2016-09-19 187 瀏覽
今日約左好友到尖沙咀lunch,友人極力提議Burgerroom ,我第一次到呢到食野,lunch set大概$80-90,唔知係咪偏貴,竟然lunch time都無咩人😅。我叫左個Bacon cheese burger,勁大個勁飽,ok好味。薯條薯角熱辣辣,好味。野飲就叫左杯mocha,拉花就唔多合格,尚有進步空間😁。如果想同朋友傾下計,呢到真係最好,平日下午完全可以暢談幾個鐘,大讚😁。
2016-09-14
2016-09-17 171 瀏覽
見呢間burgeroom新開冇耐,就黎試下水準如何餐廳分為室內同室外,雖然室外會有feel啲,但天氣太熱決定坐係室內!嗌野食要係出面order,之後就會比呢舊野放上枱面既指定位置,就會有人送餐黎架啦!由左至右分別係handmade菠蘿汁,綠茶latte,handmade桃汁。菠蘿汁好重罐頭菠蘿味,latte不過不失,反而桃汁真係好重好重桃味,好好飲!芝士粗薯條,芝士味再重啲就好啦香辣雞翼,好脆口好正,但就欠缺辣味all day breakfast 正正常常冇乜特別軟殼蟹沙律 真係好大隻蟹!不論是蟹定沙律都好好味!值得一試!大烤菇芝士牛肉漢堡 菇味超濃!牛肉好厚好多汁好好味!辣味蘑菇雞柳漢堡 雞柳好大塊,但又係冇乜辣味每樣野食都大大份,水準又唔差,係值得再黎既餐廳,新開既都冇失水準
見呢間burgeroom新開冇耐,就黎試下水準如何
芝士粗薯條,芝士味再重啲就好啦
香辣雞翼,好脆口好正,但就欠缺辣味
all day breakfast 正正常常冇乜特別
大烤菇芝士牛肉漢堡 菇味超濃!牛肉好厚好多汁好好味!
辣味蘑菇雞柳漢堡 雞柳好大塊,但又係冇乜辣味

2016-09-12 1115 瀏覽
識食BURGER既一定要黎呢間,之前系銅鑼灣開第一間,成日去食都要排隊等位,好開心終於開分店!!!身為粉絲既我就梗係要黎食,同埋唔係好多人知道新開左,暫時唔洗等位..佢既裝修好有STYLE,非常有型!!環境寬敞舒服,餐牌同原本既一樣,而點餐程序都係自己出去CASHIER點餐付款,然後等店員送黎。小食叫左個魚柳沙律,魚柳好大塊,外層炸得非常香脆,魚既肉質好嫩滑,而且仲有D肉汁流出黎,好鮮甜。沙律既蔬菜好新鮮,咬落好爽口,配埋佢地自家製咸咸地既醬汁就更好味!仲叫左個牛油果醬芝士薯條,中意食牛油果既人一定要叫!!!!佢地既牛油果醬真係好純正,完全係用天然牛油果製成, 質地好滑腻,有股淡淡的牛油味道。薯條好香,炸至金黃色,外酥內嫩,好有口感。仲有呢個燒烤醬雞翼,雞翼外層炸得好香口,肉質嫩滑,仲有好多肉汁!燒烤醬味道酸酸甜甜,食落好開胃。嘩~進入正題!!!鵝肝牛肉漢堡!!!見到已經流晒口水啦!!!鵝肝味道輕巧,入口即溶,質感細緻!!!!簡直係六星級既享受!!!!!而佢地既牛肉都非常鮮嫩多汁,好難得食到咁JUICY既牛肉,而且好鬆軟~加上芝士既香味,真係好正。食左咁多肉,飲啖汽水真係好爽呀~呢餐真
食左咁多肉,飲啖汽水真係好爽呀~

呢餐真係無得輸,我諗過幾日我就會忍唔住再黎食!哈哈…
2016-09-12 228 瀏覽
話說之前走左去吃創意漢堡,食完之後都好難忘,好想再想食多次burger然後朋友話同我去食多次,好囉,咁多間burger店,都唔知食邊間好,要食就不如去試D多人好評既先!尖沙咀呢間burgeroom係新開左冇耐,之前走過黎呢邊等朋友放工hea逛既時候都冇留意,不過其實我係路癡黎haha,所以同親朋友出去一定係朋友帶路我地走到去,見到入面都好Full,不過好彩呢段時間都冇咩人排隊,所以都只係等左一陣仔就入得去一入到去已經望到個格局幾得意,裡面有D車軑做裝飾,收銀同水吧都好有bar既感覺,總括而言係由紅黑配搭主色,神秘得來帶點情調,雖然burger都係快餐一類,但也有分等級,便宜有便宜吃,高級也有高級吃我就叫左龍蝦漢堡 ($198)、芝士旋風薯條 ($50)、鱈魚手指配他他醬 ($48)、Iced Hazelnut Chocolate ($44)呢D地方食肆黎講,價錢亦算相宜。檯面上有個位置係感應貼紙,係出面到下完單之後,就會有一個感應器,放係檯上貼紙位置,食物準備好了就會「嗶嗶嗶」響,店員就會知道你的所在位置了一碟龍蝦漢堡上檯,成個擺盤好靚!一個龍蝦頭搽上橄欖油令立立,一個burger上有

呢D地方食肆黎講,價錢亦算相宜。
一碟龍蝦漢堡上檯,成個擺盤好靚!
一個龍蝦頭搽上橄欖油令立立,一個burger上有些蕃茄碎,然後勁大堆芝士,仲有D牛油果醬、生菜、蕃茄
當然唔少得重頭戲龍蝦肉,層次好豐富,不過不能夠一口吃,所以都係覺得切開分開食好D,要小心去切,以免切到散哂
另外發覺麵包內面是有烘過,想外面既burger店都未必有這個心思,連細微地方都照顧到

就連最怕蕃茄既草青味,呢個burger食落完全唔覺有。

龍蝦肉一D都唔韌,啖啖肉,好好食,就好似平時食芝士龍蝦伊麵一樣,一舊咬落去冇得彈!
龍蝦頭邊仲有些少沙律菜,配有甜醋,相當清新,菜吃得是鮮
小吃之中點了芝士旋風薯條、鱈魚手指配他他醬

旋風薯條想起舊時某連鎖快餐的美味薯圈,在這能吃到

再配上至愛芝士,芝士多多一D都唔孤寒,面頭仲有些少香草撒面,旋風薯條份量多多,脆而不硬,仲好香口

價錢都唔貴,兩條友仔爭住食,慌死食得少咁,其實我地仲好想來多客
鱈魚手指配他他醬,總共有五條,好似平常能夠係超市買到既急凍魚手指,不過食落去感覺呢到既魚手指比較濕,沒有自己買個D急凍咁乾同縮水,上檯熱辣辣
他他醬係好似平常食到既沙律醬加上酸瓜,認真說係超愛酸瓜配漢堡呢D食,魚手指點上他他醬,感覺整個昇華,至鍾意成條魚手指點滿先至食!

食左咁多野,緊係都要飲番杯野飲架啦。

不過今次黎到沒有飲酒,反而係叫左杯Hazelnut Chocolate。
成杯朱古力面頭有好多泡泡,一飲落去覺得超綿滑,另外朱古力係香濃榛果味,好香甜,鍾意飲榛果朱古力既朋友一定會超鍾意呢杯Hazelnut Chocolate

不過後來覺得,因為是次既漢堡同小食都算是傾向肥膩,所以其實係唔應該點朱古力,反而如果來一次冰果茶會更加清新,配搭上更加適合

用餐完結後,在場店員向每位顧客都好有禮貌一一送別

2016-09-12 159 瀏覽
A friend recommended burgeroom to me. Having eaten burgers in Europe, mainly Ireland and UK, the meat was better than the norm in HK. Got the foie gras burger which was juicy and a bit funky. The lobster burger was a bit too funky, not that much meat on it. Looks good on the plate however. The cheese twisty fries were okay, not enough cheese flavour. The honey chicken wings were too oily for my liking.
2016-09-11 148 瀏覽
可能呢排真係轉天氣嘅關係搞到皮膚成日好痕醫生建議我介下口不過咁為食嘅我又點可以咁乖咁聽醫生話身為魔鬼嘅同事中竟然帶我去食漢堡包添呢間漢堡包店裝修都十分之靚設計到成個跑車埸咁樣漢堡包方面選擇十分之多佢將漢堡包分咗三類包括牛肉海鮮及雞肉淨係牛肉漢堡好的選擇都已經有成十二三款試問我呢啲有選擇困難症嘅人看到呢個Menu就真係企晒係度不過真係唔知好彩定唔好彩我要戒口呀嘛咁就直接skip咗成版牛肉漢堡唔使揀經過左我深思熟慮的選擇下我最後揀咗大烤菇鱈魚柳漢堡另外在同同事share左雞肉沙律去到counter比完錢之後佢哋會比部機仔你擺喺枱面當食物整好嘅時候部機仔就會起勢咁震店員就會將食物送上你面前我第一下見到個漢堡就真係嚇到呆左其實我本身以為佢只不過係大麥當勞啲漢堡少少估唔到佢淨係個魚柳都已經係麥當勞漢堡咁厚了幾經辛苦之下一啖咬落去成個漢堡第一個食到嘅就係大烤菇的甜味菇沒有烤得十分至乾而係依然保持十分之多汁已魚柳的外皮炸得十分之脆口我覺得魚柳的質素比吃肉還滿足而且沙律醬個味唔會太酸搶左成個包嘅味道的確係幾好食另外個沙律雞肉係愛係用上完整一大塊雞扒我個人比較喜歡餐廳為我預先設想一份份因為咁岩嘅我就可以
可能呢排真係轉天氣嘅關係

不過呢度啲雞扒都十分之嫩滑
而且沙律菜十分之爽口新鮮
再配合酸酸甜甜的沙律醬
估唔到漢堡包店嘅沙律都可以做得幾高質素
5 分鐘 (堂食)
2016-09-11 791 瀏覽
今日係尖沙咀同舊同事聚舊,話說以前都係美麗華附近返工,所以就揀咗依間新開嘅Burgeroom,貪佢個環境都幾舒服,應該可以坐多一陣。舊時銅鑼灣嗰間都食過架啦,Burger賣相同味道都有水準,所以對依間分店都有啲期望。入到美麗華商場,上2樓轉彎就見到大門口,裝修都有本來嘅味道,一坐低,美國風格嘅餐廳係要自己行出去落單,感覺好free style。雖然打開Menu,每一樣都極度邪惡🙈不過咁多樣第一樣要講嘅一定係個Burger!鵝肝Burger😎真係好有驚喜,估唔到件鵝肝咁好味!鵝肝輕輕煎過,放上包面,咬落去啲汁溶左落個Burger度,好夾!除咗件鵝肝,塊漢堡都好出色!漢堡上面有層芝士,夾埋落塊包度一啖咬落去,口感豐富,中間仲有生菜同蕃茄,食落去完全吾會覺得乾身!另外都有落其他小食前菜-龍蝦沙律整體個感覺好fresh,龍蝦肉新鮮得黎又吾會「梅」,賣相😂👍🏻👍🏻又真係好似砌返隻龍蝦出黎咁!小食-黑松露炸薯條依個配撘,好多美式餐廳都會有,不過依次炸出黎既薯條金黃十足,個醬同薯條既分量調配不錯!飲品-叫左一杯西瓜汁正常西瓜汁,無咩特別。但係朋友叫左一杯奇異果汁,我覺得這個就不妨一試😝總結係~適合叫
另外都有落其他小食
前菜-龍蝦沙律

小食-黑松露炸薯條

飲品-叫左一杯西瓜汁

總結係~

適合叫埋三五知己一齊去,因為個環境都吾錯,坐得舒服,服務態度都不錯,食物味道同賣相都keep到銅鑼灣主店既水準啊😎👍🏻
2016-09-11 131 瀏覽
今日的雨很大,總要在商場裡。大概吃飯也是要被迫地留在商場。想不到美麗華商場中竟然新開了一間burgeroom。理所當然地竟決定了晚餐的地點。龍蝦堡加上漢堡排。一進去就看到了別人在別。非常的吸引。可是身為食肉獸的我,是忍不住要吃肉的。幸好餐廳還可以自己加配料。龍蝦爽甜。大大的一隻起殼了,更是啖啖肉。一塊厚厚的芝士在上面,更是邪惡惹味。薯條。啖啖的薯肉,咸香味十足,而不膩。外脆內軟,非常的好味道。飲唔要了手搖蜜桃茶,香味十足,茶的清香加上甜甜的蜜桃甜,非常解喝,感覺又比飲汽水健康。
2016-09-10 165 瀏覽
同朋友去完美麗華行街見到銅鑼灣間BURGEROOM開左間分店係美麗華商場,見行到隻腳累就順面係商場食埋DINNER啦。順面食完BURGER又可以落下面諾士佛臺同朋友飲番兩杯。因為呢間BURGEROOM開左唔係好耐,我地7點幾去到開始爆哂場,唯有坐室外啦,因為太肚餓,我同朋友都唔想再等,只係想快D有野食。落左單一陣,野食就好快到啦,當然而家炎熱天氣又點可以唔叫番野飲呢!我叫左杯Ice Green Tea Latte,Green Tea味濃,但係覺得奶味重左小小,可能本身我自己唔係太鍾意奶味。但Overall都幾好飲幾香濃!等左一陣個主角BURGER終於到,我叫左個巨型芝士BURGER, 果然係勁多Cheese,最啱我呢D芝士狂,D芝土多到漏哂出來,另外塊漢堡都幾厚身,而且Juicy,同埋唔會整到好熟啱啱好!牛味都幾香幾濃味!Overall我覺得水準都保持到銅鑼灣水準,得閒食下都唔錯呀!

TGIF!終於到星期五,梗係同朋友食番餐好。想試Burgeroom 好耐架喇,知道佢係以好味同足料聞名見到d相都好期待,最大的嘉訊係九龍都有分店喇,仲要係美麗華商場,都幾就腳,容易搵。要人齊先入得,但無限時,地方又坐得舒服,都唔錯呀!大啡菇芝士牛肉漢堡($105)喂,一上抬,即刻被佢賣相同份量所震懾,絕無欺場。張開口張到超大,最多只係食到包底,可想而知係咪要用「洪荒之力」先食到完座漢堡山。塊牛肉同蘑菇係最吸引架,大大塊,又Juicy!層melting cheese 又係好味到加哂分。成個包唔會食到東一忽,西一忽,食完都可以好乾淨好整齊。不過如果成個包再熱少少先上碟會好d⋯⋯軟殼蟹漢堡($108)每個漢堡包都好巨型,漢堡包亦都差點容納唔哂軟殼蟹,軟殼蟹的兩隻蟹腳唯有飛出黎,所以要先K.O.。軟殼蟹份量夠,油份控制好,唔會炸到成口油,不過味道一般,好似有點澀澀地帶苦的味;好彩D沙津醬幾甜,唔係普通平時好酸果d,可以中和番。都係果句,包身係幾鬆軟,不過好似有d攤凍的感覺,熱d先上抬會好d。嘻嘻,呢個打橫影哂兩個漢堡包的材料就好清晰!呢個要打星,牛油果醬芝士蕃茄薯條!($62)So far,

要人齊先入得,但無限時,地方又坐得舒服,都唔錯呀!
大蘑菇芝士牛肉漢堡包
大啡菇芝士牛肉漢堡($105)

不過如果成個包再熱少少先上碟會好d⋯⋯
軟殼蟹漢堡包
軟殼蟹漢堡($108)

嘻嘻,呢個打橫影哂兩個漢堡包的材料就好清晰!

牛油果醬芝士蕃茄薯條
呢個要打星,牛油果醬芝士蕃茄薯條!($62)

So far, 在香港未食過呢個配搭。本身係牛油果控,最鐘意食牛油果,夠健康又係Super Food! 薯條勁厚身,食落去好滋味,而且炸到甘香鬆脆、脆卜卜!配上牛油果醬同蕃茄,可減低油膩感,牛油果果醬好濃,唔會勁稀,所以味道好出,又好清新!
仲要好似無窮無盡的芝士,三種配料的配搭,真係令我好想番轉頭!

份量都幾多,兩個人都夠Share,起初我地仲打笑說好似食極都食唔完。

侍應服務態度都好好,收碟好快手,加上又好快手,幾好!適宜放左工同朋友黎聚聚的傾計好地方!
2016-09-02
$137.5 (晚餐)
大蘑菇芝士牛肉漢堡包
軟殼蟹漢堡包
牛油果醬芝士蕃茄薯條
  • 大啡菇芝士牛肉漢堡
I had classic burger, but it was worse than mcdonalds.. Too little sauce, lacking content. The patty tasted like vegitarian patty.
2016-08-28 173 瀏覽
Burger Burger今日去食我至愛嘅Burger要食就梗係去有名嘅Burgeroom啦無論環境同食物都very good芝士薯條滿滿嘅芝士加上熱辣辣嘅薯條牛肉burger大大份,好juicy兩個女仔叫一個burger加兩個小食就剛剛好!
Burger Burger

今日去食我至愛嘅Burger

要食就梗係去有名嘅Burgeroom啦

無論環境同食物都very good
芝士薯條

滿滿嘅芝士加上熱辣辣嘅薯條
牛肉burger大大份,好juicy

兩個女仔叫一個burger加兩個小食就剛剛好!
位於銅鑼灣Fashion Walk的人氣漢保店– Burgeroom,終於衝出港島,在尖沙咀美麗華商場開了首間分店,的確為九龍和新界的朋友帶來喜訊🎉🎉!兔小妹曾與友人到訪銅鑼灣本店,嚐過熱賣的鵝肝牛肉漢堡🍔,那種煎香油甘的鵝肝混和了肉汁豐盈的牛肉的滋味,至今仍念念不忘。可惜兔小妹和友人不是吃貨,裝得一個包,就再容不下其他的,確是有點遺憾。🙈難得尖沙咀新開分店,兔小妹當然急不及待的走去“朝聖”,彌補當日的遺憾~兔小妹和友人相約放工後到Burgeroom新店一聚。見面後,沿扶手電梯轉上二樓,餐廳就在京都抹茶屋對面,位置不太明顯。可能時間尚早,客人不算很多,只有數枱客人,不像本店那樣人潮洶湧。兔小妹和友人選坐到近門的一角。環顧四周,餐廳地方闊大,設有吧枱高椅和方桌座椅座位舒適寬敞。內部裝潢亦別樹一格,極具特色。全店以紅黑作主調,黑牆掛上霓紅燈的招牌,配襯金屬椅子,以及車輪和油筒作間牆裝飾,型格且搖滾味濃。跟本店相比,勝之而無不及。餐牌方面,不覺有太大改動,同樣提供不同口味的手做漢堡﹑惹味特色小食和各類飲品。兔小妹和友人為了多試幾款菜式,決定放棄風摩港人的漢堡,轉而挑戰頭盤小吃,看看水準是否同

~

兔小妹和友人為了多試幾款菜式,決定放棄風摩港人的漢堡,轉而挑戰頭盤小吃,看看水準是否同樣出色
我倆分別點選了薯絲蝦 ($42)﹑牛油果醬芝士薯條 ($62) 及帶子沙律 ($105)。由於漢堡和沙律可以任意追加配料,友人這個蟹迷,便追加了一份軟殼蟹 (+$80)😈。

與本店一樣,餐廳是半自助形式的。只要想好要點的菜式,到櫃枱付款💰,把職員遞來的圓型感應器放於枱面的標記上,然後耐心等候,食物便會送到面前。不過,要留意的是,枝裝飲品需要自行到雪櫃拎取的。

趁食物還未送到,先到雪櫃揀選飲品。正當兔小妹在猶豫喝些什麼,友人立即代為決定😲,要了一瓶Bundaberg 的薑啤 ($28)。薑啤外型可愛,肥圓細口的樽身,倒出是色澤淡黃的“啤酒”。雖說是薑啤,但完全是零酒精的。味道甜甜的,薑味濃,感覺像是加了薑汁的忌廉汽水
Bundaberg 薑啤
等了一會,一籃薯絲蝦送到。新鮮炸好的薯絲蝦用炸籃盛載著,賣相特別之餘,亦能感覺其“熱” 力🔥🔥。
薯絲蝦
巨型的海蝦,被金黃幼細的炸薯絲包圍,食落既有薯絲的香脆,亦有蝦肉的爽口鮮甜,的確很讚
再送來另一特色小吃 - 牛油果醬芝士薯條🍟。甘香的厚切粗薯條上,是濃濃的車打芝士醬和青綠的牛油果醬,光看外表,已極邪惡😈。拿起薯條時,拉絲的芝士沾上稠稠的牛油果醬,芝味濃郁,口感奶滑,非常配合。
混和少許微酸的蕃茄醬🍅,既清新又減去膩滯感,令味道更豐富,口感更有層次。難怪能成為餐廳的招牌小食
牛油果醬芝士薯條
最後送來的是帶子軟殼蟹沙律。重量級的沙律相當吸睛
。四隻肥美的燒帶子和原隻軟殼蟹平放在翠綠的沙律菜上,”霸氣” 十足,絕不欺場
帶子軟殼蟹沙律
生菜新鮮爽脆,蕃茄片多汁清甜。燒帶子肥大肉厚,肉積結實,鮮味非常
軟殼蟹甘香鬆脆,內裡注滿厚厚的蟹糕,蟹味香濃,大滿足
~!
軟殼蟹
小食和沙律都如此高水準,可見餐廳對食物製作的用心
。誰說到漢堡店一定要食漢堡包的?!😎😎

2016-07-17
Bundaberg 薑啤
牛油果醬芝士薯條
帶子軟殼蟹沙律
軟殼蟹
  • Bundaberg薑啤
  • Bundaberg薑啤
2016-07-10 560 瀏覽
得知尖沙咀開左burgeroom分店,唔洗過海就去食burger7點幾來到已經滿哂座,得反門口個張枱,照殺同CWB店一樣要出counter叫野食,新店新function係有個震震call機攞野食龍蝦漢堡超豪邁,份量十足,一大個龍蝦頭做擺設個漢堡插住2技龍蝦肉,而個包都好足料,3舊龍蝦肉,鮮甜又彈牙,唔會好難咬以及配上秘製醬汁,令整體更加特別另外仲叫左個鵝肝牛肉漢堡。由於冇鵝肝供應,暫時提供鴨肝,照殺,試下有咩分別塊牛肉扒煎得有d乾,唔夠juicy,但食到有鴨肝既位置,d油令到全個包都好多汁。鴨肝既肥膩味道係個口浪下浪下間唔中食罪惡感冇咁大
7點幾來到已經滿哂座,得反門口個張枱,照殺

龍蝦漢堡超豪邁,份量十足,一大個龍蝦頭做擺設
以及配上秘製醬汁,令整體更加特別
龍蝦漢堡
鴨肝既肥膩味道係個口浪下浪下
間唔中食罪惡感冇咁大

鵝肝牛肉漢堡
2016-07-07
龍蝦漢堡
鵝肝牛肉漢堡
2016-07-10 407 瀏覽
之前試過聲喺銅鑼灣呢間burgeroom已經覺得非常之好食近期見佢係尖沙咀美麗華開咗分店住喺九龍嘅我梗係要即刻去試一試啦新開呢間分店個裝修同店鋪大細都比銅鑼灣店好不過依然都係採用快餐店食的付款方法就係先點食物後付款然後先至上食物去到burger 店點樣可以唔試吓佢哋個牛肉burger 不過佢哋連牛肉都有十分之多款揀完全有不同嘅配搭例如Double cheese 配合菠蘿配合牛油果醬或者配合鵝肝或大蘑菇最後經過我一輪選擇同埋考慮思考下我揀咗牛油果醬芝士牛肉漢堡不過揀下揀下見到原來可以再另加配菜所以我加多$10再加一份煙肉另外小食我就叫咗薯絲蝦及燒烤醬雞翼等左一輪之後店員會為你奉上剛剛弄好的漢堡尖沙咀分店的漢堡size 依然和銅鑼灣總店的一模一樣而且為左令更加易食同埋可以分享佢係預先會同你切開兩不過如果我想下次一個食店員話係可以預先講咗先佢就會原個奉上味道方面麵包已經烤得香脆但係依然保持濕潤軟滑漢堡扒就保持多肉汁每咬一口都有香濃的牛肉汁流出來而且因為我加左煙肉煙肉的鹹香及香脆令到個包個口感又唔同咗蕃茄用上大大片又多汁的雖然漢堡包的份量也不少牛油果醬味道不是很濃郁但係我食完依然想encore
之前試過聲喺銅鑼灣呢間burgeroom
已經覺得非常之好食