2017-05-13 179 瀏覽
長期都係open rice嘅第一名,特別係尖沙咀區,我見佢環境好好而且識嘅嘢好特別,所以來食一次。我哋叫咗set dinner,不過我就冇影晒全部相,淨係影咗啲想推介嘅嘢食姐。特別想介紹下兩個小食,就係嗰個西班牙火腿同埋蝦多士。個西班牙火腿同個蜜瓜真係好match,出邊食嘅火腿會好鹹,但係佢呢一個嘅鹹味適中,再配埋好甜嘅蜜瓜,真係好夾,完全係真係食得出點解火腿係配蜜瓜嘅,出邊嗰啲matching俾唔到呢種感覺我。蝦多士佢上面嗰啲配菜令到成個多士個味道upgrade左。仲有個鰻魚pizza ,食落去係真係好日西混合嘅感覺,而且佢用返個鰻魚汁來做Pizza嘅汁,個感覺都好配合。最後飲埋佢嘅水果茶, 今次試咗雜果同埋熱情果,我就覺得熱情果個味出啲,所以我都係會推薦熱情果茶。整體來講,都算係唔錯嘅選擇,不過跟餐叫有啲貴,下次可以試吓散叫。

2017-05-12 163 瀏覽
今日係拍拖紀念日,男友帶左我去一間西班牙餐廳: Espuma,係公司附近,又近地鐵站,位於著名的尖沙咀美食街-厚福街。上到去,內部裝修好簡潔、舒適。店員安排我地坐係寬闊的二人座,後面有街境,雖然睇唔到D咩景色,但因室內燈光的配合下,氣氛還算不錯。見到餐牌,有不同國家的菜色,令「選擇困難症」的我們揀左15分鐘先揀好食咩。1. 西班牙黑毛豬薄餅中意食pizza既男友,毫不猶豫一定要點一個pizza黎食,是全晚最滿意的一樣菜。同平時的pizza唔一樣,無好多蕃茄醬,唔會太重味,加上幾種芝士、菜、西班牙火腿的互相配搭,非常好食!2. 招牌雜錦沙冰餐廳有好多飲品選擇,呢排天氣潮濕又熱,即刻叫一杯沙冰試試。一黎到,真係十分驚訝,因為係超級大杯的,好彩只係叫左一杯兩份飲。呢杯招牌沙冰菠蘿味較重,唔算好甜,味道幾清新,適合唔想飲咁甜、咁濃味同想飲涷飲的人。PS杯沙冰飲到結帳時仲未飲得曬,算係幾抵飲。3. 香草保雲蘇焗羊架本人十分喜愛食羊,一見到有呢個選擇即刻心心眼。侍應無問到我地要幾成熟,但估唔到出到黎幾岩我心意。我估應該係五成熟,肉質好juicy,可能因為係焗既,所以肉汁仍然鎖住係肉到。美中不足之處

1. 西班牙黑毛豬薄餅

2. 招牌雜錦沙冰

3. 香草保雲蘇焗羊架

本人十分喜愛食羊,一見到有呢個選擇即刻心心眼。侍應無問到我地要幾成熟,但估唔到出到黎幾岩我心意。我估應該係五成熟,肉質好juicy,可能因為係焗既,所以肉汁仍然鎖住係肉到。美中不足之處係羊架旁的醬有點苦,唔太夾個羊架。另外,會附上配菜如炒茄子,無諗過原來幾好食,中和返羊架。整體上不錯!

曾經聽朋友推介呢間環境、氣氛、食物都不錯,今次親自試完,果真幾好,會再來的!!
2017-04-11
2017-05-12 304 瀏覽
呢餐飯其實已經係喺半年前食架啦,嗰日同兩個朋友喺尖沙咀行完街,順路就去厚福嗰邊睇下有咩想食,我地最終喺H8考慮左一輸就決定上espuma食!-因為隔左半年有多,正式菜名同價錢都唔太記得了-但呢個前菜係牛柳粒,記得味道都幾好!牛粒配上沙沙醬同黑醋,係個開胃前菜而黑毛豬火腿薄餅都唔錯,配料新鮮又亦得香脆可口呢個黑松露野菌闊麵就更岩口味!!!好有松露香,闊麵更係煮得岩岩好但西班牙海鮮飯就相對遜色,味道普通。我當日仲點左個藍莓乳酩特飲,記得味道都只屬普通其實整體都幾好,但此分店服務生的態度有點散慢,實須有待改善
呢餐飯其實已經係喺半年前食架啦,
因為隔左半年有多,正式菜名同價錢都唔太記得了

但呢個前菜係牛柳粒,記得味道都幾好!
牛粒配上沙沙醬同黑醋,係個開胃前菜

而黑毛豬火腿薄餅都唔錯,配料新鮮又亦得香脆可口

呢個黑松露野菌闊麵就更岩口味!!!
好有松露香,闊麵更係煮得岩岩好

但西班牙海鮮飯就相對遜色,味道普通。

我當日仲點左個藍莓乳酩特飲,記得味道都只屬普通

其實整體都幾好,但此分店服務生的態度有點散慢,實須有待改善
2016-08-06
2017-05-12 287 瀏覽
紅菜頭意粉:紅顏色意粉幾搶眼,但賣相一般,與幾件鴨胸求其擺。黑松露闊條意粉:本身是黑松露愛好者,黑松露汁幾香,配合闊條意粉夠熱,有加分。焗馬鈴薯tapas:西班牙菜始終都要一試tapas,份量以tapas來說算大份;蛋餅味道唔算太特別,稍為太多沙律醬及紫菜,吃不出層次。朱古力x oreo waffle:伴碟有兩個雪糕球+oreo +棉花糖+幾粒meringe同幾舊朱古力brownies,都係現成配料,穩穩陣陣。Waffle入口幾脆,據說是招牌之一,不過waffle款式同之前網上到的「花花形」唔同左,有丁點失望呢!餐廳服務員人數多,不過有幾位年輕女侍應唔太熟手,上菜都手震震… 叫左幾次先提供餐巾紙,後來經理親自出馬,呢方面有待改進!
紅菜頭意粉
黑松露闊條意粉
焗馬鈴薯tapas
朱古力oreo waffle

2017-04-17
2017-05-11 145 瀏覽
放左工七點半左右到,好彩唔多人,可以即刻入去食野。我地叫左两人餐佢黎左頭盤虾多士加芒果沙沙醬,酸酸地好開胃,虾有用醬汁煮過,配埋個多士翠翠地好好味。巴馬ham 配哈蜜瓜,個哈蜜瓜好甜,配埋陳醋會好味啲。個湯雜菌湯好咸。麻麻地。個質感唔太稀。呢個黑松露意大利飯好夠黑松露味,飯唔會太硬但有咬感。呢個係芒果烏龍茶好甜可以加多啲水。水果茶唔夠水果味,而且有啲甜,茶味唔濃。卡邦尼意粉醬汁好重忌廉味,汁唔太濃唔會張住個口,如果加埋Tabasco 辣辣地都好甲。窩夫好難忘,呢個係brownie旦糕加窩夫好好味,窩夫外脆內軟,中間有塊朱古力硬脆👍🏻👍🏻我地两個人食左600左右。如果假日去最好卜定位先。唔係會等好耐。
放左工七點半左右到,好彩唔多人,可以即刻入去食野。

巴馬ham 配哈蜜瓜,個哈蜜瓜好甜,配埋陳醋會好味啲。
個湯雜菌湯好咸。麻麻地。個質感唔太稀。

呢個黑松露意大利飯好夠黑松露味,飯唔會太硬但有咬感。

呢個係芒果烏龍茶好甜可以加多啲水。

水果茶唔夠水果味,而且有啲甜,茶味唔濃。

我地两個人食左600左右。
如果假日去最好卜定位先。唔係會等好耐。
  • 窩夫
2017-05-10 180 瀏覽
去左好多次,今次星期一上到去有好多位,已經九點,入座時提醒十點要離開交枱。首先試下一人份量的西班牙海鮮飯,份量唔算大,有蝦、青口、尤魚,啲飯有少少濕,岩我口味。叫左個小食,風乾火腿薯波,因為無source, 火腿又唔算好咸,所以無乜味,普通。千層麵,一黎到就聞到好香芝士味,非常吸引,點知一切就feel到中間夾住好多茄子,但茄子唔多夠淋,個皮好硬,我接受唔到……總括:下次會食delux二人份的海鮮飯,不過,一定唔會再叫千層麵。

我接受唔到……

千層麵
2017-05-08
2017-05-10 244 瀏覽
因為上司推介,於是幾個同事相約到這裡來一次午飯。未吃飯先「吃環境」,這裡座位與座位之間都幾寬敞,給人幾放鬆的感覺。這食店有提供午市套餐,都有幾款選擇,我選擇了豬扒配紅酒蘋果,套餐還包括沙律、餐湯、甜品及飲品,感覺都幾豐富先上場的當然是餐湯,餐湯是磨菇湯,未入口已嗅到磨菇香,其口感都幾濃,頗合我脾胃沙律就一般主菜上枱用木板幾特別,那芥末醬刻意的形狀有好似幾有藝術感,我幾喜歡這種心思。藝術歸藝術,食物最重要還是味道。豬扒夠淋,切下去竟然有少許肉汁,唔「鞋口」。我最喜愛還是那個紅酒蘋果,其實已經沒有了蘋果味,卻有香甜的葡萄酒味甜品是椰汁甚麼的,我忘記了是甚麼味道不濃郁,還可以啦。飲品我要了咖啡,有咖啡香,不酸(因為我不喜歡酸味重的咖啡)整體來說都頗滿意。
因為上司推介,於是幾個同事相約到這裡來一次午飯。

厚切豬扒
藝術歸藝術,食物最重要還是味道。
豬扒夠淋,切下去竟然有少許肉汁,唔「鞋口」。
磨菇湯+沙律
甜品
甜品是椰汁甚麼的,我忘記了是甚麼
味道不濃郁,還可以啦。
咖啡
飲品我要了咖啡,有咖啡香,不酸
(因為我不喜歡酸味重的咖啡)
豬扒配紅酒蘋果
整體來說都頗滿意。
紅酒蘋果
2017-04-03
厚切豬扒
咖啡
豬扒配紅酒蘋果
紅酒蘋果
今天早上,全家到科學館的MIFFY及玩具展,但是假日人流超多!本身香港人多,遊客仲多!邊堆遊客,你明嫁啦!幸好全家在早上入場!來到下午時分,大家都肚餓了!為避開人潮,全家來到公司附近的厚福街!這裡的地鋪,肯定多人。全家轉移目標到樓上的餐廳。來到小巷的盡頭,看到這個易拉架。平日跟同事們LUNCH,因為要在有限時間返回公司,根没有机會到樓上的餐廳午餐。今天就是第一次在這裡午餐了! 可能是假期的關係,看到陽光透進餐廳,心情特別好。就座後,放好行裝。小發現:椅子下有一籃子。點了几款美食,先帶豆丁去清潔雙手,再慢慢等待美食來到。職員提供兒童餐具呢!   白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士 Blue Mussels in Creamy Sauce曾經想過在家煮這道簡單的法國美食。但看到食譜所需的材料,有一樣叫<奶油>。不知這是什麼東西。鮮忌廉?牛油?淡鮮奶?淡忌廉?最終都是放棄。餐牌有這道菜,就選了這款青口了。多件青口浸在雪白的濃湯內,應該叫白酒煮忌廉。嚐過一口濃湯,有微微的苦/甘味,是酒類加熱後,餘下的味道。真是有白酒這材料呢!再來是青口了! 心形已半開的青口,剔出青口肉,肉質還不錯。大家一口一口的把青口
本身香港人多,遊客仲多!邊堆遊客,你明嫁啦!
幸好全家在早上入場!
來到下午時分,大家都肚餓了!
為避開人潮,全家來到公司附近的厚福街!
可能是假期的關係,看到陽光透進餐廳,心情特別好。
就座後,放好行裝。
小發現:椅子下有一籃子。
點了几款美食,先帶豆丁去清潔雙手,再慢慢等待美食來到。
職員提供兒童餐具呢!
白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士
多件青口浸在雪白的濃湯內,應該叫白酒煮忌廉。
再來是青口了!
心形已半開的青口,剔出青口肉,肉質還不錯。
大家一口一口的把青口消滅,剩下的青口殼,就放在小碟上。
白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士
大碗內還有很多濃湯~白酒煮忌廉,把蒜蓉多士浸在湯內,讓其慢慢變軟,更方便品嚐。
註:本身不喜歡硬掘掘的食物。
個人覺得:
這個盛青口殼的小碟子,不單呎寸偏小,而且碟沿較平坦,青口很容易跌出來
掉在枱面很不雅,掉在地上,容易讓客人/職員受傷。
如果改用小碗,保証不會掉下青口殼呢!
黑松露雜菌寬條麵,是這個午餐的澱粉質,豆丁也很喜歡這道菜。
焦糖流心焗蛋白
Molten Sweets
呎寸超大的白雪山,焦糖流心在哪裡?
<請把冰山劈開>,以銀匙先舀出軟棉棉的蛋白梳乎厘雪山吧!
焦糖流心焗蛋白Molten Sweets
第一次,只見厚厚的蛋白梳乎厘下方,有一件黃色蛋糕。
第二次,啡色焦糖終於出來了!
焦糖流心焗蛋白Molten Sweets
蛋白梳乎厘不太甜,棉密的蛋糕味道很清,配上超甜的焦糖真的甜度剛剛好。
這麼大的焦糖流心焗蛋白,一家三口要很努力才可將其消滅。
一般甜品店,一小盅梳乎厘盛惠數十元。
現在大大盤只需78元,真抵食!
焦糖流心焗蛋白Molten Sweets
現在才發現,白酒忌廉藍青口&焦糖流心焗蛋白,跟MIFFY & Star War的士兵~都是白色的!
全家都食飽了!下一站:九龍公園的兒童遊樂場!
2017-05-09 206 瀏覽
Espuma 新裝修,不知怎地邀請了未婚妻去試試新感覺,這麼好的事情當然少不了我的份兒。裝修前並未來過,就新環境而言,餐廳光猛開揚,有點參照地中海風情的感覺,只是冷氣太大,記緊帶件薄外套。雖有set lunch,但今日決定單點,竟叫了個3-4人份量的午餐,首先來的是牛膝西班牙飯($118)。不知是否鑊仔上的關係,覺得飯帶點鑊氣,牛膝煮得軟爛,骨中間的組織也能輕易挑出來吃,真過癮!飯內有幾片像是血腸的東東,味道單吃較鹹,配飯剛剛好。八爪魚配橄欖油黑醋($88)是道冷盤,份量極多,究竟多大條八爪魚才有這麼大的觸鬚......火箭菜和番茄仔很清新,八爪魚味道甜酸中帶點火箭菜的香味,只是較韌,有點難咀嚼。西班牙蛋餅加蟹鉗 ($78)蛋餅味道不錯,能帶出洋蔥的甜和雞蛋香。上面灑上紫菜碎和沙律醬營造日式味道,炸蟹鉗鑲入了蛋餅卻仍維持到帶脆的口感,不錯。雖然個子小小但頂肚能力超高。最後主角出場!來一個海鹽焗原條鱸魚($208)!這西式叫化魚付上雷神之鎚一個,讓你解救鱸魚於海鹽之中,另有充滿香茅味的青汁、檸檬和檸檬葉伴碟。魚的水份保存得好,鮮味能有效地被鎖住,就算不蘸汁料也是非常美味,蘸了汁又帶一份東

西班牙蛋餅加蟹鉗 ($78)

最後主角出場!來一個海鹽焗原條鱸魚($208)!

這西式叫化魚付上雷神之鎚一個,讓你解救鱸魚於海鹽之中,另有充滿香茅味的青汁、檸檬和檸檬葉伴碟。魚的水份保存得好,鮮味能有效地被鎖住,就算不蘸汁料也是非常美味,蘸了汁又帶一份東南亞風味,很是特別。

2017-04-22
用餐優惠
試食活動
2017-05-08 172 瀏覽
終於得閒寫😂 唔講咁多,直接講食物。Christmas Salad: 多貌一般,不過雞肉好食。Soup: 有海鮮蕃茄湯同洋蔥菇湯,有啲咸,個湯麻麻地。燒春雞: 著哂火😂淋左啲酒然後點火,啲酒發唔盡所以底層啲雞索哂啲酒,好重酒味入面有豬肉栗子填充物,好飽好味,不過感覺好肉....豬架: 好!好!食!唔識形容,但真係好好食,好想學下點整,好冧好入味。紫薯卷都好好味,好濃Take away cookie: 好得意,又食又拎。好扺食,聖誕大餐,會再食!
終於得閒寫😂 唔講咁多,直接講食物。
Christmas Salad: 多貌一般,不過雞肉好食。
Soup: 有海鮮蕃茄湯同洋蔥菇湯,有啲咸,個湯麻麻地。
入面有豬肉栗子填充物,好飽好味,不過感覺好肉....

Take away cookie: 好得意,又食又拎。

好扺食,聖誕大餐,會再食!
Grilled Pork Rack
Roasted Spring Chicken
seafood & tomato soup + onion & mushroom soup
Cookie
Roasted Spring Chicken
Cookie
Christmas Salad
2017-05-08 173 瀏覽
第一次黎呢到感覺都唔錯,環境幾光猛乾淨。 d枱好多都可以移動,兩個人坐又得,好多人一齊食都ok。佢menu好多選擇,對我呢d有選擇困難症既人黎講,set dinner先係皇道!個appetizers既presentation好靚!平時pama ham加哈密瓜通常係卷住放,咁上都係第一次見,又幾靚喎!個烤蝦多士d蝦烤得好香好脆!完全係驚喜!呢個鰻魚pizza啲鰻魚有燒汁完全滲入,除左嫩滑既肉,仲有一種好似食緊脆肉鯇咁樣嘅爽口感覺,同芝士墨汁都好夾!個pizza係薄批,正所謂餸多過皮,好滿足呀!本身以為半隻烤雞一定好細隻,點知上碟嘅時候見到原來超大隻! 烤雞嘅時間掌握得幾好,雞好嫩滑,皮都夠香脆! 旁邊嘅配菜炆得好林,全部都好夾!食完仲有甜品上,橙味cheese cake夠特别,細細件唔會太溜。食完再飲返個水果茶,慢慢同朋友傾下計,味道愈熱愈濃,個感覺好悠閒寫意

2017-05-07 126 瀏覽
今日叫左個熱嘅招牌水果茶。水果茶用蠟燭保持溫暖,裡面有菠蘿、蘋果、士多啤梨等等。 淡淡嘅茶香加上酸酸地嘅水果香,好味又溫暖。招牌水果茶 $45薯條加上芝士黑松露,係非常好嘅配搭,個沙律醬黑松露味好重,每條都想點勁多黎食!芝士黑松露薯條 $68BBQ醬嘅雜肉腸pizza,芝士多之餘又夠juicy唔會乾,加上脆身嘅薄批,整體都好值得推介!BBQ醬雜肉腸pizza $98另一個主菜叫左豬肋骨,份量都幾大下,啲肉唔鞋又入味,甜甜地嘅BBQ醬唔會好漏!加上配菜薯條,如果同朋友黎食share最啱!BBQ豬肋骨 $168最尾叫左個彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕,彩色嘅麻糬窩夫非常吸引,鐘意佢煙煙韌韌嘅窩夫口感,而味道有啲似彩虹爆谷。彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕 $78
今日叫左個熱嘅招牌水果茶。
水果茶用蠟燭保持溫暖,
裡面有菠蘿、蘋果、士多啤梨等等。
淡淡嘅茶香加上酸酸地嘅水果香,
好味又溫暖。

招牌水果茶 $45

薯條加上芝士黑松露,
係非常好嘅配搭,
個沙律醬黑松露味好重,
每條都想點勁多黎食!

芝士黑松露薯條 $68

BBQ醬嘅雜肉腸pizza,
芝士多之餘又夠juicy唔會乾,
加上脆身嘅薄批,
整體都好值得推介!

BBQ醬雜肉腸pizza $98

另一個主菜叫左豬肋骨,
份量都幾大下,
啲肉唔鞋又入味,
甜甜地嘅BBQ醬唔會好漏!
加上配菜薯條,如果同朋友黎食share最啱!

BBQ豬肋骨 $168

最尾叫左個彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕,
彩色嘅麻糬窩夫非常吸引,
鐘意佢煙煙韌韌嘅窩夫口感,
而味道有啲似彩虹爆谷。

彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕 $78
  • 黑松露薯條
  • 招牌水果茶
  • 鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
經友人介紹話呢間餐廳唔錯,上網一睇都幾多人食下,於是搵左日過尖沙咀試下呢間西班牙餐廳。大約6點55左右去到門口,人流都幾多下,一問之下先知原來要預約先可以入,但好彩都有位可以入,但就要8點前交枱,都算有充足既時間進食🤔。入到去先留意到每人最低消費150$,尚可接受。環境裝修黎講真係唔錯,又係休閒感多,椅子採用左天藍色,好令啊。最特別既係枱面上張濕紙巾,好令既包裝!(離題🤣)食物1.焦糖單骨雞翼熱辣辣的單骨雞翼,入口要小心燙咀❗️雞翼炸到外皮脆口後再以焦糖作為醬汁,十分惹味。2.海鮮西班牙炒飯(一人份)以價錢黎講,個人覺得有小小略貴,份量一般,味道還好,大概係貴在海鮮方面吧。不過我地未食完就比個侍應收走左,exo me?可能我地食得太樣衰🤷🏻‍♀️3.烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士係OPENRICE上見到呢個菜式外觀望上去好似幾得意,於是就order左。但上到黎同之前睇既相唔同,本來應該將蝦同醬放係多士之上,但結果分開左放,可能改良左黎?味道方面,普普通通吧,但一定要連埋醬黎食,否則很寡。4.辛派班尼迪蛋本來想叫另一個沙律,但其中一樣材料冇貨,只好轉叫另一款。而呢款既材料都幾多下,食落同一般沙律不

食物
1.焦糖單骨雞翼

2.海鮮西班牙炒飯(一人份)

3.烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士
味道方面,普普通通吧,但一定要連埋醬黎食,否則很寡。

4.辛派班尼迪蛋
本來想叫另一個沙律,但其中一樣材料冇貨,只好轉叫另一款。
而呢款既材料都幾多下,食落同一般沙律不同,幾鍾意佢入面將薯皮切皮加入。本來餐牌有寫話係辣,但食落都唔太覺,只係則邊既面包有好輕微既辣味。

整體黎講一般般。

2017-04-22
$210.1 (晚餐)
2017-05-05 200 瀏覽
Attracted by the good comments and ratings, my family and I visited this spanish restaurant with a reservation made prior. Didn't have to wait too long for seats when we arrived! We ordered fried pork knuckle, spanish tortilla and seafood paella, and the spanish tortilla was my favorite dish among them! Pretty authentic spanish food conveniently located at Tsim Sha Tsui! Worth a try
2017-05-04 199 瀏覽
週末搵地方HEA下!就黎左H8間 Espuma 我就點左杯水果茶,清清地!仔女就食甜品!LEE個係 Fortune XL Oreo Pancake!岀乎意料地好好食!必點!中間有D Oreo Cream,暖暖的Pancake with cold ice cream!不愛甜點的我都食左一大舊!另外也點了個抹茶窩夫,有比較之下呢個就遜色不少,味道較清淡!而且窩夫質地有D奇怪,有D痴牙中間有D麻薯,煙煙un un,比較普通可以唔叫呢個!
週末搵地方HEA下!就黎左H8間 Espuma

我就點左杯水果茶,清清地!

Fortune XL Oreo Pancake

中間有D麻薯,煙煙un un,比較普通可以唔叫呢個!
Fortune XL Oreo Pancake