「AOAO」 - 天台尋覓歡樂美好時光🗺️ 位於中環皇后大道中的「AOAO」,座落於萬年大廈14樓,擁有無敵城市景觀的開放式天台,適合不論是二人拍拖或者三五知己歡聚。🌆🍽️ 優質用餐體驗: 除了天台酒吧的悠閒氛圍,「AOAO」也有精緻的fine dining菜單。以「AKAGAI 」$138為例,新鮮的赤貝搭配蘆筍和微辣醬汁,層次豐富;「SHREDDED CELTUCE SALAD 」$68 蘿蔔絲為基底,配上三文魚籽和蘿蔔蓉,清爽可口。🍴🌳 :「CARAMELIZED PUMPKIN $88」以焦糖南瓜為主角,搭配香脆的杏仁和肉桂,營造出層次豐富的滋味。而「CHARCOAL GRILLED EEL $288」則是備長炭火烹調的鰻魚,香脆魚皮,肉質爽口,勁好食。🍴🥩 「A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SAND $328」絕對是不容錯過的選擇。A4和牛配上爽脆的蘿蔔絲和醬汁,真係好好食啊😋。🥩🍹 「AOAO SANGRIA $118」和「BLOOMING BEAUTY $138」等特色調飲同樣值得一試,融合了時令水果的清爽滋味。🍹🌇 夢幻景致: 不論是日落時分還是在夜色中,
「AOAO」 - 天台尋覓歡樂美好時光

🌇 夢幻景致: 不論是日落時分還是在夜色中,置身於「AOAO」的天台,都能一覽中環的迷人景致,感受到香港繁華都市的魅力。🌆
完全估唔到中環呢橦平平無奇嘅寫字樓上層竟然有一間型格嘅酒吧餐廳,無論無環境、食物定服務都係5星既等級,好適合打扮得美美去約會慶祝喱! 🤍AKAGAI兩個字:鮮!甜!食材好新鮮,認真唔使調味都已經好好食, 赤貝包住蘆筍,好fresh 🤍SHREDDED CELTUCE SALAD 萵筍版嘅冷麵:長長嘅萵筍絲入口清新爽脆,加上冷麵汁、蘿蔔蓉、木魚絲、魚籽,特別又好味。🤍CARAMELIZED PUMPKIN灑上白糖,用噴槍燒過後幫綿滑嘅南瓜包裹上一層脆口糖衣。🤍A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOThis is THE ONE❗️就係心目中和牛三文治完美嘅樣子❗️厚厚嘅和牛兩面沾上薄薄嘅炸粉,輕輕煎炸令表皮香脆,粉粉嫩嫩嘅牛肉一咬油脂香溢,好高質呀。🤍CHARCOAL GRILLED EEL有被呢一整舊厚肉彈牙嘅燒鱔魚驚喜到 ,上枱之後侍應生仲會用炭石壓一壓鱔魚嘅表面,炭香飄逸。🤍DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE最後用綠茶同原味芝士蛋糕作結,奶香同芝士配搭出香滑嘅口感;高質嘅綠茶粉帶有微微苦澀味,唔會過甜。係酒吧餐廳唔少得要叫我最鍾意嘅Cocktail

🤍AKAGAI

🤍SHREDDED CELTUCE SALAD

🤍CARAMELIZED PUMPKIN
灑上白糖,用噴槍燒過後幫綿滑嘅南瓜包裹上一層脆口糖衣。

🤍CHARCOAL GRILLED EEL

🤍DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE

係酒吧餐廳唔少得要叫我最鍾意嘅Cocktails ,叫嘅兩杯都係用whisky做底,賣相100分。鍾意果香味重、甜甜地又易入口嘅可以試L'INCOMPARABLE,有提子香但唔會係藥水味; 而HUTTON JADEITE主要係享受綠茶同酒嘅層次變化。 CHEERS 🥂
原來在中環皇后大道鬧市中有間天台酒吧餐廳餐廳空間感十足 座位舒服又好高級大體天台露天酒bar位好有氣氛間中還有DJ打碟 覺得更chill室內位置走型格風也不俗暗黑與微燈光的氛圍好有情調。Shredded Celtuce Salad萵筍絲配上鰹魚片、鰹魚醬汁、三文魚籽讓人開胃的前菜 不過味道偏淡。Akagai爽口鮮甜赤貝包住清新蘆筍絲吃落很爽甜又開胃。Caramelised Pumpkin一上枱已經聞到超香噴噴南瓜包住焦糖味道清香。A4 Wagyu Cutlet Charcoal期待已久的A4和牛三文治吉列和牛有點脆口油脂豐富 牛味香濃。Charcoal Grilled Eel即場再在人客面前炭燒好精彩👏🏻將本身已經煎到金黃色的鰻魚燒讓魚皮更焦香脆口感又爽彈。抹茶及原味cheesecake普普通通 最緊要抺茶味不苦澀
原來在中環皇后大道鬧市中有間天台酒吧餐廳
餐廳空間感十足 座位舒服又好高級大體
天台露天酒bar位好有氣氛
間中還有DJ打碟 覺得更chill
室內位置走型格風也不俗
暗黑與微燈光的氛圍好有情調

。Shredded Celtuce Salad
萵筍絲配上鰹魚片、鰹魚醬汁、三文魚籽
讓人開胃的前菜 不過味道偏淡

。Akagai
爽口鮮甜赤貝包住清新蘆筍絲
吃落很爽甜又開胃

。Caramelised Pumpkin
一上枱已經聞到超香噴噴
南瓜包住焦糖味道清香

。A4 Wagyu Cutlet Charcoal
期待已久的A4和牛三文治
吉列和牛有點脆口
油脂豐富 牛味香濃

。Charcoal Grilled Eel
即場再在人客面前炭燒好精彩👏🏻
將本身已經煎到金黃色的鰻魚燒
讓魚皮更焦香脆口感又爽彈

。抹茶及原味cheesecake
普普通通 最緊要抺茶味不苦澀
呢間都新新地 上年12月先開業 主打日本料理但行高級精緻啲嘅路線 唔係平時居酒屋嗰啲菜式AOAO取自日文諧音 有翠綠嘅意思 所以餐廳裝修喺昏暗中都加咗唔少綠色嘅元素 門口仲有粒”巨型綠寶石”做裝飾!🤍𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗮𝘄𝗮𝗻𝗺𝘂𝘀𝗵𝗶($𝟭𝟮𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬嚟之前見到佢嘅相已經諗好一定要嗌味道覺得都係4款入面嘅MVP!佢係鮑魚茶碗蒸鮑魚切食粒粒 蛋香滑而且鮮味無比 應該本身個高湯都好出色上面仲要鋪門魚子 份量澎湃 一路𢳂一路跌😂鹹香令成個蒸蛋再鮮味啲 連埋生蛋黃令成個口感再連貫啲 🤍𝗛𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶($𝟭𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬好鍾意試啲餐廳有調味嘅油甘魚刺身 所以狗衝咗呢款但我睇漏咗佢嘅配搭有苦瓜🥲我接受唔到🥲扣咗啲分但不得不說刺身嘅本身係幾好 每塊都好厚肉冇乜醬汁見到但好有味 啫本身已經醬漬過 又唔會蓋咗魚香魚肉冇筋 仲有南瓜purée同蟹籽調味 食落都幾夾🤍𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗖𝘂𝘁𝗹𝗲𝘁 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗼($𝟯𝟮𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬好多餐廳都有賣呢款三文治 而咁多間嘅價錢都係一樣貴第一啖咬落去的確幾好食 和牛用吉列

呢間都新新地 上年12月先開業 主打日本料理
但行高級精緻啲嘅路線 唔係平時居酒屋嗰啲菜式
AOAO取自日文諧音 有翠綠嘅意思 所以餐廳裝修喺昏暗中
都加咗唔少綠色嘅元素 門口仲有粒”巨型綠寶石”做裝飾!
Chilled  Chawanmushi

冇乜醬汁見到但好有味 啫本身已經醬漬過 又唔會蓋咗魚香
魚肉冇筋 仲有南瓜purée同蟹籽調味 食落都幾夾

好多餐廳都有賣呢款三文治 而咁多間嘅價錢都係一樣貴
第一啖咬落去的確幾好食 和牛用吉列方式炸過
入面keep到medium rare 油香感ok 但第二啖開始遜色
牛味整體唔太重 油香亦未到爆發嗰種
唔係唔好食 但冇特別驚喜 性格比唔高

🤍𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗨𝗱𝗼𝗻($𝟮𝟳𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
蟹肉蟹膏比得好重手 成個醬汁好濃郁
每條烏冬都會食到超掛身嘅膏 超濃蟹味
生蛋黃令烏冬入口更加creamy 不過扣分位係烏冬唔夠彈牙
份量都幾多 同好飽濟 建議3-4人分 我哋兩個食就太飽🥹

餐廳連埋有個天台酒吧 平時要分開收費 但嗰日出面唔full
食完之後問店員 佢比我哋可以拎飲剩嘅酒出去慢慢坐☺️
出面大部分都係梳化位 坐得都舒服 唔會太嘈
另外服務態度都好好 我想嗌杯甜啲嘅cocktail
但menu上嘅揀唔落手 店員知道之後主動走去問bartender
最後調咗杯hidden menu嘅熱情果香橙rum酒比我🥹
整體嚟講食物 環境 服務 氣氛都很不錯 推薦!🙌🏻

Chilled  Chawanmushi
2024-05-21 109 瀏覽
中環食飯貴見到AoAo 一個三文魚刺身飯只係$168即刻要去試!Menu選擇唔多 2款天婦羅烏冬,三文魚,豬,鰻魚選擇困難嘅都應該會揀到🤭三文魚刺身丼跟餐有麵豉湯同甜品餐飲選擇仲多過lunch嘅選擇😂汽水/果汁 (蘋果/橙汁/Cranberry)/茶 (English breakfast/ earl grey/ 日式茶)三文魚丼同平時日式餐廳 冇豉油冇wasabi係西式嘅味道~ 整體都好舒服好味同好飽😂上菜都快 得1個鐘食飯都夠時間
中環食飯貴

上菜都快 得1個鐘食飯都夠時間
2024-04-22
  • Salmon  Sashimi  Ikura  Don
2024-05-21 85 瀏覽
同朋友慶祝生日選了這家中環人氣餐廳AOAO主打西日創意料理裝修充滿設計感· 格調有時尚更設有戶外座位· 可以同朋友飲杯輕鬆一下ꕺHamachi ($148)油甘魚肥美細嫩· 充滿著魚油香ꕺPickled Tomato Salad ($78)蕃茄配忌廉· 意外地更清爽ꕺCaramelised Pumpkin($88)超愛這道焦糖南瓜· 原來南瓜可以如此好吃!綿綿密密口感配搭焦糖面· 口感豐富ꕺTonkatsu($238)炸豬扒金黃香脆· 裡面豚肉油脂充分一咬下去滿滿油香配上酥脆炸皮這一口教人滿足ꕺHairy Crab Butter Udon ($278)同樣被大讚的大閘蟹烏冬·拌入蛋黃攪拌口感更滑嫩蟹黃蟹肉掛滿Q彈烏冬· 醬汁香濃充滿蟹香吃到最後會有一點點膩感強烈建議店家加幾滴醋會更完美ꕺMatcha Cheesecake($68)夾層抹茶很香濃· 令抹茶味更突出ꕺDouble Fromage Cheesecake($68)傳統日式芝士蛋糕· 口感細滑帶濃郁芝士香ꕺAOAO Sangria($118)Champagne 配搭鮮果沖調而成· 很清新得氣泡感ꕺL'incomparable($

同朋友慶祝生日
選了這家中環人氣餐廳AOAO
主打西日創意料理
裝修充滿設計感· 格調有時尚
更設有戶外座位· 可以同朋友飲杯輕鬆一下

ꕺHamachi ($148)
油甘魚肥美細嫩· 充滿著魚油香

ꕺPickled Tomato Salad ($78)
蕃茄配忌廉· 意外地更清爽

ꕺCaramelised Pumpkin($88)
超愛這道焦糖南瓜· 原來南瓜可以如此好吃!
綿綿密密口感配搭焦糖面· 口感豐富

ꕺTonkatsu($238)
炸豬扒金黃香脆· 裡面豚肉油脂充分
一咬下去滿滿油香配上酥脆炸皮
這一口教人滿足

同樣被大讚的大閘蟹烏冬·拌入蛋黃攪拌口感更滑嫩
蟹黃蟹肉掛滿Q彈烏冬· 醬汁香濃充滿蟹香
吃到最後會有一點點膩感
強烈建議店家加幾滴醋會更完美

ꕺMatcha Cheesecake($68)
夾層抹茶很香濃· 令抹茶味更突出

傳統日式芝士蛋糕· 口感細滑帶濃郁芝士香

ꕺAOAO Sangria($118)
Champagne 配搭鮮果沖調而成· 很清新得氣泡感

ꕺL'incomparable($148)
以Black Label Whiskey 為基調· 加入Earl Grey
入口會有淡淡茶香同西柚香氣

2024-05-21 36 瀏覽
最近book mark咗依間中環酒吧&西日餐廳,衝住佢嘅和牛三文治而來🤤 果然冇失望 ❣️ 餐單叫店員介紹,我地再加咗啲前菜同飲品,最後2個人食到超級飽🤣 大家可以衡量下個份量先落單🔷環境一出lift就見到一個裝置藝術,以一粒旋轉中既仿翡翠原石去對應店名AOAO (在日文是翠綠色) ,別具氣派,未坐低已經要停低打個卡📸餐廳有戶外空間做event仲有DJ枱食野就要入室內,bar枱夠闊夠壯觀其他位則充滿空間感,唔會相距太近,私隱度夠高🥗Shredded Celtuce Salad $68以萵笋絲為沙律主體,上面舖滿三文魚籽,加上調味剛好既醬汁,竟然一點都不單調🧐 如果萵笋絲可以切碎啲就更易夾🐚Akagai $138赤貝好鮮!比想像中更辣,包裹蘆筍,一啖放入口,清+爽+甜 同時爆發❣️🎃Caramelized Pumpkin $88南瓜外層既焦糖香脆香脆,南瓜肉就甘甜軟綿,由於份量不少,可作為飽肚的主菜之選🌋Charcoal Grilled Eel $288鰻魚上檯後,店員會用一舊火熱既炭在鰻魚皮上滾動,令鰻魚更外脆內嫩🔥值得一讚既係鰻魚非常厚實,絕無泥腥味🥩A4 Wagyu Cutlet Ch

🔷環境

餐廳有戶外空間做event仲有DJ枱
食野就要入室內,bar枱夠闊夠壯觀
其他位則充滿空間感,唔會相距太近,私隱度夠高

🥗Shredded Celtuce Salad $68

🐚Akagai $138

🎃Caramelized Pumpkin $88

🌋Charcoal Grilled Eel $288

🥩A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328
吉列A4和牛竹炭三文治❣️好豪氣既份量😍 麵包稍稍烘烤,吉列和牛好厚好大份!入口又酥脆又爆油脂,入口即溶不得了🥹

🌹L'incomparable $148
Black Label Whiskey + Earl Grey + Cointreau + Honey + Egg White + Merlot + Fresh Grape Juice
調得甜香

🍹Blooming Beauty $138
Sake x Apple x calpico x smooth stimulating fizz
酸酸甜甜酒味不濃 易入口

🧀Double Fromage Cheesecake $68

🇯🇵Red Bean Daifuku $68
餐廳門口富有神秘感藝術品,靈感來自天然寶石的綠色,被混凝土包圍,就如餐廳周圍都是高樓大廈,黎到呢度感覺遠離繁囂。餐廳裝修設計獨特又華麗,以綠寶石牆為主,灰色水泥枱、皮椅。戶外座位更多,不定時有DJ 注場,仲有巨型投射牆,好有氣氛。前菜:日式蒜頭,紅色蕎頭🍅PICKLED TOMATO SALAD $78~醃番茄沙律,配上番茄清湯奶油🐟HAMACHI $148~🌟餐廳推介:油甘魚、咸蛋黃、苦瓜、南瓜泥,味道鮮味。🎃CARAMELIZED PUMPKIN $88~ 南瓜外面有一層脆焦糖,外脆內軟,好香甜,配上杏仁、肉桂,味道好夾。 🐷TONKATSU $238~ 呢個炸豬扒,用上伊比利亞豬梅肉,豬梅肉非常腍軟,纖維細緻,肉嫩多汁,配梅子酸奶醬,既特別酸酸地好開胃🍜 HAIRY CRAB BUTTER UDON $278~ 🌟餐廳推介:大閘蟹奶油烏冬,配上日本蔥、芝麻、蛋黃,味道濃郁,鋪滿蟹肉蟹膏,味道鮮美爽甜,烏冬口感彈牙。🍰DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE $68~ 雙層芝士蛋糕,香濃軟滑芝士,口感細膩,咸咸甜甜嘅味道。🫘RED BEAN DAIFUKU

前菜:日式蒜頭,紅色蕎頭

🍅PICKLED TOMATO SALAD $78
~醃番茄沙律,配上番茄清湯奶油

🐟HAMACHI $148
~🌟餐廳推介:油甘魚、咸蛋黃、苦瓜、南瓜泥,味道鮮味。

🎃CARAMELIZED PUMPKIN $88

🐷TONKATSU $238

[Noodles]
🍜 HAIRY CRAB BUTTER UDON $278

[Dessert]
~ 雙層芝士蛋糕,香濃軟滑芝士,口感細膩,咸咸甜甜嘅味道。

🫘RED BEAN DAIFUKU $68
~ 日式甜點,又點小得「紅豆大福」,軟糯外皮,滿滿的紅豆餡,既綿密又細緻滑順。

[Drink]
🍸🍈 CROWN OF THE ANDES $168
~以伏特加為基底,加上蜜瓜利口酒、奇異果、焦糖、檸檬、牛奶。

🍸🍓 LILY SAFRA $138
~以Dolin Rouge 苦艾酒為基底,加入草莓金巴利、蘇打水、自制 12小時草莓糖漿。

2024-05-16
2024-05-18 1243 瀏覽
Came here for the 𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗖𝘂𝘁𝗹𝗲𝘁 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗼 - the tender, melt-in-your-mouth wagyu paired exquisitely with the soft, charcoal-grilled toast. I would absolutely order this again!! 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗲𝗹 was also excellent, with a lovely char on the exterior and a luxuriously rich, buttery interior.The 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 was a standout - the sweetness of the pumpkin was balanced beautifully by savory notes. Always a fan of 𝗮𝗸𝗮𝗴𝗮𝗶 赤貝 it is quite rare to see it served as appetizer - sweet and de

The 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 was a standout - the sweetness of the pumpkin was balanced beautifully by savory notes. Always a fan of 𝗮𝗸𝗮𝗴𝗮𝗶 赤貝 it is quite rare to see it served as appetizer - sweet and delicate flavour

To accompany our meal, the Lily Safra cocktail was a refreshing and floral delight, while the Justin Girardin Chardonnay was a perfect pairing - crisp and bright with subtle oak notes.

Quite a perfect spot for both casual drinks and an indulgent, multi-course meal. The service was also attentive and knowledgeable throughout our visit.

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Shredded Celtuce Salad

Caramelised Pumpkin
Charcoal Grilled Eel

🍰Double Fromage Cheesecake
🍰Matcha Cheesecake
🥂Lily safra
🥂Justin Girardin Chardonnay Gls

—————————————————

𖠿𖥣 AOAO
〒 14th Floor, Manning House, 38 Queen's Road Central Central District, Hong Kong

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-05-07
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • CHARCOAL GRILLED EEL
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
  • Akagai
  • Caramelised Pumpkin
1K
2024-05-18 56 瀏覽
環境充滿空間感有藝術感Shredded Celtuce Salad $68幼細萵苣絲舖上三文魚籽, 加有白蘿蔔蓉, 清爽中帶有咸鮮, 配上salad dressing 日式醬油, 有日式風味Salad Akag $138以赤貝包住白蔥蘆筍, 貝肉醃過鮮甜, 配搭中間清爽白蔥蘆筍Caramelised Pumpkin $88南瓜外層以焦糖烤過外表焦香脆甜, 而南瓜肉甘甜粉綿, 好食Charcoal Grilled Eels $288大片鰻魚, 魚肉厚實鮮嫩, 店員會用一舊火熱既炭在鰻魚皮上滾動, 令鰻魚皮添一層炭燒香, 不過當日係略嫌燶左d A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328吉列A4和牛竹炭三文治, 竹炭麵包好重牛油香, 微脆. 吉列和牛厚身肉質鮮嫩, 牛肉香無想像中咁濃郁 Double Fromage Cheesecake/Red Bean Daifuku $68雙重芝士蛋糕上層係輕盈嘅芝士層, 下層芝士幼滑香濃, 滿足Lily Safra/Crown of the Andes $138/$148Infused strawberry Campari
環境充滿空間感有藝術感

Shredded Celtuce Salad $68

Akag $138
以赤貝包住白蔥蘆筍, 貝肉醃過鮮甜, 配搭中間清爽白蔥蘆筍

Caramelised Pumpkin $88
南瓜外層以焦糖烤過外表焦香脆甜, 而南瓜肉甘甜粉綿, 好食

Charcoal Grilled Eels $288

雙重芝士蛋糕上層係輕盈嘅芝士層, 下層芝士幼滑香濃, 滿足

Infused strawberry Campari X Dolin Rouge Vermouth X Soda X Homemade 12 hours strawberry syrup
前者strawberry 味無想像中咁濃, 反而後者更有驚喜

2024-05-16 46 瀏覽
AOAO同年青人在中環見完客,去咗皇后大道中頂樓酒吧食Fusion 菜,一出電梯餐廳以黑色又神秘為主題,入到店內由黑暗中到燈光變化,視覺效果是好靚的設計,有室外室內環境比較大,店員非常有禮👍🍹AOAO SangriaChampagne+🍎🫐🥒🍑調味,清新酒味不會太濃🍸Cosmopolitan清新酒味花香果味,2杯飲品都好適合女仕們🥗Shredded Celtuce Salad沙律菜是用刨絲萵筍,放上蘿蔔蓉三文魚籽,加入日本酸甜醬汁另一種開胃前菜。Akagai刺身級赤貝包著爽口蘆筍蔥絲,加入辣汁清新鮮甜香脆。🥩A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando 鬆脆竹炭三文治,搽上牛油香草夾住吉列3-4成熟嫩滑和牛,每一口都勁滿足😍🪱Charcoal Grilled Eel 大大件鰻魚,厚肉爽口彈牙,上枱時店員會用已燒紅炭,加熱鰻魚皮更香更脆卜卜,
AOAO
同年青人在中環見完客,
去咗皇后大道中頂樓酒吧食Fusion 菜,
一出電梯餐廳以黑色又神秘為主題,
入到店內由黑暗中到燈光變化,
視覺效果是好靚的設計,
有室外室內環境比較大,
店員非常有禮👍

🍹AOAO Sangria
Champagne+🍎🫐🥒🍑調味,清新酒味不會太濃

🍸Cosmopolitan
清新酒味花香果味,

2杯飲品都好適合女仕們

🥗Shredded Celtuce Salad
沙律菜是用刨絲萵筍,
放上蘿蔔蓉三文魚籽,
加入日本酸甜醬汁
另一種開胃前菜。

Akagai
刺身級赤貝包著爽口蘆筍蔥絲,
加入辣汁清新鮮甜香脆。

鬆脆竹炭三文治,
搽上牛油香草
夾住吉列3-4成熟嫩滑和牛,
每一口都勁滿足😍

🪱Charcoal Grilled Eel
大大件鰻魚,
厚肉爽口彈牙,
上枱時店員會用已燒紅炭,
加熱鰻魚皮更香更脆卜卜,

2024-05-16 43 瀏覽
一向都鐘意🤩放工後去飲嘢🍸🍹輕鬆下🥳,今日去咗同事介紹嘅日式酒吧餐廳, 响店門巳發現格調略有不同, 滿滿不同國籍人士👭👬, 好國際化。🍭Sour Time🍸, AOAO Sangria 💃叫咗2杯,入口很醇厚, 味道順喉,而且顏值高, 讚!🍭Akagai🐚用赤貝肉🐚包住蘆筍苗、青蔥同日式醬汁, 入口係海鮮鮮甜同小小蔥絲辛辣味, 惹味🤩!🍭 Caramelised Pumpkin 🎃係冰糖葫蘆之類🍡嘅系列, 將南瓜🎃沾上焦糖烤熟, 甜脆糖片包住軟糯嘅南瓜, 口感焦糖化同入口鬆軟香甜,大推🤗。🍭 Shredded Celtuce Salad🥗有別於平時常見🤔嘅食材, 呢個係用咗春雨粉絲, 菜絲,白蘿蔔䈶同魚籽、同日式🎌醬汁,好清爽好開胃💋。🍭A4 Wagyu 🐂Cutlet Charcoal Sando見到好多食評推介👍, 想食好耐🫦, 亦係同事嘅重點推介🤗。 厚厚嘅和牛🐂被烤燙過嘅面飽夾住, 和牛油脂均勻, 入口有肉汁,而且牛肉🐂邊邊烤得脆脆, 口感脆脆又油潤,咬落就有牛肉香同, 真心好食, 無介紹錯🥳。 🍭 Charcoal💥 Grilled Eel將一份巳煎熟嘅鮮鰻魚, 用碳🌚即場

🍭Sour Time🍸, AOAO Sangria 💃
叫咗2杯,入口很醇厚, 味道順喉,而且顏值高, 讚!

🍭Akagai🐚

🍭 Caramelised Pumpkin 🎃

🍭 Shredded Celtuce Salad🥗

🍭 Charcoal💥 Grilled Eel
將一份巳煎熟嘅鮮鰻魚, 用碳🌚即場响面前烤燙🌡️。魚皮同碳接觸後發出白煙🌪️, 好似响枱度即席碳燒。 魚皮真係有碳燒味嫁, 魚肉仍然Q彈, 真的堅👍!

2024-05-08
15 分鐘 (堂食)
  • MatchaCheesecake
  • CaramelisedPumpkin
  • ShreddedCeltuceSalad
  • A4WagyuCutletCharcoalSando
  • CHARCOALGRILLEDEEL
  • Akagai
2024-05-13 283 瀏覽
放工約朋友chill一chill,見到AOAO環境有格調,食物都好吸引。門口位已經非常有設計感,餐廳內都好時尚簡約,仲有好大個露台,咁岩依晚有活動,好多男男女女不同國籍的人士聽著音樂,摸著酒杯談天說地,令我恍如置身美劇般,好有氣氛😆雖然出面氣氛熱鬧,但室內位置都唔會覺得好嘈吵,區域劃分得很好,而且staff會適時留意到我地需要,上菜時間都很剛好,服務非常完美!🍴Akagai $138赤貝用醬汁醃過,帶點香辣,本身既鮮甜夾埋蘆筍黎食惹味又清新!🍴Shredded Celtuce Salad $68利用萵荀刨成絲,加入鏗魚汁整到好似萵筍麵,食落口感好清爽,再係上面加上三文魚籽、蘿蔔漬同柴魚片,令人食慾大增!🍴Caramelised Pumpkin $88外層燒至焦糖,望落閃閃發亮好似寶石咁,焦糖加南瓜🎃甜而不膩,南瓜味濃🍴Charcoal l Grilled Eel $288依道菜式令我大開眼界!上枱後,staff會用炭去燙燒鰻魚,令其外皮變得香脆、焦香,而鰻魚肉肥美彈牙,令人一啖接一啖咁停不了口,係味覺同視覺既享受!🍴A4 Wagyu Cutlet Charcoal $328竹炭麵包好鬆

🍴Akagai $138

🍴Shredded Celtuce Salad $68

🍴Caramelised Pumpkin $88

🍴Charcoal l Grilled Eel $288

竹炭麵包好鬆軟,A4和牛非常厚,肉嫰多汁,入口即化,一食口腔馬上充滿油脂香,令人回味無窮🥰

🍴Double Fromage Cheesecake $68
芝士蛋糕外層係好靚既金黃色,中間既芝士層質感軟滑,芝士味香濃,食落輕盈無負擔!

🍴Red Bean Daifuku $68
外皮冰凍,口感軟糯煙韌,紅豆🫘味香濃,好正!

🍹AOAO SANGRIA $118
Apple + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber +Raspberry + Blueberry + Strawberry調製而成,果味重,酒不會太濃,易入口,很適合女士,推薦!

🍹pineapple juice $68
清爽充滿菠蘿🍍香,解渴一流!

AOAO真係一間充滿情調既餐廳,不論情侶拍拖,定一大班朋友把酒談歡都好適合!

2024-05-12 67 瀏覽
今年母親節決定帶佢感受不一樣的生活,唔使次次都飲茶。母親大人辛苦湊大我,係時候帶佢食下fusion菜,好彩大人好滿意👍🏻餐廳裝潢新穎,有室內和室外座位,吧枱位置,氣氛有格調👍🏻🌟Hairy Crab Butter Udon讚岐烏冬彈牙,蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁,加上生蛋黃,口感和層次都非常豐富🫶🏻而且蟹肉份量很多,可以食到啖啖鮮味十足的蟹肉💗🌟Tonkatsu伊比利亞豚肉吉列豬扒,脂肪紋理極其豐富👍🏻扒肉口感完全不會柴口,豬扒外層炸得酥脆金黃,內部則保持了豬肉的嫩滑🫶🏻🌟Hamachi前菜係油甘魚,擺盤十分精緻美麗,油甘魚肉質細嫩,帶有豐富油脂✨配上蟹籽,口感更加豐富鮮味💗🌟Pickled Tomato Salad蕃茄已經脫皮,水份充足,好似食水果一樣☺️番茄的酸甜和忌簾非常搭配,非常不錯的前菜, 十分清新開胃✨🌟Caramelized Pumpkin南瓜表面沾滿焦糖,南瓜本身的甜味和柔軟質感與焦糖的香甜焦脆,增添口感,好味😋🌟日式芝士蛋糕這款日式芝士蛋糕質地細膩,口感綿密,不會過於甜膩,有兩種口味,一個係原味,另個係綠茶味🍵除了有佳餚,當然要有美酒,我哋要咗兩杯紅酒🍷口感順滑✨

餐廳裝潢新穎,有室內和室外座位,吧枱位置,氣氛有格調👍🏻

🌟Hairy Crab Butter Udon

🌟Tonkatsu

🌟Hamachi

🌟Pickled Tomato Salad

🌟Caramelized Pumpkin

🌟日式芝士蛋糕

除了有佳餚,當然要有美酒,我哋要咗兩杯紅酒🍷口感順滑✨
2024-05-10 58 瀏覽
Stunning rooftop bar for happy hour & food in Central🍹走到好好氣氛嘅餐廳,這裡有專人打碟播歌,地方好大,可以揀室內或室外坐Akagai 赤貝 🍣先點前菜赤貝刺身,赤貝卷入面有香蔥,配cocktail chill 吓最靚Shredder Celtuce Salad 🥗 魚子蘿蔔絲青瓜沙律,醬汁好美味,非常清新Caramelised Pumpkin 🎃 焦糖南瓜好入味,南瓜軟硬度好適中Charcoal grilled Eel🐟炭燒烤鰻魚,鰻魚烤香後,店員會到我們枱前用炭即刻燒香外皮,外皮好香脆,鰻魚肉汁美味😋A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando 🐗厚切A4 和牛三文治,和牛果然高質,入口即溶Red Bean Daifuku🍡甜品喺大福紅豆草餅,外皮煙韌,紅豆蓉又軟綿綿Double Fromage Cheesecake 🧀 雙層鬆軟芝士蛋糕,芝士味香濃AOAO Sangria 🥂以champagne 加蘋果青瓜雜莓 mix 嘅Sangria 好好飲,還有桃味夠清新L'incomparable🍸Black label

Akagai 赤貝 🍣

Shredder Celtuce Salad 🥗
魚子蘿蔔絲青瓜沙律,醬汁好美味,非常清新

Caramelised Pumpkin 🎃
焦糖南瓜好入味,南瓜軟硬度好適中

Charcoal grilled Eel🐟

厚切A4 和牛三文治,和牛果然高質,入口即溶

Red Bean Daifuku🍡
甜品喺大福紅豆草餅,外皮煙韌,紅豆蓉又軟綿綿

Double Fromage Cheesecake 🧀
雙層鬆軟芝士蛋糕,芝士味香濃

AOAO Sangria 🥂

L'incomparable🍸
Black label 威士忌酒加伯爵茶、西柚、紅酒等mix 出來好香,上面舖滿玫瑰好精緻