2023-01-26 96 瀏覽
本身見到咁多好評,又有衛詩雅介紹所以黎試下,點知一試就中哂伏一上到餐廳原來係food court形式,仲要啲布櫈幾乎張張都有污蹟雖然係假期但夜晚冇咩人食,叫左個板麵湯。點知上到黎個湯面完全唔熱,一撩開啲面發現已經係一餅野嘅狀態就已經估到係一早煮完再放定落個碗度備用湯好咸好腥!魚腥味好重!啲面又淋又唔熱又發漲哂好難食明明唔係lunch rush hour時間仲要根本冇咩客,唔明點解仲要煮定啲面而唔係即煮?!搞到啲面漲到一pat!仲要加埋個又咸又腥嘅湯真係一絕最後難食到一碗唔大嘅面都食唔哂但唔想再食呢個價錢呢個質素我不如求其食茶記啦!唔明啲好評係邊度黎!!

湯好咸好腥!魚腥味好重!啲面又淋又唔熱又發漲哂好難食

最後難食到一碗唔大嘅面都食唔哂但唔想再食

呢個價錢呢個質素我不如求其食茶記啦!

唔明啲好評係邊度黎!!
Original  Ban  Mian
2023-01-25
10 分鐘 (堂食)
2023-01-24 49 瀏覽
新加坡菜平時都係食開toast box/蘇媽 但經過銅鑼灣呢間新加坡菜好吸引 就入去試下☺️🥪咖椰爆漿 💰68普通咖央多就食得多 呢個toast比平時食開既更加邪惡 方包有三塊 第一層係夾咖央醬同牛油 第二層就花生醬Nutella同練奶 面頭仲有美祿粉 真係聽到都覺得邪惡😝 雖然食落係好甜 但share食都食得晒~ 螞蟻人士必叫😆🦀辣椒蟹醬配炸饅頭 💰98身為炸饅頭控一見到呢個就即刻叫左🤣 饅頭炸到金黃色真係流晒口水🤤 辣椒蟹醬入面有好多蟹肉 咖喱味濃唔太辣 用嚟點饅頭估唔到幾夾😋🍜辣椒板面 💰88板面大大塊幾得意 入面有豬肉碎 魚仔 菜 冬菇 辣椒醬等 材料好豐富 加溫泉蛋撈埋食好惹味😋 第一次試呢個菜式覺得幾好食👍🏻🥤美祿爆炸💰58食新加坡菜點可以唔飲美祿😚 美祿上面仲有好多可可球 每一啖都好滿足☺️ 但略嫌價錢有啲貴🫢呢間餐廳每樣食物都比較濃味同甜 鍾意清淡嘅朋友就真係未必啱 但間唔中想邪惡一次都可以嚟🥰

🥪咖椰爆漿 💰68

🦀辣椒蟹醬配炸饅頭 💰98

🍜辣椒板面 💰88

🥤美祿爆炸💰58

🦀辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98炸饅頭拎上手熱辣辣🔥 外脆內軟🥰一絲絲嘅蟹肉😍 味道十足食緊星加坡嘅辣椒蟹 微辣好惹味🌶.🍜板麵 $68麵類有好多款選擇💁‍♂️ 有比較特別啲嘅板麵 麵粉粿 米苔目等等試咗呢款板麵 有啲似闊條麵 不過質感更加煙靭有咬口🤤配料好豐富 有炸江魚仔🐟 豬肉碎🐷 冬🍄 菜心🥬 醬油調味偏濃 重口味之選🙈.🥢沙嗲米粉 $98米粉夠乾身👍🏻 沙嗲汁味道幾香濃 食到花生粒🥜 豆卜索晒啲汁好正🤤海鮮分別有蝦肉同魷魚🦑.🍞升級咖椰多士 $68呢個睇樣就知好邪惡😈三層多士夾住牛油 咖央醬 煉奶 花生醬🧈 表面再灑上美祿粉🍫 食落比較甜同膩 建議多人share😆
🦀辣椒蟹肉醬配炸饅頭 $98

升級咖央多士
板麵
升級咖央多士
2023-01-18 48 瀏覽
#chuchu食在銅鑼灣📍 A.T.A.S之前見好多人都係為佢叻沙同多士而去,不過🐷最近平日夜晚都唔算多人,唔full!💡 餐廳好似food court咁,要自己去櫃枱或者點餐機落單,再揾位、取餐、回收餐盆,唔洗加一!—————————————————————❣️ 喇沙 $98🐷揀左麵底係粗米粉,原來就係米綫😂仲有油麵、滲滲、米粉!叻沙湯底用蝦黎熬製,再加椰漿,有椰香,不過🐷覺得偏辣,同埋唔算話好出色,🆗啦 ,配料有爽口蝦、魚蛋、豆卜同蛋!.❣️ 咖喱雞胸麵 $93呢款湯底嘅辣更加勁! 呢個set 好左配油麵,冇得揀,不過🐷仔都鐘意油麵!配料好健康🤣有菜心、馬鈴薯、雞胸!雞胸都幾嫩滑!gym人高protein餐🤫—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖🕑營業時間:12:00 - 21:30—————————————————————#chuchu食星馬野 ————————————————————
#chuchu食在銅鑼灣

👅好味指數: 7/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: A.T.A.S (銅鑼灣)
🕑營業時間:12:00 - 21:30
#chuchu食星馬野
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店 #eatwithfoodiez
2022-12-30
2023-01-16 4700 瀏覽
今日嚟到位於銅鑼灣嘅A.T.A.S間餐廳以新加坡菜式為主,有提供喇沙,咖喱,以及其他特色小食等等。餐廳嘅裝修以木色同綠色為主,樓底夠晒高,所以令人都坐得好舒服。沙嗲米粉材料有豬肉片,水魷,蝦,豆卜,通菜,沙嗲醬等等。沙嗲醬唔會太辛辣,連埋花生碎一齊食,真係好滋味。叻沙依個叻沙湯底非常濃郁,有好香濃嘅蝦味,加上配料都唔少,有蝦仁魚蛋,蛋等等。辣椒蟹肉醬配炸饅頭依個蟹肉醬唔會太過辛辣,入口有好香濃嘅蟹肉香味,饅頭又炸得夠香脆,所以好好味。咖椰多士呢個多士有牛油,煉奶同美祿粉,味道夠晒豐富,加上麵包都好香脆,好正呀。美祿爆炸成杯美綠都有好香濃嘅可可粉味,上面仲有塊曲奇添,賣相夠晒靚。整體來講,餐廳嘅菜式都整得唔錯,加上每種食物都己有風味,所以都真係幾好。📍A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖#hkfood #hkfoodie #foodhk #hkfoodies #hkfoodblogger #foodblogger #igblogger #hkblogger #hkkol #hkigblogger #hkfoodlover #kolhk #foodblogg

咖椰多士

美祿爆炸

📍A.T.A.S (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

#hkfood #hkfoodie #foodhk #hkfoodies #hkfoodblogger #foodblogger #igblogger #hkblogger #hkkol #hkigblogger #hkfoodlover #kolhk #foodbloggerhk #foodig #hkbeautyblogger #hkigfood #hkpr #influencerhk #hkinfluencer #likeforlikes #hkfoodig #hklifestyle #discoveryhk #hklifestyleblogger #香港美食 #銅鑼灣美食
2023-01-14 113 瀏覽
𝟙𝟚.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖 🔎#hkfoodieat_銅鑼灣 💸人均消費: $100內🌿評分: 4/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat馬來西亞菜🇲🇾#hkfoodieat新加坡菜🇸🇬上網成日見到人哋介紹呢間星馬菜🙌🏻見考完試想食餐好嘅就嚟咗呢度食🥳去到嘅時候先發現原來呢度四點至六點係落場時間⏰我哋咁啱踩點入咗去🙈好彩店員都好好人咁俾我哋落埋單如果唔係我哋就白行一趟🎃呢度雖然係餐廳但佢哋營運模式係自助式嘅快餐嚟😼如果想食快靚正嘅星馬菜呢度會係個好選擇呀😻𐂂叻沙配粗米粉 ($98)喇沙湯底非常香濃非常之正😋不過對於食辣幼兒班嚟講會有啲辣🔥入面嘅有半邊嘅好普通嘅烚蛋不過索咗湯好惹味🥚仲有幾隻爽口彈牙兼肉質飽滿嘅蝦不過唔好期望好有蝦味🦐魚蛋有重魚味而且非常彈牙爽口🐟好可惜個粗米粉煮到有啲過咗龍🥲一夾就斷完全冇口感可言…如果下次大家嚟可以考慮下配其他麵體🧐𐂂咖哩雞胸麵 ($93) 咖哩湯底嘅椰香味非常出聚🥘齋聞都聞到淡淡嘅椰香味🥥發現呢度嘅湯底偏辣所以唔太食得辣可能會流住汗咁食😂而佢嘅慢煮雞胸雖然味道比較淡但係非常鮮
𝟙𝟚.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌A.T.A.S (銅鑼灣)
🔎#hkfoodieat_銅鑼灣

💸人均消費: $100內
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

叻沙

𐂂叻沙配粗米粉 ($98)
咖哩雞胸麵

𐂂咖哩雞胸麵 ($93)
咖哩湯底嘅椰香味非常出聚🥘齋聞都聞到淡淡嘅椰香味🥥發現呢度嘅湯底偏辣所以唔太食得辣可能會流住汗咁食😂而佢嘅慢煮雞胸雖然味道比較淡但係非常鮮嫩🐔配合個碗濃郁嘅咖喱湯底再食一流🤩個麵本身係油麵而佢嘅麵質軟硬度適中🍜咖哩麵必配嘅豆卜都非常入味而嗰隻睇色水就知非常入味嘅溏心蛋🍳亦理所當然地好食🤪絕對值得一試!

⏰營業時間⏰
星期一至五: 12:00-16:00; 18:00-20:45
星期六及日: 12:00-17:00; 18:00-20:45
咖哩雞胸麵
2023-01-13 67 瀏覽
早兩日同朋友係銅鑼灣行完街煩緊食乜好,無意之中發現到呢間「A.T.A.S」。A.T.A.S係一間主打星馬麵食同各式地道小吃嘅”快餐廳”🫢但其實佢並唔係一般嘅”快餐廳”,無論裝修同佈置都貼近Cafe嘅水準!食物質素都好好,所有野都即叫即整㗎!。。🔘叻沙 | $98評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 叻沙湯底比平時辣,帶點椰香嘅味道。材料包括蝦、魚旦、豆卜同雞蛋,豆卜吸收晒湯底嘅精華食落好滋味🫢麵底幾爽口彈牙,仲好大碗食唔晒😂。。🔘炸魚片米粉 | $98評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 本身以為係平時食中式粉麵果種魚片,但原來係用粉醬炸起嘅鮮魚片肉😳成碗麵即刻昇華左好多咁,炸魚片有四大嚿,絕不欺場㗎!我自己加左少少辣椒油食,一口氣食晒全碗😝。。🔘辣椒蟹醬配炸饅頭 | $98評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 饅頭炸到啱啱好,表面一層薄薄嘅脆皮,內𥚃仲係熱辣辣軟綿綿!最欣賞係佢個辣椒蟹醬😍除咗香辣惹味之外仲真係有足料蟹肉!用炸饅頭沾埋蟹醬一齊食真係不得了!。。🔘咖椰爆漿 | $68評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 相信係餐廳招牌菜之一🤩見差不多每一枱都有order😝其實食到呢度都已經好飽啦,但呢個咖椰爆漿真係好吸引我味蕾🤤三層

🔘叻沙 | $98
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔘炸魚片米粉 | $98

🔘辣椒蟹醬配炸饅頭 | $98

🔘咖椰爆漿 | $68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 相信係餐廳招牌菜之一🤩見差不多每一枱都有order😝其實食到呢度都已經好飽啦,但呢個咖椰爆漿真係好吸引我味蕾🤤三層嘅麵包夾住兩層唔同嘅餡料,咖椰、牛油、花生醬、煉奶同Nutella夠晒豐富,再係表面灑上大量嘅美祿粉😳講真真係甜到爆,但又冇辦法停口😂

🔘美祿爆炸 | $58
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 一杯濃厚嘅美祿,飲落好似飲緊”美祿漿”咁😝又邪惡又好飲!上面鋪滿大量美祿粉同美祿波波,有得飲又有得食!

🔘 黑白 | $38
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 白色嘅豆漿+黑色嘅仙草,形成左呢杯賣相幾靚嘅「黑白」。豆漿清甜,加埋仙草嘅嫩滑口感,食完叻沙飲返啖都幾正😝

🔻靚版快餐廳🫢lunch食飯嘅一個好選擇
🔻小食好出色😝下次可以一個人食兩份當正餐
推介指數: ⭐⭐⭐️
2023-01-05 498 瀏覽
雖然而家去旅行多咗阻力,搞到唔敢飛住,想去星馬食返餐都無望但原來銅鑼灣有間星馬自助快餐,環境幾靚,快靚正chill一chill都唔錯就算正餐好飽,點都要嗌份咖央多士,呢份仲要係好特別,灑滿朱古力粉三層多士夾兩層牛油,爆醬爆邪惡,但朕好鍾意嗌喇沙嘅時候,俾佢惹火嘅外表深深吸引住,忘記佢其實係辣嘅,真係好火好辣,但超惹味摻摻迅速吸湯汁,要食就爽口,如果唔係就襟食過嘉頓雜餅㗎喇肉骨茶平時都係送飯食,今次係湯米,原來仲夾重胡椒更具南洋風味,又啱晒冬天驅寒仲有油炸鬼可以浸湯,浸極都外脆內吸汁,太神奇喇班蘭奶茶呢個組合都好特別,兩者唔會互搶味呢度嘅飲品,就算你唔嗌少甜,本身都微甜或唔甜,好健康如果要加糖,都可以攞餐具嘅時候自己順便攞砂糖
雖然而家去旅行多咗阻力,搞到唔敢飛住,想去星馬食返餐都無望

咖椰爆漿

三層多士夾兩層牛油,爆醬爆邪惡,但朕好鍾意

喇沙

摻摻迅速吸湯汁,要食就爽口,如果唔係就襟食過嘉頓雜餅㗎喇

肉骨茶麵線

肉骨茶平時都係送飯食,今次係湯米,原來仲夾

重胡椒更具南洋風味,又啱晒冬天驅寒

仲有油炸鬼可以浸湯,浸極都外脆內吸汁,太神奇喇

班蘭奶茶

班蘭奶茶呢個組合都好特別,兩者唔會互搶味

青檸茶

呢度嘅飲品,就算你唔嗌少甜,本身都微甜或唔甜,好健康

如果要加糖,都可以攞餐具嘅時候自己順便攞砂糖
2023-01-04
咖椰爆漿
喇沙
肉骨茶麵線
班蘭奶茶
青檸茶
  • 叻沙
💎總評分:9.0/10-呢間餐廳最近好紅,IG啲相望落好classy,仲以為係啲商場入面嘅貴價菜😝,點知呢日特登嚟朝聖發覺原來係快餐自助形式經營💓,Menu係傳統嘅星加坡菜,價錢全部$100下,喺呢個地段算便宜,仲要環境闊落有梳化卡位🛋️,入座到離座都有人排隊,可想而知小店幾受歡迎🔥,好在快餐concept完美跟上港人節奏,去枱好快唔洗等好耐!1️⃣ Chilli Ban Mian $88不得不說星加坡有好多獨特麵條,除咗基本嘅米粉、粗麵之外,仲有比較少見嘅粿條、板麵 、麵薄、米苔等,特別到小編都唔識分😝。大至分為放湯同乾炒兩大類,當然少不了星加坡最出名嘅叻沙同摻摻🍜!今次揀咗一睇就知超級惹味嘅辣炒板麵🤤,配料有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心,再加炸蒜蔥,以参巴酱辣椒調味,食得出嘅辣勁但非比四川麻辣嘅椒味🌶️,整體味道就似星馬版乾炒牛河加辣走牛😆!好食但調味認真重手,食完後會口渴💧 。2️⃣ Prata with Curry Chicken $78星馬名菜之一,咖喱濃郁配薄餅一流🥘,全部都係雞鎚,足足4隻好抵食🐔!3️⃣ 辣椒蟹醬配炸饅頭 $98極具人氣嘅side dish💎,同時係小食入面比較高
💎總評分:9.0/10

1️⃣ Chilli Ban Mian $88

3️⃣ 辣椒蟹醬配炸饅頭 $98
極具人氣嘅side dish💎,同時係小食入面比較高價嘅一款💸,雖然饅頭成本低,但配蟹醬瞬間變得矜貴🦀,5個饅頭咁重澱粉質,食完一定飽!蟹醬加咗辣,某程度上同咖喱差唔多,但係多左蟹肉同整體無咁油膩👍🏻。

4️⃣ Kaya Overload 咖椰爆漿 $68
同樣係餐廳必點,幾乎每枱都會order❤️‍🔥。一睇就知道極度邪惡,係咖央多士嘅昇華版,入面有齊咖椰、牛油🧈、花生醬🥜、榛子酱🌰及煉奶🥛,再撒上美祿粉,甜到漏但食完有種莫名其妙嘅成功感😂。

5️⃣ 玫瑰露 $28 ;Black Pink $28
似係玫瑰味嘅乳酪奶,飲一口充滿玫瑰香🌹,不過香精味較重。

成功引到咁多人嚟朝聖係有原因的,撇除呢餐嘅卡路里同埋overall有點偏鹹之外,其餘無咩可挑剔!🫶🏻!小店不設訂座,不過快餐形式去枱好快✌🏻,啱晒港人嘅節奏,附近嘅打工仔嚟lunch或者糧尾dinner想食好啲都可以嚟呢度,性價比爆標呀💯!
環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
2022-11-18
15 分鐘 (堂食)
  • Chilli Ban Mian
  • 辣椒蟹醬配炸饅頭
📍𝗔.𝗧.𝗔.𝗦 (銅鑼灣) 𝗔.𝗧.𝗔.𝗦嘅意思其實係𝗔 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗔𝗯𝗼𝘃𝗲 𝗦𝗵𝗶𝗼𝗸,「𝗦𝗵𝗶𝗼𝗸」呢個字係Singlish嚟,意思即係「超爽!」😆,令人都好期待佢嘅食物質素!餐廳係由新加坡人經營嘅,入面採用咗快餐形式,客人需要自行到櫃枱點餐、搵位、取餐具,用餐後都需要拎返托盤到回收處~ ☺️餐廳嘅環境好闊落,裝修以綠色為主調💚,令人感覺好舒適!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️叻沙 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚 ($98)嚟食星馬菜必點叻沙!😍佢嘅湯底超濃郁,係用咗原隻蝦去熬製,再加埋由新加坡直送嘅椰漿同特製嘅辣椒,味道少辣得嚟又好香,而且唔會太過膩,超惹味!🍜麵底選擇咗米粉,唔會太散太短,而且掛汁力超強!配料方面十分豐富,有4大隻爽口鮮甜嘅蝦、爽滑彈牙嘅魚蛋,索盡湯底精華嘅豆卜、喇沙必備嘅雞蛋,整個配搭超正!▪️咖喱雞胸麵 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 ($93)呢碗嘅湯底同樣咁濃郁,但辣度方面就會較辣少少🥵,如果真係唔太食得辣嘅話會建議食叻沙多啲~ 呢碗嘅麵底係油麵,軟硬適中,掛盡晒惹味湯汁~ 😋配料方面有低溫慢煮雞胸、豆卜、馬鈴薯🥔、菜心,雞胸煮得幾嫩滑,而且好入味,整個配搭好健
📍𝗔.𝗧.𝗔.𝗦 (銅鑼灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️叻沙 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚 ($98)

呢碗嘅湯底同樣咁濃郁,但辣度方面就會較辣少少🥵,如果真係唔太食得辣嘅話會建議食叻沙多啲~ 呢碗嘅麵底係油麵,軟硬適中,掛盡晒惹味湯汁~ 😋配料方面有低溫慢煮雞胸、豆卜、馬鈴薯🥔、菜心,雞胸煮得幾嫩滑,而且好入味,整個配搭好健康!

▪️升級咖椰多士 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐥𝐨𝐚𝐝 ($68)
之前睇ig已經見過好多人介紹佢,今次我正正就係衝住佢而嚟!呢🤩款升級咖椰多士係由3層超酥脆嘅包包組成🍞,中間嘅2層夾心都塗滿咗咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子酱及煉奶,整個口感層次超豐富,上層仲撒滿咗美祿粉,😈超邪惡但超好味,雖然比較甜但仲喺接受範圍之內,甜而不膩!

▪️美祿爆炸 𝐌𝐢𝐥𝐨 𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐬𝐢𝐨𝐧 ($58)
同樣罪惡感滿滿嘅一杯飲品!🤤叫得做美祿爆炸係因為佢面頭撒滿咗超多嘅美祿粉,而且仲有好多粒美祿脆脆同一塊美祿餅亁,超濃厚嘅美祿味,🥤辛苦完一日飲返杯美祿爆炸會超幸福!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
Shop C2, G/F, Dragon Rise, 9-11 Pennington Street, Causeway Bay
2022-12-27 50 瀏覽
米粉湯底味道夠濃,但炸魚片比較淋,所以影響口感。咖椰爆漿頗有創意,但係相信比較適合鍾意重口味嘅人,因為偏甜同埋食食吓都幾漏。而奶茶嘅味道就好一般,唔太推介。餐廳環境唔錯幾寛廠。但價錢就唔算平,兩樣食物加一杯飲品已近差不多二百港元。
2022-12-26
2022-12-26 81 瀏覽
要喺銅鑼灣搵性價比高嘅餐廳可以話係寥寥可數Bookmark咗呢間餐廳一段時間今日終於嚟呢度試試佢哋嘅星馬菜式餐廳自助形式自己搵位拎餐牌,睇完去收銀叫嘢食店員會比個咇咇機你,食物ready就去拎餐具喺餐具區自助拎🤪我哋點咗兩樣嘢,一咸一甜⬇️板麵(乾)呢個係唔辣版,餐廳都有辣版嘅入面有啲豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、菜芯、炸蒜、蔥料同麵嘅份量都算多,所以好飽肚以前去馬來西亞都好鐘意叫撈板麵喺嗰邊食嘅撈麵會用比較幼身嘅麵同重口味嚟到香港,可能都要符合香港人嘅口味佢唔算重口味,食落有少少上海粗炒嘅感覺😂⬇️升級咖椰多士呢個升級版多士極之邪惡除咗有咖椰牛油煉奶呢啲恆常嘢仲有花生醬,巧克力榛子醬當然唔少得面頭嘅美祿粉用咗成三塊麵包夾,好肥仔呀🤭一咬落去,煉奶嘅味依然係最搶鏡厚厚嘅牛油當然都有提升個香味平時無嘅美祿粉,唔太出味,只能做配角呢個多士實在太邪惡嘅關係我覺得試過就夠了如果下次再嚟食嘢,反而可以試吓佢嘅喇沙同咖喱
要喺銅鑼灣搵性價比高嘅餐廳
可以話係寥寥可數
Bookmark咗呢間餐廳一段時間
今日終於嚟呢度試試佢哋嘅星馬菜式
餐廳自助形式
自己搵位拎餐牌,睇完去收銀叫嘢食
店員會比個咇咇機你,食物ready就去拎
餐具喺餐具區自助拎🤪
我哋點咗兩樣嘢,一咸一甜

⬇️板麵(乾)

板麵(乾)

呢個係唔辣版,餐廳都有辣版嘅
入面有啲豬肉碎、炸江魚仔、滷冬菇、菜芯、炸蒜、蔥
料同麵嘅份量都算多,所以好飽肚
以前去馬來西亞都好鐘意叫撈板麵
喺嗰邊食嘅撈麵會用比較幼身嘅麵同重口味
嚟到香港,可能都要符合香港人嘅口味
佢唔算重口味,食落有少少上海粗炒嘅感覺😂

⬇️升級咖椰多士

呢個升級版多士極之邪惡
除咗有咖椰牛油煉奶呢啲恆常嘢
仲有花生醬,巧克力榛子醬
當然唔少得面頭嘅美祿粉
用咗成三塊麵包夾,好肥仔呀🤭
一咬落去,煉奶嘅味依然係最搶鏡
厚厚嘅牛油當然都有提升個香味
平時無嘅美祿粉,唔太出味,只能做配角
呢個多士實在太邪惡嘅關係
我覺得試過就夠了
如果下次再嚟食嘢,反而可以試吓佢嘅喇沙同咖喱
2022-12-26
2022-12-26 2114 瀏覽
好多時喺香港食星加坡菜,多數都係海南雞飯同埋喇沙~然後咖咉? 然後就沒有然後😜去過新加坡嘅朋友,一定對麵粉粿同板麵不陌生,但係香港的確少見~ 最近喺銅鑼灣就開咗一間又新加坡人主理嘅地道「坡菜」~餐廳位於二樓,裝潢簡潔,以自助快餐形式落order ~ 打開餐牌,好新鮮的感覺,不同的地道菜式~ 好似「囉喏」、「烏達烏達」~ 同朋友叫幾樣嘢一齊share~ ▪️Rojak 囉喏名乎其實南洋沙律~ 馬來西亞、印尼、新加坡常見嘅沙律🥗~ 入面有青蘋果🍏、青瓜、炸豆卜、油條、花生碎等~ 加埋d甜甜酸酸嘅醬汁~ 好味又醒胃!我就最鍾意脆卜卜的炸豆卜嘞~▪️Chili Mee Hoon Kueh 辣椒麵粉粿呢個「麵粉粿」係同酒樓食果d「粉果」係完全無關係既ok? 🤣 佢係一塊塊、闊度差不多是寬條麵的3倍的麵~ 伴有冬菇、炸江魚仔等配料,加上參巴醬,味道偏濃、鹹鹹辣辣咁好惹味!▪️沙爹米粉呢個唔係齋米😜 仲有雞肉、蝦、魷魚等配料~ 滿滿的沙爹醬內還有花生碎~ 撈麵或米粉都咁啱,鍾意沙爹的朋友要試下啦~▪️玫瑰露恐龍🦕味道就似蜜糖版玫瑰花茶,上面舖滿了美祿粉~ 我鍾意飲美祿同玫瑰味,所以覺得幾好味~▪️美祿爆炸其

▪️Rojak 囉喏

Rojak 囉喏

▪️Chili Mee Hoon Kueh 辣椒麵粉粿
Chili Mee Hoon Kueh 辣椒麵粉粿

▪️沙爹米粉
沙爹米粉

▪️玫瑰露恐龍🦕

▪️美祿爆炸
其實就係大家飲開既美祿恐龍~ 夠香濃好味😋小朋友至愛!仲特別附送一塊美祿味Oreo 添~

咁地道嘅南洋菜~ 唔使✈️都食得到啦~
2022-11-24
Rojak 囉喏
Chili Mee Hoon Kueh 辣椒麵粉粿
2022-12-19 76 瀏覽
最近銅鑼灣有一間星馬菜好受歡迎. 由新加坡人主理平日夜晚想去都已經滿座要等位😳餐廳係自助模式. 要自己去搵位再去落單同拎野食🦐叻沙有蝦、魚蛋、魚片、豆卜同蛋面可以揀米粉、油麵或者粗米粉好奇粗米粉係咩嘅我就揀咗佢. 原來係米線😂不過呢度啲米線比較滑而且有咬口. 配喇沙湯底好夾喇沙湯底嘅椰汁份量適中. 味道濃郁. 香辣惹味配料份量非常多. 淨係大蝦已經有4隻🦴肉骨茶肉骨茶味道好鮮甜. 味道唔會過辣蘿蔔炆得好淋好入味. 湯底完全帶出到蘿蔔嘅甜味肉質亦都煮得好淋. 呢碗肉骨茶好適合香港人口味🐷五香卷炸得好香脆. 唔會成口油淋淋食落啖啖肉令人好滿足🍞升級咖椰多士多士表面灑滿美祿粉. 入面分別有牛油、煉奶同朱古力榛子醬. 真係超級邪惡但好滿足多士口感亦都好脆口鬆軟🥤美祿爆炸呢杯美祿真係超級濃. 我覺得係我喺街飲過最濃嘅一杯表面重要加多好多脆脆. 令到口感好豐富美祿控必叫☕️蜜糖羅漢果冬天之選. 味道唔會係死甜暖暖甜甜幾舒服
最近銅鑼灣有一間星馬菜好受歡迎. 由新加坡人主理

🦐叻沙
有蝦、魚蛋、魚片、豆卜同蛋
面可以揀米粉、油麵或者粗米粉
好奇粗米粉係咩嘅我就揀咗佢. 原來係米線😂

☕️蜜糖羅漢果
冬天之選. 味道唔會係死甜
暖暖甜甜幾舒服

2022-12-18 93 瀏覽
First visit there owing to the +ve comments by other on the site. However, I am pretty sure I won’t go again for the price with the food I have today. Food is not warm enough nor tasty. And I couldn’t appreciate the kaya which is served in cold, not those warm fresh style. Lastly, we won’t paid such price for uncomfortable seating, need self service to order food & return own food tray.