2021-10-09 94 瀏覽
今次來到firebird晚餐,走居酒屋路線,但用高級食材。店員推介的重量級火焰原隻雞腿, 上菜時把火點燃,視覺上的確好吸引。雞腿份量的確挺多,肉質很嫩滑。脆炸日本超甜有機番薯條外脆入軟, 原本的番薯已經很甜,還有楓糖漿,超甜。厚切牛舌串燒 燒得很出色,牛舌多汁剛熟,很好吃。 三文魚刺身很肥美 味道正常,沒有驚喜。日本霜降A4和牛壽喜燒火鍋 單看和牛的質素就知道,品質真心不錯,價錢又不貴,鍋中的伴菜也很多,有牛舌、豆腐、菇、椰菜等等,另外加錢點了烏冬,烏多非常彈牙,好好吃!士多啤梨益力多沙冰造型漂亮,味道清新,很可以!還有很多選擇,原條鰻魚很吸引!
今次來到firebird晚餐,走居酒屋路線,但用高級食材。

脆炸日本超甜有機番薯條
外脆入軟, 原本的番薯已經很甜,還有楓糖漿,超甜。

厚切牛舌串燒 燒得很出色,牛舌多汁剛熟,很好吃。

三文魚刺身很肥美 味道正常,沒有驚喜。

日本霜降A4和牛壽喜燒火鍋

士多啤梨益力多沙冰
造型漂亮,味道清新,很可以!

還有很多選擇,原條鰻魚很吸引!
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
  • 魔鬼火焰原隻雞腿
2021-09-27 124 瀏覽
好想去日本去唔到去居洒屋頂頂癮先Fire Bird裝修跟日本居洒屋非常似香港真係冇幾間咁貼近架去居酒屋第一件事就係想清清口腔食啲Fresh啲嘅嘢軟殼蟹沙律蟹夠脆而且熱辣辣蟹好大隻沙律醬汁比較偏鹹可能因為太多芝士了FB 燒鳥盛盒(5本)雞肉帶點焦香有雞肉、雞腿、雞肉棒及秋葵最欣賞就是免治雞肉棒配蛋黃啖啖肉又有雞軟骨的口感火焰海鮮燒盛盒 一點火我「嘩」了一聲給紅紅的火焰嚇到了隔離枱的四位客人也呆掉了燒過的海鮮有點洒香如果甲羅燒可以加錢配壽司飯一併食就更加好蟹膏、蟹子、蔥花及蟹肉燒完味道更香濃應該先把大蝦及元貝吃掉才吃甲羅燒喔日本產相講A4和牛壽喜燒牛肉的花紋細緻一放入口有種溶化感肉味香濃多汁一吃便知不是普通牛肉裏面的蔬菜滿滿的我額外點了烏冬配上鍋裏面的牛舌粒勁滿足
好想去日本

蟹夠脆而且熱辣辣
蟹好大隻
沙律醬汁比較偏鹹
可能因為太多芝士了

FB 燒鳥盛盒(5本)

雞肉帶點焦香
有雞肉、雞腿、雞肉棒及秋葵

最欣賞就是免治雞肉棒配蛋黃

給紅紅的火焰嚇到了
隔離枱的四位客人也呆掉了
燒過的海鮮有點洒香

如果甲羅燒可以加錢配壽司飯一併食就更加好

蟹膏、蟹子、蔥花及蟹肉燒完味道更香濃

應該先把大蝦及元貝吃掉才吃甲羅燒喔

勁滿足
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
  • 火焰海鮮燒盛合
2021-09-25 106 瀏覽
平時經過FireBird都好多人,今晚行開見到,同埋都想食日本菜就決定入去,餐牌除豐富食物外,仲有好多唔同既酒,見到附近客人點既菜賣相都好吸引,真係急不及待想試下。🔥FireBird火焰海鮮燒盛合 $238海鮮盛盒分別有扇貝、甲羅燒、大蝦,上碟後店員隨即點起火,火焰燒得火熱非常震撼,打卡一流啊。海鮮燒過後都帶少許清酒味,除鮮甜外,味道亦非常夾。🥢一本鰻魚壽司 $238鰻魚整條上鋪上壽司上面,店員會有一半撒上芝士碎,然後用火槍燒至半溶,一半原味,令一條鰻魚兩種食法,魚肉細嫩肉滑,底層配的是壽司而不是白飯,除左外相好看,味道亦很好吃,非常推薦。🔥FireBird雞肉串燒盛合 $138想食串燒又唔想散叫,雞肉串燒盛盒就幫到我,因為可以食到不同方式調料過的串燒。雞肉燒得剛好,又可以食到唔同部位的雞肉串燒,雞肉棒裡面有雞軟骨,更添口感,沾上蛋黃同食,可令口感更滑。🥢日本和牛讚岐鳥冬 $118和牛味濃肉滑,湯底看似清淡但卻有牛味,而讚岐烏冬口感軟Q,為此茶完美作結。FireBird菜式新穎得黎又好味,鐘意食日式料理既朋友千其唔好錯過😋。

🔥FireBird火焰海鮮燒盛合 $238

🥢一本鰻魚壽司 $238

🔥FireBird雞肉串燒盛合 $138

🥢日本和牛讚岐鳥冬 $118

2021-09-01
之前來過這家Firebird應該是一年前, 這之間上次跟我去的朋友念念不忘, 便再去一次這裡喝啤酒吃串燒. 餐牌上看到這個海鮮盛合x唎酒師推介, 其中的農口尚彥是我最喜歡的酒造之一, 尤其喜愛其中的濃郁米香的酒款, 與食物搭配比很多新派的酒造更容易. 另外再點了些居酒屋常吃的串燒, 卷物等等, 居酒屋的環境較輕鬆, 看到喜歡的便點, 食物可以有不同種類. 食物上桌後立即加酒火燒, 現場感很不錯. 酒分3個杯子盛上並寫上酒造名字, 讓客人不會混亂, 想法很細心. 蝦及帆立貝的配搭不錯, 但最愛的是甲羅燒+農口尚彥本釀造, 酒及食物均味道札實, 感覺亙相提升. 感覺這類型的配搭會很受客人歡迎, 建議客人每月可以試試不同的食物及酒類配搭. 雞腿肉彈性比普通雞肉更好, 點了一串2人對分吃起來不夠過癮.雞肉棒串燒上放上大量的明太子, 這裡的雞肉棒沒有附上雞蛋, 但明太子令雞肉棒味道更豐富. 喝了3小杯清酒的感覺變得更想喝酒, 一口氣每人點了大杯的黑啤及50/50, 冰凍的啤酒杯及完美的氣泡, 餐廳的水平不錯. 牛舌的彈性十足, 熟得剛剛好. 雞皮摺成燒雞腸的樣子, 燒出來的感覺是外層酥脆而裡層柔
雞腿串
明太子自家製免治雞肉棒 x 2
Jumbo Black Suntory & 50/50
厚切牛舌串燒 (2串)
牛舌的彈性十足, 熟得剛剛好.
雞皮 x 2
雞皮摺成燒雞腸的樣子, 燒出來的感覺是外層酥脆而裡層柔軟, 燒一串完全不夠.
明太子伴玉子燒
上桌的這款蛋捲竟是浸在類似湯裡, 蛋很軟滑. 味道不錯. 但我還是較喜歡明太子包在蛋捲裡的那種.
原條日本產魷魚燒
朋友跟我都很喜歡這個烤魷魚, 味道既濃郁又有魷魚的煙韌彈性, 佐酒的良物.
火山熔炭鮭魚卷
來到居酒屋, 特別喜歡點這類特式卷物, 而這次的卷物是最近吃過最最驚喜及好吃的.
炸的香脆的鮭魚卷的上面滿是炸蔥絲還有芝士. 油炸過的紫菜特別鬆脆, 整個卷物既好看又好吃. 十分欣質.
雞翼串
結尾前還是想點份串燒雞翼, 這裡的雞翼連著雞翼尖, 而且雞翼應該是日本雞翼, 雞味比平常吃的更香, 燒得又好吃.
FB燒飯團棒 x 2
結尾點上最喜愛的燒飯圈, 這裡不是搓成飯團而是做成棒狀再配上紫菜. 吃入口的感覺外脆內軟, 飯粒有點黏性的口感.

酒的服務水平不錯, 清酒有合適的食物配搭. 啤酒有冰凍的酒杯及恰當的氣泡. 燒烤的食物材料質量不錯, 食材處理亦很好, 推介.
2021-09-14
雞腿串
明太子自家製免治雞肉棒 x 2
Jumbo Black Suntory & 50/50
厚切牛舌串燒 (2串)
雞皮 x 2
火山熔炭鮭魚卷
雞翼串
FB燒飯團棒 x 2
  • 雞皮
  • FB燒飯團棒
  • 明太子自家製免治雞肉棒
近排天氣真係好熱🔥好似有個罩咁焗住焗住🥵完全冇胃口再食啲熱嘢入肚 😩 就萌生咗想食壽司既念頭💡最後揀咗一間裝修到好似居酒屋既餐廳試下佢個壽司定食~🏮.《午市套餐》🍣和食一客、迷你沙律、和菓子甜品.🔸 壽司拼盤 配 湯烏冬 $148|🌟:4.4/5壽司總共有7款: 三文魚、鯛魚、鰻魚、帶子、魚子、牛油果加州卷、同埋玉子 🍣 款式超級豐富✨ 最鍾意係個牛油果加州卷 🥑 足足卑咗3大舊 🍱 牛油果肉都好熟唔會又硬又生💁🏻‍♀️ 😸 好個方面就係壽司選擇多 食完涼口嘢 可以食啖熱湯烏冬balance 返🥣 海鮮亦都感覺新鮮唔會腥~ 午市套餐最好個樣嘢舊係包埋沙律🥗 & 一個白玉紅豆甜品🍡 超級飽肚🤰👾 無咁好既就係師傅勁好刀法🔪 切到D魚肉都比較薄身😹… emm 就無咩口感😿 例如三文魚同埋個鲷魚🐠好似一張紙咁薄 透光到見到下面舊壽司飯🍙 烏冬亦都係好普通既鰹魚湯烏冬… 無咩特別🤷🏻‍♀️.整體黎講, 午市套餐黎講都好豐富🧚🏻‍♀️ 人均價錢係$90-$150 視乎揀咩套餐 🥘我今次就揀咗比較貴既壽司Set 🍣 但如果揀佢其他燒肉丼 其實價錢都係合理範圍之內💰餐廳裝修Mix 咗酒吧同居酒屋既感覺👺

近排天氣真係好熱🔥好似有個罩咁焗住焗住🥵

《午市套餐》🍣
和食一客、迷你沙律、和菓子甜品

🔸 壽司拼盤 配 湯烏冬 $148|🌟:4.4/5

整體黎講, 午市套餐黎講都好豐富🧚🏻‍♀️
人均價錢係$90-$150 視乎揀咩套餐 🥘
餐廳裝修Mix 咗酒吧同居酒屋既感覺👺 幾特別
呢間Lunch time 人氣唔差🔥 12:00 到都唔洗排隊… 但食完差唔多1:00就人山人海⛰️ 所以要試就好早少少啦~

2021-09-18 116 瀏覽
今晚約了閨蜜在銅鑼灣一聚,選了邊寧頓街的"Fire Bird"喜歡這裡餐飲和食物款式選擇多。餐廳環境氣氛不俗!圖文並茂的餐牌很吸引令人心花大放!先Order了 cocktail 邊飲邊傾~Tiffany Sour $ 78內有藍橙酒,清酒等。冰凍有酒香易入口,顔色漂亮耀眼!在座食客很多女士都愛點。Pineapple Lover $ 88內有菠蘿,清酒。以一大件菠蘿作裝飾,有菠蘿香氣,碎冰份量多,口味清爽酒味不算重。Mix Fruit Tea $ 58( 鮮什菓茶 )什菓份量非常多,清甜有茶味清新!再點小食~厚切牛舌串燒 ( 2串 ) $ 68厚度適中,有嚼勁!原條日本產魷魚燒 $ 108燒得香口柔軟濕潤,佐酒很滋味!Fire Bird三代目軟穀蟹沙律 $ 138材料豐富,鷄蛋,蔬菜,芝士……等。熱熱的軟穀蟹又香又脆,口感層次豐富!是個必點的小食!Fire Bird 火焰海鮮燒盛合 $ 238見每枱都火光熊熊的,都會點上一道噴火的鐵板燒!我們也被這度火光吸引也點上了!相當有氣氛!火焰熄後,展現眼前的是~味噌甲羅燒,蟹糕甘香,珍寶帶子爽口彈牙味道鮮美,大大隻的黑椒大虎蝦,香口,肉爽!
餐廳環境氣氛不俗!

圖文並茂的餐牌很吸引令人心花大放!

先Order了 cocktail 邊飲邊傾~
Tiffany Sour $ 78
內有藍橙酒,清酒等。
冰凍有酒香易入口,顔色漂亮耀眼!在座食客很多女士都愛點。

Pineapple Lover $ 88
內有菠蘿,清酒。
Mix Fruit Tea $ 58
( 鮮什菓茶 )
什菓份量非常多,清甜有茶味清新!

再點小食~
厚切牛舌串燒 ( 2串 ) $ 68
厚度適中,有嚼勁!

原條日本產魷魚燒 $ 108
燒得香口柔軟濕潤,佐酒很滋味!

Fire Bird三代目軟穀蟹沙律 $ 138

Fire Bird 火焰海鮮燒盛合 $ 238
見每枱都火光熊熊的,都會點上一道噴火的鐵板燒!
我們也被這度火光吸引也點上了!相當有氣氛!

火焰熄後,展現眼前的是~

無拘束的邊吃邊飲在這消磨了幾小時。
帶着輕鬆愉快心情地離埸……很不錯的地方下會次再來!
2021-09-15
  • 三代目軟殼蟹沙律
2021-09-12 306 瀏覽
消費券到手, 當然要幫手推動一下本地經濟。 血拼完, 已經有點腳軟 , 剛好對面有間餐廳 , 二話不說 , 便衝了過去 ,雖然舖頭名西化, 但其實這裏是間日式酒吧餐廳 , 設有吧檯 ,以日本料理為主 。侍應特別推介兩款菜式:分別是海鮮盛盒以及火焰原隻雞腿 。座位周遭未見有人點這兩款菜式 , 在未有參考情況下 ,還是覺得一場嚟到 ,一試無妨。🔥火焰海鮮燒盛合$238甫上檯已舉機就位 ,等待拍攝職員淋上酒精後燃點火焰起舞一刻 。火焰熄滅後首先進攻啖啖肉的大蝦及帆立貝 ,兩者沒有燒過火, 依然肉嫩彈牙, 鮮甜味美 。至於甲羅燒 :  蟹膏 、蟹籽、葱花、一梳梳蟹肉再以鵪鶉蛋拌勻 , 雖然顏色不算討好 但是 那股 澎湃的蟹味卻叫人食指大動 , 整隻蟹的精華濃縮在小巧的蟹蓋中 , 味道濃烈,個人認為若果有多幾塊脆脆或餅乾伴著食, 稍稍平衡返個味道 ,效果更佳。🔥重量級火焰原隻雞腿$ 138烈熖消逝, 侍應將雞腿剪成一塊塊 , 最後將骨和肉, 砌得整整齊齊供客人享用。 雞腿的外皮帶點微辣, 十分惹味 ,肉質鮮嫩, 以伴隨的新鮮椰菜 、黃紅椒 一同吃 , 味道層次更豐富。軟殼蟹沙律$138份量不少

火焰海鮮燒盛合

🔥火焰海鮮燒盛合$238

🔥重量級火焰原隻雞腿$ 138

軟殼蟹沙律$138

份量不少 ,主角炸軟殼蟹一開四份 ,金香酥脆 ,蟹肉鮮甜 ,沙律色彩繽紛 ,當中有新鮮番茄、蘋果粒、 芝士粹、 翠綠 的沙律菜、 蛋碎等等, 口感豐富, 配合適量的沙律醬 ,味道清新。
原條日本產魷魚燒$108

魷魚燒得很香, 肉厚質嫩,口感彈牙, 沒有燒過火, 魷魚本身的肉汁加上海水鹹味已經是不俗的天然調味, 以清酒相伴,一流。
明太子芝士椰菜燒餅$68

一直也有點抗拒 燒餅,因為多數情況下 粉漿多於一齊 。

不過今次這款一式兩味的燒餅, 着實有點不同。 白色一邊是微辣的明太子燒汁, 啡色一面是大阪燒汁,兩者當中均混入大量新鮮爽脆的椰菜絲 , 外層以蛋餅及大量芝士包裹住 ,所以吃起來不易散開, 尤其喜歡明太子燒汁哪一面 ,味道特別香口 ,辣辣地十分惹味。
鮭魚茶漬飯
鮭魚茶漬飯$78

雖然已經有點飽 ,但還是想有點飯意 ,所以又點了清爽的茶漬飯。
以原塊燒鮭魚奉上 , 感覺得體 ,味道咸鮮 ; 醬油燒飯團外脆內軟, 夾雜紫菜、三文魚碎, 味道更豐富,茶漬高湯味濃 ,稍稍清淡一點更佳。

海鮮盛盒以及火焰原隻雞腿吸睛指數非常高 , 四周的食客當看表演之餘, 鄰座原本拿不定主意落單的客人 ,目睹我們檯上的盛況後 ,意向便變得明確了。🤭
2021-09-08
火焰海鮮燒盛合
鮭魚茶漬飯
1K
2021-09-12 100 瀏覽
其實這裡真係一個唔錯嘅地方,放工搵個地方同朋友吹水食飯,當然有訂位就好一點,反正都係😁!餐廳內有吧枱位置同餐桌位置,座下立即望吓餐牌,點了個鰻魚盛合4點,一次過有四款口感,有用蛋卷住鰻魚,入口香濃味道甜美!亦有燒鰻魚,鰻魚夠晒肥美!還有鰻魚壽司,同埋鰻魚卷,入口有煙韌嘅飯卷住肥美鰻魚!還點了日本雞肉凱撒沙律,大大塊香嫩軟熟嘅日本雞肉,加埋凱撒口味嘅醬汁配上爽口沙律菜,同埋加入了香濃黑松露,都係一個醒神選擇!另外個蟹味噌甲羅燒跟餐可加多$8追加一個壽司紫菜飯,一人兩件,將香濃嘅蟹膏同蟹肉夾埋一齊入口,感覺超正!而主菜就係Fire Bird名物,重量級火焰原隻雞腿,打卡一流!先由店員準備,將酒倒進雞肉上後立即點火,火焰隨之升起,本身雞腿已經切開,外脆內軟,十分好味!最後加埋個日本和牛讚岐烏冬,大大片和牛放在煙韌彈牙嘅烏冬上,和牛入口香軟味道濃郁,食得十分滿足!飲品款式選擇都十分之多,個人較喜歡芒果口味,所以選了Mango-bar de mocktail,哩個選擇十分正確,芒果味香濃之餘,上面還有支超香滑嘅芒果味雪條,當然第一時間將佢放在口中容化啦!原全係雙重口感!飲品同甜品一拼出現嘅選擇!
其實這裡真係一個唔錯嘅地方,

2021-09-09 1098 瀏覽
【燒雞腿串】燒雞腿帶點焦香香味,肉質仲非常juicy,值得推介。【鰻魚玉子燒】一層層的熱辣辣玉子包住鰻魚,蛋味十足,玉子內裡嫩滑,值得推介。【自家製免治雞肉捧(配鮮蛋黃)】甜甜的燒汁塗上免治雞肉捧,少少脆的表面內裡帶點軟軟,再沾上蛋黃吃,一流。【燒雞翼】燒到金黃色,脆脆的表面,食落仲卜卜聲,內裡肉汁勁多,超正【柚子梳打】炎熱夏日,又不想飲酒的話,柚子味重,內裡仲有柚子皮可咬下,真是解渴之選。【火焰海鮮燒盛合 x 唎酒師推介】最近出左新野,火焰海鮮,裡面有帆立貝、甲羅燒、大虎蝦。帆立貝:用了牛油同醬汁作調味,食起上來非常惹味,燒起上來又剛剛好,內裡又不會過熟。甲羅燒:蟹味噌超濃郁,比火燒完令鹹香味更加突出。再配埋壽司紫菜一起食,可中和鹹香味,不錯。大虎蝦:爽口的肉質非常新鮮,表面再加上蒜蓉已經能帶出海蝦的鮮味。不錯。食海鮮再配埋這三杯清酒,超正。左:山田錦純米吟釀帶點甘甜,甜味比較出點點。中:農口尚彥本釀造,入口帶點甘口,所以酒濃度有19%。右:久保田千壽吟釀是比較淡口一點,亦是最易入口的一種。【牛油果加州卷】色彩繽紛的牛油果加州卷,內裡加左青瓜絲、蟹柳等等,表面的飛魚子帶來爽脆口感,再

【燒雞腿串】
燒雞腿帶點焦香香味,肉質仲非常juicy,值得推介。

【鰻魚玉子燒】

【自家製免治雞肉捧(配鮮蛋黃)】

【燒雞翼】
燒到金黃色,脆脆的表面,食落仲卜卜聲,內裡肉汁勁多,超正

【柚子梳打】

【火焰海鮮燒盛合 x 唎酒師推介】
最近出左新野,火焰海鮮,裡面有帆立貝、甲羅燒、大虎蝦。

食海鮮再配埋這三杯清酒,超正。

【牛油果加州卷】
色彩繽紛的牛油果加州卷,內裡加左青瓜絲、蟹柳等等,表面的飛魚子帶來爽脆口感,再加上牛油果,口感不錯。

【日本產雞肉辛辣烏冬】
到最後都叫了個烏冬食,這個比想像中出色,湯底味濃,雞肉用上慢煮方法煮成,保流雞肉的肉汁,不錯,表面再加上了辛辣粉,令成碗好有暖胃的感覺。
2021-09-07
2021-08-28 91 瀏覽
本人除了喜歡尋找傳統日本美食,亦喜歡創意Fusion菜,外觀煥然一新外,味道也不會那麼一式一樣。銅鑼灣「Firebird」集合日本地道刺身及新式料理方法,更清新更爽快。Strawberry Yakult Cocktail草莓色系粉嫩,質感介乎沙冰與雪綿冰之間,口感綿滑柔順。旋轉式扭紋滑冰更顯滑溜,入口即化,草莓味純香濃郁,並非平日藥水或糖漿味道,草莓香夾雜益力多味,酒精味淡,適合女生飲用。Fuji mountain明太子伴玉子燒玉子層層相疊,順滑溜口。師傅以明太子及蘿蔔蓉蓋面,熱湯讓玉子更濕潤幼滑,明太子咸香豐富整體口感。明太子芝士椰菜燒餅逛過大阪,必吃過燒餅,店家以類近手法鐵板燒椰菜燒餅,再以明太子混芝士醬汁,口味跟大阪吃的相近。Firebird 名物重量級火焰原隻雞腿原隻大雞腿雞肉飽滿富彈性,師傅以辣醬淋面,再加蒜打上火焰。雞腿肉多滑溜,絲絲分明富肉香,咬下帶淡淡酒香。雜錦刺身他他杯想淺嚐刺身的朋友,可以選擇這單品,角切刺身大小剛巧一塊一口,刺身均新鮮鮮美,香潤肥腴甘甜。特上手握壽司盤合壽司八貫件件飯細餡多,長而肥厚的刺身蓋過米飯,豪華充實。一口入口鮮味充斥口腔,糯軟米飯與刺身混搭

Strawberry Yakult Cocktail

Fuji mountain

Firebird 名物重量級火焰原隻雞腿

原隻大雞腿雞肉飽滿富彈性,師傅以辣醬淋面,再加蒜打上火焰。
雞腿肉多滑溜,絲絲分明富肉香,咬下帶淡淡酒香。

雜錦刺身他他杯

特上手握壽司盤合
壽司八貫件件飯細餡多,長而肥厚的刺身蓋過米飯,豪華充實。一口入口鮮味充斥口腔,糯軟米飯與刺身混搭一起,飽肚鮮味。

總括來說,食物質素不錯,肉類刺身均沾,環境衛生,適合朋友或情侶聚餐。
  • 重量級火焰原隻雞腿
  • 明太子玉子燒
2021-08-17 114 瀏覽
思鄉病發作!太耐冇去日本,忍唔住同叫埋班friend去居酒屋食野頂癮!軟殼蟹沙律軟殼蟹酥脆、沙律菜新鮮爽脆、配埋芝士碎同芝麻醬,十分開胃清新!Firebird 鷄肉串燒盛盒去居酒屋點少得食串燒!呢個串燒盛盒有雞胸肉、鷄腿、自家製免治雞肉棒同秋葵,對於有選擇困難症嘅我真係超方便!最欣賞免治鷄肉棒配蛋黃,超香口!重量級火焰原隻雞腿點火嗰下真係好震撼!!雞腿燒得香、微微辣味、嫩滑有肉汁!包埋新鮮椰菜十分配搭,香口而不膩。明太子芝士椰菜燒餅我好中意食大板燒!但係明太子大板燒真係未試過,原來都好夾架,椰菜爽口,醬汁濃洧,正!日本產霜降A4和牛壽喜燒結尾食個壽喜燒真係perfect!鍋裡面有豆腐、大䓤、牛舌粒、菇同菜,夠曬健康!A4級和牛片油脂分佈平均,唔會過於肥膩入口即溶,牛味濃洧,必食推介👍🏼去居酒屋點少得飮返杯!Happy Hour 有Suntory 嘅生啤黑啤,同串燒係絶配!但係見到啲cocktail 咁吸引,忍唔住叫左杯Stawberry Yakult cocktail,賣相好少女,打咭一流
思鄉病發作!

太耐冇去日本,忍唔住同叫埋班friend去居酒屋食野頂癮!

Firebird 鷄肉串燒盛盒

日本產霜降A4和牛壽喜燒

2021-08-17 125 瀏覽
今午食飯時, 同事話放工約去飲嘢, 我知道她喜歡食日式食品, 於是揀了銅鑼灣  Firebird , Japanese Grill & Bar.居酒屋形式坐得輕鬆, 又可以一邊飲一邊食 .侍應送來餐牌三張,  這份好吸引 Special Drink & Seafood  Set   (for 2 @ $388-)有多個組合, 要慢慢睇................包括:  飲品,  前菜, A, B or C.我們仲意 B,   因為有 本金槍魚三色刺身 (半份), 原價 $1.7/g. 另一份餐牌,  食材吸引,  依餐廳名字叫 "Firebird",   招牌菜 "燒雞"  必食.我叫的飲品送到, Tiffany Sour   好靚的海藍色特飲, 伴有紅色西柚, 酒味不濃!  但未飲已覺靚醉了, 同事比較舒文,  她 的 Pineapple Lover, 淺黃色, 看來好清爽.前菜: 豆腐牛舌煮,  調味非常好,  同事連個汁都 飲清.  牛舌粒好稔, 豆腐好滑, 這個前菜無得輸.本金槍魚三色刺身(半份)~  是套餐 B 部 食物排列得好好, 由赤身至大拖羅, 肉質晶瑩剔透, 色
居酒屋形式坐得輕鬆, 又可以一邊飲一邊食
我叫的飲品送到Tiffany Sour   好靚的海藍色特飲, 伴有紅色西柚, 酒味不濃!  但未飲已覺靚醉了,
前菜: 豆腐牛舌煮,
本金槍魚三色刺身(半份)~  是套餐 B 部 食物
排列得好好, 由赤身至大拖羅, 肉質晶瑩剔透, 色澤鮮明,  侍應提醒先由淡味赤身, 到中拖羅, 再吃到濃味的大拖羅,
入囗立即溶化.   魚味鮮甜, 肉質柔軟, 好好食.
蟹味噌甲羅燒,  ~  也是套餐 B 部 食物
擺設討好, 賣相靚.
蟹蓋內滿滿蟹肉, 蟹羔和蟹稃,  蟹味濃郁,  連同紫菜飯糰一起吃, 越食越好味.
同事加點了:  鰻魚盛合 4  點 $188-
一碟 4 款, 好有型啊 !
連同酸薑及 wasabi.
先吃 鰻魚壽司
鰻魚汁燒好入味,  鰻魚肉厚好惹味.
再吃 鰻魚玉子
只有兩塊, 每人一塊, 少食多滋味
   玉子卷肉內有鰻魚,  蛋香魚香一齊來.
芝士鰻魚卷, 芝士味, 鰻魚味及沙律醬, 加起來吃, 口感好豐富.
最後招牌菜 "燒雞腿" 送到...... 重量級火焰原只雞腿.
這雞腿是巨型裝,  已去除骨, 伴有椰菜及三色椒.
專業侍應哥哥帶備火具,  淋上 Vodka,  點了火,  火光紅紅,
餐廳左右檯的客人也眼金金來欣賞, 一時雞氣上升, 好好氣氛.
待火熄了, 侍應哥哥把雞腿肉剪成小塊,  雞肉少辣又熱騰騰,  燒烤過更香噴噴.
把雞肉放上椰菜上, 包住食,  雞腿嫩滑, 啖啖肉,  雞味窮啊.
餐廳氣氛好, 食物選擇多,  服務好,  這餐廳很討好, 我們會再來.
  • 本金槍魚三色刺身
  • 鰻魚盛合 4 點
  • 重量級火焰原只雞腿
2021-08-13 122 瀏覽
包羅萬有居酒屋😬🐻‍❄️專登搵到間咩都有 但評價又唔錯既去試試 岩哂貪心既🐨間居酒屋有壽司+串燒+壽喜燒+刺身+甜品+酒+汽水... menu睇到眼花撩亂食完發覺網上熱門個啲 試落都真心唔錯🤗火山熔岩鮭魚卷 $98 🔖4.3/5分✨- 個擺設好壯觀 味道都十分唔錯- 微微炸過的外層 配上蘿蔔絲 薑絲 木魚 - 每卷都有軟滑的鮭魚 配上沙律醬 加少少辣味 口感豐富🥰 明太子芝士椰菜燒餅 $68 🔖4.1/5分✨- 一邊是大阪燒汁 另一邊是明太子汁- 兩邊都夠惹味 椰菜燒餅實實的 不會一夾就散 - 整體上幾好食 味道和價錢都👌🏼軟殼蟹牛油果壽司卷 $128 🔖3.5/5分- 味道跟預期中差唔多 沒太大驚喜- 不過覺得飯量頗多 跟配菜比例不太合日本霜降A4和牛壽喜燒 $278 🔖3.5/5分- 和牛大概有九片- 配菜都有不少- 味道跟一般的冇大分別 加上定價 我覺得唔抵食🙅🏻🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️免治雞肉捧 $38 🔖3.7/5分雞胸串 28 🔖3.7/5分- 串燒大致上都係中規中矩 冇咩突出之處Lychee Fro

包羅萬有居酒屋😬

Lychee Frozen $68 🔖3.8/5分
- 視覺效果幾靚
- 味道還好 跟想像中沒太大出入
- 荔枝味算是突出

🐻‍❄️ 氣氛不錯 但環境比較窄 餐枱較細 同時間放唔到好多食物
🐨 始終居酒屋 所以唔供應水 要嗌sparkling water

📍 FireBird (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下
2021-08-11 89 瀏覽
烏冬味道正常 呢個價錢太貴 反而蜆幾鮮甜 不過多沙 叫湯烏冬 但係啲湯只可以浸到一半烏冬 變撈烏冬 個外賣盒大大個 裝得四分一盒湯個燒飯團好難食 咁大個外賣盒 沙律得少少 佔盒嘅1/5價錢與份量味道唔成正比 唔會再試
烏冬味道正常 呢個價錢太貴
反而蜆幾鮮甜 不過多沙
個燒飯團好難食
咁大個外賣盒 沙律得少少 佔盒嘅1/5
價錢與份量味道唔成正比 唔會再試

日本產霜降A4和牛 &烏冬壽喜燒(2人前)$278🐮豐富嘅牛脂從口中化開,牛味極為濃郁,肉質柔嫩沾上甜甜醬汁,味道加以提升。蔬菜越煮越入味🤤忍唔住飲咗一碗湯Fire Bird特大燒雞腿丼御膳 $98原隻雞腿🍗啖啖肉,入口鮮嫩多汁,唔會因為經過燒烤過而變得乾柴,金黃色嘅表層而且香氣撲鼻。套餐中包括沙律🥗麵豉湯同甜品,十分豐富,推介大家試試。橫切本金槍魚三色刺身 $1.7/g 當初會選擇呢間餐廳就係比呢道菜吸引🤩厚切吞拿魚原塊賣🐟每塊約240g。店員會係你面前磅重後再交由師傅處理🔪 可以一次過享受大拖羅、中拖羅、赤身,吞拿魚呢三個唔同部位。刺身十分新鮮,厚切拖羅每粒都充滿油脂,甘香嘅吞拿魚味道令人回味無窮。
日本產霜降A4和牛 &烏冬壽喜燒(2人前)$278

蔬菜越煮越入味🤤忍唔住飲咗一碗湯

Fire Bird特大燒雞腿丼御膳 $98

套餐中包括沙律🥗麵豉湯同甜品,十分豐富,推介大家試試。

橫切本金槍魚三色刺身 $1.7/g

當初會選擇呢間餐廳就係比呢道菜吸引🤩