正常, 我個人覺得最抵食係呢道菜! 基本上我覺得必試.

環境算好, 比較爆位,

如果可以加飯黎食都唔錯, 因為靚肉配飯其實岩岩好.

2018-10-26