2017-07-24 2529 瀏覽
周日的晚上都會去做運動,因此跟朋友的短聚都在6,7點食飯,吃個7分飽,留點時間讓身體消化吸收,才有力氣做劇烈運動。本來跟朋友來Amici 試新餐廳,早前食飯不用跟其他人迫,早食早走的概念,食完才發現Amici 是適合「細胃女生」貴價唔飽、碟大大份量細細的輕晚飯。​點菜時,好心地的好肉肉女侍應說1份前菜、1麵、1主菜已經夠食,叫我們不要點太多。先來麵包籃,平時2人晚飯/fine dining,大多數每人有2款麵包,看到這個盤...一人一小片的...包...真心滴汗!! 是為「細胃」女生設計的餐單嗎?Classic Caesar Salad ($118)生菜及配料分開上,配料有巴馬臣芝士、煙肉片、鯷魚(Anchovies)、烤麵包粒 (croutons)、Ceasar醬,可自行調配醬料、芝士等的份量,很適合我這類控制油鹽調味醬吸取量的健康族。巴馬臣芝士適量、鯷魚適量、Ceasar醬少許、烤麵包粒全部!當是自我補償餐前麵包到喉唔到肺大家都是健康族,其實我們都不吃煙肉,就加一片呃like煙肉點色點綴,上FB, IG呃個like先。Linguine alle Vongole ($180)蛤蜊粒粒

看到這個盤...一人一小片的...包...真心滴汗!!
是為「細胃」女生設計的餐單嗎?

​ Classic Caesar Salad
Classic Caesar Salad ($118)
生菜及配料分開上,
可自行調配醬料、芝士等的份量,
很適合我這類控制油鹽調味醬吸取量的健康族。

當是自我補償餐前麵包到喉唔到肺

​ Classic Caesar Salad

大家都是健康族,其實我們都不吃煙肉,

​ Linguine alle Vongole

Linguine alle Vongole ($180)
蛤蜊粒粒飽滿開口,但太細小肉不多,
扁意粉伴入蒜片、辣椒、鮮羅勒,可惜意粉不吸汁,
若不是帶點辣意,意粉完全是沒些味道。
似乎比我自己煮的健康餐更清淡,
客人應該是針對修身女生的吧。

​ Confit Duck Leg

不在餐牌的Confit Duck Leg ($298)

本來想點餐牌上的French Duck Medley ($348) 有鵝肝、鴨胸肉、油封鴨腿,
還是那個好心的女侍應說Confit Duck Leg已經夠食,叫我們不要點太多。(算~)

幸好,油封鴨腿的肉質酥軟味道濃香,
鴨腿一隻以外,還有方形飯團一塊,火箭菜一束,燒汁一湯匙。
食完這個我跟朋友傻眼對望,商量還要不要多叫些主菜、甜品
又怕女侍應冷眼嫌我們瘦子食量大 (姐是正常的健康女子,有適量運動,新陳代謝好,胃口自然好,幹嗎給我一副奇異的目光!?)
為怕得罪女侍應(算~算~算~) 還是埋單去翠華再食個四寶河+咖哩豬扒飯

吸收一下carb & fat,再回fitness努力的上 hardcore class。肚子要夠飽,運動才有動力,有意義

兩個女生埋單$656,食到5成飽(都冇)。
食物的味道是不錯,不過每份的份量請有心理準備是比較細小,適合「細胃」女生。
Amici的整體格局還是適合優雅的「細胃」女生的聚會,
開支紅白酒,食少少大聲笑,天光坐到天黑
題外話/補充資料: 最搞笑是女侍應問味道如何,我們說有蛤蜊有沙,她即時黑口黑面:frustrated: 還以為是新店開業想問問客人意見如何讓餐廳能進步, 但女侍應這樣的反應,嗯,可能是我們太誠實吧,得罪人,建議大家封口不要說太多。
2017-07-19
​ Linguine alle Vongole
​ Confit Duck Leg
2017-07-23 137 瀏覽
星期六想與姊妹把酒談心一下,想起之前放工附近收到傳單,有新開餐廳,便來試試。生蠔非常鮮甜,$340/打,加$180可有一支白酒。而餐廳播放著柔和的音樂,傾偈十分舒適。我地叫左3個set dinner, 398/set, 價錢合理。而且食物質數非常高,廚師也有出黎問我地食物覺得如何,非常體貼。細問之下原來是某5星酒店出來的,依餐我地幾姊妹都非常滿意,下次weekend一定會再來

生蠔非常鮮甜,$340/打,加$180可有一支白酒。

而餐廳播放著柔和的音樂,傾偈十分舒適。
2017-07-22
2017-07-23 141 瀏覽
Stanley 11 不嬲都好多餐廳,今日一個人lunch 想自己毒一毒、靜靜,所以就試試呢間。Lunch time 當然唔少得set lunch , 呢度價錢最貴都係二百幾、仲要係吃steak- 中環黎講算係禁啦!今日想吃魚,禁岩今日menu set lunch 有青魚沙律,跟前菜同野飲,唔貴、就呢個先黎個溫泉蛋沙律,蛋液mix 埋沙律菜好好味,可惜量太少(因為好好吃!)青魚煎得好香口好脆,同埋沙律好清淡、好新奇地加上塊醬煮蘿蔔,但出奇地match😏野飲我點左熱檸水、不過不失。 呢度野食不錯、環境又靜,lunch 係個好去處!

2017-07-22 739 瀏覽
今日同爸爸嚟咗中環行街,想食好啲所以就去咗Stanley 11睇吓。見到有間新開嘅西餐廳開咗係8樓,所以就無啦啦上咗去試吓。上到去真係嚇親,裝修非常靚,係而家好流行嘅雲石枱。未食已經比個裝修吸引, 環境超級有藝術氣息。一坐低就即刻為張枱影咗相,因為啲雲石紋真係好靚。首先佢會先送上蛋糕同餅乾條,聞落去好香,不過就略嫌乾身。我哋叫咗個set dinner套餐,前菜係自製香橙三文魚配忌廉芝士,味道好夾,好開胃!🍊第一次食到咁樣嘅配搭,香橙味帶甜,而且回甘,配合三文魚嘅鮮味,味道更出。另外忌廉芝士好滑身,唔錯唔錯!餐湯就選擇左忌廉南瓜湯,南瓜湯好滑,加上忌廉令佢口感更加creamy,另外飲嗰時都食到啲南瓜蓉喺裏面,的確真材實料。主菜亦可選擇意粉,慢煮黑毛豬,安格斯牛扒等等。🍖我哋叫咗慢煮西班牙黑毛豬鞍配松露燒汁,份量好大份,足夠兩個人食。松露味好重,配上黑毛豬令到肉味更加濃郁,慢煮令到個豬鞍仍然保持粉嫩顏色,更加有口感。另外都有啲炒雜菇係旁邊,可以清一清油膩感。另外都叫咗個辣海蜆意粉,好爽滑嘅意粉配上新鮮海蜆,好鮮味,加上有少少辣,令佢更加惹味。如果分量多啲就更好,因為真係會一啖接住一啖。餐飲

一坐低就即刻為張枱影咗相,因為啲雲石紋真係好靚。

首先佢會先送上蛋糕同餅乾條,聞落去好香,不過就略嫌乾身。

自製香橙三文魚配忌廉芝士

忌廉南瓜湯

主菜亦可選擇意粉,慢煮黑毛豬,安格斯牛扒等等。🍖
慢煮西班牙黑毛豬鞍配松露燒汁

辣海蜆意粉

餐飲就叫咗凍咖啡,咖啡味係屬於比較重比較濃嘅一種,如果鍾意飲齋啡嘅朋友就一定鍾意。
Set dinner價錢大約三百多至五百,係有啲貴,但如果來慶祝朋友生日或者情侶慶祝就一流❤️
2017-07-13
自製香橙三文魚配忌廉芝士
忌廉南瓜湯
慢煮西班牙黑毛豬鞍配松露燒汁
辣海蜆意粉
2017-07-22 320 瀏覽
今日同男朋友黎到中環呢間新餐廳食野。一入黎覺得間餐廳好高貴,裝潢用白金黑色為主調,再加上係中環,令人感覺好high class,好想快啲食到一餐有質素既西菜!我最鍾意係餐廳啲燈,金黃色又閃閃生輝既玻璃燈,顯得好有格調。👀我地每人叫左一個set。前菜黎啦,分別係「parma ham配蜜瓜」,蜜瓜好鮮甜又爽口,配埋咸咸地既巴馬火腿,好好食。😆之後男朋友就無簡前菜,簡左飲湯,「野菌忌廉湯」,好濃郁,磨菇味好香😍之後就黎到重頭戲,主菜喇。「軟殼蟹魷魚意大利飯」,軟殼蟹有兩隻咁多呀,一黑一白,點解會咁?原來一隻係就咁炸,另一隻係加埋墨魚汁一齊炸架,好特別,食落好香脆呀!黑色墨魚汁果隻就會濃啲咸啲。意大利飯我就覺得有少少硬,不過可能咁先係真正既意大利飯,煙煙銀銀,更加有口感。👀仲有個「香煎三文魚柳配香檳忌廉泡沫」,舊三文魚柳非常好味,煎得啱啱好令三文魚油逼左出黎,食落有入口即溶嘅感覺,三文魚味好重又唔會好腥,好鮮美呀!配埋特別嘅香檳忌廉泡沫,好fresh,再加埋少少薯菜,有紫薯番薯同薯仔,就夠哂飽嚕。👏🏻整體來講,餐廳環境大方得體,嘢食嘅質素亦好高,店員服務態度亦好專業,適合上班一族或者情侶上嚟食

整體來講,餐廳環境大方得體,嘢食嘅質素亦好高,店員服務態度亦好專業,適合上班一族或者情侶上嚟食!😉
10 分鐘 (堂食)
2017-07-20 231 瀏覽
係中環放工,行經過士丹尼街,見到成橦大廈都係食野嘅地方,見到有意大利菜就二話不說上左去食,一上到去就見到餐廳裝潢好雅緻,一睇就知無去錯地方。佢放餐具都好講究,分好哂唔同食物應有嘅用具。第一道係凱薩沙律一上台,就比左五個透明玻璃瓶,分別放左凱薩醬、面包粒、翠煙肉、芝士粉同醃製左嘅咸魚。黑色嘅面包粒好驚喜,好香口。第二道叫左個牛扒食。一個人份量岩岩好,叫左七成熟,一入口有好濃郁嘅燒烤香味,同係意大利食牛扒嘅味道一樣,扒肉唔會好韌,唔多根。佢啲旁邊菜都燒烤過,仲好juicy .驚喜野食係似薯仔嘅意大利飯,佢意大利飯煎左四邊,咬落去好脆口,入面濕濕地好香意飯香。我地仲叫左rigatoni arrabbiata辣茄嘅長通粉。係一種意大利羅馬式的意式食品,佢上面有少少香芹碎放係面。佢有啲煙肉咸同蕃茄辣好引人繼續食落去。

佢放餐具都好講究,分好哂唔同食物應有嘅用具。

第一道係凱薩沙律
黑色嘅面包粒好驚喜,好香口。

第二道叫左個牛扒食。

我地仲叫左rigatoni arrabbiata
辣茄嘅長通粉。

2017-07-18
  • Rigatoni  arrabbiata
2017-07-18 272 瀏覽
今日同大家講蠔, wikipedia 話5月至8月期間 唔係食蠔嘅季節, 因為係繁殖期, 會比較瘦. 飢詩話呢 有食唔食罪大惡極 😈😈😈 又有人話食蠔是催情的, 如果大家有睇幾年前bbc嘅節目 The Truth About Food , 入面有實驗話食蠔其實唔係真係好壯陽 😆😆 催情的多數是由香味引發, 有興趣可以上網 或者買佢本書睇 👍講返Amici, 在中環工作的朋友介紹了這家新開的小店. 訂位時已訂了一打生蠔 $340 .. 蠔呢一半是澳洲一半是法國 Cadoret .. 他們都是肥肥的. 澳洲的蠔有海水味亦帶有甜味, 口感比較清爽。 而法國的蠔則有些銅味而鮮甜, 層次比較豐富。至於其他食物, 由於 a la carte 餐牌未印好 😅😅😅 我們點了 dinner set. 又由於電話沒有電, 只記得自己吃了黑毛豬鞍 及 creme brulee 燉蛋火候需要小心控制, 因為我的燉蛋有點 overcooked , 而友人的燉蛋是 undercooked 😂😂😂小店新開張需要多多練習, 店長及廚師們加油呀 💪💪💪飢point : 7/10#hungermarch #非飢詩

小店新開張需要多多練習, 店長及廚師們加油呀 💪💪💪
飢point : 7/10
#hungermarch #非飢詩
一打生蠔
一打生蠔
2017-07-17 261 瀏覽
今日同媽咪去中環食飯,平時番工好少陪媽咪,今日有時間就同媽咪食個午餐。中環有間新開張既意大利菜,媽咪又鐘意試新野,就去試一試。lunch menu。先來南瓜忌廉湯。我地兩個都鐘意飲湯,南瓜入口清香清甜,加上有濃濃忌廉味道,入口幼滑香口。油醋汁配香草軟包。麵包軟熟,香草味突出。意式焗素菜千層。媽咪叫左個素菜焗千層麵,濃濃芝士焗得香口香濃,芝士味突出唔會好膩,素菜份量多,千層麵每層分明。西班牙辣腸意粉。意粉彈牙炒得香口唔會好油膩,辣腸咸香味道濃郁,加上香草和芝士粉調味,味道香濃好惹味。我地都叫左檸檬茶。
lunch menu。
先來南瓜忌廉湯。
油醋汁配香草軟包。麵包軟熟,香草味突出。
意式焗素菜千層。
西班牙辣腸意粉。
我地都叫左檸檬茶。
2017-07-16 164 瀏覽
連續返咗五日工,日日都晨咁早起身,難得到咗星期六,又要一大清早去中環上堂,所以一早就決定搵定間好餐廳,食個滿足既午餐,慰勞自己。去咗呢間AMICI,一入到去就已經聽到十分柔和嘅音樂,令人感覺遠離煩囂,心情放鬆。窗邊仲有幾幅小鹿的作畫作為點綴。lunch set 選擇都有唔少,價錢$160-$230不等。點餐之後,先奉上嘅係一塊香草麵包。南瓜忌廉湯南瓜忌廉湯質地濃稠,食落去充滿南瓜香甜。南瓜蓉磨得十分幼細,加上忌廉,令整個南瓜湯 又濃又滑。最後加上幾粒香脆嘅麵包糠,更添口感。海蝦忌廉長通粉($188)呢個長通粉選用咗海蝦,比一般的蝦大隻,食落更爽口彈牙,而且鮮味十足。長通粉煮得啱啱好,帶有少少煙韌嘅口感,煮得好好。 有別於一般嘅餐廳,忌廉汁並唔不是汁狀咁淋在長通粉上面,而係似一個芡汁咁,輕輕均勻的依附在長通粉上面,令每一粒長通粉都充斥著忌廉的味道。最後嚟的係一杯濃郁芳香的熱咖啡, 啡味夠濃,為今日餘下的時間叉一叉電,繼續努力。

點餐之後,先奉上嘅係一塊香草麵包

南瓜忌廉湯

海蝦忌廉長通粉($188)

2017-07-15 131 瀏覽
星期五收工唔知食咩好,打開Openrice尋下先,同事就選左呢間amici,上到去裝修不算華麗,但都幾舒服,坐位都好寛落。新開優惠340一打生蠔,好低食。。。湯係南瓜忌廉湯,細緻幼滑,帶南瓜嘅清甜。而頭盤帶子沙律和蟹餅,也很不錯,沙律汁很特別,很清新!蟹餅啖啖蟹肉配蕃茄忌廉沙律醬。同事食西班牙黑毛豬,我就食鴨拼盤,同事話佢個豬會爆汁,真係會爆汁,豬本身七至八成熟,西班牙黑毛豬的脂肪比例適中 ,令到西班牙黑毛豬頸肉質比較嫩滑, 肉汁也非常豐富而我地甲拼盤有油鴨肶,鴨胸,仲有鵝肝。油鴨肶有好香既鴨油和香草味,皮也很脆,鴨腔是七成熟,慢熟過,也很不錯,鵝肝也得厚,跟鴨胸一齊食非常夾。法式燉蛋布丁,可惜蛋燉老了,不夠滑,味道是不錯的

2017-07-13 314 瀏覽
前兩日去中環搵朋友食lunch, 佢話有間新開嘅餐廳幾好食,歐洲各國嘅菜式都有果然係新餐廳呀! 入面好靚好新,張櫈幾elegant我地每人點左兩個set lunch, 有包、湯/前菜、飲品同main course餐包帶點香草味,鬆軟,有醋同埋橄欖油可以沾黎食。我點左巴馬火腿,密瓜切得好大,有3-4件好鮮甜呀! parma ham係即刨,有兩大塊,幾好味的。朋友點左南瓜湯,南瓜味好濃郁,好creamy兩杯飲品分別係咖啡同奶茶,可以自己加奶/糖漿。我杯奶茶茶味好夠甜度自己調較主菜:法國慢煮油封鴨脾,真係皮脆肉嫩呀!肉係好嫩,帶點咸香味。配菜係用蕃薯代替平時成日食嘅薯仔,甜甜地 幾特別,成碟主菜咸味同甜味都好balanced主菜:西班牙辣腸茄汁扁意粉,份量幾多茄汁味好濃郁,有好多蕃茄肉同埋辣腸!辣腸又咸又香,好開胃 幾鐘意呢個意粉嘅口感,又滑又煙韌。成餐飯最鐘意就係扁意粉! 必食推介店員服務幾好主動問我地飲品洗唔洗再加奶/糖漿
果然係新餐廳呀! 入面好靚好新,張櫈幾elegant

餐包帶點香草味,鬆軟,有醋同埋橄欖油可以沾黎食。
我點左巴馬火腿,密瓜切得好大,有3-4件
好鮮甜呀! parma ham係即刨,有兩大塊,幾好味的。
巴馬火隨伴密瓜

朋友點左南瓜湯,南瓜味好濃郁,好creamy

甜度自己調較

法國慢煮油封鴨脾

主菜:西班牙辣腸茄汁扁意粉,份量幾多
茄汁味好濃郁,有好多蕃茄肉同埋辣腸!辣腸又咸又香,好開胃
幾鐘意呢個意粉嘅口感,又滑又煙韌。

成餐飯最鐘意就係扁意粉! 必食推介

店員服務幾好
主動問我地飲品洗唔洗再加奶/糖漿

2017-07-12
午餐
巴馬火隨伴密瓜
法國慢煮油封鴨脾
2017-07-11 1196 瀏覽
早上於中環開會過後,剛巧是放lunch 時段,所以就和在中環上班的朋友—起吃lunch 敍舊,朋友介紹了這間剛剛新開張的Amici~內裡店面不大,座位不多,優雅的裝潢仍是新簇簇,氣氛安靜閒適,而且每張枱之間留有一定的距離,實在是和朋友邊用餐邊聊天的好地方。雖然午餐餐牌選擇不多,不過都是大路之選。每個set lunch 都會附上一杯餐飲。  點餐後,店員都會奉上餐包,微暖的麵包質地很鬆軟。巴馬火腿伴蜜瓜濃甜多汁蜜瓜有著豐厚瓜肉,和薄切的Parma Ham一起吃,一鹹一甜恰到好處,鹹香中也可讓味蕾帶出清新味道。 南瓜湯本身已是色彩鮮黃的視覺饗宴,湯頭質感夠creamy,入口香滑又滿有甘甜的南瓜味,配上麵包切粒,使味道層次更加豐富。西班牙辣腸茄汁扁意粉 $178今次用上的是口感較硬的西班牙辣腸Chorizo,將豬肉油脂與紅椒的辛香結合濃縮在腸體中,鹹鮮中帶微微辛辣,味道較濃但惹味。扁意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,醬汁份量剛好掛在每條意粉上,蕃茄醬汁酸甜開胃,炎炎夏日可以提振食慾。 香煎三文魚柳配香檳忌廉泡沫 $188賣相精緻誘人,滑溜濃郁的忌廉醬汁,令魚柳質感更順滑,伴菜還有豆角、

雖然午餐餐牌選擇不多,不過都是大路之選。

每個set lunch 都會附上一杯餐飲。
熱檸水

點餐後,店員都會奉上餐包,微暖的麵包質地很鬆軟。

西班牙辣腸茄汁扁意粉 $178

香煎三文魚柳配香檳忌廉泡沫 $188
賣相精緻誘人,滑溜濃郁的忌廉醬汁,令魚柳質感更順滑,伴菜還有豆角、菇菌和紫薯,豐富之餘亦可中和飽膩感。
香煎三文魚柳配香檳忌廉泡沫

魚皮煎得金黃香脆,鎖着肉汁,外脆內嫩,帶有微微焦香,簡單調味,已可帶出三文魚的天然魚油香,肉質嫩滑,味道鮮美,完全不覺有魚腥味,加上通透而紅潤的三文魚子,令魚鮮味更突出。
2017-07-11
2017-07-10 194 瀏覽
中環人喜訊 , 士丹利街 有一間新開業的西餐廳" Amici " , 裝修雅緻簡潔 , 座位舒適 ~餐廳新開業期間 , 有八折優惠 , 我和太座 , 就去幫襯 , 一嚐究竟 ~Lunch Menu ~ Set lunch 包括 前菜或餐湯、主菜、餐飲 ~先上桌的 , 是質感鬆軟 , 有香草味道的麵包 ~野菌忌廉湯 : 入口滑順柔和 , 菇菌味道濃郁而不過鹹 , 質感濃稠而不漿口 ~香燒美國黑安格斯西冷扒 $ 240 : 賣相不俗 , 牛扒有烤紋 , 其肉味濃香 , 肉質鮮嫩細緻 , 豐腴甘香 , 調味得宜 , 是一件好吃的牛肉眼扒 ~最後 , 以一杯濃郁芳香 , 味道極好的 Mocha ( 更加 $ 20 ) 以作終結 ~ 總括來說 : 食物美味 , 服務態度好 , 價錢公道 ~ 本篇完 ~
中環人喜訊 , 士丹利街 有一間新開業的西餐廳
" Amici " , 裝修雅緻簡潔 , 座位舒適 ~
先上桌的 , 是質感鬆軟 , 有香草味道的麵包 ~
野菌忌廉湯
香燒美國黑安格斯西冷扒
Mocha

總括來說 : 食物美味 , 服務態度好 , 價錢公道 ~

本篇完 ~
午餐
野菌忌廉湯
香燒美國黑安格斯西冷扒
Mocha
2017-07-07 135 瀏覽
今日下午經過附近,收到張傳單,6號開始試業,午餐有8折,晚餐d蠔$340一打。。。心諗會唔會d蠔係好細隻呢?但因為食蠔加180就有支白酒,平過去happy hour ,就決定去試下,無諗過驚喜會咁大,d蠔好大蠔,好肥美,仲好爽,仲要係法國蠔真係岀呼意料之外。。。d白酒唔差,都係有名氣既酒。。。$180真係超直,可惜掛住食唔記得影相!可能第一日開張,只係得我地幾個客真係好肥好大隻。。。仲好有海水味,新鮮。。正!之後我地晚餐叫左套餐,有餐包係香草包同麵包條,麵包條幾好食。。香草包跟黑醋欖油,好香。頭盤蟹餅,啖啖蟹肉,蟹肉裡面仲有d蔥花,有蟹味之余個要有蔥香味。蘑菇湯裏面有黑松露蘑菇蒸蛋,蘑菇湯好滑身。。我第一次食咁好飲既蘑菇湯,有點兒感動!美國黑安格斯,好鬆化,牛味重。。都好好味食牛既set dinner 都係4百幾。。低食。。。仲要有85折。。。甜品係法式焦糖燉蛋,蛋味重,可惜焦糖厚身了小小,甜度對我黎講岩岩好!我好好奇,問左侍應一句,廚師係邊度過黎架,侍應話係尖沙咀,某5星s酒店,做左好多年既大廚!聽完感覺超值。。d蠔同蠔餅,湯真係好好味

真係好肥好大隻。。。仲好有海水味,新鮮。。正!

美國黑安格斯,好鬆化,牛味重。。都好好味
食牛既set dinner 都係4百幾。。低食。。。
仲要有85折。。。

2017-07-06