2017-04-28 274 瀏覽
每隔一段時間Espuma都有推出新菜式, 為客人帶來新鮮感, 今次也不例外, 中環的分店也是我偏愛的, 因為落地玻璃令人唔會有焗促的感覺的同事, 又可以讓自然光滲入八爪魚🐙配欖油及柚子醋 - $98八爪魚用欖油浸至軟身, 然後切片, 所以唔會好似食擦子膠咁咬到牙軟, 柚子味唔會太濃香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿 - $118珍寶帶子超厚身, 只係簡單調味就已經好好食, 而且火候控制得宜, 帶子口感保持軟軟嫩嫩Chorizo & Jamón Ham, 味道似比較濃...所以沒有夾埋帶子一齊食紙包焗石班柳及雜菜配黑水欖汁 - $ 168石班柳好厚身, 好似切極都未到底咁😂, 用雜菜放在石班柳下一齊焗, 雜菜盡吸魚的味道如果石班柳外皮焗得再脆啲就會Prefect 慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁 - $238以慢燉方式來處理牛肋骨, 肉質軟嫩而不柴, 而且非常入味, 配上健康的紅米飯 & 青蘋果做配搭, 好清新烤風乾蕃茄及菠菜釀豬柳配蘋果蓉 - $158Sun-dried Tomatoes平日多用來配意粉, Focaccia, etc....., 連同菠菜一同釀在豬柳內, 做法好新鮮, 成個

八爪魚🐙配欖油及柚子醋 - $98

慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁 - $238
慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁

烤風乾蕃茄及菠菜釀豬柳配蘋果蓉 - $158
烤風乾蕃茄及菠菜釀豬柳配蘋果蓉
Sun-dried Tomatoes平日多用來配意粉, Focaccia, etc....., 連同菠菜一同釀在豬柳內, 做法好新鮮, 成個配搭最鍾意蘋果蓉, 甜甜地同埋令件豬柳保持濕潤

咖啡拼盤 - $58
咖啡拼盤
用咖啡來做出不同形態的咖啡甜品, 分別為咖啡Mousse & 咖啡蛋糕, 咖啡味可以再濃郁啲, 再用蛋白脆脆(Meringue), 雜莓伴碟, 好豐富的視覺享受!

紅絲絨蛋糕配雜莓 - $98
紅絲絨蛋糕配雜莓
蛋糕質感很好, 鬆軟濕潤, 隱藏著微微的可可香味, 配合Cream Cheese一齊食, 甜度恰到好處

彩虹🌈麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕 - $78 (Half)
彩虹🌈麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕
最期待的甜品出現喇! 點解期待...因為Colorful又因為麻糬, 切開窩夫時"切惡拉絲"就會出現, 窩夫本身沒有味道的, 可蘸附上的雪糕🍨、焦糖、Cream...還下窩夫下的吉士醬
八爪魚🐙配欖油及柚子醋
香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿
咖啡拼盤
紅絲絨蛋糕配雜莓
彩虹🌈麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕
2017-04-26 447 瀏覽
作為識飲識食識嘆的香港人,當然要好好享受假期!友人帶我到中環的Espuma享用日式下午茶,這分店的環境寧靜,座位寬敞,裝修都很有格調,坐在窗旁更能飽覽半山景致,讓我們能渡過一個舒適又悠閒的下午。復活節假期有不少朋友到日本旅行,影了不少美麗的櫻花相放上社交網站,讓我好不羨慕!今次能夠一嚐多款日式茶點,實在能一解思日之愁呢!這次與友人享用的Tea Set 是e-House,包括了Homemade Scones,Savouries,Sweet Treats和飲品。我們先享用茶味香濃的伯爵茶,再吃一口綠茶鬆餅,咬下去口感鬆化,淡淡的綠茶茶香味融於口中。若點一點附上的綠茶忌廉和士多啤梨果醬,味道更豐富!吃過綠茶鬆餅後,店員便為我們送上這次的重點:e-House!一個透明的三層屋形盒子裝著各款茶點,非常可愛特別!我們都不禁相機食先把e-House分拆後便是三盆美食,方便我們享用之餘又能為美食作多角度拍攝這個Tea Set的茶點種類很豐富呢!我們悠悠品嚐日式茶點,猶如在河邊的櫻花樹下野餐一樣!第一層有迷你天婦羅拼盤、蟹籽蕎麥麵(冷)、燒三文魚飯團。雖然名叫迷你天婦羅拼盤,但這拼盤其實可不迷你。有兩隻

若點一點附上的綠茶忌廉和士多啤梨果醬,味道更豐富!
e-House Tea Set
第一層有迷你天婦羅拼盤、蟹籽蕎麥麵(冷)、燒三文魚飯團。雖然名叫迷你天婦羅拼盤,但這拼盤其實可不迷你。有兩隻天婦羅蝦、共四至五南瓜片和茄子片。天婦羅的口感香脆而不油膩,吃得出是剛炸好,用料也是新鮮的
。蟹籽蕎麥麵(冷)的麵條幼細,加上脆脆的蟹籽而變得不平淡。飯團是日本人不可缺之物,這次我們也可品嚐到味道適中的燒三文魚飯團。
第二層是由醬丸子、日式芝士蛋糕、黑糖牛乳布丁、迷你甜薯組成。醬丸子的外型有點像中式的糖不甩,但卻是帶有咸醬味,口感非常柔軟煙韌!
日式芝士蛋糕上紅莓味道鮮甜,蛋糕有淡淡的芝士香味,味道適中,且軟綿綿的。一小杯的黑糖牛乳布丁味道會比較甜,黑糖水襯托著香滑的牛乳布丁,十分可口。打開錫紙後我們發現裡面是一粒迷你甜薯,外皮被燒得脆口,內裡是甜絲絲的日本小蕃薯。
最後是一整層甜品,有綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅、蝶豆花水信玄餅。綠茶紅豆戚風蛋糕的紅豆蓉貼上了金箔,散發貴氣,綠茶和紅豆味一向都是絕配,茶澀與甜味為我們帶來不同層次的享受。
我們一直捨不得把櫻花水信玄餅和蝶豆花水信玄餅吃掉,因為它們看起來實在是太美了!
剔透的啫喱狀水信玄餅裡各一人枚粉紅色的櫻花和藍色的蝶豆花,淡淡的甜味散發在口中,來結束我們這次偽日本之旅!
2017-04-22
2017-04-24 220 瀏覽
中環espuma一向有水準保證。近日有朋友推薦新推出既二人餐,話好抵食。星期日就決定上去試下。上到去拎個餐牌睇下,588 兩個人,好似貴左少少。但睇真啲其實有好多野食,兩款頭盤兩碗湯兩款主菜兩杯飲品仲包甜品!好唔好食要試過先知。頭盤沙律唔多講,三文魚大大塊。想講既係小食拼盤,焦糖包住單骨雞翼去煎,好香好甜新鮮吞拿魚既油甘加上芝麻既香味,好醒胃!當日多士多人叫到賣哂,唯有用pama ham補上。湯我地叫左雜菌用加錢叫左龍蝦湯,一貫水準,用料十足,唔係水汪汪。主菜就叫寬條麵同牛排,鵝肝好香又唔會多油,麵煮到剛剛好有咬感。牛排五成熟仲保留到肉汁,加上濃郁十足既黑松露醬...淨係牛排都值回唔少票價!最後甜品先精彩,我地想食哂2個,分別係水果Tart同窩夫。窩夫配oreo餅,布甸,朱古力,棉花糖,一次過滿足哂你咁多個願望呀。水果Tart設計精緻,一字形排開,可以同朋友分別選擇自己鍾意食既水果。野飲方面無酒不歡既我地當然就係紅酒啦。最想讚既係服務員既態度,好友善同有笑容,仲會成日主動幫你斟水。推薦大家去試下!
野飲方面無酒不歡既我地當然就係紅酒啦。

推薦大家去試下!
2017-04-23 936 瀏覽
復活節假期的第一日,決定輕輕鬆鬆渡過。當然唔少得訓到自然醒然之後直接去食個high tea! 天氣非常好、唔熱唔凍,又有太陽,直係好舒服呢。英式下午茶食得多,今日轉轉口味,食下日式下午茶先。去到中環的espuma。以木及大地色為餐廳主調,令人感到安穩,好配合輕鬆下午餐。見到個menu 已經好興奮😆好多野食😂😂😂下午茶配2杯飲品 升級叫左凍榛子咖啡同埋凍焦糖咖啡。依度嘅咖啡好特別,糖漿係晒下層嘅,一層層充滿層次感,非常刺激視覺效果。起初會怕啲糖漿太多太甜,但係又唔會喎,攪拌後甜到剛剛好。主菜之前先上兩個抹茶蛋糕,配上鮮忌廉抹茶醬及草莓果醬,蛋糕是熱烘烘的,我比較喜歡配上淡淡抹茶味的忌廉抹茶醬。今日主角:日式下午茶。不同一般的英式下午茶,以透明日本飯盒盛載著三層食物,都看得出設計師的心思。由最頂的咸式以至中層濃味甜食及最底層的清淡甜食。層層層次、非常分明。食物份量都是雙份的。咸食層包括蟹子蕎麥面、天婦羅及三文魚飯團。剛好滿足肚子的小小份量,喜歡大蝦天婦羅,啖啖蝦肉。中層咸甜夾雜:醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁、日式芝士蛋糕。期待已久的醬油丸子!口感軟糯的丸子配上甜咸的醬油是傳統的日式小吃
英式下午茶食得多,今日轉轉口味,食下日式下午茶先。
去到中環的espuma。
以木及大地色為餐廳主調,令人感到安穩,好配合輕鬆下午餐。
見到個menu 已經好興奮😆
好多野食😂😂😂
下午茶配2杯飲品
升級叫左凍榛子咖啡同埋凍焦糖咖啡。
起初會怕啲糖漿太多太甜,但係又唔會喎,攪拌後甜到剛剛好。
剛好滿足肚子的小小份量,喜歡大蝦天婦羅,啖啖蝦肉。
期待已久的醬油丸子!口感軟糯的丸子配上甜咸的醬油是傳統的日式小吃。日式芝士蛋糕亦非常不錯,小巧已充滿水份。朋友亦很喜歡奶滑的牛乳布丁。
低層的輕味甜食:黑芝麻蕨餅、綠茶紅豆戚風蛋糕、水信玄餅。
朋友吃了藍色的蠂豆花味,而我就吃了透朋的櫻花囗味結束今天的下午茶。
2017-04-15
下午茶
2017-04-18 4163 瀏覽
趁着復活節數天假期,星期六要上班的日子也變成假期了,所以就去吃一個下午茶放鬆一下平日緊張的心情吧!綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬最吸引的就是忌廉也是綠色的,有些少綠茶香味,綠茶鬆餅甜味不重;綠茶味比較濃郁,果醬為士多啤梨味,甜甜的,幸好鬆餅不是太甜,所以配搭上來不錯。F I R S T 天婦羅又熱好脆,好好味!蟹子蕎麥面沒有什麼汁,不過也不乾,因為本身的也有水份,蟹籽還非常爽口。燒三文魚飯團裏面的三文魚很香,想不到飯團的外層飯竟然有點香脆,真心不錯。S E C O N D日式芝士蛋糕作為一個甜品的開始。醬油丸子比想像中清淡而且柔軟,迷你甜薯就比較乾身,但是比平時在放題食的不同,比較重的番薯原香。黑糖牛乳布丁上面有一粒龍吐珠之類的,酸酸地。下面就彈香十足,而且非常香滑。T H I R D櫻花水信玄餅碟豆花水信玄餅味道相信都應該差不多,就是顏色同埋裏面的花有點不同。綠茶紅豆戚風蛋糕表面還有一些金箔,非常大體。甜味也非常適中,配搭就是不錯,也不會太飽。黑芝麻蕨餅比較鬆化,不是蛋糕那款質感,黑芝麻味香濃又健康。每款飲品加$15可轉升級飲品選擇了熱的雜錦水果茶水果茶分量很大,裏面有超過五款不同的水果,又
F I R S T
天婦羅又熱好脆,好好味!
S E C O N D
日式芝士蛋糕作為一個甜品的開始。

T H I R D
櫻花水信玄餅

碟豆花水信玄餅

味道相信都應該差不多,就是顏色同埋裏面的花有點不同。

黑芝麻蕨餅比較鬆化,不是蛋糕那款質感,黑芝麻味香濃又健康。

每款飲品加$15可轉升級飲品

選擇了熱的雜錦水果茶

水果茶分量很大,裏面有超過五款不同的水果,又甜又酸百味交集,不同水果也有不同的香氣。
妹妹的可可朱古力瑪奇朵表面畫花好似小丸子,生動鬼馬,杯子也很的骰。
2017-04-15
今天是復活節假期的第一天難得我和老婆仔可以一起放假又意外得到海洋公園五時後入場的免費門票所以打算在港島區吃個悠閒下午茶搜尋之下發現之前吃過評價不錯的Espuma推出了新的下午茶菜單是日式下午茶感覺不錯有鹹點有甜點適合睡到很晚一起床就吃下午茶的我們所以馬上訂了位前往中環來到馬上點了228元的下午茶set再分別加15元要了水果茶和蜜桃茶賣相也帶點日式用上很像日式便當的盒盛載可是是透明的同樣保留高級感先來的是綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬其實單吃綠茶鬆餅感覺綠茶味不夠突出不過再配上醬後就感覺很突出而鬆餅的質感也不錯很鬆化甜度也適中很不錯的甜點之後就是迷你天婦羅拼盤包括有蝦、南瓜和茄子對於沒吃過早餐午餐就來吃下午茶的我們這個鹹點真是來得合時香味雖然不多但炸得剛剛好夠脆又能保留質感而且感覺和其他甜點很夾在保留下午茶特色時又能加點日本風是很不錯的做法之後是蟹籽蕎麥麵雖然是冷的同樣感覺似是鹹點不過這個相對覺得淡味若果能加點芥末會更好燒三文魚飯團賣相很吸引吃起來三文魚的比例算是很多雖然沒有醬汁可點但單吃飯團已經很夠味道迷你甜薯感覺不夠熱若果能熱點就更好不過那份薯味和甜味很適中醬油丸子感覺有點奇怪是類似湯圓的感
今天是復活節假期的第一天

很鬆化

甜度也適中

很不錯的甜點
之後就是迷你天婦羅拼盤
包括有蝦、南瓜和茄子

對於沒吃過早餐午餐就來吃下午茶的我們

燒三文魚飯團
櫻花水信玄餅和蝶豆花水信玄餅
水果茶
2017-04-17 902 瀏覽
復活節假期快結束唔好俾佢停 繼續努力做吃貨afternoon tea食開西式今次就食下日式先朋友係要見既要不斷搵朋友黎填滿假期既空檔先來個綠茶鬆餅 分別配上綠茶醬同果醬綠茶味嘅鬆餅好鬆軟我不太喜歡綠茶味但這個我ok幸好是一人一個啱啱好俾個賣相吸引左用屋型分開三層咸點同甜點 各分一半咸點分別有迷你天婦羅拼盤 蟹籽蕎麥麵 燒三文魚飯團醬油丸子 迷你甜薯迷你天婦羅拼盤:其實份量一啲都唔迷你 分別有蝦 南瓜同茄子 炸漿唔太厚 酥脆不油膩 其中要讚南瓜好香甜蟹籽蕎麥麵: 港女下午茶系列竟然有麵食 蕎麥面煙煙韌韌充滿口感 配上蟹籽以增加鮮味迷你甜薯:每粒用錫紙包住 番薯味香濃肉質黏口甜點方面就有櫻花水信玄餅 蝶豆花水信玄餅綠茶紅豆戚風蛋糕 黑芝麻蕨餅 黑糖牛乳布丁日式芝士蛋糕蝶豆花水信玄餅:呢個紫藍色好夢幻 味道清清的黑芝麻蕨餅: 除咗芝麻糊 我比較少見用芝麻整嘅甜品 未食就已經聞到芝麻嘅香氣 唔太甜可以接受黑糖牛乳布丁:布丁滑口好有奶味 但黑糖稍為份量多飲品方面我揀左貴妃荔枝茉莉茶(+$15)大大粒荔枝係杯嘢飲入面 配上茉莉茶唔太甜朋友揀咗杯mocha(+$15)杯野遲到 但原來係整咗個貓貓上去
復活節假期快結束

綠茶紅豆戚風蛋糕 黑芝麻蕨餅 黑糖牛乳布丁

蝶豆花水信玄餅:呢個紫藍色好夢幻 味道清清的

黑糖牛乳布丁:布丁滑口好有奶味 但黑糖稍為份量多

飲品方面

我揀左貴妃荔枝茉莉茶(+$15)
大大粒荔枝係杯嘢飲入面 配上茉莉茶唔太甜

朋友揀咗杯mocha(+$15)
杯野遲到 但原來係整咗個貓貓上去

好得意 同佢合照左好多次

呢個下午茶$228-2人用價格便宜比較超值

而且係中環區 環境較寧靜
幸運嘅話窗口位可以望到半山區景色
2017-04-14 182 瀏覽
最享受與蜜友來趟下午茶,貪靚又為食既我當然相機食先,第一時間將照片放上網與朋友分享。中環用餐環境好舒服,不得不提菜式的西班牙氣氛濃厚,下次晚市都可以一試!下午茶供應是間由 2點至5點半,甜咸比例 6:5,與坊間偏甜的組合截然不同,所以不會吃到一半就有甜膩的感覺,總是可以將每件咸甜點都清光光!綠茶鬆餅配鮮忌廉和果醬鬆餅軟硬適中,入口脆但不會鬆散,配合士多啤梨果醬和綠茶醬的雙重滋味。迷你天婦羅拼盤即叫即炸的天婦羅,有蝦、南瓜和茄子,一籃子的炸物即時勾起食慾,加上粉漿不厚,蘸上天婦羅醬汁,炸物好香口。蟹籽蕎麥麵看似小碗份量,原來都幾多,冰凍的麵條吃起來更彈牙爽口,先喚起味蕾感受一下。燒三文魚飯糰裡面有三文魚碎和紫菜,吃起來咸香美味。醬油丸子第一次食咸味丸子,煙軔好嚼,味道帶微咸,好特別!迷你甜薯:用碩紙包住保溫,即使影了一段時間,吃的一刻仍帶微溫。軟綿綿又腍身,喜歡香薯的自然味道。水信玄餅有兩款口味,分別有櫻花和碟豆花,啫喱比較堅挺,吃起來又有微微Q彈。綠茶紅豆戚風蛋糕蛋糕夠鬆軟,紅豆上綴以金箔,更顯蛋糕的矜貴。黑芝麻蕨餅沒有想像中的 Mochi 的煙軔口感,但芝麻味的確十分濃郁和香口。黑糖
綠茶鬆餅配鮮忌廉和果醬
鬆餅軟硬適中,入口脆但不會鬆散,

配合士多啤梨果醬和綠茶醬的雙重滋味。
迷你天婦羅拼盤
燒三文魚飯糰裡面有三文魚碎和紫菜,吃起來咸香美味。
醬油丸子
第一次食咸味丸子,煙軔好嚼,味道帶微咸,好特別!
綠茶紅豆戚風蛋糕
蛋糕夠鬆軟,紅豆上綴以金箔,更顯蛋糕的矜貴。
黑糖牛乳布丁
朋友十分喜歡這個布丁,在黑糖醬汁的映襯,牛乳味道更香濃,而且質地都幾彈滑。
日式芝士蛋糕
芝士味不會太濃,好岩不太好甜食的男女生。
每位可選配 cafes Novell 即磨咖啡 或 茶

茶品有綠茶、紅茶、爵士茶、烏龍茶

或加$15配特飲,有特色咖啡, 水果茶或Macchiato
  • 黑糖牛乳布丁
  • 迷你天婦羅拼盤
  • 綠茶鬆餅
2017-04-11 233 瀏覽
一行四人叫左兩個tea set每個set都有3層嘅每個盒都有盒乾冰,所以拎到黎好靚架好似有d霧係個盒度散出黎咁成個set黎講野食毫不出眾,綠茶漢堡同紅菜頭漢堡個味係一樣嘅香橙慕斯Oreo,塊Oreo係淋嘅最好食嘅甜品就係伯爵茶奶凍炸蘋果配焦糖醬,食落去勁酸唔知原來係蘋果黎但飲品是出色的,幾杯飲品都一致好評!之前其實都食過espuma,但係dinner叫意粉同小食咁比呢個tea係高質好多如果大家想食tea set嘅話就免喇,但係dinner係非常值得大家食嘅!
一行四人叫左兩個tea set
每個set都有3層嘅

每個盒都有盒乾冰,所以拎到黎好靚架

好似有d霧係個盒度散出黎咁

香橙慕斯Oreo,塊Oreo係淋嘅

最好食嘅甜品就係伯爵茶奶凍

炸蘋果配焦糖醬,食落去勁酸唔知原來係蘋果黎
但飲品是出色的,幾杯飲品都一致好評!

之前其實都食過espuma,但係dinner叫意粉同小食咁

比呢個tea係高質好多

2017-04-03 332 瀏覽
老婆過開來中環,搵地方食好西,睇睇手提電話唔知幾時紀錄咗呢間西班牙餐廳,就揀咗呢間試吓。我哋奉行惜食習慣,所以只係點左一個前菜Nachos,同一個主菜西班牙海鮮飯。我相信呢兩道菜都係基本嘅菜式,可惜出品和味道都強差人意!完全係虛有其表嘅西班牙餐廳,出品只係港式水準!👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼先講Nachos。Nachos基本嘅煮法都係喺䅇米片上面灑上水牛芝士等,然後將d芝士焗熔,再放上番茄沙沙、牛油果蓉、酸忌廉,甚至有墨西哥辣椒;食嘅時候要趁熱,將粟米片拉出時有拔絲嘅效果。好~可~惜~!呢碟所謂 Espuma Nachos (押上自己鋪頭個名,即係招牌前菜啦!) 想喺裏面搵啲芝士睇吓都極之困難👎🏼,啲粟米片好似一盤散沙咁樣👎🏼,根本唔會有芝士喺中間將佢哋黐實👎🏼!而且,只係微暖,咁差嘅Nachos都係第一次!而番茄沙沙同牛油果蓉都好乾身,好難用䅇米片點嚟食👎🏼!至於西班牙海鮮飯,出品嘅質素簡直就好似係茶餐廳嘅福建炒飯,意思係飯有飯炒,餸還餸煮,然後就咁鋪喺d飯上面👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼 !所以,飯還飯一個味道,煎蝦還煎蝦一個味道,其他海鮮還其他海鮮一個味道,只係咁啱放埋一齊,所有味道完全唔配合

至於西班牙海鮮飯,出品嘅質素簡直就好似係茶餐廳嘅福建炒飯,意思係飯有飯炒,餸還餸煮,然後就咁鋪喺d飯上面👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼 !所以,飯還飯一個味道,煎蝦還煎蝦一個味道,其他海鮮還其他海鮮一個味道,只係咁啱放埋一齊,所有味道完全唔配合,完全貌合神離👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼!仲有,d飯太濕,根本未夠收水,比risotto 還要濕好多,食完啲飯喺碟底係有啲汁剩低。咁嘅質素,完~全~唔~合~格~!
記住,無論食意大利粉,定係食意大利飯,食完係唔應該有汁剩低喺碟底,啲汁應該係掛住喺每一條意大利粉或者粒飯上面,要啱啱好食晒,為之好嘢。至於西班牙海鮮飯,d飯應該比意大利飯再稍為乾身!

最後一題,d西班牙啤酒幾好飲,係呢餐最滿意嘅!
拜拜,冇下次啦!
2017-03-30
2017-03-28 296 瀏覽
為慶祝同男朋友既拍拖紀念日 上網睇過好多不同餐廳 最後選擇了這間位於中環的西班牙菜餐廳。食完覺得真係無決定錯首先叫左杯野飲 係西柚蘋果茶...飲品的擺設絕不馬虎,竹支串起西柚及雪耳、茶裡有數塊蘋果片。只喝茶會太甜,但配以雪耳便恰到好處,而且感覺很健康呀。再黎係risotto,軟殼蟹炸得剛好,金黃色,內裡的肉亦很鬆軟,米飯有淡淡椰子香。男朋友食左個意大利麵 但無影相啦最後呢個甜品係我至愛呀!上層的焦糖燒得剛好,一片薄脆焦糖片與下面的茉莉茶燉蛋一起吃,口感非常豐富!所有staff 都好有禮貌,積極跟進我們用餐的疑問,服務非常好!

首先叫左杯野飲 係西柚蘋果茶...
西柚蘋果茶

紀念日
西柚蘋果茶
椰子軟殼蟹risotto
2017-03-06 7590 瀏覽
星期日的下午,冬意未去,寒冷的天當然要要好好珍惜。約了久未露面的好友,到公司附近剪髮,順便享受下淑女的悠閒。 之前試過Espuma不錯,環境又優雅,二話不說,回到老地方。剛好餐廳推出Afternoon tea set,價錢不過$228加一,啱晒我地。 推門入内,裝修還是那麼的令人喜悦,精緻的枱櫈,別𡟹的menu,一刀一叉都帶著週日的閒情。 光猛的環境令人賞心悅目,afternoon tea set一共三層,的的骰骰用透明膠合裝住,顏色好豐富。 第一層係咸點,以漢堡包、磨菇撻、煙肉杯為主。漢堡包比預期好食,因為麵包皮香脆,牛肉都多汁。磨菇撻細細個,一啖一口。 第二層甜點為主,黃色為主,我最鍾意個檸檬芝士蛋糕,好香檸檬味而且質地都好幼細。個oreo餅配檸檬忌廉都不錯。 最後一層個伯爵茶布甸,大愛!!布甸做得好滑,質地彈,伯爵茶味好濃,好好食。鬆餅就細件左啲,但都不錯。 配上一口香甜的蜜桃柚子茉莉花茶,二人傾下扮靚經、講下shopping,十分慢活而悠閒的一個下午。 整體黎講,200零的價錢,又食到環境,食物又好食,比起出面酒店貴夾唔好食,呢度的after

整體黎講,200零的價錢,又食到環境,食物又好食,比起出面酒店貴夾唔好食,呢度的afternoon tea set性價比其實頗高。
2017-02-26
  • afternoon tea set
之前光顧Espuma多數都在晚餐時段,但前陣子跟妹妹閒聊時發現他們推出了性價比頗高的high tea set。先看圖片,e-House屋仔下午茶這個idea新穎,而且每款鹹甜點的賣相都精緻可愛,妹妹頓時越看越興奮,看到最後的價錢,重點來了:$288 for two!!! 她迅雷不及到掩耳般,已訂了今個星期六,還醒目地選了中環分店🤗🤗中環分店必定是high tea首選,因餐廳裝潢較其他分店特別,有點歐陸小酒館的感覺,環境寬敞明亮,有多張皮製沙發和大方得體的木製椅組,配上色彩斑爛的西班牙風花紋地磚,令人感覺格外活力精神!更甚是從一旁的落地玻璃看到的景觀,眺望到Upper Albert Road小小綠色的自然景觀和那邊高上住宅的風景,更令人感到愜意自在。我們有幸被安排到近窗的沙發位,寫意地看著餐牌,看到豐富的鹹甜點列項,我倆已經興奮莫名!來了來了~~~~~e-House是屋仔三層甜品箱,最特別和驚喜的是以乾冰製造了神秘的煙霧效果,讓我們一飽視覺的震撼。屋仔造型做得入型入格,屋頂上真的有個煙囪的喔!噴出一股股夢幻「仙氣」三層high tea set包括了頂層的鹹點和下兩層的多款精緻特別的甜點。

來了來了~~~~~

三層high tea set包括了頂層的鹹點和下兩層的多款精緻特別的甜點。我們還額外加了$15,升級飲品。吃Tea一定要配果茶和咖啡的啦~~
首先,頂層的鹹點有四款,包括了炸蘋果配焦糖醬、蕃茄濃湯配脆煙肉、雜菌彩椒牛油撻和兩款分別以綠茶和紅菜頭製成漢堡皮的牛肉漢堡。
炸蘋果配焦糖醬:我起初以為是炸薯角或炸蕃薯的東東,但一吃有點驚喜的是甜甜酸酸的炸蘋果,為我們的high tea開開胃,掀起美妙的序幕。🎊🎊

蕃茄濃湯配脆煙肉:看以像分子料理,硬身的脆煙肉,放在香濃細滑的湯中蘸食,咸香與酸甜得以平衡,格外醒神滋味。

雜菌彩椒牛油撻:賣相討好精美,食落牛油撻不太香脆,但勝在牛油味重,口感鬆軟,而且雜菌香突出,妹妹特別大讚喔!

自家製紅菜頭牛肉漢堡:我拿的是紅菜頭漢堡面,妹妹要了綠茶味的。迷你版漢堡插上Espuma小旗幟,特別可愛,但食落口感普普通通,偏乾身,紅菜頭味不太強烈...
第二層Go Go Go~~~

甜點層包括了五款,有南瓜芝士餅、焦糖布丁撻、香橙慕絲Oreo餅、法式牛油瑪德蓮和柑橘迷你蛋糕。

焦糖布丁撻(中間):因本人和妹妹太愛這款甜點,所以口快快已把它一啖吃光光,忘了拍個照
但真心愛推介
焦糖布丁甜而不膩,中間的布丁綿密細滑,蛋味奶香均重,而且牛油外皮鬆化,好吃好吃!
香橙慕絲Oreo餅:本來我跟妹妹面對此甜品前瞬間特別「互禮互讓」,因心想香橙慕絲的外貌好像反映了它會過甜或人造味道...

可是!喜出望外唷~~~~

香橙慕絲啖啖濃郁天然香燈味,食落輕盈清新,配上絲絲微澀的橙皮,更突出橙香的甘甜,配上Oreo餅一拼食用,令口感更豐富。
南瓜芝士餅:芝士餅配南瓜纖維豐富,看得出是餐廳用心的健康搭配,南瓜蓉味道不重,但芝士餅濕潤滑身,加上紅潤新鮮的紅桑子,吃出來不太膩滯。

法式牛油瑪德蓮:外型細細顆顆,以朱古力繽紛條作點綴,簡單吸引,但食落略甜,口感較乾硬 ...

柑橘迷你蛋糕:迷你蛋糕小巧鬆軟,配上柑橘忌廉和多汁果肉,入口富果香。
吃到第二層,我倆想不到美點精巧,但已經讓人感到半飽了。(但滿足程度已達70%~~~)

伯爵茶奶凍:伯爵茶香特別香醇濃郁,奶凍口感幼滑無比,奶香也十足,但奶香與茶味的比例拿捏精準,美味非凡!

紅莓鬆餅配鮮忌廉和果醬:紅莓鬆餅的紅莓香不太明顯,質感乾身,普普通通,小失望...
(加$15升級)

蜜桃柚子茉莉茶:以高雅玲瓏的玻璃壺奉上,並再用蠟燭加熱保溫,十分貼心。口感酸酸甜甜,茉莉茶香潤清甜,讓人如被春天氣息包圍般,令人愉悅!
凍朱古力泡沫咖啡:妹妹好凍品,所以點了濃郁的朱古力泡沫咖啡。妹妹說起初咖啡味較朱古力味出,因朱古力沉積於底,需細心攪拌的喔~~
整個high tea set令人滿意(吃到最後滿足度以達100%,飽滿感更是150%),一個e-House創意十分,而且帶來了豐富驚喜的視覺和味覺享受。

回家後,我給爹媽分享是日high tea相片,媽咪看到精美吸引的照片,加上加10%service charge和升級飲品後都只是大概$140一個人的特抵價錢,馬上叫我book下星期high tea,孖著她的老公大人「撐枱腳」😂😂😂
  • E-House Afternoon Tea Set
朋友介紹食呢個冬日下午茶,佢話好高質,值得一試。我上網先check check價錢,價錢跟其他餐廳的tea set差不多,評論卻很不錯,實在要試試,我們一早book了檯。Tea set架用了屋仔造型,一層又一層。最吸睛的是最上一層有乾冰,造成矇矓的氣氛,令鹹點有約隱約現的感覺,實在夢幻。鹹點是第一層。透明杯的是番茄濃湯配脆煙肉,煙肉是風乾的關係,口感較硬身和乾涸,配上醬汁就剛剛好,帶點鹹味兒,挺開胃的。而用紅色小杯盛的是炸蘋果配焦糖醬,看似是炸薯角,爽口鮮甜,但沒什麼特別。我特別推介自家製綠茶和紅菜頭牛肉漢堡。漢堡的皮是用了紅菜頭整成,但味道淡淡的,實在吃不出。而牛肉的size非常厚,一點也不乍場,一口咬下去,肉汁非常juicy,份量小小的,不會感到飽濟油膩。雜菌彩椒牛油撻亦超級好吃,味道有點像中式的豉椒掛骨,調味十分不錯,唔會過鹹,而是剛剛好。肉粒夠嫩滑,燈籠椒見得爽口,跟那個餅底好夾,推介!到第二層了!有南瓜芝士餅、焦糖布丁撻、法式牛油瑪德蓮、柑橘迷你蛋糕、和香橙慕絲Oreo餅。焦糖布丁撻的汁奶流出,好香滑呢,有點甜。仲有香橙慕絲Oreo餅,香橙夠哂果香,口感夠奶滑,絕對是高質且吸
朋友介紹食呢個冬日下午茶,佢話好高質,值得一試。

Tea set架用了屋仔造型,一層又一層。

鹹點是第一層。

我特別推介自家製綠茶和紅菜頭牛肉漢堡。
漢堡的皮是用了紅菜頭整成,但味道淡淡的,實在吃不出。

肉粒夠嫩滑,燈籠椒見得爽口,跟那個餅底好夾,推介!

焦糖布丁撻的汁奶流出,好香滑呢,有點甜。

仲有香橙慕絲Oreo餅,香橙夠哂果香,口感夠奶滑,絕對是高質且吸引到人吃的~~沒錯,奧利奧餅仍然是香脆的,口感和味道都十分不錯。

其他只是一般般。
吃到最後一層開始有點飽,但原來是好戲在後頭。

自家製紅莓鬆餅。鬆餅口感OK,若能更鬆軟會更好吃喔!!咬下去輕輕帶點紅莓味,不算是很濃,感覺不積聚,可選擇性點上果醬或鮮忌廉,味道或會更佳。
伯爵茶奶凍,面頭水果很重果酸,而奶凍充滿奶香,最好便是一小口一小口地品嘗,伯爵茶味由淺至深,越食越香濃,令人吃不停。
開頭tea set給人的感覺會飽飽滯滯,見到有很多甜點。加上店員亦都推介花茶,所以地都選擇咗另類嘅花茶。

價錢並唔貴,而且材料豐富,真係好值得一試!

對方點了西柚蘋果茶,我點了蜜瓜雪梨菊花茶,兩者均附有一串生果,十分好吃。

飲品是微溫,味道甜甜的,十分滋潤,啱曬呢個冬天飲。
下午茶
2017-03-04 475 瀏覽
2月份的"姊妹例行聚會"那天,剛巧我跟其中一位姊妹都放假,唯有"辛苦"下自己,冒住會肥死的危險,到中環的自私食一下,另外兩位努力工作吧,晚上見一向是espuma常客,最喜歡光顧中環店,環境格外悠閒舒服,今次與姊妹afternoon tea, 當場也要到中環店吧!e-House $228我們今次就是為這個玻璃屋而來,如果天氣好,陽光從窗外照射著,拍出來定會更美~凍招牌水果茶 +$15她點了水茶~熱草莓烏龍茶 +$15我點了最愛喝的草莓烏龍茶,加入了新鮮草莓,酸酸甜甜,又有烏龍茶的香,煮越耐越好喝~先吃第一層,共有五款咸點:自家製綠茶牛肉漢堡自家製紅菜頭牛肉漢堡-兩款一口漢堡餡料是一樣的,分別在於麵包,一個是綠茶,一個是紅菜頭,其實味道並不特出,主要是顏色美,而且是天然顏色,紅菜頭的營養價值也很高~中間的牛肉漢堡煎得香口有肉汁,那一刻有感如果大件一點就好啦蕃茄濃湯配脆煙肉炸蘋果配焦糖醬雜菌彩椒牛油撻-撻底香脆,盛著炒過的雜菌彩椒,味道清清地唔太咸然後是第二層的甜點,好豐富呢!南瓜芝士餅-南瓜味香濃質感軟滑,底層餅底香脆焦糖布丁撻-撻底牛油味香濃,中間布丁蛋味濃郁,就是中式蛋撻與西式焦糖燉蛋

e-House $228
凍招牌水果茶 +$15
她點了水茶~
熱草莓烏龍茶 +$15
先吃第一層,共有五款咸點:

自家製綠茶牛肉漢堡
自家製紅菜頭牛肉漢堡
中間的牛肉漢堡煎得香口有肉汁,那一刻有感如果大件一點就好啦

蕃茄濃湯配脆煙肉
炸蘋果配焦糖醬
然後是第二層的甜點,好豐富呢!

南瓜芝士餅-南瓜味香濃質感軟滑,底層餅底香脆
焦糖布丁撻-撻底牛油味香濃,中間布丁蛋味濃郁,就是中式蛋撻與西式焦糖燉蛋的完美結合吧~
香橙慕斯奧行奧餅
法式牛油馬德蓮
柑橘迷你蛋糕-牛油小蛋糕上放了柑橘,可愛之餘味道好fresh~

最下一層也是甜點:

伯爵茶奶凍-茶味香濃非常香滑
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬-粉紅色的外表好可愛呢!質地鬆軟唔乾身,帶點點紅莓的酸甜~

我們就這樣邊吃邊聊了一整個下午呢,之後行一陣街又夠鐘下半場~今天的假期絕對沒白過,謝謝好姊妹相伴啊