2017-04-16 192 瀏覽
H8 again and again?! 當豬小姐諗唔到食嘜嘅時候 就自自然然咁貢左去厚福街搵食!成棟都係食肆嘅大廈H8當然係目標之一啦 今晚同豬先生決定食西班牙菜 係位於2/F嘅「espuma」晚上八時入座 基本上已差不多full house!有撐枱腳嘅情侶 亦有一班人嘅小聚會我地被安排坐窗邊嘅二人卡位 氣氛相當唔錯 富有西式色彩 而且顏色配撘也match養眼set menu幾吸引 感覺幾岩口味 零秒order左!諗到費事諗 豬果然係懶懶的先上是日餐湯!係忌廉蘑菇湯整個湯係用多款式嘅菇菌攪拌而打出尼嘅 菌味濃郁到不得了 喜歡菇味嘅朋友一定大愛但湯的溫度只是微暖 而且忌廉太少引致質感不夠滑 影響整體感覺前菜小食有兩款第一款係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜賣相的骰可愛 美美的擺盤獨特天然風乾嘅咸香黑毛豬火腿同香甜熟香嘅蜜瓜一向都係prefect match 夾埋一齊食 無得輸!第二款係烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士有驚喜! 已調味嘅蝦烤得又香又脆 脆得連蝦殼都可以食到配上醒胃清爽嘅芒果菠蘿莎莎醬 yummy多士雖然同樣脆口 但與蝦好像各有各食 感覺不太連貫一體主菜亦有兩款 我地揀左黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
H8 again and again?!
當豬小姐諗唔到食嘜嘅時候 就自自然然咁貢左去厚福街搵食!
我地被安排坐窗邊嘅二人卡位 氣氛相當唔錯

前菜小食有兩款
第一款係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜

賣相的骰可愛 美美的擺盤
西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜
夾埋一齊食 無得輸!
第二款係烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士
有驚喜!
已調味嘅蝦烤得又香又脆 脆得連蝦殼都可以食到

配上醒胃清爽嘅芒果菠蘿莎莎醬 yummy
多士雖然同樣脆口 但與蝦好像各有各食 感覺不太連貫一體

主菜亦有兩款 我地揀左黑松露醬炒鮮雜菌燴飯同埋墨魚汁鰻魚薄餅
黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
risotto香氣四溢 黑松露加雜菌味相當突出
cream sauce加上濃香芝士增強誘惑感
黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
risotto飯粒飽滿 但質感偏硬
一個人食 會覺得很漏呢!兩個人share食剛剛好
墨魚汁令pizza黑媽媽 賣相就爭啲啦

不過豬小姐並非齋睇外表 而會著重內餡嘅人 我並唔係咁膚淺的哈哈
墨魚汁鰻魚薄餅
pizza上嘅配料有菇粒及瓜粒令口感有不同層次 鰻魚粒爽口鮮甜帶有燒汁味
薄底pizza批邊薄脆 芝士味比墨魚汁更突出
但整體配合起尼 味道相當有水準!
香橙芝士餅
香橙芝士餅
飯後甜品係香橙芝士餅
係簡潔嘅presentation
cream cheese和香橙味道不重 偏淡 不過也不失 反而比較喜歡右邊的小小生果塔
西班牙菜感覺多元化同創新
 delicioso
2017-04-08
5 分鐘 (堂食)
2017-04-16 157 瀏覽
這陣子看社交平台的時候,見到尖沙咀的Espuma有全新的裝潢,有點吸引的。這邊一向給我一個舒服且悠閒的感覺,新的裝潢會給我甚麼感覺呢? 走入Espuma,平日見到的梳化位子沒有了,中間擺放了更多桌椅來迎接更多食客,舒服感猶在,悠閒感依舊,唯獨多了一點整齊的感覺,整家餐廳看上去密集程度高了,而這個程度卻是討好的。因為中間部分多了張大台,可以一大班朋友來這邊聚會喔。 炸魚柳配厚切薯條 ($88) 作為脆魚薯條的粉絲,來到這邊怎可以不點炸魚柳薯條呢?記得年多兩年前來這邊吃過這裡的炸魚薯條,感覺相當不錯,實屬直得一吃再吃之選。今次再來當然也要點來吃。整道炸魚薯條的賣相不俗,金黃色的外表教人又愛又恨,看見就已經想立即放入口了。薯條的口感依舊豐富,帶點over cook的薯條更香脆更吸引,重重的薯味讓人瘋狂。 炸魚呢?嗯,蛋漿太厚了,厚得跟魚肉的比例近乎是一比一;幸好蛋漿夠香,而且魚肉鮮嫩的味道依然,但個人還是喜歡厚肉的魚柳多於厚蛋漿的魚柳。 粟米薄脆配芝士鍋 ($108) 薯片就吃得多,但我們倆好像還沒有試過純純兩個人吃著粟米薄脆。反正想要點香口的,那就點這個粟米薄脆。賣相很好呀,

炸魚柳配厚切薯條 ($88)

粟米薄脆配芝士鍋 ($108)

薯片就吃得多,但我們倆好像還沒有試過純純兩個人吃著粟米薄脆。反正想要點香口的,那就點這個粟米薄脆。賣相很好呀,加上幽香撲鼻的芝士,更勾起我想要吃零食的胃口。然而,這個粟米薄脆上還加入辣椒跟蕃茄,為本來有點熱氣的食物帶來點不一樣的感覺。這種辣椒辣味也蠻強的,而且帶點酸,淨食的話也許會打冷震吧。但當薄脆加入芝士,再放上辣椒一起放入口的話,這個辣味就被芝士中和了,還帶點惹味,再加點蕃茄增添清新感。

這個過百的粟米薄脆配芝士鍋其實一點也不馬虎,由上台的一刻人食到食完主菜還有,很「come食」。又基於它特別的味道,令人捨不得放棄它。

香草牛油焗雞及雜菜 ($148)

焗雞的排場夠震撼吧。原煲上台的,香氣撲鼻,每一吋雞肉都好像在叫我快點吃掉它似的。

而雞件下的雜菜正正就是把焗雞時的醬汁所吸收掉的薯角,除了有惹味的醬汁在表面之外,食落還帶點脆的,個人很怕那些吸收完醬料後會變淋的炸薯角/薯條,所以這個薯角令我蠻驚喜的。

最後當然要切開雞件來拍個照,雞肉看似相當嫩滑,且肉汁也蠻多的,雞皮下的脂肪近乎零 ,看上去很脆的。入口嘛,雞皮果然香脆,令我懷疑自己吃的是雞脆片,而不是雞皮;肉質嘛,很淋身且相當juicy,也夠嫩滑的。這個價錢吃到這樣子的質素,也相當物有所值。
題外話/補充資料: Espuma嘛,裝潢美一向都知道,食物比起之前略有不同,味道嘛,今次除了炸魚薯條以外,其他也蠻好的啦。下一次?還是會再光顧的說。
2017-04-01
5 分鐘 (堂食)
  • 香草牛油焗雞及雜菜
  • 粟米薄脆配芝士鍋
2017-04-16 222 瀏覽
平時去尖沙咀都係食韓國菜多,今次同朋友決定換下口味,食西班牙菜之前嚟過espuma食tea,覺得幾好味,價錢又ok,就決定嚟試下佢嘅晚餐~呢度裝修過,lift口繽紛嘅壁畫同店內富有色彩嘅佈置都俾人年輕嘅感覺。店內燈火通明, 相比一般光線昏暗嘅歐洲菜餐廳,呢度感覺冇咁拘謹,較輕鬆嚟得食西班牙菜梗係要食tapas啦,我哋叫咗2個tapas,焦糖單骨雞翼同黑毛豬火腿配蕃茄醬及多士。焦糖單骨雞翼($58)新鮮滾熱辣,食嘅時候要小心盪口 蜜糖雞翼就食得多,冇諗過焦糖同雞翼都可以咁夾。雞翼嘅外皮炸得香脆,配以焦糖同少量黑椒,甜味當中帶有一絲微辣,惹味非常另一個tapas係西班牙黑毛豬火腿配蕃茄醬及多士($188),order嘅時候冇諗過係咁大盤呢火箭菜嘅清新剛好減低火腿濃烈嘅咸味,而火腿肉同脂肪比例好好,食到油脂的甘香但又唔會膩。另一邊嘅小多士配上酸甜嘅蕃茄沙沙醬幾開胃~因為想留肚食甜品,所以主菜就只係叫咗一個,炸蟹拑墨魚汁燴飯($118)。墨汁飯咸咸哋,入面應該加咗d洋蔥,爽爽哋,增加口感。但食完記得要即係抺一抺嘴呢甜品就叫咗彩虹麻糬窩夫,配朱古力雪糕($78)。窩夫賣相十分吸引,口感外脆內煙靭

焦糖單骨雞翼
焦糖單骨雞翼($58)新鮮滾熱辣,食嘅時候要小心盪口
炸蟹拑墨魚汁燴飯
彩虹麻糬窩夫
彩虹麻糬窩夫
甜品就叫咗彩虹麻糬窩夫,配朱古力雪糕($78)。窩夫賣相十分吸引,口感外脆內煙靭。雪糕有幾款口味可供選擇,因為窩夫味道較淡,建議配較濃味嘅雪糕。
鮮草苺汁苿莉綠茶
水果茶
飲品我就叫咗鮮草苺汁苿莉綠茶($38),係新鮮打出嚟,鮮甜得嚟又唔會過酸
另外,朋友都話佢個水果茶好好飲,仲話好come飲添

呢到氣氛好輕鬆,食物(尤其是tapas)又好味,應該會再encore。
2017-04-05
焦糖單骨雞翼
炸蟹拑墨魚汁燴飯
鮮草苺汁苿莉綠茶
水果茶
2017-04-15 143 瀏覽
夏天真的到了,走在尖沙咀,悶熱的天氣加上汽車的癈氣,留在街上每分每秒都像活受罪,在厚福街本來想買了外賣小食醫肚,最後還是放棄,遠望H8發現espuma,想也不想就直奔到餐廳休息。餐廳的設計非常開揚,空間感足,坐下時陽光能透過玻璃直接照射進來,而餐廳整體色調偏粉色,配合彩色玻璃窗,感覺和諧。細看餐牌,發現餐廳的菜式更新了,就連飲品及貼心都近貼潮流,推出與美女與野獸的甜品,吸睛度極高。焦糖單骨雞翼 $58 這個雞翼絕對是必食推介,雞翼入口超看脆,內層肉汁豐富,口感嫩滑,加上蜜糖份量足,令原來帶點鹹味的雞翼,即時香甜起來。鵝肝黑松露醬意大利麵 $118 這個鵝肝意粉,罪惡指數爆燈,鵝肝外層煎香後,帶點微脆感,而內層質感軟綿,入口即滆,完全沒有半點鵝羶味,而意粉口感煙韌,掛上香噴噴的黑松露醬汁,超級美味,吃後教人回味。紫薯白汁燴飯配烤大菇及香煎帶子 $108 燴飯的賣相超讚,飯內放了蘑菇碎粉及紫薯蓉,令口感及味道變得豐富,而紫薯白汁的份量極多,能夠讓每一粒飯粒都掛上滿滿的口感creamy的醬汁,加上彈牙的帶子以及軟淋入味的蘑菇,非常好吃。 不過,自私食的話,可能有點膩,兩人分著吃的話,會較適合
紫薯白汁燴飯配烤大菇及香煎帶子 $108 燴飯的賣相超讚,飯內放了蘑菇碎粉及紫薯蓉,令口感及味道變得豐富,而紫薯白汁的份量極多,能夠讓每一粒飯粒都掛上滿滿的口感creamy的醬汁,加上彈牙的帶子以及軟淋入味的蘑菇,非常好吃。 不過,自私食的話,可能有點膩,兩人分著吃的話,會較適合。
蜜桃柚子苿莉茶 $39 相比起招牌水果茶,這款苿莉茶的甜味幾乎是零,不過,對於正準備keep fit的我來說,就是最佳選擇,果茶帶有淡淡的蜜桃及柚子香,喝後感覺既順喉又滋潤,當然,若能加點蜜糖的話,相信味道會更討好。
Mocha $36 一直認為外出吃飯,除了吃味道外,餐具的配合亦相當重要,這杯朱古力咖啡用上粉紅色的茶杯碟裝著,加上美美的拉花,單單看樣子就已經令人垂涎。 朱古力咖啡口感細滑,既有朱古力香味,亦有咖啡的濃醇味道,推介。
午餐
  • 鵝肝黑松露醬意大利麵
黑面神B帶你去尖沙咀試食西班牙菜🤗西班牙黑毛豬薄餅$108Pizza皮很薄很脆,黑毛豬配上沙拉菜、蕃茄仔,食多幾件都吾滯😝.海鮮西班牙炒飯$138配料十足,有青口、大蝦、魷魚、辣肉腸!飯既硬度岩岩好,略嫌飯太濕,吾夠乾身.抹茶麻糬窩夫伴抺茶忌廉配雪糕$88窩夫鬆脆,煙煙韌韌既麻糬,口感一流!配上抹茶忌廉&雪糕!抹茶控必點🙆🏻
黑面神B帶你去尖沙咀試食西班牙菜🤗
西班牙黑毛豬薄餅$108

海鮮西班牙炒飯$138

抹茶麻糬窩夫伴抺茶忌廉配雪糕$88

• 西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙黑毛豬薄餅
  • 抹茶麻糬窩夫
忙碌了一周過後,又可以暫時丟掉工作包袱,睡到自然醒找間餐廳品嚐美食,周末就應該這麼過吧!星期六我就和老公來到尖沙咀厚福街Espuma,愜意自在大歎西班牙菜~Espuma尖沙咀分店剛完成翻新,裝修新簇簇,環境雅致,還有午間柔和的陽光滲入餐廳,使整體室內風格和諧溫暖。風格簡約清新,空間寬敞,氣氛安靜閒適,最適合兩口子撐枱腳又或是與閏密敍舊談心。新裝修後也換上全新Menu,為食客帶來更多美食驚喜,餐牌選擇繁多,就連甜品都有三頁 *o*炸魚柳配厚切薯條 ($88)炸魚薯條一上枱仍是熱辣辣,雖然是炸物,不過幸好不算炸得很油,吃完也不覺滯膩。裡面包著嫩滑雪白的魚柳,魚肉juicy不乾身,可以沾上炸魚的好夥伴 -他他醬和檸檬汁,只是從橫切面也可看到炸魚外皮略為厚了點,因此咬下去未算很酥脆。厚切薯條表面鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。墨魚汁鰻魚薄餅 ($108)平時經常都會吃到番茄醬或千島醬墊底的pizza,所以這款墨魚汁鰻魚薄餅 可算是較有新鮮感!pizza是超薄餅底,入口香脆,不像美式般厚實,肥美的鰻魚肉燒得甘香,以魚油香配合黑漆漆的墨魚汁,味道更獨特。溫泉蛋卡邦尼煙
炸魚柳配厚切薯條 ($88)

炸魚柳配厚切薯條
墨魚汁鰻魚薄餅 ($108)

墨魚汁鰻魚薄餅
溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵 ($88)

上枱時溫泉蛋仍是震騰騰的,用叉子輕輕劃過,裡面的蛋黃如同火山噴發般滾滾流出,當與忌廉白汁混合後,使醬汁變得更香滑濃稠。
溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵
意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,每條意粉給忌廉蛋漿包裹,加上煙肉的肉香油脂襯托著,惹味得令人吃不停口,這碟份量頗大,足夠二人享用。
溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵
西班牙油條配雪糕 ($68)

說到西班牙菜,又怎能少了Churro?!這碟甜品將Churro變成可愛圓球狀,賣相十分精緻,不過Churro炸得有點實,欠了點外脆內軟的口感,配上甜美的吉士醬和香滑冰涼的雪糕,冷熱交錯使味覺更富層次。
西班牙油條配雪糕
2017-04-14 97 瀏覽
在人來人往的尖沙咀厚福街,晚飯時間想找個坐得舒服食物質素又高的地方絕對不易,來到H8,與其撞運氣找新餐廳,不如來去過兩次的Espuma 食西班牙菜,起碼有保證。尖沙咀店的裝潢跟灣仔分店的設計同樣別具特色,原來此店則則於上月完成裝修工程重新開張,難怪店內的每一件陳列品及傢俱都是精心挑選, 處處能呈現傳統歐洲的特色。今晚一行二人共點了三款菜色,先有西班牙黑毛豬薄餅。本人最愛薄身薄餅,薄餅賣相吸引,餅身夠薄又脆,黑毛豬的份量也夠多,即使放置的時間長了,也沒有影響其香脆的口感。黑毛豬鹹香味夠,加上薄餅上的芝士跟蕃茄,層次豐富,口感剛好。之後有鵝肝黑松露醬意大利麵。鵝肝外層煎香後,帶點微脆感,而內層質感軟綿,入口即融,完全沒有半點鵝羶味,意粉帶有香濃黑松露醬汁,跟鵝肝味道融合得令人回味無窮。 最後有香草牛油烤雞。主菜牛油焗雞份量夠多, 肉質嫩滑惹味,同時亦能保留肉汁。值得一讚是其配菜都非常香口入味。綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質四大評分準則,推介指數有8.5分( 10分為滿分)。

2017-04-14 91 瀏覽
放假可以放下工作和家人吃好西!因為很久之前來過espuma,覺得很不錯,難得一家人聚頭就不想出意外辭試新餐廳。今天回來,發覺餐廳餐牌依舊,沒有太大轉變呢。就是多了套餐!二人套餐$438,由餐湯到甜品,價錢合理。而且espuma的食物份量一向我覺得是幾大份的(最少在同類餐廳中是),女生的話,三人share都可能夠! 餐湯今天是龍蝦湯,我覺得有點少咸,但老公不覺得(可能是最近嚴重缺乏睡眠有關?好像味覺亦變了?) 頭盤有蝦多士和巴馬火腿,賣相可謂一流!味道中規中矩,細細的一件,可以一口吃下好方便。 主菜同四款選兩款,亦可加錢升級要另外幾款。我們要了基本款中的墨魚汁鰻魚pizza,其實點的時候亦有點懷疑究竟是什麼樣子?(笑)賣相只能說,墨魚汁下就是黑色一片啦(哈哈,不然還可以怎樣?) 鰻魚粒有不少,是急凍汁燒鰻魚貨色,甜甜的,個人覺得,和墨魚汁並不說得很相配。餅底是薄脆如粟米片,口感不俗,不油膩。如果pizza改為蒲汁燒鰻魚,再加紫菜,可能更加有意思。 另一款主菜是每次必點的黑松露,多年味道不變,依然美味,寬條麵夠厚身,掛汁力高,蛋味豐富,加少許辣椒仔,簡直最高享受。(而且可以填

另一款主菜是每次必點的黑松露,多年味道不變,依然美味,寬條麵夠厚身,掛汁力高,蛋味豐富,加少許辣椒仔,簡直最高享受。(而且可以填飽肚子)

額外加一款pizza,亦是我心是水推介,肉腸芝士pizza,芝士和pizza本來就是絕配,加上為數不少的腸片,啊,這裡的腸片有點不一樣,厚身一點,脂肪亦比較少,味道有點似台灣腸?聽說espuma本來就是台式西班牙菜,我覺得在很多菜式中確是找到一點影子的。

餐飲妹妹加了錢換特飲玫瑰烏龍茶,甜度不能調較,怕甜的朋友要注意了,雖然我覺得味道沒有過甜。自身邊有朋友患病後,自己很注意不能自行調節甜味的飲品。出外進食在所難免,但能控制的情況下就盡量控制吧。

甜品本來也想加錢換窩夫的,這裡的窩夫很有名嘛!不過今天加了一個pizza,覺得有點吃不下了,有機會再來吃吧!是晚甜品是黑森林蛋糕,一般之作,不能要求更多了。順帶一提,服務勤快有禮又有笑容是我一再光顧的主因,尖沙咀分店特別好,個人覺得啦(笑)
2017-04-12 182 瀏覽
之前在尖沙咀上班時,已經來過H8的Espuma吃午餐,質素不俗,價錢也不貴,這晚心血來潮,想帶媽媽來試西班牙菜,於是又再來了一趟。 Espuma位於H8的二樓,餐廳以白、藍、綠為主要色調,簡約又舒服。 烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士 (左,$88), 香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿 ($118) 我喜歡吃Tapas,於是連叫了兩款。 「烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士」,用鮮果製成莎莎醬,甜甜酸酸很開胃,鮮蝦烤得又香又惹味,已經去殼,食用方便。 「香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿」,帶子稱不上珍寶,有點失望,廚師將它煎成半生熟,味道還不差;底下的辣肉腸很厚切,所以較鹹和硬,沒有吃到辣味,沒有預期中美味。 海鮮西班牙炒飯 ( 一人份,$138) 炒飯一端上來已嗅到好香的海鮮味,除了大家看到的大蝦和青口之外,裡面還有吊桶和辣肉腸,海鮮新鮮,飯粒軟硬適中又鮮香,不俗。 加大碼幸運奧利奧鬆餅 ($78) 很喜歡吃Oreo製品,所以在長長的甜品餐單中選了這一個。果然沒叫我失望,大大塊的是Oreo蛋糕,較乾身,模仿了餅乾的感覺,但吃下去是軟軟的,中間的忌廉打入了Oreo餅碎,而且經過冷藏,有點吃雪

烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士 (左,$88),

香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿 ($118)

我喜歡吃Tapas,於是連叫了兩款。

海鮮西班牙炒飯 ( 一人份,$138)

加大碼幸運奧利奧鬆餅 ($78)

很喜歡吃Oreo製品,所以在長長的甜品餐單中選了這一個。果然沒叫我失望,大大塊的是Oreo蛋糕,較乾身,模仿了餅乾的感覺,但吃下去是軟軟的,中間的忌廉打入了Oreo餅碎,而且經過冷藏,有點吃雪糕的口感,加上焦糖榛子、雲呢拿雪糕、雲呢拿汁去吃,可以變化出多重食法,很好吃,下次來到還是會再吃一遍!
2017-04-10
經常也會和朋友們去吃三層架 Tea Set ~ 但卻很少和我媽同妹去吃 ( >﹏<。)所以難得這天放假再加上找到有興趣的 Tea Set,就約了她們喔其實那是「Espuma」正在推出的和風下午茶喲~是說剛好我們去的尖沙咀分店剛剛裝修完感覺店面看起來比起之前寛敝和開揚得多,頗喜歡這新的用餐環境!e-House日式主題Tea Set ($228/ For Two)雖說是日式,不過不是以現在最吸睛的「櫻花」作為主要材料~倒是有綠茶喲飲品方面,都是有咖啡或茶可選擇~當然也可加錢轉特色咖啡和水果茶我們則點了 伯爵茶 & 綠茶 ~稍微偏濃了一點 (#゚Д゚)先來吃 - 綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬 (・´ω`・)有清清的綠茶味~外脆內軟,不過有點鬆鬆的~太大力會變得粉碎 ....整體不會太乾,但如果想增加味道層次的話~也可加上鮮忌廉和果醬一起吃喔第一層的有 迷你天婦羅拼盤 - 南瓜、蝦、茄子蝦不是我們平時吃開那種長身的天婦羅蝦,是平時吃西餐的那種~口感很彈牙!還有用錫紙包到像糖果的 迷你甜薯 (。→ω←。)蟹籽蕎麥麵 (冷) - 吃落有蕎麥香~配上鹹香的蟹籽多添了一份鮮味中間的那層則是有

蟹籽蕎麥麵 (冷)

先來吃 - 綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬 (・´ω`・)

e-House日式主題Tea Set ( For Two)
第一層的有 迷你天婦羅拼盤 - 南瓜、蝦、茄子

還有用錫紙包到像糖果的 迷你甜薯 (。→ω←。)

綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬
日式芝士蛋糕
中間的那層則是有鹹食和甜食 ( ̄▽ ̄) 燒三文魚飯糰 & 醬油丸子

球型的飯糰內有不少三文魚,不過個人來說會喜歡配明太子多點

丸子很煙煙韌韌,但醬油味有點過濃。
黑糖牛乳布丁
甜品則是 黑糖牛乳布丁 & 日式芝士蛋糕

口味濃郁的黑糖和口感順滑柔和的牛乳布丁~會有少少偏甜喔

綿密且濕潤的芝士蛋糕~芝士味道不算很濃,也可能是因為這樣~吃起來也不太膩 (・∀・)
迷你天婦羅拼盤
最底的一層則有貌相很美的 櫻花水信玄餅蝶豆花水信玄餅

還有濃得像吃芝麻糊的 黑芝麻蕨餅 (。ŐωŐฺ。)

最後的是 綠茶紅豆威風蛋糕 ~質地很鬆軟且甜度有點高,沒什麼綠茶味道
迷你甜薯
蝶豆花水信玄餅
醬油丸子
燒三文魚飯糰
櫻花水信玄餅
因為三個人吃一個Tea Set會有點少,所以多點了 墨魚汁鰻魚薄餅 ($108)

這種邊邊位置脆身內軟的薄餅多吃幾塊也不怕

單看外表不知道,這個的配料有粒狀的青瓜~吃起來減低了膩感

而且還有不少的芝士和肥美的鰻魚喔!ლ(・∀・ )ლ
綠茶紅豆威風蛋糕
2017-04-04
$123.2 (下午茶)
蟹籽蕎麥麵 (冷)
e-House日式主題Tea Set ( For Two)
綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬
黑糖牛乳布丁
2017-04-11 200 瀏覽
Espuma 尖沙咀店裝修後新開張,今天就要來試試了。Set dinner 現在要$468,包括西班牙黑毛豬配蜜瓜、烤蝦配芒果菠羅莎莎多士、雜菌忌廉湯、黑松露卡邦尼意大利面、香草牛油焗雞及雜菜、甜品及飲品。西班牙黑毛豬配蜜瓜、烤蝦配芒果菠羅莎莎多士 (Kim 子推介指數8/10)2款小食賣相不錯,西班牙黑毛豬配蜜瓜本身已是絕佩。而烤蝦及多士非常脆口,作為前菜一流。黑松露卡邦尼意大利面(Kim 子推介指數8/10)微微的黑松露味道令整個意大利面昇華,溫泉蛋很滑,意大利面汁香creamy,煙肉粒~增加了不小口感。 香草牛油焗雞及雜菜(Kim 子推介指數7/10)非常香濃的味道。醬汁充滿香草味,但吃不出有牛油味。菜式入面有滿滿的疏果,沾上醬汁非常惹味。雞件相對味道及嫩度不足,必須與醬汁同吃才有味道。

黑松露卡邦尼意大利面(Kim 子推介指數8/10)

香草牛油焗雞及雜菜(Kim 子推介指數7/10)

2017-04-10 1856 瀏覽
厚福街H8多美食相信大家都知,每次見到條長龍都怕怕今晚遲左收工,去到可以輕鬆搭LIFT上樓等LIFT既地方都有特色食過中環分店,今次黎呢間覺得每間店既佈置都有D唔同,尖沙咀分店重新裝修過,柔和黃燈光配合木桌椅,充滿歐陸復古風,舒適感覺配合多張長枱,好適合朋友暢聚我地叫左個set dinner for 2,前菜係係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜、烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士火腿繭得黎好入味,鹹鹹地配鮮甜蜜瓜夠開胃多士略嫌唔夠脆餐湯係南瓜湯,但上台時已經凍左黑松露醬炒鮮雜菌燴飯,加左少少蔥係面,配埋個碟,有D似中菜,份量係多既,黑松露味唔會太重,所以唔會好膩墨魚汁鰻魚薄餅,好香脆,鰻魚味幾重,但分配得唔係咁平均,搞到部分太重鰻魚味,一部分得薄餅餐飲方面,我叫左杯Tiramisu coffee,凍飲都係怪怪的無盡快飲左面D粉,搞到好似變左渣朋友就飲rose oolong tea,偏甜呢最後是日甜品,鬆軟既朱古力蛋糕
厚福街H8多美食相信大家都知,每次見到條長龍都怕怕

今晚遲左收工,去到可以輕鬆搭LIFT上樓
等LIFT既地方都有特色

食過中環分店,今次黎呢間覺得每間店既佈置都有D唔同,

尖沙咀分店重新裝修過,柔和黃燈光配合木桌椅,

充滿歐陸復古風,舒適感覺配合多張長枱,好適合朋友暢聚
我地叫左個set dinner for 2,
前菜係係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜、烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士

火腿繭得黎好入味,鹹鹹地配鮮甜蜜瓜夠開胃

多士略嫌唔夠脆
餐湯係南瓜湯,但上台時已經凍左
黑松露醬炒鮮雜菌燴飯,加左少少蔥係面,配埋個碟,

有D似中菜
,份量係多既,黑松露味唔會太重,所以唔會好膩
墨魚汁鰻魚薄餅,好香脆,鰻魚味幾重,但分配得唔係咁平均,

搞到部分太重鰻魚味,一部分得薄餅

無盡快飲左面D粉,搞到好似變左渣

朋友就飲rose oolong tea,偏甜呢
最後是日甜品,鬆軟既朱古力蛋糕

2017-04-05
2017-04-10 93 瀏覽
知道尖沙咀分店裝修好, 今日黎開尖沙咀順便黎呢度食晚飯裝修左, 感覺比以前大同開揚同大左, 裝修同之前一樣都係以木材做主, 簡約但比人覺得好relax今日好多人呢~ 差不多全場滿座, 而且好多都係同幾個fd幾個fd咁黎食之前已經食過幾次, 野食真係有返咁上下水準嫁! 今日同男朋友都係唔想諗食咩, order左個2人set Set Menu for 2 $468其實幾中意espuma既餐單, 因為時不時都會轉換下, 連2人set既野食都同之前食既唔同今次頭盤有2款:西班牙黑毛豬parma ham 配蜜瓜雖然parma ham只係薄薄一片並卷係蜜瓜上, 但味道依然好咸香~蜜瓜比我想像中甜, 兩者配合一齊食真係好夾! parma ham同蜜瓜以竹支串起, 食起上黎好方便 烤蝦芒果菠蘿莎莎汁配多士蝦多士多數都係放好左一齊, 不過呢度將蝦, 多士用醬汁分開, 唔會因為醬汁而令多士變林莎莎汁用上芒果&菠蘿mix埋一齊, 因為有生果關係所以食落甜甜地, 唔好以為咁樣加埋一齊好奇怪!加埋蝦同生果一齊食落帶甜, 感覺幾freash嫁!!今日既是日餐湯係磨菇忌廉湯, 忌廉湯濃杰適中唔會令人十分飽肚廚師將磨
知道尖沙咀分店裝修好, 今日黎開尖沙咀順便黎呢度食晚飯

今次頭盤有2款:
烤蝦芒果菠蘿莎莎汁配多士 & 西班牙黑毛豬parma ham 配蜜瓜
西班牙黑毛豬parma ham 配蜜瓜

烤蝦芒果菠蘿莎莎汁配多士

加埋蝦同生果一齊食落帶甜, 感覺幾freash嫁!!
磨菇忌廉湯
磨菇忌廉湯

廚師將磨菇打碎再放入湯品, 飲落啖啖磨菇香, 唔錯

Carbonrar以少會放上溫泉蛋, 溫泉蛋靜俏俏咁放左係意粉上面, 而且比大量芝士遮蓋著

溫泉蛋極之流心, 感覺似係全隻都呈現流心狀態!

芝士既絲同煙肉絲都有好多, 撈勻後每啖意粉都被芝士同汁包圍著, 重重芝士口感, 食落好creamy但醬汁又唔會過多, 正呀~~~🐖🐖🐖
香草牛油焗雞配薯菜 (半隻)
香草牛油焗雞配薯菜 (半隻)

一放上枱好香香草汁味, 其實半隻雞都好大隻, 2個人食真係夠!
香草牛油焗雞配薯菜 (半隻)
燒雞事先以香草醃製過, 雞皮黃金色嫁! 賣相好靚!!!

因為雞肉有醃過, 所以都好夠味而且雞既肉好彈牙juicy, 而皮下脂肪相當之少, 皮香肉嫩, 真係好好味!

唯一遜色既就係雞胸位置有些少hi, 不過點返d汁食令到雞胸肉冇咁干身~都唔錯嫁!!!

雖然感覺上2人餐好似唔太多野食, 但其實又飲左湯佐胃, 又食左前菜其實真係好飽肚~

真係好足夠2位食用
今日沒有另外加錢轉改窩夫, 是日甜品係芝士蛋糕, 口感比較軟身, 吃落都比較creamy

cream cheese既芝士香冇一般既芝士味濃, 而且份量細細, 食完都唔會太膩
咖啡/茶+$15升級特飲

餐茶方面我+$15轉左一個(熱)招牌水果茶

水果茶以玻璃送上枱, 飲落淡淡水果香但唔會太濃味的, 熱水果茶格外暖胃, 十分適合女士們飲用

環境好舒服, 同男朋友/朋友黎呢度食下野傾下偈都係一個唔錯既晚飯熱點!♥️♥️♥️

一定會同男朋友再來喔~~~
2017-04-03
  • 香草牛油焗雞配薯菜 (半隻)
  • Spaghetti Carbonrar with Onsen Egg
3K
2017-04-09 163 瀏覽
今日是清明節又是兒童節,但並沒有雨紛紛,相反是超級好的天氣,有陽光同微風,不覺得熱或濕。早上忙完一輪,晚上到了尖沙咀的Espuma吃飯,已經食過好幾次,出品是有水準的,價錢亦合理啦。枱上的餐具,坐低後店員便會斟上水,refill得很勤的。餐廳轉了新的裝修,感覺更光猛寬敞了。新的裝修同時亦換來了新的餐牌,跟之前的大致上差不多,是晚點了一個二人餐,再加多一點別的,三個人share食差不多了。飲品選了玫瑰烏龍茶,茶香加上玫瑰香,甜甜的,飲完覺得很舒服。是日餐湯是龍蝦湯,有著強烈的海鮮味,入口順滑不覺苦澀。小食之一西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜,火腿咸香肥美,配上甜甜地蜜瓜十分夾。小食之二烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士,烤得很香脆,連蝦尾都可以吃掉的,芒果菠蘿香甜清新,開胃小吃呢。二人餐選了墨魚汁鰻魚薄餅,有意外驚喜呢,原來鰻魚加上芝士做成薄餅又幾好味喎,甜的鰻魚汁跟咸香的芝士意外地夾,中間還加了翠玉瓜粒,帶點蔬菜的水嫩感令薄餅沒那麼膩,好味。另一樣選黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,呢一味基本上次次都有點,呢度個黑松露意粉好正,黑松露醬帶強烈的香,加上芝士忌廉同煮,醬汁濃稠,每條意粉都沾滿醬汁,意粉軟硬適中有口感,
枱上的餐具,坐低後店員便會斟上水,refill得很勤的。
是日餐湯是龍蝦湯,有著強烈的海鮮味,入口順滑不覺苦澀。
另一樣選黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,呢一味基本上次次都有點,呢度個黑松露意粉好正,黑松露醬帶強烈的香,加上芝士忌廉同煮,醬汁濃稠,每條意粉都沾滿醬汁,意粉軟硬適中有口感,實在食過返尋味。
散點了一客燒烤風味雜肉腸薄餅,呢個芝士更多更厚,配上辣肉腸,青紅椒同燒烤醬,薄薄香脆的餅底,經典風味,怎會唔好味?!
是日甜品本來是芝士蛋糕,但賣哂,換來了黑森林蛋糕,濃濃的朱古力味加上酸酸甜甜的車厘子肉,味道很平衡,加上蛋糕軟綿濕潤好好味啊。

大愛芝士~食得好飽好滿足呀~
2017-04-04
2017-04-09 1433 瀏覽
前幾日同朋友去左尖沙咀espuma 新裝修之後感覺更闊落舒適而且座位都變多左無左以前既面壁座•招牌水果茶 $45•轉季唔係咁想飲凍野所以叫左個熱嘅招牌水果茶用蠟燭保持熱度既水果茶,裡面有少量嘅水果酸酸甜甜嘅水果味加上淡淡茶香原來暖既都好好飲•八爪魚配欖油及柚子醋 $88•八爪魚口感爽甜唔靭都唔會太淋好易咬開之餘食落仲好清新既柚子醋味加上欖油令八爪魚望落更新鮮相信煮呢個小吃既事前工夫做得好足先至有咁既水準•焦糖單骨雞翼 $58•雞翼-任何時候都令人無法抗拒既一種小食平時出街食雞翼都怕食到無形象呢到就好細心咁整左單骨因為加左焦糖令本身香口既雞翼皮口感更脆甜甜地食到唔停口•西班牙黑毛豬薄餅 $108•平時都係鍾意食薄批呢到批邊焗得脆口 而且批面鋪滿哂芝士同埋黑毛豬咸香味四溢配上蕃茄仔帶出既酸甜味道中和番不足10分鐘已經比我地K.O左•彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕 $78/半份•女仔最期待當然係甜品啦!之所以揀彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕絕對係比個勁色彩繽紛嘅麻糬窩夫吸引住煙煙韌韌既窩夫口感非常好,而味道就好似彩虹爆谷咁加上焦糖醬同七彩嘅雪糕一齊食味道變得更豐富更有層次無論食物同環境都保持到應有水
前幾日同朋友去左尖沙咀espuma

新裝修之後感覺更闊落舒適

而且座位都變多左

無左以前既面壁座
•招牌水果茶 $45•
轉季唔係咁想飲凍野

所以叫左個熱嘅招牌水果茶

用蠟燭保持熱度既水果茶,

裡面有少量嘅水果

咸香味四溢

配上蕃茄仔帶出既酸甜味道中和番

不足10分鐘已經比我地K.O左

•彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕 $78/半份•
女仔最期待當然係甜品啦!

之所以揀彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕

絕對係比個勁色彩繽紛嘅麻糬窩夫吸引住

煙煙韌韌既窩夫口感非常好,

而味道就好似彩虹爆谷咁

加上焦糖醬同七彩嘅雪糕一齊食