2016-11-14 87 瀏覽
今日係美麗華行街,發現銅鑼灣既BURGEROOM原來開到黎對面海拉。好耐無食漢堡,相見即係有緣拉,就就地食個晚飯先。最近興起手工啤酒熱潮,BURGEROOM都有款玫瑰啤酒。玫瑰啤酒講真就唔算少見,好多半BAR半餐廳既地方都搵得到。不過我又真係未試過,就試下先拉。聞落真係有淡淡玫瑰花香味,同時酒味都好出。飲落玫瑰同酒味都唔濃,但配上濃味既漢堡都幾夾。今次食既漢堡係菠蘿煙肉牛肉漢堡,份量一如以往咁唔可以睇少。一個女仔真係會食唔哂。牛肉有厚度,肉質唔會太過硬而失去口感。煙肉煎香,增加多一份肉味,食肉獸應該會鐘意。如果覺得太膩,可以好似我咁加返塊清甜菠蘿,就十分PERFECT了。同行友人就食大烤菇雞柳漢堡,我只係M記食過雞柳漢堡,所以就試左啖。雞肉仲好嫩滑,味道當然無牛肉咁重,但清淡既肉類配返清甜生菜同醬汁,味道的確係好唔同。同場仲加食左呢個扭扭芝士薯條,其實都明知食唔哂,但又好掛住佢。最喜愛佢味道濃濃既芝士,咸香同薯條好夾,但食多唔會太膩。而扭下扭下既薯條,因為出面好少食,每次食都覺得好得意,食左當玩埋。

好耐無食漢堡,相見即係有緣拉,就就地食個晚飯先。

不過我又真係未試過,就試下先拉。

2016-10-13
舊同事Derek下星期生日,請佢去尖沙咀美麗華商場二樓新開的Burger Room食午餐,地方很隱蔽,在千兩壽司對面,叫咗一個大野菇芝士牛肉漢堡包,一個菠蘿BBQ汁漢堡包(菠蘿是罐頭的),兩個漢堡包用的牛肉扒肉汁豐富、味道鮮美: 一個炸物combo(有炸薯𢇁蝦丸、炸洋蔥圈和炸雞中翼)、自家製美式凍檸茶及熱的mocca咖啡,全部食物及飲品都超好味!埋單$403。這兒的食物偏淡味,食到食物的鮮甜味。客人找到餐枱坐下之後,在餐枱的餐牌之上挑選了食物及飲品,再行出收銀處買,然後收銀處會交給客人這部客人尋找器,上菜的時候會找到客人的位置,由服務員送上。這裏環境幽靜,暫時人流不多,是一個約朋友用餐的好地方。
2016-11-11
$201.5 (午餐)
慶祝紀念
生日
  • 菠蘿芝士漢堡
  • 炸薯𢇁蝦棗
  • 炸雞中翼
  • 炸洋蔥圈
  • Mocca  咖啡
2016-10-25 2216 瀏覽
Seriously, this is not the first time I came, as I really love their burgers very muchKnew that there's new store located in Tsim Sha Tsui and very convenient for me as I am not living in island side. It is good to me.Their new store is nice with attractive decorations especially their logo.This night I came and absolutely ordered burgers.Foie Gras Hoki Fish Burger with pineapple, portobello mushroom HKD212Looks great and pretty goodThe taste really good, that's why I don't mind to have it some

Looks great and pretty good

The taste really good, that's why I don't mind to have it sometimes!
Herewith some fresh vegetables, nice hamburger
One more thing to be noted as notified by the store manager, he informed that as some reason so now using duck liver instead of foie gras, also listed as announcement in the cashier
I love this juicy pineapple, taste is sweet enough and not sour
This is not foie gras but the duck liver also taste is good but only one is not greasy and oily than foie gras
The Hoki fish is also crispy and taste is not too salty, nice!
How a nice duck liver!!
With a nice burgers, of course we need a glass of pretty drink - Iced pineapple fruit tea HKD38
Looks nice with beautiful colour, taste with a little bit sour but not rich, pineapple smell good,love it!
How a nice night!

外賣自取
2016-10-22 177 瀏覽
知道尖沙咀開咗burgeroom ,終於唔洗去銅鑼灣先可以食到,今晚就同好友試下新店水準如何先,我地分別叫咗水牛城雞翼,大蘑菇burger , 芝士牛肉burger , 芝士薯卷,蜜桃茶,菠蘿茶,第一次食水牛城雞翼同平時美式有少少分別,平時應該有個辣辣地嘅醬向面包住雞翼,但呢度係炸到脆口沒有加任何醬,雞翼脆口而且有少少辣,不過份量就比較少,而burger 水準同銅鑼灣一樣都係咁大件,牛肉juicy ,麵包香脆,只係我地2個女仔好難全部食哂落肚,唯有打包半份burger返屋企俾老公當消夜先
2016-08-18
2016-10-16 296 瀏覽
行下行下唔經唔覺又到晚飯時間,餓到腳軟軟,依刻只想大吃一餐,所以我同友人決定黎依度食漢堡店內以車做主題,座位都幾闊落落單係自己到收銀處先點餐,拎個震震閃燈牌等店員送到我地枱上醬料同餐具係自行到外面自助吧拎取<<粗薯條>>炸得香脆可口,粗薯條比幼薯條重薯仔味,放耐凍左少少都仲好脆口<<香辣雞翼>>鮮炸出爐,雞翼金黃色,皮脆肉嫩,好多肉汁<<煙肉芝士牛肉漢堡>>份量好大個,以女生黎講,食半個都飽左,上下層係蜜糖麵包,搽上牛油再烘至半脆身,麵包口感鬆軟,配埋依度自家製既醬汁,一啖咬落去好Juicy<<菠蘿燒烤醬牛肉漢堡>>上下層都係蜜糖麵包,整體味道好fresh,食落唔會覺得有膩濟感,菠蘿同燒烤醬味道好夾

店內以車做主題,座位都幾闊落
菠蘿燒烤醬牛肉漢堡
<<粗薯條>>

粗薯條
<<香辣雞翼>>

鮮炸出爐,雞翼金黃色,皮脆肉嫩,好多肉汁
香辣雞翼
<<煙肉芝士牛肉漢堡>>

菠蘿燒烤醬牛肉漢堡
粗薯條
香辣雞翼
2016-10-16 282 瀏覽
想食burgeroom好耐,知道喺尖沙咀九龍區都開咗分店,所以黎左食。店入面嘅座位都幾多地方都算大。食物方面,都冇失望嘅,正常水準,亦未至於喜出望外。我今次第一次幫襯,點左最貴嘅龍蝦漢堡,盛惠$198!龍蝦肉未至於好多,但啖啖厚肉,有鮮味,仲留番個龍蝦頭作side dish,等食客可以食埋入面啲膏~仲有點左小食黑松露芝士薯條同薯絲蝦,兩個都好味~ 薯條粗身,黑松露味未至於好濃,但整體OK。薯絲蝦幾特別,不過要趁熱食因為凍左就冇咁好食。同下次要再來burgeroom試下其他burger款先~環境氣氛: ★★★★☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★★★☆

同下次要再來burgeroom試下其他burger款先~

環境氣氛: ★★★★☆

食物質素: ★★★★☆

服務態度: ★★★★☆
龍蝦漢堡
薯絲蝦
龍蝦漢堡
薯絲蝦
2016-10-14 177 瀏覽
好姊妹跟我都是薯條控,覓食時很多時候都會留意有沒有薯條,上網搜尋了這間Burger店,概有美味漢堡又有薯條,當然不會放過吧這間餐廳是以半自助形式,先坐下看餐牌,再出去排隊點餐,然後便可安坐等待店員送餐單鵝肝牛肉漢堡 - 鵝肝有分單或雙,單會有一件鵝肝切開鋪面,故然之雙是會有兩件鵝肝,所以價錢亦有不同,點餐時可注意這點雖然是單件鵝肝,但份量一點都不少,牛肉不可選擇熟度有點可惜,雖仍有少少呈微粉紅色,但感覺肉太熟肉汁亦不多,但配合芝士、生菜、蕃茄一起吃確是不錯,尤其是那鋪滿芝麻的包,經烘烤下芝麻味四溢芝士旋風薯條 - 雖然重點放錯了,但薯條的確是主角所謂旋風其實是扭紋薯條,配上芝士醬,味道不錯,有點像超市買到的盒裝芝士醬,個人還是較喜歡像Outback那的粗芝士薯條。總結,以這份量及質素來說,價錢真是合理,難怪晚餐時段門外人龍不絕!
芝士旋風薯條 - 雖然重點放錯了,但薯條的確是主角
2016-10-12 1925 瀏覽
之前係銅鑼灣食過呢間漢堡包之後都好回味,難得出咗糧,就約班朋友去食好嘢尖沙咀分店裝修,好有外國feel既感覺,而且鋪頭面積比銅鑼灣個間大好多坐低之後睇完餐牌就出去叫嘢食,跟住店員就比個感應器我地放响枱之後再送食餐過來。超方便推介食品雙鵝肝鱈魚柳漢堡🍔這個漢堡包真係好邪惡,佢裏面夾住兩塊好厚既鵝肝,咬落去好juicy,而且唔會煎得過熟,鱈魚炸得啱啱好,咬落去嘅感覺唔會太多油,肉質好滑再配合埋少少嘅生菜同埋蕃茄,還有加埋塊芝士,好fresh。好另外鱈魚手指配他他醬,可能本身我們都係比較鍾意食魚,所以小食又離不開鱈魚這個魚都同漢堡裏面既有點相似,但加埋佢既醬汁,好美味,外面食既鱈魚通常都會有些雪味,但這個整出來完全食吾到個種味道,真係值得一讚食得出間餐廳有用心去煮食的還有叫左黑松露芝士薯條薯條有別於一般快餐店,薯條炸至金黃色,做到外脆內軟,好香,配合黑松露小小咸的味道,兩樣加埋可以攞到個中間位的味道,而且可以帶出芝士加薯條既香,真係不錯最後介紹Apple Cider食漢堡包當然要配一些有少少酒精含量既飲品啦!這個飲品感覺就普通左少少,因為吾夠凍整體成個環境都好舒服我最鍾意就係佢張吧枱,感覺真

推介食品
雙鵝肝鱈魚柳漢堡
食得出間餐廳有用心去煮食的
鱈魚手指
還有叫左黑松露芝士薯條
最後介紹Apple Cider
Apple Cider
整體成個環境都好舒服
我最鍾意就係佢張吧枱,感覺真係好有外國feel既鋪頭,裝修都睇得岀花左好多心機和心思
以這個價錢食到咁既質素及同咁既環境真係好抵
雙鵝肝鱈魚柳漢堡
2016-10-06 532 瀏覽
Burgeroom 系銅鑼灣嘅第一間店舖好耐之前我已經去食過,當時已經覺得好唔錯,但係排隊就排好耐,透過朋友口中得知,原來Burgeroom 系尖沙咀都開咗新分店,暫時都仲未好多人知,所以唔使排隊就有得食😍新分店嘅位置都好方便,地鐵一出行五分鐘左右就到!而且新分店嘅環境更加舒服,更加有風格!一如以往,睇完餐牌就要自己去cashier果度點餐,之後就可以坐喺度等食watermelon juice ($38)鮮榨西瓜汁,由鮮紅色既西瓜汁配上青綠色嘅薄荷葉,充滿夏日風情,而且味道好清甜,唔會溝水搞到冇晒西瓜味,非常fresh~~scallop on green ($105)帶子沙律主要有四粒帶子加上一啲蔬菜,例如:鮮蕃茄、生菜、洋蔥圈等等,每一樣蔬菜咬落去都非常爽脆。蔬菜淋上自家製嘅醬汁,味道d鹹鹹地酸酸地,好開胃。帶子非常大粒,而且好鮮甜,咬落仲好有質感 chicken wings with honey barbecue sauce ($48)雞翼既外層炸得非常香脆,內層嘅肉質非常嫩滑,再配上蜜糖燒烤汁,酸酸地辣辣地,味道非常豐富Foie gras beef burger + portob
而且新分店嘅環境更加舒服,更加有風格!

watermelon juice ($38)

scallop on green ($105)

帶子非常大粒,而且好鮮甜,咬落仲好有質感

Foie gras beef burger + portobello mushroom ($188)

鵝肝牛肉漢堡,本身已經有五層,分別有:鵝肝、芝士、牛肉、蕃茄、生菜。但係我又好想食大蘑菇,於是就加多左一層,其實仲有好多其他可以加。
鵝肝煎到岩岩好,絕對有入口即溶嘅感覺,而且味道非常香濃!大蘑菇好香,而且仲幾juicy!!!!佢哋嘅牛肉簡直係超級正,咬落去啲肉汁「必」晒出嚟!而且幾淋,牛味都幾重

咁舒服嘅環境、咁好嘅服務態度,下次一定要再嚟
2016-09-28 1750 瀏覽
之前在銅鑼灣與朋友食過一次就念念不忘,最近得知在尖沙咀開了分店就約了朋友來新店朝聖。新鋪對比銅鑼灣分店大得多,座位寬敞,坐得十分舒適,平日下午時段餐廳尚算熱鬧,與朋友享受了一個休閑的下午。我倆坐近門口位置,點餐是需要走向收銀處,之後侍應生會把食物送到面前,算是半自助的進餐模式吧。因為新店大了,侍應生數量都比較多,感覺上服務也更體貼和完善。朋友是愛魚之人,我在想她一定會點一客魚漢堡慢慢品嚐。香脆鱈魚柳漢堡 $80 (加芝士 +$10 )貪吃了一口,那塊巨型的香脆魚柳超厚肉,質感好滑嫩,配上救爽口新鮮的生菜和蕃茄,更加fresh!裡面還增添了芝士這個額外配料,想不到餐廳真的很慷慨,竟然夾住多塊芝士,熱力把芝士溶掉時,口感更豐富!沙律醬不會很咸,反而將滋味提升!軟殼蟹漢堡 $108 (加菠蘿+$12)一直很想試試軟殼蟹和菠蘿的組合,吃第一口就知自己沒有選錯!菠蘿是很甜,而且大塊,與蟹的比例是很匹配,食起來整個份量都是外國人size, 真是不能想像竟然可以一個人KO整個漢堡!選擇午餐組合可以另加$30有粗薯條和飲品,只需簡單沾上番茄醬,薯條已經十分好味,而且一個女生都未必食得曬!Lunch b
之前在銅鑼灣與朋友食過一次就念念不忘,

最近得知在尖沙咀開了分店就約了朋友來新店朝聖。
新鋪對比銅鑼灣分店大得多,座位寬敞,坐得十分舒適,

平日下午時段餐廳尚算熱鬧,與朋友享受了一個休閑的下午。
我倆坐近門口位置,點餐是需要走向收銀處,

之後侍應生會把食物送到面前,算是半自助的進餐模式吧。

朋友是愛魚之人,我在想她一定會點一客魚漢堡慢慢品嚐。

香脆鱈魚柳漢堡 $80 (加芝士 +$10 )
貪吃了一口,那塊巨型的香脆魚柳超厚肉,質感好滑嫩,

配上救爽口新鮮的生菜和蕃茄,更加fresh!
裡面還增添了芝士這個額外配料,想不到餐廳真的很慷慨,

竟然夾住多塊芝士,熱力把芝士溶掉時,口感更豐富!

沙律醬不會很咸,反而將滋味提升!
軟殼蟹漢堡 $108 (加菠蘿+$12)
一直很想試試軟殼蟹和菠蘿的組合,吃第一口就知自己沒有選錯!
菠蘿是很甜,而且大塊,與蟹的比例是很匹配,
選擇午餐組合可以另加$30有粗薯條和飲品,

只需簡單沾上番茄醬,薯條已經十分好味,

而且一個女生都未必食得曬!

Lunch burger combo 中的粗薯條由新鮮薯仔切條而成,

與快餐店的平價薯條當然有分別!
為配合客人的需要,餐廳提供酒精及非酒精類別的飲品,

跟餐只需加$15可將飲品轉成新鮮果汁和咖啡。
Green tea latte $38
有香濃的抹茶香味,冰塊不會沖淡飲料的味道,一直飲到尾味道都是貫徹始終。
Iced peach fruit tea $38
餐廳提供多款現成樽裝的茶和汽水等等,但今次想試試手工製的沖調飲品,

想不到味道也挺不錯!朋友想飲水果茶,餐牌有兩款,選了桃味,

清甜又解渴,甜甜地味道也不錯,很適合女生飲!
No charge

全店免收加一,與三五知己來這邊聚餐也是個不錯選擇,感覺上一大班人會更抵食!
  • 香脆鱈魚柳漢堡
  • 軟殼蟹漢堡
2016-09-28 224 瀏覽
中午去食餐好野,亦因為中午時段唔洗排隊所以直接有位坐。之後揀左2款漢堡連2杯野飲,而每個餐都係百零蚊,份量都好大份。 需要自己要出去買,但會有人送餐既。環境不錯,好舒服。先黎2杯野飲,2杯飲品都幾好味唔太甜。野食黎啦,個包真係好大,舊牛肉真係好厚,但太過厚,個包要分開食,唔可以成個包一啖咬落去就差dd,但牛肉好多汁好味,薯條都唔錯。下次唔洗排除都會再去食多次。
環境不錯,好舒服。

先黎2杯野飲,2杯飲品都幾好味唔太甜。
下次唔洗排除都會再去食多次。
2016-07-28
2016-09-27 202 瀏覽
美麗華新裝修完後進駐了不少新餐廳,burgeroom是其中一間。已做功課,知道龍蝦漢堡出名,但來到見到原來一個漢堡份量超大,足夠二人share食,所以改為order一個漢堡, 一個沙律share來食。果汁先來,一杯奇異果汁,一杯西瓜汁,奇異果汁微酸,有粒粒果核。跟著到龍蝦沙律上場,原隻龍蝦超有氣勢,起了部分肉,配上生菜、火箭菜,雖然材料簡單,但蝦味鮮甜,肉質彈牙飽滿,掀開蝦頭,還有超多蝦膏,甘香美味。不過建議蝦頭等待最後最後才吃,因蝦膏味濃,會蓋過其他味道,而且蝦頭大,我的要等上枱後廿分鐘,蝦頭內裏才完全解凍。鵝肝牛肉漢堡上有一塊肥美鵝肝,鵝肝、牛肉、生菜、蕃茄、麵包,每一層都刺激著味蕾,鵝肝口感細緻幼滑,配上超有份量牛肉漢堡扒,食完好滿足好滾動

今日一起身睇完個麥當勞廣告心思思就想食burger! 但係朋友話想食d好味d的burger,於是朋友就帶左我去食burgeroom! 朋友話呢間新開張左一排,見到個餐廳門口都好靚。! 我地叫左d小食share同埋自己叫左個burger。我地叫左個薯絲蝦、香辣雞、洋蔥圈!首先小食全部熱辣辣送上,而且薯絲蝦外皮好脆身,而且薯絲倍添囗感! 至於香辣雞味道都唔錯,但好似細隻左小小,可能細隻易d入味好食d。 另外叫左個炸洋蔥圈,味道不過不失,我覺得食burger配洋蔥圈係一個典型美式配撘,所以唔可以唔叫 哈哈! 講番個主角先,我叫左個龍蝦漢堡,其實好難一口連埋龍蝦同burger一齊食因為個size都幾大個,所以都係用刀叉食會方便d,至於龍蝦有鮮味,肉質實,食落口唔會軟身,加埋配菜同cheese一齊食的確唔錯!味道幾清新! Burgeroom 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場2樓2012舖
今日一起身睇完個麥當勞廣告心思思就想食burger!

朋友話呢間新開張左一排,見到個餐廳門口都好靚。!

我地叫左d小食share同埋自己叫左個burger。

我地叫左個薯絲蝦、香辣雞、洋蔥圈!

Burgeroom

尖沙咀彌敦道132號美麗華商場2樓2012舖
2016-09-23 1091 瀏覽
今日比手信外國朋友,問佢想食咩當然又係漢堡包啦,今次我地選擇左尖沙咀美麗華的美式漢堡,因為佢食過銅鑼灣店話好味道,今日我地8點到達因為平日不用等位就可以入去!~去到門口見到一大個紅色名牌加車軚都幾特別又西式。今次我地叫左每人一個漢堡包加上一個沙律和飲品,每人大約$200左右都差不多吃不完都超飽肚離開!~Foie gras beef burger $158:當然問我不二之選係牛肉啦,但竟然見到有鵝肝咁特別都忍不住叫左黎試下!黎到時已十分好分開2分吾怕難食,但這個漢堡高度高到呢….一口都吾會食得到,斯文少少的我當然分開食,但外國朋友二話不說地壓平少少直接咬落去。當我切牛肉時肉汁勁多爆出,而中間少少紅剛煮熟肉汁好香又嫩滑,而鵝肝面有少少脆又香,味道加上微燇的面包一起食沒想到咁好味而吾太滯。Green salad $42:成晚只食肉吾係咁好,所以今次專登再叫左個田園沙律黎食,菜夠新鮮十分脆口,而配上柚子醬酸酸地不錯。但見到隔離桌食牛油果好多又獨立放在小瓶內,吾怕其他吾鐘意食牛油果的朋友吾鐘意,下次黎一定會叫牛油果菜沙律試下先。Iced pineapplefruit tea $38:飲野當然要飲

Iced pineapple

fruit tea $38:飲野當然要飲自家制飲品,飲落清新又香口吾太甜,味道不錯。
2016-09-23
之前一路好想試 burgeroom,但銅鑼灣又唔係成日去,依家尖沙咀都開左分店,終於有機會來試下,星期日下午茶時段唔使排隊,一家3口來食,無bb櫈好多款漢堡都想食,心大心細,最後揀左烤菇牛肉漢堡,軟殼蟹鵝肝漢堡,唔知係老公叫錯定入錯單,黎到先知錯左鱈魚鵝肝漢堡,無得換了咁就後加多隻軟殼蟹烤菇漢堡,漢堡肉質鬆軟多汁但有d淡口,烤菇涼涼地唔夠香口多汁,整體個包唔夠熱辣辣同唔夠味鱈魚鵝肝漢堡,有2大件鱈魚,件鱈魚反而最好食,外脆內嫩又多汁即炸熱辣辣good, 鵝肝夠厚但無喊味得肝臟so味,應該加少少鹽再煎香軟殼蟹夠熱亦好大隻爆膏,但有d腥。服務除左1個外籍男侍應外其他都ok, 個男侍應呆下呆下叫佢俾杯水都無俾,最後係個外籍女侍應俾既整體無諗住食既鱈魚反而係最好食,好想食既反而有d失望

軟殼蟹夠熱亦好大隻爆膏,但有d腥。

整體無諗住食既鱈魚反而係最好食,好想食既反而有d失望
2016-09-04
下午茶