2024-08-20 387 瀏覽
同朋友一齊嚟咗呢間新加坡🇸🇬餐廳諗住簡單快脆食個 dinner 🤣$88「脆香魚皮通菜 配辣椒醬 Crispy Fish Skin with Fried Kang Kong」:本來諗住炒碟青菜食吓,見到仲有「脆香魚皮」,咁豐富啲,咁就點呢個啦🤣,嚟到嘅時候發現原來魚皮同埋蔬菜都係炸過,即係好似日式 tempura 炸蔬菜咁樣,然後再撈咗啲甜酸醬,咁又食得幾開胃🤣,不過同炒青菜係完全冇關係🤣$188「喇沙辣椒老虎蝦 Laksa Chilli Tiger Prawns」:餐牌咁樣形容:《鮮甜的老虎蝦配上細滑的喇沙辣椒醬》🤣;虎蝦幾大隻,喇沙醬汁味道好濃郁🤣$158「海南雞半隻 Hainan Chicken Half」:雞肉白色,連雞皮都白白哋色,記幾得意🤣;雞肉基本肉質幾軟熟🤣$58「美祿爆炸 Milo Explosion」:好多圓圈波波脆卜卜🤣,夠晒甜🤣$28「青檸茶 Teh Limau」:熱辣辣,幫助消化🤣

$28「青檸茶 Teh Limau」:熱辣辣,幫助消化🤣
2024-03-08 4801 瀏覽
不常去吃新加坡菜 但之前來過覺得很不錯就再來了沒想到這裡的格局有點改變以前是偏向快餐形式食物種類大多是麵、飯和小吃類但現在竟然有一些比較複雜的菜而且也增加了圓桌 更方便三五知一起來店內依然以白色做主調也用了木及綠植圖案等元素整體裝修風格偏簡約休閒🔹️ 叁岜拉拉 $138用叁岜醬來炒花甲份量比我想像中多很多我很喜歡它濃郁的叁岜醬味道感覺用來拌飯 或者炒都會很好吃🔹️ 白雪牛油骨 $128這種配搭很有創意在豬排骨上灑滿白色椰絲和奶酪粉每一口都能品嚐到牛油的香氣肉質軟腍 椰絲令整體味道更清新中和了牛油的膩感🔹️ 板麵 $88標榜是正宗板麵使用手工製麵條配上濃郁豐富的高湯裡面有江魚仔、碎肉、菇和溫泉蛋等多種配料有肉又有蔬菜很均衡特別想稱讚菇預先已炆得很入味 好吃🔹️ 美祿爆炸 $58有大量朱古力脆脆還有美祿曲奇 味道很濃郁好好喝🔹️ 玫瑰露恐龍 $48配上美祿粉的玫瑰露喝的時候要小心表面的美祿粉不能像我忘了閉氣 所以灑了點出來這杯飲品沒美祿爆炸那麼濃和重口味口味比較清新一點
不常去吃新加坡菜
但之前來過覺得很不錯就再來了
沒想到這裡的格局有點改變
以前是偏向快餐形式
食物種類大多是麵、飯和小吃類
但現在竟然有一些比較複雜的菜

🔹️ 板麵 $88
標榜是正宗板麵
使用手工製麵條
配上濃郁豐富的高湯
裡面有江魚仔、碎肉、菇和溫泉蛋等多種配料
有肉又有蔬菜很均衡

不能像我忘了閉氣 所以灑了點出來
這杯飲品沒美祿爆炸那麼濃和重口味
口味比較清新一點

2024-08-23 0 瀏覽
一進門,就聞到濃郁的喇沙向沙嗲香了!👣 午餐選了我最喜歡的沙嗲米粉Satay Bee Hoon每一口都是滿滿的蝦仁🍤和魷魚🦑搭配鮮嫩的通菜,口感層次豐富到爆炸!而且那個沙茶醬,微微甜口,絕絕的馬來風味本來是選心心念念的是咖啡排骨,但是朋友想嘗試新菜式,那我們就轉戰白雪牛油骨和媽密雞Marmite Chicken!🍗 白雪牛油骨外皮酥脆,內里肉質鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福感!而媽密雞,那個醬汁獨特到讓人驚艷,酸甜適中,雞肉嫩滑,簡直是下飯神器!🍚飲品部分也是滿分推薦!🥤美祿爆炸,一聽名字就知道不簡單,滿滿的可可粉泡沫,每一口都是濃郁的美祿香,甜而不膩,超滿足!還有玫瑰露恐龍,顏值爆表,清新的玫瑰露微甜透心涼,簡直是夏日解暑神器!—————————————————A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

—————————————————

A.T.A.S (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 玫瑰露恐龍
  • 沙爹米粉
  • 白雪牛油骨
2024-08-22 0 瀏覽
餐廳位置比較隱蔽,但依然阻擋唔到佢嘅人氣,lunch time嚟食lunch嗰陣座位full曬咁滯,好多人好熱鬧。喇沙:湯汁濃郁醇香,充滿花生味同埋椰汁味,有少少辣,香氣濃郁,仲有好多配料:魚片頭、雞蛋、魚蛋、蝦⋯⋯非常豐富,面底用咗兩款面,金邊粉&油麵。板麵搭配咗菜心、乾辣椒、冬菇,仲有半熟蛋,雖然嗌咗辣板麵,但都唔會好辣,整體嚟講幾香,將半熟蛋戳破之後,全部食材撈埋一齊食,正啱啱端上嚟嗰下食最好食!麵包表皮好脆,中間夾咗咖椰漿同埋牛油,簡直係熱量炸彈,好味!美祿味超濃郁!配埋啲朱古力波波、餅乾仔、美祿粉,口感豐富帶有啖啖玫瑰香味,有少少大自然嘅味道。

喇沙:

板麵

美祿味超濃郁!配埋啲朱古力波波、餅乾仔、美祿粉,口感豐富

帶有啖啖玫瑰香味,有少少大自然嘅味道。

2024-08-22 0 瀏覽
ATAS餐廳位於港島銅鑼灣邊寧頓街9號燈龍閣地鋪, 餐廳裝修簡約以白色和綠色為主調,設計由地下上閣樓餐飲區,餐廳主打星加坡菜,由星加坡人主理正宗地道星加坡菜,服務員招呼態度殷勤有禮。Marmite Chicken媽蜜雞媽蜜是釀酒酵母提取物,通常用來煮雞和螃蟹,炸醬不太厚,炸雞表面撒有白芝麻食落更香口。Laksa Chilli Tiger Prawns喇沙辣椒老虎蝦廚師用喇沙烹調老虎蝦,別有一番風味,喇沙香料滲入虎蝦肉內,食起上嚟特別惹味。飲品有Bandung Dinosaur玫瑰露恐龍和Rose Limau玫瑰青檸水,兩種飲品都好有星加坡口味。
ATAS

Marmite Chicken媽蜜雞

2024-08-22 0 瀏覽
呢間店係食新加坡🇸🇬馬來西亞🇲🇾特色fusion菜,見到網上評價幾好,菜式賣相唔錯,諗住試吓。個人覺得可非常一般,餸菜偏重口味,重香料,十分鹹1️⃣馬來風光 (馬拉盞炒通菜)10/10鹹,太重口味2️⃣辣椒蟹肉醬配炸饅頭肉醬太鹹,食唔好蟹肉味道饅頭炸得幾脆,外脆內軟3️⃣沙爹串(四串)正常輸出,沙嗲醬汁香濃4️⃣叁岜魔鬼魚肉質幾特別,可以一試不過醬汁超級鹹,重口味5️⃣媽蜜雞醬汁幾香,但雞肉有少少腥味HK$426套餐,唔包飯,唔包飲品另外,餐廳有提供水,不過啲水嘅味道似水喉水,不過因為鹹得滯,都飲咗三杯

個人覺得可非常一般,餸菜偏重口味,重香料,十分鹹

1️⃣馬來風光 (馬拉盞炒通菜)
10/10鹹,太重口味

2️⃣辣椒蟹肉醬配炸饅頭
肉醬太鹹,食唔好蟹肉味道
饅頭炸得幾脆,外脆內軟

3️⃣沙爹串(四串)
正常輸出,沙嗲醬汁香濃

4️⃣叁岜魔鬼魚
肉質幾特別,可以一試
不過醬汁超級鹹,重口味

5️⃣媽蜜雞
醬汁幾香,但雞肉有少少腥味

HK$426套餐,唔包飯,唔包飲品

馬來風光  (馬拉盞炒通菜)
媽蜜雞
辣椒蟹肉醬配炸饅頭
牛串  雞串  (沙嗲汁)
叁岜魔鬼魚
2024-08-18
牛串  雞串  (沙嗲汁)
樓上南洋的餐廳,味道很正宗,和姐姐簡單午餐。新加坡人主理的餐廳,主打新加坡美吃,店員友善,餐廳推出一系列地道午市菜式。融合新加坡風味,打造獨特的新加坡味道海南雞飯爽彈雞皮,家姐鍾意滑啲嘅雞肉,再加埋泰式酸辣醬汁,味道正好多亁版板面有蝦米混合,帶來辛辣的刺激,面條搭配美味的醬汁,彈牙外,又非常入味炸黃薑雞雞中翼金黃的,炸脆口,內在雞肉嫩,進入新加坡地道,彷彿進入了新加坡的感覺重口味之作品美禄爆炸 🍫香氣滿滿,味道相當甜。美祿爆炸用美祿粉做出快樂
樓上南洋的餐廳,味道很正宗,和姐姐簡單午餐。

海南雞飯

亁版板面

炸黃薑雞雞中翼

重口味之作品

美禄爆炸 🍫
香氣滿滿,味道相當甜。美祿爆炸用美祿粉做出快樂
星馬菜吃的多,但我還是第一次吃咖啡骨和麥片蝦這次去銅鑼灣的一家新加坡菜餐廳,直接問店員店裡有什麼好推薦的,他推薦了給我這個麥片蝦和咖啡骨。⭐咖啡骨分量非常大,有六塊巨型一字骨,而且肉多骨少。 排骨肉香很足,一口咬下去先是咖啡焦香氣,然後是醬油甜鹹味,嚐到肉本身的香味,最後回味有少少苦,反而中和了調味和肉的膩,好食⭐麥片蝦用的蝦子也超巨型,蝦肉彈牙,麥片獨有的奶香味帶絲甜味,加了辣椒炒,像奶香味的避風塘大蝦,沒吃過的味道,但也好吃⭐豆腐煲,走濃油赤醬路線,熱騰騰的適合拌飯點了兩杯飲料,玫瑰露美祿適合小朋友喝餐廳價格適中,麥片蝦和咖啡骨都好食,又給自己嚐鮮的機會了
星馬菜吃的多,但我還是第一次吃咖啡骨和麥片蝦

⭐豆腐煲,走濃油赤醬路線,熱騰騰的適合拌飯

點了兩杯飲料,玫瑰露美祿適合小朋友喝
餐廳價格適中,麥片蝦和咖啡骨都好食,又給自己嚐鮮的機會了

2024-08-20 0 瀏覽
多謝好友今次帶我去食新加坡風地道味餐😋位於銅鑼灣邊寧頓街富豪酒店斜對面A.T.A.S 雖然裝潢簡單,但卻有馬來西亞星加坡的風味😉如果怕辣但又想食辣嘅朋友,一定要試。大蝦喇沙 Tiger Prawn Laksa,由美味鮮嫩的老虎蝦,配搭濃郁的喇沙湯底,加入粗米粉,魚丸,豆卜及熟蛋,大大碗包你話滿足😋😁。地道海南雞配大碗飯。仲有地道小食囉喏 Rojak 以新鮮水果,酥脆油條和豆卜,淋 上自製的囉喏醬,再撒上碾碎的花 生及芝麻,非常好趙口同香口😋。當然唔少得夏日凍飲 美祿爆炸 Milo Explosion 在濃郁的美祿凍飲上加上厚厚的 美祿粟米片,再配上美祿 Oreo, 實在令人難以抗拒。女士怕凍飲,都可以試下班蘭咖啡😉 。仲有咖椰醬爆多士 Kaya Overload 在鬆脆的烤麵包上,塗上濃郁的咖 椰醬,花生醬及香滑巧克力醬,中 間再夾上一塊薄薄的滑牛油,在面 頭再灑上一層美綠粉,真係令人難 以抗拒的飯後甜品😍😍#銅鑼灣星加坡餐廳A.T.A.S.#大蝦喇沙 #海南雞飯 #Rojak小食 #美祿爆炸 #班蘭咖啡 #咖椰醬爆多士#令你即刻想去星加坡旅行😍😍😍
多謝好友今次帶我去食新加坡風地道味餐😋
位於銅鑼灣邊寧頓街富豪酒店斜對面
A.T.A.S 雖然裝潢簡單,但卻有馬來西亞星加坡的風味😉
如果怕辣但又想食辣嘅朋友,一定要試

。地道海南雞配大碗飯

。仲有地道小食囉喏 Rojak
以新鮮水果,酥脆油條和豆卜,淋
上自製的囉喏醬,再撒上碾碎的花
生及芝麻,非常好趙口同香口😋

。當然唔少得夏日凍飲
美祿爆炸 Milo Explosion
在濃郁的美祿凍飲上加上厚厚的
美祿粟米片,再配上美祿 Oreo,
實在令人難以抗拒

。女士怕凍飲,都可以試下班蘭咖啡😉

。仲有咖椰醬爆多士 Kaya Overload
在鬆脆的烤麵包上,塗上濃郁的咖
椰醬,花生醬及香滑巧克力醬,中
間再夾上一塊薄薄的滑牛油,在面
頭再灑上一層美綠粉,真係令人難
以抗拒的飯後甜品😍😍

#銅鑼灣星加坡餐廳A.T.A.S.
#令你即刻想去星加坡旅行
  • 咖椰爆醬
  • 咖椰多士
  • Laksa
2024-08-20 0 瀏覽
銅鑼灣地道新加坡菜A.T.A.S位於銅鑼灣的 A.T.A.S 餐廳,不僅氛圍精緻大氣,更以地道的新加坡風味美食而聞名。肉骨茶這道新加坡人必吃的招牌菜,湯頭濃郁醇厚,融合了小茴香、八角、丁香等獨特香料調味,散發出令人垂涎的香氣。肉質軟嫩入味,在湯汁的浸泡下更添風味。麥片老虎蝦肥美的老虎蝦個頭飽滿,肉質鮮嫩多汁。表層酥脆的麥片外衣,與蝦肉交織出獨特的口感層次。麥片粉粒帶來的香濃醇厚,與蝦的鮮甜相得益彰,讓人difficultly忘懷。鹹蛋骨鹹蛋骨肉質Q彈多汁,在濃郁鮮香的鹹蛋黃醬汁的浸漬下更添風味。醬汁綿密滑順,完美包裹住肉骨,令人回味無窮。
銅鑼灣地道新加坡菜
A.T.A.S

肉骨茶

麥片老虎蝦

鹹蛋骨

2024-08-20 0 瀏覽
銅鑼灣真係咩都有得食,一條街可以有幾間唔同菜式嘅餐廳。行過呢間原來係食新加坡菜。  上一層就到達用餐區,佈置幾令人有舒服感覺。新加坡人喜歡以斑蘭入饌,連飲品都唔會錯過。例如呢杯斑蘭薏米水 ($28),入口有清香斑蘭味,又食到薏米嘅煙韌口感。而另一杯係火熱飲品美祿爆炸 ($58),名字相當威猛,飲到美䘵又食到佢嘅脆脆,滿足到爆炸。試過係越菜食過咖啡骨,味道偏濃。而呢度都有咖啡骨 ($128),份量都頗多。選用一字骨,煮得入味同鬆軟,微甜帶點咖啡嘅回甘味,幾出色。有參巴醬嘅出現先似係食緊新加坡菜。除咗用黎炒飯煮菜,配海鮮類都得架。食得特別D,就叫叄岜魔鬼魚 ($148)。一客有成兩大件,中間有D軟骨,肉質幾滑又無咩骨,可算是啖啖肉之選。而以參巴醬入饌,惹味得黎又唔會好辣,用黎送飯岩呀。新菜式係呢碟香蒜豬油炒秋葵,材料簡單有秋葵,紅椒,紫洋蔥,顏色配搭鮮艷吸引。加埋蒜蓉一齊炒,香味四出,好好味。上菜速度幾快,每碟出品都熱辣辣,回頭率唔低。
上一層就到達用餐區,佈置幾令人有舒服感覺。
選用一字骨,煮得入味同鬆軟,微甜帶點咖啡嘅回甘味,幾出色。
上菜速度幾快,每碟出品都熱辣辣,回頭率唔低。
2024-08-19 0 瀏覽
今晚來到銅鑼灣一試ATAS的星州菜,餐廳設計簡約,以白色及綠色為主調,予人舒服感覺。🐔海南雞半隻~雞肉嫰滑有雞味,醬汁正宗。🦐奶油麥片老虎蝦~奶油麥片脆卜卜,帶微甜,非常惹味。蝦肉爽口彈牙,夠新鮮。🥬叁巴通菜~叁巴醬惹味,通菜幼嫩。🥃班蘭薏米水~充滿清香的班蘭味,薏米有嚼勁。⚘🍹玫瑰青檸水~甜甜酸酸,口感清新冰涼。
🐔海南雞半隻~雞肉嫰滑有雞味,醬汁正宗。
🥬叁巴通菜~叁巴醬惹味,通菜幼嫩。
🥃班蘭薏米水~充滿清香的班蘭味,薏米有嚼勁。
⚘🍹玫瑰青檸水~甜甜酸酸,口感清新冰涼。

2024-08-16 0 瀏覽
突然想食啲好濃味嘅嘢食…銅鑼灣嘅”A.T.A.S”,食嘅喺新加坡菜。之前去新加坡食過嘅黑胡椒蟹,夠晒濃味。今次嚟到先叫一個差唔多嘅”黑胡椒辣椒老虎蝦” $188 過下口癮。雖然只係過口癮,但其實啲蝦好大隻,六隻虎蝦,連同蝦頭同非常濃味嘅黑胡椒辣椒汁,真係可以食返當地嘅味道。跟住我哋叫咗個比較少見嘅”白雪牛油骨” $128。豬排骨上面有好香嘅奶油、椰絲同奶粉。食落去又好輕微嘅甜味,但主要嘅味道其實係奶油。豬排骨質感鮮嫩多汁,又容易咬,其實我本身好怕啲好難嚼嘅骨…跟住我哋叫多兩杯凍飲。分別係”美祿爆炸” $58 同”玫瑰露恐龍” $48。基本上就係有一堆美祿粉嘅特飲😂。但你咪理,”美祿爆炸”,口感豐富,甜味出眾,唔淨止解渴仲可以用嚟解辣。”玫瑰露恐龍”就有好豐富嘅玫瑰味,可以睇成係玫瑰latte加美祿粉嘅組合,色彩鮮艷。平日夜晚嚟呢度都幾多人食,我比較欣賞佢嘢食靚靚仔仔之餘都坐得幾舒服。濃味嘅嘢食,總係有佢嘅吸引力。
突然想食啲好濃味嘅嘢食…

2024-08-12
放咗工落老銅同朋友chill 下 佢介紹左一間佢成日去食 好正宗嘅新加坡餐廳 🤭餐廳地址位於邊寧頓街登龍閣 要係地下行上一層 真係朋友唔介紹都唔會識黎呢間樓上鋪🫢餐廳鋪位都算大 晚市時段餐廳坐咗八成嘅客人 喺呢個時勢嘅香港,都算係多人幫襯嘅餐廳🙈🔸Coffee Pork Ribs非常特別嘅一道餸 個汁係用咖啡煮出黎 所以食得出有少少苦味🫢 但係對於鍾意飲咖啡嘅人士會係好特別嘅菜式😆 從來冇諗過咖啡都可以攞嚟煮餸 而且豬肋骨都好多肉 而且唔會好肥 有成6舊豬肋骨 兩個人食真係非常之飽🤡🤡🔸Butter Cereal Tiger Prawns另一道餐廳嘅招牌菜 同樣都係好特別嘅煮法 虎蝦固之然係大大隻 而且肉質好新鮮好彈牙🥰 雖然要自己拆殻 但係餐廳已經幫你開埋邊,所以好容易拆到啲殼出嚟🤭 所以懶得meet殻嘅人士都可以好方便咁食但係呢個餸嘅重點係啲牛油麥片!!炒得非常香口,而且牛油味好重 麥片食落好乾身好脆口🥰 真係非常邪惡 但係又忍唔住一啖接一啖咁食🥲🔸Crispy Fish Skin with Fried Kang Kong新加坡嘅鹹蛋黃炸魚皮出名就唔使講 仲要有埋炸新加坡嘅地道菜-

🔸Coffee Pork Ribs
有成6舊豬肋骨 兩個人食真係非常之飽🤡🤡

🔸Butter Cereal Tiger Prawns
另一道餐廳嘅招牌菜 同樣都係好特別嘅煮法

新加坡嘅鹹蛋黃炸魚皮出名就唔使講 仲要有埋炸新加坡嘅地道菜-蕹菜(Kang Kong) 感覺上有啲似新加坡特色嘅蔬菜天婦羅😂 炸得非常香口 送酒真係一流☺️

🔸Milo Explosion
我見枱枱都必點呢個特色飲品 又係邪惡之選🤭 飲得呢款Milo DINOSAUR一定係偏甜 但係又唔算超級甜 (怕甜嘅人士可以選擇其他嘅飲品🙈)面頭有朱古力可可球 同埋朱古力餅 好適合 chocolate lover 😆

🔸 Rose Velvet Elixer
係玫瑰味嘅Cocktail 非常特別 好友玫瑰香,而且酒味亦都唔會好重 個玫瑰味又唔會話好Artificial 🤓 一路飲住Cocktail一路食住鹹蛋黃魚皮真係世界級😚

總結嚟講,呢間正宗新加坡餐廳食物質素高 而家錢都係每位$200-$300,喺銅鑼灣呢啲黃金地段食算係正常價錢 見其他食客叫咗其他餸都好似好吸引咁 例如個辣椒蟹醬配饅頭 下次一定要再嚟試吓🤣
A.T.A.S (銅鑼灣)以前在銅鑼灣番工經過都未試過呢間餐廳,今晚未婚夫話想試下,於是去接佢放工然後一齊去呢間餐廳食晚飯🥰今個星期食得好豐富😆 星期一食左蟹🦀,今日就食大蝦🦐!💟 黑胡椒辣椒老虎蝦 $188Black Pepper Tiger Prawns每隻都係好巨型~ 今次唔洗徒手剝殼都起到蝦肉~ 唔會太辣,味道偏甜易入口🦐💟 鹹蛋骨 $128Salted Egg Ribs好邪惡👿~ 整條豬肋骨被鹹蛋包住,好香鹹蛋同牛油香味~💟 鹹蛋魚皮 $78Fish Skin in Salted Egg Yolk Sauce然後職員話今晚是日推介呢款魚皮,果然無欺騙成份😆 咬落好似薯片咁脆卜卜喔~💟馬來風光通菜 $72Sambal Kang Kong食咁多肉類緊係要叫下菜,估唔到都幾大碟~ 而且炒得翠綠唔會過火👍🏻💟 斑斕薏米水 $28Pandan Barley未婚夫叫左一杯比較清新既飲品~ 淡淡斑斕香味~~💟 美祿爆炸 $58Milo Explosion而我就叫左一杯好邪惡但好開心😁既特飲,d美祿波波多到滿瀉! 無浸淋,仲加左美祿粉,好濃郁既朱古力🍫味😆地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣
A.T.A.S (銅鑼灣)

今個星期食得好豐富😆 星期一食左蟹🦀,今日就食大蝦🦐!

💟 黑胡椒辣椒老虎蝦 $188
Black Pepper Tiger Prawns

💟 鹹蛋骨 $128
Salted Egg Ribs
好邪惡👿~ 整條豬肋骨被鹹蛋包住,好香鹹蛋同牛油香味~

💟 鹹蛋魚皮 $78

💟馬來風光通菜 $72
Sambal Kang Kong

💟 斑斕薏米水 $28
Pandan Barley
未婚夫叫左一杯比較清新既飲品~ 淡淡斑斕香味~~

💟 美祿爆炸 $58
Milo Explosion