2016-01-05 2774 瀏覽
同個生日相差一日嘅朋友嚟Espuma晚飯,當係互相慶祝下生辰,我哋點完菜先發現全部都係小食/甜品,不過都飽到抱住個肚落樓!😁樣樣嘢食都咁啱心水,真係要逐一介紹... 先黎黑松露醬薯條,薯條好新鮮好脆,沾撈咗黑松露嘅沙律醬食,已經別有一番特色,再點啲好似台灣肉躁味嘅肉粒,啲味西式得黎又帶點中式味,好特別~原來薯條唔係淨係點茄醬架! 呢碟雞翼並非一般蜜糖雞翼,而係焦糖單骨雞翼!雞翼外面嘅焦糖焗到香脆,味道啱啱好,唔會太甜或膩...單骨雞翼嘅好處係,一放入咬兩啖就拉番條骨出黎,食得乾淨利落!👍🏻雖然忘記咗呢個碟叫咩名,但唔會忘記佢嘅味道...佢係由忌廉意大利飯整成球形,再炸香外皮,食落外脆內軟,如果再大粒啲,口感可能會更佳😋呢個西班牙油條,其實係玉桂條嘅餐桌版。我個人好鍾意食玉桂條,自然覺得呢個好好味,而且又可以沾朱古力醬食,朱古力醬嘅甜苦味稍為調節咗油條上糖粒嘅甜,真係有啲畫龍點睛👍🏻😋窩夫就食得多,用日式麻糬類嘅都唔係周圍有得食!窩夫外脆內QQ,味偏甜,可加伴碟嘅紅豆蓉或吉士醬食,而雪糕嘅味可以自選😊 最後不得不介紹嘅係招牌水果茶,呢個茶用咗新鮮水果泡,有紅蘋果、青蘋果、橙之類,味甜而

黑松露醬薯條
焦糖單骨雞翼
意大利飯波
西班牙油條
日式麻糬窩夫配雪糕

最後不得不介紹嘅係招牌水果茶,呢個茶用咗新鮮水果泡,有紅蘋果、青蘋果、橙之類,味甜而不膩,熱飲亦唔酸,而且有小蠟燭一直座熱,非常好飲!
招牌水果茶

我覺得呢餐好滿足呀!
2015-11-04
黑松露醬薯條
焦糖單骨雞翼
意大利飯波
西班牙油條
日式麻糬窩夫配雪糕
招牌水果茶
2016-01-02 4182 瀏覽
四個女生的聚會,來一家新派餐廳吃西日fusion菜。記著可以電話訂座,預訂後不用等多久便能安排入座,用餐限時個半鐘。說明是fusion,做得好就有兩派菜的精髓,做得差便會兩頭不到岸,可說很考功夫。是日點了openrice多人推介的幾款食物:捧上來時熱哄哄出哂煙,很香蛋味。切下去很鬆軟,就知中伏了--蛋太多,薯仔少得可憐。說是奄列倒是足料,但說明是西班牙奄列的話便差很遠,因後者至在蛋皮與薯仔層層交疊的融合,這裡只有太飽滯太多雞蛋,失去平衡。菠菜太少、火腿太碎(並非西班牙火腿),整個蛋餅只有蛋,沒有其他材料的香味。看薯條較幼身,但其實有薯皮,新鮮炸起頗香口。左邊是香菇肉碎油,老實說我們都只有單著吃,因為碎得根本沾不上薯條。而中間的黑松露沙律醬是真的很出色,淡淡的松露菌香,加上美乃滋沾薯條簡單惹味。不過個人覺得若沾薯條當小吃,粗身薯條沾醬會更合適,以免醬多過薯。西班牙Paella跟意大利Risotto有異曲同工之妙,都是由生米用高湯取替清水慢炆煮成熟飯,講究味道和咬口。米飯吸收了海鮮湯汁而鮮味非常,但仍保留應有的硬度與咬口,確實像樣。上面的青口和大蝦雖看頭不錯,但卻是冷冷的,擺明是海鮮跟飯分
西班牙海鮮炒飯
西班牙Paella跟意大利Risotto有異曲同工之妙,都是由生米用高湯取替清水慢炆煮成熟飯,講究味道和咬口。米飯吸收了海鮮湯汁而鮮味非常,但仍保留應有的硬度與咬口,確實像樣。上面的青口和大蝦雖看頭不錯,但卻是冷冷的,擺明是海鮮跟飯分開煮,而海鮮竟比米飯更沒有鮮味,只是白烚,未免讓人覺得那海鮮味太artificial。
香脆焗豬手
最貴的烤豬手,最有份量也最對辦。廚師將骨頭和肉分拆好並整齊排列出豬手形狀,適合打卡之餘也很方便吃。豬手啖啖肉,肉質嫩滑,皮不脆但也不算太硬,配上gravy(竟然未溶哂)和mustard中和鹹味,令整個肉不會過濃味。但那個酸椰菜,跟德國正宗的那個比,味道尚可,口感和賣相也不太稱心,不夠一絲絲和鬆軟。
抹茶火鍋甜品
聽聞這裡的甜品最賣座,看見抹茶火鍋這個時令限定,有新意夠特別,也就點了一個分享。抹茶fondue像是Starbucks熱溶了的green tea latte/frapaccino,味道不死甜也夠奶夠creamy,而不失抹茶味。配料有切成小球的新鮮水果、芝麻泡芙、棉花糖、mochi和waffle。水果跟泡芙不過不失,沒有跟抹茶十分搭; 棉花糖是safe choice; mochi本身很軟林煙韌,就這樣吃已經很好吃,沾上抹茶反而有點畫蛇添足。最有驚喜的是waffle,本來鬆軟富牛油味,吸收了抹茶奶後林而不溶爛,帶出抹茶fondue的香滑和暖,又不會蓋過抹茶味道。

這裡的fusion不過不失,可能我還是較追求正宗菜的簡單傳統。反而甜品真的更勝一籌,連motcha fondue的waffle配料也這樣美味,waffle為主的甜品應該更是不得了,我下次可能晚點來只為甜品呢。
5 分鐘 (堂食)
  • 抹茶火鍋
  • 香脆鹹豬手
  • 黑松露醬薯條
<由老婆仔編寫食評>話說早前從網絡上看見最近espuma推出了冬季限定抹茶火煱,身為抹茶控的老婆仔當然不能錯過,於是老早就嚷著老公仔訂位,昨晚總算一完心願,食物色香味皆備,但服務態度真的不敢恭維,單憑態度這點,已經足以令人怕怕。桌子是訂了七點鐘的,老婆仔在附近瘋狂購物,晚了一點,七點十分鐘才到達,怎料去到餐廳,負責的同事竟然睜大眼睛對我們說我們訂的是七點鐘,現在晚了十分鐘,遲了很多,所以位子已經一早放出去了,我們要重新排隊,期間態度不甚友善。雖然不認為遲了十分鐘是非常過份的事,雖然覺得沒有電話通知就把我們的訂位取消有點不合理,但遲到了畢竟是老婆仔不對,加上真的好想吃抹茶火煱,所以我們唯有乖乖的重新排隊。等叫籌號期間,發現前面一對食客過了一個籌號才應,員工竟然用很差的態度說: 頭先叫左又唔應!? 其實事件與老婆仔無關,但員工服務態度真的差得可怕。言歸正傳,終於有位了,老公仔餓得發昏,坐下馬上點單,要了一個必食之選黑松露芝士薯條,一個白汁意大利通粉,一個荔枝果茶,還有重頭戲抹茶火煱!!!可取的是上菜速度很快,先來的是荔枝果茶,經典水果茶喝得多,清澀的茶中帶香香的荔枝味,很特
<由老婆仔編寫食評>

可取的是上菜速度很快,先來的是荔枝果茶,經典水果茶喝得多,清澀的茶中帶香香的荔枝味,很特別的感覺。
黑松露薯條
接著的是黑松露薯條,這個薯條很香脆可口,份量也很足夠,是老公仔的大愛,每次到espuma的必叫之選,黑松露醬很濃味,和薯條是最佳配搭。另外還有一碟香菇肉碎,採用八角調味,雖然吃下去也很香口,但老公仔覺得配黑松露醬薯條感覺不中不西有些古怪,老婆仔反而覺得也挺特別。
意大利菠菜雲吞
再來的是意大利菠菜雲吞,這個看起來分量好像很少,但兩個人吃起來份量剛剛好,濃濃的白汁味很易入口,意大利雲吞的軟硬度也很適中,主菜來說算是不錯,可以翻叮!
抹茶火煱
壓軸出場的是抹茶火煱,登登登登,期待已久既抹茶煱賣相相當吸引,配窩夫,泡芙,大福餅,棉花糖,還有雜錦水果粒一起上,非常吸睛。抹茶火煱的味道偏甜,老公仔不甚欣賞,覺得甜味蓋過了茶味,但嗜甜的老婆仔卻覺得剛剛好。窩夫不愧是招牌菜之一,配起熱辣辣的抹茶醬把味道都帶了出來。棉花糖和抹茶是最match的,軟綿綿的,沾過抹茶後苦中帶甜,不過卻沒想像中入口即溶。大福餅有三種口味,芒果,抹茶還有古古力味,芒果味大福味感覺怪怪的,餡料明顯是芒果味粉製作的,沒有果粒的味道。
其實尖沙咀的espuma 環境很好,裝潢的很有品味很有節日氣氛,食物也不錯,不過唯獨服務質素很差這點已經足以令人卻步,其他分店的質素也很高,但尖沙咀分店真的令人很失望,食餐飯不過是想高高興興,卻換來一肚子氣,以後不敢再來了。
2015-12-28
30 分鐘 (堂食)
意大利菠菜雲吞
抹茶火煱
2015-12-30 1898 瀏覽
聖誕之前相約姊妹們喺尖咀見見面,揀左lunch後2點零鐘避開放飯時間,去左上樓既Espuma,估唔到呢個時段去都要等,好彩只等左15分鐘。一入座第一身感受係冷氣好勁,仲要係主攻下身,即刻要杯熱水暖暖個身先得。除左凍之後,店內擺設裝修算是簡約,亦坐得算係舒適的。因為未過lunch order,我地仲可以叫set lunch,不過喺咁凍既環境下竟然熱湯售罄,局揀煙三文魚沙律啦!不過我勁唔中意煙三文魚,大部份都係勁腥,呢次都唔例外。野菌鮮蝦意大利飯 ($88),份量都幾細,我地3人share食,每人只有3匙羹飯,飯既硬度適中,唔會太硬,亦算幾creamy。烤雞扒配焦糖蜜糖汁 ($78),塊雞扒勁似茶記果d,只係多左幾條香草,烤得比較乾,肉汁未能保留到,個汁亦食唔出焦糖 or 蜜糖既味道。紐西蘭肉眼扒配紅酒燒汁 ($98),牛扒冇牛味,似係比好多粉嗱到佢肉質都變哂,肉類應有既texture都冇埋,最好味應該係薯條啦!3個set lunch都有甜品 & 咖啡茶,對紅莓mousse cake亦不抱太大期望,正所謂冇期望冇失望吖嘛,okay啦 ……不過不失。

15 分鐘 (堂食)
午餐
2015-12-29 2000 瀏覽
If you are looking for a budget Xmas and new year meal with standard food quality, eating out at Espuma is one of the cost effective yet ideal ways to spend your holiday.To kick off this joyfully festive afternoon, we were dished up with a colourfully presented Turkey Mixed Green Salad and Foie Gras in Red Wine Sauce (with an extra $120) which has a messy plating; our table just joked that the foie gras was bleeding, thanks to to the bloody red vinegar sauce that micic the blood for a Halloween
Turkey Mixed Green Salad
and Foie Gras in Red Wine Sauce (with an extra $120) which has a messy plating; our table just joked that the foie gras was bleeding, thanks to to the bloody red vinegar sauce that micic the blood for a Halloween meal.
Foie Gras with Poached Pears in Red wine Sauce
Seafood Bisque and Truffle Mushroom Soup is above average, with all the seafood essence/ chopped mushroom overwhelming our palate.
Seafood Bisque
Truffle Mushroom Soup
For mains, Grilled Australian Lamb Rac with Potato and Roasted Australian Dry Aged Sirloin with Fried Potato are appealing but you can skim over Roasted Salmon Fillet in a not-so-memorable Caviar Cream Sauce.
Grilled Australian Lamb Rack with Potato
Roasted Salmon Fillet in Caviar Cream Sauce
What we are able to bring in mind among the whole meal is the dessert. We love the Christmas waffles in sweet potato and green tea fondue accompanied with marshmallow, fruits and sweet dumplings that you can dip with.
Matcha or Sweet Potato Fondue
Matcha Fondue
In terms of presentation, girls should not miss the pancake tower of sweet potato and green tea flavour served with a scoop of resberry ice-cream and honey, simply fits into our Xmas crave!
Green Tea x Raspberry Pancake
When it comes to Churros, I admit that I am a nitpicking type of foodie after I have visited Spain this March. Churros at Espuma has failed to keep both authenticity and innovation while swapping the crunch outside & the chewy centre to hard and cold ones.
Verdict:
This 4-course menu has been stuck at an ordinary food norm among restaurants- average food without out much surprise. Priced reasonably though.
2015-12-24
2015-12-28 1247 瀏覽
招牌豬手竟然唔熱。D皮勁硬,好難食到舊肉係唔靱嘅。咬到牙套都甩埋。個Pizza連我個女(細路女黎咋)焗嘅都俾佢好食。個奄列個樣好核突,仲有史上最難食嘅魷魚圈,又係炸到over哂,硬到冇明朋友。
2015-12-28
15 分鐘 (堂食)
紀念日
我是openrice 的長期使用者,一直都是只會看不會寫食評,今次是第一次寫食評,因為實在是一次很差的經歷,而且這餐飯毀了我平安夜的美好心情。一早book 了24號晚2位8:30p.m. 也揀好了枱位置。預先付了每人$200訂。平安夜當天只有預設的聖誕餐(西餐)選擇,沒有西班牙菜。8:35pm 一上到餐廳,已有幾十人在排隊,心諗已經book 左枱應該唔駛等掛,點知最後等左40mins 才被安排入座。明明入面有4-5張空枱,但待應都唔安排人入去,真係唔明白,不停話"我地按次序入座"重覆左10次以上,完全係唔肯諗下可以點安排客人入座,極混亂。門口book左枱又無得入既人好多,已經在鼓燥。終於入到去,但都唔係坐之前揀果張枱,咁揀黎做乜?!坐底order左野食,之後無耐,一黎竟然係2杯餐飲。乜唔係應該黎左頭盤先咩?連水都無serve. 得2隻空杯o係枱,叫左2次終於有人黎倒水。呢個時候,聽到隔離枱情侶同待應講,佢地入左黎成個鐘,淨係食左頭盤,杯酒都飲晒,但都仲未上湯。。之後個待應先叫人上湯比佢地。。。我地食完頭盤都等左20分鐘先上湯。先講頭盤,由於已經無晒mood, d 野食又一D都唔靚,無浪

我地食完頭盤都等左20分鐘先上湯。
先講頭盤,由於已經無晒mood, d 野食又一D都唔靚,無浪費過時間影相。
頭盤係雞肉沙律,老實講,真係普通茶餐廳下午茶餐的沙律雞髀既果種質素,多左2條菜伴碟,而份量是3啖,比下午茶仲少。而我男朋友點的是鵝肝,心諗鵝肝應該好難會難食。。佢不至於難食,但係係無味,好淡,仲要用火龍果拌碟。。。。見到果下真係覺得,港式西餐也未免太。。太求其了吧!!!仲等我地突登加左$120 轉鵝肝,但係食D中學生家政堂既食物。。

至於個海鮮湯同磨菇湯,又係淡貌貌稀了了,比花園餐廳扒餐包埋既果碗羅宋湯好啲啲咁多。

主菜,我點既係虎蝦意大利粉,上菜的時候見到碟意粉真係有少少驚訝-點解可以咁細份?隻碟好大但份量真係極極極極極少,我絕對唔係大食,平時一碟碟頭飯都食唔晒。但呢碟意粉。。份量只有一個女仔拳頭咁大。。。好貼切,一個拳頭咁大。意粉上面,擺左一隻虎蝦,一隻,係一隻。正常大小的虎蝦,蝦身可以勉強分2啖咬。意粉其實可以3啖食晒,但我慢慢食。。都有6啖。。掛。。我男朋友不禁話:你竟然食得快過我。。我話係呀,5分鐘食晒。
至於我男朋友點的是5成熟西冷,黎左份7成熟既。。其實2份主菜唔算難食,但都唔稱得上好味。完全係正宗港式西餐廳的質素。

甜品,上碟的是半溶的雪糕雪人加窩夫,都係果句,唔算難食,但都唔稱得上好味。

其實呢餐飯,如果係平時放工食個便飯,百幾蚊有4道菜(頭盤,湯,主菜,甜品), 呢人質素都唔算特別有問題,但呢間餐廳而家收緊埋單$550 一個人,仲要以聖誕大餐黎做招來,咁真係好伏!!其實聖誕節都係想食餐好姐。。而家食左D咁既野仲要收我一個buffet 既價錢,極差的服務質素(堆單果時發現,待應竟然唔小心丟左我張$400訂金既單,反而係咁叫我出示返先可以扣錢。。乜唔係電腦有晒record 架咩?最後又擾讓左10分鐘),食得好唔gur之餘,亦都令到人既心情即刻無晒,毀左我平安夜本應愉快的心情。

其實,本身係一間西班牙菜餐廳,聖誕大餐做返西班牙菜咪好地地囉,又唔叻做其他類既西餐,做咩要o係大時大節去咁玩d 食客呢。。茶餐扮西餐又收人西餐廳價錢,真係好搵笨。好後悔上左呢間餐廳,一定無下次。
2015-12-24
40 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 沒有
2015-12-26 916 瀏覽
近期見呢到有紫薯火鍋就來試下。主菜叫pig knuckle and raviolli. Pig knuckle(鹹豬手) 等了很久,但上枱時係唔熱的!仲以為等甘耐會熱辣辣添。重點:紫薯火鍋幾好!唔會太甜又有紫薯味。D配料又好食。個waffle 好鬆,有樣好似mochi的都唔會好甜因為通常呢d都會甜到漏!佢有另一款係綠茶下次都想試埋

2015-12-25 1316 瀏覽
多心為食妹一向多心又為食最鍾意食,特別喜歡一些款式多選擇的餐廳喜歡吃的朋友必定知道尖沙咀厚福街有好多好野食的食肆林立我個人最喜歡呢間有多國菜多種類選擇的餐廳~Espuma環境好好,而且黎食野的客人好多,要食就要預早2日訂位最近餐廳就推出全新餐單呢款係必點,真係好好食黑松露意大利芝士菠菜雲吞HKD88整個菜式好味到不能言喻芝士汁好creamy香濃的芝士汁未食落口都已傳出陣陣黑松露芝士香氣雲吞口感軟硬度適中唔會過多麵粉連平時唔食菠菜的我都吃唔停而且芝士吃多會令人有膩感但此菜式完全沒有,只有令人越愛越食另外要提下呢度的招牌水果茶我選了凍HKD46餐廳選用台灣原片茶葉,再配合多款水果口味好有雜果的幽香有點微酸及茶葉甘味比起一般餐廳只用上茶包來得細緻除了全新菜式外,有一款我個人好喜歡食唔會膩,可整碟吃掉也不過份黑白芝麻吞拿魚卷HKD98黑白芝麻包裹吞拿魚肉有好香芝麻及魚的鮮香味配上特制醬汁同吃亦別有一番風味另外要提一提餐廳所用的餐具個人感覺好精緻而餐廳負責人亦好細心選用某種餐具,方便客人進食賣相亦好好餐牌上還有其他值得食的美食,相信不久我又會帶埋一家大細黎幫襯記得提早預約確保有位唔洗苦等呀^^!
多心為食妹一向多心又為食

最鍾意食,特別喜歡一些款式多選擇的餐廳

喜歡吃的朋友必定知道尖沙咀厚福街有好多好野食的食肆林立

我個人最喜歡呢間有多國菜多種類選擇的餐廳~Espuma

環境好好,而且黎食野的客人好多,要食就要預早2日訂位
最近餐廳就推出全新餐單

呢款係必點,真係好好食

黑松露意大利芝士菠菜雲吞HKD88

整個菜式好味到不能言喻

芝士汁好creamy香濃的芝士汁

未食落口都已傳出陣陣黑松露芝士香氣

雲吞口感軟硬度適中

唔會過多麵粉

連平時唔食菠菜的我都吃唔停

而且芝士吃多會令人有膩感

但此菜式完全沒有,只有令人越愛越食
另外要提下呢度的招牌水果茶

我選了凍HKD46

餐廳選用台灣原片茶葉,再配合多款水果口味

好有雜果的幽香

有點微酸及茶葉甘味

比起一般餐廳只用上茶包來得細緻
除了全新菜式外,有一款我個人好喜歡食

唔會膩,可整碟吃掉也不過份

黑白芝麻吞拿魚卷HKD98

黑白芝麻包裹吞拿魚肉

有好香芝麻及魚的鮮香味

配上特制醬汁同吃亦別有一番風味
另外要提一提餐廳所用的餐具個人感覺好精緻

而餐廳負責人亦好細心選用某種餐具,方便客人進食

賣相亦好好

記得提早預約確保有位唔洗苦等呀^^!!~~

2015-11-04
10 分鐘 (堂食)
  • 黑白芝麻吞拿魚卷
  • 黑松露意大利芝士菠菜雲吞
2015-12-25 1065 瀏覽
Espuma今個月出左新既甜品menu!我就緊係要去試下啦~~冬日限定 紫薯/抹茶火鍋 $88 配料有竹炭芝麻泡芙 棉花糖日式福餅 窩夫 鮮雜果🍡我覺得綠茶同紫薯都正🍵選擇困難真係唔知點簡👉🏻👈🏻冬天凍冰冰去食就岩哂😎聖誕節係要食啲紅紅綠綠既野❤💚Espuma 新出既甜品就岩哂😗️綠茶x紅桑子鬆餅 $78 其實綠茶同紅桑子味唔算好出但顏色絕對加左分 而食落都幾鬆軟✌🏻配上蜜糖幾好食😶️而雪糕係movenpick既hazelnut雪糕😋️Churros $58 espuma之前都有churros食但依個係2.0version!有部分既churros已經預先裝飾左😗️而且espuma會起旁邊提供其他脆脆/朱古力比大家自己去diy !又食得又玩得😏️
Espuma今個月出左新既甜品menu!
我就緊係要去試下啦~~
冬日限定 紫薯/抹茶火鍋 $88 [8/10]
配上蜜糖幾好食😶️
而雪糕係movenpick既hazelnut雪糕😋️
Churros $58 [7/10]
espuma之前都有churros食
但依個係2.0version!
有部分既churros已經預先裝飾左😗️
而且espuma會起旁邊提供其他脆脆/朱古力
比大家自己去diy !
又食得又玩得😏️
2015-12-15
2015-12-23 1047 瀏覽
今日活動完,冇咩頭緒食咩好,就在開飯啦找下,發現呢間西班牙菜,就去試下,先來朱古力可可瑪奇朵,店員話類似貢茶的奶蓋,有奶味,再來水果茶,有橙,火龍果,蘋果,酸酸甜甜咁,幾特別到菜式,焦糖單骨雞翼,去左一條骨,好多焦糖,脆得來又甜又好味,再來黑白芝麻吞拿魚卷,用好多芝麻包住吞拿魚,點介辣沙律醬食,幾特別,但比較淡口,再來西班牙火腿菠菜奄列,呢個蛋餅大老,過火了,同冇咩味,忌廉雲吞,有好濃忌廉拌著簿簿有少肉的雲吞片,好香又不油膩,最後點了個抹茶火鍋,用抹茶朱古力醬拌生果,雪米糯,夾餅,少甜又好玩也好味,整體來說,食物份量唔多,可多試幾款,但味道一般
到菜式,焦糖單骨雞翼,
,呢個蛋餅大老,過火了,同冇咩味,忌廉雲吞,
10 分鐘 (堂食)
午餐
2015-12-22 2083 瀏覽
一早已經打電話去訂位,不得不說,佢地的電話係長期唔通/無人聽囉,日日打,都打左四日先有人聽電話😓一心諗住,無人聽即係好快好好生意啦,味道應該有一定保證吧⋯⋯事實完全唔係囉一去到H8,連入lift都要等成十分鐘,可見有幾多人😱😱(其實係成橦大廈只有兩部電梯,但內裡有成十幾間餐廳)終於上到去餐廳,嘩超多人等位中,個心定一定,心諗應該質素唔錯🤔海鮮飯-飯係傳統的半生熟,但係好明顯唔係將啲海鮮同醬汁連埋飯一齊煮,一食落口已經感受到佢地唔係生米煮成熟飯。分開煮再一齊上桌。最慘的係啲飯只係食到啲廉價茄汁味😠😠😠😠👎🏻👎🏻👎🏻薯條新鮮即炸,可以。不過完全唔明點解有一碗肉燥類物體,個味同個黑松露醬唔夾👎🏻👎🏻個魚柳上桌的時候大家都嘩嘩聲,因為第一次見到禁大條禁粗的魚柳。好期待,但⋯一咬,大件事😲😲😲😲點解個皮係淋的👎🏻👎🏻👎🏻里個nachos 真係價錢同份量不成正比,完全唔值👎🏻啲芝士同醬汁少到嚇死你。食禁多熱氣野一定要飲野啦。最多人推介的水果茶,有超強的能得利水果糖味👎🏻👎🏻👎🏻大伏順道一提,入座計個半鐘要交桌。但是啲staff 會早半個鐘就「邀請」你走💀💀
事實完全唔係囉

2015-12-11
生日
2015-12-21 1558 瀏覽
上次去過espuma另一間分店覺得幾好食,所以今次再encore, 但因為就朋友放工所以選擇中環分店,餐廳而且充滿聖誕裝飾, 好有氣氛~今次試左另外幾款野食, 可能今晚比較多人,所以店員好忙, 加水都叫左幾次先加到先黎既係西班牙火腿菠菜奄列Vi未食過西班牙奄列, 所以唔知呢度既正唔正宗,但係蛋餅煎得香口, 裡面有薯仔菠菜同ham,薯仔好粉, 味道幾好而且好飽肚,但ham同菠菜都得好少, 唔太食到ham既味道,但對Vi呢講都係個幾有特色既小食~呢個truffle fries好大盆, 配有黑松露醬同肉碎,薯條係新鮮炸所以好夠熱而且香脆,點黑松露醬好好味, 個黑松露醬味道好濃好正,旁邊既肉碎可以比你點完黑松露醬後再點上肉碎,食法幾得意, 但Vi覺得就咁點黑松露醬好味d!!另外呢個炸物拼盤比想像中細,有炸芝士, 廣島蠔, 炸魷魚同芝士意大利飯波波,炸物全部都好熱好脆, Vi特別喜歡炸芝士同芝士意大利飯波波,炸芝士唔係拉絲果隻, 但都有好濃芝士味, 幾好食,而芝士意大利飯波波幾特別, 味道咸咸地, 有小小芝士o係入面,不過廣島蠔同炸魷魚就麻麻, 炸魷魚太硬, 廣島蠔好細隻~之前試過Espuma既
上次去過espuma另一間分店覺得幾好食,
餐廳而且充滿聖誕裝飾, 好有氣氛~
今次試左另外幾款野食, 可能今晚比較多人,
所以店員好忙, 加水都叫左幾次先加到
先黎既係西班牙火腿菠菜奄列
Vi未食過西班牙奄列, 所以唔知呢度既正唔正宗,
但係蛋餅煎得香口, 裡面有薯仔菠菜同ham,
薯仔好粉, 味道幾好而且好飽肚,
但ham同菠菜都得好少, 唔太食到ham既味道,
但對Vi呢講都係個幾有特色既小食~
Truffle Fries
薯條係新鮮炸所以好夠熱而且香脆,
點黑松露醬好好味, 個黑松露醬味道好濃好正,
旁邊既肉碎可以比你點完黑松露醬後再點上肉碎,
食法幾得意, 但Vi覺得就咁點黑松露醬好味d!!
炸物拼盤
另外呢個炸物拼盤比想像中細,
有炸芝士, 廣島蠔, 炸魷魚同芝士意大利飯波波,
炸芝士唔係拉絲果隻, 但都有好濃芝士味, 幾好食,
不過廣島蠔同炸魷魚就麻麻, 炸魷魚太硬, 廣島蠔好細隻~
抹茶麻糬窩夫
之前試過Espuma既原味waffle覺得幾正,點知今次試既麻糬窩夫令人好失望,
waffle太硬,裡面夾住一層薄薄既抹茶麻糬好黏牙
waffle做得不好,但旁邊既抹茶忌廉就好濃好味,
同埋配既榛子雪糕都好正
為呢個waffle挽回一點分數
Vi下次都係叫翻原味waffle好了
抹茶麻糬窩夫
Churros
最後試左新出既Churros, Churros賣相精緻,
配有糖同朱古力碎,脆片同朱古力醬比你點,
但Churros上枱時已經唔熱,
食落得甜味, 好似食緊面包條咁而且好油,
同一般既churros有點出入,
令人有點失望....
整體呢度既熱食做得不錯, 環境氣氛良好, 但今次食既2款甜品就有點失望了~
2015-12-16
聖誕節
Truffle Fries
2015-12-18 2046 瀏覽
呢晚我地揀野食都揀左15分鐘,我地2人點左以下:① Golden Freeze Mojito ($38)② Blue Ocean Mojito ($38)③ Estrella Beer ($48)④ 煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士 Pan Con Tomate y Smoked Salmon ($68)⑤ 炸魚柳配厚切薯條 Crispy beer battered fish & thick cut golden chips ($88)⑥ 黑松露醬意大利芝士菠菜雲吞 Ravioli with cheese and spinach in cream truffle sauce ($88)Total = $36810% Service Charge Total = $404.8見到飲品Menu有以下兩款Mojito,睇相幾靚所以我地每人揀一杯試吓。(右)Golden Freeze Mojito:朋友揀呢隻,有Rum酒,但味唔重,有菠蘿汁同檸檬汁,薄荷味都唔重,仲幾甜添。(左)Blue Ocean Mojito:我揀呢隻,主要有雪碧、冧酒同荔枝汁,上枱見到都幾靚,顏色分開兩層,攪勻飲一口只覺好甜,
呢晚我地揀野食都揀左15分鐘,我地2人點左以下:
① Golden Freeze Mojito ($38)

② Blue Ocean Mojito ($38)

③ Estrella Beer ($48)

Total = $368
Total = $368 10% Service Charge Total = $404.8
$404.8
(右)Golden Freeze Mojito:
(左)Blue Ocean Mojito:
我揀呢隻,主要有雪碧、冧酒同荔枝汁,上枱見到都幾靚,顏色分開兩層,攪勻飲一口只覺好甜,酒味極淡,我地2人都覺得呢2杯麻麻。
① Golden Freeze Mojito ($38) ② Blue Ocean Mojito ($38)
Estrella Beer:
冇辦法,2杯Mojito都唔好飲,食炸魚薯條都係要飲beer,叫左Estrella,聞起唻有淡淡果香,也有麥香味,完全不苦好順口。
Estrella Beer
煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士:
2塊圓形多士細細件,好的骰,好快就可以食左佢,不過我鍾意續層食嘅,煙三文魚偏咸,配西班牙蕃茄粒爽甜味道幾夾,多士脆口,沙律菜雖少都好新鮮。
炸魚柳配厚切薯條:
見到好多人都叫左佢食,朋友一坐低已經話要點呢個,上到枱睇落份量好大,2條炸魚質感似鱈魚,好滑,脆漿唔厚又脆幾好食。
另外有一筒厚切薯條,上面的都只有少少脆,係外脆內軟嘅,可惜係中間至下面的已經比較油,一般喇。

黑松露醬意大利芝士菠菜雲吞:
第一次點意大利雲吞,有大量芝士汁好CREAMY但都幾咸,雲吞皮較厚,芝士菠菜餡實的的份量都幾多,不過都係咸左少少同食完覺得幾膩。
題外話/補充資料: 呢晚Book左8點,我地早左1945到,店子規定入坐起計食90分鐘,其實我對呢種規定有D反感,不過朋友生日想食新野所以先來。 雖然我地早左來,不過當過左90鐵鐘,職員只過來問會唔會點甜品,我話唔要喇,就話結賬先,結賬後都可以慢慢食埋其他野,並沒有吹速要埋單收枱,呢樣幾好。
2015-12-14
$404.8 (晚餐)
生日
2015-12-14 286 瀏覽
今次就試食左新甜品系列 紅桑子x抹茶Pancakes Rasberry x Matcha Pancakes$78; 7/10🍴紅桑子同埋抹茶味都比較淡嘅尤其是係抹茶味不過如果淨係評論個pancake嘅話其實係做得唔錯嘅pancake夠厚身而且都幾鬆軟,都有蛋香配埋蜜糖同埋面頭嗰球 #movenpick hazelnut #雪糕 就有少少過甜,不過用嚟點紫薯同抹茶 #火鍋 又幾正 紫薯/ 抹茶火鍋 Purple Potato/ Matcha Fondue$88; 7.5/10🍴唔好以為宜家淨係得朱古力火鍋啊🍫 Espuma 由30/11就開始推出左紫薯同抹茶火鍋啦 (可2選1)配料都好豐富有生果, 窩夫, 抹茶+朱古力+原味大福,竹炭芝麻泡芙,棉花糖 雖然火鍋底紫薯味/抹茶味都唔係勁濃勁濃果隻,係雲尼拿味重d嘅,但暖笠笠配埋d配料食都好滿足配料方面個人幾鍾意窩夫同埋大福! 價錢唔算貴,性價比不過錯喔!茉莉花焦糖燉蛋 Jasmine Tea Creme Brulee$48; 8/10🍴新推出甜品系列其中最好食!! 蛋味同雲尼拿味都頗為香濃,焦糖面都好香脆 茉莉花茶味竟
今次就試食左新甜品系列

$78; 7/10
🍴紅桑子同埋抹茶味都比較淡嘅尤其是係抹茶味
不過如果淨係評論個pancake嘅話其實係做得唔錯嘅
pancake夠厚身而且都幾鬆軟,都有蛋香
Rasberry x Matcha Pancake
$88; 7.5/10

配料方面個人幾鍾意窩夫同埋大福!

價錢唔算貴,性價比不過錯喔!
$48; 8/10
🍴新推出甜品系列其中最好食!!

蛋味同雲尼拿味都頗為香濃,焦糖面都好香脆

茉莉花茶味竟然出奇地幾濃,茶味清香自然不造作,同個焦糖燉蛋好夾

份量都幾大比想像中大杯

不過再滑少少就好啦!!
Jasmine Tea Crème Brulée
DIY Churros 西班牙油條
$58; 6.5/10
🍴俗稱鬼佬油炸鬼!不過就比較一般啦
過於淋身唔夠香脆,入面都比較airy
不過好在有得自己點朱古力醬同埋點彩虹碎碎
Churros
整體來講,新甜品都ok啊不過正餐仲正啊 大家可以試下聖誕餐系列!
題外話/補充資料: ❣灣仔分店好有藝術氣氛環境幾好🎨尖沙嘴,中環另有分店!
2015-11-28
用餐優惠