2017-08-18 133 瀏覽
每次到中環要上想吃什麼的時候, 就會有一點兒頭痛, 因為冠附近蘭桂坊一帶的食肆都比較昂貴, 所以又要出到openrice的時候, 好今晚我就同友人在這間Amici 吃吃西餐. 地方不算太大, 但是一入到去就不敢太大聲說話, 因為寧靜到自己每行一步都聽到自己的腳步聲, 所以大家都細聲說話無聲咀嚼, 都要非常elegant. 我就叫個set dinner, 這個就跟一個餐酒, 我就叫個紅酒吧~ 餐包是香草包, 麵包尚算鬆軟帶點香草的味道. 是日餐湯為洋蔥湯, 嘩好特別的就是在湯上面放了一個法式泡芙,非常鬆化, 令到口感層次更為豐富, 而湯也可濃郁, 不錯. 而小食就是這個蟹餅 , 不過我就覺得似係蟹 '魚蛋', 因為切開來材料有絲絲蟹肉, 咬落去還帶有一點彈牙的質感, 就好像食一粒粒爽脆彈牙的魚蛋般,質感同平時吃的蟹餅有點不同不過味道還是不錯的說. 香煎白龍蝦仔意粉配龍蝦汁, 小小一隻白龍蝦仔鮮味十足, 加上也是香濃的龍蝦汁配上意粉一起吃, 分量雖然不多, 但是就足夠女士們的胃口 另外有人就叫了這個雜錦海鮮 Seafood Medley, 有帶子 蝦, 魷魚, 龍脷

餐包是香草包, 麵包尚算鬆軟帶點香草的味道.

另外有人就叫了這個雜錦海鮮 Seafood Medley, 有帶子 蝦, 魷魚, 龍脷柳 , 及蜆等, 都是用牛油及蒜蓉煎香, 非常惹味, 加上帶點燒香的飯餅, 及蔬菜等, 食完有七到八成飽了.

另外的九到十成當然要食甜品喇, 這個法式焦糖布甸, 布甸非常滑而蛋味十足, 加上面層的焦糖, 令甜味剛好.

最後飲返一杯餐茶消化一下, 同朋友談天說地 (不過要細聲一點)做一個 elegant 的法國女孩吧
2017-08-07
  • 香煎白龍蝦仔意粉配龍蝦汁
2017-08-17 88 瀏覽
幫女友人慶生,所以簡左間openrice排位幾高既西餐廳食飯。一入到去幾意外既,因為直接已經係飯枱,一眼望哂全部坐位。餐廳環境幾有氣氛,擺設有特色。一坐底,侍應就先比餐包我地檻欖汁加麵包,幾野味。前菜: 特色蟹餅淡淡蟹肉蓉,一個字正前菜:帶子沙律熱帶子加沙律估唔到咁夾,帶子無雪藏味,鮮味十足。餐湯龍哈忌廉湯,濃郁香醇 正!慢煮牛柳配燒汁(5成熟)唔知係咪慢煮既關係 5成熟一d血都無但係肉質鮮美多汁配上薯蓉蘿蔔,口感又再升華 味道不錯!甜品法式焦糖燉蛋甜品我向來不多食,不過呢一個要讚一讚,食唔停口。甜度適中,焦糖燒得岩岩脆口。總括,價錢雖然不非 但係食物對得住價錢 值得一試

一坐底,侍應就先比餐包我地

檻欖汁加麵包,幾野味。

前菜: 特色蟹餅

淡淡蟹肉蓉,一個字正

前菜:帶子沙律

熱帶子加沙律估唔到咁夾,帶子無雪藏味,鮮味十足。

餐湯

龍哈忌廉湯,濃郁香醇 正!

慢煮牛柳配燒汁(5成熟)

唔知係咪慢煮既關係 5成熟一d血都無
但係肉質鮮美多汁配上薯蓉蘿蔔,口感又再升華 味道不錯!

甜品法式焦糖燉蛋

總括,價錢雖然不非 但係食物對得住價錢 值得一試
2017-08-16
慶祝紀念
生日
1K
2017-08-16 176 瀏覽
今晚由身處中環區上班的友人發辦,選了一家於士丹利街的新西餐廳 - Amici既然是新餐廳,居然有不少客人Reserve Table,星期三的晚上也能滿座。Duo of Crab Cake($188): 蟹餅鮮味,蟹肉果真不少,真能找出一絲絲的蟹肉,薯蓉等料比例適中,整體okay。Linguine alle Vongole($180): 香辣蜆肉意粉,羅勒味道作主調,另帶微辛口味,調味適中不濃亦不感淡。即使只有蜆肉也不覺單調。Slow-cooked Pork Chop($318): 西班牙豬鞍扒向來是我的最愛,雖然八-九成熟有點過火,但肉質嫩滑多汁,相當Juicy,肉味也香(雖未及濃郁),品質不錯。整體Portion偏細,食完唔會飽,最終去蘭桂坊下場。。。。。。

2017-08-16
2017-08-16 74 瀏覽
Amici – a decent place for dinner in Central, I just ate little that night with my husband, and recorded some highlights in the followinginner set ($398, with 10% service charge)餐前麵包+soup of the day: mushroom cream soup Appetizer: Crab cake小巧又精緻的蟹肉餅!Main Course: Slow cook Iberico Pork Rack with Truffle Sauce黑松露汁同黑毛豬架好match!Dessert: Crème Brûlée面層焦糖夠crispy!Drink includes:Hot Tea andA glass of House RedOn top of the set dinner, we also ordered: Sardines Spaghetti ($180)Quite a special Spaghetti wi
Amici – a decent place for dinner in Central, I just ate little that night with my husband, and recorded some highlights in the following:

Dinner set ($398, with 10% service charge)

Appetizer: Crab cake

小巧又精緻的蟹肉餅!

黑松露汁同黑毛豬架好match!

Dessert: Crème Brûlée

面層焦糖夠crispy!

Drink includes:

Hot Tea and

A glass of House Red

Quite a special Spaghetti with Sardine fish,
shrimp, sundried tomatoes and black olives

It's a cozy place for dinner!
2017-08-15 83 瀏覽
中環有間好隱蔽嘅西餐廳,餐廳以白色為主,加埋幾何形嘅燈飾,牆身掛左唔同嘅水彩畫,好有文藝氣息。枱凳以黑綠色為主,加埋湖水綠底淡黃色嘅窗簾,充滿住古典氣息。Purchase Seasonal Fresh Oyster今日嘅係法國生蠔,蠔身嘅賣相較瘦,但海水味好重,肉質好creamy,入口味道以咸為主,好新鮮。餐包。右邊嘅包好香嘅香草味,咬落好軟棉棉,陣陣香草味散發出黎。左邊嘅包蒜蓉味好香好吸引,食落好香口,點橄欖油更加出味。Pasta- Rigatoni Arrabbiatarigatoni係意大利通粉嘅一種,份量唔太多。意粉比較有咬口,入口有好香嘅蕃茄味,小小辣,仲有一啲煙肉同醃肉。Main Course - French Duch Medley有鴨胸、鵝肝同鴨肶。鵝肝煎到好香口,表面燶燶地,入面好嫩,表面有一啲海鹽鹹鹹地,同鵝肝嘅膩好夾。鴨肶煎得有小小乾身,但點埋汁食都幾好味。最欣賞嘅係鴨胸,鴨胸煮得半熟,仲有小小粉紅色,食落好嫩好嫩,唔似平時食嘅咁hi口。另外拌碟嘅薯蓉都好好味。餐廳環境好靜,都幾啱情侶同朋友係到傾計食飯。

餐包。

Pasta- Rigatoni Arrabbiata

餐廳環境好靜,都幾啱情侶同朋友係到傾計食飯。
2017-08-14 76 瀏覽
星期五梗係要Happy Friday la ! 聽朋友講附近開咗間好嘢~搞到我心思思好想去試吓😍😍原來都有啲難book位喎~原來有8折嫁!佢地做緊新店優惠,set跟一杯指定紅酒or白酒,都係$398!不過set得3個選擇唔算太多,建議多幾個人一齊食可以一次試晒!平時唔太飲白酒既我都覺得幾易入口,果味都好重,fruity!。我地仲叫左一打法國蠔~超肥美的,海水味好重~新鮮!頭盤嚟咗個蟹餅幾正呀,成個蟹餅都係鮮蟹肉,仲d蔥係入面正到幾鬼香呀!開頭以為薯仔忌廉湯無咩特別!點知一試感覺amazing !勁滑,軟綿綿,好濃郁,比較少餐廳可以做到呢個口感,湯做得好岀色。Main food叫咗黑毛豬同牛,感覺比較抵食d。個黑毛豬好易切軟林林,都幾juicy! 廚師介紹係慢煮!堅正!認真推介!個牛柳,幾有牛味,最緊要係無筋唔黐牙,個燒汁整得好好,個配菜以為係意大利飲餅,食到有松露香味,煎到外面幾脆入面係軟心,幾特別。最後仲有甜品法式燉蛋完結個晚餐~食到幾飽~大滿足!yummy!

2017-08-10
2017-08-13 186 瀏覽
今日終於黎到食餐高質既晚餐啦,依道座位唔多,幾有情調,都幾岩dating黎食,飲杯酒,傾下計。首先黎個classic Caesar salad , 幾特別,因為佢用左唔同既小樽裝住配料同醬,你可以因應個人喜好加落去,分別有cheese, 麵包粒,煙肉片等,我地咁餵食,梗係咩都加d啦,重口味既朋友仲可以落多d醬,我鐘意食清淡d,所以就冇落咁多啦之後再黎就係scallops and tuna tartar,賣相勁精緻,將d魚生整碎,上面加左三文魚子,鮮甜開胃,加埋黑松露油同牛油果,令口感唔會單調!Slow cook ibarico pork chop因為慢煮嘅關係,肉質保持到好滑,肉身雖然厚,但都好入味4 cheese risotto用唔同芝士造成嘅意大利飯,食落唔會覺得好濟,米飯嘅軟度啱啱好

Slow cook ibarico pork chop
因為慢煮嘅關係,肉質保持到好滑,肉身雖然厚,但都好入味
4 cheese risotto
2017-08-12 84 瀏覽
4個朋友想在中環找個舒服地方聚聚,搵咗間樓上舖食意大利餐,第一次幫襯這餐廳,頭盆叫咗個送酒拼盆,4個人開咗一枝紐西蘭紅酒,好正,酒正,芝士正,環境及招呼正,邊吹水,邊食,加埋輕音樂,好享受。食到差不多,再叫兩個主菜,一個意粉,一個黑毛豬西班牙煎飯,個意粉太辣,待應竟然幫我哋重新做個唔辣嘅,招呼態度無得壇,待應姐姐招呼一流,友善又細心,最後再叫咗兩個甜品,坐了3個鐘,埋單$1200有找,平均每人不用$300,超值!值得推介。
2017-08-12
2017-08-12 107 瀏覽
從Openrice 得知公司附近開了一間不錯的西餐廳Amici,前兩天慶祝朋友生辰 ,便從Openrice 訂位午餐,很方便,又有優惠85折,不錯喎!餐廳環境優美, 裝修實而不華,坐椅舒適, 侍應彬彬有禮 ,先給予客人良好感覺。午餐有3個course,前菜我和朋友都選了parma ham 菜沙律, 雖然係套餐沙律,但食材新鮮,賣相還很討好呢!主菜我本想要慢煮牛柳,但sold out , 便點了 香煎鱸魚, 鱸魚煎得很香,有鮮味,伴用白飯製成嘅煎餅,嘅香口又美味。朋友點了大蝦煮意粉 ,大蝦爽口鮮甜, 意粉煮到恰到好處不會太淋,朋友說整體都很好,很美味。當天用餐前致電餐廳,希望侍應小姐能安排一張較好位置的枱幫朋友慶生,但因當天訂座已滿,所以未能安排。不過, 侍應小姐給了我朋友一個意外驚喜, 就在用餐後送上一件燃點了洋燭的芝士蛋糕,芝士味濃且滑,不太甜很美味。這樣細心的安排,實令人嘅窩心又開心呢!從餐廳環境,食物質素,服務態度,Amici 是一間有誠意的餐廳,希望你哋繼續努力,keep住水準, 加油!

香煎 鱸魚
香煎 鱸魚
  • 大蝦煮意粉
  • 香煎鱸魚
2017-08-11 69 瀏覽
We discovered this place on Open rice and walked in with no reservation. Although full, the staff was very courteous and helpful with a place in 30min. The food was excellent. We ordered the Veg Lasagne, Spring Chicken which was very soft, juicy and nicely flavoured. My daughter ordered the black burger which was again very juicy. The linguini was great too. Finished off with coffee. Good value for money too.!
2017-08-09 3330 瀏覽
重要的紀念日,當然要找一間有情調的餐廳跟重要的人進餐。中環區高級西餐廳林立,選擇不免有點困難。這家新開的餐廳,位於旺中帶靜的食廈Stanley 11 樓。餐廳裝潢很具格調,深藍色皮製的座椅帶有古堡貴族的風格,橄欖形狀的吊燈令整體裝潢顯得時尚高雅。餐廳採用了高級西餐廳一貫較昏暗的燈光,氣氛浪漫。白色牆身有助中和燈光,令光線格局更和諧。先來的是麵包,這麵包貌似平凡,但味道卻不簡單,那片菠菜蓉多士尤其令人動容。再來的是Antipasto Platter,包含炸魚、芝士和風乾火腿。放在中間的炸小魚,炸得很香脆,小魚下的燒三色椒燒得香軟,只是它把上面小魚的油份吸收,顯得略略油膩。三種芝士分別為藍芝士、半硬芝士和硬芝士。從前不愛藍芝士,總覺夾雜在中間的青黴菌很礙眼。但試過一次後,便愛上了它那獨特的味道。此外,柔軟綿密的質地亦是我愛它的另一重要原因。三種芝士旁邊都配有鮮莓和乾果,跟芝士一起吃可令味道更平衡之餘,更可令芝士的奶香更突出。以風乾火腿裹著芝士來吃,另有獨特風味。Main Course Pan-seared Barramundi 是讓人驚嘆的一道。Barramundi 就是盲鰽。魚肉以炸的方

Antipasto Platter

Main Course Pan-seared Barramundi 是讓人驚嘆的一道。Barramundi 就是盲鰽。魚肉以炸的方式烹調,魚皮上的麵包糠,令魚皮感覺更鬆脆。魚肉豐腴,肉質鮮美,而且肉質很有彈性。cream saurce很香滑,可是原汁原味品嚐魚肉的鮮更為佳。

炸飯團外層鬆化,內裡的飯質感軟軟的像意大利飯。飯團伴入黑松露,味道清香。

另一道Main Course Duck Ragout Pappardelle 把廚師的廚藝烽芒畢露。鴨肉是這道菜的主角,一絲絲的鴨肉鮮嫩無比。形狀不規則的手工意粉是另一亮點,意粉很有質感,隱隱藏著蛋香。蕃茄醬汁的味道很特別,吃著帶點紅酒的香氣,醬汁的味道盡顯廚師的功架。料想廚師在調配醬汁方面,花了不少心思。

每一道菜的創作不但可看出廚師細密的心思,同時充份突顯廚師對色香味的追求。每一細爵,都能感受到餐廳滿滿的誠意。美味,很不簡單。
2017-07-26
2017-08-08 2445 瀏覽
又係佢邊到收工 就响邊區食嘢 o既時候...响 open rice search 當然又係我 o既指定動作啦~ 新開關係 人流未算多 所以唔使等位啊~ ;)同事們都親切有禮, 靜靜地 又被關顧到, 感覺自在~2個 lunch set 分別係 "意式雜菜蛋批" 同埋 "香燒春雞配香橙燒汁"~我地 share 黎食, 也試試對方的~鮮蕃茄忌廉湯 微酸夠開胃 軟滑度恰好, 我地都鍾意;而跟餐 o既包包就中規中矩~Caesar Salad 因為我唔食沙律醬所以走咗醬~菜菜夠新鮮, nice 呀~香燒春雞配香橙燒汁Um, 稍為 over cooked 了點, 肉有點 o鞋口 而且味淡~薯餅質感夠 raw 足料 好味~意式雜菜蛋批質感幾得意 o既, 鍾意剛好熟 o既蛋蛋中 夾著有口感蔬菜的甜味~一人黎番杯餐茶~隻杯同匙幾得意丫都~btw,惟一爭在 o既...係分量較少, 我地 2個都覺未夠啊, 所以隔一陣 就去食下午茶鳥... XD 哈哈~
又係佢邊到收工 就响邊區食嘢 o既時候...

新開關係 人流未算多 所以唔使等位啊~ ;)
同事們都親切有禮, 靜靜地 又被關顧到, 感覺自在~

我地 share 黎食, 也試試對方的~

鮮蕃茄忌廉湯
微酸夠開胃 軟滑度恰好, 我地都鍾意;
而跟餐 o既包包就中規中矩~

Caesar Salad 因為我唔食沙律醬所以走咗醬~
菜菜夠新鮮, nice 呀~

香燒春雞配香橙燒汁
薯餅質感夠 raw 足料 好味~

意式雜菜蛋批

一人黎番杯餐茶~
隻杯同匙幾得意丫都~

btw,
惟一爭在 o既...
XD 哈哈~
今日黎到中環呢到 同個好耐冇見嘅中學同學食lunch 我地2 點黎 想避開rush hour 黎到雖然唔洗等但有好幾款lunch 已經sold out 睇黎好受歡迎😂😂首先叫個set 會比個包食下先張藍色雲石枱真係好靚💖💖💖麵包好軟熟 點olive oil 或者黑醋都好味😋😋之後 我地揀左頭盤係飲 - 薯仔忌廉湯好真材實料 杰杰地 飲得出係用好多薯仔打出黎而且仲加左d 煎香左嘅煙肉碎 多左脆脆地嘅口感😋到主菜啦香燒春雞配香橙燒汁 $188有兩隻拆左一半骨嘅雞脾骨 食嘅時候好方便而且整得好嫩滑 冇雪味👍🏻👍🏻👍🏻慢煮紐西蘭牛柳拼蟹肉 $198估唔到牛柳咁大舊都可以整得一d 都唔老 而且仲好juicy個蟹肉一開始同朋友都以為係椰菜花一食落去 不得了 勁香口 而且食唔到蟹殼👍🏻👍🏻👍🏻呢度嘅main 唔算好大碟 但女仔黎講夠飽 男仔或者比較大食嘅 就可能唔夠啦🙈🙈不過個伴碟 薯餅幾特別 方形 煎到面面都金黃色 脆脆地而唔油膩👍🏻👍🏻每個set 都有餐茶 隻杯好有計設感同埋呢到裝修都好靚👍🏻👍🏻👍🏻 好似置身歐洲一個小店咁😆😆
今日黎到中環呢到 同個好耐冇見嘅中學同學食lunch

一食落去 不得了 勁香口 而且食唔到蟹殼👍🏻👍🏻👍🏻

每個set 都有餐茶 隻杯好有計設感

同埋呢到裝修都好靚👍🏻👍🏻👍🏻 好似置身歐洲一個小店咁😆😆
2017-08-04 176 瀏覽
趁weekend放假就想對自己好一點😌😌食都要食好一點💓💓我見呢間Amici新開張~ 好似都好有heart裝修認真 食物水準中上 而我同朋友都想食西餐 所以就揀左呢間咁有情調既餐廳啦😎😎😎牆第白色 有射燈 令成日Amici好突出👍🏻👍🏻坐座都好有古典歐洲風味~ 係皮造既 感覺即刻grans晒😊😊😊先來個side dish: 有芝士pizza形狀時餅乾有方包 仲有長長一條脆餅😋😋好欣賞佢個設計 一邊倒橄欖油 一邊倒黑醋好user friendly 😝😝😝呢個appetiser 係用蟹肉整既一個餅 表面稍為煎香 將蟹肉嘅味道帶晒出嚟😻😻😻蟹肉一絲絲咁樣 好似食緊成即係落肚但係有人幫你起晒骨去晒殼 好整😽😽😽好有鮮味😺😺呢個係粟米濃湯 中間仲放咗一粒煎香左嘅帶子 配合埋粟米湯一齊飲非常好 👍🏻👍🏻👍🏻呢個係 main course: 香辣肉碎長通粉🌶對於唔食得辣嘅人來講都會有少少辣但係呢啲辣味完全帶起晒成個菜式嘅味道因為有立美嘅肉醬所以令人想一啖一啖不停咁食💓💓💓💓真係一啖一啖咁係咁食😗😗😗另一個 main course就係:香煎鱈魚配黑松露飯☺️☺️☺️☺️呢間餐廳嘅擺碟好認真😎😎👍🏻👍🏻👍🏻呢塊
趁weekend放假就想對自己好一點😌😌

呢塊鱈魚燒得啱啱好😽😽😽
面頭灑上吹類似果仁嘅既調味 有少少鹹非常惹味🤗🤗🤗🤗

再配合埋呢個煎香左兩邊嘅黑松露飯😋😋
真係好好食😎😎
煎香左嘅黑松露飯 口感外脆內軟 返嘅裏面仲好多汁 有好香嘅黑松露味😍😍😍 因為我好鍾意食黑松露所以我覺得呢個返好好味🙃🙃
埋單每人$300蚊😛😛😛 如果以西餐廳藜講呢個價錢已經做起好好😇😇😇
好想下次再黎過 食一點不同的菜式 ☺️☺️☺️
以前拍拖逢週年紀念, 我地總會去吓澳門, 訂下自助餐、高級餐廳食吓, 宜家..都冇咁多嘢搞喇哈哈早前睇同事facebook介紹一間係中環新開嘅餐廳, 決定試一試, 6 點幾先打去留2位, 見到openrice 有9折優惠播, 當然即時問埋做唔做到個優惠俾我喇。由於係新張期間, 餐廳都應承唔經網上訂座都做9折俾我, 真好可能我地真係好早, 唔夠7點去到, 包場~一坐低睇menu就見$398/person 嘅dinner set, 都已經唔想揀其他喇, 呢個價有前菜, 主菜, 甜品, 紅/白酒1杯+coffee or tea...仲想點牛柳~最抵讚係個焦糖布丁~ 賣相靚, 厚焦糖, 足料餐廳有生蠔提供, 可惜一叫就要12隻, 我地2個真係食唔曬, 如果都好想試下~

可能我地真係好早, 唔夠7點去到, 包場~

牛柳~
最抵讚係個焦糖布丁~ 賣相靚, 厚焦糖, 足料

焦糖布丁

2017-07-27