又到Dining city舉辦既Restaurant week,可以用超抵價就餐於米芝蓮🌟同不同餐廳。平時去LKF Tower飲野就多,今次同朋友就決定去試Cassio為Restaurant Week特別推出既$298任食pinchos menu — Pinch Me!。Menu都好有誠意,總共有14種pincho(西班牙既餐前小食),冷熱各7種,包含咗平時A la carte入面既招牌菜式。本身我地兩個女仔都好含蓄咁落咗四件,點知過咗陣個waitress主動過黎提我地咁樣可能會試唔切成個menu,直接建議幫我地點曬14款每樣兩件,之後再encore自己鍾意既。😝(我都建議大家咁做👍🏻,一黎pincho本身細細件,一啖食完,二黎影相靚好多)今次嗌曬所有pinchos,不一一作介紹喇,主要揀自己鍾意同有特色既推薦。🔸Beef TartareBlonde d’Aquitaine, Dijon Mustard, Brioche法國阿基塔牛 配 法式芥末醬,布里歐麵包這個真係要大讚!法國Blonde d’Aquitaine牛肉纖維幼細肉質鮮嫩,香港餐廳多用美國澳洲或者日本牛烹飪,今次食到法國牛

Beef  Tartare

🔸Beef Tartare
法國阿基塔牛 配 法式芥末醬,布里歐麵包

這個真係要大讚!
法國Blonde d’Aquitaine牛肉纖維幼細肉質鮮嫩,香港餐廳多用美國澳洲或者日本牛烹飪,今次食到法國牛認真驚喜!用黎製成塔塔生牛,配返法式芥末醬同法包,好食到不斷encore。Brioche連同Baguette&Croissant都係法國主要嘅麵包,但係喺香港就好少見。
如果你鍾意食lobster roll就一定唔會對Brioche陌生,呢種麵包出名高牛油量同多雞蛋製成,外層鬆香鬆化,內裏軟熟彈口,夾上嫩滑生牛肉同清新酸甜芥末醬,相得益彰,味道口感都極為豐富。真係講完都流曬口水。

Beef  cheek  &  rosemary

🔸Beef Cheek & Rosemary
16 hours slow cooked beef cheek, Sweet potato puree & Rosemary Sauce
16小時慢煮牛面頰,蕃薯泥 配 迷迭香醬

經過16個小時既慢煮,牛面頰肉質軟滑,入口即化,搭配上味道稍甜既蕃薯泥,能平衡牛面頰醬本身既鹹味,下面佐以香脆麵包,層次更為豐富。

🔸Octopus with Smoked Paprika (相片中間)
Spanish octopus, Creamy portobello mushroom Béchamel sphere & chill sauce
西班牙八爪魚,香滑大啡菇意式白汁 配 辣汁

八爪魚口感軟糯,富有彈性,搭配的辣椒汁中和了意式白汁的膩感,充分融合咗八爪魚的鮮味,呈現出來恰到好處。

🔸Ham Croqueta (相片左上)
Crispy Iberico Bechamel Sphere
酥脆西班牙風乾火腿可樂餅

Croquetas係最常見既西班牙tapas之一,同我地認識既可樂餅名異同源,將濃稠的義式白醬加上餡料,最常見為風乾火腿,最後油炸烹調。咬落既有油炸完的酥脆又有火腿既鹹香。朋友好鍾意,不過個人覺得腬得濟,各人口味不同。

🔸Iberico Ham (相片中間)
40 months cured Iberico Ham, tomato & EVOO
40個月黑毛豬風乾火腿 配 番茄,初榨橄欖油

西班牙餐廳點可以冇風乾火腿,40個月既黑毛豬,滿口既堅果香氣,油光鋥亮。麵包上擦咗一層薄薄既蕃茄蓉, 清爽解膩,恰到好處。

🔸Garlic Prawns (相片左下)
Sauteed prawns with garlic and Espelette sauce
拌炒蒜蓉大蝦 配 愛沛雷辣椒醬

🔸Mushroom & Egg (相片從下到上第一)
Mixed mushroom scramble egg & chive
香蔥雜菇炒蛋

🔸Chistorra (相片從下到上第二)
Fresh Chorizo with white wine & confit onion
西班牙紅椒腸 配 白酒,油封洋蔥

油封過既洋蔥入口即化搭配上香鹹微辣既西班牙香腸。

🔸Mushroom Croqueta (相片從上到下左二)
Crispy portobello mushroom béchamel sphere & chili sauce
酥脆大啡菇可樂餅 配 辣醬

相片從下到上依序:

🔸Spanish Omelette
Organic Egg, confit onion & Confit potato with Alioli sauce
西班牙蛋餅,油封洋蔥馬鈴薯 配 蒜泥蛋黃醬

🔸Eggplant Pesto
Roasted eggplant, rocket salad & pesto sauce
烤茄子, 火箭菜沙律 配 羅勒青醬

🔸Smoked Salmon & Cheese
Smoked salmon with cream cheese, herbs & lime
煙三文魚 配 奶油芝士,香草,青檸

🔸Avocado potato salad
Avocado, roasted potato & carrot, spicy Mayo & micro greens
牛油果,烤薯仔甘筍,辣蛋黃醬,微菜苗

🔸Manchego & Idiazabal
6 months cured Manchego, Idiazabal Cheese & EVOO
發酵6個月Machego芝士,Idiazabal 芝士,初榨橄欖油

Free  snack
East  8  Hold  Up

🍽Overall
整體來講以呢個價錢有得兩小時任食,喺蘭桂坊算係幾抵。放工時間餐廳唔算多人,我哋兩個女仔食到八點連晚飯都skip埋。平日可以過嚟同朋友吹吓水飲吓嘢,推薦!
唯一缺點係Cassio既檯燈距離令人坐得好唔舒服,尤其如果女仔著裙,要坐得斯文,全程要側著個身,都幾唔方便,可能Cassio始終係酒吧為主。
食物:4/5
環境:4/5