2016-12-27 229 瀏覽
今日公司派我到尖沙咀開會,未到開會時間當然要醫肚,免得開會肚餓聲嚇人。美麗華商場有多間餐廳,我最鍾意香口肥膩食物,當然去會一會漢堡包王。未到午飯時間人流不多。凍桃茶。桃味清甜不甜膩,茶香冰凍入口開胃清新,配漢堡包最合適。我親自創作的漢堡包。香脆鱈魚雞蛋堡另加菠蘿和酸瓜,大大個漢堡包賣相非常驚人,高度令我驚喜。喜歡漢堡包外層香脆香口,滿滿芝麻香味。鱈魚炸得香脆香口,魚肉滑溜沒有絲毫雪藏味,菠蘿必點!香甜多汁味道豐富驚喜。
未到午飯時間人流不多。
凍桃茶。
桃味清甜不甜膩,茶香冰凍入口開胃清新,配漢堡包最合適。
我親自創作的漢堡包。
2016-12-25 210 瀏覽
依間burgeroom 裝修以汽車爲主,好型牛油果醬芝士薯條新鮮蕃茄粒,加埋香滑既牛油果醬同邪惡既半溶芝士真係好正醬既份量好多,唔會食到底時唔夠醬薯條又好香脆大烤菇沙律烤菇好香又多汁,配埋新鮮爽口既蔬菜好正!沙律份量勁多,要兩個人share 先食得哂今日既主角終將出現啦係超大既double decker !我地兩個人食一個包真係剛剛好成個包勁厚身!牛肉都好係勁厚身!厚身既牛肉唔un,而且好多汁,有濃濃既肉味流出而且每層都有芝士!
依間burgeroom 裝修以汽車爲主,好型
牛油果醬芝士薯條
新鮮蕃茄粒,加埋香滑既牛油果醬同邪惡既半溶芝士真係好正
醬既份量好多,唔會食到底時唔夠醬
薯條又好香脆
今日既主角終將出現啦

成個包勁厚身!牛肉都好係勁厚身!
厚身既牛肉唔un,而且好多汁,有濃濃既肉味流出
而且每層都有芝士!
2016-12-22 142 瀏覽
今次同班朋友去左尖沙咀間Burgeroom食dinner, 8點鐘去到, 等左十幾分鐘先有位, 如果下次要去建議book位會好少少。入到去見到右手邊角落有個吧檯,位就唔多,不過都整得幾靚,想特別d可以試下坐。侍應安排左我地坐卡位,覺得整體環境都幾暗,唯獨每張檯都有好充足既燈光,呢個設計會令人更加專注於自己張檯,亦能提升私隱既感覺。我自己叫左杯奇異果汁,龍蝦漢堡,同埋芝士薯角。大家都叫左唔同野share食。杯奇異果汁都幾大杯,飲落去唔會太酸,都幾好飲,食burger最緊要就係整杯果汁refresh下。佢全部漢堡都好大份,size大約係一般漢堡包兩倍以上,加上我覺得呢間用既食材都唔會差,所以都算幾抵食。我今次叫既龍蝦漢堡個碟上面有成個龍蝦頭,應該係想俾人知道每個龍蝦漢堡都用左一隻中size龍蝦,記得食之前影返張蝦頭相紀念下。一打開個漢堡,就見到好多龍蝦肉係中間,夠我同幾個fd share, 啖啖肉,肉質都算爽脆鮮甜,食得出係即叫即整,龍蝦肉下面係激量既牛油果醬,好香好清新,再下一層係厚厚既番茄,夾埋一齊食甜甜酸酸都真係好有層次。個芝士薯條好大盆,上面舖滿一層熔化左既車打芝士,幾乎每條薯條都
杯奇異果汁都幾大杯,飲落去唔會太
個芝士薯條好大盆,上面舖滿一層熔化左既車打芝士,幾乎每條薯條都沾上芝士,食落口唔油膩,應該係用焗爐整既,我自己一個都包辦左唔少薯條,雖然好罪惡,但有好野唔食,先係罪大惡極。
今餐都幾滿足,下次去我會整下坐吧檯。
2016-12-22 98 瀏覽
今日食漢堡!正呀,好耐冇食漢堡。餐廳比人既感覺好舒服,好歐美feel。坐低即刻叫個雙鵝肝雞肉漢堡。雖然價錢比麥記貴,但有鵝肝仲要兩隻,抵啦。侍應比左個飛碟我,飛碟擺係餐檯某個位置,侍應就會送野食上黎,唔洗自己去櫃台攞。幾得意。雙鵝肝雞肉漢堡終於黎了。一上菜,香噴噴,熱辣辣。鵝肝味真係好開胃,一切個漢堡,鵝肝汁慢慢流出黎,甲埋雞肉一齊食,正。鵝肝陣香味,加埋個滑既口感,整到個漢堡好smooth好惹味。之後叫埋個燒烤醬雞翼,燒烤醬都幾好味,雞翼大大隻,炸得入邊仲有好多水份,juicy香脆。好快就ko完。好耐冇飲過root beer,今日終於有機會叫黎飲,又係呢個熟悉既味道,令我諗起細細個好鍾意食既A&W。個味道好香,同可樂味道相似,但再香d。今日真係食得好滿足,下次再黎。
今日食漢堡!正呀,好耐冇食漢堡。

餐廳比人既感覺好舒服,好歐美feel。

今日真係食得好滿足,下次再黎。
I order the burger, fries and beer. Beer and burger arrive first. 7mins later the fries arrive (I've never been anywhere where fries doesn't come same time as burger). Burger is pre-cut in halves which I rarely ever see. I enjoy eating a full, not cut burger, with both hands. Burger patty is thick. As I bite into it, expecting it full of flavour, it's a bland taste. Also, it's one of those burgers that as you bite into it, it leaves a sloppy mess below. I ask for napkins and the staff seems to h

I ask for napkins and the staff seems to hear it, yet nobody brings it.

I ask where's the washroom and when I return after, my fries are gone! Staff removed my fries, which I ate only 1/3 of it. Later they apologized, but it's too late.

Note, on Openrice this place's estimated price is HKD$50-100. Completely false, as my basic meal costs ~$175.

Louis Yu, the manager, is in charge of this branch and mess.
2016-12-20
2016-12-20 120 瀏覽
漢堡及薯條是很邪惡的食物,又不健康,但偏偏令人喜歡吃。由於quota 有限,當然不會把 quota 放在麥記的漢堡包上,很久之前已經聽朋友介紹burgeroom 的漢堡高水準,一直沒有試到,近年進駐九龍區,方便了我這個九龍人去潮聖。銅鑼灣的burgeroom經常大排長龍,尖沙咀這家卻不太多人。第一次食 burgeroom, 點了最經典的 classic burger。牛肉漢堡的份量很大,牛肉內裡不是全熟透,呈粉色,鎖住肉汁,很香濃。包烘得外脆內軟,配了整條羅馬生菜,另外,粗薯條炸得香脆但不油膩,令人明知不健康都會一口接一口地吃。終於明白為何 burgeroom 如此有名氣,有機會應該要一試銅鑼灣店看看質素是否更佳。

2016-12-16 825 瀏覽
上次行街見到美麗華開咗Burgeroom,就決定搵日要嚟食喇。(好友推介過好多次,喺銅鑼灣店食過一次,味道好但坐得比較唔舒服。)依間分店位於美麗華商場2樓嘅一個角落,離遠都見到"Burgeroom"大大個招牌,好易搵。入到去有足夠嘅空間感,唔會迫住咁坐。今晚食咗1)大烤菇芝士牛肉漢堡(2)雙層牛肉芝士漢堡(3)芝士旋風薯條(4)凍菠蘿茶凍菠蘿茶好好飲,冰量唔會太多,茶味同菠蘿味嘅比例啱啱好,不過我認為酸多少少更加醒胃。最上有塊薄荷葉做襯托,我督咗佢幾下,杯茶又特別好飲咗啲。(定係塊葉係預咗我咁用?)芝士旋風薯條嚟到嘅時候,仲有一陣陣嘅芝士味同熱氣飄上來,好香啊。依個薯條一定要襯熱食,如果唔係啲芝士"凝"住好難拎上來食。因為旋風薯條係螺旋型,所以每條都會痴咗好多芝士醬,好吸引。味道方面不錯,如果薯條本身加啲甜椒粉去炸會更如美味。依度嘅漢堡送餐前會預先切開一半先,方便食客進食。因為我唔太認識如何食巨型漢堡,所以我決定分層食。大烤菇芝士牛肉漢堡送嚟時溫度仍然keep住熱嘅,烤菇烤得好惹味,無乜草腥味;牛肉漢堡方面,厚度十足,一咬落去,就有相當多嘅肉汁咇出嚟,很滿足啊。生菜同蕃茄都好新鮮。雙層
今晚食咗:

(1)大烤菇芝士牛肉漢堡

(2)雙層牛肉芝士漢堡

(3)芝士旋風薯條

(4)凍菠蘿茶
冰菠蘿茶
芝士旋風薯條

依度嘅漢堡送餐前會預先切開一半先,方便食客進食。
雙層牛肉芝士漢堡
雙層牛肉芝士漢堡係Mr.J嘅,對於食肉獸嘅佢表示相當滿意。兩塊漢堡扒都煎得啱啱好,仲有好多肉汁保持喺塊扒裡面。

今晚嘅漢堡餐相當滿意,唔知Mr.J下次會帶我去邊食好東西呢!?
2016-12-15
冰菠蘿茶
芝士旋風薯條
2016-12-06 1435 瀏覽
女友晚餐約我去食burgeroom,說她想吃很久但因工作太忙遲遲都未能品嚐早在之前女友跟朋友一試之後難忘味道,所以話要帶我見識見識,試一次美式漢堡坐低拿著Menu點餐,驚見第一版就有我至愛的牛肉類漢堡,有芝士、蘑菇、煙肉、鵝肝各種配搭,頗為五花八門。話不用多說,給我來個鵝肝牛肉Burger就好,嘻嘻!至於小食,就交由女友發板,我就只管吃就可以了小食她點左個芝士薯圈,份量都好多,連帶芝士醬都不算孤寒,不過我個人認為如果面頭上的香草碎再多D會更好。芝士味好濃,偏屬有點澀身的質地,而薯圈好香脆,一聞就聞到新鮮出爐的酥香味,咬落去口感亦很好,唔會太乾又唔會太濕,實在好滿意!主角鵝肝牛肉漢堡都製作需時,我地食左個薯圈差不多一半才送到,唔知道是否用心製作?只見一盤長形玻璃碟放上來,一個完整切好兩邊的漢堡降臨在眼前,旁邊包面完整切開兩份,而漢堡上面頭是鵝肝!見到鵝肝咁肥美已經食指大動,馬上想動刀開餐漢堡都有好幾層,有菜啦有蕃茄有芝士有鵝肝有牛肉扒,唔鍾意食蕃茄既我竟然覺得蕃茄冇好重既重青味,都幾不錯鵝肝好肥美,食落口齒脥留香,不過食太多會有D太膩至於牛肉扒,呢到係採用半生熟,並非平時食開M記既全部雜

鵝肝好肥美,食落口齒脥留香,不過食太多會有D太膩

至於牛肉扒,呢到係採用半生熟,並非平時食開M記既全部雜肉扒,牛肉之間仲帶點濕與黏,女友不太喜歡,但我反而感覺有新的味覺感受,我自己反而覺得幾好味

飲品,點左我至愛的綠茶,不過今次係綠茶Latte。好重綠茶味,非常之正,不過不會太甜,甜度剛剛好,Latte味不算好重,對於我呢D綠茶愛好者非常之棒!
2016-07-14
15 分鐘 (堂食)
2016-12-03 150 瀏覽
諗左好耐唔知食咩,行哂knustford Terence 都搵唔到想食既野行返美麗華經過見到Burgeroom原來開左係尖沙咀都唔知有位唔洗等,一入到去同上一次係銅鑼灣比,MENU好似多左好多野咁⋯嗌左個芝士twister 薯條,味道唔錯,重重手落既cheese一個嗌左鵝肝炸魚柳味道唔錯,價錢都幾抵,仲多左salad另一個玉子炸魚柳 因為都唔係好想食肉 我地仲嗌左支白酒⋯做緊半價優惠⋯百幾蚊好抵但味道就一般⋯但都係唔錯既選擇太好啦,尖沙咀又有多個選擇
行返美麗華經過見到Burgeroom
原來開左係尖沙咀都唔知

一個嗌左鵝肝炸魚柳
味道唔錯,價錢都幾抵,仲多左salad
另一個玉子炸魚柳 因為都唔係好想食肉
我地仲嗌左支白酒⋯做緊半價優惠⋯百幾蚊好抵
但味道就一般⋯但都係唔錯既選擇

太好啦,尖沙咀又有多個選擇
2016-12-01
15 分鐘 (堂食)
2016-12-03 93 瀏覽
颱風來襲,去burgeroom食飯唔駛排隊。見到雙鵝肝鱈魚柳burger好有特色,份量都幾大,可以兩個人share。芝麻面burger 包脆脆的,鵝肝煎得剛好,唔會太生,夾住魚柳食,感覺新鮮。黑松露芝士薯條又係正嘅,sauce味濃,配粗薯條食,yummy!
2016-12-02 115 瀏覽
Burgeroom 銅鑼灣店早早就食過,食物質素同服務都幾唔錯,而且環境有如置身在外國。最近朋友講起尖沙咀開咗分店,一於約埋朋友仔去試下~~星期五晚7點半去到,已經坐滿8成座位,空間更大,環境比銅鑼灣店更舒服、寬躺,而且店員服務有禮,真係值得一贊!食物方面,跟銅鑼灣店分別不大,即叫即做,上枱時熱辣辣,水準都keep得好好!大烤菇芝士牛肉漢堡 $105烤菇同牛肉都勁Juicy,配埋鬆軟漢堡包,好好味呀!炸洋蔥圈 $42外脆內軟,配埋啤酒無得輸!鵝肝雪魚柳漢堡 $158鵝肝煎香,入口溶化,雪魚炸得夠乾身而且脆漿唔太厚,好唔錯呀~~

最近朋友講起尖沙咀開咗分店,一於約埋朋友仔去試下~~

大烤菇芝士牛肉漢堡 $105

烤菇同牛肉都勁Juicy,配埋鬆軟漢堡包,好好味呀!
炸洋蔥圈 $42

外脆內軟,配埋啤酒無得輸!
鵝肝雪魚柳漢堡 $158

2016-11-21 104 瀏覽
搞婚禮期間常去尖沙咀,現在都少左去了,行「婚紗街」行到怕,試完衫同姐妹行下街,去左美麗華睇衫和玩具,之前仲聽講韓國文具開係個到就行下,不為意讓我發現轉角有間Burgeroom,我不禁拍拍朋友,誒?這不是銅鑼灣那間常排長龍的漢堡店嗎?於是,我們決定入去試試內部裝修更銅鑼灣,有點美國style,裝修較年輕化單看餐牌都跟銅鑼灣的一樣點餐之後除咗收據,就收到這個UFO首先到步的就是飲品,我點的飲品就是蜜桃茶,飲落不算太甜,蜜桃味清香,不像沖制感覺。因為上次我喺銅鑼灣食個牛肉漢堡,所以今次想試吓不一樣的東西,今次就試咗雞扒漢堡,當然要有我最愛嘅鵝肝啦!原來雞扒漢堡口感很不一樣,味道都沒有那麼重,口中仍然感覺到芝士嘅濃香,而且比較配合其他醬料,醬汁咁牛肉嘅配合不一樣,是帶有丁點兒酸甜感,分量依然很大,起初我都以為食唔晒。體積太大,像我一樣的少婦,一定不能一口一口咬下來吃。這支粉紅色的檸檬水,真係第一次見,所以朋友都忍不住點來試試,味道有點像以前檸檬能量水,檸檬水的味道不算太甜,是清清的口感。

於是,我們決定入去試試
內部裝修更銅鑼灣,有點美國style,裝修較年輕化
單看餐牌都跟銅鑼灣的一樣
點餐之後除咗收據,就收到這個UFO
蜜桃茶
體積太大,像我一樣的少婦,一定不能一口一口咬下來吃。
2 分鐘 (堂食)
蜜桃茶
2016-11-18 1704 瀏覽
喜歡吃Burger的我,當知道Burgeroom於美麗華開了新分店後,就與朋友去朝聖了. 餐廳環境比銅鑼灣店更大,坐位更多. 來的時間尚早,可以拍到店內仍有相當多吉枱,但到午飯時間,客人也漸多,差多有7-8成客人. 看看餐牌,定價與銅鑼灣店一樣,午市時間仍是可以加錢配上套餐,更覺划算! 來過Burgeroom的朋友,應該也知道餐廳是採取自助形式的,到收銀處下單後,食物就由店員奉上的. 跟餐加 $30配指定飲品及薯條,這次選了Iced Peach Fruit Tea,酸酸甜甜的蜜桃果茶,清爽怡人,幾適合夏日享用呢! Green Salad ($42) 慣了吃肉時要點客沙律balance一下,酸甜的蕃茄片與爽脆的生菜,配上酸甜開胃的醬汁,簡單好吃~ Soft Shell Crab Burger ($108) 點來了我最喜歡的軟殼蟹Burger,不過軟殼蟹的size好像比我以前吃到的縮小了,而且炸粉也偏厚,不夠鬆化,說實話,是有點失望! 伴碟的薯條炸得金黃香脆,相當粉糯,味道是不俗的! Mushroom Beef Burger ($85) 至

Green Salad ($42)

Soft Shell Crab Burger ($108)

Mushroom Beef Burger ($85)

至於蘑菇牛肉burger,牛肉相當厚身,而且充滿肉汁,再加上大量的蘑菇片,這款個人就滿意得多了.

現在不用過海就可以吃到有水準的漢堡,而且地點相當便利,吃過午餐後,又可以到處shopping了!

P.S. 2人餐枱比較細小,只可以放到每人一set burger餐,如果你好似我叫多款salad,就實在無位放!! 不過我問過店員,他說可以放到喎,咁我就唯有放棄問他可否拼多張2人枱做4人枱! Anyway,之後都比多張枱我地用,因為肉眼都睇到放唔哂囉! 唔該user friendly 少少la! (唔知點解,我覺得cwb店令人感覺更自在

尖沙咀彌敦道132號美麗華商場2樓2012舖

3702 0361
2016-07-06
2016-11-18 155 瀏覽
之前在銅鑼灣試過已經好喜歡Burgeroom的漢堡,現在於尖沙咀開分店當然趁著午餐的時間去捧場。 位於美麗華的Burgeroom面積比銅鑼灣大而且舒適,空間感更勝銅鑼灣。 原來Lunch有Lunch Burger Combo,只需要加就有薯條和飲品,好抵呀。 飲品選了Snapple。 大烤菇芝士牛肉漢堡加菠蘿 這個如此巨型的漢堡作為一個午餐實在是非常豐富。頂層的麵包烘過後外脆內軟,而中間既漢堡扒煎得非常誘人,焦香的外層,咬落去仍然充滿肉汁,主角大烤菇菇味濃郁,帶輕微焦香,口感軟身又多汁,咬下去時水份流出,好juice,再配上新鮮蕃茄、生菜和菠蘿,減得油感之外,感覺清新。而旁邊的薯條也不馬虎,炸得香脆可口,而且一點也不油膩。 可以於尖沙咀享受這個豐富的午餐,讓腦袋放空一下真的很不錯。順帶一提,可能是新開業的關係,又可能是午餐的原因,食客不多,不像銅鑼灣店般大排長龍,可以慢慢嘆,果然是早來早享受。

飲品選了Snapple。

2016-11-17 118 瀏覽
一向都是BURGEROOM的粉絲,見證著在銅鑼灣搬鋪,現在更在尖沙咀開了分店,如此近上班的地點,必然要來朝聖,分店開在美麗華,與銅鑼灣分店比較地方大得多,座位也比較舒適,飲返杯的形象更深。同樣都是自助式點單,唯一不同是把點單後收到的圓形物體放在桌上貼紙位置,侍應便會把食物送上。點了個PINK LEMONADE,選了大烤菇芝士牛肉漢堡。SIZE很大,2個人SHARE剛剛好,牛肉顏色粉嫩,肉汁閃著光澤,烤菇滑而香,和牛肉漢堡很搭,蔬菜份量很多,增加了爽脆的口感,層次豐富。魚柳沙律有兩大塊炸魚柳,外皮脆而不厚,內裏魚肉又滑又濕潤,配上加了醋的蔬菜,不覺油膩。粗薯條BURGEROOM的炸物真是做的不錯,薯條炸得香脆,還有薯香。BBQ醬雞翼朋友覺得皮有點厚,但我覺得這種炸法就是這樣吧,而且很香口,BBQ醬很惹味,不過可以再多落少少醬,雞翼不會炸得很乾,好吃。
點了個PINK LEMONADE,選了大烤菇芝士牛肉漢堡。
魚柳沙律
粗薯條