2023-12-27 171 瀏覽
Got charged $80 for Still water without knowing!!!!!! 😒 When we got seated the waitress asked 'sparkling OR still', later when we requested water refill she told us that still water is charged and said we should have asked for 'tap water'. But shouldn't the waitress be more transparent in the beginning? anyway felt scammed for paying $80 for a bottle of water that taste just... water 😑Food tastes pretty good but the portion is just really small. All small bites size. Not worth the price tbh.Serv

Service 真係吾太得,其中一個waitress仲要串人😑 poor attitude
2023-10-31 240 瀏覽
久違了的西班牙tapas,今晚在El Cerdo一於吃個夠。餐廳面積不大,但設計具心思,尤其門口一幅大豬仔牆,非常吸睛。我和朋友點了以下幾款食物:🍹Sangria:吃西班牙菜,又怎可沒有Sangria呢?記得之前去西班牙旅行,在當地餐館經常也喝到以不同水果組合而成的Sangria。不嚐杯中物的我,今晚突然很想重拾過往旅行感覺,決定一試這裡的Sangria。果味重又不失酒味,容易入口,配搭Tapas真是Perfect match。🥔炸薯仔佐地道蛋黃醬:薯仔炸得香脆可口,非常邪惡,但又十分惹味。配西班牙蛋黃醬吃確是較配搭港式茄汁特別呢!🦐鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦:大蝦以鐵板上,令温度得以保持。大蝦熱辣辣,肉質彈牙。🧀烤Tetilla芝士伴松露、蜂蜜及杏仁:半溶的Tetilla奶酪混入了松露、蜂蜜及杏仁,以多士佐食,口感柔軟帶微咸,較傳統以牛油,普通芝士配多士來得更特別,更美味。🍗香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬:雞腿肉嫩滑,以磨菇及松露蛋黃醬墊底,別有一番風味。🍮香脆玉肉條配榛子朱古力醬:傳統西班牙甜品~Churros,滿滿的玉桂香味配搭Nutella,Churros熱辣辣,香脆可口,不愧為西班
🍮香脆玉肉條配榛子朱古力醬:傳統西班牙甜品~Churros,滿滿的玉桂香味配搭Nutella,Churros熱辣辣,香脆可口,不愧為西班牙甜品一號。
2023-10-30 166 瀏覽
今晚適逢萬聖節🎃週未,整個中環充滿住節日氣氛, 自從疫情後都未曾熱鬧過,餐廳佈滿了萬聖節的裝飾,同準備了一些同節日相關題材的食物秘製雜錦橄欖 $38味道沒有太過澀口之感, 混入不同橄欖有黑色同青色,好有咬口,配合紅白酒非常夾橄欖配紅白酒,紅白酒好順喉,白酒帶有花香,紅酒比較dry ,但飲落不太澀好滑身香煎八爪魚腿焗薯及脆香羽衣甘藍 $168八爪魚腿香煎十分脆,旁邊灑滿羽衣甘藍,清新健康,營養價值高Halloween 特色焗薯用墨魚汁製成的焗薯,好有Halloween 儀式感,營造了節日的氣氛El Cerdo 招牌西班牙炒飯 $188海鮮青口西班牙炒飯新鮮青口新鮮大隻,食落鮮甜多汁,青口鋪滿整個鐵鍋,滿足海鮮控我的慾望,炒飯好有焦香感,十分有咬口傳統蕃茄煮豬肉丸 $78蕃茄味濃郁,豬肉丸好軟腍,味道杰身但味道不錯西班牙焦糖燉蛋 $58上層鋪了焦糖,脆卜卜薄片配合嫩滑蛋香,滑溜溜味道好正

秘製雜錦橄欖 $38

香煎八爪魚腿焗薯及脆香羽衣甘藍 $168
八爪魚腿香煎十分脆,旁邊灑滿羽衣甘藍,清新健康,營養價值高
Halloween 特色焗薯

El Cerdo 招牌西班牙炒飯 $188
海鮮青口西班牙炒飯

傳統蕃茄煮豬肉丸 $78
蕃茄味濃郁,豬肉丸好軟腍,味道杰身但味道不錯

西班牙焦糖燉蛋 $58
上層鋪了焦糖,脆卜卜薄片配合嫩滑蛋香,滑溜溜味道好正

2023-10-26 110 瀏覽
好耐冇去過中環搵朋友,喺soho 逛逛入左間異國風情西班牙小店食tapas, 牆上壁畫趣緻相當吸晴適合打卡. 飲品叫左西班牙餐廳必點嘅Sangria 同Del Gingebre,個薑啤青檸溝薄荷好清新. #炸黑毛豬火腿球 外脆內creamy帶濃郁嘅芝士味,配搭脆脆嘅咸香黑毛豬火腿粒,內藏幼滑薯蓉,沾上辣椒粉刺激過癮. 味道好有層次. #傳統蕃茄醬煮肉丸 蕃茄汁帶好香好鮮嘅蕃茄味,配搭重口味嘅香料味道上做到輕重分明,肉丸足料咬口十足真才實料,非常開胃. #脆皮燒豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 上菜已經聞到一陣炭香味同好香嘅肉味,層次分明,質地由脆到軟再到煙靭,豬皮鬆脆香口,肥瘦肉比例均勻,配搭蜂蜜蛋黃醬中和後唔肥膩. #魷魚墨汁蛋餅配辣蕃茄醬 Halloween期間限定蛋餅配墨魚汁好香,蛋味好香,加埋少少蕃茄味嘅薯仔同洋蔥,好juicy. 魷魚爽口彈牙,再加埋Tabasco 好惹味. 伴碟有個spooky 鬼臉好有氣氛. #西班牙焦唐燉蛋 凍凍地好refreshing, 焦糖表面好香脆,燉蛋好滑溜,淡淡的肉桂同橙香味完美融入濃郁蛋味中.

#炸黑毛豬火腿球

• 西班牙焦唐燉蛋
  • 魷魚墨汁蛋餅配辣蕃茄醬
  • 傳統蕃茄醬煮肉丸
2023-10-24 801 瀏覽
同老細去開大館附近睇嘢,同事介紹中環登山電梯附近有間西班牙菜,都幾好食,就跟住識同老馬去搵食啦!原來就響電梯頂行前幾步,臨近halloween,餐廳已經有佈置啦…由蘭桂坊一路上,已經開始有氣氛…🎃👻一坐低就梗係叫兩杯嘢飲先啦!點解啲人覺得一杯cocktail,一杯mocktail就一定係女人飲moctail嘅呢??🤔🫣🤭老細叫咗杯mango加passion fruit嘅mocktail,我飲sangria。🍹🍷兩杯都好清新~講真,呢杯sangria算係我飲過之中幾好飲嘅!👏🏻👍🏻佢嘅紅酒同rum酒比例好好,可能啲水果夠新鮮,好清香!🥰頭盤梗係要食黑毛豬🐽!!佢個溫泉蛋配埋黑毛豬火腿同蘆筍好正!!個ham入口啲油香四散,真係齒頰留香!!最鍾意佢有少少筋,好有咬口之餘,亦都可以響口中不停散發香氣,真係咬到唔捨得吞!!🤣🤣另外叫咗個脆炸黑毛豬火腿球,炸得好鬆化…好香口…啲火腿又惹味!!🥰👍🏻主菜叫咗個香煎無骨雞腿配鮮菇松露蛋黃醬~個雞肉好嫩滑,但係塊皮又煎到脆卜卜,個蛋黃醬有輕輕嘅黑松露香氣,最緊要係啲菇~對於我呢個無菇不歡嘅人嚟講,真係食到嗯…嗯…😚聲~🤣🤣Pasta叫咗傳統墨魚汁大蝦炒幼

mocktail + sangria

黑毛豬火腿配蘆筍溫泉蛋

炸黑毛豬火腿球

香煎無骨雞腿配鮮菇松露蛋黃醬

Pasta叫咗傳統墨魚汁大蝦炒幼麵,佢面頭啲蝦同魷魚唔知點整…令到啲蒜蓉脆卜卜~個墨魚幼麵有啲散,但係又好香口~不過呢隻麵係會食到變咗巫婆嘴嘅👿😝
傳統墨魚汁大蝦炒幼麵

最後甜品係西班牙式creme brulee,一入口竟然有一陣微酸同清香🤤而唔係奶香,因為佢加咗橙🍊同肉桂,質感上亦都好唔同,幾特別,最啱為今餐劃上完美嘅句號!!🥰👍🏻
西班牙式creme brulee

香煎無骨雞腿配鮮菇松露蛋黃醬
傳統墨魚汁大蝦炒幼麵
西班牙式creme brulee
2023-10-24 111 瀏覽
We ordered a $138 lunch set and a $188 business lunch set. Their lunch sets are only available on weekdays. They are really value for money. Would be great if they can have them on weekends as well.$138 + 10% Set:- Soup or salad- Crispy Pork Belly with Quince Aioli- Set Pan Fried Squid with Chorizo and Chill- Dessert: churros (3 pcs) with hazelnut chocolate sauce- Can add a drink by + $10$188 + 10% Business Lunch Set:- Soup or salad- Pan con Tomate- El Cerdo Paella- Set Dessert: churros (3 pcs)

$138 + 10% Set:
- Soup or salad
- Can add a drink by + $10

- Soup or salad
- Pan con Tomate
- El Cerdo Paella
- Set Dessert: churros (3 pcs) with hazelnut chocolate sauce
- Set Coffee

The pork belly had really crispy skin and was soft inside.

The squid had great garlic taste.

The mussels in the paella were tender and cooked just right. Love their creative presentation to have the mussels stand in upright position.

Love to finish the nice meal with the churros. Forgot to take photo when I had the first churro hence there're only 2 in the photo 😆
2023-10-16
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
  • 西班牙海鮮飯
2023-10-09 121 瀏覽
今日難得肥妹仔晏就去中環見客,見完客之後就緊係同同事食餐好嘅慰勞吓自己🤣🤣🤣我地嚟到蘇豪區一間食西班牙fusion 菜食個tea set 🍽️一開始當然有沙律同蘑菇湯頭盤作為頭盤啦然後一大盆西班牙特色Fusion菜,當中有El Cerdo傳統薯仔奄列、炸黑毛豬火腿球、脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃悔、迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡、鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬,每一樣都有特色而當日甜品係杏仁酥配肉桂條,一脆一軟兩種口感都有飲品我就揀左西班牙特色飲品Sangria,又紅酒再配搭果汁🍹大家仲可以揀無酒精版

一開始當然有沙律同蘑菇湯頭盤作為頭盤啦

而當日甜品係杏仁酥配肉桂條,一脆一軟兩種口感都有

2023-10-09 1051 瀏覽
中環真係好多特色小餐館 呢間西班牙菜十分滿意✅ 平日夜晚都有唔少人幫襯😍價錢真係好親民🥳 tapas叫幾樣都飽飽地🤤❣️Par con Tomate $48鮮蕃茄蓉焗法包焗到香脆嘅法包🥖配上混合蒜茸同洋蔥嘅鮮蕃茄蓉🍅酸酸甜甜好開胃🤤 ❣️Queso de Cabra & Croquetas de Remolacha $68羊奶芝士紅菜頭可樂餅可樂餅皮混入清甜嘅紅菜頭 再包住濃濃嘅羊奶芝士充滿咸香🧀 炸到香口之餘唔油膩🤌🏼❣️Pulpo A La Parilla $168香煎八爪魚腿配焗薯及脆香羽衣甘藍成隻碟咁長嘅八爪魚鬚‼️表面焦香而保留八爪魚嘅鮮味🐙同煙韌口感💯醬汁係簡單嘅檸檬汁🍋加橄欖油🫒突出八爪魚嘅新鮮😼炸脆嘅羽衣甘藍冇平時嘅草青味🐵 好似食緊零食🥰 焗薯都好入味🥔❣️Panceta de Cerdo $88脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬五層嘅肥瘦肉層次分明🐷外層皮脆同時瘦肉都保持嫩滑😋有啲似燒味乳豬但呢度再乾身啲再冇咁油🐷沾上少少辣椒🌶️同清新蜂蜜蛋黃醬🍯味道好豐富🤗❣️Churros Con Nutella $68香脆玉桂條配榛子朱古力醬食西班牙菜又點可以冇佢地嘅國民甜品churros呢💁🏻‍♀️即
價錢真係好親民🥳 tapas叫幾樣都飽飽地🤤

沾上少少辣椒🌶️同清新蜂蜜蛋黃醬🍯味道好豐富🤗
Churros

❣️Churros Con Nutella $68
香脆玉桂條配榛子朱古力醬
即炸嘅churros 外層酥脆😚口感煙韌仲帶有好濃嘅蛋香 🥚 外層沾滿玉桂粉同白砂糖 再點埋Nutella超邪惡😈 $68有咁多條‼️🫡
Sangria

❣️Sangria $80
紅白水果酒酒味夠濃🍹配上蘋果🍎檸檬🍋香橙🍊味道清新✨飲住傾計好寫意☺️
Pulpo A La Parilla
Panceta
Churros
Sangria
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
  • 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
  • Queso de Cabra & Croquetas de Remolacha
2023-10-05 87 瀏覽
一直都覺得香港唔係好多地方有正宗西班牙菜 特別係我去完西班牙後超級喜歡TAPAS 西班牙小菜!🌟😛餐廳好舒服 有得坐室內或者室外🩷 好chill如果係中環放工不防可以過來試試!🏃🏻😍放工後即刻心情好翻嗮!Pan Con Tomate🍞🍅 ($48) 呢個作為頭盤好開胃 酸酸哋 佢係番茄蓉同蒜蓉🧄配一塊餅/薄麵包 而上面淋左少少醋同埋橄欖油 而且青蔥係面頭起到畫龍點睛既作用✨😍 令到成個頭盤更加香口El Cerdo Tortilla🍳 ($88)呢個係一個Omelette包住一舊舊薯仔🥔 薯仔有d係蓉 亦都有d係一粒粒 令到佢擁有多重口感!上面配有沙拉醬 蛋煎到有脆邊 而且切中間仲有少少蛋汁El Cerdo Paella🦐 ($188)Paella一開始睇落去以為細細碟 點知發覺原來佢個碟都幾深 好飽肚🤰🏻!飯煮得超級好 我覺得口感有少少彈牙 偏乾身 我幾鍾意 而且飯都偏重紅椒味仲有少少辣🌶️ 唔食得辣既朋友要注意翻 海鮮份量都好多 又有蝦、青口、魚肉👍🏻😍Churros & Nutella🥜 ($68) 幾貼心見我哋兩個人就將churros同埋Nutella醬分做兩個杯 churros炸

一直都覺得香港唔係好多地方有正宗西班牙菜
特別係我去完西班牙後超級喜歡TAPAS 西班牙小菜!🌟😛
餐廳好舒服 有得坐室內或者室外🩷 好chill
如果係中環放工不防可以過來試試!🏃🏻
😍放工後即刻心情好翻嗮!

Pan Con Tomate🍞🍅 ($48)

El Cerdo Tortilla🍳 ($88)

El Cerdo Paella🦐 ($188)

Churros & Nutella🥜 ($68)
幾貼心見我哋兩個人就將churros同埋Nutella醬分做兩個杯 churros炸得好脆 ✨成日覺得佢好似西式油炸鬼 但食落去唔會太油

📍El Cerdo (伊利近街) (中環)
地址:中環伊利近街38號地舖
Pan Con Tomate🍞🍅
El Cerdo Tortilla
El Cerdo Paella
Churros & Nutella
Pan Con Tomate🍞🍅
El Cerdo Paella
2023-09-30 84 瀏覽
今個月就中秋做節為由,拉左男友去中環嘅 El Cerdo 食佢最鍾意嘅西班牙野 😋炸薯仔佐地道蛋黃醬薯仔外面炸得好香脆,辣辣地嘅味道配埋蛋黃醬好香口 🤤 越食越香辣,連平時少食薯仔嘅我都食多左幾舊 😍鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦呢個都係香口嘅小食 👍🏻 上檯嘅時候仲有滋滋聲好吸引 🤩 蝦夠彈牙,加上辣辣地嘅蒜香,更帶出左蝦嘅鮮味 🫶🏻烤 Tetilla 芝士伴松露,蜂蜜及杏仁芝士控一定要試下 😆 半溶嘅芝士配上蜂蜜味道超夾 😋 再加上香口嘅杏仁,口感好好,松露嘅香味亦唔會搶左芝士香 👍🏻 仲好貼心咁有埋多士片,真係唔錯 🫶🏻香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬雞腿肉好嫩滑,呢個小食最正嘅係舖底嘅香菇,吸左雞嘅肉汁,又有充滿松露香嘅蛋黃醬撈埋一齊,好唔錯 🤤香脆肉桂條配榛子朱古力醬最鍾意食肉桂條 😍 呢個仲有好多榛子醬 🤤 肉桂條炸得好香脆,配埋肉桂砂糖同榛子醬,好香甜好滿足 😆Mocktail: Del Gingebre、De La Passion前者有青檸、薄荷、黑糖同埋姜汽水,屬於比較清新嘅口味;後者有芒果、熱情果、青檸同埋雪碧,味道比較甜美 😋 兩杯嘅味道都好唔錯,我就鍾意熱情果果杯 🫶🏻

炸薯仔佐地道蛋黃醬

鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦

烤 Tetilla 芝士伴松露,蜂蜜及杏仁

香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬

香脆肉桂條配榛子朱古力醬

2023-09-18 72 瀏覽
🍽️ El Cerdo 📍中環伊利近街38號地舖-男朋友強烈推仲呢間中環嘅西班牙菜😍😍今日終於有時間去試吓啦!💫 秘製雜錦橄欖($38)除咗綠橄欖同黑橄欖,佢仲加咗大量嘅蒜片同埋紅椒😍😍雖然有橄欖油,成個開胃菜食落反而完全唔會有油膩嘅感覺🤩🤩酸酸甜甜而有咬口既口感令人食指大動!好驚喜呀👍🏻👍🏻💫 鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黄醬($98)魷魚圈炸得香脆,入邊嘅魷魚都鮮嫩彈牙👍🏻👍🏻配上同樣香脆嘅炸蒜粒同香蔥碎😍😍好邪惡但好惹味🫶🏻🫶🏻🫶🏻就算唔加檸檬汁都好正💫 傳統蕃茄醬煮肉丸($78)肉丸口感厚實!一咬就知好足料😚😚成個肉丸好有層次🤩🤩外邊係香濃嘅蕃茄醬,咬開除咗食到有香濃嘅豬肉香味,入邊仲有孜然等香料既香氣!💫 EL Cerdo招牌西班牙海鮮炒飯($188)一上枱已經俾佢滿滿嘅大蝦、青口震懾住🤣🤣🤣一邊食一邊發現呢個炒飯就好似寶藏一樣,越搵越多海鮮配料🤩🤩有軟糯既魷魚、酸酸地好開胃既腸、吸曬味既雞肉、豬肉、豬皮等等😋😋😋最攞命嘅係連個飯都好香好入味🤭🤭🤭微辣令佢更加惹味😋😋難怪呢個係招牌炒飯!必點!💫西班牙焦糖燉蛋($58)眾所周知焦糖燉蛋又好玩又好食!🤣🤣焦糖燒得啱啱好,香香甜甜又好好敲🥳
🍽️ El Cerdo
📍中環伊利近街38號地舖

💫 秘製雜錦橄欖($38)

💫 鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黄醬($98)

💫 傳統蕃茄醬煮肉丸($78)

💫 EL Cerdo招牌西班牙海鮮炒飯($188)

💫西班牙焦糖燉蛋($58)
眾所周知焦糖燉蛋又好玩又好食!🤣🤣焦糖燒得啱啱好,香香甜甜又好好敲🥳🥳燉蛋香滑creamy😋😋配埋焦糖簡直就係邪惡既代表!兩個口感融合得好好🫰🏻🫰🏻唔係減肥嘅話真係想再encore🥹🥹

💫Del Gingebre ($88)
薑啤加上青檸同薄荷,好Fresh🤩🤩同偏向重口味嘅西班牙菜一齊,真係好夾呀🥰🥰

💫De la Passion($88)
見到一大舊新鮮既熱情果😍😍已經覺得好開胃👍🏻👍🏻香濃既芒果、熱情果味,加上淡淡既青檸同梳打🥳🥳開胃必選

🌟餐廳有室內同室外區域,打卡位多之外,仲有一間寵物友善嘅餐廳🥰🥰見到員工都好友善咁同其他食客帶嚟嘅狗仔打招呼😊😊so sweet

🌟食物質素超好!個人覺得最推薦嘅就係招牌海鮮炒飯🥹🥹一路打呢篇文一路忍唔住不停咁回味🤭🤭🤭橄欖都好有驚喜!

🌟見到廚房入邊嘅廚師都係外籍人士,難怪味道咁正宗啦!

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#中環 #central #中環美食地圖 #中環必食 #中環餐廳 #中環好去處 #西班牙菜 #ElCerdo
2023-09-16 50 瀏覽
El credo 餐廳餐廳店員好熱情有禮最出色係佢嘅西班牙海鮮炒飯上面蓋有青口+大蝦,味道都幾鮮甜,超好食的,可惜係太細份!如果大食朋友就要叫多啲唔同菜色另外飲品方面難得地有得order 傳統西班牙飲品,sangria red 紅酒浸泡水果🍷幾好飲!
El credo 餐廳

餐廳店員好熱情有禮

最出色係佢嘅西班牙海鮮炒飯
上面蓋有青口+大蝦,
味道都幾鮮甜,
超好食的,
可惜係太細份!
如果大食朋友就要叫多啲唔同菜色

另外飲品方面
難得地有得order
2023-09-14 60 瀏覽
Pam con tomato 🍅 ($48)麵包外層酥脆,內裡柔軟,醃番茄帶來了微妙的酸甜風味,仲充滿橄欖油香味,Croquetas de Jamon 🟤($78) 外皮金黃酥脆,一咬下去,會感受到火腿的濃郁風味,然後是內部的柔軟和多汁Esparragos con Huevo Y Jamon 🍳($118) 結合左蛋、蘆筍和火腿的美味。蘆筍經煎得剛剛好,保持了新鮮和脆爽,而蛋則經煎至蛋黃微微流動,火腿的鹹香味道增添了更多層次的風味El Cerdo Torilla 🥔($88)蛋餅充滿飽足感的主菜。蛋餅外皮酥脆Tarta de Queso Estilo Vasco 🧀($78) 芝士蛋糕質地非常滑溜,充滿了芝士的濃郁風味。呢款甜品既不過甜,也不過重,完美地平衡口感和味道。Red Sangria 🍷($80) 食西班牙菜必點飲品🇪🇸De la Passion🍹($88) 好好飲,百香果酸甜宜人,具有明顯的百香果風味
Pam con tomato 🍅 ($48)

Croquetas de Jamon 🟤($78)

El Cerdo Torilla 🥔($88)
蛋餅充滿飽足感的主菜。蛋餅外皮酥脆

Red Sangria 🍷($80)
食西班牙菜必點飲品🇪🇸

De la Passion🍹($88)
好好飲,百香果酸甜宜人,具有明顯的百香果風味
2023-09-13 53 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧講到食西餐,我通常都會去中環蘇豪區。今次到訪一家以豬做招牌嘅西班牙菜《El Cerdo》。門口有一幅黑毛豬拎住酒杯嘅牆畫,都幾得意。STARTERSoup of the DayEL Cerdo House Salad鮮蕃茄蓉焗法包法包烘到香脆再加上鮮蕃茄蓉,酸酸地好開胃。TAPAS 烤沙甸魚配西班牙羅曼斯可醬細長嘅沙甸魚烤到香脆,加入欖欖汁和西班牙菜常用嘅羅曼斯可醬,更加帶出沙甸魚魚肉嘅鮮味。脆皮豬肉配蜂蜜蛋黃醬豬肉肥瘦適中,上層係肥肉,下層係豬腩部分。豬肉連豬皮烤到香脆,食落有咔嚓嘅香脆聲音。蜂蜜蛋黃醬又可以減輕油膩感。招牌西班牙海鮮炒飯比較迷你嘅鐵鑊,上面放入海鮮炒飯。面頭插住幾隻新鮮青口和鮮蝦肉,飯粒亦都煙煙韌韌好過癮。香脆玉桂條配榛子朱古力醬新鮮熱炸嘅Churros,配上香甜嘅榛子朱古力醬,好邪惡呀。 如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧El Cerdo (伊利近街) (中環)中環伊利近街38號地舖୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

STARTER
Soup of the Day
EL Cerdo House Salad
鮮蕃茄蓉焗法包
法包烘到香脆再加上鮮蕃茄蓉,酸酸地好開胃。

TAPAS
烤沙甸魚配西班牙羅曼斯可醬

脆皮豬肉配蜂蜜蛋黃醬

招牌西班牙海鮮炒飯

香脆玉桂條配榛子朱古力醬

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

El Cerdo (伊利近街) (中環)
中環伊利近街38號地舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
2023-09-12 806 瀏覽
中環靚餐廳處處 想食好啲 坐得舒服啲 影多啲靚相📸合符要求嘅餐廳實在多不勝數🍽️所以最近我又去呢區覓食啦🤣今次同朋友睇中咗呢間門口有大大隻伊比利亞黑毛豬🐗嘅西班牙餐廳😆El Cerdo Soup🍲以呢道薯仔湯為今餐飯掀起序幕是最為適合不過味道濃郁 加上橄欖油嘅香氣令人一口接一口將其喝完Crispy Pork Belly with Quince Aioli 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬入到嚟點唔可以唔食豬🤣呢道脆皮豬腩肉連店員都強烈推介令我哋期待值大大提升😋果然 豬腩肉皮脆肉嫰之餘 伴碟嘅蜂蜜蛋黃醬更是神來之筆 將味道提升至另一個層次😍Crab Tortilla 西班牙蟹肉奄列唔好睇個西班牙奄列好似好細碟但其實菜式加入大量薯仔🥔煮成食落同主食一樣飽肚呢道西班牙奄列更添加蟹肉🦀切開甚至有流心效果視覺同味覺都一樣大滿足💯Grilled Chicken Leg with Truffle Aioli 香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬雞腿煎得皮香肉嫩 配上鮮菇同松露蛋黃醬 味道上乘Mushroom Tortilla 西班牙蘑菇奄列身為蛋控 當然要試埋另一款西班牙奄列🤣呢款加入咗蘑菇 雖然切開嘅視覺效果不及蟹
中環靚餐廳處處

Sangria 🍹
呢款西班牙水果酒飲落酒味不算濃烈
亦不會太甜

De La Passion 🍹
有芒果、熱情果同青檸
飲第一啖嗰陣覺得甜咗少少
但之後愈飲愈覺清新酸爽