2023-12-19 357 瀏覽
今次去嘗咗間唔錯嘅地方,老實講,佢哋嘅美食絕對戳中我個味!先講講佢嘅Assorted Cold Meats,Jamon同Lomo嘅油花味濃郁得黎,咬落去帶有嗰種微微嘅鹹甜,完全唔悶場。八爪魚Galician Octopus一出場,個樣好吸引,彈牙嘅質感配上輕微咸香嘅調味,真係難得一試,一啖紫薯嘴黐黐又甘甜,爆炸咁滿足。至於嗰個Classic Omelette就真係好家常,流心蛋微微嘅洋蔥香氣,有啲慰藉同熟悉嘅感覺。再點咗Seafood Paella,估唔到即整即食嘅海鮮味濃郁得嚟又新鮮,米粒爽口,每啖都有驚喜。總括黎講,一家人或者同三五知己嚟,鬆弛下,飲吓酒,食吓西班牙小食,呢度絕對係個不錯嘅選擇!🍤🍷🥘
2023-07-23 1003 瀏覽
7月中旬我和女朋友一起慶祝生日,選擇了到Cassio開party請一大班朋友一起慶祝生日,Cassio餐廳安排周到,有一位豬場外國女DJ為我們全晚打碟,場内有ping pong 、飛碟機及一張乒乓波枱供我們玩遊戲。員工方面服務細心有禮,總會在我們附近為我拍照;食物方面質素高,特别是西班牙豬,非常出息,皮脆內軟,另外海鮮飯也非常美味,朋友們吃過都讚不盡口,絕對是必食的選擇,Mango Fuego 及 Clover Club 這兩杯cocktail及甜品也是喜出望外。餐廳經理殷勤招待,很會去營造氣氛,帶動全場氣氛高漲,而且有禮貌、細心,大家都玩得好開心,今年没有選錯地方,感激!🙏🏼
2023-07-19
生日
  • Suckling Pig(西班牙豬)
  • Seafood  Paella(西班牙海鲜飯)
  • Mango  Fuego(cocktail )
  • Clover  Club(Cocktail )
2023-03-14 1451 瀏覽
Cassio是酒吧餐廳/有時會有night club 活動。Cassio佔地頗為廣闊,有室内用餐和室外的半露天平台, 室内營造神秘感,室外平台有小花園的feel,和三五知己摸酒杯底聊天就最適合啦不過!當日夜晚在中環有飯聚,但時間又未到所以行嚟happy hour 飲杯野~環境靚既,但安排好差,當日得4位客人,真係員工都多過客,但偏偏安排2張好貼既枱坐埋一齊(有10張up空枱),好似快餐店搭枱的感覺。叫咗幾款tapas和飲品當開胃菜,味道可以~但性價底,而服務又好pushy,入到去好似入咗保險/美容公司咁,一直推銷酒類/今日special不太喜歡這種每十分鍾就行嚟打擾你的服務,會不時企係枱旁邊監視住,連傾偈都好uncomfortable😅

2022-12-20 1509 瀏覽
呢間餐廳係喺蘭桂坊嘅一棟大廈入面~ 佢嘅裝修都比較似係酒吧嘅形式~ 入面環境比較昏暗, 有一種好浪漫好有格調嘅感覺🥰 佢哋淨係開夜晚~ 一開始就會係晚餐嘅時段然後大概8-9點後就會酒吧咁~ 因為主要其實都係俾人飲酒傾偈, 所以佢嘅枱面都比較矮~ 食嘢可能會有少少唔方便~ 但係嘢食嘅質素就好高🥹 無論前菜, 主菜同甜品都好高質!! 佢係以西班牙菜為主~ 食物嘅賣相好靚好精緻🥰 不過份量就有少少偏細~ 🤍Beef Tenderloin $248呢款菜嘅擺盤係用牛柳同polenta fries做咗兩層🥰 擺盤好有心思! 牛柳有好香嘅牛肉味~ 配上豆腐皮口感好豐富🫶🏻 而且佢嘅醬汁調味都好好☺️ 有淡淡的松露香~🤍Beef Tartare $188係用2個小型三文治嘅形式上碟☺️ 上面鋪咗兩隻小型太陽蛋仔~ 入邊嘅牛肉他他處理得好好! 🥰 調味香之餘, 牛肉他他嘅口感都好滑🫶🏻🤍Suckling Pork $248呢款係慢煮12小時嘅乳豬🥰 肉質非常嫩滑!! 醬汁同乳豬都好夾!! 而且呢款份量都唔細~ 🤍Bravas $98呢款小食好有驚喜!!🥹 薯仔烤到好脆! 加上大蒜蛋黃醬同辣

🤍Beef Tenderloin $248

🤍Beef Tartare $188

🤍Suckling Pork $248

🤍Bravas $98
呢款小食好有驚喜!!🥹 薯仔烤到好脆! 加上大蒜蛋黃醬同辣醬~ 真係好香口惹味☺️

🤍Tarta de Santiage $78
呢款甜品係almond tart, 加上肉桂, 椰子cream等調味~ 肉桂嘅味道好岀🫶🏻 整體來講都好唔錯!

🤍Churros $78
呢款係好有名嘅西班牙甜品! 🫶🏻 只要烤得夠脆~ 加上面頭嘅砂糖🥹 就一定好好食!
Bravas
Beef  Tenderloin
Suckling  Pork
Tarta  da  Santiage
2022-11-18 1199 瀏覽
Restaurant & Bar |環境氣氛一流西班牙餐廳Churros油炸鬼/Paella燉飯/芝士拼盤晚上係餐廳 直到大概10/11點會化身酒吧 現場有DJ 整個氛圍超級好 適合同朋友一齊坐下傾下計☺️食物都不遜色 正宗西班牙料理 ● Ham&Cheese拼盤● (7/10)大大份量芝士和西班牙火腿 配紅酒滿分 有兩款芝士口味 對芝士不太熟悉既我就唔知係咩芝士🙈menu寫既係 40 months cured Ibérico ham, 6 months curedManchego cheese, 4 months cured Payoyo cheese💰248●Pork Belly Sandwich ● (10/10)慢煮豬肉🍖旁邊配上蕃薯片 肉量幾夠 咬落口豬肉既油份滲入口🤤好滿足💰168● Seafoos Paella海鮮燉飯 ● (7/10)有分兩個size 我同朋友兩個share一個Small size 合格💰248● Dessert Platter●(10/10)甜品拼盤包了西班牙油炸鬼Churros,兩款蛋糕包括Lava Cake和朱古力蛋糕,還有雪糕球。全部甜品都十分出色
Restaurant & Bar |環境氣氛一流西班牙餐廳
Churros油炸鬼/Paella燉飯/芝士拼盤

● Ham&Cheese拼盤● (7/10)
💰248

💰168

● Seafoos Paella海鮮燉飯 ● (7/10)
💰248

● Dessert Platter●(10/10)
甜品拼盤包了西班牙油炸鬼Churros,兩款蛋糕包括Lava Cake和朱古力蛋糕,還有雪糕球。全部甜品都十分出色,Churros外脆內軟 非常鬆化🤤Lava cake陪雪糕簡直是甜品的天花板 冰火交融🍫🔥
💰198

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
人均:$2xx up
Cassio既環境比較昏暗 裝潢幾浪漫同有情調✨打卡影相就黑咗啲喇 同傳統既tapas一樣份量比較細份 可以叫多啲唔同菜式同朋友share~✿ Beef tenderloin $178首先要推介呢份好有驚喜既beef tenderloin🥩 肉質好軟嫩亦好重肉味‼️下面既polenta fries都炸得好香脆 不過要快啲食 因為牛柳上面既truffle sauce會淋到啲薯條好快變到淋身 唯一美中不足嘅係truffle sauce唔係好食得出松露味(๑•́ ₃ •̀๑)✿ Seafood paella (S) $208 (M) $448 係好足料既paella( •̀ ω •́ ) 有蝦、青口、魷魚同蜆🦐🦑 飯粒好有咬口 軟硬適中 燉飯好重蝦味 想象到用咗好多蝦頭同蝦殼去煮成 好入味‼️✿ Garlic prawns $178用咗大量既牛油、香蒜同新鮮香草黎烹煮塔斯曼尼亞既大蝦🧈🌿🧄仲配埋幾片法包 個醬汁好味到好想要多碟法包慢慢食🦐📍Cassio 中環蘭桂坊雲咸街33號LKF Tower 2樓評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💸性價比:♥♥♥♥/5🤟🏻回頭指數:♥♥♥♥♥/5

✿ Beef tenderloin $178

👅味道:♥♥♥♥/5
💸性價比:♥♥♥♥/5
🤟🏻回頭指數:♥♥♥♥♥/5
2022-01-22 1692 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠 🇪🇸📍𝟚/𝔽, 𝕃𝕂𝔽 𝕋𝕠𝕨𝕖𝕣, 𝟛𝟛 𝕎𝕪𝕟𝕕𝕙𝕒𝕞 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥, 𝕃𝕒𝕟 𝕂𝕨𝕒𝕚 𝔽𝕠𝕟𝕘, ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝::::::::::::::::::::::::::::::𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘰𝘯-𝘵𝘩𝘦-𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘗𝘢𝘥𝘳ó𝘯 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴 (𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘎𝘢𝘭𝘪𝘤𝘪𝘢, 𝘴𝘢𝘭𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘬𝘦𝘴) & 𝘗𝘢𝘯 𝘤𝘰𝘯 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘦 (𝘊𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢𝘭 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰,, 𝘴𝘢𝘭𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘬𝘦𝘴), 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘺 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘩𝘰𝘶𝘳 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘳𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘣𝘭𝘺 𝘢𝘵 $60 𝘱𝘦𝘳 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘴. 𝘋𝘪𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘻𝘺 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘳𝘦𝘱𝘭𝘦𝘵𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘣𝘶𝘭𝘣𝘴💡🥘ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ ꜱ/ᴍ $198/$348𝘉𝘰𝘮𝘣𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘱𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠 🇪🇸

🥘ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ ꜱ/ᴍ $198/$348
𝘉𝘰𝘮𝘣𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘱𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘪𝘯𝘬 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴, 𝘮𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 & 𝘤𝘭𝘢𝘮𝘴. 𝘙𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘴𝘩𝘢𝘳𝘪𝘯𝘨.

🥪ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ $158
𝘙𝘦𝘮𝘢𝘳𝘬𝘢𝘣𝘭𝘦! 16 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘴𝘭𝘰𝘸-𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘣𝘦𝘭𝘭𝘺 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘰 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳, 𝘤𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯 & 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳.

🐂ʙʟᴀᴄᴋ ᴀɴɢᴜꜱ ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ $228
𝘌𝘯𝘵𝘪𝘤𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘩𝘢𝘥𝘦 𝘰𝘧 𝘱𝘪𝘯𝘬 𝘰𝘯 𝘪𝘵𝘴 𝘧𝘭𝘦𝘴𝘩 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘜𝘚 𝘣𝘦𝘦𝘧, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘰𝘭𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘣𝘶𝘪𝘭𝘵 𝘪𝘯 𝘣𝘦𝘵𝘸𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯 𝘸𝘢𝘴 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦.

🍳ɪʙÉʀɪᴄᴏ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ $118
𝘑𝘪𝘨𝘨𝘭𝘺 𝘨𝘰𝘭𝘥𝘦𝘯-𝘣𝘳𝘰𝘸𝘯 𝘰𝘮𝘦𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘦𝘨𝘨𝘴, 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘤𝘰𝘯𝘵 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯 & 𝘐𝘣é𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘏𝘢𝘮.

🦐ɢᴀʀʟɪᴄ ᴘʀᴀᴡɴ $168
𝘓𝘢𝘳𝘨𝘦 𝘱𝘪𝘯𝘬 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥, 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤-𝘪𝘯𝘧𝘶𝘴𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘦𝘴𝘱𝘦𝘭𝘭𝘦𝘵𝘦 𝘱𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵𝘴.

🍷ᴡʜɪᴛᴇ/ʀᴇᴅ ꜱᴀɴɢʀɪᴀ $60 (ʜʜ ᴘʀɪᴄᴇ)
2021-10-31 2634 瀏覽
又係忙到吐血既時間,打篇文都打左足足一個月🥲想食西班牙野,搵到有唔少Tapas既酒吧,見評語都唔錯,Happy Friday就去左一戰😚裝潢偏現代風,彩色燈帶點迷幻,不過為飲酒而設既矮檯沙發位,就唔係咁方便進食🛋️▪️ Iberico Omelette(7/10)💲128我地呢個蛋餅比較熟,切開無人地相咁流心蛋漿,而且蛋香一般,不過有唔少薯仔粒,加上Parma Ham鹹香搭夠🤤▪️ Seafood Paella(7/10)💲198 (S)細既係二人份量,都比預期中大兜,食落係好重海水味,蝦、青口、蜆新鮮度正常,粒粒分明既珍珠米飯底口感帶點咬口,亦都好入味🥘▪️ Churros(6/10)💲68配上朱古力醬既Churros食落好多硬炸粉,唔夠鬆化,口感上已經扣左分,期待已久既呢個令我好失望,坊間有大把好食過佢既🥲另外有超重奶味既雪糕球,側邊有Oreo碎🍨▪️ Red Sangria(6.5/10)💲60 (Happy Hour)禮拜五都有呢個Happy Hour價真係幾抵既,仲要送個小食盤,有小青椒仔、芝士條等,不過我呢杯既水果主要係莓,個人就覺得麻麻地,朋友既Sparkling Sangria好

▪️ Iberico Omelette(7/10)💲128
Iberico Omelette

Seafood Paella

▪️ Churros(6/10)💲68

Churros

禮拜五都有呢個Happy Hour價真係幾抵既,仲要送個小食盤,有小青椒仔、芝士條等,不過我呢杯既水果主要係莓,個人就覺得麻麻地,朋友既Sparkling Sangria好飲得多🤪

🔎 整體評分(6.5/10)
Iberico Omelette
Seafood Paella
又到Dining city舉辦既Restaurant week,可以用超抵價就餐於米芝蓮🌟同不同餐廳。平時去LKF Tower飲野就多,今次同朋友就決定去試Cassio為Restaurant Week特別推出既$298任食pinchos menu — Pinch Me!。Menu都好有誠意,總共有14種pincho(西班牙既餐前小食),冷熱各7種,包含咗平時A la carte入面既招牌菜式。本身我地兩個女仔都好含蓄咁落咗四件,點知過咗陣個waitress主動過黎提我地咁樣可能會試唔切成個menu,直接建議幫我地點曬14款每樣兩件,之後再encore自己鍾意既。😝(我都建議大家咁做👍🏻,一黎pincho本身細細件,一啖食完,二黎影相靚好多)今次嗌曬所有pinchos,不一一作介紹喇,主要揀自己鍾意同有特色既推薦。🔸Beef TartareBlonde d’Aquitaine, Dijon Mustard, Brioche法國阿基塔牛 配 法式芥末醬,布里歐麵包這個真係要大讚!法國Blonde d’Aquitaine牛肉纖維幼細肉質鮮嫩,香港餐廳多用美國澳洲或者日本牛烹飪,今次食到法國牛

🔸Beef Tartare
法國阿基塔牛 配 法式芥末醬,布里歐麵包

這個真係要大讚!
法國Blonde d’Aquitaine牛肉纖維幼細肉質鮮嫩,香港餐廳多用美國澳洲或者日本牛烹飪,今次食到法國牛認真驚喜!用黎製成塔塔生牛,配返法式芥末醬同法包,好食到不斷encore。Brioche連同Baguette&Croissant都係法國主要嘅麵包,但係喺香港就好少見。
如果你鍾意食lobster roll就一定唔會對Brioche陌生,呢種麵包出名高牛油量同多雞蛋製成,外層鬆香鬆化,內裏軟熟彈口,夾上嫩滑生牛肉同清新酸甜芥末醬,相得益彰,味道口感都極為豐富。真係講完都流曬口水。

Beef  cheek  &  rosemary

🔸Beef Cheek & Rosemary
16 hours slow cooked beef cheek, Sweet potato puree & Rosemary Sauce
16小時慢煮牛面頰,蕃薯泥 配 迷迭香醬

經過16個小時既慢煮,牛面頰肉質軟滑,入口即化,搭配上味道稍甜既蕃薯泥,能平衡牛面頰醬本身既鹹味,下面佐以香脆麵包,層次更為豐富。

🔸Octopus with Smoked Paprika (相片中間)
Spanish octopus, Creamy portobello mushroom Béchamel sphere & chill sauce
西班牙八爪魚,香滑大啡菇意式白汁 配 辣汁

八爪魚口感軟糯,富有彈性,搭配的辣椒汁中和了意式白汁的膩感,充分融合咗八爪魚的鮮味,呈現出來恰到好處。

🔸Ham Croqueta (相片左上)
Crispy Iberico Bechamel Sphere
酥脆西班牙風乾火腿可樂餅

Croquetas係最常見既西班牙tapas之一,同我地認識既可樂餅名異同源,將濃稠的義式白醬加上餡料,最常見為風乾火腿,最後油炸烹調。咬落既有油炸完的酥脆又有火腿既鹹香。朋友好鍾意,不過個人覺得腬得濟,各人口味不同。

🔸Iberico Ham (相片中間)
40 months cured Iberico Ham, tomato & EVOO
40個月黑毛豬風乾火腿 配 番茄,初榨橄欖油

西班牙餐廳點可以冇風乾火腿,40個月既黑毛豬,滿口既堅果香氣,油光鋥亮。麵包上擦咗一層薄薄既蕃茄蓉, 清爽解膩,恰到好處。

🔸Garlic Prawns (相片左下)
Sauteed prawns with garlic and Espelette sauce
拌炒蒜蓉大蝦 配 愛沛雷辣椒醬

🔸Mushroom & Egg (相片從下到上第一)
Mixed mushroom scramble egg & chive
香蔥雜菇炒蛋

🔸Chistorra (相片從下到上第二)
Fresh Chorizo with white wine & confit onion
西班牙紅椒腸 配 白酒,油封洋蔥

油封過既洋蔥入口即化搭配上香鹹微辣既西班牙香腸。

🔸Mushroom Croqueta (相片從上到下左二)
Crispy portobello mushroom béchamel sphere & chili sauce
酥脆大啡菇可樂餅 配 辣醬

相片從下到上依序:

🔸Spanish Omelette
Organic Egg, confit onion & Confit potato with Alioli sauce
西班牙蛋餅,油封洋蔥馬鈴薯 配 蒜泥蛋黃醬

🔸Eggplant Pesto
Roasted eggplant, rocket salad & pesto sauce
烤茄子, 火箭菜沙律 配 羅勒青醬

🔸Smoked Salmon & Cheese
Smoked salmon with cream cheese, herbs & lime
煙三文魚 配 奶油芝士,香草,青檸

🔸Avocado potato salad
Avocado, roasted potato & carrot, spicy Mayo & micro greens
牛油果,烤薯仔甘筍,辣蛋黃醬,微菜苗

🔸Manchego & Idiazabal
6 months cured Manchego, Idiazabal Cheese & EVOO
發酵6個月Machego芝士,Idiazabal 芝士,初榨橄欖油

Free  snack
East  8  Hold  Up

🍽Overall
整體來講以呢個價錢有得兩小時任食,喺蘭桂坊算係幾抵。放工時間餐廳唔算多人,我哋兩個女仔食到八點連晚飯都skip埋。平日可以過嚟同朋友吹吓水飲吓嘢,推薦!
唯一缺點係Cassio既檯燈距離令人坐得好唔舒服,尤其如果女仔著裙,要坐得斯文,全程要側著個身,都幾唔方便,可能Cassio始終係酒吧為主。
食物:4/5
環境:4/5
性價比4/5
2021-08-18
Beef  cheek  &  rosemary
Free  snack
East  8  Hold  Up
2021-09-12 1485 瀏覽
呢度係餐廳加Bar既結合, 不過偏Bar多啲, 因為啲枱都係偏矮🥃 座位有室內同室外, 室外既環境好tropical, 室內就比較Simple Morden 風🛋 呢幾日既天氣坐室外比較熱, 我地原本諗住坐室外好feel 啲, 不過實在有啲熱, 所以調返入去坐😂 呢度既食物質素極高, 每一道菜都會驚艷到你, 雖然未去過西班牙食正宗既西班牙菜, 但係呢間暫時絕對會係香港入面我最滿意既一間西班牙菜餐廳💁🏾‍♀️ 除左食物之外當然仲有酒啦🤩 呢度既Happy Hour 係星期三到星期六既6-9pm, 個時間都幾好, 我地都叫到2 round👍🏽Iberico Ham & Cheese🧀 ($68)飲酒當然要配返啲小食啦😌 40個月既風乾火腿配上6個Manchego芝士加加香脆Tomato bread🥖 三款食物既味道本身都帶少少鹹鹹地, 所以三樣野夾埋一齊食味道剛剛好🤏🏾 個Tomato bread 係超香脆真係好正🤤Galician Octopus🐙 ($168)呢道菜既Presentation 同我想像中有啲出入, 唔係完條上, 不過都勁好食😍 入面只係有4款既食材, 超creamy既薯

Iberico Ham & Cheese🧀 ($68)

Galician Octopus🐙 ($168)
呢道菜既Presentation 同我想像中有啲出入, 唔係完條上, 不過都勁好食😍 入面只係有4款既食材, 超creamy既薯蓉, 西班牙既辣粉同酸豆, 再加主角有咬口得黎又易咬開既Octopus, 我覺得攞黎送酒真係一流🤤

Suckling Pig 🐖 ($198)
呢道菜係等得最耐, 不過等得耐係值得既🤩 其實佢係一條12小時小時慢煮既豬肉🐽 面頭有一層薄薄充滿骨膠原既豬皮痴住少少肥膏, 下面就會炆到勁腍同入味既豬肉😌 旁邊再配左啲炸到超香甜既蕃薯脆片🍠

Pork Belly Sandwich 🥪 ($158)
真心俾呢個sandwich 驚艷到, 首先上到黎既時候已經分好左兩串, 每串有兩份切左1/4既sandwich👍🏽 麵包既部分烘到勁脆, 中間夾左16小時慢煮既pork belly, 醃製過既洋蔥同埋smoked pepper, 再加埋啲特製醬汁, 真係好好味, 重點係pork belly 唔算太肥🫑

Seafood Paella 🥘 ($348)
西班牙海鮮飯係必點既, 有Small or Medium兩個size 可以揀, staff 見我地有4個人就推薦我地揀Medium😁 果然份量其實都頗多, 而且海鮮都足料, 不過調味就重手左啲🤏🏾 不過個飯底就真係超正, 有好濃蝦既鮮味, 而且軟硬度適中, 真係忍唔住食多兩啖😍 暫時係No.1 最愛既Paella💯

Churros ($78)
不嬲對Churros 既印象都麻麻地, 會覺得太甜同埋太腍啤啤🙈 呢度整到超脆而且完全唔會太甜😎 再配埋黑朱古力同埋Cookies and Cream既雪糕真係冇得頂🍫

今次揀既呢間餐廳大家都好滿意, 食物質素好高, 不過食野既話就比較唔方便, 因為啲枱比較矮🤪 全晚仲有駐場DJ 為大家播歌, 要傾計既呢度唔係好啱, 因為啲音樂比較大聲🎧 遲啲冇咁熱既話可以考慮坐出面, 因為個vibes 正啲😂
2021-09-10
  • Churros
  • Iberico Ham & Cheese
  • Galician Octopus
  • Suckling Pig
  • Pork Belly Sandwich
  • Seafood Paella
2021-08-27 905 瀏覽
Last time I tried to walk in but was told that all the tables were fully booked . That’s why this time I have made reservations online once week in advance. I arrived at around 6:30pm a Friday . The indoor area was very spacious with nice lighting and decoration . The place is quite classy . The happy hour deal is like $60 for a drink with a few small nibbles. I like old-fashion so I gave it a go, it was quite nice . I also tried their sangria and liked it a lot I also ordered a meat paella 🥘 to

I also ordered a meat paella 🥘 to share, the texture of the rice is on-point, while the pork rib was a bit dry and with not much of favor. Also, after 9, the place was very full and it became quite lousy and the food and drinks took very long to comes

I think I will definitely go back again for the happy hour , probably won’t stay till too late when it gets too crowded and noisy.
2021-05-30 2412 瀏覽
My dinner was yesterday, yet at the end we weren’t allow to even enter as both my friend and I have not vaccinated! Worst part of all, they just simply sent an email yesterday at 3pm and expect us to check to ensure we can get in. Pretty ridiculous expectations! If this is so important they should have given us a call to notify us. Lastly, when have vaccination become a MUST to a restaurant?!!!

2020-12-31 4167 瀏覽
因為Happy Hour Happy Deal! $60/ glass 仲有小Tapa吸引我去🤣不過我同朋友食埋dinner, 餐廳無lunch食, 6:00先開門😌✨Lamb Sandwich🐑🥪 💰148💫評分: 9.4/10📝慢煮lamb, 唔係特別鍾意食羊,不過覺得會因為想encore呢個dish, 再黎!不過如果唔食羊會有啲蘇, 但係真係好impressive, 超級有驚喜🥰🥰🥰🥰🥰✨Pedron pepper 💰60 (連cocktail) 💫評分: 7/10📝炒得幾好, 少少鹹🤣✨Classic Tortillas de patata🍳💰88💫評分: 8.5/10📝呢個西班牙蛋餅入面有好多野, 薯仔, 洋蔥...口感好豐富😌✨Tomato & Cheese🍅🧀 ~💰88💫評分: 8.2/10📝好fresh啲材料,擺入口細細粒好cute✨Galician Octopus 💰138💫評分: 8.5/10📝八爪魚🐙都係用慢煮方法, 不會太硬+紫薯呢個combination unexpectedly幾match😌ℂ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠📍中環蘭桂坊雲咸街33號LKF Tower 2樓(中環🚇

✨Lamb Sandwich🐑🥪 💰148
💫評分: 9.4/10
Lamb Sandwich

💫評分: 7/10
📝炒得幾好, 少少鹹🤣
Pedron pepper

💫評分: 8.5/10
Classic Tortillas de patata

✨Tomato & Cheese🍅🧀 ~💰88
💫評分: 8.2/10
📝好fresh啲材料,擺入口細細粒好cute
Tomato & Cheese

✨Galician Octopus 💰138
💫評分: 8.5/10
Galician Octopus

ℂ𝕒𝕤𝕤𝕚𝕠
📍中環蘭桂坊雲咸街33號LKF Tower 2樓
(中環🚇D2 出口行5分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬Cocktail亂咁試咗3款都唔差, happy hour 仲配tapa, $60仲去到9:00, 環境有feel, 係啲chair麻麻舒服, 因為有啲矮🤣, 但好💞😍, 我近期最開心食到嘅餐廳💯‼️熟我嘅人都知我好少會幾想repeat去一間餐廳🤣

#中環dinner #中環美食 #香港美食 #中環happy hour #centralhappyhour #centralbar #tgif #hkhappyhour #happyhour #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #hoisumdrink #hoisumeat中環
2020-09-17
Lamb Sandwich
Classic Tortillas de patata
Tomato & Cheese
Galician Octopus
  • Lamb  Sandwich
2020-11-24 2556 瀏覽
又一間網上有MENU的野, 又可以去之前睇清楚, 查字典, 什至check埋讀音LOL不過上網留言BOOK位係冇人會覆的, 都係直接打電話去好D-當晚BOOK左18:00, 餐廳亦係開18:00比我想像中多人企定定準時等佢開門呢-門口靚靚地下都靚靚天花靚靚-其實呢棟LKF TOWER 好似好幾間餐廳都執了, lily & bloom 就係其中一間, 可惜呢-入去個下比天花吸引住, 我真係好中意燈-星期三至六有HAPPY HOUR, $60一杯酒連一口小食, 真係一啖嫁炸同友人叫左兩轉, 唔記得佢叫的係乜了, 我的係whisky同vodka, 小食就兩次都係iberico ham, 因為實在太中意食iberico呢到的whisky 同vodka都幾好飮, 起碼唔係溝水-主菜叫了 beef tenderloin同埋 細的seafood paella肉的份量比我想像中細, D肉好味的, 下面D polenta fries就係一大啖薯的感覺啦, 冇咩特別, 個所謂的truffle sauce都哈特別有松露香, 就係有D汁襯下咁解但飯的份量又比我想像中大個飯充滿住蝦味, 幻想到個湯用左無窮蝦頭蝦
當晚BOOK左18:00, 餐廳亦係開18:00
比我想像中多人企定定準時等佢開門呢
門口靚靚
地下都靚靚
天花靚靚
入去個下比天花吸引住, 我真係好中意燈
呢到的whisky 同vodka都幾好飮, 起碼唔係溝水

但飯的份量又比我想像中大
個飯充滿住蝦味, 幻想到個湯用左無窮蝦頭蝦殼去整
而個米係bomba rice, 同risotto用的米有差不多的口感, 好有咬口又入味, 索哂D湯, 好香濃
個青口好鮮, 其他蜆/ 蝦/ 魷魚就冇咩特別
其實最好加錢要紅蝦, 因為西班牙出名紅蝦麻, 不過我地冇加喇~, 下次有機會真係要認真食下西班牙紅蝦!
2020-11-21
2020-11-11 1829 瀏覽
I made my reservation almost one month in advance, but then got a call from the restaurant just 24 hours before the day telling me that they will have a full house and so need to cancel my booking!? And not even try to pacify or seek remedial action and only offer to move my booking to the next day? Well, thank you very much. I know we are not valued as your customer, so we won't be.
2020-11-11