2023-03-18 146 瀏覽
Espuma是我經常光顧的餐廳,不過平時都是去中環那間,這次來了尖沙咀這里試下,口味和品質沒什麼差別。可能裝修會更喜歡中環那間。另外發覺尖沙咀那間幾乎都是女仔去食,唔知什麼原因呢?
生日
2023-02-25 105 瀏覽
與好友共聚,無意中發現這間餐廳好像不錯,環境乾淨企理,裝修亦很有情調。雖然是兩個女仔,理應食量不太大,但我們都毅然決定叫了個二人套餐。首先是個餐湯,一般我對餐湯都唔會太有期望,不過呢個南瓜湯真的不錯,味道濃郁。前菜是巴馬風乾火腿季節沙律、黑白芝麻蝦多士、焦糖牛油雞翼火腿配上沙律菜,沙律菜都好新鮮,配埋火腿啱啱好。蝦多士炸得好脆,好想再食多件吖。焦糖牛油雞翼,雞翼外面沾滿焦糖,入面又炸得啱啱好,加分。秘製招牌香脆咸豬手咸豬手就令我有少少失望,因為個皮太硬,真係咬到牙仔都攰攰地。煙三文魚水牛芝士薄餅本身唔太好食三文魚,不過呢度啲三文魚好新鮮,味道鮮美,加埋個薄餅焗到啱啱好。西班牙炸油條最後係甜品,雖然已經飽到頂住,但食甜品係另一個胃吖,所以見到炸油條我地都雙眼發光,啲炸油條配埋忌廉及生果,又唔會太甜,贊吖!

前菜是巴馬風乾火腿季節沙律、黑白芝麻蝦多士、焦糖牛油雞翼

火腿配上沙律菜,沙律菜都好新鮮,配埋火腿啱啱好。

秘製招牌香脆咸豬手

煙三文魚水牛芝士薄餅

西班牙炸油條
2023-02-20 60 瀏覽
晚市時間去到 大約坐咗七成人啦唔算太滿 上菜都等咗約半個鐘嗌咗個dinner set 前菜有一塊好似西多士咁樣嘅嘢以為自己去咗茶餐廳😂😂Paella正常發揮 不過不失 價錢比較進取Sangria味道都偏淡
晚市時間去到 大約坐咗七成人啦
唔算太滿 上菜都等咗約半個鐘
嗌咗個dinner set
前菜有一塊好似西多士咁樣嘅嘢以為自己去咗茶餐廳😂😂
Paella正常發揮 不過不失 價錢比較進取
Sangria味道都偏淡
2023-02-18 40 瀏覽
服務態度欣賞!特別係負責飲品員工~體驗好享受~西班牙水果紅酒好好飲~雞翼好食,海鮮炒飯既海鮮好食,但飯就好快涼左,但分量足夠3人食~環境都好舒服~唯一遺憾係,明明講左同朋友慶祝生日,但最後話甜品師父差唔多放工~無預先知會~搞到無生日字/牌
2023-02-17
生日
作為一個鐘意同經常食燴飯的人,在openrice見到西班牙菜標籤先黎,但極度失望,身為西班牙餐廳,招牌398元的西班牙海鮮燴飯實在難食,汁水唔夠,上到菜乾曬,海鮮又乾又硬。情人節去 40分鐘先上菜情人節人多➕要現煮都正常,但煮咁耐汁水都乾埋米飯竟然都係夾生,實在太失望。相對另一款蒜蓉乳酪燴飯好食好多,但米飯仍然都硬。3人人均200左右 這個價錢。水準太差食完因米飯太硬三個人一路胃痛住翻屋企 極度踩雷 可能其他餐品好食但麻煩將你地招牌菜搞好d 真係好嬲既一次用餐
情人節去 40分鐘先上菜
3人人均200左右 這個價錢。水準太差

2023-02-13 39 瀏覽
見到網上有人打卡一個吸睛棉花糖窩夫甜品 今晚一於去試吓呢一間高人氣西班牙餐廳🥰 卡位大大張坐得好舒服👍🏻由於甜品好大份 所以我哋另外只係叫左一個一人餐同小食😆 套餐有餐湯 小食 主菜同飲品🥰 小食係芝士多士 沙律🥗 主菜我哋就試左羊架配牛臉頰😋 牛臉頰好腍好入味👍🏻 羊架濃味 岩哂羊羊愛好者😆 飲品仲可以揀水果茶 好多水果好足料👍🏻另外小食不妨揀呢個黑松露薯條 非常大份量 薯條熱辣辣炸起 粗身又夠香脆😋 點埋黑松露沙律醬冇得輸🤫重頭戲就係甜品 揀咗原份重口味朱古力窩夫🧇 注意某啲口味嘅窩夫係要叫原份先會有棉花糖㗎😆 果然不愧為重量級 成個甜品有上半身咁高咁大份😂 窩夫上面有一大片棉花糖 打卡真係一流☁️ 入面有大量窩夫 朱古力蛋糕 Oreo等等 窩夫香脆 味道唔會太甜 同朋友聚會一齊叫就啱晒🌟

2023-02-11 38 瀏覽
💌結另一半的甜蜜情書#情人節好去處 情人節晚餐有個甜蜜驚喜,可以試試呢間西班牙餐廳ᴇsᴘᴜᴍᴀ,環境浪漫,仲有情人節Menu🫰🏻👧🏻Caca今次食乜嘢?情人節限定ᴍᴇɴᴜ🍽️前菜❣️香草煙三文魚伴蕃茄莎莎香脆多士- 蕃茄莎莎微酸好開胃。❣️無花果牛油果沙律配蝦肉法式魔鬼蛋-好健康嘅搭配,魔鬼蛋好誘人的滑溜。🍽️餐湯松露牛肝菌醬忌廉湯🍽️主菜❣️西班牙式香烤脆皮豬腩伴帶子及時令野菜-脆皮真係咬落超脆,皮脆肉厚而不太膩。❣️香煎虎蝦蟹肉三文魚子青檸天使麵-好豐富嘅海鮮味道。🍽️甜品紅莓慕絲朱古力脆底蛋糕-蛋糕造型太有愛喇,白朱古力情書💌配以香甜紅莓mousse,超sweet呀!🌸餐飲招牌水果茶-食飽飽飲返杯微甜水果茶夠晒perfect!Menu仲有威靈頓牛排可以選擇,想二人浪漫据扒就啱晒喇🥰
💌結另一半的甜蜜情書

👧🏻Caca今次食乜嘢?
情人節限定ᴍᴇɴᴜ
🍽️前菜
❣️香草煙三文魚伴蕃茄莎莎香脆多士- 蕃茄莎莎微酸好開胃。

🍽️餐湯
松露牛肝菌醬忌廉湯

🍽️主菜
❣️香煎虎蝦蟹肉三文魚子青檸天使麵-好豐富嘅海鮮味道。

🍽️甜品

🌸餐飲
招牌水果茶-食飽飽飲返杯微甜水果茶夠晒perfect!

Menu仲有威靈頓牛排可以選擇,想二人浪漫据扒就啱晒喇🥰
2023-02-08
情人節
2023-02-09 46 瀏覽
第一次來到呢間餐廳,樣樣都想試吓,所以叫咗Pizza, Risotto, 餡餅,豬手,仲有甜品🤗每道食物都可算是用心製作,好味唔會Heavy😚,性價比高,值回票價✨食到最後,叫左甜品Waffle 幫朋友慶祝生日上甜品時驚喜來了😍,因為waffle 上面加咗超巨大棉花糖,搞到我哋不停影相打卡,影咗好耐😁,生日朋友表示非常滿意🌟

食到最後,叫左甜品Waffle 幫朋友慶祝生日

2023-02-07 618 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗 約朋友gathering,因為大家嘅時間唔太對得上,就揀咗一個 weekend 嘅下午茶時段嚟個短聚!因為大家食咗 lunch,之後又會食 dinner,所以諗住叫杯嘢飲,再叫2個甜品 share食!網上見到好多人都叫咗有棉花糖嘅窩夫打卡,好似好靚咁,眼見有另外2檯都有叫,不過,我同時見到2檯都不約而同咁,影完相後將個棉花糖放埋一邊😂諗諗吓,打卡嘅嘢,唔好為咗佢叫特定嘅款式,都係叫返想食嘅味道!(到最後我都冇見到2檯嘅客人食個棉花糖呢~)另外有個好好笑嘅狀況係,我朋友準備要叫2個餐廳冇再整嘅甜品,點解會有呢個咁好笑嘅狀況?因為店員俾咗一本冇 update 冇貼紙封住嘅 menu 我朋友,我朋友又咁有趣叫中晒餐廳冇再整嘅嘢!🍴重口味朱古力窩夫($98/半份)呢款甜品除咗窩夫外,有好多其嘅配料,包括Brownies、Mövenpick Swiss chocolate 雪糕、Oreo 餅乾同朱古力醬,窩夫外脆內軟,有微微朱古力味,加埋朱古力醬食好正!Brownies 個外皮焗香咗,入面好 gooey,好味!點窩夫時,店員特地提醒我哋呢款係冇棉花
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴重口味朱古力窩夫($98/半份)
呢款甜品除咗窩夫外,有好多其嘅配料,包括Brownies、Mövenpick Swiss chocolate 雪糕、Oreo 餅乾同朱古力醬,窩夫外脆內軟,有微微朱古力味,加埋朱古力醬食好正!Brownies 個外皮焗香咗,入面好 gooey,好味!點窩夫時,店員特地提醒我哋呢款係冇棉花糖!其實我哋覺得好食比打卡重要😂
重口味朱古力窩夫

🍴流心軟芝士麻糬厚鬆餅($135)
切開後中間有流心,鬆餅非常鬆軟,空氣感十足,芝士味好輕巧,唔算太容易食到,如果係想要食到比較濃郁芝士味的話,就未必太滿足到,同時唔係太有甜味,所以味道上似蛋白梳乎里多D,但呢個一定會滿足到厚鬆餅嘅鬆軟口感。另外,可能係因為share 食嘅關係,我 share 到嘅部分就唔太搵到麻糬啦,我自己覺得呢款一般,唔算好突出~
流心軟芝士麻糬厚鬆餅

🍴招牌水果茶($46)
放咗比較耐先飲,果味比茶味濃,蠟燭令到果茶全程都有溫暖感。
招牌水果茶

雖然係 weekend,但下午茶時間唔算多人,坐得好舒服!不過服務可能要有少少改善,除咗要make sure 個 menu 係啱之外,我哋叫咗2個甜品,坐咗差唔多45-50分鐘都冇出,當然我哋都係想傾偈為主,遲出係冇咩問題,就冇特別去問店員追單。跟住發生嘅奇怪位係,店員響落單後大概一個鐘左右,嚟問我哋有冇點嘢食嗰吓有D 攪笑,我哋就答點咗2個甜品,之後再過咗一陣就出,攪到我都好難唔去諗,佢哋有冇漏單!😂

另外仲有個有趣嘅 observation,店內我見到有2檯客想影相,係叫另外嘅客人幫手影,跟住到我哋想影相時,因為周邊冇咩客人,就叫店員影,但個感覺係,佢唔太想做呢件動作咁~

下午茶
重口味朱古力窩夫
招牌水果茶
🔹🔱❇️【 Espuma 】❇️🔱🔹⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄環境、氣氛、食物俱佳🥰厚福街好選擇👍🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️Pasta◾️▪️🦀蟹肉明太子卡邦尼意粉🍳($198)意粉質感剛剛好,唔會煮得過份淋身,掛滿卡邦尼醬汁,超美味😍▪️◾️Pizza◾️▪️🍕大阪燒海鮮薄餅🦑($158)Thin pizza dough with prawn, squid, scallop, okomiyaki sauce海鮮薄餅配料豐富有大蝦、帶子、魷魚等,加上大阪燒醬汁,滿滿的日本風味👏🏻▪️◾️Dessert◾️▪️🧇招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕🍓($98)Fresh tropical fruit, mochi, ice-cream & caramel topping 甜品方面揀咗半份窩夫,選了雜果口味,有火龍果、奇異果、柑橘、藍莓等水果,感覺比較輕盈、清新😌▪️◾️Fruity Tea◾️▪️🍊招牌水果茶🫖($46/Hot)水果茶賣相一流,下面仲有小蠟燭, keep住茶壺長期溫熱,可以慢慢嘆茶😛⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:尖沙咀厚福街8號H8 2樓⋄
🔹🔱❇️【 Espuma 】❇️🔱🔹

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

環境、氣氛、食物俱佳🥰
厚福街好選擇👍🏻
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️Pasta◾️▪️
🦀蟹肉明太子卡邦尼意粉🍳($198)
意粉質感剛剛好,唔會煮得過份淋身,掛滿卡邦尼醬汁,超美味😍
▪️◾️Pizza◾️▪️
🍕大阪燒海鮮薄餅🦑($158)
▪️◾️Dessert◾️▪️
🧇招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕🍓($98)
▪️◾️Fruity Tea◾️▪️
🍊招牌水果茶🫖($46/Hot)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:尖沙咀厚福街8號H8 2樓
2022-12-22
2023-01-31 116 瀏覽
今日係尖沙咀行街,晚飯時間,係厚福街見到有間Espuma好吸引,就去試下。間店環境好靚,好適合打卡,又舒服,同朋友傾計岩晒😍前菜叫左個蝦多士牛油雞翼沙律,蜜糖味,新鮮炸起咁,好好味;餐湯都好好飲。煙三文魚水牛芝士pizza, 好脆好多三文魚,正。安格斯牛扒配薯條,牛好嫩滑多汁,薯條好粗身,有少少鹽,好食。燉牛肋肉寬條麵,個汁好特別,好好食,d肉好入味。野飲叫左水果茶,好靚好打卡,又好飲,一定要試呀。甜品叫咗個朱古力窩夫配雲呢拿雪糕,食完個人都好租,正wo, 好好味。下次都要再黎食。
間店環境好靚,好適合打卡,又舒服,同朋友傾計岩晒😍
煙三文魚水牛芝士pizza, 好脆好多三文魚,正。
燉牛肋肉寬條麵,個汁好特別,好好食,d肉好入味。
野飲叫左水果茶,好靚好打卡,又好飲,一定要試呀。
下次都要再黎食。
位於尖沙咀厚福街地點方便其實之前都去過中環 分店同灣仔分店今次餐廳環境有好多燈飾今次新年初二過嚟食有二人套餐可以揀包括有湯前盤+主菜同甜品個湯都幾好飲前盤有兩隻雞翼,加片Ham沙律同埋多士👍👍都絕對唔馬虎主菜分別是《黑松露意粉🍝》濃濃嘅黑松露味道配意粉簡直係一流,我哋食晒第二個主菜係《澳洲🦘牛肉加薯條》份量都好夠食,而且啲牛肉都好好味薯條嘅質感都好食😋大滿足嘅感覺👏🏼👏🏼我哋叫咗一杯白酒🍶同一杯紅酒🍷要加$28 性價比好高甜品,食唔晒最後都係拎走
位於尖沙咀厚福街地點方便
其實之前都去過中環 分店同灣仔分店
今次餐廳環境有好多燈飾

今次新年初二過嚟食
有二人套餐可以揀
包括有湯
前盤+主菜同甜品

個湯都幾好飲
前盤有兩隻雞翼,加片Ham沙律同埋多士👍👍
都絕對唔馬虎
主菜分別是《黑松露意粉🍝》
濃濃嘅黑松露味道配意粉
簡直係一流,我哋食晒

第二個主菜係《澳洲🦘牛肉加薯條》
份量都好夠食,而且啲牛肉都好好味
薯條嘅質感都好食😋大滿足嘅感覺👏🏼👏🏼

我哋叫咗一杯白酒🍶同一杯紅酒🍷要加$28
性價比好高
甜品,食唔晒最後都係拎走
2023-01-24
紀念日
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 招牌水果茶
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 香脆咸豬手
  • 海鮮西班牙炒飯
2023-01-26 90 瀏覽
#尖沙咀 @espuma_hk👯‍♀️朋友約食飯,竟然相約一間我想去好耐好耐,但一直沒機會去試的餐廳! 3間分店, 我們決定到尖沙咀店試試! 店舖裝潢簡約, 以木系為主調, 座位寬闊, 空間感十足! 天花掛著燈飾, 氛圍感滿滿! 🐄脆炸牛頰肉伴自家製他他醬 $108 ~ 外層沾上麵包糠,炸得很香脆,內裡滿滿的牛味但不羶,自家製他他醬酸酸的很開胃又解膩!🍕巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148 ~ 有星星推介, 當然必點! Pizza 底又薄又脆, 切開咗六件 每件上面都有Parma ham、車厘茄, 仲有大量火箭菜, 件件拉絲, 讚!🐥法式百里香烤春雞 $218 ~ 底下伴有大量炸薯條及沙律菜! 沙律菜新鮮爽脆,有皮薯條吃著就是有薯味! 雞外皮極度香脆,雖是春雞但都頗大隻,肉很厚!
#尖沙咀 @espuma_hk

2023-01-23 80 瀏覽
天花掛滿燈飾,營造出滿天星星的效果,氣氛浪漫醉人。脆炸牛頰肉伴自家製他他醬 ($108)酥脆的外皮,非常香口,牛頰肉肉味濃厚,沾上微酸清爽的他他醬後帶來更醒神的口感。西班牙果酒醉蜆 ($125)蜆肉肥美厚身,果酒完全滲透於蜆肉中,入口充滿果香及酒香,味道變得更具層次。蒜片欖油浸廣島蠔 ($118)廣島蠔飽滿,味道濃郁甘香,口感滑溜。百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)(half) ($138)賣相夢幻吸睛!一個巨型粉紅色棉花糖放在窩夫上面,充滿視覺效果,攻陷少女心,絕對是打卡首選!窩夫外層香脆,內裡軟綿,伴濃郁香滑的tiramisu cream,吃起來又香又甜,再配上酸甜新鮮生果,可減淡膩滯感。
天花掛滿燈飾,營造出滿天星星的效果,氣氛浪漫醉人。
脆炸牛頰肉伴自家製他他醬 ($108)
西班牙果酒醉蜆 ($125)
蒜片欖油浸廣島蠔 ($118)
廣島蠔飽滿,味道濃郁甘香,口感滑溜。
2023-01-21 81 瀏覽
呢日好想食甜品,就諗起Espuma😊 佢哋嘅甜品又靚又好味,而且lunch set幾抵食🤔 一於去個度食lunch啦( ˘ ³˘)♥︎ 🎈流心軟芝士麻糬厚鬆餅 $135先講重點😜 我最期待嘅甜品pancake❣︎ 即時製作,要等30分鐘都作得嘅😋 香噴噴上檯,陣陣蛋香,一切開~ 芝士奶香迅速流出🥹 我已經流晒口水啦~~~ 食到好滿足呀🥰🎈Lunch set 香蒜波菜雞肉薄餅 $88呢個薄餅材料簡單,但味道可口,而且餅底相當薄脆,令我一塊接一塊咁,食唔停口🤗🎈Lunch set 醬燒豬肋骨配炸薯條 $128 想食薯條,就叫咗份ribs配薯條嚟試試。醬燒豬肋骨入味軟腍,薯條亦好香脆🤔 以上Lunch set 都跟白餐湯、沙律、精選甜品、同飲品,加埋個環境又大又靚又舒服,值回票價啦♡︎🎈牛肉芝士蔥油餅 $98我仲叫咗份小食,雖然同我預期就有啲唔同,但個酥皮香脆熱焫,味道都唔錯㗎😙

🎈流心軟芝士麻糬厚鬆餅 $135

🎈Lunch set 香蒜波菜雞肉薄餅 $88