2015-11-09
1928 瀏覽
放假相約朋友一起食飯,厚福街不嬲多嘢食,今次去了8號嘅Espuma試下餐牌選擇多有Tapas啦、Main啦、Sweet、重有Waffle呀!四個人就叫了幾款Tapas黑白芝麻吞拿魚卷 $98吞拿魚邊上有黑芝麻白芝麻,入口散出芝麻香味,吞拿魚肉嘅腥臊沒有了焦糖單骨雞翼 $48細心嘅煮法,廚師將雞翼拆開兩條主骨, 上面加上焦糖烤熟脆卜卜,而亦保持了雞肉嘅嫩滑特色粟米薄脆 $108脆脆嘅粟米片,配上特別嘅醬汁,牛油果醬同埋酸味芝士醬,又脆又開胃西班牙火腿菠菜奄列 $62差不多任何一間西班牙餐廳都有嘅小食,不太油膩,一人一件啱啱好而Main course 就分別叫了香脆鹹豬手 $218睇見Menu張相,燒得又脆又乾,唔同平時食開嘅豬手濕淋淋,出來嘅時候賣相完全同相嘅係一樣,外脆內軟,肉質莊好似食燒肉最下面最好未個舊鹹肉,正!海鮮西班牙炒飯 $128一齊share個海鮮飯有兩隻青口,兩隻大大嘅海蝦,加埋魷魚仔,而炒飯就不會炒得太乾,D飯配埋D汁較黏,而飯嘅硬度適中比較大食的我叫還了卡邦尼煙肉意大利麵 $72白汁夠晒多,意粉彈牙爽口,配合埋煙肉粒煙韌嘅感覺,重有切了薄片嘅芝士片,真係令我感到了滿足
四個人就叫了幾款Tapas
而Main course 就分別叫了
香脆鹹豬手 $218
海鮮西班牙炒飯 $128一齊share
比較大食的我叫還了卡邦尼煙肉意大利麵 $72
白汁夠晒多,意粉彈牙爽口,配合埋煙肉粒煙韌嘅感覺,重有切了薄片嘅芝士片,真係令我感到了滿足嘅感覺!
為了令感覺提升至完美,最後叫埋甜品Oreo brownies 窩夫配雪糕 full$88
需要時間製作!下次要早D落單先!
大大份,廚師已將窩夫分成四份拼在一起,上面有個朱古叻雪糕球,周圍放了Oreo 朱古叻餅及brownies,窩夫充滿蛋味,外脆內軟,加埋甜忌廉入口真係令人感到幸福嘅感覺!
地方又寬敞舒適,座在窗旁看見街上各人之忙碌,而能與朋友一起相處,真感覺幸福!