2017-03-03 233 瀏覽
同好朋友慶祝生日,梗係要揀間靚餐廳啦!之前都去過灣仔店,覺得唔錯所以再幫襯!今次去到尖沙咀,原本book咗枱但係朋友遲到,最後要等walk in,大約是20分鐘有位。店嘅裝飾擺設都唔錯,枱與枱之間嘅空間都算足夠舒服。之前試過食set dinner,今次試吓單點!我們點了一個Pizza丶意粉同甜品,另外叫咗招牌水果茶。西班牙黑毛豬Pizza即做夠熱,而且芝士同黑毛豬配合相當好,分量亦唔使而且好好味!!松露醬鮮什菌闊條麵,麵的軟硬度適中醬汁亦夠creamy最後梗係食甜品啦,兩個人叫咗個full set(可以揀half的),窩夫賣相簡直一流!三層窩夫份量10分足夠加埋兩球雪糕,當然非常滿足!而且仲有四肢裝飾調味料(棉花糖丶朱古力醬丶煉奶彩色糖)可以加配,有得食又有得自己DIY!good仲幫佢影咗好多相添杯招牌水果茶,味道不錯但偏甜,一壺有蠟燭熱住非常好!整體感覺唔錯會再幫襯及推薦俾朋友

松露醬鮮什菌闊條麵,麵的軟硬度適中醬汁亦夠creamy

仲幫佢影咗好多相添

杯招牌水果茶,味道不錯但偏甜,一壺有蠟燭熱住非常好!

整體感覺唔錯會再幫襯及推薦俾朋友
2017-02-07
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 窩夫
  • 西班牙風味薄餅
2017-02-27 212 瀏覽
厚福街出名多選擇,單單在H8就已經有好幾間美食。筆者約左朋友係附近睇戲,要搵好食一諗就諗到呢到。上去之前最好打電話book位,不過好在間餐廳都幾大,我地上到去好快有位。芝士黑松露薯條,用就係鹹同硬身刨出黎嘅芝士,黑松露就用係個醬到,鐘意濃味d 嘅朋友可以點多d,如果有朋友唔太接受到陣味又可以點少d,非常方便。熱情果烏龍茶,其實就唔太重烏龍茶味,就會似普通水果茶咁,不過好彩都係好飲。

2017-02-25 184 瀏覽
店員態度散慢,愛理不理。12點第一枱坐低,12:45先有野食,仲要唔熟。。再煮過,又再等10分鐘。。甜品尚可,咁嘅價錢,名過於實,肯定不會再幫襯,超級不知所謂。
店員態度散慢,愛理不理。
2017-02-21 473 瀏覽
6點半左右入座 就咁walk in就可以喇入座前就講左最低消費$150order左3樣野加一個甜品黑松露醬炒鮮雜菌闊條麵:黑松露醬味道唔夠濃 冇乜黑松露味 麵質偏硬西班牙黑毛豬薄餅:個邊夠脆 味道偏咸 可能因為芝士加上黑毛豬嘅咸味 如果冇禁咸就perfect都幾抵食香葱煙肉焗薯皮:冇乜葱嘅香味 而且太多薯蓉 令薯皮嘅香味被遮蓋 有小小失望甜品就叫左churros 本身想食好耐 但香港唔係周圍有 order之後都等左一段時間先有 我以為佢係新鮮整 但上枱時只係微暖 食落冇乜味又唔脆 仲有一陣好似新年食油角個種油味點左朱古力醬就遮唔到陣油味 勁失望 食左2條就放棄左overall黎講都幾好 又唔算貴 下次黎開尖沙咀會再幫襯 不過唔會再叫churros!😂
6點半左右入座 就咁walk in就可以喇

黑松露醬炒鮮雜菌闊條麵
西班牙黑毛豬薄餅
香葱煙肉焗薯皮
2017-02-14 329 瀏覽
一直都有食開Espuma 覺得佢啲野野好好味 但今次黎食呢個Tea Set就有啲保留一開始比佢個外貌吸引住就叫左 出到黎個樣係唔差既 但等左大約9個字先有 等緊個陣真係好炆 成杯熱飲飲哂都未到 追問個陣佢地態度都唔太好食物主題以紅色和綠色的食材為主,有自家製綠茶牛肉漢堡🍔自家製紅菜頭牛肉漢堡🍔聖誕老人帽子造型草莓朱古力蛋糕🎂聖誕樹綠茶慕斯奧利奧餅🍰伯爵茶奶凍🍮自家製紅莓鬆餅🍪仲有少量其他甜品 全部味道都好一般 無乜特別但都唔差既 係個迷理漢堡包我覺得比較上得意 成個份量都好細 但呢個價錢係適合既唔太貴

一開始比佢個外貌吸引住就叫左 出到黎個樣係唔差既
Christmas  Afternoon  Tea  Set
食物主題以紅色和綠色的食材為主,有

自家製綠茶牛肉漢堡🍔
自家製紅莓鬆餅🍪
仲有少量其他甜品

成個份量都好細 但呢個價錢係適合既唔太貴
2016-12-31
45 分鐘 (堂食)
2017-02-01 606 瀏覽
同朋友食呢間試下呢個咁出名既西班牙菜啦🤔🤔booking 比較full wor,好在事先book 左位🤓🤓入面裝修係幾得意既,餐廳環境唔錯👍🏻👍🏻印象幾好💪🏻💪🏻同埋已經有情人節套餐👍🏻👍🏻望落去餐廳係比較高尚既咁就叫左個二人餐,餐湯揀左南瓜cream 湯😶😶😶唔g係咪個人口味啦 ,點解飲落去個樣酸酸地😅😅😅咁我就問經理啦,經理試完話係正常既,咁我就試真d啦,後尾就放棄左飲啦😅前菜係唔錯既,好精緻👍🏻👍🏻味道都唔錯呢個主菜都幾好食既但呢個飯黎講就真係唔係好啱個人口味啦😶😶可能個人食唔慣呢個口味所以就覺得一般般啦甜品就好精緻啦🙆🏻👍🏻👍🏻味道唔錯既整體黎講係一般般啦可呢個個人口味唔係好慣lo
同朋友食呢間試下呢個咁出名既西班牙菜啦🤔🤔
入面裝修係幾得意既,餐廳環境唔錯👍🏻👍🏻印象幾好💪🏻💪🏻
同埋已經有情人節套餐👍🏻👍🏻望落去餐廳係比較高尚既
咁就叫左個二人餐,餐湯揀左南瓜cream 湯😶😶😶
前菜係唔錯既,好精緻👍🏻👍🏻
味道都唔錯呢個主菜都幾好食既
但呢個飯黎講就真係唔係好啱個人口味啦😶😶
可能個人食唔慣呢個口味所以就覺得一般般啦
甜品就好精緻啦🙆🏻👍🏻👍🏻味道唔錯既
整體黎講係一般般啦
可呢個個人口味唔係好慣lo
2017-02-01 625 瀏覽
由於係年初四,唔知間餐廳有冇開,所以12點就打去Confirm下有冇開,同今日有冇$230好靚成間屋既tea set食,聽電話既女仔好有禮貌,感覺唔錯,個女仔同我講要14:30先有,到時見咁啦。到15:00我同屋企人去到食間餐廳,入面最少有4張吉既4人檯,但同我講好full要1.5hrs交檯(好full???),min charge 150一個人,我當其他係有人book 同新年要min charge都合理,所以都照坐低,跟住發現冇tea set個menu,咁就問下個侍應,侍應話要book先有個tea set, 我話我今朝打黎話1430就有,冇同我講要book,侍應話其實要早一日book先會有個tea set,我話我今朝打黎個女仔仲同我講一陣見架wow,我打得黎問如果要book係咪我問既時候要同我講,唔係我黎到先講?佢就話會有d預比walkin客,今日冇晒,間舖其實一眼望晒,個tea set間屋咁如果有人食一定會睇到,但成埸冇一檯係食緊,其實今日唔做tea set既可以直接d講新年唔做,唔好我問一句你先答一句唔合理既野黎兜,仲諗住問清楚先黎,最後原來問得幾清楚都係冇用各位想試既記住早一日
跟住發現冇tea set個menu,咁就問下個侍應,
侍應話要book先有個tea set,
我話我今朝打黎話1430就有,冇同我講要book,
侍應話其實要早一日book先會有個tea set,
佢就話會有d預比walkin客,今日冇晒,
仲諗住問清楚先黎,最後原來問得幾清楚都係冇用

各位想試既記住早一日打去book,不過到可能去到會話你知要早一個星期book先有
2017-01-31
  • none
是日夜晚收工約左男朋友行街街😝之前已經試過係中環M88間Espuma同男朋友過生日,大家個晚都好滿意,尤其係對黑松露薯條念念不忘於是大家今晚又為左個薯條上去闖一闖😁八點幾去到,唔洗等可以即刻入有限時間有min pay, ok冇問題雖然天氣凍,不過我地都係忍唔住叫左兩杯沙冰,凍到騰騰震男朋友杯柑桔沙冰仲要酸酸地,哈哈精神哂!我地首先叫左個軟殼蟹risotto🦀好香好重椰汁味😍不過飯粒有啲硬而且多汁,好似未煮夠咁🤔但係軟殼蟹食落脆卜卜,補返數🤤其次係叫左個ribs🐷大大舊而且夠火喉,醬汁搭配個ribs真係好正!!! 再加少少既薯條伴碟,真係不得了😍仲有值得一提既係佢地既焦糖雞翼🐥 因為係燒過的,所以面頭係有啲脆脆地既焦糖,唔會過份甜,細細舊易放入口,係一款特別得黎又好好食既雞翼新食法好想叫男朋友學再煮我食然後就係我同男朋友期待左好耐既黑松露薯條😍😍😍😍😍佢最特別最正個位係係個醬! 食過好多既黑松露薯條,好多都只係得個香字,食落只係鹹,冇味!不過呢個唔同,食落真係成個口腔都有黑松露係度既感覺😍係勁高質!真心200萬分推薦俾大家😝😝😝我可以講espuma,餐廳環境靚,職員nice,食物都好出色
是日夜晚收工約左男朋友行街街😝

於是大家今晚又為左個薯條上去闖一闖😁
八點幾去到,唔洗等可以即刻入
有限時間有min pay, ok冇問題
雖然天氣凍,不過我地都係忍唔住叫左兩杯沙冰,凍到騰騰震

男朋友杯柑桔沙冰仲要酸酸地,哈哈精神哂!
我地首先叫左個軟殼蟹risotto🦀
其次係叫左個ribs🐷
仲有值得一提既係佢地既焦糖雞翼🐥
好想叫男朋友學再煮我食

然後就係我同男朋友期待左好耐既黑松露薯條😍😍😍😍😍

我可以講espuma,餐廳環境靚,職員nice,食物都好出色!絕對值得大家encore再encore
軟殼蟹risotto🦀
柑桔檸檬沙冰🍋
Ribs  and  fries🐷🍟
士多啤梨沙冰🍓
焦糖雞翼
黑松露薯條🍟
2017-01-18
5 分鐘 (堂食)
軟殼蟹risotto🦀
柑桔檸檬沙冰🍋
Ribs  and  fries🐷🍟
士多啤梨沙冰🍓
焦糖雞翼
黑松露薯條🍟
  • 黑松露醬薯條
2017-01-28 11978 瀏覽
位於尖沙咀的espuma,是一間西班牙餐廳由開幕至今已來過不少次呢,已成為它的粉絲之一。厚福街8號H8 2樓威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓皇后大道東202號QRE Plaza 25樓時日帶同好友來一齊吃下午茶,談談天說說地。E House 下午茶$228/2位兩位享用的下午茶只需$228元,更配 Novell咖啡或茶 ,實屬便宜。下午茶架採用屋仔設計,美觀可愛。一屋三層的食物包括: 第一層:自家製綠茶牛肉漢堡,自家製紅菜頭牛肉漢堡,蕃茄濃湯配脆煙肉,炸蘋果配焦糖醬,雜菌彩椒牛油撻第二層: 南瓜芝士餅,焦糖布丁撻,香橙慕斯奧利奧餅,法式牛油瑪德蓮,柑橘迷你蛋糕第三層:伯爵茶奶凍,紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬食物種類不少,每種小小一件,適合女孩子斯文進食,也適合吃完午餐後來嚐嚐,不至於過飽哦自家製綠茶牛肉漢堡,抹茶味不濃,但色彩夠深,包身鬆軟,賣相不俗。牛肉肉嫩,充滿肉汁,配上芝士,鹹香充足。蕃茄濃湯配脆煙肉,凍湯蕃茄味濃,配上脆肉增加囗感。雜菌彩椒牛油撻,彩椒味濃郁搶喉, 甚有驚喜南瓜芝士餅,南瓜軟糯成蓉,甘甜清香焦糖布丁撻,焦糖燒焦溶化片面,布丁滑香流入,充滿驚喜香橙慕斯奧利奧餅,
位於尖沙咀的espuma,是一間西班牙餐廳

由開幕至今已來過不少次呢,已成為它的粉絲之一。

厚福街8號H8 2樓
威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓
皇后大道東202號QRE Plaza 25樓

時日帶同好友來一齊吃下午茶,談談天說說地。
E House 下午茶$228/2位

下午茶架採用屋仔設計,美觀可愛。
一屋三層的食物包括:

第一層
第二層
第三層
:伯爵茶奶凍,紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬

食物種類不少,每種小小一件,適合女孩子斯文進食,

也適合吃完午餐後來嚐嚐,不至於過飽哦
牛肉肉嫩,充滿肉汁,配上芝士,鹹香充足。

蕃茄濃湯配脆煙肉,凍湯蕃茄味濃,配上脆肉增加囗感。

雜菌彩椒牛油撻,彩椒味濃郁搶喉, 甚有驚喜
南瓜芝士餅,南瓜軟糯成蓉,甘甜清香
焦糖布丁撻,焦糖燒焦溶化片面,布丁滑香流入,充滿驚喜
香橙慕斯奧利奧餅,慕斯較為硬身,橙味特岀。
法式牛油瑪德蓮, 瑪德蓮屬較硬的的蛋糕,配以朱古針增加感。

柑橘迷你蛋糕,柑橘蛋糕和忌廉濃香迷人,也是驚喜作品之一
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬,紅莓鬆餠略為扁平,但囗感味道也屬不錯
2017-01-26
2017-01-26 6238 瀏覽
上年中環 Espuma 剛開業的時候已經幫襯過,印象特別深刻的是店內的西班牙式裝潢設計,還有濕紙巾的設計都超美!是晚相約好友前來慶祝大家的生日打頭陣的是Appetizer- Espuma Platter-包括-西班牙黑毛豬。火煎菜:酸醋汁配鹹香Jamon,仲有本人極愛的火煎菜,好開胃西班牙黑毛豬火腿薯蓉:雖然是炸物,但炸得不油膩焦糖單骨雞翼:香口得黎甜甜地,呢個小食配杯cocktail就正啦~餐湯是雜菌忌廉湯多士香脆,忌廉湯幼滑,而不會很膩。Jamon Jamon Pizza使用西班牙黑毛豬,配合芝士同焗,餅底酥脆,鹹香的味道令人涎垂。Carbonara with onsen egg溫泉蛋好滑,pasta al dente~ 汁香creamyyyyyy仲有好多好大的煙肉粒~ 口感豐富!!!   DAILY WAFFLE由於侍應知道我地慶生,好貼心地在窩夫上插上蠟燭,窩夫上有吉士、OREO~唔會太甜~ 剛剛好,我地又「包場」啦。。。阻住人家打烊

是晚相約好友前來慶祝大家的生日

打頭陣的是Appetizer-

Espuma Platter
-包括-

西班牙黑毛豬火腿薯蓉:雖然是炸物,但炸得不油膩

餐湯是雜菌忌廉湯

多士香脆,忌廉湯幼滑,而不會很膩。
Jamon Jamon Pizza

Carbonara with onsen egg

仲有好多好大的煙肉粒~ 口感豐富!!!

DAILY WAFFLE

唔會太甜~ 剛剛好,我地又「包場」啦。。。阻住人家打烊
2017-01-26 485 瀏覽
上網見到呢間食評都唔錯, 所以試試. 無訂台, walk in 去左呢間,大約等左20mins就入去 ( 門口哥哥幾有禮 ),2人Set $468 有小食 Soup 主菜2碟, main course 得飯都意粉選.因為見到隔離台豬手都幾吸引,  所以決定單點豬手 $228 /  西班牙海鮮飯 $138 豬手好味, 夠香脆 . 2人份量. 價錢唔貴, 人少食ok, 值得推介.西班牙海鮮飯, 青口 蝦 各 2隻. 味道可以, 個人感覺普通.Mocha Almond Roca Esp :Mocha味幾啖, 杏味比較重. 沙冰d冰部份帶大粒狀,  食完餐重keep到! 可能天氣都凍ga關係XD . 欣賞佢附有1.5條樂家杏仁糖 <-- 成杯野最好味.整體感覺ok, 但試一次都ok.
上網見到呢間食評都唔錯, 所以試試.

因為見到隔離台豬手都幾吸引,  所以決定單點
豬手 $228 / 西班牙海鮮飯 $138
豬手 $228 /  西班牙海鮮飯 $138

Mocha Almond Roca Esp
Mocha Almond Roca Esp :

整體感覺ok, 但試一次都ok.
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
豬手 $228 / 西班牙海鮮飯 $138
  • 豬手
2017-01-24 440 瀏覽
好耐之前食過一次tea,覺得環境幾靜,幾舒服。今晚就黎食dinner,點知嘈到。。。叫左碟沙律,磨菇湯同意粉。沙律既三文魚咸到傻😓😓😓但黑松露意粉幾好食,濃味,又有芝士😋😋😋
好耐之前食過一次tea,覺得環境幾靜,幾舒服。
今晚就黎食dinner,點知嘈到。。。
叫左碟沙律,磨菇湯同意粉。
沙律既三文魚咸到傻😓😓😓
但黑松露意粉幾好食,濃味,又有芝士😋😋😋

2017-01-23 464 瀏覽
还好吧!性价比一般 可以一试不一定會非常好吧!不過給得了真的非常足!超級超級飽!有情調的妹子們或者CP可以約去拍照!468set 兩個人之外還有再10%加一!略過分不過開心就好啦 umm not that so excellent bug also worth a little bit try if you really wanna some extraordinarily try or taste appreciating not that sooooooo lah
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
2017-01-21 422 瀏覽
見咁多好評 特登book位同朋友黎試 點知最後失望而回。我地叫左dinner set menu, 成個set得個湯同個要加15蚊嘅水果茶飲得下...main course 個龍蝦意粉完全冇味,得個油字,個西班牙海鮮飯,得顏色,又係冇味嘅,飯係硬嘅,所謂嘅海鮮係兩隻蝦仔同兩隻青口,連鹹味都冇,結果我地只係食左唔夠兩啖就冇再掂過。甜品係窩夫配朱古力雪糕,我...食左球古力雪糕,完成。窩夫基本上得個皮,唔好期望有內涵,然後再一轍冇味作風。成餐飯五百幾蚊,物超不所值!
見咁多好評 特登book位同朋友黎試 點知最後失望而回。
2017-01-20
2017-01-21 463 瀏覽
今日嚟到ESPUMA品嚐冬季限定嘅特別甜品好期待試試佢地既限定甜品火鍋!!!!! 我哋叫咗2杯飲品,分別係香芋紫薯奶蓋同埋一杯綠茶白朱古力奶。 綠茶白朱古力奶嘅味道非常香濃,飲得出係用咗靚嘅綠茶粉沖制而成,同埋飲到陣陣好香濃既牛奶味真係好creamy同rich,呢杯熱飲飲完真係覺得非常溫暖,甜在心丫綠茶火鍋方面,有好濃郁好香濃嘅綠茶鍋底,食得出由好多綠茶、香濃牛奶同埋濃郁嘅朱古力製作而成。火鍋配竹炭泡芙,綿花糖,日式福餅,窩夫,鮮雜果! 鍋底味濃而且帶有陣陣甘香綠茶香! 講下各樣配料先!泡芙感覺新鮮軟綿綿, 口感好好! 窩夫就好香脆!夾埋日式福餅黎一齊食都係一個好味既食法!外面軟再加上抺茶既香甜,非常有層次!雜果都非常鮮甜,今鋪真係做到一鍋多味! 同行朋友話杯香芋紫薯奶蓋都好好味呢! 微温紫薯蓉令整杯飲品變得暖笠笠,凍天氣飲真係好正!!配埋幼滑奶泡,味道唔會太過甜, 同抹茶火鍋都幾夾!!
今日嚟到ESPUMA品嚐冬季限定嘅特別甜品

講下各樣配料先!

雜果都非常鮮甜,今鋪真係做到一鍋多味!

2016-12-20
6 分鐘 (堂食)