2018-01-17 396 瀏覽
book左夜晚8點,超級多人又有點嘈,枱與枱之間很狹窄,環境比較我會鐘意中環分店多D,室內設計師也是中環嗰邊好。點了一個二人晚餐,starter同埋南瓜湯也不錯;main course 係牛膝飯及一個雞肉芝士pizza, 很普通,很普通;甜品upgrade 左要waffle,也是普普通通;飲品也upgrade 左要一壺水果茶,我都幾鐘意,而咖啡也不錯。
2018-01-16 389 瀏覽
尖沙咀區想搵一間高質素又唔太貴既餐廳,我第一時間諗到呢間!<黑松露薯條>每次黎都必點!! 薯條係老麥既幼身薯條,不過好新鮮,食落好香脆同熱辣辣。黑松露醬混合左沙律醬,而且醬既分量唔少,食到最後一條薯條都夠點。黑松露味道夠重,配上薯條係絕配! <焦糖單骨雞翼>單骨雞翼容易食,岩哂懶人食! 雞翼外層有焦糖,甜甜地又不失香脆。<香草牛油烤雞配雜菜>即叫即烤需要等20分鐘先有得食架!雞肉好嫰滑有肉汁,好香草香味。雞下面既雜菜同薯仔索哂雞既精華,配菜都升呢成為主角!<西班牙炒飯 >海鮮材料有兩隻鮮蝦、兩隻青口。炒飯飯粒較為硬身。

尖沙咀區想搵一間高質素又唔太貴既餐廳,我第一時間諗到呢間!

<黑松露薯條>

<焦糖單骨雞翼>

<香草牛油烤雞配雜菜>

<西班牙炒飯 >
海鮮材料有兩隻鮮蝦、兩隻青口。炒飯飯粒較為硬身。

• 黑松露薯條
  • 焦糖單骨雞翼
2018-01-15 279 瀏覽
今日放假黎到TST,我地就去厚福街覓食啦!厚福街,鍾意食野既人都無可能唔知呢個餐廳林立既地方...今次我地就選擇左Espuma...為左避開星期日既高峰食飯時間,我地一早六點鐘左右就去到呢間餐廳,所以完全唔洗等就直接入座啦。其實之前已經黎過呢間餐廳幾次,都覺得佢d野食好有水準,而今次我地就叫左d新菜試試。首先黎既係佢既signature appetizer...黑松露芝士薯條,其實芝士就係掛名既姐,個黑松露醬先係靈魂所在!個醬份量夠哂多,食落有淡淡黑松露既味道,食得多又唔會太漏!而且個醬好creamy...雖然薯條唔係粗薯,但係無阻黑松露醬同埋薯條成為絕佳既配搭跟住main dish 之一就係呢個墨魚汁鰻魚pizza。其實食落係無咩墨魚汁既味道,純碎係將墨魚汁同d mozzarella混合埋一齊,變成左黑色既cheese而鰻魚既質感好好,外皮經過烤焗之後變得微脆,而批邊都焗得好脆口!因為係薄pie既關係,兩個人share都唔會覺得好飽第二個main dish就係呢個啦!呢個鹽焗魚其實以往都曾經係其他餐廳食過,但係今次就比到好大驚喜我!首先佢會比個hammer你敲散d鹽...然後你就會見
今日放假黎到TST,我地就去厚福街覓食啦!
厚福街,鍾意食野既人都無可能唔知呢個餐廳林立既地方...

今次我地就選擇左Espuma...

蜜桃柚子茉莉茶

Truffle  Fries  with  cheese

Squid  ink  eel  pizza

Salt  crusted  whole  seabassi

首先佢會比個hammer你敲散d鹽...

然後你就會見到佢係條魚既入面,都會放左d香草,檸檬,辣椒係度,唔似得係其他地方純碎係鹽焗,呢度係會加埋d香料係入面,令條魚既味道增添左層次,值得一提既係,佢提供既醬汁真係好thai...個味道就好似食跟明爐烏頭魚既湯底咁,只不過佢係濃縮版
要提提大家,呢條魚係限量供應,等候時間亦要較長,但係真係值得一試!

2018-01-14
Truffle  Fries  with  cheese
Squid  ink  eel  pizza
  • 黑松露薯條
  • Salt-Crusted  whole  sea bass
2018-01-13 388 瀏覽
今晚朋友生日,同佢出尖沙咀食飯星期五晚間間都好多人,要排好耐搞搞下成9點先黎到呢度唔洗等位見佢又拎獎又咁多好評,應該有水準既好肚餓,叫啲小食食下先黑松露醬芝士薯條 $68原來芝士係就咁灑上去一拎起啲薯條,啲芝士都跌返落個兜到,哂料黑松露醬咸左啲薯條味道口感只係一般食到後期已經覺得膩$68貴左啲,唔係好值呢個價加多$20要個fish&chips好似抵啲焦糖單骨雞翼 $58有4隻雞翼,點解睇落有8隻?因為單骨即係半隻啲焦糖黐住個底盤,唔易夾上黎第一啖食落,有啲苦,應該係因為啲焦糖所以整體感覺一般始於都係蜜糖同雞翼夾啲西班牙黑毛豬薄餅 $108薄餅算唔錯,夠脆口材料都好足不過要預左啲黑毛豬同埋salami比較喊海鮮西班牙炒飯 (一人份) $138一黎到見到好細兜一人份,其實都未必夠不過係勝在幾足料但係除左魷魚,其他都好似唔夠新鮮整體味道都只係一般埋單4百幾蚊感覺有啲失望原來啲芝士就咁灑上去
今晚朋友生日,同佢出尖沙咀食飯
星期五晚間間都好多人,要排好耐
搞搞下成9點先黎到呢度唔洗等位
見佢又拎獎又咁多好評,應該有水準既
好肚餓,叫啲小食食下先

黑松露醬芝士薯條 $68
黑松露醬芝士薯條

原來芝士係就咁灑上去
一拎起啲薯條,啲芝士都跌返落個兜到,哂料
黑松露醬咸左啲
薯條味道口感只係一般
食到後期已經覺得膩
$68貴左啲,唔係好值呢個價
加多$20要個fish&chips好似抵啲

焦糖單骨雞翼 $58
焦糖單骨雞翼

有4隻雞翼,點解睇落有8隻?因為單骨即係半隻
啲焦糖黐住個底盤,唔易夾上黎
第一啖食落,有啲苦,應該係因為啲焦糖
所以整體感覺一般
始於都係蜜糖同雞翼夾啲

西班牙黑毛豬薄餅 $108
西班牙黑毛豬薄餅

薄餅算唔錯,夠脆口
材料都好足
不過要預左啲黑毛豬同埋salami比較喊

海鮮西班牙炒飯 (一人份) $138
海鮮西班牙炒飯 (一人份)

一黎到見到好細兜
一人份,其實都未必夠
不過係勝在幾足料
但係除左魷魚,其他都好似唔夠新鮮
整體味道都只係一般
埋單4百幾蚊
感覺有啲失望

原來啲芝士就咁灑上去
2018-01-05
2018-01-11 492 瀏覽
第一次黎食嘅時候食左個英式下午茶,不過唔係好夠飽 👉🏿👈🏿第二次黎食,今次有四個人可以食多幾味喇!!!士多啤梨沙冰勁大杯..結果兩個人一杯都飲唔晒,佢唔係士多啤梨精加冰嘅味,係真係有少少果肉同冰打埋一齊,好濃味,好味!汁都lam埋嘅就係呢個黑松露芝士薯條...啲汁好好味🤤黎到時又夠熱,夠晒熱氣🤣卡幫尼闊條麵(好似係😂)好濃嘅菇菇味汁又夠杰夠濃~~鰻魚pizza~有少少骨,唔係好多鰻魚,係薄身脆卜卜個種pizza,食完都唔係好記得個味冇晒千層麵咁唯有叫左墨魚汁黑媽媽飯🦑食完要笑架😂😁個蟹夾夾唔覺好魚蛋個種嘅,都有蟹肉係入面

士多啤梨沙冰

黑松露薯條

卡幫尼闊條麵(好似係😂)好濃嘅菇菇味汁又夠杰夠濃~~

鰻魚pizza

墨魚汁飯

2017-12-31
士多啤梨沙冰
黑松露薯條
鰻魚pizza
墨魚汁飯
2018-01-11 9520 瀏覽
聖誕節係最岩大出血既節日周圍都大減價 小編當然唔執輸買個夠買到攰到黎到厚福街美食林立既H8大廈聞說Espuma推出左以冬日棉花糖為主題既tea set最岩行到攰既購物狂黎食個下午茶 再嘆抖下 再黎個血拼冬日棉花糖tea set $248/2person牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬小編習慣high tea要食左牛油鬆餅先開始食其他野牛油鬆餅牛油味濃 口感鬆化紫米露火鍋有別於一般既朱古力火鍋呢個tea set可以揀紫米露或者伯爵茶做湯底小編同朋友揀左紫米露湯底開頭仲覺得紫米露會唔夾 點知呢個組合令人覺得幾驚喜就算係唔配合任何配料去食 紫米露本身已經好好食炸雞格仔餅食high tea係要由咸點食起餐廳將炸雞放係格仔餅上面再加上沙律醬呢個組合十分新穎 望落會覺得好似唔係好夾 但食落都唔錯!正如crepe也有咸有甜雞肉外皮炸至金黃色 口感香脆格仔餅烹煮時間岩岩好 令質感鬆化八爪魚鮮芒莎莎餐廳將八爪魚切粒 加入芒果粒同蕃茄粒粒味道甜得黎帶小小酸 感覺好開胃八爪魚粒口感煙韌 增強左芒果莎莎既層次迷你炸魚薯條筒呢個迷你炸魚薯條筒加入左一條薯條同一塊炸魚小編覺得雖然個迷你雪糕筒同炸魚薯條有啲格格不入但炸魚薯條
聖誕節係最岩大出血既節日

開頭仲覺得紫米露會唔夾 點知呢個組合令人覺得幾驚喜
就算係唔配合任何配料去食 紫米露本身已經好好食

食high tea係要由咸點食起
餐廳將炸雞放係格仔餅上面再加上沙律醬
呢個組合十分新穎 望落會覺得好似唔係好夾 但食落都唔錯!
正如crepe也有咸有甜

蜂蜜梅子蘋果茶味道有啲似蘋果綠茶
加入左蜂蜜既梅子蘋果茶 感覺份外滋潤

總括黎講 港女小編覺得成個tea set都好靚
可見餐廳費盡心思去設計菜式既外觀
而且食物份量岩岩好 大讚!
2017-12-17
2018-01-10 6567 瀏覽
今日咁arm同靚太一齊放假就梗係出黎high下tea啦,兩個人最緊要就係搵個舒服既地方食野吹水,所以我地揀左大家都好就腳既尖沙咀。不過尖沙咀始終係遊客區,就算平日都係人多車多,唔想同人迫,最後我地就去到厚福街H8既樓上餐廳度嘆個下午茶。呢度平時晏就同夜晚都人山人海,估唔到下午茶係比較清閒,arm晒我地靜靜地吹下水。Menu宜家呢度仲做緊Cotton candy fondue tea set for 2 ,時間就係下就1400-1730,價錢係$248,好抵食。呢個set有晒甜點同鹹點,賣相真係同佢個menu一樣,超級吸睛,好fantasy,淨係影相都可以影足幾個字先黎既係牛油鬆餅配fresh cream同果jam,鬆餅食落鬆軟,牛油味香濃,加埋d cream同jam黎點綴就更加perfect 再黎就係個主角,賣相超級繽紛,鹹點多數係香口野,我就比較鍾意佢個八爪魚鮮芒莎莎,新鮮又fresh,口感又夠爽口至於其他就比較熱氣,但係味道都唔錯。而甜點方面,我地揀左伯爵茶火鍋,由於佢個蠟燭熱力唔夠,所以起初個鍋底比較杰身而且唔夠熱,不過慢慢就開始聞到陣陣既伯爵茶香,味道夠,而且香濃,係略嫌可以

Menu

至於其他就比較熱氣,但係味道都唔錯。
而甜點方面,我地揀左伯爵茶火鍋,由於佢個蠟燭熱力唔夠,所以起初個鍋底比較杰身而且唔夠熱,不過慢慢就開始聞到陣陣既伯爵茶香,味道夠,而且香濃,係略嫌可以點呢個鍋底既料唔夠多,但整體黎講都係收貨有餘既

而最後亦都可以揀番杯茶慢慢嘆慢慢吹水

2018-01-04
2018-01-09 179 瀏覽
近排成日都重複去啲餐廳,不過好食就梗係要再去啦!(對對對)因為嗰日食完伯爵茶火鍋,返到屋企之後,好想試埋個紫米露火鍋。咁岩又有朋友想食,咁咪再去囉 。OUSHHHH!!!!不過除咗火鍋吸引我之外,其實個大大嚿棉花糖就一早俘虜咗我個少女心。(細個好鍾意睇人整棉花糖,其實依家都係。)個Tea set一上到枱,食左啖紫米露,咁凍嘅天氣,食完真係好亂笠笠。(暖過HEATTEACH)紫米露唔太甜,好鍾意,好想一啖飲晒佢。最後梗係慢慢撘啦,好野要慢慢享受!!同上次一樣,我真係好鍾意佢個炸雞格仔餅,好想瘋狂食,炸得真係啱啱好 。甘啱我朋友勁鍾意食甜品,啲waffle、馬卡龍、三色粉圓完全係佢嘅favourite,真係眨吓眼就喺晒佢個胃度 (咁我呢? tears drop)同埋個Tea set喺個轉盤上面,所以拎食物好方便,轉一轉就到你眼前 。希望espuma會再出多啲火鍋款式啦,到時我要第一個去食!(怒衝)
近排成日都重複去啲餐廳,不過好食就梗係要再去啦!(對對對)

因為嗰日食完伯爵茶火鍋,返到屋企之後,好想試埋個紫米露火鍋
咁岩又有朋友想食,咁咪再去囉 。OUSHHHH!!!!

紫米露唔太甜,好鍾意,好想一啖飲晒佢。
最後梗係慢慢撘啦,好野要慢慢享受!!

2018-01-09
15 分鐘 (堂食)
2018-01-07 212 瀏覽
近排你熱愛伯爵茶的我,見到espuma tea set有伯爵茶火鍋,點可以錯過呢!!!除咗伯爵茶火鍋,亦都有紫米露火鍋 。呢兩種火鍋都好特別!Tea set份量兩個人啱啱好。有必食嘅牛油鬆餅鹹點有四種而我最鍾意就係炸雞格仔餅。格仔餅甜甜地好開胃,雞而很嫩滑,炸粉亦很薄 。迷你炸魚薯條筒可愛得來又好味。而甜點方便亦有多款選擇,我個胃真係好滿足呀 (cry)而我哋都點左兩杯冬日飲品,佢哋分別係:蜂蜜梅子蘋果茶同牛奶熱朱古力。係咁凍嘅天氣飲蜂蜜果茶,除咗好暖胃,亦都好潤喉。 個朱古力倒入白色嘅泡沫,形成似火山爆發嘅效果,睇得又飲得。

除咗伯爵茶火鍋,亦都有紫米露火鍋
呢兩種火鍋都好特別!

Tea set份量兩個人啱啱好。
有必食嘅牛油鬆餅

鹹點有四種

而我最鍾意就係炸雞格仔餅。
格仔餅甜甜地好開胃,雞而很嫩滑,炸粉亦很薄 。
迷你炸魚薯條筒可愛得來又好味。

而甜點方便亦有多款選擇,我個胃真係好滿足呀 (cry)

係咁凍嘅天氣飲蜂蜜果茶,除咗好暖胃,亦都好潤喉。
個朱古力倒入白色嘅泡沫,形成似火山爆發嘅效果,睇得又飲得。
2018-01-06
2018-01-07 5310 瀏覽
相信好多女仔都有鋪食tea癮,又可以影相又可以慢慢同朋友歎下荼! 不過有時去酒店食afternoon tea就真係幾貴,今次朋友就話有平靚正好推介帶我去!原來係主打西班牙菜嘅Espuma!佢地新出咗一個棉花糖下午茶,好吸引喎好似!Cotton candy fondue tea set一上枱真係勁靚,係一個大轉盤放滿哂所有野仲有一個好大嘅粉紅色棉花糖,超級吸目!伯爵茶火鍋Tea set可以揀伯爵茶味或者紫米露火鍋我地就揀咗伯爵茶味茶味幾濃,又唔會有苦澀味小小嘅甜味同茶味用嚟點甜點食又幾特別同夾我地先食咗咸點,總共有四款炸雞格仔餅格仔餅配上炸雞塊,上面淋咗芥末沙律裝入口幾鬆脆,又帶有啲咸香八爪魚鮮芒莎莎呢個配搭好清新,芒果嘅酸甜同八爪魚好夾另外莎莎粒粒加上火箭菜口感亦都豐富迷你炸魚薯條筒平時用刀叉食嘅炸魚薯條放咗落脆筒入面可以一啖就食哂幾種食物嘅味道炸漿幾薄身,魚肉都嫩滑一件一口,岩哂女仔食忌廉肉碎粟米脆卷呢個有啲似墨西哥脆餅,加上配料一齊食粟米提升咗整體嘅味道,因為夠哂香甜!嚟到甜點嘅部分,可以配合伯爵茶火鍋一齊食!香脆窩夫今次到甜嘅窩夫,外脆內軟點一點火鍋嘅醬汁,熱辣辣好正!自家製藍白

Cotton candy fondue tea set
一上枱真係勁靚,係一個大轉盤放滿哂所有野
仲有一個好大嘅粉紅色棉花糖,超級吸目!

伯爵茶火鍋
Tea set可以揀伯爵茶味或者紫米露火鍋
我地就揀咗伯爵茶味
茶味幾濃,又唔會有苦澀味
小小嘅甜味同茶味用嚟點甜點食又幾特別同夾

我地先食咗咸點,總共有四款
炸雞格仔餅
格仔餅配上炸雞塊,上面淋咗芥末沙律裝
入口幾鬆脆,又帶有啲咸香

八爪魚鮮芒莎莎
呢個配搭好清新,芒果嘅酸甜同八爪魚好夾
另外莎莎粒粒加上火箭菜口感亦都豐富

平時用刀叉食嘅炸魚薯條放咗落脆筒入面
可以一啖就食哂幾種食物嘅味道
炸漿幾薄身,魚肉都嫩滑
一件一口,岩哂女仔食

忌廉肉碎粟米脆卷
呢個有啲似墨西哥脆餅,加上配料一齊食
粟米提升咗整體嘅味道,因為夠哂香甜!

嚟到甜點嘅部分,可以配合伯爵茶火鍋一齊食!

香脆窩夫
今次到甜嘅窩夫,外脆內軟
點一點火鍋嘅醬汁,熱辣辣好正!

自家製藍白雲棉花糖
呢個外表好可愛,一藍一白嘅雲
口感好鬆軟,食落好有空氣感
唔會太甜,我覺得同伯爵茶味非常之夾

馬卡龍波波糖
馬卡龍好難遇到好好食,呢到嘅水準都唔差
唔會死甜,而且鬆化得嚟唔會食到痴實個口咁!

三色粉圓(香芋,甜薯,紫薯)
有粉圓食又幾特別,建議放落個火鍋到耐啲,咁個心先會夠熱
口感好qq,而且估唔到啲薯味都好濃

鮮雜果
最後食翻啲生果清清頭先一輪嘅甜味,大滿足!

蜜瓜雪梨菊花茶
朋友嘅茶
係一壺咁上嘅,有得熱住,唔怕會放到凍咗
朋友話幾清新,唔會有糖漿嘅死甜味
淡淡地嘅菊花同雪梨味感覺幾健康

薄荷朱古力瑪奇朵
我就飲呢個,薄荷味好濃郁
飲落去口感好香滑,撈勻底層嘅朱古力後味道更加有層次!
2018-01-07 287 瀏覽
同閨密行尖咀shopping 左成日 除左狂買之外亦都要狂食 因為我個fd之前黎過high tea話好舒服 所以想試下佢既晚餐係咪都咁正平時都常都係食蜜糖雞翼 但係呢度有焦糖單骨雞翼 焦糖既表面再多少少黑椒 令到雞翼甜中帶點辣 值得一提既就係雞翼本身都係好熱辣辣 食既時候要小心啦西班牙黑毛豬pizza - 呢個pizza 又薄又脆 而且佢唔會好似平時既pizza 咁食多幾件就好膩 最重要係作既黑毛豬份量算係多 呢個pizza 值得推介香脆咸豬手 - 呢個豬手既皮好脆卜卜 佢入面既肉係一d都唔肥 雖然係有d咸 不過仲可以接受 我覺得唔駛點漿都好好味

2018-01-06 196 瀏覽
2017年黎到最後一日 決定同朋友仔揾個地方高茶一下黎到厚福街 揀左呢間樓上cafe 入邊到仲掛住的飾物 好有聖誕氣氛放眼見到幾枱客人枱上都有大大粒綿花糖 好吸引咁 對於愛拍照的我 未坐低已經決定左要點呢個 cotton candy fundue tea set $248for two 可以食到個靚靚tea set 算係幾抵嘩 靚到dum一聲甜點咸點 齊齊放係個圓形既盤上面而個盤係好似中菜咁 可以轉既 中間既火鍋 我地揀左伯爵茶微微既茶香 又唔會太甜 影完一輪相 終於捨得開始食花多眼亂 都唔知食邊樣先好炸雞格仔餅 上面有的wasabi醬 味道幾特別迷你炸魚薯條筒細細枝 好的色 入邊有沙律醬 好配合炸魚同薯條馬卡龍波板糖樣子已經夠曬吸引 不過其實我分唔到佢地係咪唔同口味 定只係唔同色 蜂蜜梅子蘋果茶 果肉很足料 可能因為咁而味道偏甜 凍咖啡熱烏龍茶傾下計 食下野 影下相 就一個下午了準備迎接2018的來臨
2017年黎到最後一日 決定同朋友仔揾個地方高茶一下

熱烏龍茶

傾下計 食下野 影下相 就一個下午了
準備迎接2018的來臨

2017-12-31
趁著前幾日的除夕新年假期,我就和老公到尖沙咀的Espuma,於悠閒的tea time品嚐冬日棉花糖火鍋,甜蜜綿綿迎接新一年的來臨。內裡環境雅致,還有午間柔和的陽光滲入餐廳,使整體室內風格和諧溫暖。適逢年尾,店內換上聖誕裝飾,添上濃濃的節日氣氛。Cotton Candy Fondue Tea Set 價錢為$248 兩位,共有9款鹹甜小食,包括5款甜點和4款鹹點。最新推出幾款冬日飲品,不過這些都不包括在Tea Set 內,想試的話就必需散叫。牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬上枱時鬆餅微暖,表皮鬆脆,咬下去口感蓬鬆。吃完鬆餅後,店員就將是日主角 - 棉花糖火鍋送來,粉嫩的賣相極盡夢幻,當然又是相機食先,不過棉花糖會逐漸溶化縮小,所以影完就要趕快開動了!當甜滋滋的棉花糖搭配熱呼呼的迷你火鍋,猶如被天空的雲朵包圍,細味感受午後暖笠笠的冬日。炸雞格仔餅格仔餅口感較實,炸雞夠香口而不會太油膩。八爪魚鮮芒莎莎芒果切粒配上新鮮蔬菜,口味清新。迷你炸魚薯條筒炸魚薯條向來都是最佳配搭,外層脆筒夠爽脆。忌廉粟米肉碎脆卷因為放涼了,所以脆卷質地都變韌,令味道打了折扣。香脆窩夫每次來Espuma,窩夫也是必點之選,粉漿份

適逢年尾,店內換上聖誕裝飾,添上濃濃的節日氣氛。

牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬
上枱時鬆餅微暖,表皮鬆脆,咬下去口感蓬鬆。

冬日棉花糖火鍋

冬日棉花糖火鍋

炸雞格仔餅
格仔餅口感較實,炸雞夠香口而不會太油膩。

八爪魚鮮芒莎莎
芒果切粒配上新鮮蔬菜,口味清新。

迷你炸魚薯條筒
炸魚薯條向來都是最佳配搭,外層脆筒夠爽脆。

忌廉粟米肉碎脆卷
因為放涼了,所以脆卷質地都變韌,令味道打了折扣。

香脆窩夫
每次來Espuma,窩夫也是必點之選,粉漿份量不會過多,因此造得偏薄身,塑造外脆內軟的口感。
香脆窩夫

火鍋湯底可選伯爵茶或紫米露,我這次就選了紫米露,甜度剛剛好,點著窩夫吃時份外溫暖。

自家製藍白雲棉花糖
外型趣緻可愛,令人捨不得把它吃掉,棉花糖質地充滿空氣感,只是個人覺得略為甜了一點。

馬卡龍波板糖
迷你馬卡龍配上彩色糖衣,色彩繽紛悅目,不過我自己一向不喜歡吃馬卡龍,總是覺得過甜了。

三色粉圓 (香芋、甜薯、紫薯)
粉圓口感Q彈,滑溜煙韌,本身帶有粉糯甜香。
三色粉圓 (香芋、甜薯、紫薯)

將芋圓點入火鍋,讓味道增加多重層次。

鮮雜果
新鮮水果有益健康,清新輕盈。

斑蘭紅絲絨熱朱古力 $42
每逢冬天最想喝一杯熱呼呼的朱古力,這杯斑蘭配搭紅絲絨創意十足,粉色賣相延續了下午茶的夢幻少女感。
斑蘭紅絲絨熱朱古力

將紅絲絨倒進翠綠色的斑蘭中,就會形成綿密的泡沫。
斑蘭紅絲絨熱朱古力

散發陣陣斑蘭的天然幽香,奶味較重,朱古力味不太濃。

蜂蜜梅子蘋果茶 $42
將蘋果茶一邊泡熱,天然果香味就越突出,輕啜一口,沉浸在酸甜的青澀氛圍,也可中和吃完甜品的甜膩感。
2017-12-30
慶祝紀念
除夕
2018-01-01 242 瀏覽
Espuma是其中一間我愛光顧的西餐廳,黑松露薯條更是每次必點的菜式。最近發現他推出下午茶火鍋套餐,朋友紛紛在社交網絡洗版,引得我心癢癢的。於是星期六下午和妹妹前來朝聖。幸好假日有預訂座位,下午3時已經全場滿座。根據我不正式的目測,在場的顧客有八成都是點下午茶套餐,看來魅力沒法擋呢!我們也點了一份伯爵茶火鍋下午茶套餐$248,套餐包括鹹點和甜點,奉送咖啡或茶。職員向我們推薦最新推出的冬日特飲,所以我們也點來試試。⭐️斑蘭紅絲絨熱朱古力⭐️$42這麼夢幻的顏色相信沒有一個女孩抵抗得了,將紅絲絨朱古力倒入斑斕杯內,聞到淡淡的斑蘭香氣,味道和甜度都較淡,容易入口。⭐️牛奶熱朱古力⭐️$42自己DIY過程挺有趣的,將熱朱古力倒入牛奶🥛裡,呷一口,只喝到泡沫,多喝幾口才喝到巧克力,巧克力挺濃郁的,味道不俗。⭐️伯爵茶火鍋⭐️$248甜點先不論口味怎樣,光是這夢幻造型就讓女孩子甜到融化了😍😍伯爵茶下面點著蠟燭,慢慢吃也不怕涼掉!全部都是小小一份,造型非常精緻呢!⭐️牛油鬆餅配忌廉及果醬⭐️鬆餅外面硬邦邦,對半切開塗上忌廉和果醬,鬆脆分明,不錯喔!鹹點🔺炸雞格仔餅炸雞肉配搭格仔餅一起吃,鹹點伴著甜點吃,味道不錯
⭐️斑蘭紅絲絨熱朱古力⭐️$42
這麼夢幻的顏色相信沒有一個女孩抵抗得了,將紅絲絨朱古力倒入斑斕杯內,聞到淡淡的斑蘭香氣味道和甜度都較淡,容易入口
牛奶熱朱古力
⭐️牛奶熱朱古力⭐️$42
伯爵茶火鍋
⭐️伯爵茶火鍋⭐️$248

全部都是小小一份,造型非常精緻呢!
⭐️牛油鬆餅配忌廉及果醬⭐️
鬆餅外面硬邦邦,對半切開塗上忌廉和果醬,鬆脆分明,不錯喔!
鹹點
🔺炸雞格仔餅
炸雞肉配搭格仔餅一起吃,鹹點伴著甜點吃,味道不錯!
🔺迷你炸魚薯條筒
炸魚和薯條稍為軟了一點,幸好甜筒依然很脆,組合很新鮮喔!
🔺八爪魚鮮芒莎莎
八爪魚粒配上芒果粒,口感很清新呢!

🔺忌廉粟米肉碎脆卷
這款好好吃,有點像吞拿魚餅乾,肉碎搭著脆餅,一放入口,爽脆滋味令人回味!

甜品
🔻香脆窩夫
窩夫蘸伯爵茶吃味道很合襯,伯爵茶濃稠味醇,有驚喜喔👍🏻
🔻三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯)
三種味道吃起來差不多,粉圓的口感如果更Q一點,將會更好吃喔!
🔻自家製藍白雲棉花糖
🔻馬卡龍波板糖
棉花糖和波板糖賣相可愛,甜絲絲的,更適合位小朋友吃呢!

🔻鮮雜果
雜果有火龍果、草莓、藍莓和哈密瓜,蘸伯爵茶吃味道不賴👏🏻水果配伯爵茶可以說是甜點的最佳拍檔!

▪️筆者喜歡伯爵茶火鍋以伯爵茶引入食材有新意,味道也不錯,芝士和朱古力都對手了😇

▫️由於那天顧客很多,所以火鍋套餐等候需時,大家要有心理準備。

▪️香港少見如此精緻,價錢合理的下午茶套餐,難怪吸引那麼多人光顧呢!
2017-12-30
慶祝紀念
除夕
2017-12-31 188 瀏覽
聖誕過後,見有假期當然約個知己去行下街。佢見到網上好多人放左個甜品tea set影相,經過尋找之後。就一於去左尖沙咀esquma等我地又食下先!到左門口,入面差吾多個個既枱上刀系我地想要既 "Cotton Candy Fondue Tea Set" 可想而知佢既味力!Cotton Candy Fondue Tea Set:適用於下晏兩點至五點半,價錢好抵 只系$248兩位咋!又有得影相又有得食 好抵!靚到傻Fondue Soup Base - 紫米露火鍋:紫米露好香,而且甜度岩岩好。女生一定吾會抗拒!牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬:牛油鬆餅果然好鬆脆,點埋少少忌廉同果醬 味道非常夾,個人好中意食。炸雞格仔餅:炸雞完全吾油膩,格仔餅又吾硬。點埋火鍋令佢變成甜味呢!八爪魚鮮芒莎莎:外表同樣精緻 八爪魚粒粒吾硬,而且餐廳用鮮芒 相信好岩大眾口味!味道fresh又sweet!迷你炸魚薯條筒:薯條同炸魚放系脆筒中 三樣夾埋一齊食 好夾!少少既炸物令到口口不會油膩!忌廉粟米肉碎脆卷:餅皮好脆身 忌廉食落又吾漏 粟米粒粒增加口感!香脆窩夫:窩夫好香脆,一啲刀吾硬身。個人中意點落火鍋中令窩夫帶有紫薯味呢!自家

靚到傻

自家製藍白雲棉花糖:超級可愛的棉花糖。外表已經吸晒睛!口感系入口即溶,非常甜的。相信女生一定愛上!

馬卡龍波板糖:馬卡龍鬆脆,味道非常甜。另外仲有彩虹粒粒,可以夾埋一齊食,效果更甜!

三色粉圓(香芋丶甜薯丶紫薯):三色粉圓細細粒 方便女生一口一粒,將佢點埋紫米露火鍋,令到粉圓帶甜又煙煙un un添。

鮮雜果:食完甜點令個口有好甜既感覺 餐廳安排左有雜果令到食客可以清清味蕾!當中有藍苺 蜜瓜 木瓜 士多啤梨 同火龍果。生果爽口又清甜呢!

牛奶熱朱古力:依款需額外收費,外表好特別,自行倒上熱朱古力在牛奶中。朱古力香濃,牛奶滑滑,又是影相的機會!