2017-05-31 151 瀏覽
之前 o黎過依度食 tea, 覺得 ma ma不過 friend 話好想食西班牙 o野又冇食過依間餐廳, 好想試今次就畀多次機會佢, o黎食晚飯 la反而又幾好食 wor我 o地兩個人食, 個座位係平排 o甘坐面向住牆 o甘, 傾計都算方便 ge同影 o野食相都幾靚, hahaseafood paella 整得唔錯賣相好靚, 海鮮都幾多pizza 冇咩特別, 但係味道都 okfish and chips 原來好大份下面有好多薯條條魚炸得幾好食今次為依度加返分
之前 o黎過依度食 tea, 覺得 ma ma
不過 friend 話好想食西班牙 o野
又冇食過依間餐廳, 好想試
今次就畀多次機會佢, o黎食晚飯 la
反而又幾好食 wor

我 o地兩個人食, 個座位係平排 o甘坐
面向住牆 o甘, 傾計都算方便 ge
同影 o野食相都幾靚, haha

seafood paella 整得唔錯
賣相好靚, 海鮮都幾多

pizza 冇咩特別, 但係味道都 ok

fish and chips 原來好大份
下面有好多薯條
條魚炸得幾好食

今次為依度加返分

2017-05-31 2508 瀏覽
2年前的今天身處西班牙, 想念當時旅行的日子, 今晚就黎個有西班牙晚餐緬懷一番~這間已經有好多friend子介紹過, 開左2間分店都未有機會試過, 今晚終於黎到餐廳在尖咀最旺的食肆大廈, 冇可能搵唔到星期六怕多人, 7 點未到已經上黎都係坐無虛席!大路的西餐廳格局, 不過看到枱上的紙巾包裝就很有西班牙感覺, 似是高第風格(!?)先點了個TAPAS(小食) - 西班牙黑毛豬火腿薯蓉 ($78)一份6 粒炸薯波, 卜卜脆,味道咸香, 好岩鍾意食煎炸野既我~~飲品點了熱玫瑰烏龍茶($39) , 好大的一壺 , 飲落有玫瑰香味而且仲有烏龍茶味! 好耐冇試過飲烏龍茶係飲得出烏龍味, 糖水唔會多到蓋過茶味, 呢個真係我理想中的黃金比例, 個人覺得好好飲主菜上場了~~看餐牌就比這個深桃紅色吸引, 叫左出面好少有既烤鴨胸紅菜頭意大利麵 ($98)個紅菜頭意粉食落帶點酸味, 但又冇蕃茄咁酸, 個汁真係幾特別幾好味, 鴨胸都唔錯, 煎返嫩少少會更好! 而且意粉份量算多, 唔係百幾蚊細細份果種另一個主菜 -烤牛肋骨配黑醋汁 ($238) 真係食出驚喜 !牛肋骨好大條好多肉, 牛肉燒得剛剛好,啖啖都好嫩滑,

餐廳在尖咀最旺的食肆大廈, 冇可能搵唔到
星期六怕多人, 7 點未到已經上黎都係坐無虛席!

西班牙黑毛豬火腿薯蓉

玫瑰烏龍茶

烤鴨胸紅菜頭意大利麵

烤牛肋骨配黑醋汁

牛肋骨好大條好多肉, 牛肉燒得剛剛好,啖啖都好嫩滑, 配埋個酸酸地的黑醋汁令人十分開胃, 雖然有少少飽, 不過都忍唔住食晒成條 ; 另外仲配左好多菜類, 感覺幾均衡~

食完叫飽但雙手又同時揭緊餐牌睇甜品, 因為見到枱枱都叫, 甜品賣相又靚, 黎到點都要試!
少少地叫左半份紅莓乾窩夫配雪糕 ($68)

窩夫好香脆, 伴雪糕食一流~雜莓乾酸酸甜甜唔會好漏 ,不過唔係好食到麻糬的煙UN
整體食物好滿意, 有賣相有味道 , 份量很適中, 值得再黎光顧,尤其多D人黎可以試多D款
2017-05-27
西班牙黑毛豬火腿薯蓉
玫瑰烏龍茶
烤鴨胸紅菜頭意大利麵
烤牛肋骨配黑醋汁
2017-05-30 120 瀏覽
有時候約朋友唔知食乜好就會黎H8呢間Espuma,有得book位(不過要限時食完還枱比下一場),係尖沙咀又就腳~食過幾次都覺得ok無中伏哈哈每次來到必點的有黑松露芝士薯條~ 新鮮炸熱辣辣~ 喜歡香口野就不要錯過!前菜還點了這個會冒煙的芝麻Tuna🐟不錯吃main dish 點了鴨胸紅菜頭意粉,呢個麻麻地無乜味。我估紅菜頭意粉sell健康多過好味掛😂😂西班牙海鮮飯~都幾多料阿,share來吃都吃不晒。

前菜還點了這個會冒煙的芝麻Tuna🐟不錯吃

main dish 點了鴨胸紅菜頭意粉,呢個麻麻地
無乜味。我估紅菜頭意粉sell健康多過好味掛😂😂

西班牙海鮮飯~都幾多料阿,share來吃都吃不晒。

2017-05-29 134 瀏覽
今晩成班fd去食野,我地4,5個人叫左兩個set share, 分量都幾多,同埋可以試多d唔同既野。呢到d裝修幾新式幾靚。用藍色綠色做主調令人覺得好舒服。睇得出用左好多心機佈置。今日既餐湯係南瓜湯,好似唔係日日都一樣既,有時會轉下。唔算好甜,呢個抵讚!呢個蝦多士做前菜好無敵!唔係平時我地食個d成舊都係吉列蝦多士,呢個係炸左隻好似黃金蝦咁既蝦係個脆多士上面,仲落左d芒果加添甜味,我真係好喜歡呢個味道同質感!呢個雜菌意大利飯比我預期中細,忌廉味好重,黑松露味唔會太過,如果菇同飯都可以多返少少我會開心d成餐飯既主角係呢半隻燒雞!好滑呀真係燒得!d配菜味落晒去隻雞到,用香噴噴黎形容完全無錯呀!最開心就係佢d配菜都唔少,黃椒個d都煮得好林!個份量3個人4個人食都唔過分,真係好正呀!我仲點左我好喜歡既水果茶,呢個係熱情果,我鍾意佢個味比普通水果茶濃&甜,而且好得意既係入面仲有粒話梅襯托下個味,好夾好飲!甜品係窩夫加雪糕,有少少棉花糖同曲奇碎可以一齊食。朋友話其實已經好飽,唔明我點解仲食得落,我只有同佢解釋女仔個2個胃既用途

2017-05-29 162 瀏覽
厚福街出咗名多嘢食, 不過同時鋪頭既turnover rate都唔低,呢間Espuma係呢度好似都開咗幾耐。黎過一次,今次係第二次。本menu好似茶木嗰啲咁,好似一本雜誌咁嘅, 越來越多餐廳用咁樣嘅方式present, 圖文並茂令人容易產生好感。先叫左個pama ham加密瓜做前菜。 絕對稱得上係色香味俱全!雖然其實都expect到佢究竟係咩味, 但當佢靚靚咁上碟嘅時候都係會忍唔住畀相機食先!一個字:甜!南瓜湯食到絲絲嘅南瓜肉,不過個人認為如果可以再濃啲嘅南瓜味就會更好啦!呢個係令我喜出望外嘅pizza, 上面黑色嘅吃墨魚汁,肉唔係好似平時既雞,牛,而係鰻魚,爽爽彈彈好好食。不過可能因為上面d料太多,個pizza皮有少少唔夠硬,但整體味道都唔錯。溫泉蛋卡邦尼意粉,芝士味係正常分量,唔會太over,我特登整散咗隻蛋加埋一齊食,無辦法,次次見到温泉蛋都好有衝動篤穿佢建議可以再咸多少少。呢個黑松露薯條無論係喺佢個熱度,味道,同埋賣相方面都冇得輸!d薯片好香,同個松露醬配搭得真係天衣無縫!甜品基本上係每一餐既必須!食完咸既食返d甜既個餐先叫完滿!個waffle配左個雪糕,甜度啱啱好!咖啡係es

建議可以再咸多少少。

咖啡係espuma其中一個賣點,我見佢有賣咖啡豆添。好香滑既咖啡。
2017-05-28 202 瀏覽
這間餐廳在口袋名單裡放了好久...前幾天終於有機會去試試看但換來的只是失望!餐廳環境其實不錯,裝潢很漂亮。但食物只能用糟糕來形容。午餐套餐,包含:- 自助沙拉區(4-5樣蔬菜乾果類,新鮮程度 一般)- 餐前湯(很稠,吃不出是什麼口味,喝了2口就沒喝了)- 主菜選了鴨胸(完全是水煮鴨胸,而且非常"韌",有種怪味)友人點了炸蝦墨魚汁意大利飯,飯完全過鹹)- 自助區裏有兩款甜品,磅蛋糕及奶酪,吃了兩口,是敷衍的貨色- 餐茶點了熱檸水套餐價錢約70幾到100多左右,看似非常超值,但只有量,沒有質可言我寧願以這價錢,吃一個用心製作的主菜就夠了可惜了這舒服的用餐環境!完全不會考慮再光顧!
這間餐廳在口袋名單裡放了好久...前幾天終於有機會去試試看

但換來的只是失望!

餐廳環境其實不錯,裝潢很漂亮。但食物只能用糟糕來形容。

午餐套餐,包含:
- 自助沙拉區(4-5樣蔬菜乾果類,新鮮程度
一般)
- 餐前湯(很稠,吃不出是什麼口味,喝了2口就沒喝了)
- 餐茶點了熱檸水

我寧願以這價錢,吃一個用心製作的主菜就夠了

可惜了這舒服的用餐環境!完全不會考慮再光顧!
2017-05-28 194 瀏覽
同朋友早幾日就去左呢間Espuma 食生日飯,見佢係熱門食店又有咁多正評,咁一行4人就決定星期5晚嚟呢間食。咁一早就Book 左8:30枱,夠鐘去到就安排入座,開頭都正正常常,間餐就Half full, 唔算好多人。咁就睇menu 落單叫左幾樣野食同一人一杯野飲,建議如果想飲得健康啲,記得落野飲嗰時叫佢走糖漿,佢係連玫瑰烏龍茶都有落糖漿。落完單等左10幾分鐘,見枱枱一開頭都有水,但我哋仲係連水都無杯,其中一個朋友叫嘅一杯紅酒都無。咁Fing 左勁多下手(都仲未有人留意到我哋)打算催佢嘅時候杯紅酒先到,同佢講我哋想要幾杯水,同其他野飲仲未嚟,個waitress 連唔好意思都無講聲,喔左聲就走左去。。可能係我哋太心急啩,但個感覺啲服務態度就好一般。好,重點野食嗰Part, 叫左個雞胸茄子salad, 一個八爪魚starter, 雞翼,ribs同一個2人份嘅西班牙海鮮飯。 個Salad 同menu 張相完全兩回事,可能我見識少,我第一次見一絲絲,一pat pat, 咁嘅形態嘅茄了,雞就似係一啲水煮過,勁乾,勁un ,菜就唔多新鮮咁,成碟。。唔好食。原本以為個雞都算好Un,但原來一山還有一山高

原本以為個雞都算好Un,但原來一山還有一山高,個八爪魚完全係一舊無味嘅香口膠,分別係。。佢吞得落肚。

其他餸就正常,
1)個rib 都幾好但個gravy 就好甜,唔點好味啲
2)雞翼係炸完再用syrup 撈,口感都好,脆但入便唔會太乾身,係個syrup 食落係好假嘅甜味,但都算係okay 只要你係鍾意甜嘅
3)個飯就唔係我Expect 嘅味,但都okay, 啲海鮮好食

總括而言,頭兩樣餸同啲Service 就夠我唔再去呢間餐廳,雖然係生日飯,但礙於間餐廳太伏,都係決定係第2道先食甜品

雞胸茄子Salad

好Un 嘅八爪魚

2017-05-26
2017-05-27 177 瀏覽
Espuma算係一家我encore再encore都百吃不厭既西餐廳今日好好的安排左全場入面既角場頭, 感覺上冇上次個位咁嘈, 傾偈都舒服好多了4個人叫左個2人set +其他小食 焦糖單骨雞翼 $58呢個係單點小食, 呢個我真係覺得係必吃小食之一!首先呢個雞翼廚師以將雞翼一分為二, 食起上黎十分方便, 貼心為客人著想. 雞翼相當脆身, 外層被滿滿焦糖包畔住, 唔會太甜之餘食落仲覺得香口不絕!上次黎食過呢個之後就次次都係order! 好味 2人set既湯品 & 前菜之前都有女朋友都有介紹過, 所以都不多講了!黑松露炒鮮什菌燴飯唔好就咁睇呢個飯平平無奇, 廚房缺呢個飯做得好有功架! 因為意大利飯正正好岩我既口味, 唔似出面一般既意大利飯做得咁林, 呢度既意大利飯呈配半生米狀態, 食起上黎有點咬口但唔會過份生米而做成削胃, 不過黑松露咪就唔算好重, 但意大利飯呢個口感對我黎講已經攞晒分! 蟹钳墨汁飯墨汁包住每一粒飯粒, 令到成個飯都變成墨汁既黑色, 食起上黎好香墨汁香, 不過大家食呢個飯最好就小心d hi到d衫同埋唔好講野喇!! XD鹽焗原條海爐魚呢個係今餐期待既菜式之一, 不過製作需時, 等
4個人叫左個2人set +其他小食

焦糖單骨雞翼 $58
呢個係單點小食, 呢個我真係覺得係必吃小食之一!
上次黎食過呢個之後就次次都係order! 好味

黑松露炒鮮什菌燴飯

蟹钳墨汁飯

鹽焗原條海爐魚
呢個係今餐期待既菜式之一, 不過製作需時, 等候既時間都比較耐… 成個大鹽山咁放上枱比客人用槌仔破開, 玩味十足, 又有得玩又有得食, 感覺真係好特別!

爐魚入面用左好多香茅同香料, 食落好香而且都好夠咸香味, 不過個人就覺得唔使配上佢地個醬汁已經好好食~

最後跟餐加左錢轉左窩夫, 為今日呢個豐富晚餐畫上完美句號!

2017-05-16
  • 焦糖單骨雞翼
2017-05-25 148 瀏覽
同朋友試新野,菜式甜品五顔六色,好吸晴,雖然樓上鋪,但不會太局促,裝修悠閒風,幾舒服!餐牌款式很多丫,主食已經有齊飯,意粉,pizza同各式肉扒,還有猪手比你揀,不怕揀不到食甚麼!小食同甜品,窩夫,雪糕都好吸引!咖啡控有福,有各樣創意咖啡,賣相可愛,睇落已經好興奮!最後三人行點了四款菜及1 set有齊三款味道的創意咖啡!整體味道不錯,食材質素中上,賣相一百分! 比起主菜,甜品更勝一籌,焦糖流心焗蛋白,質地够厚實,沒有偷工減料!

小食同甜品,窩夫,雪糕都好吸引!

咖啡控有福,有各樣創意咖啡,賣相可愛,睇落已經好興奮!

最後三人行點了四款菜及1 set有齊三款味道的創意咖啡!

2017-05-25
2017-05-25 168 瀏覽
ESPUMA岩岩開既時候我都幾鍾意黎食,因為坐得好舒服而且食物都唔錯。最近佢地新裝修過,所以又去試下喇。新裝修用色感覺好RELAX ,而且空間感好似更強,唔會有迫住哂既感覺。焦糖單骨雞翼 $58黎呢到當然要食佢地既招牌單骨雞翼,炸到香脆既雞加埋甜甜地既焦糖,而且單骨食起上黎又方便,正。黑松露醬芝士薯條 $68黑松露醬味道唔會太濃,而且我鍾意呢到既薯條係比較粗身,薯仔味會濃D。西班牙黑毛豬薄餅 $108黑毛豬既咸香同蕃茄芝士都幾夾,仲要落得好重手,好足料。而且個批焗得好脆,好好食。雖然好耐無黎,但食物都無退步,抵讚。另外呢到仲有個2人SET,SET入面既食物都唔錯,

ESPUMA岩岩開既時候我都幾鍾意黎食,
因為坐得好舒服而且食物都唔錯。
最近佢地新裝修過,所以又去試下喇。
新裝修用色感覺好RELAX ,
而且空間感好似更強,唔會有迫住哂既感覺。
焦糖單骨雞翼 $58
黎呢到當然要食佢地既招牌單骨雞翼,
炸到香脆既雞加埋甜甜地既焦糖,
而且單骨食起上黎又方便,正。
黑松露醬芝士薯條 $68
黑松露醬味道唔會太濃,
而且我鍾意呢到既薯條係比較粗身,
薯仔味會濃D。
西班牙黑毛豬薄餅 $108
黑毛豬既咸香同蕃茄芝士都幾夾,
仲要落得好重手,好足料。
而且個批焗得好脆,好好食。
雖然好耐無黎,但食物都無退步,抵讚。
另外呢到仲有個2人SET,
SET入面既食物都唔錯,
2017-05-21 155 瀏覽
朋友話平時去開中環個間食lunch都幾好所以尋晚試下dinner係一個吾多人既星期三夜晚,首先想叫sea bass,上面寫等15分鐘,但order時就話最少一個鐘,甘即係局我吾叫囉甘最後叫左一湯,一水果茶,青口同ribs,個ribs一擺底已經同我地講last order,8點3喎大佬,又有好幾張吉枱,無人排隊,甘唯有叫埋waffle先,waffle一擺,我仲食緊既ribs n mussel 就比個高大男收埋,仲比埋單我,崔到我地2個胃都痛,我問點解無人等位又甘多位剩要甘崔我法,佢話要公平每枱只可食個半鐘,但你來野慢,每樣一擺就崔,好難頂囉,永遠吾會再去

2017-05-10
2017-05-18 177 瀏覽
店員係咁話要限時,只可以食個半鐘。好啦,個半就個半。一行三個人坐低咗,好似叫咗兩個set,再加啲野。啲野食唔熱嘅,同埋完全唔覺得係西班牙菜,咁嘅價錢完全唔值。店員服務態度er...無服務可言,每次都係過嚟話我知差唔多夠鐘,下一個booking嚟咗。但我一路食,一路都無見過有好多人等位,同埋個場係一直都有空枱,做咩一定要我張枱走先有位?差唔多夠個半鐘,見佢唔係好多人,無話琴琴青食,但都唔太想坐好耐,食到慶慶地,錢都催我們畀埋,點知發現都未畀野飲我地,咁佢地又無人提我們未叫野飲,好在我們自己記得囉!後來走咗,我先發現我漏低咗個紙袋,返轉頭攞。我們頭先張枱係咪有人坐咗?梗係唔係啦,佢地用嚟分緊餐具!兩個字,垃圾!一定唔會有下次!!
兩個字,垃圾!一定唔會有下次!!
2017-05-17 211 瀏覽
下午靜靜地想搵個地方傾下計,食下野呢度都唔錯。地方都坐得舒服😆要推介下呢間個雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真係超好味將雞翼表面炸得脆脆,但能夠保留裏面既肉汁,加上出面包著蜜糖,口感多層次😋😋我地都忍唔住再叫多一客😂其次係牛肋骨,細細舊,岩晒我地女仔嘴形,唔使食到無哂儀態,肉質都林既,好方便切開。
要推介下呢間個雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真係超好味
2017-05-17 143 瀏覽
之前已去過中環店, 環境都ok, 不過真係好嘈, 因為成晚都聽到blender 既聲音.今次去尖沙咀分店, 感覺好好多。環境都幾好, 又無咁嘈, 坐得比較舒服。野食方面, 我點左鵝肝黑松露意大利麵同草莓蜜桃沙冰。原本想點黑松露醬炒雜菌寬條麵, 不過見比多$10有得食鵝肝咁梗係加啦。黎到都幾滿意, 鵝肝幾肥幾飽滿, 煎得好香口;黑松露醬都幾濃味, 鵝肝+黑松露真係沒有更邪惡.意大利粉既軟硬度都岩岩好~~~我幾鍾意食呢個意粉~~~杯野飲草莓蜜桃沙冰都唔錯, 夠哂凍, 而且都有鮮果味, 唔會淨係得糖水味~~
今次去尖沙咀分店, 感覺好好多。
環境都幾好, 又無咁嘈, 坐得比較舒服。

野食方面, 我點左鵝肝黑松露意大利麵同草莓蜜桃沙冰。

黎到都幾滿意, 鵝肝幾肥幾飽滿, 煎得好香口;
黑松露醬都幾濃味, 鵝肝+黑松露真係沒有更邪惡.
意大利粉既軟硬度都岩岩好~~~
我幾鍾意食呢個意粉~~~

2017-05-15 298 瀏覽
自從第一次在中環吃過Espuma家的黑松露薯條之後,一直對Espuma有好感,最近知道尖沙咀有開分店,就去光顧一下。 第一時間,仍然是落單點黑松露薯條 (HKD68) 比起第一次吃,薯條沒有之前的粗身,但仍然夠熱夠著味,再點上黑松露醬,味道即時變得濃濃,又香又Rich! 沒有令我失望。 再來點了西班牙黑毛豬薄餅(HKD108)薄脆餅底配上沙律菜,味道消新又帶點芝士香,巴拿馬火腿切得比較小片,味道沒有很咸,微鮮! 主菜吃了香草牛油焗雞及雜菜(HKD148)香草牛油焗雞一來到就香氣撲鼻,比想像中的要大份,雞件焗的很嫩口,醬料很creamy,薯仔、洋蔥、小青紅椒份量都十足,令整道菜很fresh,吃起肉來都沒有很膩滯感覺。 最後來個招牌甜點 彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕(HKD78)外觀七彩繽紛,吃到啡色有朱古力味,綠色有綠茶味,紅色有士多啤梨味,麻糬窩夫表皮脆脆,內裡煙銀,好好吃! 焦糖醬配雪糕微甜又香又夠滑,吃過甜品,真的很滿足。

第一時間,仍然是落單點黑松露薯條 (HKD68)

再來點了西班牙黑毛豬薄餅(HKD108)

主菜吃了香草牛油焗雞及雜菜(HKD148)

最後來個招牌甜點 彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕(HKD78)