中環特色小店林立,收工嚟到伊利近街,比門口可愛嘅豬仔壁畫吸引。有室內同室外座位,室外有冷風機吹住,十分清涼,餐廳係pet-friendly,可以帶動物過來。🔱 炸黑毛豬火腿球 Croquetas de Jamom Iberico西班牙菜常見嘅小食,3粒火腿球賣相可愛,外脆內軟,餡料內有薯蓉同埋黑毛豬火腿。🔱 香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬 Pollo a La Plancha 煎雞腿下面有菇菌同松露醬墊底,用小煎pan上碟,保持暖暖嘅溫度,份量唔多,勝在精緻。🔱 傳統墨魚汁大蝦炒幼麵 Squid Ink Fideua墨魚汁意粉食得多,而西班牙幼麵就第一次試,望落似煎斷咗嘅米粉,食落亦都同米粉差唔多,好似中西fusion,幾得意。🔱 巴斯克焦香芝士蛋糕 Tarta de Queso Etilo Vasco呢個蛋糕係即焗,新鮮製作絕對加分,出爐熱烘烘,內裡非常軟滑,仲可以加埋cream食!🍹Del Gingebre 試晒兩杯mocktails,熱情果果杯適合喜歡甜嘅朋友,而個人就鍾意有薑味果杯,入面仲有薄荷,非常refresh。🛎️必試指數:9/10🔆

🔱 傳統墨魚汁大蝦炒幼麵 Squid Ink Fideua

🍹Del Gingebre [Lime, mint, brown sugar, ginger ale
🥃De La Passion [Mango, Passion Fruit, Lime, 上Mango, Sprite]

🛎️必試指數:9/10🔆
2023-08-02
  • 炸黑毛豬火腿球
  • DE LA PASSION
餐廳嘅裝潢充滿西班牙風情,室外範圍有一幅大油畫。餐廳仲好pet friendly,有狗狗啤酒、爆谷同埋雪糕🍦🐶 El Cerdo 係荃灣都有分店,同埋定期會轉menu,值得回訪😆----------------------------炸黑毛豬火腿球 $48外層炸衣炸至酥脆,咬落去係柔軟嘅豬肉蓉,好惹味😆 幾推介!----------------------------鮮番茄蓉焗法包 $48呢道係西班牙菜不可或缺嘅小食😛 番茄酸酸甜甜恰到好處,法包亦幾脆,好開胃。----------------------------傳統墨魚汁大蝦炒幼麵 $178呢款幼麵有啲似米粉,超掛汁,一食落口就烏卒卒😂 呢度嘅墨魚汁好濃郁香口,海鮮都幾彈牙。----------------------------巴斯克芝士蛋糕 $78Cheesecake比坊間食到嘅較厚實,芝士味幾濃郁,仲可以配上忌廉食。呢個份量兩三個人share啱啱好。----------------------------Cocktail:Mango Mojito $120Mango mojito帶濃郁嘅薄荷香氣,飲落去酸酸甜甜,亦好涼爽,夏

炸黑毛豬火腿球 $48

外層炸衣炸至酥脆,咬落去係柔軟嘅豬肉蓉,好惹味😆 幾推介!

鮮番茄蓉焗法包 $48

傳統墨魚汁大蝦炒幼麵 $178

傳統墨魚汁大蝦炒幼麵

巴斯克芝士蛋糕 $78

巴斯克芝士蛋糕

Cocktail:
Mango Mojito $120

Mango mojito帶濃郁嘅薄荷香氣,飲落去酸酸甜甜,亦好涼爽,夏天飲一流。

Mystic summer $120
呢杯cocktail結合gin、士多啤梨、蛋白同埋檸檬,冇烈酒嘅苦澀味,好清新。
鮮番茄蓉焗法包

Mocktail:

De La Passion
熱情果味好突出,酸酸甜甜,在炎炎夏日下非常適合消暑解渴。
傳統墨魚汁大蝦炒幼麵
巴斯克芝士蛋糕
鮮番茄蓉焗法包
好耐都冇食過西班牙菜啦😆 甘岩上次要過海做野 甘就順便系中環食晚飯啦😌 每次去中環 基本上首選既餐廳都會系蘇豪區 今次就俾呢間用橙色裝修 叫 -El Cerdo- 既西班牙餐廳🇪🇸 吸引左😍Pimentos de Padron $98呢款係海鹽燒青椒🌶️ 傳統既西班牙開胃菜 吾好見佢系青椒就以為佢會好辣 反而一啲辣味都無 而系好香濃既青椒味 愈食愈上癮 配埋啤酒一流🍻Queso Tetilla con Trufa y Miei $98烤左既Tetilla芝士配上蜂蜜同杏仁🧀 呢款芝士系西班牙北部加利西亞地區獨有!! 佢既質地偏乾 但食落口鹹中帶少少甜 焗到去半溶咁既Texture 用薄脆片點黎食 勁邪惡啊🤤El Cerdo Tortilla (Crab) $88去西班牙餐廳又點會吾食佢地薯仔蛋餅🍳 Staff話俾我地知呢個系佢地既新item😆 利用左傳統既洋蔥薯仔蛋餅做底 其實已經好好食😋 但仲加埋滿滿既蟹肉 成個層次完全再昇華左👍🏻Mejillones $118利用西班牙辣肉腸Chorizo 加上蒜片辣椒簡單既調味 配上新鮮又大隻既藍青口🐚 Chorizo既咸香 配上青口既鮮味 系經典

Pimentos de Padron $98

El Cerdo Tortilla (Crab) $88

Mejillones $118
利用西班牙辣肉腸Chorizo 加上蒜片辣椒簡單既調味 配上新鮮又大隻既藍青口🐚 Chorizo既咸香 配上青口既鮮味 系經典嘅口味 好惹味😋

Tarta de Queso Elito Vasco $78
一直對芝士蛋糕都吾太有興趣既我 居然會失手系呢個巴斯克芝士蛋糕上😂 焗到燶曬既表層 帶有濃郁既芝士焦香味 但內裡口感輕巧又軟綿🍰 同差式既芝士蛋糕好吾同

其實El Cerdo系一間酒吧餐廳黎 除咗可以品嘗到正宗既西班牙菜 仲有好多吾同既有酒精無酒精品種既飲品提供選擇 可以邊食邊飲傾下計 勁Chill😌 我地仲飲左兩杯Mocktail tim🍹

Del Gingebre $88
雖然系貌似Mojito 但其實佢系用Ginger Ale🫚 配上黑糖 加埋青檸薄荷 薑既味道吾算濃 反而甜甜地😆

De La Passion $88
以百香果為主既Mocktail 再加入左芒果 青檸同雪碧 酸酸甜甜 好開胃 岩哂夏天飲😌
2023-07-11
  • Pimentos de Padron
  • Queso Tetilla con Trufa y Miei
  • El Cerdo Tortilla (Crab)
  • Mejillones
  • Tarta de Queso Elito Vasco
  • Del Gingebre
  • De La Passion
最近小編成日都去中環覓食,有一日小編跟友人搭扶手電梯上山時候看到有一件以“🐖”爲主的西班牙餐廳有下午茶選擇,而且價錢不貴,便去試試。Tea Set $360 二人份量Soup of the Day 南瓜湯南瓜湯非常濃郁,味道跟平時喝的口感不一樣。味道方面因爲加了橄欖油,鹹香剛好。小編覺得裏面應該有加麵包糠,比較香口,加上麵包糠有吸收湯汁,含在口裏會有少少爆開感覺。Salad 沙律正常發揮,不過檸檬汁是新鮮即刻搾,酸度剛好,車厘茄份量都多~El Cerdo's classic Tortilla 傳統薯仔奄列這個很飽肚,外層脆皮内層鬆軟的蛋皮包著洋葱跟薯仔,切開中間之後入面就是流心蛋黃,内餡調味很足很香。蛋黃醬很開胃解膩。Iberian Ham Croquetas 炸黑毛豬火腿球炸球外層酥脆,裏面是黑毛豬肉及薯仔,口感比較細膩幼滑,火腿的鹹味都挺突出,帶一點蒜香,挺惹味。Crispy Pork Belly w/ Quince Aioli 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬脆皮很脆,跟中式燒豬肉很像,肉汁都算蠻多、蜂蜜蛋黃醬好食,酸酸甜甜。Mini Cheeseburgers w/ Chorizo &

Tea Set $360 二人份量
Soup of the Day 南瓜湯

Salad 沙律

Iberian Ham Croquetas 炸黑毛豬火腿球

Mini Cheeseburgers w/ Chorizo & Quail Eggs 迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡
鵪鶉蛋黃呈現流心狀態,滲入牛肉變得更多汁,口感偏軟,裏面帶點空心。配上生菜番茄芝士,都是經典的配搭。

Crispy Squid w/ Garlic, Chili & Quince Aioli 鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬
鮮炸魷魚酥脆,内裏魷魚味尚算突出,口感帶點煙靭。蒜蓉很明顯,檸檬蛋黃醬好吃!
Churros w/ Nutella 香脆肉桂條配榛子朱古力醬
Mini Spanish Style Mille Feuille w/ Almonds 西班牙杏仁千層酥
一上臺就聞到濃濃的肉桂味,香脆熱辣的churros加上難以抗拒的榛子朱古力醬,第二個胃即刻打開~千層酥的檸檬吉士醬酸甜開胃,小編覺得千層酥層次可以再多一點。

Virgin Sangria 桑格利亞(無酒精)
莓果氣泡梳打清甜爽口,適合炎熱的下午。
El Cerdo (伊利近街)
中環伊利近街38號地舖
G/F, 38 Elgin Street, Central
2023-07-13 155 瀏覽
🔙回頭率:5/10🌈性價比:4/10開頭訂座時,以為有lunch menu ,吾知係咪佢地提早截咗單,最後唯有單點!Order左 à la carte menus *・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・———————————————🍴:傳統洋蔥薯仔西班牙奄列😋食完有種翻尋味既味道,好好食。蛋黃醬成為左靈魂醬汁,完全將呢個西班牙蛋昇華左去另一個層次。🈵 9 /10🍴:’EL Cerdos’招牌西班牙炒飯😋配菜有青口、魷魚、蝦當中青口極為新鮮!相比之下,其實飯既味道真係好一般!而且份最超級小,一個人食都未必飽肚。🈵 7 /10另外order了兩杯cocktails : mojito & sangria 。呢個真係要講….🍴: Sangria 入面d水果,極之唔新鮮!有陣‘up’味,非常之臭,飲一啖都想嘔!完全浪費左成杯酒。另外唔小心見到佢地原來係沖好一大壺,直接斟出來(極度建議你們每次銷售時,請先試飲看看味道有沒有變質)🈵 3 /10*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・
🔙回頭率:5/10
🌈性價比:4/10

Order左 à la carte menus

———————————————

🍴:傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
🈵 9 /10

🍴:’EL Cerdos’招牌西班牙炒飯
😋配菜有青口、魷魚、蝦
🈵 7 /10
’EL Cerdos’招牌西班牙炒飯

🈵 3 /10

mojito & sangria

2022-10-26
$200 (其他)
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
如果想係香港食西餐,中環Soho區都有幾多唔錯既選擇~ 今次想推薦一間主打西班牙菜既餐廳🇪🇸,佢係荃灣既分店都去過幾次,每次都食到好滿足😙今次就過黎中環呢間試試😝 佢哋提供多款西班牙風特色味食物,收工過黎同朋友chill下都唔錯👏‣ Manchego y Membrillo ($78)前菜小食係羊奶芝士配木梨果蓉多士,多士麵包烘到幾脆,羊奶芝士味道幾香濃,配埋木梨果醬酸酸甜甜,味道好豐富,作為前菜都幾開胃😋‣ Pancetas de Cerdo y Membrillo ($88)脆皮豬腩肉賣相幾吸引😍豬皮好脆得黎,豬腩肉肥瘦相間,食落唔會好油膩,配埋蜂蜜蛋黃醬,味道唔錯!‣ Mejillones ($118)藍青口配埋西班牙香腸、蒜片、辣椒慢煮,青口肉質幾新鮮☺️‣ Fideua de Tinta de Calamar ($188)主菜係傳統墨汁大蝦炒幼麵,都係第一次食呢款形狀既麵,感覺既新鮮🥰 賣相擺盤好精緻,墨汁炒幼麵口感唔錯🥰墨魚同埋大蝦幾新鮮,總體味道唔錯!‣ Tarta de Santiago ($78)甜品係焗西班牙杏仁撻,食落杏仁味幾香,而且有顆粒感,配埋鮮打忌廉,味道都唔
如果想係香港食西餐,中環Soho區都有幾多唔錯既選擇~

‣ Manchego y Membrillo ($78)

‣ Mejillones ($118)
藍青口配埋西班牙香腸、蒜片、辣椒慢煮,青口肉質幾新鮮☺️

‣ Tarta de Santiago ($78)
甜品係焗西班牙杏仁撻,食落杏仁味幾香,而且有顆粒感,配埋鮮打忌廉,味道都唔錯,唔會太甜👍

‣ Del Gingebre($70)/ De La Passion ($70)
兩杯飲都係Mocktail,分別係薄荷青檸配黑糖同埋熱情果芒果青檸,兩者飲落都幾refresh,好味道👅!

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境好chill,上菜幾快;食物質素都唔錯,價錢合適,鐘意食西班牙菜嘅朋友不妨試下‼️

💰Total: $798 ($399pp 已包括10%服務費)
📍El Cerdo|@ El Cerdo
中環伊利近街38號地舖 (到訪分店)
荃灣大壩街77號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 #foodstep_荃灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-06-29 174 瀏覽
今次朋友仔揀左間西班牙餐廳同小c妹慶生🎉食物質數真係幾唔錯 推薦比各位豬仔👍🏻🌟脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 💰88脆皮好脆 腩肉好淋 好入味🐖加埋啲蜂蜜蛋黃醬 勁夾🍯一啖接一啖 食到停唔到口呀🤤傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 💰78比較清淡 可以食到原材料既味道🥔🧅唔好睇佢細細舊咁 其實食完都幾飽下🤰🏻細食既豬仔要留意返啦😙🌟El Cerdo 招牌西班牙炒飯 💰178好食❗️超級推薦❗️果然係招牌炒飯‼️啲配料比得好足 有青口 蝦 魷魚 肉腸😋青口真係一啲都唔腥 連小c妹都食到🤩啲飯本身係有啲辣既 如果怕辣既話🔥建議可以加少少檸檬汁🍋會中和左啲辣 仲好開胃添🥰DE LA PASSION 💰70👉🏻Mango, Passionfruit, lime偏酸 建議豬仔可以試下其他野飲🤫
今次朋友仔揀左間西班牙餐廳同小c妹慶生🎉

啲飯本身係有啲辣既 如果怕辣既話🔥
建議可以加少少檸檬汁🍋會中和左啲辣 仲好開胃添🥰

DE LA PASSION

DE LA PASSION 💰70
👉🏻Mango, Passionfruit, lime
偏酸 建議豬仔可以試下其他野飲🤫
El Cerdo 招牌西班牙炒飯
  • El Cerdo 招牌西班牙炒飯
  • 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
2023-06-06 88 瀏覽
tapas were a bit expensive in comparison to paella, likely their taste was not badwe had the goat cheese and beetroot croquette, the flavour of goat cheese was subtle and it was slightly sweet because of the beetroot, crispy on the outside but a little bit too oilythe mushroom with almond was very well seasoned and the crunchiness from the almond lightened up the whole dishthe lamb skewer was the best part of the whole meal, the marinate was something that you cant replicate at home and the lamb

the lamb skewer was the best part of the whole meal, the marinate was something that you cant replicate at home and the lamb with tender, without excessive fat

the paella was standard, nothing special

車車除左日本菜, 仲好中意食西班牙菜, 今晚就同朋友嚟到E間位於中環嘅西班牙菜試下! 餐廳門外有幅大大嘅豬仔畫非常eye-catching, 設有室外室內, 不過今日落雨, 車車就揀左室內坐!🍷Rose Miolo🍷Cava Vilarnau⭐傳統墨魚汁大蝦炒幼麵墨魚圈爽彈有嚼勁, 剪斷左嘅幼麵沾醬汁嘅面積大左, 所以更加惹味, 食之前可按個人口味加點檸檬汁, 微酸辣辣地好好食!⭐燒乳豬脾食西班牙菜點少得食燒乳豬脾, 大大份超足量, 外皮香脆可口, 肉質鮮嫩多汁, 超推介!⭐香脆玉桂條配榛子朱古力醬熱辣辣脆卜卜嘅Churros配上香甜嘅榛子朱古力醬, 應該令人難以抗拒吧⭐巴斯克芝士蛋糕估唔到甜品都有表演睇, 店員係席前將蛋糕燒一燒, 陣陣香氣飄過嚟, 口感鬆軟嘅蛋糕, 食落帶醇厚細膩嘅芝士味, 甜度適中, 好想食多個呢~

🍷Rose Miolo
🍷Cava Vilarnau

⭐傳統墨魚汁大蝦炒幼麵

⭐燒乳豬脾

⭐香脆玉桂條配榛子朱古力醬
⭐巴斯克芝士蛋糕
2023-05-03
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ El Cerdo ☆ #中環 🔥中環SOHO西班牙Tapas🔥 ✨奪目打卡壁畫牆✨ 今次要介紹嘅係位於中環蘇豪嘅西班牙菜🇪🇸 唔知道大家經過蘇豪有冇見到一幅好可愛嘅卡通豬豬畫🐷 門口裝修相當吸睛👀 唔知味道如何呢~ ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ Iberian Ham Croquetas $48 哩個黑毛豬腩肉加埋薯仔做成的炸球外皮酥脆,內裡creamy ~ 口感非常豐富🔥 味道偏鹹,蒜香十足🧄 都幾惹味~ ➺ Sizzling Prawns in a Garlic & Chilli Oil $118 西班牙蒜蝦相信大家都唔陌生,同其他一樣餐廳都配左幾塊餐包比我地點蒜油食🍞 麵包同想像中唔同,雖然烘烤過但係唔會太硬!蝦肉新鮮🦐 不過橄欖油嘅味道偏淡,如果蒜同埋辣椒嘅味道更突出就更好了🧄🌶️ ➺ “El Cerdos” Classic Tortilla of Potato, Egg & Onion $78 雖然名叫tortilla但係其實佢係一個用洋蔥薯仔奄列🧅🥔🥚 小編都係
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ El Cerdo ☆ #中環

🔥中環SOHO西班牙Tapas🔥
✨奪目打卡壁畫牆✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ Iberian Ham Croquetas $48

雖然名叫tortilla但係其實佢係一個用洋蔥薯仔奄列🧅🥔🥚 小編都係第一次食哩仲西班牙奄列!整體口感都幾軟滑,薯仔嘅味道比洋蔥更突出~ 同埋佢嘅牛油味都幾濃🧈 整體幾新穎~

➺ Grilled Asparagus with 64°C Egg & Serrano Ham $108

Serrano Ham 即係西班牙白毛豬火腿🇪🇸 食落唔會太乾,鹹香鹹香~ 加埋煮得剛好嘅poached egg同埋烤蘆筍~ 整體味道和諧又唔會過鹹!

➺ Basque Style “Burnt” Cheesecake with Crumble Base $78

小編全餐飯最鍾意食嘅嘢係哩個甜品~ 上菜時蛋糕仲係微微暖,口感輕盈得黎又好順滑🍰 焦香味存在又唔會有苦澀味~ 另外旁邊嘅whipped cream真係超級好味,食得出係用左高質素嘅whipping cream打發而成,味道天然得黎奶香濃郁🥛小編食到停唔到口🤣

➺ De La Passion $78

哩杯mocktail由熱情果、芒果、青檸同埋蘇打水製成~ 整體好清爽!好適合夏天☀️

➺ Del Gingebre $78

另外哩杯mocktail就係薄荷、青檸加埋姜味汽水同埋黃糖~ 整體會更加有西班牙特色同埋甜過另外嗰杯🥰

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

整體黎講,哩間餐廳比我一種唔身處香港嘅感覺~ 因為佢由menu設計、裝修風格同埋店員都充滿西班牙特色!門口嘅outdoor seat更加加強左哩種外國特色~ 小編見佢平日仲有lunch set! 其實本身佢以tapas黎講都真係唔算貴,如果有lunch set的話就真係抵到爆💥

🤍整體味道:4/5
🤍服務質素: 4/5
🤍性價比:4.2/5
🤍回頭指數:4/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿
El Cerdo (中環)

地址:中環伊利近街38號地舖

營業時間:12:00-23:00
Iberico  Ham  Croquetas
Sizzling Prawns in Garlic and Chili Oil
Iberico  Ham  Croquetas
2023-04-25 1376 瀏覽
1 - Mini cheeseburger with grilled chorizo& quail eggs $88呢個的骰又幾好食 西班牙香腸同埋牛肉做burger 充滿鹹香味 用咗鵪鶉蛋 賣相精緻👍🏼2 - Patatas bravas $62Spanish tapas 😍即係炒薯仔🥔 配tomato and spicy sauce 微辣 有少少蒜香味 好香口 唔好睇佢細細碟 有好多薯仔🤣3 - Sea bass $158有兩塊 煎得幾香 肉質唔錯唔腥唔會好碎~ 個汁都幾好有Olive& chorizo 做配菜加埋個汁好惹味 4 - Fried Calamari $88配蒜蓉檸檬蛋黃醬 好夾 魷魚炸得好脆 炸粉唔算厚 5 - Churros $58 即叫即炸 熱辣辣好香脆 都幾多條 點nutella係邪惡但也是必需的食法😆如果個醬再稠身啲仲正 總括每樣雖然細細碟但幾好食同埋夠飽🤣好多薯仔🥔Menu好多tapas揀好吸引!!!!! 另外Lunch menu 有幾個course 都幾抵食~餐廳細細間 但覺得算係用心製作

2 - Patatas bravas $62

Churros& nutella
  • 炸薯仔佐地道蛋黃醬
  • 迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡
2023-04-21 140 瀏覽
好耐冇食西班牙菜,估唔到中環呢間小店有驚喜,價錢又唔算貴,份量又剛好,為食嘅我又可以試多幾樣菜式,餐廳雖然唔算大,但係都坐得幾舒服,服務員又有禮貌,好樂意介紹菜式,有機會都會再返嚟試食呢間餐廳嘅其他菜式😋
2023-04-19
鮮榨魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬
炸薯仔佐地道蛋黃醬
Grilled  Seabass Fillet
迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡
香脆肉桂條配榛子朱古力醬
2023-04-16 79 瀏覽
最近去咗中環嘅El Cerdo,荃灣都有分店架😍餐廳主打正宗西班牙菜🇪🇸能夠食到西班牙特色滋味🥳Business lunch有5個course都只係百幾蚊,勁抵食🤩門口仲有豬豬牆畫打卡位添,勁得意🐷🥖鮮蕃茄蓉焗法包前菜有沙律、湯同法包🤩餐湯係香濃蘑菇湯🍄🥣而焗法包上面係鮮蕃茄蓉🍅酸酸甜甜嘅蕃茄夠晒開胃,非常滋味😚🥘ELCerdo 招牌西班牙炒飯非常足料嘅西班牙炒飯,入面有魷魚、大蝦、青口、五花肉同香腸🥘海鮮大件啖啖肉😝炒飯飯粒質感軟熟🍚除咗採用咗一般香料,好似大蒜同西班牙辣椒等等作調味外,另外亦加入咗芫荽,增強味覺層次,口感豐富😛🐙傅統墨魚汁大蝦炒幼麵主菜可以三揀一,另一個我哋揀咗墨魚汁大蝦炒幼麵🐙墨魚汁中加入咗蒜、胡椒同高湯,味道香濃☺️大蝦鮮甜🦐有埋爽口彈牙嘅墨魚🐙幼細麵條口感特別,吸盡墨魚汁🖤🍫香脆玉桂條配榛子朱古力醬甜品係香脆玉桂條😍西班牙最受歡迎嘅甜品😛玉桂條外層酥脆、內層軟嫩😚點上濃郁嘅熱榛子朱古力醬🍫味道更突出好好味😛飲品方面我哋飲咗Sangria同De La Passion🍹兩杯飲品色彩繽紛好靚💜🧡De La Passion係Mocktail,入面係芒果、熱情果同青檸,味

🥖鮮蕃茄蓉焗法包

🥘ELCerdo 招牌西班牙炒飯

🐙傅統墨魚汁大蝦炒幼麵

🍫香脆玉桂條配榛子朱古力醬

飲品方面我哋飲咗Sangria同De La Passion🍹兩杯飲品色彩繽紛好靚💜🧡De La Passion係Mocktail,入面係芒果、熱情果同青檸,味道清新,酸酸甜甜果味豐富🥭Sangria係西班牙最為人熟悉既水果酒🍷有分紅酒同白酒,飲落去甜甜地,加上梳打水同冰,有透心涼嘅感覺囉🧊

今日介紹嘅呢一間西班牙餐廳位於中環蘇豪區。餐廳分為室內同室外,雖然面積唔算大,但整體讓人有一種好chill 嘅感覺,價錢合理。🌟鮮蕃茄蓉焗法包 $48Cristal Bread上面塗上左蒜香同番茄粒,麵包整得香脆,但蒜香蓋番茄味既鮮甜,不過食材配搭都幾好。🌟傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 $78第一次食呢個西班牙奄列,外層係煎得金黃嘅蛋做外層,入面包裹既係洋蔥同大粒薯仔同埋上面層左上面既蛋黃醬。 有3種口感,望落細細件實質好飽肚。🌟 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $88望落有點似燒腩仔 ,不過呢款係原條上,豬肉望落有 4-5層, 外皮燒得很香脆,食落有少少肥膏口感鬆化, 肉質不會太油膩 ,不用點醬都幾好食。🌟鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬 $88魷魚外層炸漿炸得香脆而且炸得乾身,內裏魷魚又唔會過韌,食前再灑少少檸檬汁後更可減輕油膩感.🌟香脆玉桂條配榛子朱古力醬 $58作為西班牙特色菜,上菜時玉桂條是熱焫焫,好香脆煙韌度啱啱好而且佈滿糖粉,可以沾上榛子朱古力醬一齊食,可以一試。📌El Cerdo @el_cerdo_hk🌎中環伊利近街38號地舖🚇港鐵站中環B出口, 步行約10分鐘📍#中環

今日介紹嘅呢一間西班牙餐廳位於中環蘇豪區。

🌟鮮蕃茄蓉焗法包 $48

🌎中環伊利近街38號地舖
🚇港鐵站中環B出口, 步行約10分鐘
📍#中環

2023-04-08 90 瀏覽
中環蘇豪區美食眾多😃 呢日我哋嚟咗El Cerdo食西班牙菜… 係美食嘅陪伴下,午後休閑嘅時光過得特別快☺️🎈MUSSELS WⵊTH CHORⵊZO, CHⵊʟⵊ, COOKED ⵊN SHERRY WⵊNE $118酒煮青口就見得多,加入辣肉腸,好少見又特別🤗 青口量多而且入味,辣辣哋,幾開胃。🎈EL Cᴇʀᴅᴏs, Cʟᴀssɪᴄ Tᴏʀᴛɪʟʟᴀ ᴏꜰ Pᴏᴛᴀᴛᴏ, Eɢɢ & Oɴɪᴏɴ傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 $78呢個西班牙奄列有驚喜,煎得金黃酥香嘅蛋外層,包裹住洋蔥薯仔🤩 口感豐富,而且好飽肚🤣🎈Pᴀᴅʀᴏɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀs Sᴘʀɪɴᴋʟᴇᴅ ᴡɪᴛʜ Sᴇᴀ Sᴀʟᴛ海鹽燒青椒 $88青椒燒香,甜而無苦澀味👍🏻 以海鹽來吊味,唔錯。🎈Cʀɪsᴛᴀʟ Bʀᴇᴀᴅ / Fʀᴇsʜ Tᴏᴍᴀᴛᴏ & Gᴀʀʟɪᴄ Mɪx鮮蕃茄蓉焗法包 $48番茄味鮮甜,配搭蒜香味,幾夾!Cristal Bread好薄脆,我都好鍾意❤️🎈Sᴘᴀɴɪsʜ Fʀɪᴇᴅ Dᴏᴜɢʜɴᴜᴛs ᴡɪᴛʜ ᴀ Nᴜᴛᴇʟʟᴀ Sᴀᴜᴄᴇ香脆玉桂條配榛子朱古力醬 $58來到西班牙餐廳,點少得我最愛嘅chur

傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 $78

海鹽燒青椒 $88

青椒燒香,甜而無苦澀味👍🏻 以海鹽來吊味,唔錯。

鮮蕃茄蓉焗法包 $48

香脆玉桂條配榛子朱古力醬 $58

來到西班牙餐廳,點少得我最愛嘅churros 做飯後甜品🥰 玉桂條炸得熱焫焫,好香脆,沾上榛子朱古力醬一齊食,好滿足呀✨

🎈DEL GⵊNGEBRE $80
ˡⁱᵐᵉ, ᵐⁱⁿᵗ, ᵇʳᵒʷⁿ ˢᵘᵍᵃʳ

🎈DE LA PASSⵊON $80
ᵖᵃˢˢⁱᵒⁿᶠʳᵘⁱᵗ, ᵐᵃⁿᵍᵒ, ˡⁱᵐᵉ
2杯都係mocktail… 幾好飲,飲落好fresh💦