2018-10-24 85 瀏覽
銅鑼灣現在佈滿了很多不同的美食區,例如「時代廣場」、「登龍街」、「希慎廣場」、「銅鑼灣崇光百貨」、「百德新街Fashion Walk」,「謝斐道」、「駱克道」都是有不同國家,不同風格菜系餐廳食店駐紮的區域。至於從「軒尼詩道」,在「怡和街」之前路口右轉,轉入由「渣甸街」開始的地方,亦開始匯集了不同的新興食店,例如賣台灣黑糖珍珠奶的飲品店「老X堂」、「幸X堂」還有「木X二」。我們沿着「渣甸街」直行走到盡頭,再右轉轉入「邊寧頓街」,直到「邊寧頓街」街尾轉左入「禮頓道」,很快就可以找到銅鑼灣另一個新興食街「希雲街」了。不過我今次暫時不提「禮頓道」以及「希雲街」,因為我想介紹「邊寧頓街」的日本菜餐廳。「邊寧頓街」以前曾經有一間日本咖喱飯餐廳「Tiger Curry」,可惜「Tiger Curry」現在已經結業關門。加上「邊寧頓街」另一間雪糕甜品店「llaollao」,現在亦都已經結業,所以現在的「邊寧頓街」,暫時比較寧靜,人流沒有我以前想那麼多和熱鬧。今次我在「邊寧頓街」,找到另一間以燒烤菜式為招牌菜的日本菜餐廳,餐廳的名稱就叫做「FireBird」。「FireBird」很不少的菜式是以燒烤形式

今次我在「邊寧頓街」,找到另一間以燒烤菜式為招牌菜的日本菜餐廳,餐廳的名稱就叫做「FireBird」。「FireBird」很不少的菜式是以燒烤形式製造,餐廳裡面的主要位置,都預留了店員進行燒烤工作。

如果食客們比較喜歡食像「鐵板燒」一樣,即場觀看「FireBird」廚房師傅即席表演的話,亦都可以考慮,選擇在「FireBird」燒烤廚房旁邊的吧檯用膳。

我就選擇了「FirdBird」偏向窗邊的檯櫈位置,因為我個人比較喜歡,一邊看着街外風景景觀,一邊慢慢享用「FirdBird」即場燒烤製成的「燒雞翼」。

或許「FirdBird」午市燒烤廚房的做法,正正就跟旺角日本菜餐廳「目X銀次」,都會有一點的相似地方。「FirdBird」午市定食套餐裡面,亦有很多款式任君選擇。

雖然我在差不多下午茶時段,才上門幫襯「FireBird」,但是「FirdBird」的午市時段時間比較長久。所以我仍能選擇「FireBird」的午市套餐,今次我就選擇了「牛肉鍋燒烏冬定食」。

另一方面,「FirdBird」所有的午市定食都不會直接提供飲品,食客就算只想飲汽水,也得另外自行加錢和選擇飲品。「Firdbird」如果選擇飲咖啡的話,價錢可能會比較昂貴,要收港幣八元正。

反而其他的汽水,凍檸茶,凍檸水飲品的跟餐價錢相對會比較便宜一點,但是都需要收港幣五元,平日我在茶餐廳飲「凍檸水」,都只需要加收港幣兩元而已。

「FireBird」的「凍檸水」,跟其他食店的「凍檸水」比較之下,最大的分別就是「FireBird」的「凍檸水」,切片檸檬不會直接放入玻璃杯,而且讓檸檬架空擱在杯面之上,由食客自己處理。

當初沒有包含切片檸檬在內的「凍檸水」,表面看其實跟一般白開水,滾水好像沒有太大分別,只是「凍檸水」實際上早已注入糖水,再戮多下切片檸檬,讓檸檬汁混入糖水之中就大功告成。

所以「FirdBird」的「凍檸水」味道,跟坊間其他餐廳食店的「凍檸水」,根本就完全沒有分別,味道依然還是酸中帶甜,只是戮檸檬過程可能比以前更複雜而已。

至於「FireBird」的午市定食套餐的主角,「牛肉鍋燒烏冬定食」包括有三大食品,包括一大窩的牛肉窩蛋雜菜鍋、餐前的芝麻醬沙律,還有一碗白飯。

由於「牛肉鍋燒烏冬定食」裡面的「牛肉窩蛋雜菜鍋」,已經有大量的烏冬麵條,壓在鍋底隨時等候我享用,所以我把定食的另一碗白飯,留作配燒雞翼享用。

至於「牛肉鍋燒烏冬定食」的餐前芝麻醬雜菜沙律,由於「FireBird」廚房在雜菜的表面,加入了大量的芝麻沙律醬的關係,所以沙律的味道就充滿了,來自芝麻沙律醬的甜味。

而且沙律菜的口感都感覺很新鮮,所以「芝麻醬雜菜沙律」作為「FireBird」「牛肉鍋燒烏冬定食」的前菜小食,芝麻醬沙律味道絕對有開胃的功效。
牛肉鍋燒烏冬定食

至於「FireBird」的「牛肉窩蛋雜菜鍋」,鐵窩裡面的牛肉,牛肉主要都是切片的大塊牛肉。牛肉的味道在吸收了,鐵鍋裡面的濃味醬油湯底後,立刻變得有濃郁的醬油湯鹹鮮味。

至於「牛肉窩蛋雜菜鍋」裡面的牛肉,牛肉由於在鐵鍋裡面浸過了一段時間,所以牛肉肉質已經近乎全熟。不過由牛肉只是薄切牛肉,所以牛肉口感尚算是腍,不會被鐵鍋湯底浸得太硬太韌。

我再把「牛肉窩蛋雜菜鍋」裡面的雞蛋蛋黃,直接一下戮破,蛋漿完全融入雜菜鍋裡頭,所以本來味道偏鹹的雜菜湯鍋,立刻多了一陣蛋的甜味。

再將「牛肉窩蛋雜菜鍋」裡面的烏冬,撈勻蛋漿跟湯底一起享用,烏冬的表面立刻多了一層蛋漿加醬油的甜味,烏冬口感變得比未食之前的感覺,來得更彈牙更豐富。

在我享用「FireBird」午市套餐「牛肉鍋燒烏冬定食」,去到一半的時候,「FireBird」的燒烤廚房,亦都終於燒好的「燒雞翼」小食。「FireBird」的「燒雞翼」只是中翼加雞翼尖的部位而已。

「FireBird」另外有為「燒雞翼」小食,另外送上調味粉,調味粉的味道感覺實在很像日本人常常也會食到的「七味粉」,又有點像「調味鹽」。
燒雞翼

「FireBird」的燒烤廚房店員,把「燒雞翼」的外層燒得十分香脆,我在未加調味粉之前,直接先試咬了一口,感覺「燒雞翼」的皮脆得有點燙口,不過我還可以接受到這種燙口感覺。

「燒雞翼」的肉質和口感,仍然有鮮嫩的感覺,而且雞肉不會太過黏附在骨頭表面,所以我用牙齒,仍然一口即時撕破雞肉,燒雞翼味道有點香辣,但是還能即時咀嚼然後吞下。

再以「FireBird」「牛肉鍋燒烏冬定食」另外附上的味飯,來配雞全翼食用,味飯表面的醬油甜味,更加激發了燒烤雞全翼,本來應有燒烤香味。

令整碗味飯更容易咀嚼消化,即使我之前已經食了一大鍋的烏冬,但是味道偏辣有點開胃的燒雞翼,仍能配辣味味飯一起完食光,再喝一口鍋燒的湯汁感覺就更完美了。

雖然我在「FireBird」點了一套「牛肉鍋燒烏冬定食」,再加一隻燒雞翼,價錢也不便宜,足足需要港幣一百二十二元,不過這窩味道鹹甜味的濃味醬油湯底鍋配牛肉,整體味道都還可以接受,加上即場燒雞翼就更好了。
2018-08-15
16 分鐘 (堂食)
$122.1 (下午茶)
牛肉鍋燒烏冬定食
燒雞翼
周年紀念搵個環境舒適既地方食飯慶祝經openrice search就搵到呢間係酒店地下感覺grand d既日本菜,就決定book位la食物質素亦無令我地失望,精緻又好味😋店內環境舒適光線充足我地叫左鮭魚茶漬飯鹽燒鮭魚少鹹,魚燒得啱啱好,外脆飯用上燒飯團,加入茶湯後飯煙韌有少少飯焦香味,推薦👍🏼👍🏼A4和牛燒(5成)😋👍🏼👍🏼店員會拎個磅係枱上磅和牛既重量俾我地睇然後先拎去燒和牛燒上有日本蒜片,蒜香但不會刺激辣口和牛油脂分佈平均,入口即溶💕特上手握壽司組合鰻魚夠香口唔腥三文魚油脂豐富👍🏼飲品:Strawberry smoothie&Oreo smoothie甜品燒日本甜番薯配抹茶雪糕 番薯切左條燒,再有番薯蓉係底番薯好甜配抹茶雪糕茶香味滿足又享受
周年紀念搵個環境舒適既地方食飯慶祝
經openrice search就搵到呢間係酒店地下
感覺grand d既日本菜,就決定book位la
食物質素亦無令我地失望,精緻又好味😋

店內環境舒適光線充足
我地叫左鮭魚茶漬飯
鹽燒鮭魚少鹹,魚燒得啱啱好,外脆
飯用上燒飯團,加入茶湯後
飯煙韌有少少飯焦香味,推薦👍🏼👍🏼

A4和牛燒(5成)😋👍🏼👍🏼
店員會拎個磅係枱上磅和牛既重量俾我地睇
然後先拎去燒
和牛燒上有日本蒜片,蒜香但不會刺激辣口
和牛油脂分佈平均,入口即溶💕

特上手握壽司組合
鰻魚夠香口唔腥
三文魚油脂豐富👍🏼

甜品燒日本甜番薯配抹茶雪糕
番薯切左條燒,再有番薯蓉係底
番薯好甜配抹茶雪糕茶香味

滿足又享受

2018-10-20 73 瀏覽
這間位於銅鑼灣,後一點點的一間酒店樓下餐廳,朋友曾吃過推薦她的牛很讚,所以有天加班到8點多,忍不住跟同事吃個好去慰勞自己~會有傘架給大家存傘還是有匙扣不怕給人拿去,挺貼心。環境還好,是偏向格調的感覺。加賀梅酒$68,梅酒挺清香,用來配牛肉還不錯。Pineapple lover$88,上邊有菠蘿粒,很清香可口。首先來的是軟殻蟹沙律,除了菜,還有蘋果芝士等配菜,所以比一段沙律味道傾向香甜濃郁。日本霜降A4和牛烏冬壽喜燒2人前$278,壽喜燒湯很香濃,和牛很嫩滑,肉香重而不膩。烏冬也是彈牙,好吃~對男生來說份量可能不夠。叫了日本霜降a4和牛燒,和牛煎時已調了味即使不沾醬配弓蒜頭超香濃好吃。入口香軟,一定環趁熱吃光光不然會可惜。這店的牛真的很正~力推!

加賀梅酒$68,梅酒挺清香,用來配牛肉還不錯。

這店的牛真的很正~力推!
2018-10-17 54 瀏覽
銅鑼灣居酒屋真係食唔完,今次又去試新嘢,較特別係喺地舖,夠方便開揚。加賀梅酒,入口甘甜,順口唔濃酒味,可惜我飲得慢,飲到最後有少少淡咗。甜蝦刺身同帆立貝刺身,甜蝦新鮮,蝦頭有膏🤤帆立貝厚肉,甘甜,肉質細嫩,質素唔錯。宮崎蠔殻燒,蠔汁好濃,加檸檬汁提鮮,蠔身都厚肉,一啲都唔腥。吞拿魚他他伴燒魚唇,他他上面有蛋黃,撈埋加山葵,用紫菜包住食,吞拿魚較稠身,比一般食嘅他他黏口,但有魚香。魚唇燒得香,脂肪香氣撲鼻,滿口魚油。甲羅燒有誠意,蟹膏都幾多,啖啖濃厚口感,可惜冇其他嘢一齊入口,變化未夠多。燒牛舌薄身,黑椒味濃,唔洗加辣味噌已經夠味,彈牙香口。最尾以燒帶子作結,殻下面加上酒精燃點,陣陣飄香。帶子爽口彈牙,燒汁濃味但好夾,仲有少少本菇作伴,好味。食完依個飽腹感剛好,仲可以食甜點,完美💯

燒牛舌薄身,黑椒味濃,唔洗加辣味噌已經夠味,彈牙香口。

食完依個飽腹感剛好,仲可以食甜點,完美💯
2018-10-15 85 瀏覽
之前晏晝係到食過lunch, 覺得好唔錯今日去到銅鑼灣就決定試一試佢夜晚係咩味道 haa呢到主要都係坐bar 枱,高高地咁我地叫左五樣野食首先係我最鍾意ge 醬油燒飯團燒到外脆內軟~完全係我的comfort food食完充滿力量😍之後我地order 左免治雞肉棒常常見人係ig 叫,賣相好吸引,必叫配上日本生蛋,同埋燒得香嫩ge 免治雞肉棒好味!另外叫左個吞拿魚他他伴吞拿魚唇忘記左影相。。。hahahaa最後到主角出場了,我地叫左A4 和牛燒 200g店員會係你面前磅幾多gram ge 和牛再拎去燒配上日本的蒜,好惹味👍和牛亦是入口很快便融的感覺很幸福~~整體這間店不錯,值得再吃
之前晏晝係到食過lunch, 覺得好唔錯
今日去到銅鑼灣就決定試一試佢夜晚係咩味道 haa
呢到主要都係坐bar 枱,高高地咁
我地叫左五樣野食
首先係我最鍾意ge 醬油燒飯團
燒到外脆內軟~完全係我的comfort food
食完充滿力量😍

之後我地order 左免治雞肉棒
常常見人係ig 叫,賣相好吸引,必叫
配上日本生蛋,同埋燒得香嫩ge 免治雞肉棒
好味!

另外叫左個吞拿魚他他伴吞拿魚唇
忘記左影相。。。hahahaa
最後到主角出場了,我地叫左A4 和牛燒 200g

店員會係你面前磅幾多gram ge 和牛
再拎去燒
配上日本的蒜,好惹味👍
和牛亦是入口很快便融的感覺
很幸福~~

整體這間店不錯,值得再吃
  • 即燒!日本產霜降A4和牛燒
2018-10-14 55 瀏覽
Weekend 要放鬆一下, 約咗朋友仔到銅鑼灣嘅「FireBird」食晚餐。餐廳環境舒適,氣氛相當好, 播著輕鬆音樂, 使人特別放鬆! 飲品:Grape Soda🥤 + Lychee Soda🥤 今次叫咗塊《日本產霜降A4和牛燒》, 即叫即燒, 仲可以想食幾多就叫幾多, 店員仲即場磅塊牛肉俾你睇添! 日本產霜降A4和牛,油花分佈平均, 見到都想食! 和牛燒得好香好脆, 肉質腍滑,富有彈性, 有入口即化的口感。 正! 正! 正! 一聽個名就知勁啦! 《魔鬼火焰原隻雞腿》 , 店員首先將酒加上雞上, 再一點火就做成「火焰原隻雞腿」, 香味四散, 好正! 香濃酒味仲留在雞上,外皮香脆, 雞肉嫩滑, 帶點spicy ,十分惹味。外表精緻嘅《蟹味噌甲羅燒》,充滿香濃蟹膏, 真係食到舔舔脷! 《松露醬雞肉Caesar salad》,其實沙律嘅份量都唔少, 沙津菜非常新鮮,還有香滑雞肉一齊食,既健康又清新。飯後食番個《燒日本甜番薯配抹茶雪糕》, 就真係大滿足, 最特別係個甜番薯, 配上抹茶雪糕, 口感好特別, 配搭得好好, 值得一讚!

飲品:Grape Soda🥤 + Lychee Soda🥤

日本產霜降A4和牛,油花分佈平均, 見到都想食!

2018-10-14 58 瀏覽
朋友升職加人工,話要請小妹今飯,今次去左最近在銅鑼灣好hit 的日本居酒屋。日本A4 和牛燒 150g, $300我和朋友都是牛肉控,當然唔試得呢度好出名的A4和牛。呢度的和牛是$2 / 100g, 今次豪一次,叫左150g。 由於是一件過,和牛唔會100% 準確,職員會拎個磅係面前磅牛的。 A4和牛當然沒有讓人失望😂😂真係好香牛肉味呀😍食完一舊接一舊鯖之一夜干 $68鯖魚烤得好香,好食:)大拖羅刺身 $198肥美到一個點,絕對值得呢個價錢!日本產慢煮雞沙律 $98沙律也是好食,正常!同埋份量都大份明太子芝士椰菜燒餅 $68呢個係我今餐第二最愛的食物!明太子芝士& 日式燒汁味,我同朋友都覺得明太子芝士味好惹味呀!最後也叫左甜蕃薯配抺茶雪糕,味道意想不到的配合:)

日本A4 和牛燒 150g, $300

鯖之一夜干 $68
鯖魚烤得好香,好食:)

大拖羅刺身 $198
肥美到一個點,絕對值得呢個價錢!

日本產慢煮雞沙律 $98
沙律也是好食,正常!同埋份量都大份

明太子芝士椰菜燒餅 $68

最後也叫左甜蕃薯配抺茶雪糕,味道意想不到的配合:)

2018-10-10
10 分鐘 (堂食)
2018-10-13 380 瀏覽
好朋友就黎結婚派帖約我食飯, 佢約左係銅鑼灣既D間FIRE BIRD食位置方便, 岩晒我地兩個, 味道都好值得期待FIRE BIRD位於邊寧頓街, 地鐵站行過黎約五分鐘, 好方便七點入到去差唔多已經爆場, 睇黎FIRE BIRD好受歡迎明太子芝士椰菜燒餅-$68一款菜有兩隻味道, 試多隻味係好設計, 深色果邊似大阪燒既味道, 而另一邊係明太子, 幾惹味, 幾特別火焰原隻雞腿-$138餐廳名叫FIRE BIRD, 燒鳥係必叫的, 一上枱, 職員淋酒, 點火, 搶盡一切的目光, 但D碟菜唔只得外表, 食落雞都幾嫩滑, 少少辣吊起個鮮味, 好好味日本霜降A4和牛&烏冬壽喜燒(二人前)-$278個汁濃而不咸, 岩岩好, 牛肉味超正, 又嫩又重牛味, 豆腐索晒牛肉味, 烏冬又夠煙韌, D個飽肚得黎又好味追加牛肉-$160追加蛋和飯-$26個壽喜燒實在太好味, 我地追加兩樣野, 想食耐D D個咁好味既壽喜燒!日本甜薯配抹茶雪糕-$48D個甜薯唔係食開既薯仔咁, 係香甜好多, 配上抹茶雪糕, 絕配也總結樣樣野都好味, 服務好, 位置方便, 唔怪得好朋友派帖會選D度啦! 係度再次恭喜多你一次先!
好朋友就黎結婚派帖約我食飯,
佢約左係銅鑼灣既D間FIRE BIRD食
位置方便, 岩晒我地兩個, 味道都好值得期待

七點入到去差唔多已經爆場, 睇黎FIRE BIRD好受歡迎

明太子芝士椰菜燒餅-$68

火焰原隻雞腿-$138

日本霜降A4和牛&烏冬壽喜燒(二人前)-$278

追加牛肉-$160
追加蛋和飯-$26

日本甜薯配抹茶雪糕-$48

係度再次恭喜多你一次先!
2018-10-10 63 瀏覽
 是晚選了這間日本居酒屋慶祝記念日鋪頭燈光柔和,播住音樂,令人好放鬆。地方不大,但坐位舒適自在, 令人感覺悠閒。食物選擇有很多,有釜飯,烏冬,鍋物,和牛等等 帆立貝刺身很大隻,是本人至愛很鮮甜又新鮮,一個字形容~正 蟹味噌甲羅燒有水準!!十分多蟹膏,蟹肉份量都多,有濃郁香味,加左蟹籽多左爽口口感,上面既蔥花, 蟹子沙律為佢帶黎口感 如果有個白飯一齊食仲好! 明太子芝士椰菜燒餅長方形燒餅,燒餅面分明太子汁和燒餅汁明太子汁不會過咸及過辣,再配上燒餅及芝士。燒餅汁比較濃味啲,雞蛋入口嫩滑,層層細緻分明一個燒餅兩個感受,正我就鐘意食明太子個邊,同芝士好夾!一絲絲既芝士痴住,芝士味好濃郁!正!好creamy!🧀 橫濱風 A4 和牛燒2人前 店員會幫忙面前幫忙煮,先加熱鐵鍋,將個肥膏沾滿個鍋,之後就會煮蔬菜,配料,超香~再放和牛燒輕輕一燒,最後加入味噌汁料便完成A4和牛好多汁,和牛是一口size,很淋又有肉味,超越滿足, 入口即溶旁邊既配菜加左濃湯, 煮到變軟 , 又收乾左D汁後,真係好入味,蔬菜好清甜手握壽司拼盤一盤8件有拖羅、三文魚、帶子、甜蝦ETC每一件都好新鮮,特別是那件拖羅,因為真係好肥

是晚選了這間日本居酒屋慶祝記念日

鋪頭燈光柔和,播住音樂,令人好放鬆。

地方不大,但坐位舒適自在, 令人感覺悠閒。

食物選擇有很多,有釜飯,烏冬,鍋物,和牛等等

帆立貝刺身

很大隻,是本人至愛

很鮮甜又新鮮,一個字形容~正

蟹味噌甲羅燒

有水準!!

如果有個白飯一齊食仲好!

明太子芝士椰菜燒餅

長方形燒餅,燒餅面分明太子汁和燒餅汁

明太子汁

不會過咸及過辣,再配上燒餅及芝士。

燒餅汁

比較濃味啲,雞蛋入口嫩滑,層層細緻分明

一個燒餅兩個感受,正

我就鐘意食明太子個邊
,同芝士好夾!一絲絲既芝士痴住
,芝士味好濃郁!正!好creamy!🧀

橫濱風 A4 和牛燒2人前

店員會幫忙面前幫忙煮,
先加熱鐵鍋,將個肥膏沾滿個鍋,之後就會煮蔬菜,配料,超香~

再放和牛燒輕輕一燒,最後加入味噌汁料便完成

手握壽司拼盤
一盤8件

有拖羅、三文魚、帶子、甜蝦ETC

每一件都好新鮮,特別是那件拖羅,因為真係好肥美呀!又甘香令人欲罷不能

VANILLIA COOKIES SMOOTHIES

飲品係吸睛和好味的

第一印象是賣相好美
這杯飲品整體上像奶昔,由Oreo、Cream及奶混合而成,奶味較重,很易入口,非常適合女生喝。

夏天食下冰,特別清涼

💝💝 💝💝
💝🍡🍡💝🍡🍡💝
💝🍡🍡🍡🍡🍡🍡 💝
💝 Follow me! 💝
💝🍡 🍡 🍡💝
💝 🍡 💝
💝

我邀請你地訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃 ,hahaha

• 蟹味噌甲羅燒
  • 明太子芝士椰菜燒餅
2018-10-09 72 瀏覽
放工約咗太太係銅鑼灣行街睇戲,係渣 甸坊行咗一陣,去到邊靈頓街嘅時候,見到前面有間我未食过嘅日本料理,就入去,侍應招呼我地坐低,俾咗歺牌我地,我揀左特上手握壽司盛合(198元),珍寶海老天婦羅盛合(158元) ,日本產霜降a4和牛 同埋烏冬壽喜燒 (278元),跟住要咗一杯柚子綠茶係凍嘅(38元),同埋Firebird雞肉串燒盛合(128元) 。壽司先到排列好整齊,有三文魚,甜蝦,玉子, 等幾款。跟住到Firebird雞肉串燒盛合,串燒雞肉点落旦汁一齊食,口感好特別,重有炸秋葵,好特別,珍寶海佬來啦,超大隻,炸皮好簿,肉好甜,雨衣甘藍炸咗嚟食,又有另一番風味,跟住烏冬上來,湯好飲到冇得頂,霜降A4和牛真係好好食,有個爐仔可以煲住食,烏冬可以煮得入味啲,梗加好吃。唔經唔覺,又差唔多夠种去戲院睇戲啦,拿拿林埋单先。

我揀左特上手握壽司盛合(198元)

,珍寶海老天婦羅盛合(158元) ,

,同埋Firebird雞肉串燒盛合(128元) 。

壽司先到排列好整齊,有三文魚

,甜蝦,

玉子,

,口感好特別,重有炸秋葵

,好特別,珍寶海佬來啦,超大隻

,炸皮好簿,肉好甜,雨衣甘藍炸咗嚟食,

2018-10-09 40 瀏覽
這家有別於普通日式居酒屋,傳統日式料理卻以帶有新式色彩。座位有點像吧枱高座,枱面雖然沒有很大,但食物上菜有條不紊,一樣接一樣沒空隙。蟹甲羅hkd68入口啖啖蟹肉,蟹香混上味噌醬入口即溶,香蔥及蟹籽令味道更豐富,口感更多重。牛舌燒hkd98牛舌入口柔軟彈牙,肉汁鎖在肉內,香氣撲鼻。雞腿串hkd26月見免治雞肉捧hkd38雞肉棒外表香脆,雞肉結實肉嫩,雞味濃郁,咬下柔中帶雞軟骨的爽口,配上新鮮蛋汁,香味四溢。 明太子免治雞肉捧hkd38雞肉串上佈滿明太子,咸香配上雞肉鮮味,配搭合適。特上壽司盛合hkd198三文魚籽、玉子、火灸三文魚鰻魚:燒鰻魚入口軟熟柔軟帶魚香,油潤而香滑甜蝦:蝦肉肉質彈牙柔順富膠質,香濃鮮甜三文魚:肥美飽滿,肉質爽滑有彈性,脂肪均勻,帶魚油香帶子:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香中吞拿魚:肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內A4和牛烏冬壽喜燒hkd278鍋里主要以菌類、蔬菜及豆腐作底料,上面鋪烏冬再以和牛鋪面。湯底以日式醬油為主,和牛吸附湯汁,入口爽口彈牙,牛味濃郁而香嫩。

這家有別於普通日式居酒屋,傳統日式料理卻以帶有新式色彩。

蟹甲羅hkd68

牛舌燒hkd98

牛舌入口柔軟彈牙,肉汁鎖在肉內,香氣撲鼻。

雞腿串hkd26

月見免治雞肉捧hkd38

明太子免治雞肉捧hkd38

雞肉串上佈滿明太子,咸香配上雞肉鮮味,配搭合適。

特上壽司盛合hkd198

三文魚籽、玉子、火灸三文魚
鰻魚:燒鰻魚入口軟熟柔軟帶魚香,油潤而香滑
甜蝦:蝦肉肉質彈牙柔順富膠質,香濃鮮甜
三文魚:肥美飽滿,肉質爽滑有彈性,脂肪均勻,帶魚油香
帶子:肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香
中吞拿魚:肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內

A4和牛烏冬壽喜燒hkd278
2018-10-05 136 瀏覽
日日返工經過,見到門口D相,都覺得ok,壽司D飯淋的🤮,牛舌又硬,只係烏冬麵可以!真係唔會再去,壽司真的很難吃🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
2018-10-05
午餐
2018-10-05 73 瀏覽
約左同老公一齊食晚餐。見呢間餐廳幾靚就去試下喇。呢條街既餐廳都唔錯, 侍應服務水準十分高。睇得出返工環境開心, 廚房同樓面有溝通, 舊人好用心教新人。蟹味噌甲羅 $68咸咸地 幾特別魔鬼火熖原隻雞脾$138連個配菜都好好味呀。 加上火焰效果 十分推介。雞腿串 $26自家製免治雞肉棒蛋黃 $38明太子免治雞肉棒 $38呢三串放得好靚咁上菜。 我老公最鍾意食免治蛋黃串。 我就覺得明太子咸左d。雞腿好滑日本產霜降A4和牛燒連烏冬 $278怕唔飽所以叫左烏冬。 我食完覺得勁飽。。lava flow勁靚。 粒士多啤梨花好正。 但可惜唔食得hoegraden又飽又滿足。 重新一次, 服務超好呀。
約左同老公一齊食晚餐。見呢間餐廳幾靚就去試下喇。

蟹味噌甲羅 $68
咸咸地 幾特別

魔鬼火熖原隻雞脾$138
連個配菜都好好味呀。 加上火焰效果 十分推介。

雞腿串 $26
自家製免治雞肉棒蛋黃 $38
明太子免治雞肉棒 $38

日本產霜降A4和牛燒連烏冬 $278
怕唔飽所以叫左烏冬。 我食完覺得勁飽。。

lava flow
勁靚。 粒士多啤梨花好正。 但可惜唔食得

hoegraden
又飽又滿足。

重新一次, 服務超好呀。

2018-10-03 58 瀏覽
之前已經想試呢間~但次次出銅鑼灣都已經決定咗食邊間~今次終於決定食呢間喇~book咗7點,我6點45就到咗,但未齊人店員都比我入去坐住等環境幾靚~有bar枱,坐bar枱就可以睇吓師傅喺度大顯身手~睇menu都好多選擇~我叫咗啲喺menu有大相嘅嚟試~首先係 ~溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬好好味,啲雞又唔鞋,連啲麵包糠都好趣好好味明太子伴玉子燒呢個有啲怪怪哋~但都唔係難食蟹味噌甲羅燒好好味,只係覺得差啲飯,撈埋飯一流軟殼蟹牛油果壽司卷賣相雖然普通~但平時叫嗰啲一係就淨係食到牛油果味,一係就淨係得軟殼蟹味而呢個就兩隻味都食到火山熔岩鮭魚卷佢個賣相真係好靚~但個人覺得佢落太多醬搞到太濃味,完全食唔到有鮭魚味手切牛舌燒有口感~點埋佢提供嘅醬,味道更加提升日本產霜降A4和牛燒 100g好靚仔呀~店員比我哋睇完佢個靚相再幫我哋燒~上面放咗啲日本蒜,放啲Wasabi,再點啲鹽一齊食會更加好味魔鬼火焰原隻雞腿呢個直頭有表演睇添呀~喺我哋面前用火燒~好味道,好滑~則邊有啲椰菜可以包住啲雞肉嚟食~不過覺得佢辣咗啲燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕本身唔太好綠茶嘅~但佢啲蕃薯蓉真係好好味~同啲綠茶雪糕夾埋一
之前已經想試呢間~
但次次出銅鑼灣都已經決定咗食邊間~
今次終於決定食呢間喇~

book咗7點,我6點45就到咗,但未齊人
店員都比我入去坐住等
環境幾靚~
有bar枱,坐bar枱就可以睇吓師傅喺度大顯身手~
睇menu都好多選擇~
我叫咗啲喺menu有大相嘅嚟試~

首先係 ~
溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬
好好味,啲雞又唔鞋,連啲麵包糠都好趣好好味

明太子伴玉子燒

呢個有啲怪怪哋~但都唔係難食

蟹味噌甲羅燒
好好味,只係覺得差啲飯,撈埋飯一流

軟殼蟹牛油果壽司
賣相雖然普通~但平時叫嗰啲
一係就淨係食到牛油果味,一係就淨係得軟殼蟹味
而呢個就兩隻味都食到

火山熔岩鮭魚卷
佢個賣相真係好靚~
但個人覺得佢落太多醬
搞到太濃味,完全食唔到有鮭魚味

手切牛舌燒
有口感~點埋佢提供嘅醬,味道更加提升

日本產霜降A4和牛燒 100g
好靚仔呀~店員比我哋睇完佢個靚相再幫我哋燒~
上面放咗啲日本蒜,放啲Wasabi,
再點啲鹽一齊食會更加好味

魔鬼火焰原隻雞腿
呢個直頭有表演睇添呀~喺我哋面前用火燒~
好味道,好滑~則邊有啲椰菜可以包住啲雞肉嚟食~
不過覺得佢辣咗啲

燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕
本身唔太好綠茶嘅~
但佢啲蕃薯蓉真係好好味~
同啲綠茶雪糕夾埋一齊食又幾好味喎
食完呢個甜品,改變咗我對綠茶雪糕嘅感覺~

今次實在食得太多喇~其實仲有其他嘢想食
下次再嚟試吓佢其他嘢啦
  • 溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律
  • 魔鬼火焰原隻雞腿
  • 蟹味噌甲羅燒
2018-09-28 216 瀏覽
銅鑼灣一帶都好多美食,花多眼亂。而今次同朋相約要一試日本風格嘅居酒屋餐廳。一入店,店面唔大,旁晚6點幾唔少位置都坐滿客人,睇㴝都幾受歡迎!之後就開始由冷盤刺身食起😝💦 本人獨愛吞拿魚,基本其他刺身都唔會特別鐘意,唯獨吞拿魚係我嘅最愛,仲要係大拖羅!😍厚切!💕口感滿滿的豐富,已經好濃郁嘅油脂味,好快比我清哂❤️之後我地試咗個炸軟殻蟹,都好香脆,但冇太特別,不過不失。食到中段,店員送上日本產嘅A4霜降牛肉係枱面並於我地面前磅重量再詢問需求的熟度。我選嘅係5成,入口即溶!好香嘅牛味!仲意食牛嘅一定唔好錯過!最後甜品真係我嘅大愛,燒香嘅日本番薯口感煙韌~加上抹茶雪糕,唔會太甜又有茶嘅啲香味💕💕💕 一定要試呢個甜品啊!整體都好滿意😋

之後我地試咗個炸軟殻蟹,都好香脆,但冇太特別,不過不失。

鮭魚茶漬飯
FireBird  雞肉串燒盛合