呢間bookmark左好耐 罪惡感max嘅爆漿多士 果然冇令我失望😻仲有其他星馬泰菜式都好好味😋❤️食物 9/10 🧆辣椒板麵 $88有豬肉、炸江魚仔、滷冬菇同參巴辣椒醬😹仲有流心蛋🥚撈埋一齊好惹味 係另類嘅撈麵 好有驚喜😚板麵比較硬但爽身 雖然佢個樣好深色 但味道唔算重口味🫣驚太辣嘅朋友 辣椒醬係面頭 可以因應自己嘅level再挑走少少🤣🍜叻沙 $98有三種麵可以揀 包括米粉、油麵同粗米粉 今次卡路里揀咗油麵🤭配料都好足 有魚蛋、蝦、豆卜、雞蛋 唔算好辣🤤咖沙湯底都好濃 魚蛋好彈牙!🥰🍞升級咖椰多士 $68呢個真係一定要嗌 牛油唔算好厚🧈但有兩層 夾住朱古力醬🍫煉奶 kaya 舖滿朱古力粉 雖然好邪惡 但好滿足😆最啱同朋友share食💛飲品 8.5/10🟢斑蘭奶茶 $28斑蘭味冇被奶茶cover到 好滑👍🏻🟤美祿爆炸 $58美祿味超級濃 落足料🤩又係罪惡感max 但$58一杯 感覺上唔係好抵飲🙁整體食物質素都好高🍾如果大家想再食得抵啲 可以lunch嘅時候嚟食佢地嘅lunch set~😛🤎服務 7/10半自助形式🤍環境 9/10某部分位係望窗 幾chill 雖然對住嘅景好普通🤣

❤️食物 9/10

半自助形式

🤍環境 9/10
某部分位係望窗 幾chill 雖然對住嘅景好普通🤣
2022-12-14 103 瀏覽
Bookmark左呢間鋪頭一段時間,我哋見其他人介紹呢間野講到個美祿爆醬多士咁正,決定有機會就試吓。平日6點冇人同你迫,櫃檯落完單揀咗窗口位坐,比個機我哋,響機就去攞野食。📲麵粉粿乾 4/5煙韌既口感,一塊塊嘅形狀,伴隨豬肉碎,炸魚乾🐟,冬菇片,菜心粒。每一啖食落去都有唔同層次既享受,特別欣賞脆卜卜既炸魚乾,令成碗軟身既食物多左咬口。麵粉粿每一塊都沾上醬油,唔會馬虎上色,整體不錯。佢另外有辣口味,我個人比較鍾意重口味,所以下次可能會揀辣嗰隻。升級咖椰多士 5/5滿佈美祿粉,每一啖咬落去都有煉奶、牛油、花生醬、榛子朱古力醬湧出來。🤤每一啖都係卡路里,但係每一啖都係幸福,為咗食依個嘢跑多10公里都係好值得。🥴地點:餐廳喺渣甸街附近,食肆林立,門口喺地下,要上一層樓梯先去到餐廳嘅位置。環境:綠色嘅梳化位好似抹茶蛋糕🍵🍰,窗口位係好靚嘅打卡位,平日6:00去到冇人同你爭,可以慢慢影相慢慢食。價錢:因為我哋唔係食咗好多嘢,一碗粉一個甜品,每人一杯嘢飲,買單都係$80一個人,加埋一就係$90。我覺得可以就咁食個甜品同試吓麵粉粿依啲特色嘅菜式。服務:自助式服務,冇得評論,需要自己去自助區攞水攞碗攞餐

麵粉粿乾 4/5

麵粉粿乾

升級咖椰多士 5/5

Kaya  Overload

地點:

環境:

價錢:

服務:

自助式服務,冇得評論,需要自己去自助區攞水攞碗攞餐具,食完仲要自己收盤。咁啱嗰日去到,自助機壞咗,需要去櫃檯落單。

麵粉粿乾
Kaya  Overload
  • 咖椰爆漿
2022-12-14 64 瀏覽
二訪銅鑼灣呢間星馬餐廳,記得上次食過真係唔錯,今次就當然食下其他菜式啦! 我地叫左:.☘️肉脞麵可揀唔同麵底,我地揀左粗麵,呢碗既配料有肉脞、豬肉片、魚蛋、滷冬菇、豬油渣同生菜,係撈麵咁,會另配一碗湯! 成碗口感好豐富,而且醬汁好惹味,特別講下個粗麵好似蝦子麵果D咁,好好食!!.☘️炸魚片米粉以為好普通? 原來佢既炸魚片唔係我地本土食開既炸魚片咁,真係一塊塊新鮮既炸魚柳咁! 炸魚肉好香! 仲有唔同配料包括白菜、粗米粉同蕃茄,湯底係白色魚湯,感覺好清好健康👍🏻.☘️升級咖椰多士咖央多士就聽得多,呢個升級版當然要試試😋 用上咖椰、牛油、同煉奶,再灑上美祿粉,好邪惡又好好味😍 好香好甜!! 超濃郁,好正!!.☘️美祿爆炸真係好難得可以飲到美祿既飲品,呢杯超濃郁既美祿好好味,仲有一粒粒美祿同餅,正!!.☘️黑白即係仙草豆漿,咦諗唔到原來豆漿加仙草係好好飲喎! 我覺得仲好飲過仙草奶茶,因為佢地既豆漿好香好滑,加埋仙草好有口感!
☘️肉脞麵
  • 咖椰爆漿
  • 肉脞面
  • 黑白
2022-12-09 412 瀏覽
近著銅鑼灣站的邊寧頓街一帶有很多特色小店,其中這間樓上餐廳,主打新加坡式快餐,設有自助機下單,自行取餐及交還餐盤,旁邊亦有餐具和紙巾等等,全自助形式。店內以簡約的白色和綠色為主,佔地面積寬敞,坐起亦較為舒適。沙爹米粉 - $98濃稠的沙爹醬夾雜香脆的花生碎,富馥郁花生味,鋪滿於彈牙的米粉上,有一片片軟腍多汁的豬肉、還有新鮮彈牙的水魷和蝦仁增添不少鮮味,而吸飽汁的豆卜,以及通菜和豆芽則增添爽脆感及清新感。炸魚片米粉 - $98奶白色的魚湯鮮美而不腥,粗米粉不易斷裂之餘,掛汁能力更高,一片片的炸魚份量頗多,香脆的外衣被湯浸得半軟,咬開紮實的魚肉嫩滑多汁,還有白菜和蕃茄更健康。升級咖椰多士 - $68必點的招牌邪惡小食,三塊外酥內軟的麵包組成兩層夾心,每層塗上厚厚的咖椰及花生醬,夾著香滑的牛油和煉奶多得幾近流出來,再塗上香甜的巧克力榛子醬和撒滿美祿粉,意想不到的甜而不膩。斑蘭奶茶 - $28斑蘭薏米水 - $28兩杯均帶有斑蘭的椰香味,奶茶的較順滑,而薏米水則較清甜,而不黏糊。

店內以簡約的白色和綠色為主,佔地面積寬敞,坐起亦較為舒適。

沙爹米粉

斑蘭奶茶 - $28
斑蘭薏米水 - $28
2022-12-08
2022-12-04 80 瀏覽
午時套餐1️⃣ 麵粉粿(乾)(+$68.0)配料有肉丸 冬菇 江魚仔蔥碎 菜芯 等材料 調味就似上海粗炒但冇咁油膩同重口味雖然係幾深色 但唔會過咸 呢到嘅肉丸係迷你版本即係大粒啲啲嘅肉碎 有啲太稔反而係粿條幾有驚喜介乎上海年糕同粉條中間嘅質感食落冇咁飽肚同煙靭 幾特別班蘭薏米水 (+$20.0)呢杯唔太識欣賞但唔想飲太甜 所以叫咗港人未必鍾意呢隻味😂😂2️⃣ CHILLI BAN MIAN (DRY)辣椒板面 $88 呢個同上邊配料差唔多但佢係🌶嘅 會再惹味啲 鐘意剌激嘅可以叫3️⃣ 🍫Kaya OverloadKaya & Peanut ButterChocolate $68😈Devil 到out fo 🤣🤣未食之前 想像佢會好heavy但食落又唔算喎 冇我諗到咁甜當然 如果平時你食得好清淡嘅會覺得一啖都好guilty 😂😂其實佢就係多士夾住牛油 美祿醬 煉奶就算知佢勁肥 都會照食❣️❣️🗣但佢有一個位可以改善就係整體溫度唔夠熱快手影完相都係微暖唔知宜家有冇好咗除咗排隊俾錢仲設有自助機 好似快餐店個種咁如果再經過可能會再去 但會share 所有食物因為女仔一定食唔哂男仔一定夠飽😂😂😂想增肥嘅一定要嚟
午時套餐
1️⃣ 麵粉粿(乾)
(+$68.0)

配料有肉丸 冬菇 江魚仔

即係大粒啲啲嘅肉碎 有啲太稔
反而係粿條幾有驚喜
介乎上海年糕同粉條中間嘅質感
食落冇咁飽肚同煙靭 幾特別

班蘭薏米水 (+$20.0)
呢杯唔太識欣賞
但唔想飲太甜 所以叫咗
港人未必鍾意呢隻味😂😂

2️⃣ CHILLI BAN MIAN (DRY)
辣椒板面 $88

男仔一定夠飽😂😂😂
想增肥嘅一定要嚟
要減肥嘅就建議開心share🤣
2022-12-03 38 瀏覽
/ / 招 牌 咖 椰 爆 漿 多 士 , 同 減 肥 再 見 / /係𝘑𝘢𝘮𝘦𝘴 𝘉𝘰𝘯𝘣𝘰𝘯左邊有一道樓梯原來就係前陣子爆紅過嘅𝘈𝘛𝘈𝘚餐廳採用自助形式自己選擇位置, 係收銀點完餐再等拎餐❝ 升級咖椰多士𝘒𝘢𝘺𝘢𝘬 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘭𝘰𝘢𝘥 ( ᴴᴷᴰ 68 )絕對是這間餐廳最出名的一道甜點, 仿照傳統咖椰多士的做法, 但就由咖椰夾心改成花生醬、煉奶, 並於面層塗上𝘕𝘶𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢 並灑上美祿粉, 卡路里十足之餘, 味道亦挺可口🖤; 唯獨咖椰好似不見了踪影🫠❝ 叻沙 ( ᴴᴷᴰ 98 ) 🌶️價格貴到出汁嘅叻沙, 不過相對都幾足料, 有幾多蝦、魚蛋、魚片, 𝘥𝘦𝘧𝘢𝘶𝘭𝘵 係配上粗米粉, 麵身比較淋但都幾索汁❝ 板麵 / 麵炒粿乾 ( ᴴᴷᴰ 68 )自己挺𝘖𝘬𝘢𝘺的主食, 頗煙韌的板麵配上鹹鹹的炸江魚仔, 再混埋其他各種配料來吃是挺合拍; 而且店家對炸江魚仔的份量並不吝嗇, 食到最尾仲有一堆

係𝘑𝘢𝘮𝘦𝘴 𝘉𝘰𝘯𝘣𝘰𝘯左邊有一道樓梯
原來就係前陣子爆紅過嘅𝘈𝘛𝘈𝘚
餐廳採用自助形式
自己選擇位置, 係收銀點完餐再等拎餐

❝ 叻沙 ( ᴴᴷᴰ 98 ) 🌶️

❝ 板麵 / 麵炒粿乾 ( ᴴᴷᴰ 68 )
2022-12-02
2022-12-03 49 瀏覽
行行下發現呢邊都多餐廳 餐廳位於上層 感覺寧靜 而且好闊落適合同朋友聚會 傾下計🙂🍜喇沙粗米粉 $98麵質偏軟身 感覺似米線個湯微辣 香料味濃郁 岩晒我口味麵底非常掛汁 非常惹味🥰白魚蛋超彈牙爽口 ‼️✨肉挫老鼠粉 $88要試下招牌星馬菜式 老鼠粉易入口 份量都好多下肉碎似滷肉味道 肥瘦均勻炸雲吞💯 充滿香味 仲包住彈牙嘅鮮🍤同豬肉碗湯應該係胡椒豬肚湯?對我黎講鹹左小小 🥪咖椰爆漿 $68一上枱已經忍唔住食左先多士裡面有咖央、牛油、花生巧克力醬、朱古力粉😍真係好邪惡🍹斑蘭薏米水$28唔太特別 杯野無薏米 有點失望☕️班蘭奶茶 $30味道偏淡 唔係太重班蘭味餐廳係自助式 自己取碗碟 收拾不過職員好好見到食客離開即刻消毒枱面👍

行行下發現呢邊都多餐廳

炸雲吞💯 充滿香味 仲包住彈牙嘅鮮🍤同豬肉
碗湯應該係胡椒豬肚湯?對我黎講鹹左小小

🥪咖椰爆漿 $68
一上枱已經忍唔住食左先
多士裡面有咖央、牛油、花生巧克力醬、朱古力粉😍
真係好邪惡

🍹斑蘭薏米水$28
唔太特別 杯野無薏米 有點失望

☕️班蘭奶茶 $30
味道偏淡 唔係太重班蘭味

餐廳係自助式 自己取碗碟 收拾
不過職員好好見到食客離開即刻消毒枱面👍

2022-11-28 49 瀏覽
第二次去銅鑼灣食呢間新加坡菜晚市都好full,最好預早啲時間嚟,入到去係自助形式,自己搵位再係counter點菜🍲Fried Fish Bee Hoon炸魚片米粉💰$98奶白色湯底已經知好濃郁,就咁飲幾啖都好正,炸魚片其實係炸魚肉咁啖啖肉,外皮脆身,入面軟滑,配料有番茄紫菜白菜仔,呢個超好食!🉐🐟叻沙💰$98最惹味一定係叻沙,味道少少辣,不過會忍唔住係咁食,另外有蝦,魚蛋,豆卜,蛋,可以配油麵、粗米粉、米粉🥢薄餅炸彈💰$38呢款係薄餅再配有咖椰醬同煉奶,有似曾相識感覺,類似奶醬多不過用咗薄餅做底,有酥脆感🥤蜜糖羅漢果💰$28味甘甜,潤喉清涼🤎美祿爆炸💰$58好濃嘅美祿味,加埋美祿粉、美祿脆球,好豐富💰$352/2ppl🚩A.T.A.S (銅鑼灣) @atas_hk 📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
第二次去銅鑼灣食呢間新加坡菜

🍲Fried Fish Bee Hoon炸魚片米粉💰$98

🐟叻沙💰$98

🥢薄餅炸彈💰$38

🥤蜜糖羅漢果💰$28
味甘甜,潤喉清涼

🤎美祿爆炸💰$58
好濃嘅美祿味,加埋美祿粉、美祿脆球,好豐富

💰$352/2ppl

🚩A.T.A.S (銅鑼灣) @atas_hk
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
2022-11-28
10 分鐘 (堂食)
  • 炸魚片米粉
  • 美祿爆炸
近排先留意到登龍閣依個位原來開左間新加坡菜既餐廳,於是就上左去試下,上到係係類似半自助既形式好方便,座位闊落,今次一黎先叫左1個小食,同2個粉麵主食,食物味道到唔差,而且以依個價錢到好親民辣椒板麵睇到就覺得係一款惹味的辣拌麵,有魚乾、肉碎,仲有D香料醬汁,加隻半熟的溫泉蛋,在大碗裡攪拌,讓所有麵條均勻裹上,口感同味道到非常豐富沙嗲米粉沙嗲米粉出奇地係最好食,沙嗲既味道唔係平時港式或者泰式個種味道,係新加坡個種淡淡沙嗲唔算好辣,好香沙嗲醬個種味道,一啖沾滿沙嗲醬既米粉,再配埋大蝦撈黎食,真係好好食囉喏羅惹是一種常見於新加坡蔬果沙拉,混合左菠蘿、青瓜、蘋果和炸油條等,表面仲有D碎花生同芝麻碎配上Rojak醬,表面仲有D碎花生同芝麻碎,食起黎甜甜鹹鹹仲有D酸,好有新加坡風味,幾開胃仲有杯班蘭奶凍同玫瑰露恐龍,個名夠哂特別

辣椒板麵

沙嗲米粉

囉喏

仲有杯班蘭奶凍同玫瑰露恐龍,個名夠哂特別

• 沙嗲米粉
  • 玫瑰露恐龍
2022-11-27 74 瀏覽
昨天中午來過見坐滿人,時間有點趕就沒有等,心想應該不錯。今天六點嚟到打算一試。二人叫了一碗喇沙,咖央多士,美綠爆炸及凍豆漿。從未食過咁乾又凍嘅所謂咖央多士,輕飄飄的,又唔覺有咖央味。我仲見每枱都叫!懷疑是否昨晚整的,好難食。喇沙的麵同湯還可以,但所有餸就咁放上面,凍冰冰,蝦完全冇味。豆漿味道起初以為淡幾健康,再飲非常甜。美綠ok但要$58。廁所沒有廁紙,記得帶tissue. Self service and return tray. 二人要$21x, 不如去食”南X”起碼熱辣辣。不會再來。
昨天中午來過見坐滿人,時間有點趕就沒有等,心想應該不錯。

豆漿味道起初以為淡幾健康,再飲非常甜。美綠ok但要$58。

廁所沒有廁紙,記得帶tissue.

Self service and return tray.

二人要$21x, 不如去食”南X”起碼熱辣辣。

不會再來。
2022-11-26 1604 瀏覽
[ A.T.A.S ]呢間新加坡菜好多人介紹過,用自助點餐形色,都幾方便👍🏻叫咗個Lunch set,有主食、飲品、仲可以追加小食。✿ 新加坡式沙嗲米粉 $98新menu有既沙嗲米粉,香濃啖啖沙嗲,配料有水魷、蝦、豬肉片、豆卜&通菜,幾足料。✿ 板面(湯) $78呢款有分辣/唔辣。湯底夠味,有多種配料, 豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心、炸蒜&蔥。✿ 玫瑰露仙草 $40 (跟餐- $8)成杯飲品粉紅色💖淡淡玫瑰味加仙草,健康降火🔥✿ 美祿爆炸 $50 (跟餐- $8)美祿爆炸有好多料,面頭大量美祿粉, 美祿脆脆及一塊美祿餅亁,鐘意美祿必點👅追加小食 兩款+40✿ 黃薑雞中翼✿ 咖椰多士好多人推介既咖椰多士同咖央多士,今次試左套餐裏既咖椰多士,外皮酥脆,入面有片牛油同極多咖椰醬,好邪惡😝總結🫦價錢大眾化,地方大,在旺區黎講算方便,甜點較吸引,有時間一試無妨。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿A.T.A.S地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖電話:92687393✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ A.T.A.S ]

呢間新加坡菜好多人介紹過,用自助點餐形色,都幾方便👍🏻

叫咗個Lunch set,有主食、飲品、仲可以追加小食。
✿ 新加坡式沙嗲米粉 $98

✿ 板面(湯) $78

✿ 玫瑰露仙草 $40 (跟餐- $8)
成杯飲品粉紅色💖淡淡玫瑰味加仙草,健康降火🔥

✿ 美祿爆炸 $50 (跟餐- $8)

追加小食 兩款+40

• 板麵
  • 炸黃姜雞中翼
  • 咖椰多士
2022-11-26 55 瀏覽
前排成日見好多post講呢間餐廳, 終於黎到食~原來佢係類似food court形式, 買完自己拎同自己收盤~可能熱潮減退左d, 我地夜晚黎唔洗排隊就咁入就得~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ咖椰爆漿 $68大推佢呢個咖椰爆漿🤤🤤除左咖椰, 花生醬, 牛油佢仲有🍫朱古力醬超邪惡😈同埋佢個牛油同朱古力醬味好重好正💕💕雖然好heavy但同fd share啱啱好~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ麵粉粿乾 $68佢個麵其實幾惹味, 有豬肉, 冬菇, 炸蒜, 蔥, 但我個人麻麻佢碗麵仲會有炸魚仔🙊炸魚仔既味太出我又唔偏好, 所以整體食落感覺麻麻地~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ叻沙 $98佢個叻沙賣相幾好同都足料, 好多豆卜魚蛋同蝦, 但我就覺得佢湯底既叻沙味偏淡, 唔夠惹味🙊🙊-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98呢個炸饅頭炸到外脆內軟啱啱好, 配埋辣椒蟹肉醬🦀好夾好好食👍🏻👍🏻-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ美祿爆炸 $58又係好邪惡既一杯野飲, 但好好飲🤣🤣
咖椰爆漿 $68
麵粉粿乾 $68
叻沙 $98
辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98
美祿爆炸 $58
又係好邪惡既一杯野飲, 但好好飲🤣🤣
呢一間位於銅鑼灣嘅星馬菜,由新加坡人主理,提供唔少地道菜式選擇,包括板麵、麵粉粿湯等正宗風味星馬菜😋😋門口係人氣餅店James BonBon隔離,好易搵🤣🤣另外餐廳用food court形式,客人需要自行到櫃枱或自助點餐機落單,再自行揾位、取餐、回收餐盆,好處係唔洗加一🤭🤭🔸 叻沙🦐🥘|$98必食之選的叻沙,湯底超濃郁,採用原隻蝦來熬製,再加入新加坡椰漿。椰香撲鼻,偏辣但非常開胃👍🏼👍🏼配料有爽口大蝦、魚蛋、豆卜同蛋。🔸 辣椒蟹肉醬配炸饅頭🌶️🦀|$98星馬菜出名辣蟹,依到都有得食,不過係辣椒蟹肉醬配炸饅頭。蟹肉醬嘅蟹香濃厚,蟹肉份量又慷慨,味道少辣開胃。炸饅頭則外脆內軟,同個辣椒蟹肉醬好夾😋😋🔸 美祿爆炸🍫🥤|$58人氣之選的美祿爆炸,鋪滿美祿脆脆球同美祿粉,甜度恰到好處,雖很邪惡但卻難以抗拒嘅爆濃美祿味🫶🏼🥰🔸 沙嗲米粉|$98餐廳新品,醬汁係好濃嘅沙嗲醬,又帶點微辣,幾惹味🌶️配米粉食異常地夾😙😙📍A.T.A.S銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

🔸 叻沙🦐🥘|$98

銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
  • 叻沙
  • 辣椒蟹肉醬配炸饅頭
2022-11-24 62 瀏覽
地球表面積總計約5.1億平方公里共有將近二百個國家文化 傳統 習慣 俗性 迴然不同經過數千萬年的歲月洗禮何謂正宗 何謂地道縱然香港是一個文化匯集都市你能在這裏找到各式各異的餐廳但又有誰敢擲地有聲地說一聲 正宗將世界各地的美食加以調節迎合香港人口味的確有效提高營業額於是在香港 堅持 成了一樣難能可貴的事除非你包辦生活開銷 否則你很難要求店家不計利潤為了五斗米 多少東主折了腰銅鑼灣 A.T.A.S 新加坡菜朋友很喜歡他們的叻沙說十分接近 正宗-🍜叻沙粗米粉椰漿味濃 辣味明顯配料有蝦 魚蛋 豆卜 蛋粗米粉類似米線質地偏冧 份量十足與坊間大部份新加坡或馬來西亞菜有些許不同普遍湯底與平時吃湯麵類似以椰水代替椰漿 整體口味會偏淡但A.T.A.S能明顯吃出椰漿湯底🦀辣椒螃蟹醬配炸饅頭饅頭外酥內軟不吸油 放至餐尾亦沒有變軟滲油辣椒螃蟹醬十分重本滿滿蟹絲 與炸饅頭十分登對單吃會覺得有些許濃味但配上炸饅頭 即使鋪上滿滿一大口幸福感 罪惡感 MAX螃蟹醬味道偏濃烈 馬拉盞 香茅 黃薑 辣椒 等香料沒有手軟「濃味」並非單純「咸」而是匯聚疊加了不同香料 成份 食材 堆疊出來有份量 厚度的味道當天下單時店員推薦當
地球表面積總計約5.1億平方公里

但配上炸饅頭 即使鋪上滿滿一大口
幸福感 罪惡感 MAX
螃蟹醬味道偏濃烈
馬拉盞 香茅 黃薑 辣椒 等香料沒有手軟
「濃味」並非單純「咸」
而是匯聚疊加了不同香料 成份 食材 堆疊出來

完全明白店員不推薦轉麵底原因
因為沙爹醬本身有大量花生碎粒
粗身麵條掛不住
而且沙爹醬有別於平常連鎖店吃到的沙嗲
會偏甜或偏奶,甚至和咖喱相近
ATAS 的沙爹花生味佔了主導
愛美祿會很愛的一杯
我坦言和老闆表達
餐廳口味未必能完全符合香港人口味
他知道 但他想將「新加坡味」帶來香港
而非「新加坡風味」
他想盡量還原他在新加坡吃到的味道
任性嗎?他也曾調節過口味
妥協嗎?偏偏推出了沙爹米粉
星光不問趕路人,
時光不負有心人。
加油
2022-11-21
5 分鐘 (堂食)
2022-11-23 256 瀏覽
喺銅鑼灣餐廳選擇好多,最近發掘到新加坡馬來西亞菜系,自助型式嘅一間餐廳,食完覺得係會再嚟嘅👌🏻 呢度價錢相宜,座位闊落,基本上任何casual小型聚餐/食晏都係適合Menu製作都幾靚,唔會因為價錢唔貴而hea整🤣食物以麵食為主,有辣有唔辣同埋星馬菜都幾啱香港人口味,實有嘢啱食👌🏻我同朋友分別叫咗叻沙同炸魚片米粉,落單時揀飲品有啲選擇困難店員都友善去了解我哋口味再推薦🙌🏻叻沙米粉 飲品:Michael Jackson叻沙湯底好重要,佢濃味得嚟夠香奶味同順滑,又夠辣,好正配料都幾多同好味,魚蛋魚片好彈同魚味夠豆卜挺身同吸汁能力強,正🫡蝦有4-5隻,都幾大隻爽身🤩Michael Jackson係仙草豆奶,可以根據口味調整甜度👌🏻炸魚片米粉 飲品:班蘭薏米水飲品清新,班蘭味好香,微甜我食叻沙嘅時候飲覺得好啱😂魚湯估佢唔到,重魚味同順滑好飲呢個湯麵啱口味清淡啲嘅人食,好出色炸魚片係一舊舊魚柳肉炸出嚟,外面香脆好味,內在係保持濕潤嘅魚肉,仲幾結實,好驚喜🤩最得意係呢個囉喏(Rojak),店員推薦我哋叫埋做甜品佢嘅材料有蘋果、青瓜、豆卜、沙葛、囉喏醬同花生碎想本上想像到口感會係爽脆,甜甜哋意外地幾好

Menu製作都幾靚,唔會因為價錢唔貴而hea整🤣

食物以麵食為主,有辣有唔辣
同埋星馬菜都幾啱香港人口味,實有嘢啱食👌🏻

我同朋友分別叫咗叻沙同炸魚片米粉,落單時揀飲品有啲選擇困難
店員都友善去了解我哋口味再推薦🙌🏻

叻沙米粉 飲品:Michael Jackson

叻沙    Laksa

叻沙湯底好重要,佢濃味得嚟夠香奶味同順滑,又夠辣,好正
配料都幾多同好味,魚蛋魚片好彈同魚味夠
豆卜挺身同吸汁能力強,正🫡
蝦有4-5隻,都幾大隻爽身🤩

炸魚片米粉 飲品:班蘭薏米水

飲品清新,班蘭味好香,微甜
我食叻沙嘅時候飲覺得好啱😂

炸魚片米粉

魚湯估佢唔到,重魚味同順滑好飲
呢個湯麵啱口味清淡啲嘅人食,好出色

囉喏 Rojak

最得意係呢個囉喏(Rojak),店員推薦我哋叫埋做甜品
佢嘅材料有蘋果、青瓜、豆卜、沙葛、囉喏醬同花生碎
想本上想像到口感會係爽脆,甜甜哋意外地幾好食👌🏻 係一個pleasant surprise🤣

2022-10-18
囉喏 Rojak